Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

«Росіяни стали частиною Куршевеля»

  1. новий Куршевель
  2. Кращі готелі Куршевеля
  3. Так - Тинькова, немає - Club Med
  4. Уроки для російських
  5. Великий спорт
  6. Нові підйомники, нові спуски

Мер Куршевеля Філіп Мюнье

Прес-служба мера Куршевеля

Історія Куршевеля парадоксальна. Нині найвідоміша і дорога гірськолижна станція в Європі була побудована в 1946 р з ініціативи французького уряду як «народний курорт». Але місце для гірськолижної станції було вибрано настільки вдало - на північному схилі, на висоті 1850 м (що гарантувало хороший сніг весь сезон), - а готелі і шале побудовані на пологих трасах (це забезпечувало легкий доступ до них навіть починаючим гірськолижникам), що дуже швидко Куршевель став улюбленим місцем зимового відпочинку багатих французів і бельгійців. А потім і сильних світу цього з інших частин світу.

Склалася думка, що в Куршевелі все так дорого тому, що сезон на цьому курорті триває лише 4-5 місяців і тому власникам готелів та ресторанів за цей термін треба заробити собі прибуток на весь рік. Ця думка вірно лише частково: на курорті все так дорого тому, що стільки готові платити клієнти, які приїжджають в Куршевель 1850 взимку в пошуках вражень і сервісу, які вони більше не можуть знайти ніде. Концентрація розкоші в Куршевелі вражає: на невеликій ділянці землі на висоті 1850 м тут працює 20 п'ятизіркових готелів (з них три - вищої категорії Palace; на всю Францію таких лише дві дюжини), на початок цього року налічувалося вісім ресторанів з сумарними 14 зірками гіда Michelin . Такої щільності немає ні в головних світових столицях, ні на інших гірськолижних курортах.

І ця бізнес-модель працює, власники і керуючі люксових готелів не хочуть її ламати і розширювати сезон на весь рік. Тому що літо для готелів - єдиний час для реновації (а люксові готелі в Куршевелі постійно оновлюються і додають нові сервіси), а їх висококваліфіковані співробітники на літо з року в рік виїжджають працювати в такі ж висококласні готелі на узбережжі або на островах. І далеко не всі клієнти мережевих куршевельскіх готелів, з року в рік повертаються в них взимку, приїжджають в пляжні готелі тих же мереж влітку - на літо у цих клієнтів є свої яхти і острова. Тобто, щоб продовжити сезон на літо, готелям Куршевеля потрібно буде знайти десь новий персонал (очевидно, менш кваліфікований і менш дорогий) і нову літню клієнтуру (теж, очевидно, менш платоспроможну, т. Е. Доведеться знижувати ціни). Такий диверсифікації керуючі люксових готелів в Куршевелі 1850 не хочуть.

Мер Куршевеля Філіп Мюнье   Прес-служба мера Куршевеля   Історія Куршевеля парадоксальна

1000 гірськолижних інструкторів

На всіх гірськолижних курортах Франції налічується близько 17 000 інструкторів ESF, з них в одному тільки Куршевелі працює понад 1000 осіб. Причина в тому, що зазвичай пропорція між груповими і індивідуальними заняттями в ESF становить 80/20. У Куршевелі вона зворотна: лише 20% туристів вибирають групові заняття, а 80% - приватні, причому часто одна сім'я замовляє відразу трьох інструкторів: для чоловіка, для дружини і для дитини.

А мер Куршевеля Філіп Мюнье - хоче. Благо що з січня 2017 р Куршевель не просто назва гірськолижної станції, а самостійна комуна, що об'єднала 18 сіл на різних висотах. За словами мера, Куршевель 1850 залишиться центром люксового відпочинку для найбагатших і вимогливих, а станції, розташовані нижче, - Куршевель Віляж (1550 м), Ла-Танья (1400 м), Куршевель Ле-Пра (1300 м), Сан-Бон (1150 м) та ін. пропонуватимуть (і вже пропонують) демократичніші засоби розміщення і послуги. Адже Куршевель вже сьогодні - дуже великий гірськолижний курорт, що пропонує 36 000 спальних місць. Проблема в тому, що лише половина з них, як кажуть французи, «тепла», т. Е. Здається весь сезон. А інша половина - «холодна»: розташована в приватних шале, у власників яких немає необхідності і бажання пускати до себе сторонніх. Одне з небагатьох виключень - шале Олега Тинькова La Datcha, яке підприємець відкрив в Куршевелі 1850 в минулому сезоні.

