Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Цікава прогулянка по Одесі: старий парк санаторію "Аркадія"

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

2 квітня 2017, 13:36 Переглядів: 2 квітня 2017, 13:36 Переглядів:   Це розкішна будівля на території санаторію колись було дачею одеських купців Маврокордато

Це розкішна будівля на території санаторію колись було дачею одеських купців Маврокордато.

В Одесу прийшла справжня весна з сонячними днями, так що саме час відправлятися на прогулянку. "Сегодня" пропонує пройтися по старому парку санаторію " Аркадія "- одному з небагатьох зразків садово-паркового мистецтва кінця ХIХ - початку ХХ століття Південної Пальміри, який ще зберігся до нашого часу. Здравницях на початку минулого століття відкрили на території розкішної дачі купця Параскева, а згодом до неї приєднали ще й ділянку багатої родини Маврокордато.

Тут є на що подивитися: ще стоять старовинні особняки і ваблять своєю тінню алеї, розбиті на французький манер. Тоді здравниця славилася недешевими комфортабельними палатами і обладнаної за останнім словом техніки водолікарню. А сьогодні санаторій привертає увагу одеситів і гостей міста своїми казковими скульптурами. Тут є і Іван-царевич, і балерини-лебеді, і метальник диска. Санаторій все ще приймає пацієнтів, так що на його території заборонено палити і шуміти. Він розташований за адресою Французький бул., 40.

ВОРОТА купецькі будинки ВЕДУТЬ ДО здравницях

ВОРОТА купецькі будинки ВЕДУТЬ ДО здравницях

З боку Французького бульвару пацієнтів санаторію, а також звичайних перехожих зустрічають чавунні ворота з невеликими баштами по боках і будиночком воротаря, що зберігся ще з позаминулого століття. Саме тут знаходилися ворота особняка купця Параскева. В ті часи вхід також прикрашали леви з геральдічіскімі щитами і тонкі колони, а над в'їздом височіла лита арка. На жаль, до нашого часу ці елементи не збереглися. Зараз біля входу чергує охорона, але прогулятися по санаторному парку можна безперешкодно. Увійти на територію оздоровниці можна і з боку проспекту Шевченко : Досить обійти Палац спорту зліва.

КАЗКОВІ ОЛЕНИ И Іван-Царевич з лебедями

Крім історичних будівель і оздоровчих процедур, санаторій славиться своїми скульптурами за мотивами казок. Так, прямо біля входу в тіні причаїлася пара оленів. І хоча місцеві співробітники за статуями намагаються стежити, наприклад, регулярно їх фарбують, уберегти їх від вандалів вдається не завжди - оленям знищили роги. Неподалік стоїть Івана-царевич, який цілиться з лука в злого Ворона-чарівника, який поранив прекрасну Царівну-Лебідь.

ПЕРЕТВОРЕННЯ ЦАРІВНИ І ПІСОЧНИЙ ДУШ У лікарнях

ПЕРЕТВОРЕННЯ ЦАРІВНИ І ПІСОЧНИЙ ДУШ У лікарнях

Скульптури біля містка - це продовження казки про Івана-царевича і Царівну-Лебідь. Тут дівчина зображена в той момент, коли вона втрачає крила і знову знаходить людську подобу. За скульптурами видно будинок, побудований на початку ХХ століття для водолікарні. Заклад вважалося дуже сучасним на той час і пропонувало кілька видів лікувальних душів: паровий, вуглекислий і навіть пісочний.

ДАЧА Параскеви - ОСОБНЯК в готичному стилі з вежами і античних БОГАМИ

Головний корпус санаторію колись був дачею сім'ї грецьких купців Параскева, які також володіли заводами по обробці шкіри і виробництва крохмалю в районі Пересипу. Будівля в готичному стилі побудували за проектом архітектора Павла Клейна. Поруч з особняком раніше стояли оранжереї, а за будинком цвів яблучний сад. Навколо найяскравішою частини будівлі - триповерхової вежі - розташувалися скульптури давньогрецьких богів. За легендою, санаторій тут відкрили після того, як останній власник програв дачу в карти.

БАЛЕРИНИ І ЛЕБЕДІ ПОСТРАЖДАЛИ ВІД вандалів

БАЛЕРИНИ І ЛЕБЕДІ ПОСТРАЖДАЛИ ВІД вандалів

Судячи за старими фотографіями дачі, на цьому місці спочатку розташовувався газон з фонтаном у вигляді білої мармурової чаші. Уже в середині минулого століття тут обладнали досить глибокий Водограй -басейн, який прикрасили скульптурами за мотивами балету "Лебедине озеро". Фонтан давно не працює, води в басейні не пам'ятають навіть місцеві працівники, але за скульптурами доглядають. Але і тут вандали "наслідили": кілька статуй лебедів вже позбулися голів, а в однієї з балерин не вистачає пальців на руках. Але парк від цього виглядає не менш привабливим.

НА ДАЧІ Маврокордато знімати фільми про сад

Ще одне розкішна будівля на території санаторію колись було дачею одеських купців Маврокордато. Зовні будівля майже не змінилося з купецьких часів - зруйнувалася тільки оригінальна альтанка на вежі. За будинком за бажанням Маврокордато розбили парк в англійському стилі, а перед ним - у французькому, з чітко окресленими клумбами і фонтаном. Ця ділянка приєднали до санаторію на початку ХХ століття, і тепер на алеях пацієнти займаються спортивною ходьбою. А в 1935 році тут навіть знімали фільм під назвою "Дивовижний сад". Перед будівлею стоять дві порівняно нові скульптури метальників диска і ядра.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Цікава прогулянка по Одесі: старий парк санаторію" Аркадія "". інші Новини Одеси дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Поліна Мординская

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Новости