Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

10 міст для любителів ар-нуво

Рига, Латвія

Рига має найбільше будинків в стилі модерн, ніж будь-який інший європейський місто, а саме понад 700. Золотий вік напрямки збігся з активним економічним зростанням міста, і протягом трьох років після промислової і ремісничої виставки 1901 року ар-нуво став єдиним стилем, використовуваним в будівництві.

На одній з головних вулиць латвійської столиці - вулиці Альберта - розташований цілий ряд будинків в стилі модерн. Спроектована Михайлом Ейзенштейном будівля готелю Amphora по вулиці Елізабетес - чудовий зразок стилю з квітковими мотивами, вітражними вікнами і плиткою небесно-блакитного кольору.

Інших великим архітектором того періоду був Костянтин Пекшенс, чий колишній будинок тепер є ризьким Музеєм ар-нуво, де співробітники носять вбрання тієї епохи.

Прага, Чехія Прага, Чехія

Празькі зразки стилю зосереджені навколо одного імені - Альфонс Муха. Його твори використовувалися для реклами цигаркового паперу, шампанського і п'єс з Сарою Бернар і висунули його на перший план мистецького спрямування. Коли Муха перебував в Парижі і США охоронцями стилю ставали архітектори - Оман, Бенделмейер і Дріак.

Готель Central (номера від 160 євро за добу) був однією з перших міських будівель в стилі модерн. Що стосується художника Альфонса Мухи, в Кауніцком палаці є музей, присвячений його творчості, його символистские фрески прикрашають Громадський будинок, а в палаці Збирог неподалік він написав серію масштабних робіт про слов'янську народі.

Будапешт, Угорщина Будапешт, Угорщина

Стиль ар-нуво в Будапешті має трохи інше втілення в порівнянні зі стилем, превалюючим в інших європейських містах. Едён Лехнер, найбільший угорський архітектор того періоду, перейняв східні форми, що включають в себе ніжні квіткові образи і лаковану обробку. Дах на його будівлі поштової ощадної каси схожа на перський текстиль. Будинки інституту геології, банку Török і школи роботи Лехнера - типові зразки злиття раннього модерну з національними романтичними традиціями Угорщини, які також можна спостерігати в музеї Bedö Ház.

Крім того, любителям стилю можна зупинитися в готелі Gresham Palace (номера від 420 євро на добу) з видами на Дунай, який був названий на честь засновника лондонської королівської біржі, має 179 номерів, а також є одним з найбільших в світі будівель в стилі модерн.

Глазго, Великобританія Глазго, Великобританія

Головне місто Шотландії Глазго пропонує іншу форму стилю модерн з менш декоративним орнаментом, меншою мірою яскравості і пишності, меншою кількістю різьблення. Роботи архітектора Чарльза Ренні Макінтоша відомі своєю елегантністю, геометрією і незграбністю. Йому разом з його дружиною Маргарет Макдоналд, її сестрою Френсіс і Гербертом Макнейра, більш відомим як «Група чотирьох», був замовлений проект архітектури та внутрішнього оздоблення цілої серії будівель в самому Глазго і в його околицях.

Макінтош і Макдоналд перетворили кафе Глазго в справжні чайні салони за допомогою витонченого лінійного стилю, японських ноток і декору з свинцевого скла.

Серед інших будівель в стилі ар-нуво - Музей історії шкільної освіти і Школа мистецтв Глазго. Останнє було пошкоджено пожежею в 2014 році. Зараз тут ведуться ремонтні роботи. Відкриття заплановано на 2018 рік.

Турин, Італія Турин, Італія

Швидкість і плавний рух були фундаментальними поняттями в дизайні стилю модерн. Ця епоха збіглася з підйомом італійської автомобільної промисловості. «Fiat» (1899 рік) і «Lancia» (1906 рік) починали виробляти автомобілі на вулицях Туріну. Італійці представили свою власну версію ар-нуво - Stile Liberty, і після міжнародної виставки декоративних мистецтв в 1902 році Турин став незаперечною столицею стилю.

Слідами італійського модерну можна відправитися, почавши c заводу Fiat по вулиці Корсо Данте, а потім відправившись в квартал Борго За споглядати вілли в стилі Stile Liberty: дві вілли архітектора П'єтро Феногліо 1902 роки, Палацціна Россі і найкраща з усіх Каза Маффеи по Корсо Монтевеччіо.

