Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

ЧОМУ вимерли МАМОНТИ

На острові Врангеля. МакФі висвердлює акумуляторної дрилем пробу кістки мамонта.

У таких пробірках зразки тканин мамонта доставляються в лабораторію.

<

>

Близько 11 тисяч років тому, в кінці епохи плейстоцену, Північну Америку немов охопив мор. Вимерли майже всі великі тварини - мамонти, гігантські лінивці, верблюди ... Загадка їх зникнення вже багато десятиліть хвилює вчених (див. "Наука і життя" № 2, 1971 г.). Традиційні пояснення - або тварини вимерли через різку зміну клімату, або їх повибіло доісторичні мисливці. Однак в останні роки виникла нова гіпотеза, запропонована Россом МакФі, куратором відділу ссавців Музею природної історії в Нью-Йорку.

На думку МакФі, гіганти льодовикового періоду були знищені якоїсь небезпечної хворобою. Його аргументи викладає американський журнал "Сайентіфік Америкен".

Чи могли зміни клімату знищити велику американську фауну? За останні сто тисяч років, судячи з даних палеоклиматологии, Земля не раз зазнавала великі і різкі зміни клімату. Іноді за якісь сто років середня температура змінювалася на 7-12 градусів (це в 12 разів більше настільки багато обговорюваного "глобального потепління" наших днів). І ніяких вимирань в ці періоди не відзначено.

Що ж стосується провини древніх мисливців, то 11-12 тисяч років тому людей в Америці було зовсім небагато. Відомо не більше дюжини випадків знахідки кам'яних наконечників копій або стріл в кістках мамонтів. Перші американці жили в основному за рахунок їстівних плодів і коріння, збирали пташині яйця, полювали на дрібних тварин. Важко припустити, що люди могли вибити, наприклад, всіх великих лінивців, поширений них в той час від Мексики на півдні до Юкону на півночі.

Отже, МакФі передбачає, що гігантів знищила якась епідемія, точніше епізоотія, раз мова йде про тварин. Але чи є в історії приклади таких хвороб, які знищували б широкий спектр видів, та ще повністю? Так, такі випадки відомі.

На Гавайських островах водяться кілька видів птахів квіткарок, причому частина видів живе на рівні моря, а частина - в горах. Приблизно 150 років тому туди випадково завезли малярійних комарів - їх личинки опинилися у воді, що скупчилася на дні трюму корабля, який прийшов в Гонолулу чи з Сан-Франциско, то чи з Мексики. Комарі оселилися в місцевих водоймах, розмножилися і почали кусати місцевих птахів, і ті почали цілими зграями гинути від що не існувала до тих пір на островах пташиної малярії. Смертність становила сто відсотків. Оскільки комарі не можуть залетіти високо в гори, рівнинні види квіткарок незабаром вимерли, а гірські існують досі. Однак, якщо гірську квіткарку зловити і перевезти в клітці на рівнину, незабаром її кусає малярійний комар і птах гине.

Інші приклади вимирання через хвороби пов'язані з амфібіями. У Панамі і Коста-Ріці нещодавно зникла помаранчева жаба, до середини 90-х років колишня там досить звичайною. Її згубило несподівано поширився грибкове захворювання.

В африканському заповіднику Серенгеті практично вимерли дикі собаки, підчепивши собачу чумки від домашніх. Подекуди в Центральній Африці ще можна знайти зграї диких собак, але зона їх проживання значно скоротилася.

На початку минулого століття від чуми великої рогатої худоби на сході Африки вимерли мільйони голів як домашньої худоби, так і самих різних видів антилоп. Екосистеми цього регіону до сих пір не зовсім оговталися від катастрофи.

Зрештою, такі масові захворювання не раз торкалися і наш власний вид: від пандемії грипу в кінці Першої світової війни загинули, за різними оцінками, від 20 до 40 мільйонів чоловік. Можна згадати і європейські епідемії чуми в середні століття.

На думку МакФі, щось подібне могло статися з великими американськими ссавцями часів плейстоцену. Інакше, запитує він, як пояснити, що за 500 років або навіть швидше на всьому протязі континенту - від північного берега Аляски до Вогняної Землі - вимерли більш 130 видів великих ссавців?

З іншого боку, чому вижили близькі родичі загиблих видів - олені, лосі, бізони, мускусний бик, лами? По-перше, каже МакФі, в їх популяціях могли випадково опинитися особини, від природи імунні до епідемії, і після її закінчення вони змогли відновити чисельність цих видів. По-друге, не менше половини збережених в Америці видів великих ссавців живуть і в Євразії. Наприклад, лосі могли вимерти в Америці разом з мамонтами, але їх родичі пізніше прийшли з Азії, зайнявши місце, що звільнилося. Якщо відсіяти види, які могли відновитися таким способом, то виходить, що на американському континенті після катастрофи плейстоцену в Північній і Південній Америці збереглися лише деякі види порівняно великих тварин: тапіри, лами, снігові кози, антилопи-вилороги і ще кілька видів.

Вчений має намір, використовуючи тонкі методи молекулярної біології, пошукати в останках вимерлих гігантів або ДНК і білки збудника передбачуваної суперепізоотіі, або антитіла до нього. Бажано, щоб ці останки були якомога більш "свіжими", тому МакФі шукає кістки мамонтів на острові Врангеля, де гіганти вимерли всього 4000 років тому, і на Таймирі, де мамонти жили менше 10 000 років тому. Проби, висвердлені з кісток, будуть піддані аналізу в лабораторіях США.

Чи могли зміни клімату знищити велику американську фауну?
Але чи є в історії приклади таких хвороб, які знищували б широкий спектр видів, та ще повністю?
Інакше, запитує він, як пояснити, що за 500 років або навіть швидше на всьому протязі континенту - від північного берега Аляски до Вогняної Землі - вимерли більш 130 видів великих ссавців?
З іншого боку, чому вижили близькі родичі загиблих видів - олені, лосі, бізони, мускусний бик, лами?

Новости