Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Путівник по містах і країнах: фотографії міст і країн, розповіді про поїздки, поради туристам, фото мандрівників, пам'ятки з усього світу. | RuTraveller

  1. Путівник по містах і країнах: фотографії міст і країн, розповіді про поїздки, поради туристам, фото...
  2. Путівник по містах і країнах: фотографії міст і країн, розповіді про поїздки, поради туристам, фото...
  3. Путівник по містах і країнах: фотографії міст і країн, розповіді про поїздки, поради туристам, фото...
  4. Інші збірники місць - 540
  5. Інші збірники місць - 540

Путівник по містах і країнах: фотографії міст і країн, розповіді про поїздки, поради туристам, фото мандрівників, пам'ятки з усього світу.

Збірники місць Rutraveller

Збірок місць 540 Місць в збірниках 5 890 Лайко 3 354 Країн зі збірниками 125 Збірок місць 540 Місць в збірниках 5 890 Лайко 3 354 Країн зі збірниками 125

  • Мені подобається! 32

    Мабуть, ні в одній країні світу ви не знайдете стільки стародавніх пам'ятників, скільки в Греції: знаменитий Афінський акрополь і обертається храм Апполона в Дельфах, театр Діоніса і храм Зевса, вежа Вєтров, печера Перама і багато іншого ... Білокам'яні руїни тут століттями зберігають пам'ять про зародження цивілізації, перетворюючи легенди і міфи в історію. RT склав список найцікавіших пам'яток, які варто відвідати кожному, хто вирішить відправитися в цю дивовижну країну ....

  • 0 коментарів

Мабуть, ні в одній країні світу ви не знайдете стільки стародавніх пам'ятників, скільки в Греції: знаменитий Афінський акрополь і обертається храм Апполона в Дельфах, театр Діоніса і храм Зевса, вежа Вєтров, печера Перама і багато іншого ... Білокам'яні руїни тут століттями зберігають пам'ять про зародження цивілізації, перетворюючи легенди і міфи в історію. RT склав список найцікавіших пам'яток, які варто відвідати кожному, хто вирішить відправитися в цю дивовижну країну.

Палац царя Міноса - легендарний пам'ятник архітектури, що знаходиться на острові Крит. За легендою стародавніх греків, цар Мінос побудував його, щоб приховати зраду своєї дружини, яка народила від священного бика чудовисько - Мінотавра. Палац був побудований з численними залами в формі лабіринту, щоб надіслані в жертву Мінотавра юнаки і дівчата одного разу увійшовши до палацу, не змогли знайти вихід назад. Згідно з міфом, Мінотавра вбив Тесей, добровільно увійшов в палац-лабіринт. Після вбивства чудовиська йому вдалося знайти шлях назад за допомогою нитки, яку він тягнув від самого входу.
Відвідавши цей пам'ятник архітектури, можна перенестися в той час, коли, згідно з легендою, в палаці ще перебував бик, а Тесей прямував на битву зі звіром. На фресках і стінах, серед інших малюнків, збереглися зображення бика - іноді миролюбного, а іноді - розлюченого. У палаці знаходилося більше тисячі кімнат і переміщаючись по ньому можна дійти до приміщень по висоті знаходяться на четвертому поверсі. Також на стінах палацу були знайдені зображення древніх символів, частина з яких до цих пір залишається загадкою.
Палац царя Міноса - одне з небагатьох місць, яке висвітлювалося в стародавніх міфах і легендах, і яке може відвідати і побачити своїми очима сучасна людина.

Афінський Акрополь є виключно цінною пам'яткою архітектури. Вважається, що забудова пагорба, на якому він розташований, розпочалася дуже давно: вже в архаїчний період (650 - 480 рр. До н.е.) в Історії Греції на пагорбі були розташовані стародавні храми і споруди, а в III в до н. е. Акрополь в основному служив притулком для місцевих жителів від набігів чужинців.
Колись Акрополь прикрашали безліч красивих скульптур, а й сама будівля, і скульптури не пошкодували ні люди, ні час, ні природні катаклізми. Сильно постраждав цей незвичайний архітектурний пам'ятник від людської руки: наприклад, в 1827 були нанесені ушкодження турецьким снарядом, також руйнування були збільшені землетрусом в 1894 році. До того ж, з часом і мармур, і інші використовували в будівництві матеріали тьмяніють, втрачають свої якості, руйнуються.
Грецький уряд кілька разів брав під будови реставрації, що зараз дозволяє побачити багато таким, яке воно було сторіччя і тисячоліття тому. Також були зроблені копії скульптур, які наповнювали і відтворюють ту красу і величність, яка була в Акрополі в стародавні часи. Оригінальні ж статуї, скульптур, а також і рельєфи Акрополя, зберігаються в музеях - в тому числі Британському Музеї, Луврі та Музеї Акрополя.

