Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Падуя, Св. Антоній і фрески Джотто, ч. 1. Обговорення на LiveInternet

Падуя - невелике місто з багатою колекцією архітектурних і художніх творів XII-XVI століть.

Падуя - невелике місто з багатою колекцією архітектурних і художніх творів XII-XVI століть

У XV столітті Падуя потрапляє в залежність від Венеції (півгодини їзди на електричці) - вона проголошує своє панування над містом.

У XV столітті Падуя потрапляє в залежність від Венеції (півгодини їзди на електричці) - вона проголошує своє панування над містом

За легендою, місто заснував троянський герой Антінорі ще в 10 столітті до Різдва Христового. З тих пір пошуки гробниці могутнього воїна не припиняються. Одного разу вони навіть увінчалися успіхом. Як з'ясувалося пізніше - уявним: археологи наткнулися на гробницю, але виявилося, що останки засновнику міста не належать.

Базиліка-дель-Карміне -

Місто відоме завдяки, перш за все, Святому Антонію. Цей популярний в XIII столітті чернець недовгий час жив в Падуї. Після своєї смерті в 1231 році він був упокоївся в невеликій церкві Санта Марія Матер Доміні. Згодом францисканці церква реконструювали, збільшивши в розмірах і перейменувавши в честь святого.

А ще Святий Антоній є покровителем дітей, що відображено в його зображеннях - Сан-Антоніо тримає на руках дитину.

Piazza del Santo - площа Святого -

Piazza del Santo - площа Святого -

Перед базилікою на площі коштує 9-метровий пам'ятник кондотьеру 14-15 ст. Еразм з Нарни, уродженцю Падуї, який служив Венеціанської республіці. Він мав прізвисько «Гаттамелата» - «Хитра (улеслива) кішка», Гатта - кішка, Мелатія - нектар. Учень не те м'ясника, не те булочника, він став, завдяки своїй сміливості і хитрості, видатним кондотьєром (найманим воєначальником), був на службі у римських пап, а в 1437 році став правителем Падуї. Монумент відлитий з бронзи в 1453 році скульптором Донателло за рішенням венеціанського сенату. Сам же Гаттамелата похований в базиліці, його могила прикрашена скульптурним надгробком.

Сам же Гаттамелата похований в базиліці, його могила прикрашена скульптурним надгробком

Ім'я кондотьера увійшло в історію мистецтв - без згадки кінної статуї Гаттамелати, виконаної Донателло в 1453 році і встановленої перед базилікою Св. Антонія, не обходиться ні одна згадка про епоху Італійського Ренесансу. Це не тільки чудова робота великого скульптура, а й перший цивільний монумент епохи Відродження. Прообразом пам'ятника стала бронзова кінна статуя римського імператора Марка Аврелія (II ст. Н.е.) .Донателло з точністю відтворює військове вбрання давньоримського полководця - імператора.

Донателло з точністю відтворює військове вбрання давньоримського полководця - імператора

Уродженець Флоренції Донателло жив в Падуї з 1443 по 1454 рік. Три перші роки він присвятив роботі над головним вівтарем базиліки святого Антоніо. А в 1447 році отримав замовлення на кінну статую Гаттамелате. Чесно кажучи, розглянути статую непросто - дев'ятиметровий постамент високо підносить її над площею. Підійдеш ближче - пропорції спотворюються, відійдеш - не розгледіти деталей. Хіба що на екрані фотокамери збільшена статуя постає у всій красі. Чорна постать вершника на тлі громади цегляно-червоного собору виглядає чудово, істинний подарунок фотографу.

Чорна постать вершника на тлі громади цегляно-червоного собору виглядає чудово, істинний подарунок фотографу

Сан Антоніо (1195 - 1231) - найбільш шанований святий в Італії, покровитель дітей, будинків, мандрівників, автор дуже популярної в Італії молитви «Si quaeris» - «Якщо ти втратив ...», безпомилково допомагає знаходити загублені предмети. «Занадто багато милості, святий Антоній!» - кажуть італійці, коли отримують більше, ніж бажають.