Раніше багаті гості з Росії виробляли чимало шуму в Куршевелі. Найгучніший інцидент трапився в 2007 р, коли в готелі Byblos був заарештований мільярдер Михайло Прохоров (відпущений через три дні, кримінальну справу закрито в 2009 р за відсутністю складу злочину). Але з тих пір, говорить Мюнье, «росіяни стали частиною села, добре інтегровані в її життя» і тому не створюють іміджевих проблем Куршевель. До того ж туристи з Росії становлять лише близько 7% приїжджають сюди. (Хоча у деяких готелів частка росіян істотно вище: наприклад, за словами менеджера готелю Barriere Les Neiges - так тепер називається Byblos, - частка росіян в ньому - 70%.)

Мер Куршевеля, сертифікований гірськолижний інструктор, до сих пір проводить на трасах своєї комуни в середньому по три години на день. Але на зустріч з журналістом «Відомостей» в Куршевелі 1850 Філіп Мюнье приїжджає одягнений в цивільне.

- Це мій кузен.

Філіп Мюнье

мер Куршевеля

  • Народився 6 листопада 1959 року в Мутье, виріс в Ле-Пра. Навчався готельного бізнесу в Тонон-ле-Бен і в Лозанні, після чого повернувся в Куршевель. Працював в ресторані готелю Chabichou, потім керував рестораном Piscine

  • 1989

    почав працювати гірськолижним інструктором в ESF Куршевеля 1850

  • 1 997

    очолив сімейний бізнес з виробництва сиру Бофор. У тому ж році увійшов до муніципальної ради Сан-Бон-ан-Тарантез.

  • 2008

    стає четвертим заступником мера Сан-Бон-ан-Тарантез, що відповідає за інфраструктурні проекти і безпеку

  • 2014

    виграє вибори мера Сан-Бон-ан-Тарантез

  • 2017

    після утворення комуни Куршевель стає мером нової комуни

- Виробництво сиру я продав чотири роки тому - перед виборами. А в політику пішов тому, що мій дід був заступником мера - Франсіс-Ежена, потім мій батько теж був заступником мера. І мені завжди подобалося життя тут. Вперше я був обраний до муніципальної ради в 1997 році, потім став заступником мера. А потім вирішив сформувати команду, яка дозволить мені стати мером. Так що це був природний процес.

- При тому що до виборів я готувався недовго - рішення брати участь прийняв десь за рік. Але я сформував дуже сильну команду: запропонував людям прийняти в ній участь, і вони відповіли згодою. Так що це [перемога на виборах] командний успіх.

новий Куршевель

- Села, що входили раніше в які об'єдналися комуни [Сан-Бон-ан-Тарантез і Ла-Перрьер], давно вже співпрацювали: у нас був спільний скі-пас, ми взаємодіяли в тому, що стосується шкіл, шатлів, автобусного сполучення. Плюс об'єднання дозволить нам не втратити держпідтримку: у Франції вона знижується, а завдяки об'єднанню ми збережемо її на колишньому рівні ще на три роки.

Куршевель

Комуна в департаменті Савойя, регіон Овернь-Рона-Альпи
Площа - 68,9 кв. км.
Бюджет (2016 г.) - 28,442 млн євро.
Постійне населення (2017 г.) - 2426 чол.
У зимовий період економічно активне населення зростає до 80 000 жителів.
Комуна Куршевель утворена в січні 2017 року в результаті злиття комун Сан-Бон-ан-Тарантез і Ла-Перрьер, включає 18 сіл і два хутори.

- В середньому бюджет останніх років - 30-40 млн євро [в рік]. Інвестиції - 20-50 млн євро (не рахуючи приватні).