Руїни древнього Акрополя на Родосі розкидані по горі Монте Сміт. Величний акрополь міста Родос, в першу чергу, відомий руїнами античного храму Аполлона Піфійського, датованого II століттям до н.е., древнім Піфійського стадіоном досить солідних розмірів, де проводилися античні ігри, присвячені Аполлону, і унікальним мармуровим амфітеатром ораторського мистецтва.
Саме тут навчався Цицерон, адже це був театр відомої в ті часи школи. Сьогодні антична споруда амфітеатру має свій первинний зовнішній вигляд. Хоча від колишньої античної краси залишилося небагато - кілька колон храму Аполлона, напівкруглий, ступінчастий театр школи ораторської майстерності Одеон - Родоський акрополь гарний і величний. Крім того, багато експертів вважають, що саме тут, а не в гавані, розташовувалося одне з чудес світу - 36 метрова статуя Колоса Родоського, відлита з бронзи і срібла.
Гості красивого міста Середземномор'я, ознайомившись і насолодившись пам'ятками античної епохи в Родосском акрополі, зможуть представити картину життя людей в ті часи, дізнатися масу нового з історії та зробити на пам'ять фотографії у античної ораторської трибуни, на збережених щаблях стародавнього амфітеатру і стадіону всесвітньо знаменитого акрополя.

Колись в центрі храму стояла величезних розмірів хрізоелефантінная (покрита золотом і слоновою кісткою) статуя Зевса. Вона в точності копіювала знамениту статую Зевса Олімпійського, створену великим майстром Фидием.
Близько статуї Зевса височіла виконана в такій же техніці статуя імператора Адріана, при якому храм був освячений. Поруч з храмом в 130 році н.е. грецькі зодчі звели арку Адріана, яка грала роль воріт в нові міські квартали, збудовані імператором.
Перебувати тут завжди приємно, адже місце було вибрано з дуже тонким художнім задумом: якщо дивитися в бік Акрополя від храму Зевса, то вашому погляду постає ще одна давньогрецька святиня - Парфенон, який немов обрамлений цієї аркою. А якщо дивитися в неї з боку Акрополя, то вас напевно вразять потужні форми величезного храму Зевса Олімпійського.

Театр Діоніса, розташований на пагорбі Акрополя - один з найдавніших в світі театрів. Саме тут були вперше представлені на суд глядачів праці найвидатніших представників давньогрецької літератури і драматургії: Есхіла, Софокла, Евріпіда, Арістофана.
Театр Діоніса по праву вважається батьківщиною грецької трагедії. До наших днів збереглися кам'яні руїни, проте спочатку театр був побудований з дерева. Протягом тривалого часу на кожне свято, присвячений Діонісію, з дерева зводилися тимчасові ряди для глядачів і сцена. Повністю на кам'яні лави їх замінили лише в 330 році до н.е.
Після поновлення театр міг умістити від 14 до 17 тисяч глядачів. Навіть зараз помітні залишки останнього ряду, який знаходився майже біля основи Акрополя. У період правління римлян тут проводилися гладіаторські бої і циркові вистави. У I столітті, в період правління Нерона оркестр була облицьована мармуром, а ще через сто років ближню частину сцени прикрашали рельєфами, що містять сюжети різних міфів про Діоніса.

Дельфи - це один з найважливіших релігійних центрів Давньої Греції, в 176 км від Афін. Дельфійський археологічний комплекс і музей розташовані біля підніжжя знаменитої гори Парнас в Священної Долині. Ще в XVII в. англійські і французькі дослідники намагалися знайти місцезнаходження древніх Дельф, але безуспішно. Місто і святилище зникли під шаром пізніших відкладень, і ніхто не знав, де вони перебували. Тільки в 70-х рр. XIX ст. німецькі та французькі археологи почали тут систематичні розкопки, які призвели до того, що Дельфи знову з'явилися світу.
У давнину Дельфи вважалися центром світу. Згідно з легендою, два орла Зевса, випущені з різних кінців світу, зустрілися над схилами гори Парнас, в той же момент з неба впав конічної форми камінь, який і визначив центр Всесвіту. Камінь цей отримав назву "омфалос", і став одним з символів дельфійського святилища.
Тераси на південному схилі гори, що досягає 2457 м, уступами піднімаються до святилища Дельф. Дельфійський храм, розташований в природному кам'яному амфітеатрі, на протязі століть вважався священним місцем на землі.
Святилище Аполлона (Теменос) було в давнину одним з найважливіших культових центрів Греції, без самого шанованого оракула античності, знаменитого Дельфійського оракула, не приймалося жодне важливе рішення. Дельфійські святилище було надзвичайно багато. Кожен паломник приносив в дар богу що-небудь цінне, а посланці міст-полісів будували тут чудові скарбниці і споруджували бронзові або мармурові скульптурні пам'ятники.

