Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Сучасна історія ОАЕ

У другій світовій війні емірати участі не брали, але за надані їй військові пільги Великобританія підвищила після війни статус шейхств, зробивши їх Еміратами (князівствами), одночасно був скасований один з еміратів - Кальба, територія якого нині входить до складу Шарджі

У другій світовій війні емірати участі не брали, але за надані їй військові пільги Великобританія підвищила після війни статус шейхств, зробивши їх Еміратами (князівствами), одночасно був скасований один з еміратів - Кальба, територія якого нині входить до складу Шарджі.

В кінці 50-х рр. в еміраті Абу-Дабі були знайдені великі запаси нафти, а в 1962 р почалася її видобуток і експорт. У 1965 р з ініціативи Лондона в Дубаї пройшло перше засідання семи еміратів Договірної Оману, на якому були розглянуті 15 великих економічних проектів, які повинні були сприяти розвитку цих територій - шосейних доріг, електростанцій, водопостачання і т.д.

д

У 1968 р Великобританія заявила про своє майбутнє звільнення з зон на схід від Суеца і передачі влади місцевим правителям. У тому ж році на нараді в селі самгіті в еміраті Абу-Дабі глави 9 британських підмандатних еміратів (сім еміратів Договірного берега, Катар і Бахрейн) вперше обговорили можливість створення федерації монархій після відходу Англії з регіону. Катар і Бахрейн згодом відмовилися увійти в союз і оголосили незалежність.

Центральну роль в процесі об'єднання зіграв глава найбільшого і найбагатшого емірату - Абу-Дабі шейх Заїд Аль Нахайян, що прийшов до владі 6 серпня 1966 року в результаті рішення шейхів роду Нахайян, змістивши правив еміра шейха Шахбута.

1 грудня 1971 р Великобританія формально оголосила про відмову від своїх прав на емірати Договірної берега, а на наступний день еміри Абу-Дабі, Дубаї, Шарджі, Аджмана, Фуджейра і Умм-ель-Кувейн, які зібралися в м Дубаї, проголосили створення нового держави - Об'єднаних Арабських Еміратів (16 лютого 1972 р союз монархій увійшов емірат Рас-ель-Хайма). Населення країни становило тоді не набагато більше 100 тис чоловік. Рішенням глав семи князівств, що увійшли до Вищої ради країни, першим президентом був обраний шейх Заїд Аль Нахайян, який в 2001 р був переобраний на сьомий 5-річний термін президентства.

У першій тимчасової конституції країни вказувалося, що майбутньою столицею країни буде місто Карама, який планувалося побудувати на півдорозі між Дубаєм і Абу-Дабі. І тільки в 2001 р Абу-Дабі став постійною офіційною столицею ОАЕ за конституцією.

У грудні 1971 р ОАЕ стали членом ООН і Ліги арабських держав. СРСР і ОАЕ оголосили про дипломатичне визнання один одного, але відносини на рівні послів були встановлені тільки в 1985 р Радянський посольство відкрилося в Абу-Дабі в 1986 р, а еміратське в Москві - в 1987 р У грудні 1991 р ОАЕ визнали проголошену Російську Федерацію.

Читайте додатково по темі «Історія ОАЕ»:


Новости