Коли гірськолижна станція створювалася в 1946 р, комуна передала частину своїх земель департаменту Савойя. Так що ми можемо оперувати лише муніципальними землями, віддаючи їх в цессию. Це дозволяє нам залучати кошти під великі проекти - такі як Aquamotion (центр водних видів спорту і розваг площею 10 000 кв. М, що відкрився в грудні 2015 року - «Відомості»).

- У 1946 р департамент хотів привернути до катання на лижах якомога більше різних людей. Поступово з'ясувалося, що місце для курорту вибрано відмінно: висота 1850 м забезпечує достатню кількість снігу, а всі місця розміщення були побудовані з прямим доступом на [легкі] зелені траси - і це наше сильне конкурентну перевагу. Першими інвесторами були як місцеві жителі, так і приїжджі, інфраструктура сформувалася досить швидко.

У 60-і рр. Куршевель облюбували [багаті] парижани і бельгійці, а в ті часи головним засобом комунікації було сарафанне радіо. І громадська думка сформувалася таким чином, що Куршевель - це місце, де потрібно обов'язково бувати. Багато [парижани і бельгійці] купили собі шале в Куршевелі. Поступово станція почала набувати статус міжнародного курорту; один з перших люксових готелів Куршевеля - Byblos - привернув сюди клієнтів з Сан-Тропе. Потім в Куршевель почали у великій кількості приїжджати англійці, у 90-ті рр. - російські. Сьогодні ми справжній міжнародний курорт: до нас приїжджають туристи з 45 країн, 70% гостей - іноземці, 30% - французи.

Кращі готелі Куршевеля

Fabrice Rambert / Barriere Les Neiges

Куршевель - місце з максимальним осередком розкішних готелів. На невеликій ділянці землі на висоті 1850 м тут працюють 20 п'ятизіркових готелів, три з яких - вищої категорії Palace (таких на всю Францію близько 20). Найзнаменитіший готель курорту - Barriere Les Neiges (колишній Byblos). Це один з перших люксових готелів Куршевеля, який залучив сюди багатих клієнтів з Сан-Тропе. На фото: бар Barriere Les Neiges

1/23

Fabrice Rambert / Barriere Les Neiges

Barriere Les Neiges розташований в самому центрі Куршевеля. У готелі 22 номери, 20 сьютов і пентхаус, два ресторани (Le Fouquet's з кухнею від володаря трьох зірок Michelin П'єра Ганьер і BFire, бренд-шефом якого став інший знаменитий шеф - володар двох зірок Michelin Мауро Колагреко) і спа-центр з критим 20 метровий басейном (на фото)

2/23

Fabrice Rambert / Barriere Les Neiges

Пентхаус Penthouse Les Neiges площею 310 кв. м включає три спальні, їдальню на 8 гостей, дворівневу вітальню і приватний спа. Вартість проживання починається від 10 800 євро на добу, зазначено на сайті готелю

3/23

Le Chabichou

Le Chabichou - єдиний чотиризірковий готель в добірці «Ведомостей». Це найстаріший готель Куршевеля, відкритий Мішелем і Маріз Шабішу в 1963 р Тут же розташований перший ресторан курорту, зазначений зіркою Michelin

4/23

Le Chabichou

Спочатку готель включав всього дев'ять номерів, але з 1975 р розширився і з тих пір пропонує гостям 41 кімнату і номера-люкс. Le Chabichou - один з небагатьох готелів Куршевеля, відкритий і взимку, і влітку

5/23

Studio Bergoend / Airelles

Les Airelles - один з готелів Куршевеля рівня Palace. Він оформлений в стилі австро-угорського замку XIX в. і включає 32 номери, 15 апартаментів і приватні апартаменти площею 550 кв. м.