Храм Ніки Аптерос, або безкрилою перемоги, був найпершою спорудою в знаменитому Акрополі, який височить над грецькою столицею. Будівництво храму відноситься до 427 р до н.е. (В цей час йшла Пелопоннесская війна). Стіни храму складено з мармурових блоків, усередині стояла мальовнича статуя Афіни, в одній руці тримає шолом, а в другій гранат, символ перемоги і родючості.
За свою історію храм неодноразово піддавався руйнуванню. Найбільші перебудови відбувалися два рази: після того, як в 1686 році його розібрали турки, а також в 1936 році, коли зруйнувалася платформа. Мініатюрний храм Ніки Аптерос - це один з небагатьох дійшли до нас пам'ятників іонійського ордеру.

Монументальні ворота чимось нагадують римську тріумфальну арку. На західній стороні арки, з боку Акрополя, нанесений напис: "Це Афіни, колишнє місто Тесея", а на східній стороні інший текст: "Це місто Адріана". Спеціалітов вважають, що характер написів говорить про те, що арку побудували на кордоні "Старих" і "Нових" Афін. Але існує і друга версія, по якій напис на честь Адріана свідчить про особливу роль римського імператора в житті міста і серцях його громадян.
Зараз через арку відкриваються прекрасні види на Акрополь і Храм Зевса Олімпійського.

Гефест - давньогрецький бог заліза і бог коваль. Серед мешканців Олімпу він був єдиним богом, які мали фізичний недолік - він був кульгавим. Крім того, Гефест був єдиним богом, який займався важкою фізичною працею, він працював ковалем і в його обов'язки входив ремонт пошкоджених обладунків Ахіллеса. Крім того, храм був присвячений богині-войовниці Афіні, яка була символом міста, протегувала гончарному ремеслу, а також деяким іншим.
Будівництво храму здійснювалося в 449-415 роках до н.е. Ім'я архітектора, на жаль, невідомо, але багато дослідників вважають, що це був той же майстер, який зводив храм Ареса на Агорі і деякі інші споруди.

Спочатку на стадіоні проводилися традиційні змагання, відомі як Панафинейские гри, присвячені богині Афіні, під заступництвом якої знаходиться місто.
У давнину стадіон був обладнаний дерев'яними лавками. У 329 році до н.е. стадіон Панатінаїкос повністю перебудували, склавши його стіни і лави з мармуру. У 140 році н.е. на стадіоні проводилися великі ремонтні роботи. Вже тоді він був розрахований на рекордну кількість глядацьких місць - 50 тисяч!
В середині 19-го століття на місці стадіону проводилися великі археологічні дослідження, в результаті яких руїни Панатінаїкоса були вивчені і повністю відновлені. Спонсором масштабної реставрації став грецький патріот по імені Евангелос Заппас. Наступні великі роботи проводилися в 1895 році - напередодні проведення перших в сучасній історії Олімпійських ігор. Фінансування робіт здійснював Георгіос Авероф, статуя якого тепер стоїть при вході.

Згідно з однією з легенд, які витають навколо цього місця, одного разу в різних кінцях світу Зевс випустив двох орлів, які зустрілися в Дельфах. З тих пір греки сприймали це місто як центр Всесвіту.
Дельфійський храм з'явився в далекій давнині і його основне призначення полягало в прогнозі долі. За легендою Дельфійський оракул спочатку належав не Аполлону, а богині землі Геї. У той час найпершої віщункою стала німфа по імені Дафна. І одного разу Аполлон заволодів храмом - для цього йому довелося вбити дракона Пифона, який охороняв оракула. Щоб врятувати своє життя і уникнути переслідування, Дафна перетворилася на лаврове дерево. Після цього завоювання Аполлон отримав прізвисько "Піфійського". З цього моменту лаврове дерево шанується в Дельфах як священне. Крім того, в честь оракула Аполлона в Дельфах регулярно проводилися великі спортивні змагання, більш відомі як Пифийские гри.
Храм Аполлона в Дельфах протягом століть відігравав найважливішу роль в житті стародавніх греків. Вони намагалися не починати ніяких серйозних справ не радячись із оракулом в Дельфах, і неважливо - приватна цю справу або державне. До наших днів збереглося кам'яне підстава зі ступенями і кілька колон доричного ордера.

Величезна мармурова будівля, в якому можна сховатися не тільки від палючої спеки, а й від нав'язливого вуличного шуму. У такій атмосфері осягати нове і незвідане - значно приємніше. бібліотечний комплекс включав в себе величезний атріум, оточений чотирма аркадами.
Великий двір мав подквадратную форму і був обнесений стінами. Знаменитий географ Павсаній після відвідування бібліотеки написав, що в ній знаходяться "зали з позолоченими стелями, прикрашені статуями і картинами". Справжній інтелектуальний оазис!