Його називають «Батьком науки, Світлом Італії, Вчителем життя, Сонцем Падуї». Тим часом в Падуї Антоній Падуанський (не плутати його з іншим святим - Антонієм Великим) жив зовсім недовго - два останніх роки - і був похований в цьому місті.

Виходець із сім'ї знатного лісабонського лицаря, в миру носив ім'я Фернандо, він став ченцем-францисканців і прожив хоч і коротку (всього 36 років!), Але славну, діяльну і корисну життя, прославившись безліччю добрих справ і надзвичайним красномовством.

Антоній був похований в Падуї і канонізований майже відразу ж після смерті, в 1232 році, а 1235 року над скромною капелою, в якій знаходилася гробниця, падуанци почали зводити грандіозний храм. Він би побудований за 66 років - на ті часи досить швидко, але, як водиться, ще довго добудовувався і прикрашався.

Вхід в місто - через Порта Санта Кроче (Ворота Святого Хреста), потім - Прато. Прато, або просто Пра, це площа більше 88 тис. Кв. м, в центрі якої знаходиться оточений водою острів Меммі. Взагалі ця міська «лисину» належала монахам-бенедиктинців і здавна використовувалася падуанци для свят, уявлень, церковних обрядів, виставок і ярмарків. Але з плином часу, століттю до XVII, Пра запустело і навіть Заболоття (оскільки знаходиться в низині по відношенню до центру міста). У XVI столітті венеціанський Рада позбавляє бенедиктинців права на Пра, оскільки у тих немає коштів на його утримання. Це рішення стало початком нової ери Прато. Архітектор Доменіко Черато перетворює цю територію в казку. Спочатку заболочену «лисину» осушили, прорив акуратний канал. В результаті цих дій в центрі Пра виник острів у формі еліпса, який назвали Меммі.

В результаті цих дій в центрі Пра виник острів у формі еліпса, який назвали Меммі

У 1775 році, коли було прийнято історичне рішення про долю Пра, інспекторатом Падуї був Андреа Меммі. Ось в його честь новонароджений острів і назвали. Потім був побудований спеціальний трубопровід від уже відомих нам воріт Санта Кроче, щоб в канал могла надходити вода з річки Бакільоне. Оскільки Меммі повинна була стати таким собі комерційним центром з павільйонами і відкритими прилавками для ярмарків і виставок, через канал перекинули чотири мости.

Оскільки Меммі повинна була стати таким собі комерційним центром з павільйонами і відкритими прилавками для ярмарків і виставок, через канал перекинули чотири мости

Потім канал оточили ще двома кільцями - асфальту і трави - і взялися за прикрасу нового Прато. За містках і вздовж каналу з 1775 до 1838 року вишикувалася ціла колекція з 78 статуй. Вони відобразили видатних городян, серед яких були і Папи Римські, їм навіть присвячений окремий міст - Місток Пап. Пізніше в центрі острова влаштували фонтан.

Пізніше в центрі острова влаштували фонтан

Тут же були закатовані два з чотирьох покровителів міста, Санта-Джустіна і Сан-Даніеле.

Тут же були закатовані два з чотирьох покровителів міста, Санта-Джустіна і Сан-Даніеле

У середні століття на місці площі організовували ярмарки та громадські свята.
У середні століття на місці площі організовували ярмарки та громадські свята

У середні століття на місці площі організовували ярмарки та громадські свята

Центр міста утворений з трьох дотичних між собою площ - Деллі Ербе, Делла Фрутта і Дей Сеньйор Центр міста утворений з трьох дотичних між собою площ - Деллі Ербе, Делла Фрутта і Дей Сеньйор.

