Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Рецепт апельсинових цукатів в домашніх умовах

  1. Корисні апельсинові цукати
  2. Цукати з кірки апельсина

Цукати - східні солодощі - відомі в кулінарії дуже давно. Багато хто звик приносити їх з прилавків магазинів, не замислюючись, що приготувати ці ласощі в домашніх умовах зовсім нескладно.

Цукати з цитрусів в домашніх умовах частіше робляться з апельсинів, але можна також урізноманітнити їх часточками грейпфрутів, лимонів і навіть лаймов.

Апельсинові цукати, приготовані самостійно, обдаровують особливим затишком взимку, а також несуть в собі всю збережену користь: вітаміни, мінерали та рослинні волокна.

Корисні апельсинові цукати

Корисні апельсинові цукати

Рецепт апельсинових цукатів простий, а приготування не вимагає особливих умінь або навичок, і впоратися з ним можуть і початківці господині. Під рукою знадобляться зовсім прості інгредієнти, в тому числі багато хороших апельсинів. Проте приготування домашніх цукатів, згідно рецептами, займає чимало часу, але результат вартий витрачених зусиль.

Для приготування знадобиться:

  • свіжі апельсини - 5-6 шт;
  • Цукор - 0,5 (2 склянки);
  • Лимонна кислота - 1-2 гр (або сік половини лимона);
  • Спеції на вибір за бажанням: кориця, бадьян, ваніль;
  • Цукрова пудра для обвалювання готового продукту.

Поетапне приготування:

  1. Підготовка апельсинів. Апельсини для приготування цукатів краще брати невеликого розміру, толстокорие. Попередньо їх слід дуже ретельно промити, можна навіть із застосуванням кухонних мочалки, після слід занурити їх в окріп. Нарізати апельсини слід брусочками товщиною 0,5-0,7, так щоб на скоринці був шар м'якоті не більше 1-1,5 см. Якщо вдалося знайти апельсинчики розміром з мандарини - то можна порізати просто напівкружечками, товщиною 0,5-0,7 см.
  2. Щоб вигнати з скоринки апельсинів гіркоту, властиву всім цитрусовим, слід кілька разів проварити їх в киплячій воді. Для цього складаємо їх в каструлю, заливаємо холодною водою і ставимо на вогонь. Після того, як вони закиплять і поваритися 5-7 хвилин, знімаємо їх з вогню, промиваємо холодною водою і знову ставимо на вогонь варитися. Так повторюємо рази 3-4, і завжди обов'язково після кип'ятіння промивати і заливати холодною водою, щоб вона знову нагрівалася на вогні до кип'ятіння. Помішувати при цьому не обов'язково, апельсинова гіркоту вийде рівномірно, а мозкових частини апельсинового шматочка залишиться максимально не пом'яті.
  3. Після всіх виварювання гіркоти, апельсинки відкинути на друшляк, дати стекти воді і трохи обсушити часточки майбутніх цукатів.
  4. Варка в сиропі. Для приготування сиропу, в якому будуть нудитися цукати, набираємо в каструлю 2-3 склянки води, висипаємо цукор, лимонну кислоту і спеції, якщо використовуємо їх для варіння (кориця і бадьян додадуть прянощі і трохи терпкості цукатам, ваніль - ніжною солодощі). Все доводимо до кипіння і викладаємо в киплячий сироп часточки майбутніх цукатів.
  5. Необхідно, щоб сироп трохи покривав щільно укладені часточки. Закриваємо кришку, зменшуємо вогонь до мінімуму і залишаємо нудитися на 1-1,5 години. У процесі варіння в сиропі цукати повинні стати майже прозорого однорідного кольору. Після закінчення варіння залишаємо цукати в сиропі остигати ще на кілька годин і тільки після цього відкидаємо їх на друшляк і даємо стекти зайвої рідини. До речі, сироп з-під варіння цукатів можна зібрати і використовувати потім як просочення до бісквіту або як солодкий соус до десертів.
  6. Сушка і оформлення цукатів. Поки цукати трохи мокрі можна обваляти їх в цукрі або цукровій пудрі, викласти окремими часточками на пергаментний папір на деку і поставити досушуватися в духовку на 30-40 хвилин при температурі до 100 С.