У старій частині Афін варто відвідати Вежу вітрів - архітектурний пам'ятник періоду пізньої античності, побудована меценатом Андроник з Кірри в середині I ст. до н. е.
У плані вежа являє собою Октагон - восьмигранник, а всередині розташовані водяний годинник. На жаль не збереглася фігура дме в трубу тритона, вінчає споруду і виконувала роль флюгера. Грані вежі орієнтовані по сторонах світу. Нанесені на стінах рельєфи і флюгер допомагали зрозуміти, який вітер дме в певний момент часу.

Гробниця Агамемнона, відома також як Скарбниця Атрея - батька Агамемнона. Ця назва має найбільше в Мікенах царське поховання, що представляє собою справжній монументальна споруда. На жаль, ця скарбниця була розграбована ще в давнину.
Споруджена гробниця Агамемнона була в XIII столітті до нашої ери - саме в період правління того самого міфічного царя Атрея. Навіть спорожніла скарбниця справляє враження справжнього царського величі. Над вхідними дверима в гробниці замість верхніх балок лежать дві величезні кам'яні плити, загальна вага яких складає приблизно 120 тонн. Внутрішня частина плит спеціально обточені, завдяки чому стіни придбали круглу форму.
До наших днів гробниця Агамемнона прекрасно збереглася. Втрачені були тільки всі скарби Атрея.

Посейдон, як відомо, повелитель морів в давньогрецькій міфології. Саме тому присвячений йому храм був зведений у самого краю берега Егейського моря. Саме тут сталася трагедія царя Егея, який стрибнув зі скелі, побачивши чорне вітрило на кораблі свого сина Тесея.
Але ж той просто забув поміняти вітрило на білий після побе над Мінотавром ... Вважається, що задовго до будівництва храму на честь Посейдона тут було святилище. Більш ранні культові споруди будувалися тут ще в VII столітті до н. е. Храм, фрагменти якого збереглися до наших днів, був побудований в 445 році до н. е. З струнких мармурових колон галереї збереглася лише частина: дев'ять на південній стороні і шість на північній.

Античний місто Пелла з початку 4-го століття до н.е. став новою столицею Македонії. У період правління царя Філіппа другого і його сина Олександра Македонського, Пелла переживала період розквіту і була найбільшим містом Македонії. Розташований тут царський палац, немов магніт, приваблював найвідоміших письменників і художників того часу, а пейзажі надихали їх на створення нових творів.
В даний час від давньої Пелли збереглися руїни центрального палацового комплексу, а також колонного двору з галереями. Планування була традиційною для античних міст - в центрі міста розташовувалася агора, на якій знаходилися численні ремісничі майстерні (гончарні, металургійні та інші), а також храми на честь Афродіти, Даррона ... Крім руїн палацу, добре збереглися і інші міські будівлі в характерному для елліністичної архітектури стилі, на стінах яких яких археологи виявили прекрасні фрагменти мозаїки.
Неподалік від зони проведення розкопок знаходиться Археологічний музей, в зборах якого зберігається унікальна колекція ювелірних прикрас, виконаних із золота і інкрустованих коштовним камінням. В експозиції також представлені чудові стародавні артефакти: античні вази, скульптури, монети, розкішні мозаїки.

Згідно давньогрецьких міфів, саме Деметра дарувала людям зерно, а також плуг і навички землеробства. Культ цієї богині, починаючи з VI століття до н. е. дуже тісно був пов'язаний з Афінами, неподалік від яких знаходиться Елевсіна. Зазвичай торжества на честь Деметри святкувалися два рази в рік: навесні та в вересні.
Біля входу в храм Деметри закінчується Священна дорога, що веде від Керамікос в Афінах. Збереглася частина будівель: бруківка, потужні обвідні стіни, що оточували комплекс. Праворуч від сходів добре видно колодязь, поруч з яким згідно міфології, сиділа задумлива Деметра. Тут також є невеликий музей, в експозиції якого представлені археологічні знахідки, а також їх якісні копії. Однак більша частина цінних предметів звідси перевезли в Національний музей в Афінах

  • Мені подобається! 32

    Мабуть, ні в одній країні світу ви не знайдете стільки стародавніх пам'ятників, скільки в Греції: знаменитий Афінський акрополь і обертається храм Апполона в Дельфах, театр Діоніса і храм Зевса, вежа Вєтров, печера Перама і багато іншого ... Білокам'яні руїни тут століттями зберігають пам'ять про зародження цивілізації, перетворюючи легенди і міфи в історію. RT склав список найцікавіших пам'яток, які варто відвідати кожному, хто вирішить відправитися в цю дивовижну країну ....