Центр міста утворений з трьох дотичних між собою площ - Деллі Ербе, Делла Фрутта і Дей Сеньйор

У їх центрі розташований грандіозний Палаццо делла Раджоне, всередині якого знаходиться найбільший на континенті зал без будь-яких опор. Склепіння і стіни його розписані чудовими майстрами Ніколо Міретто і Стефано деа Феррара (15 століття), які поділили єдиний сюжет на дванадцять частин - за кількістю місяців у році. З галереї Палаццо делла Раджоне відкривається чудовий вид на місто. Зокрема, звідси можна спокійнісінько оглядати торгівлю ширвжитком на площі делла Ербе.

Зокрема, звідси можна спокійнісінько оглядати торгівлю ширвжитком на площі делла Ербе

Чудові фарби на справи Фрутта (Фруктова) - тут дійсно торгують фруктами, овочами і всілякої зеленню.

Дві площі розділені, так званим, Volto della Corda, критим переходом, названим так тому, що тут карали злодіїв, шахраїв і боржників бичуванням мотузкою. Мотузки завжди залишалися на очах у населення в кам'яних кільцях, вбитих у стіну, як попередження. Нижче переходу, де карали шахраїв, розташований "Canton delle busie" (кут брехні): тут торговці проводили переговори. Ви все ще зможете побачити білі камені з древніми Падуанського заходами ваги, прототипами гир, що запобігають обман продавцями клієнтів.
Поруч з палацом знаходиться знаменитий Падуанський університет, один з перших в Європі. Дата його заснування -1222 рік, і спочатку в будівлі стародавнього навчального закладу була бійня. Саме тому сьогодні студенти називають університет «Бо» ( «Бик»). В «Бо» викладав сам Галілео Галілей і ще ряд найбільших італійських математиків і філософів. Тоді число студентів ледь перевалювало за п'ятсот чоловік, сьогодні ж їх тут навчається цілих 63 тисячі. На майданчику біля сходів висить портрет першої жінки-студента: Олена Лукреція Корнаро Піскопо закінчила філософський факультет 1678 р

Крім того, Падуанський університет здавна славиться своїм медичним факультетом, де вперше в Європі з'явився анатомічний театр. У ті часи це було великою рідкістю, та до того ж ще й переслідуваної церквою. Тому стіл в Падуанському анатомічному театрі влаштований так, щоб можна було миттєво приховати препаріруемое тіло - воно швидко опускалося на нижній поверх.

Серед будівель, що оточують Прато, є два особливих. Особливо гарне - це Лоджія Амулеа.

Особливо гарне - це Лоджія Амулеа

Друге, особливо величне - це базиліка Святої Джустіна.

Друге, особливо величне - це базиліка Святої Джустіна

Свята Джустіна, якій присвячена базиліка, була однією з римських християнок, які загинули в 4 ст.н.е. під час гонінь на нову релігію. Від Прато делла Валле по via Belludi можна дійти до базиліки Сан-Антоніо. Від площі Святого (piazza del Santo), де знаходиться базиліка, по вулиці Святого (via del Santo) ми добираємося до вулиці Сан-Франческо (via San Francesco). До слова сказати, Падую називають «містом святого без імені, луки без трави і кафе без дверей». «Святий без імені» - це, звичайно, Сан-Антоніо, якого тут звуть просто «святий» (що відбилося в назвах площі і вулиці). «Луг без трави» - це, зрозуміло, Прато делла Валле. Ну, а «кафе без дверей» - це старе міське кафе Педрокки.

Ну, а «кафе без дверей» - це старе міське кафе Педрокки

«Кафе без дверей» відкрилося в 1831 році і протягом 85 років працювало цілодобово. Звідси і його народна назва. Потім будівлю і прилеглу землю викупив відомий італійський комерсант Антоніо Педрокки, який вирішив перетворити його в свого роду культурний центр Падуї. Що йому і вдалося: в кафе приходили артисти, письменники, студенти (поруч Університет) і навіть ділові люди (для них був спеціально виділений «Білий зал»).