Частина виварених в сиропі часточок апельсина можна залишити прямо в сиропі і закрити в баночки як цитрусове варення.

Тепер, коли ароматні солодощі з цитрусових готові, можна експериментувати з їх застосуванням: дрібно нарізаними додавати випічку або желе, прикрашати ними торти і тістечка, просто пригощатися до чаю або смачно і корисно перекушувати під час робочого дня.

Цукати з кірки апельсина

Цукати з кірки апельсина

Якщо самі апельсини вже з'їдені домочадцями і залишилася лише жменю апельсинових кожурок - це зовсім не привід опускати руки, адже існує рецепт цукатів з апельсинових кірок. Не менш апетитні і солодкі цукати з кірок за наступним рецептом порадують ласунів ще раз цитрусовим ароматом. Для приготування знадобиться:

  • Апельсинові кірки від 5-7 апельсинів;
  • Сіль - 1 ч.ложка;
  • цукор - 0,2-0,3 кг (1-1,5 склянки);
  • Лимонна кислота - 1-2 гр (або сік половини лимона);
  • Цукрова пудра для обвалювання готового продукту.

Приготування поетапно:

  1. Підготовка апельсинових кірок. Апельсинові кірки попередньо готують 2-3 діб, виводячи гіркоту: замочують у холодній воді, міняючи її не рідше 3 разів на добу, і тільки через кілька днів починати варити в сиропі.
  2. Можна використовувати більш швидкий метод приготування: гіркота з цитрусів можна виварити. Для цього кірки апельсинів залити холодною водою, поставити на вогонь і довести до кипіння. Прокип'ятивши 5-10 хвилин, вогонь вимкнути, воду злити.
  3. У каструлю з апельсиновими корками знову залити холодну воду, додати сіль ½ ч.ложки і, знову довівши до кипіння, поварити 5-10 хвилин. Знову злити гарячу воду, залити цитрусові заготовки холодною підсоленою водою і прокип'ятити 5-10 хвилин. Всього процедуру охолодження і кип'ятіння в підсоленій воді потрібно провести 3-4 рази - так кірки размягчатся, позбудуться гіркого цитрусового присмаку і будуть повністю готові до варінні в сиропі.
  4. Нарізка майбутніх цукатів. Після всіх кип'ятіння, апельсинові кірки відкинути на друшляк, промити ще раз в холодній воді, дати воді гарненько стекти. Нарізати кірки брусочками, товщиною 0,5 см. З великих рівних кірочок можна вирізати зірочки - так цукати будуть нарядно, головне, щоб шматочки були не дуже великими.
  5. Варка в сиропі. У каструлю висипаємо цукор і додаємо зовсім небагато води - 1-1,5 склянки. Доводимо до кипіння, розчиняючи цукор помішуванням. У сироп висипаємо нарізані апельсинові кірки і кип'ятимо все разом періодично помішуючи до повного уварювання. В середньому, на це йде 30-50 хвилин.
  6. У самому кінці в сироп додаємо лимонну кислоту або вичавлюємо сік половини свіжого лимона, гарненько перемішуємо. Сироп практично повністю випаровується і всмоктується цитрусами, а самі скоринки набувають золотистий прозорий вигляд.
  7. Сушка і оформлення цукатів. Після закінчення варіння, цукати перекладаємо в друшляк, даємо стекти сиропу. Цей сироп можна використовувати пізніше для випічки - він дуже ароматний і солодкий. Коли вся рідина скла, викладаємо цукати поштучно на пергаментний папір на деку, обсипаємо цукровою пудрою з усіх боків і даємо висохнути при кімнатній температурі ще кілька годин. Для прискорення процесу можна поставити деко з підсихають цукатами в духовку, розігріту до 60 С на 1-1,5 години.

Зберігати отриману солодкість можна в банку або щільно закривається коробочці протягом півроку - цукати так не втратять аромат і не засохнуть. А на десерт до святкового столу їх можна подати з розтопленим шоколадом - цукати з апельсинових кірок в шоколаді - по-справжньому вишукані ласощі.

Новости