  • 0 коментарів

Інші збірники місць - 540

Путівник по містах і країнах: фотографії міст і країн, розповіді про поїздки, поради туристам, фото мандрівників, пам'ятки з усього світу.

Збірники місць Rutraveller

Збірок місць 540 Місць в збірниках 5 890 Лайко 3 354 Країн зі збірниками 125 Збірок місць 540 Місць в збірниках 5 890 Лайко 3 354 Країн зі збірниками 125

  • Мені подобається! 32

    Мабуть, ні в одній країні світу ви не знайдете стільки стародавніх пам'ятників, скільки в Греції: знаменитий Афінський акрополь і обертається храм Апполона в Дельфах, театр Діоніса і храм Зевса, вежа Вєтров, печера Перама і багато іншого ... Білокам'яні руїни тут століттями зберігають пам'ять про зародження цивілізації, перетворюючи легенди і міфи в історію. RT склав список найцікавіших пам'яток, які варто відвідати кожному, хто вирішить відправитися в цю дивовижну країну ....

  • 0 коментарів

Мабуть, ні в одній країні світу ви не знайдете стільки стародавніх пам'ятників, скільки в Греції: знаменитий Афінський акрополь і обертається храм Апполона в Дельфах, театр Діоніса і храм Зевса, вежа Вєтров, печера Перама і багато іншого ... Білокам'яні руїни тут століттями зберігають пам'ять про зародження цивілізації, перетворюючи легенди і міфи в історію. RT склав список найцікавіших пам'яток, які варто відвідати кожному, хто вирішить відправитися в цю дивовижну країну.

Палац царя Міноса - легендарний пам'ятник архітектури, що знаходиться на острові Крит. За легендою стародавніх греків, цар Мінос побудував його, щоб приховати зраду своєї дружини, яка народила від священного бика чудовисько - Мінотавра. Палац був побудований з численними залами в формі лабіринту, щоб надіслані в жертву Мінотавра юнаки і дівчата одного разу увійшовши до палацу, не змогли знайти вихід назад. Згідно з міфом, Мінотавра вбив Тесей, добровільно увійшов в палац-лабіринт. Після вбивства чудовиська йому вдалося знайти шлях назад за допомогою нитки, яку він тягнув від самого входу.
Відвідавши цей пам'ятник архітектури, можна перенестися в той час, коли, згідно з легендою, в палаці ще перебував бик, а Тесей прямував на битву зі звіром. На фресках і стінах, серед інших малюнків, збереглися зображення бика - іноді миролюбного, а іноді - розлюченого. У палаці знаходилося більше тисячі кімнат і переміщаючись по ньому можна дійти до приміщень по висоті знаходяться на четвертому поверсі. Також на стінах палацу були знайдені зображення древніх символів, частина з яких до цих пір залишається загадкою.
Палац царя Міноса - одне з небагатьох місць, яке висвітлювалося в стародавніх міфах і легендах, і яке може відвідати і побачити своїми очима сучасна людина.

Афінський Акрополь є виключно цінною пам'яткою архітектури. Вважається, що забудова пагорба, на якому він розташований, розпочалася дуже давно: вже в архаїчний період (650 - 480 рр. До н.е.) в Історії Греції на пагорбі були розташовані стародавні храми і споруди, а в III в до н. е. Акрополь в основному служив притулком для місцевих жителів від набігів чужинців.
Колись Акрополь прикрашали безліч красивих скульптур, а й сама будівля, і скульптури не пошкодували ні люди, ні час, ні природні катаклізми. Сильно постраждав цей незвичайний архітектурний пам'ятник від людської руки: наприклад, в 1827 були нанесені ушкодження турецьким снарядом, також руйнування були збільшені землетрусом в 1894 році. До того ж, з часом і мармур, і інші використовували в будівництві матеріали тьмяніють, втрачають свої якості, руйнуються.
Грецький уряд кілька разів брав під будови реставрації, що зараз дозволяє побачити багато таким, яке воно було сторіччя і тисячоліття тому. Також були зроблені копії скульптур, які наповнювали і відтворюють ту красу і величність, яка була в Акрополі в стародавні часи. Оригінальні ж статуї, скульптур, а також і рельєфи Акрополя, зберігаються в музеях - в тому числі Британському Музеї, Луврі та Музеї Акрополя.