Що йому і вдалося: в кафе приходили артисти, письменники, студенти (поруч Університет) і навіть ділові люди (для них був спеціально виділений «Білий зал»)

У триповерховій будівлі помістилася і кондитерська. Саме ж кафе включало в себе десять залів, кожен з яких був оформлений в своєму стилі, що давало залу назву. Наприклад, «Грецький зал» був прикрашений фресками, «Римський» - картинами із зображеннями міста, а «Єгипетський» - статуями і урнами. А були ще «Білий», «Жовтий», «Рожевий», «Зелений» (ці «кольорові» зали займали весь перший поверх), «Етруська», «Бальний» і «Зал Епохи Відродження».

А були ще «Білий», «Жовтий», «Рожевий», «Зелений» (ці «кольорові» зали займали весь перший поверх), «Етруська», «Бальний» і «Зал Епохи Відродження»

Університет, або «Бо»

Взагалі-то, «Бо» - це L'hospitium bovis, заїжджий двір. А «Бо» - по-венеціанські «Бик». Недалеко від «Бо» перебували ряди м'ясних крамниць, і на будівлі з'явилося прикраса - голова бика. Вона і дала дому назву. Але зараз «Бо» належить Університету Падуї, який займає аж цілий квартал. До речі, перша жінка в світі, що отримала університетський диплом, закінчила філософський факультет саме цього університету. Звали її Олена Лукреція Корнаро Піскопо, і жила вона в XVII столітті. Поховання її знаходиться в уже відомої нам базиліці Святої Джустіна. «Бо» - справа.

А ще тут з 1592 по 1610 роки читав лекції Галілео Галілей. Народжений, до речі сказати, в Пізі і жив у Флоренції. Він викладав геометрію, механіку і астрономію. Крім професорства, Галілей написав кілька робіт по динаміці, трактат з механіки, записки з астрономії та практично винайшов, грунтуючись на «голландських трубах», телескоп, який і продемонстрував в 1609 році сенату Венеції. Настільки велика наукова діяльність самим благоприятнейшим чином позначилася на матеріальному становищі Галілея - в 1610 році вчений був довічно затверджений на посаді професора Падуанського університету зі звільненням від читання лекцій, і йому було призначено втричі більше платню, ніж він отримував раніше. На цьому закінчується падуанський період Галілея Галілео - він повертається до Флоренції до двору Козімо II Медичі, герцога Тосканського.

Перша будівля - це палац Цабарелла. Цабарелла - відомий впливовий рід Падуї. До нього належали два кардинала - Бартоломео і Франческо. Останній був ще й архієпископом Флоренції. А Джакомо Цабарелла зробив чимало для відкриття в Падуї Ботанічного саду - найстарішого в світі.

Троє членів сім'ї Цабарелла поховані в Дуомо. Via della Zabarella (вулиця Цабарелла) плавно переходить в via del Santo, по якій можна повернутися до базиліки Святого Антоніо.

У цьому будинку в XIV столітті жив Данте, на що вказує табличка на ньому. У той час тут жив і працював відомий художник Джотто, теж з Флоренції. Данте був дружний з ним. Він навіть запрошував художника працювати в Равенну на синьйорів міста. На жаль, ці фрески не збереглися. Але цей портрет Данте написав Джотто.

Джотто не один раз жив в Падуї і працював як на духовенство і муніципалітет, так і на приватних клієнтів. Коли він розписував базиліку Святого Антонія, йому надійшов практично найважливіший замовлення в його житті - приватна каплиця. Каплицю (церква Благовіщення) звів один з найбагатших жителів Падуї. Капела дель Арена (побудована на місці давньоримського амфітеатру) - не дуже велика кам'яна каплиця, побудована за проектом невідомого архітектора. Можливо, будував її сам Джотто, а можливо - Джованні Еремітані, про який я скажу два слова в розділі про Палаці Правосуддя. Капела служила отпевальной каплицею і домовою церквою сім'ї Скровеньи, з палаццо якої була з'єднана. Джотто запросив розписувати капелу сам Енріко Скровеньи. Художник створив цілий цикл фресок на тему життя Діви Марії і Ісуса, покривши ними стелю і стіни капели в три яруси.