6/23

А. Губський / Відомості

П'єр Ганьер в цьому сезоні змінив концепцію свого ресторану в Les Airelles (раніше називався Pierre Gagnaire pour les Airelles і мав дві зірки Michelin). Тепер ресторан називається Piero, зал став менше, а дизайн і кухня - менш формальними

7/23

Aman Le Mélézin

Готель Le Mélézin з 1992 р управляється готельною мережею Aman. Одна з пропозицій готелю - вихід на трасу відразу з готелю. На фото: лижна кімната готелю

8/23

Aman Le Mélézin

Зараз Aman Le Mélézin оформлений в лаконічному «японському» стилі. У готелі 19 номерів, від стандартного площею 22 кв. м до 90-метрового сьюта Le Mélézin

9/23

Annapurna

Готель Annapurna належить батькові знаменитого французького гірськолижника Алексіса Пінтуро - чемпіона світу 2017 року в командній першості і володаря Кубка Європи 2010/11. У 2014 р Пінтуро виступав і на Олімпіаді в Сочі, де завоював для Куршевеля першу олімпійську нагороду - бронзову медаль в гігантському слаломі. На фото: вітрина в Anna Purna з нагородами Алексіса Пінтуро

10/23

Annapurna

Одна з пропозицій Annapurna - відкритий басейн. Крім нього спа-центр готелю включає закриті басейни з підігрівом, дві сауни, дві турецькі лазні, джакузі, два тренажерних і кардіотренажерних залу, перукарський салон, салон краси, фізіотерапевтичний і остеопатіческій кабінети

11/23

Annapurna

Лобі-бар з каміном на першому поверсі Annapurna

12/23

Cheval Blanc Courchevel

Готель Cheval Blanc Courchevel належить французькому концерну LVMH - світовому лідеру на ринку предметів розкоші, якому належать, зокрема, Dior, Céline, Givenchy, Pucci, Moet & Chandon. На фото: сигарна кімната

13/23

Cheval Blanc Courchevel

У спа готелю працюють на косметиці Guerlain, ця марка також належить LVMH

14/23

У Cheval Blanc Courchevel знаходиться найзнаменитіший ресторан Куршевеля, єдиний ресторан курорту, зазначений трьома зірками Michelin - Le тисячу дев'ятсот сорок сім титулованого французького шефа Яннік Аллено

15/23

L'Apogee Courchevel

L'Apogee Courchevel належить готельної мережі Oetker Collection. Середня вартість номера в готелях Oetker Collection - більше 1000 євро за ніч, що вище середньої ціни по ринку, розповідав в інтерв'ю «Відомостям» гендиректор компанії Франк Марренбах. На фото: флагманський ресторан готелю Le Comptoir de L'Apogée

16/23

L'Apogee Courchevel

У готелі 53 номери, на фото - номер категорії Deluxe Junior Suites, вартість проживання в якому в період з 1 по 14 лютого складає 2300 євро на добу, зазначено на сайті oetkercollection.com

17/23

Le Strato

Сім'я Лоран Буа-Вів, якій належить готель Le Strato, задумала його як шале, «наповнений комфортом, мистецтвом жити, ніжністю та приносить незабутні моменти в самому серці трьох долин»

18/23

Le Strato

Один з козирів Le Strato - ресторан Baumanière 1850 (одна зірка Michelin), шеф-кухарем якого є Жан-Андре Шаріаль - шеф і власник легендарного провансальської ресторану L'Oustau de Baumanière, зазначеного двома зірками

19/23

Le Saint Roch

У готелі Le Saint Roch всього 19 номерів - 14 люксів (площею від 56 до 93 кв. М) і п'ять звичайних (площею від 36 до 44 кв. М)

20/23

Le Saint Roch

В обробці номерів і громадських зон використані паркет, оксамит, натуральна шкіра, хутро. Для обробки ванних кімнат номерів використовувалася крокодиляча шкіра, перламутр і метал

21/23

La Datcha Tinkoff Collection

Значна частина великих приватних шале в Куршевелі не здається. Один з винятків - La Datcha Courchevel, що належить бізнесменові Олегу Тинькова. «Ми раді, що Тиньков влаштувався в Куршевелі: він і сам тут живе, і здає своє шале через місцеве агентство нерухомості», - розповідає в інтерв'ю «Відомостям» мер Куршевеля Філіп Мюнье. Дизайнером всіх La Datcha став петербурзький дизайнер Василь Шприц, він же придумав, як обіграти традиційні російські орнаменти

22/23

La Datcha Tinkoff Collection

В шале п'ять спалень, кожна з власною ванною кімнатою, гардеробом і балконом. Площа кімнат - від 19 до 50 кв. м. Також в шале басейн (на фото), спа-центр, де роблять процедури на косметиці Natura Siberica, тренажерний зал

23/23

Найпопулярніші галереї

- У минулому році ми оголосили про великий проект - великому комплексі з парковкою на 500 місць в Куршевелі Ле-Пра. Це дозволить нам змінити центр станції, додати в нього життя.

