Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Дика природа Арктики

Незважаючи на величезні розміри, Гренландія залишається одним з найбільш неживих місць на планеті, але це зовсім не означає, що ви тут не побачите дивовижних арктичних тварин. Зовсім навпаки, шанси побачити в дикій природі китів, вівцебиків, оленів, песців і зайців в Гренландії дуже високі.

Зовсім навпаки, шанси побачити в дикій природі китів, вівцебиків, оленів, песців і зайців в Гренландії дуже високі

В околицях Кангерлуссуак табуни вівцебиків живуть поруч з оленями, а якщо вибратися ще далі від населених пунктів, ви зможете зустріти найбільшого хижака Арктики - полярного ведмедя.

В околицях Кангерлуссуак табуни вівцебиків живуть поруч з оленями, а якщо вибратися ще далі від населених пунктів, ви зможете зустріти найбільшого хижака Арктики - полярного ведмедя

Король Арктики. Білий ведмідь не дарма зображений на гербі Гренландії, адже його можна без сумнівів назвати царем звірів Арктики. Полярні ведмеді воліють триматися подалі від людей, в основному в східних і північних районах країни, тому ймовірність зустрічі з цією твариною під час поїздки по Гренландії вкрай малоймовірна.

Полярні ведмеді воліють триматися подалі від людей, в основному в східних і північних районах країни, тому ймовірність зустрічі з цією твариною під час поїздки по Гренландії вкрай малоймовірна

Орлан-білохвіст. На території Гренландії зустрічається близько 50 видів птахів, найбільшою і красивою з яких є орлан-білохвіст, чий розмах крил досягає 2,5 метрів. Ось тільки побачити цю птицю не так легко, як її улюблені делікатеси - куріпок, гаг і маївок. Також в Гренландії є велика кількість ворон. Тут до цих птахів ставляться з повагою. Ще в древніх легендах говорилося про те що, що ворони приходять разом зі світлом, що змінюють темряву.

Ще в древніх легендах говорилося про те що, що ворони приходять разом зі світлом, що змінюють темряву

20 видів китів. Біля берегів Гренландії мешкає величезна кількість тюленів, але помітити їх досить складно. Зате тут можна спостерігати за китами, особливо коли вони переміщуються з фіордів в океан і назад.

Зате тут можна спостерігати за китами, особливо коли вони переміщуються з фіордів в океан і назад

Біля узбережжя Гренландії водиться близько двох десятків видів цих морських «мастодонтів», але найчастіше зустрічаються фінвали, горбаті кити, малі полосатики, гренландські і блакитні кити, а також кашалоти.

Біля узбережжя Гренландії водиться близько двох десятків видів цих морських «мастодонтів», але найчастіше зустрічаються фінвали, горбаті кити, малі полосатики, гренландські і блакитні кити, а також кашалоти

Китове сафарі. Звичайно, найчастіше китів можна зустріти тільки в деяких районах країни, але якщо ви хочете гарантовано побачити найбільших ссавців планети, постарайтеся потрапити в Нук, Кекертарсуак або Аасіат, де туристам пропонують вирушити на китові сафарі.

Звичайно, найчастіше китів можна зустріти тільки в деяких районах країни, але якщо ви хочете гарантовано побачити найбільших ссавців планети, постарайтеся потрапити в Нук, Кекертарсуак або Аасіат, де туристам пропонують вирушити на китові сафарі

Якщо ви скористаєтеся цим шансом, то зможете побачити, як кити висовують з-під води плавники і махають величезними хвостами, здатними на друзки розбивати човна китобоїв.

Вирушаючи на китові сафарі біля берегів Гренландії, ви можете бути на 100% впевнені в тому, що зможете побачити морських гігантів на відстані декількох метрів від катера. Шукати цих величезних мешканців морських глибин тут досить-таки просто - кити постійно піднімаються до поверхні, щоб вдихнути повітря, але, перш ніж зробити це, вони видихають повітря зі швидкістю, що досягає декількох сотень кілометрів на годину.

Як правило, такі видихи супроводжуються досить сильним звуком і фонтанами, які можна помітити здалеку. А оскільки невеликі косяки риб і планктону часто підпливають до берега, то і китів можна побачити, не виходячи далеко в море.

Коли серце завмирає. Спостерігати за китами найкраще з човна, на якій можна підійти до тварин впритул. Коли під невеликим катером або човном буде пропливати 70-тонне створення, ваше серце буде битися в два рази швидше, ніж зазвичай, буде здаватися, що час зупинився, а думки сконцентруються тільки на одному - тільки б кит не перевернув човен.

Звичайно, це важко, але панікувати не варто. За весь час існування китового сафарі ще не було зареєстровано жодного нещасного випадку. Нерідко під час одного плавання можна побачити відразу кілька видів китів.

Організацією китового сафарі в Гренландії займається кілька туроператорів. Замовити тур ви можете в Нуке, Кекертарсуак і Аасіат, але якщо потрапити в ці міста вам не вдасться, не впадайте у відчай. Кити біля берегів Гренландії зустрічаються всюди, і ви можете побачити їх під час риболовлі або морського круїзу. Не забудьте озброїтись біноклем, час від часу досліджуйте водну гладь, і ви обов'язково помітите кутовий хвіст, плавець або фонтан бризок.

Біля узбережжя Гренландії зустрічається близько 20 видів китів, але всі вони вважають за краще триматися в певних районах. Наприклад, в фьордах на західному узбережжі Гренландії найчастіше зустрічаються горбаті кити, малі полосатики і фінвали, а в північній і східній частині країни - нарвали і білухи.

Детальніше про турах і подорожі в Гренландію

Новости