Вільного входу до каплиці немає. Після останньої реставрації фресок в капелі встановили необхідний для їх збереження температурно-вологісний режим, який може бути порушений великими скупченнями народу. Тому туристів пускають всередину хвилин на 10-15, не більше. Крім базиліки Святого Антонія і каплиці Скровеньи, Джотто розписував стелю Палацу Правосуддя. Однак, на жаль, крім фресок в каплиці нічого більше з творчості Джотто в Падуї не збереглося. До слова сказати, однією роботою Джотто володів поет Петрарка, який теж жив в Падуї.

Днем piazza della Erbe - площа Трав - працює як ринкова: на ній з ранку розставляють масу критих прилавків. Увечері ж все торговці згортаються, прибирають прилавки і візки, площа стає порожній, і Палац Правосуддя, що підноситься над товарним різноманітністю Падуї, стає набагато видніше.

У XIII столітті падуанци збудували собі двоповерховий Палац Правосуддя. Палаццо делла Раджоне (близько 1208 г.) протягом багатьох століть служила резиденцією муніципального суду. Місцеві жителі також називають його "Il salone", тому що перший поверх палаццо, насправді, виконаний у вигляді одного величезного залу, який протягом багатьох століть славився найбільшим в світі: доступ в зал відкривається від сходів "Скала делле Ербе" на площі Пьяцца-делле-Ербе.

На початку XIV століття монах-архітектор Джованні Еремітані справив реконструкцію: надбудував будівлю ще на 6 метрів, звів новий дах у формі корабельного кіля, на ній додав вікон для підсвічування внутрішнього оздоблення.

До речі, про Еремітані. Він чимало перебудував в Падуї. Наприклад, закінчував будівництво церкви, названої його ім'ям. Там він теж поставив на будівлю дах кілеобразной форми, тільки з дерева. Церква Еремітані - це свого роду гробниця роду Каррарезе, синьйорів Падуї. Ось такі замовники були у ченця.

Але повернемося до Палацу Правосуддя. У 1420 році він горів, і, щоб приховати сліди пожежі, була проведена нова реконструкція. Головним її придбанням були галереї. Всередині Палац Правосуддя розписали фресками, особливо прекрасний був звід. На ньому були зображені знаки гороскопа і вплив планет на людину і його діяльність. Художники, серед яких був і Джотто, розкидали з цього рукотворного неба більше семи тисяч зірок. Пожежа 1420 знищив фрески, але місто запросив для відновлення фресок художників Стефано з Феррари і Ніколо Міретто, і звід був знову розписаний зірками. На жаль, все це пишність так і не дійшла до нас - через 300 років, в 1756 році, найсильніший ураган практично зніс дах будівлі, сильно пошкодивши фрески. Більше їх відновлювати не стали. Зараз на величезному зведенні даху Палацу немає ніяких розписів. Розписи ж стін збереглися до цих пір, у верхній їх частині зображений докладний зоряно-астрологічний календар в картинках. А під ним і між вікон і дверей нанесені картини на релігійні і побутові теми.

А ще в Палаці Правосуддя можна побачити копію коня Гаттамелати, що стоїть біля базиліки Святого Антонія, і знаменитий Камінь безчестя. У XIII столітті в Падуї скасували боргову в'язницю і ввели альтернативний варіант з каменем, відомий і в інших містах. Неплатоспроможний боржник в нижній білизні, тобто, практично голяка, сідав на цей камінь три рази і каявся у своєму безчесті. Зрозуміло, перед численними свідками. Після цього заходу нещасний залишав місто «голий», але вільний. До слова, в середні століття біля Палацу Правосуддя стояла червона вежа з votto della cordo (аркою тортур). У вежі напоказ виставлялися злочинці в клітинах. це і є "Palazzo delle Debite", який використовується в якості в'язниці для боржників. А камінь зберігається в палаці.