Ми завоювали репутацію дуже якісного, люксового курорту, і тепер наш виклик - розширити гаму засобів розміщення, диверсифікувати їх. Ми ні в якому разі не хочемо відмовлятися від люксового статусу, але хочемо будувати і готелі «3-4 зірки» - благо що станції Куршевеля розташовуються на п'яти різних висотах. І вже сьогодні ми можемо запропонувати найширший вибір розміщення: від студій за 150 євро в тиждень до шале за 35 000 євро на добу.

Раніше у Франції качалося 10% населення, в минулому році ця цифра впала до 8%. Ми хочемо залучати більше французів і туристів з інших країн за рахунок розширення пропозиції в середньому ціновому сегменті. У тому, що стосується п'ятизіркових готелів, ми думаємо, що у нас прекрасне і збалансовану пропозицію.

У нас є проект комплексу апартаментів на 10 000 кв. м поруч з Aquamotion [в Куршевелі Віляж], який, якщо все буде нормально, повинен бути відкритий до Різдва 2019 р інший комплекс апартаментів, також на 10 000 кв. м і класністю «3 зірки», будується в Ла-Танья.

- Такої мети у нас немає. Хоча ми хочемо збільшити число тих, хто катається, показати, що Куршевель доступний для всіх: ціна скі-пасу у нас така ж, як на інших гірськолижних курортах Франції, і набагато привабливіше, ніж на північноамериканських курортах. Так, ми хочемо зробити курорт менш ексклюзивним, але квадратні метри - це не наш пріоритет. Наш пріоритет - комфорт на гірськолижних схилах.

Ми хочемо оптимізувати число існуючих спальних місць в Куршевелі. У нас у Франції є такі поняття - «теплі ліжка» і «холодні ліжка». «Теплі» - ті, які здаються, «холодні» - немає. Наша проблема - велика кількість «холодних ліжок» у великих приватних шале, які ніколи не здаються. Всього в Куршевелі майже 36 000 спальних місць.

- Це цикл заходів. Наприклад, спонукати власників старих шале модернізувати їх, а потім допомогти їм з пошуком орендарів - на весь сезон. Тому що у нас є пікові сезони - кінець року, лютий - і є менш завантажені. Ми хочемо вирівняти завантаження.

- Звичайно! Ми хочемо зберігати населення в комуні протягом усього року, а для цього людям треба надати роботу. Тому будемо збільшувати активність влітку. Деякі [літні] проекти комуною вже визначені: наприклад, ми будемо будувати велосипедну трасу на гору Коль-де-ля-Лоз (2305 м). Також ми думаємо над тим, щоб зробити на літо користування декількома основними підйомниками безкоштовним - щоб люди могли підніматися на вершини. Ми витрачаємо багато грошей на організацію різних заходів і змагань влітку - це дуже важливо. У нас є озеро Розьер, від якого прокладені піші маршрути різних рівнів складності, в тому числі і для всієї родини. Крім того, у нас є гольф, Aquamotion і всі інші розваги, доступні влітку в горах.

Влітку у нас клієнтура більш сімейна, яка вважає за краще селитися в апартаментах, і також влітку відкриті кілька готелів не з числа люксових - і справи у них йдуть добре.

Так - Тинькова, немає - Club Med

- Наш план на найбліжчі 15 років - побудуваті 45 000 кв. м. Це немного. І у нас немає вибору - така воля держави і ці площі вже законтрактовані. Але баланс дотриманий буде. Інакше - проблеми на трасах і підйомниках, апокаліпсис на автомобільних дорогах.

- З 2016 року ми відзначили 70-річчя Куршевеля. У нас багато досить старих будівель - апартаментів і готелів. Тобто є готелі, які потребують оновлення, при цьому у нас уже велика кількість засобів розміщення (46 готелів, 850 класифікованих апартаментів). Club Med хотіла побудуватися виключно в Куршевелі 1850 і отримати земельну ділянку в своє користування. У той час як для нас [муніципальна] земля - ​​той самий актив, який дозволяє залучати інвестиції і балансувати фінанси комуни. У нас вже достатня кількість готельєрів та спальних місць. Я запропонував Club Med влаштуватися в Ла-Танья, але вони навіть не захотіли мене слухати.