Руїни древнього Акрополя на Родосі розкидані по горі Монте Сміт. Величний акрополь міста Родос, в першу чергу, відомий руїнами античного храму Аполлона Піфійського, датованого II століттям до н.е., древнім Піфійського стадіоном досить солідних розмірів, де проводилися античні ігри, присвячені Аполлону, і унікальним мармуровим амфітеатром ораторського мистецтва.
Саме тут навчався Цицерон, адже це був театр відомої в ті часи школи. Сьогодні антична споруда амфітеатру має свій первинний зовнішній вигляд. Хоча від колишньої античної краси залишилося небагато - кілька колон храму Аполлона, напівкруглий, ступінчастий театр школи ораторської майстерності Одеон - Родоський акрополь гарний і величний. Крім того, багато експертів вважають, що саме тут, а не в гавані, розташовувалося одне з чудес світу - 36 метрова статуя Колоса Родоського, відлита з бронзи і срібла.
Гості красивого міста Середземномор'я, ознайомившись і насолодившись пам'ятками античної епохи в Родосском акрополі, зможуть представити картину життя людей в ті часи, дізнатися масу нового з історії та зробити на пам'ять фотографії у античної ораторської трибуни, на збережених щаблях стародавнього амфітеатру і стадіону всесвітньо знаменитого акрополя.

Колись в центрі храму стояла величезних розмірів хрізоелефантінная (покрита золотом і слоновою кісткою) статуя Зевса. Вона в точності копіювала знамениту статую Зевса Олімпійського, створену великим майстром Фидием.
Близько статуї Зевса височіла виконана в такій же техніці статуя імператора Адріана, при якому храм був освячений. Поруч з храмом в 130 році н.е. грецькі зодчі звели арку Адріана, яка грала роль воріт в нові міські квартали, збудовані імператором.
Перебувати тут завжди приємно, адже місце було вибрано з дуже тонким художнім задумом: якщо дивитися в бік Акрополя від храму Зевса, то вашому погляду постає ще одна давньогрецька святиня - Парфенон, який немов обрамлений цієї аркою. А якщо дивитися в неї з боку Акрополя, то вас напевно вразять потужні форми величезного храму Зевса Олімпійського.

Театр Діоніса, розташований на пагорбі Акрополя - один з найдавніших в світі театрів. Саме тут були вперше представлені на суд глядачів праці найвидатніших представників давньогрецької літератури і драматургії: Есхіла, Софокла, Евріпіда, Арістофана.
Театр Діоніса по праву вважається батьківщиною грецької трагедії. До наших днів збереглися кам'яні руїни, проте спочатку театр був побудований з дерева. Протягом тривалого часу на кожне свято, присвячений Діонісію, з дерева зводилися тимчасові ряди для глядачів і сцена. Повністю на кам'яні лави їх замінили лише в 330 році до н.е.
Після поновлення театр міг умістити від 14 до 17 тисяч глядачів. Навіть зараз помітні залишки останнього ряду, який знаходився майже біля основи Акрополя. У період правління римлян тут проводилися гладіаторські бої і циркові вистави. У I столітті, в період правління Нерона оркестр була облицьована мармуром, а ще через сто років ближню частину сцени прикрашали рельєфами, що містять сюжети різних міфів про Діоніса.

Дельфи - це один з найважливіших релігійних центрів Давньої Греції, в 176 км від Афін. Дельфійський археологічний комплекс і музей розташовані біля підніжжя знаменитої гори Парнас в Священної Долині. Ще в XVII в. англійські і французькі дослідники намагалися знайти місцезнаходження древніх Дельф, але безуспішно. Місто і святилище зникли під шаром пізніших відкладень, і ніхто не знав, де вони перебували. Тільки в 70-х рр. XIX ст. німецькі та французькі археологи почали тут систематичні розкопки, які призвели до того, що Дельфи знову з'явилися світу.
У давнину Дельфи вважалися центром світу. Згідно з легендою, два орла Зевса, випущені з різних кінців світу, зустрілися над схилами гори Парнас, в той же момент з неба впав конічної форми камінь, який і визначив центр Всесвіту. Камінь цей отримав назву "омфалос", і став одним з символів дельфійського святилища.
Тераси на південному схилі гори, що досягає 2457 м, уступами піднімаються до святилища Дельф. Дельфійський храм, розташований в природному кам'яному амфітеатрі, на протязі століть вважався священним місцем на землі.
Святилище Аполлона (Теменос) було в давнину одним з найважливіших культових центрів Греції, без самого шанованого оракула античності, знаменитого Дельфійського оракула, не приймалося жодне важливе рішення. Дельфійські святилище було надзвичайно багато. Кожен паломник приносив в дар богу що-небудь цінне, а посланці міст-полісів будували тут чудові скарбниці і споруджували бронзові або мармурові скульптурні пам'ятники.