Інтер'єр Будівлі пріголомшує: зал палаццо має розміри 80 метрів в довжина и 27 завширшки, КОЖЕН метр з якіх Повністю покриттів фресками. Раніше тут можна було побачити фрески Джотто, які були знищені в результаті пожежі в 1420 році. Сьогодні це копії серій фресок знаменитого майстра роботи Ніколо Міретто і Стефано з Падуї: стіни і стеля палаццо прикрашають астрологічні, релігійні, тваринні мотиви, картини, що демонструють діяльність міста в різні періоди і портрети суддів.
Інтер'єр Будівлі пріголомшує: зал палаццо має розміри 80 метрів в довжина и 27 завширшки, КОЖЕН метр з якіх Повністю покриттів фресками

via Monte-Pieta. Тут, на площі синьйор (piazza d. Signori), знаходиться Адміралтейство.

Пьяцца-дей-Синьйорі була центром міської влади в Падуї. Нехай і невеликих розмірів, ця площа має свій особливий шарм. Дуже красиві два історичні будівлі, які виходять прямо на площу: Палаццо дель капіталу і Лоджія делла Гран Гуардія, XV і XVI століття відповідно. Палаццо дель капіталу був побудований під час панування венеціанців, в той час, як австрійці правили з Лоджії делла Гран Гуардія, де знаходилася резиденція головнокомандувача австрійської армії. За часів венеціанського панування в цьому військовому управлінні Падуї головнокомандувачем, на жаль городян, засідав венеціанець. А до приходу в Падую керуючих з Венеції в будівлі Адміралтейства знаходилася резиденція правителя міста Джакомо II Каррара. Вірніше сказати, навпаки - Адміралтейство переїхало в палацовий комплекс Каррарезе.

Вірніше сказати, навпаки - Адміралтейство переїхало в палацовий комплекс Каррарезе

В середині XVI століття з Верони по венеціанському запрошення приїжджає архітектор Джованні Марія Фальконетті. Йому замовляють реконструкцію фасаду Адміралтейства і вежі з годинником XIV століття (годинник належали палацу Умберто II Каррара). Архітектор змінює стрілчасті арку на тріумфальну класичного стилю і замінює старий годинник новими, заодно прибравши огорожу палаццо. Новий годинник були репродукцією старих, 1344 року. Крім часу, годинник показував день тижня і місяця, місячну фазу і поточний знак гороскопу. А замість арабських цифр на циферблаті 24 римських.

Кафедральний собор Падуї -

З 889 року тут знаходилася невелика церква, яку зруйнували угорці. У 1075 році на її місці побудували кафедральну церкву. До XVI століття назріває необхідність її реконструкції, про що приймається рішення в 1547 році. Оголошується конкурс архітектурних проектів, в якому бере участь навіть Мікеланджело. Але перевага віддається проекту Андреа з Валле і Агостіно Рігетті. Будівництво починається у 1551 році, а в 1754 (незважаючи на незакінчений фасад) Дуомо освячується в честь Успіння.

Тринефна простір собору вміщає безліч художніх творів: скульптури, бюсти, меморіальні дошки, фрески, картини, саркофаги і вівтарі. Тут поховані три члена вже відомої нам сім'ї Цабарелла - кардинали Франческо і Бартоломео і їх родич Акіл. На місце упокоєння вказують три чудових скульптурних саркофага. Крім іншого, в соборі знаходиться бюст поета Франческо Петрарки скульптора Рінальдо Рінальді. До речі, Петрарка жив якраз за Дуомо, на вулиці, яка так і називається, - Dietro duomo (За собором).

