Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Лаваш: історія появи, види, обладнання для приготування

Національний вірменський хліб, лаваш, сьогодні продається у всіх куточках нашої країни. Одні порівнюють його з пергаментним листом древнього манускрипту, інші називають дивом природи, створеним на вірменській землі. Історія лаваша незвичайна, цікава і налічує понад шість тисяч років. Причому за цей час, рецепт зовсім не змінився.

З історії лаваша

На території сучасного Іраку раніше знаходилася держава під назвою Месопотамія На території сучасного Іраку раніше знаходилася держава під назвою Месопотамія. Що жили на його території стародавні люди готували перший хліб з диких злаків. Спочатку за допомогою каменів (в більш пізній період зерна стали молоти спеціальними пристосуваннями) зерна подрібнювали до стану борошна, яку змішували з водою. З отриманої маси на розпеченому камінні випікали тонкі коржі.

Саме слово «лаваш» в перекладі з древньоассірійський «луаш» означає «замішувати». Традиційна піч, яка до сих пір використовується для його випікання, називається «тандир». Будується вона в землі. Для того щоб тепловіддача була вище, внутрішні стінки печі обмазують глиною. В якості палива застосовується хмиз або сухий кізяк. Коржі прикріплюють до стінок печі після повного прогорання, а знімають спеціальним гачком з рукояткою.

Хлібозаводи і виробничі цехи на сьогоднішній день встановлюють для приготування лаваша піч для хліба - сучасне обладнання .

Легенда про лаваші

Давним-давно жив на світі цар Арам Давним-давно жив на світі цар Арам. У війні з Ассірійським державою потрапив він в полон до правителя Носору. «10 днів ти будеш в ув'язненні, голодний, без хліба. Після чого будемо змагатися з тобою в умінні стріляти з лука. Якщо переможеш - відпущу і винагороджу », - таку умову поставив переможець.

Арам погодився, але попросив принести з вірменської армії, що стоїть біля кордонів Ассирії, свій найкрасивіший щит. Чи не здогадалися гінці, що віддані війни сховали в ньому для свого царя тонку хлібну корж. Хитрий Арам прийняв щит, але тут же велів гінців нести інший. І так тривало протягом 10 днів. Гінці-ассірійці власноруч постачали бранця хлібом.

Настав одинадцятий день перебування Арама в полоні Настав одинадцятий день перебування Арама в полоні. Як і обіцяв, Носор вивів його на стрільбищі, впевнений в тому, що противник ослаб тілом і духом. Дуже здивувався цар Ассірії, програвши змагання. Розуміючи, що саме хліб врятував йому життя, Арам, повернувшись на батьківщину, до Вірменії, наказав випікати тонкі коржі повсюдно. Вони-то і отримали назву «лаваш» - білий прісний хліб без м'якушки з пшеничного борошна.

До цього дня популярність вірменського хліба неймовірно велика. По-перше, він відмінно доповнює перші і другі страви. По-друге, лаваш можна використовувати як основу для унікальних страв, які стануть відмінним доповненням повсякденного і святкового столу.

Поповнити асортимент пекарні різними видами лаваша - ідея апріорі прибуткова. Купують лаваш не тільки в якості хліба як такого, але і як інгредієнт всіляких страв.

Устаткування для пекарні купити в інтернет-магазині ПЕКАРІ.RU зовсім не складно. Досить звернутися до фахівців і вони підберуть необхідні одиниці техніки.

Лаваш в сучасній кулінарії

Лаваш відомий у багатьох кухнях світу Лаваш відомий у багатьох кухнях світу. Відповідно, виробляють його багато хлібопекарські підприємства. Правда, мало хто застосовує старі технології приготування, замість земляній печі використовуються електричні або газові печі для міні-пекарні .

Овочі, сир, риба і м'ясо - ось, мабуть, найбільш популярні, але не єдині види начинок, які можна зустріти в рулетах та пирогах з лаваша. На Сході його використовують для сервірування люля-кебаб, шашлик. У формі оберненої коржі він застосовується для бутербродів. Загорнутий в лаваш рис служить відмінним гарніром до м'яса. Ну і звичайно, без лаваша не обходиться знамените у всьому світі блюдо - шаурма.

Устаткування для приготування і зберігання лавашей

Приготування лаваша не вимагає установки на кухні додаткової техніки. Стандартний набір обладнання для виробництва різних хлібобулочних виробів цілком підійде. В першу чергу він буде включати:

Якщо ви вирішили розширити асортимент своєї пекарні або тільки замислюєтеся про те, щоб почати бізнес в цій сфері, звертайтеся до фахівців ПЕКАРІ.RU. Ми не тільки розробимо проект міні-хлібопекарні , Але і допоможемо купити обладнання для міні-хлібопекарні в Москві за доступними цінами і на вигідних умовах.

Новости