Храм Ніки Аптерос, або безкрилою перемоги, був найпершою спорудою в знаменитому Акрополі, який височить над грецькою столицею. Будівництво храму відноситься до 427 р до н.е. (В цей час йшла Пелопоннесская війна). Стіни храму складено з мармурових блоків, усередині стояла мальовнича статуя Афіни, в одній руці тримає шолом, а в другій гранат, символ перемоги і родючості.
За свою історію храм неодноразово піддавався руйнуванню. Найбільші перебудови відбувалися два рази: після того, як в 1686 році його розібрали турки, а також в 1936 році, коли зруйнувалася платформа. Мініатюрний храм Ніки Аптерос - це один з небагатьох дійшли до нас пам'ятників іонійського ордеру.

Монументальні ворота чимось нагадують римську тріумфальну арку. На західній стороні арки, з боку Акрополя, нанесений напис: "Це Афіни, колишнє місто Тесея", а на східній стороні інший текст: "Це місто Адріана". Спеціалітов вважають, що характер написів говорить про те, що арку побудували на кордоні "Старих" і "Нових" Афін. Але існує і друга версія, по якій напис на честь Адріана свідчить про особливу роль римського імператора в житті міста і серцях його громадян.
Зараз через арку відкриваються прекрасні види на Акрополь і Храм Зевса Олімпійського.

Гефест - давньогрецький бог заліза і бог коваль. Серед мешканців Олімпу він був єдиним богом, які мали фізичний недолік - він був кульгавим. Крім того, Гефест був єдиним богом, який займався важкою фізичною працею, він працював ковалем і в його обов'язки входив ремонт пошкоджених обладунків Ахіллеса. Крім того, храм був присвячений богині-войовниці Афіні, яка була символом міста, протегувала гончарному ремеслу, а також деяким іншим.
Будівництво храму здійснювалося в 449-415 роках до н.е. Ім'я архітектора, на жаль, невідомо, але багато дослідників вважають, що це був той же майстер, який зводив храм Ареса на Агорі і деякі інші споруди.

Спочатку на стадіоні проводилися традиційні змагання, відомі як Панафинейские гри, присвячені богині Афіні, під заступництвом якої знаходиться місто.
У давнину стадіон був обладнаний дерев'яними лавками. У 329 році до н.е. стадіон Панатінаїкос повністю перебудували, склавши його стіни і лави з мармуру. У 140 році н.е. на стадіоні проводилися великі ремонтні роботи. Вже тоді він був розрахований на рекордну кількість глядацьких місць - 50 тисяч!
В середині 19-го століття на місці стадіону проводилися великі археологічні дослідження, в результаті яких руїни Панатінаїкоса були вивчені і повністю відновлені. Спонсором масштабної реставрації став грецький патріот по імені Евангелос Заппас. Наступні великі роботи проводилися в 1895 році - напередодні проведення перших в сучасній історії Олімпійських ігор. Фінансування робіт здійснював Георгіос Авероф, статуя якого тепер стоїть при вході.

Згідно з однією з легенд, які витають навколо цього місця, одного разу в різних кінцях світу Зевс випустив двох орлів, які зустрілися в Дельфах. З тих пір греки сприймали це місто як центр Всесвіту.
Дельфійський храм з'явився в далекій давнині і його основне призначення полягало в прогнозі долі. За легендою Дельфійський оракул спочатку належав не Аполлону, а богині землі Геї. У той час найпершої віщункою стала німфа по імені Дафна. І одного разу Аполлон заволодів храмом - для цього йому довелося вбити дракона Пифона, який охороняв оракула. Щоб врятувати своє життя і уникнути переслідування, Дафна перетворилася на лаврове дерево. Після цього завоювання Аполлон отримав прізвисько "Піфійського". З цього моменту лаврове дерево шанується в Дельфах як священне. Крім того, в честь оракула Аполлона в Дельфах регулярно проводилися великі спортивні змагання, більш відомі як Пифийские гри.
Храм Аполлона в Дельфах протягом століть відігравав найважливішу роль в житті стародавніх греків. Вони намагалися не починати ніяких серйозних справ не радячись із оракулом в Дельфах, і неважливо - приватна цю справу або державне. До наших днів збереглося кам'яне підстава зі ступенями і кілька колон доричного ордера.

Величезна мармурова будівля, в якому можна сховатися не тільки від палючої спеки, а й від нав'язливого вуличного шуму. У такій атмосфері осягати нове і незвідане - значно приємніше. бібліотечний комплекс включав в себе величезний атріум, оточений чотирма аркадами.
Великий двір мав подквадратную форму і був обнесений стінами. Знаменитий географ Павсаній після відвідування бібліотеки написав, що в ній знаходяться "зали з позолоченими стелями, прикрашені статуями і картинами". Справжній інтелектуальний оазис!