- Так, тому що це шале нормальних розмірів, а не проект на 10 000 кв. м. Ми раді, що Тиньков влаштувався в Куршевелі: він і сам тут живе, і здає своє шале через місцеве агентство нерухомості. Ми щасливі, тому що для нас це - «теплі ліжка».

В середньому ми видаємо близько 200 дозволів на будівництво в рік. Але здебільшого це не нове будівництво в чистому вигляді, а знесення старих будівель і зведення на їх місці нових.

- Все дуже просто. По-перше, ми ніколи не забуваємо своє коріння: ми в Куршевелі раді всім гостям будь-якого достатку. Я вже говорив, що у нас є житло на будь-який гаманець, те ж саме стосується і ресторанів на спусках - не тільки дорогі, а й недорогі; цей імідж я хочу поміняти.

Що стосується переговорів, то я ніколи не веду їх поодинці - завжди з колегами.

- (Посміхається.) На схилі переговори теж можуть бути, але ніколи в поодинці. А питання, що стосуються землі, вирішуються депутатами. Все прозоро і просто.

- Так. Але ціни на нерухомість залежать від місця розташування. Найвищі ціни там, де є прямий вихід на схили, - в Куршевелі 1850. Є станції, де ціни порівняно доступні - в Куршевелі Моріон, в Куршевелі Віляж ... Але в порівнянні з іншими регіонами Франції ціни, звичайно, досить високі. Однак тут у нас є гарантія снігу, і ми постійно інвестуємо - і місцева влада, і компанія Societe des 3 Vallees (S3V), що відповідає за підйомники і схили.

- Звичайно. Наприклад, такий проект є в Куршевелі Моріон - йдеться як про приватних будинках, так і про багатоквартирних. Крім того, багато місцевих жителів є власниками землі на околицях сіл і готові передавати землю своїм дітям, щоб вони будували житло там; ми визначаємо зони, придатні для будівництва. Щоб брати участь в таких програмах, потрібно підтвердити, що ви мінімум дев'ять місяців в році проживаєте тут і платите тут податки.

Села комуни мають хороше транспортне сполучення між собою, і багато хто воліє селитися нижче, де клімат комфортніше, і влітку особливо добре в Сан-Боні (1150 м), Бозель (870 м). У Ла-Перрьер (730 м) побудовано 16 будинків, де також можна орендувати житло.

Що стосується житла для сезонних робітників - тут ми попереду багатьох станцій: у нас дуже просунуті програми.

- Так.

- Ми поміняли логотип в грудні [2017 р], щоб сильніше підкреслити, що Куршевель - це марка. Але логотип зареєстрований як єдине ціле: назва Courchevel і червоно-синя сніжинка. Тому в Москві, наприклад, спокійно існує ресторан «Куршевель». Але якщо з'явиться автомобіль або меблі Courchevel - так, ми будемо вимагати роялті.

Уроки для російських

- Зовсім ні! Ми раді їх приймати, сьогодні росіяни стали частиною села, добре інтегровані в її життя, деякі мають тут нерухомість, регулярно сюди приїжджають. На початку 90-х, коли вони стали сюди приїжджати ... Але зараз ніяких проблем з іміджем немає.

- Він був проданий, і нові власники змінили назву, тепер це готель Barriere Les Neiges. Byblos зіграв дуже важливу роль в залученні великих клієнтів в Куршевель.

- По-перше, я зберіг кількох давніх клієнтів, з якими мені приємно працювати. По-друге, я приймаю багатьох [бізнесменів і чиновників] на трасах, щоб показати їм нашу зону катання та ін. Так що проводжу на лижах близько трьох годин в день. Тобто вранці у мене можуть бути зустрічі на трасах, а потім я спускаюся в мерію [в Сан-Бон], працюю там.

- (Посміхається.) Тепер я займаюся тільки зі старими вірними клієнтами - 4-5 чоловік за сезон.