Брюссель, Бельгія Брюссель, Бельгія

Облагороджування Брюсселя королем Леопольдом II в кінці XIX-го-початку ХХ століття збіглося з появою стилю ар-нуво. Бельгійські архітектори Віктор Орта, Анрі Ван де Велде і Поль Анкар створили в столиці країни будівлі з використанням вже нових прийомів. Готель Tassel роботи Віктора Орта, завершений в 1894 році, вважається першим справжнім зразком будівлі в стилі модерн в Європі. З цього місця найкраще починати знайомство з брюссельським модерном.

Потім можна відправитися до готелю Solvay, La Maison Cauchie, на площу Амбіорікс, до будівлі Hôtel Van Eetvelde. Завершити подорож рекомендують в Музеї імені Віктора Орта і Музеї музичних інструментів.

Нансі, Франція Нансі, Франція

Три найбільших особистості в історії модерну - Галле, Будинок і Мажорель - мали свої заводу з виробництва меблів і виробів зі скла в Нансі. Вони були частиною динамічної і артистичною бізнес-культури, що почалася з приєднанням Ельзасу-Лотарингії до Німеччини після Франко-прусської війни. Тоді художники, інтелектуали і промисловці хлинули в Нансі. Через сорок років їх нащадки змогли насолоджуватися обідом в оточенні скульптур і за вітражними вікнами пивний L'Excelsior.

Сьогодні побудоване в 1911 році кафе є центральним шедевром стилю модерн в Нансі. Крім того, зразки стилю можна спостерігати на фасадах будівель по вулиці Фелікса Фора. Серед інших перлин модерну в Нансі - вілла Мажореля, Торгова Палата, музей школи Нансі і вілли кварталу Соруп.

Дармштадт, Німеччина Дармштадт, Німеччина

Будинки в стилі модерн зосереджені, як правило, в міських центрах. Однак в Дармштадті, в 30 км на південь від Франкфурта, є ціле поселення. За задумом великого герцога Ернста Людвіга Гессенського семи художникам і архітекторам було замовлено спроектувати і побудувати приватні будинки і майстерні на пагорбі, що підноситься над містом.

Поселення було відкрито в 1899 році. Кожна будівля являло собою завершений твір мистецтва. Однак після останньої виставки в 1914 році будівлю спорожніли, художники роз'їхалися. Сьогодні відвідувачі можуть побродити у саду Вортекс і відвідати кілька відновлених будівель, а також постійну виставку в музеї Mathildenhöhe.

Гельсінкі, Фінляндія Гельсінкі, Фінляндія

Коли ідеї стилю модерн почали проникати в скандинавську архітектуру, Фінляндія планувала свою незалежність від Росії. Цей дух очікування свободи привів до сильному бажанню включити автентичні фінські традиції і сільську міфологію в національний романтичний стиль.

Ар-нуво дуже швидко увійшов в архітектуру країни. У Гельсінкі на сьогоднішній день налічується близько 600 будівель-зразків стилю. Багато з них були побудовані з твердого граніту. Будинок Вілкмана, будинок страхової компанії Pohjola і фондової біржі мають характерні фасади грубих форм, поєднаних з фінської флорою і фауною.

Найвідомішим зразком стилю в місті є будівля залізничного вокзалу «Гельсінкі-Центральний», побудоване в 1909 році.

Авейру, Португалія Авейру, Португалія

Розташований між Порту і Коїмбра місто на воді Авейру сповнений багатств в стилі модерн. Економіка міста як і раніше тримається за рахунок морських водоростей, солі і кераміки, як і в кінці XIX століття. Тоді до доходів від торгівлі додавалося стан повернулися емігрантів, які розбагатіли в Бразилії і побажали нові розкішні будинки для себе в Авейру.

На португальському варіанті гандоли, човні молісейру, можна відправитися в квартал Россио і покуштувати місцеві ласощі в одному з барів, де особливий для Авейру стиль модерн представлений плиткою в постільних тонах, залізними балконами і квітковими мотивами. Музей ар-нуво розташований в Casa Major Pessoa.

Ще більше цікавого в нашому каналі Яндекс.Дзен. Підпишіться!

Читайте також

Новости