У перший раз Франческо Петрарка приїхав до Падуї на запрошення правлячої сім'ї Падуї Каррарі У перший раз Франческо Петрарка приїхав до Падуї на запрошення правлячої сім'ї Падуї Каррарі. Тоді було модно запрошувати поетів при дворі. З п'ятим синьйором Падуї Якопо да Каррара він навіть подружився і написав в його пам'ять вірш на латині. Воно поміщено під монументом Якопо в церкві Еремітані (будував її той самий монах Еремітані). У свою чергу зображення Петрарки з'явилося в «Залі Гігантів (Героїв)», який належав у той час до покоїв Каррарезе (зараз це філологічний факультет). Художники для розпису були спеціально запрошені Франческо I Старшим Каррара, а ідейним натхненником був Петрарка. Крім цього, під впливом Петрарки в Падуанського університету було відкрито акторський факультет.К слову, про картину Джотто «Мадонна з немовлям», що належала Петрарці. Поет заповідав, поряд з іншими цінними для нього речами, полотно Франческо Старшому Каррара. Ось, що було сказано про картину Джотто в заповіті Петрарки: «Переходжу до розподілу інших речей; і названому панові моєму Падуанскому - бо і сам він з ласки Божої не потребує, і я нічим іншим його гідним не володію - залишаю належну мені дошку із зображенням благословенній Діви Марії роботи Джотто, чудового живописця, надіслану мені з Флоренції іншому моїм Мікеле Ванни, краси якої невігласи не розуміють, майстри ж мистецтва якій захоплюються; образ сей самому панові моєму заповідаю, щоб сама благословенна Діва була йому заступницею перед своїм сином Ісусом Христом ». Копія цієї картини, зроблена невідомим художником, висить над вівтарем в одній з капел Дуомо. Ось така обопільна зв'язок собору, художника і поета. Забавно, що площа імені поета з його бюстом знаходиться не у Дуомо, а в північно-західній частині Падуї. Власне, як і вулиця Данте знаходиться зовсім не там, де його будинок.

Поруч з собором стоїть невеликий Баптистерій. Побудований він невідомим архітектором, та й дата побудови точно невідома. Зате відомо, що вже в другій половині XIV століття вже відомий нам Франческо I Старший Каррара затіває внутрішню і зовнішню реконструкцію будівлі. Після цього баптистерій стає другим мавзолеєм Каррарезе.

Так само, як і собор, стіни та купол Баптістерія чудово розписаний зсередини Так само, як і собор, стіни та купол Баптістерія чудово розписаний зсередини. Для цього був запрошений відомий художник Джусто де'Менабой. Крім Баптістерія, його фрески збереглися також в церкви Еремітані, Кафедральному соборі, базиліці Святого Антоніо і не збереглися в Палаці Правосуддя, де він разом з Джотто розписував склепіння.

Крім Баптістерія, його фрески збереглися також в церкви Еремітані, Кафедральному соборі, базиліці Святого Антоніо і не збереглися в Палаці Правосуддя, де він разом з Джотто розписував склепіння

Особлива тема для розмови - капела Скровеньи, розписана самим великим Джотто. Побудував її Енріко Скровеньи для того, щоб спокутувати гріхи свого батька, лихваря Реджинальд. Про скупість старця згадав навіть Данте у своїй «Божественної комедії» - мабуть, ступінь жадібності поважного Реджинальд наближалася до абсолюту. Сама капела відкрита вона з 9 до 19 годин, і пускають туди рівно на п'ятнадцять хвилин. Число людей в групі строго обмежена, так як присутність відвідувачів позначається на температурному режимі і вологості в цьому дере внем приміщенні. Враження воістину вражаюче - ефект розпису викликає відчуття, ніби ви не в маленькій церкві, а в грандіозному за величиною соборі. Розпис в три яруси руки Джотто вражає - тим більше, що майстер виконав цю нелегку роботу всього за рік (з 1305 по 1306).
Особлива тема для розмови - капела Скровеньи, розписана самим великим Джотто

Новости