- (Сміється.) Русский! Ми з ним катаємося вже 15 років. Ім'я не назву. Він не говорить французькою, я не розмовляю російською, так що ми спілкуємося англійською. І я знаходжу, що так навіть краще: нам подобається кататися разом, а на нерідній для нас мовою ми ведемо необов'язкового бесіди.

- Тому що, як я вже говорив, ми не забуваємо своє коріння. Дуже здорово знову побачити своїх друзів, взяти участь в цьому чудовому спуску і ще раз продемонструвати нашим гостям, що ми їх раді бачити! І це півгодинне шоу відмінно впливає на дух курорту. Той, який ми спільно з офісом по туризму намагаємося створити: «Ми всі - Куршевель».

Великий спорт

- Гірські лижі - це все-таки у нас головне! Вже зараз 90% наших гостей катаються на лижах. Люди вибирають Куршевель за нашу зону катання, за якість схилів і вже потім - за готелі, ресторани та ін.

Ми вже вісім років проводимо етап жіночого Кубка світу в гігантському слаломі і в грудні вперше в історії кубка провели нічний етап в паралельному слаломі - який Міжнародної федерації лижного спорту (FIS) дуже сподобався і який ми обов'язково будемо продовжувати.

Спільно з нашим найближчим сусідом, Мерібель, ми подали заявку на проведення чемпіонату світу в 2023 г. [Передбачається, що] чоловічі змагання пройдуть в Куршевелі, жіночі - в Мерибеле. Церемонії відкриття і закриття - в Куршевелі, вручення медалей щовечора - в Мерибеле. Думаю, що це буде сприяти розвитку двох наших комун і попрацює на наш імідж: що Куршевель - це не блінг-блінг, а станція в тому числі і для великого спорту.

- Треба рухатися крок за кроком. Якщо ми отримаємо право проведення ЧС, чоловічий швидкісний спуск пройде по трасі Jockeys - а це траса легендарна. Так що є надія, що після ЧС ми отримаємо етап чоловічого кубка. Але поки календар FIS заповнений, і ми не хочемо викрадати етап у інших станцій. Рішення про те, хто буде приймати чемпіонат, FIS повинна прийняти в травні 2018 р

- Так, потрібен бюджет. Ми вирішили спочатку сконцентруватися на ЧС, оскільки він проходить в грудні, і ми думаємо, що це добре для іміджу Куршевеля - показати, що вже на початку сезону у нас є сніг.

Нові підйомники, нові спуски

- S3V працює в трьох зонах катання Трьох долин: Куршевелі, Ла-Танья і Мерибеле Моттаре. У Мерибеле є своя компанія, яка обслуговує компанії і спуски, в Менюїр - своя, в Валь-Торансе - теж. У мерії Куршевеля і керівництва S3V дуже хороші і конструктивні відносини. Ми регулярно зустрічаємося, можемо разом виїхати на схили на цілий день, щоб оцінити, де і що потрібно поліпшити. З S3V у нас розроблений план інвестицій в підйомники і спуски до 2030 р, спільно ми визначаємо пріоритетні напрямки. Наприклад, в минулому році ми оновили підйомник Grangettes з Куршевеля Віляж. Також побудований новий гондольний підйомник Ariondaz з Куршевеля Моріон, що веде до початку нової трикілометрової траси для тобоганах. Ця траса має дуже великий успіх! Тому що сьогодні люди приїжджають проводити час в горах, а не просто кататися на лижах. Раніше люди каталися по шість годин на день. Сьогодні - по три години. Після чого шукають нових розваг.

- Просто гірськолижне обладнання стало набагато досконаліше, а підйомники швидше. Тепер за 3-4 години люди можуть проїхати на тій самій відстані, що раніше за шість годин.

Ще нам би хотілося побудувати великий підйомник з Бозель в Куршевель, щоб зменшити потік автомобілів, що піднімаються в гори.

- (Сміється.) Це найактуальніше питання. [Передбачається, що] комуна, департамент, регіон і S3V. Ми ведемо переговори, інвестиції - 60 млн євро. Це повинен бути підйомник з великими кабінами, який буде працювати з 7 до 22 годин.

Новости