У старій частині Афін варто відвідати Вежу вітрів - архітектурний пам'ятник періоду пізньої античності, побудована меценатом Андроник з Кірри в середині I ст. до н. е.
У плані вежа являє собою Октагон - восьмигранник, а всередині розташовані водяний годинник. На жаль не збереглася фігура дме в трубу тритона, вінчає споруду і виконувала роль флюгера. Грані вежі орієнтовані по сторонах світу. Нанесені на стінах рельєфи і флюгер допомагали зрозуміти, який вітер дме в певний момент часу.

Гробниця Агамемнона, відома також як Скарбниця Атрея - батька Агамемнона. Ця назва має найбільше в Мікенах царське поховання, що представляє собою справжній монументальна споруда. На жаль, ця скарбниця була розграбована ще в давнину.
Споруджена гробниця Агамемнона була в XIII столітті до нашої ери - саме в період правління того самого міфічного царя Атрея. Навіть спорожніла скарбниця справляє враження справжнього царського величі. Над вхідними дверима в гробниці замість верхніх балок лежать дві величезні кам'яні плити, загальна вага яких складає приблизно 120 тонн. Внутрішня частина плит спеціально обточені, завдяки чому стіни придбали круглу форму.
До наших днів гробниця Агамемнона прекрасно збереглася. Втрачені були тільки всі скарби Атрея.

Посейдон, як відомо, повелитель морів в давньогрецькій міфології. Саме тому присвячений йому храм був зведений у самого краю берега Егейського моря. Саме тут сталася трагедія царя Егея, який стрибнув зі скелі, побачивши чорне вітрило на кораблі свого сина Тесея.
Але ж той просто забув поміняти вітрило на білий після побе над Мінотавром ... Вважається, що задовго до будівництва храму на честь Посейдона тут було святилище. Більш ранні культові споруди будувалися тут ще в VII столітті до н. е. Храм, фрагменти якого збереглися до наших днів, був побудований в 445 році до н. е. З струнких мармурових колон галереї збереглася лише частина: дев'ять на південній стороні і шість на північній.

Античний місто Пелла з початку 4-го століття до н.е. став новою столицею Македонії. У період правління царя Філіппа другого і його сина Олександра Македонського, Пелла переживала період розквіту і була найбільшим містом Македонії. Розташований тут царський палац, немов магніт, приваблював найвідоміших письменників і художників того часу, а пейзажі надихали їх на створення нових творів.
В даний час від давньої Пелли збереглися руїни центрального палацового комплексу, а також колонного двору з галереями. Планування була традиційною для античних міст - в центрі міста розташовувалася агора, на якій знаходилися численні ремісничі майстерні (гончарні, металургійні та інші), а також храми на честь Афродіти, Даррона ... Крім руїн палацу, добре збереглися і інші міські будівлі в характерному для елліністичної архітектури стилі, на стінах яких яких археологи виявили прекрасні фрагменти мозаїки.
Неподалік від зони проведення розкопок знаходиться Археологічний музей, в зборах якого зберігається унікальна колекція ювелірних прикрас, виконаних із золота і інкрустованих коштовним камінням. В експозиції також представлені чудові стародавні артефакти: античні вази, скульптури, монети, розкішні мозаїки.

Путівник по містах і країнах: фотографії міст і країн, розповіді про поїздки, поради туристам, фото мандрівників, пам'ятки з усього світу.

Збірники місць Rutraveller

Збірок місць 540 Місць в збірниках 5 890 Лайко 3 354 Країн зі збірниками 125 Збірок місць 540 Місць в збірниках 5 890 Лайко 3 354 Країн зі збірниками 125

  • Мені подобається! 32

    Мабуть, ні в одній країні світу ви не знайдете стільки стародавніх пам'ятників, скільки в Греції: знаменитий Афінський акрополь і обертається храм Апполона в Дельфах, театр Діоніса і храм Зевса, вежа Вєтров, печера Перама і багато іншого ... Білокам'яні руїни тут століттями зберігають пам'ять про зародження цивілізації, перетворюючи легенди і міфи в історію. RT склав список найцікавіших пам'яток, які варто відвідати кожному, хто вирішить відправитися в цю дивовижну країну ....

  • 0 коментарів

Мабуть, ні в одній країні світу ви не знайдете стільки стародавніх пам'ятників, скільки в Греції: знаменитий Афінський акрополь і обертається храм Апполона в Дельфах, театр Діоніса і храм Зевса, вежа Вєтров, печера Перама і багато іншого ... Білокам'яні руїни тут століттями зберігають пам'ять про зародження цивілізації, перетворюючи легенди і міфи в історію. RT склав список найцікавіших пам'яток, які варто відвідати кожному, хто вирішить відправитися в цю дивовижну країну.

Палац царя Міноса - легендарний пам'ятник архітектури, який перебуває на острові Крит. За легендою стародавніх греків, цар Мінос побудував його, щоб приховати зраду своєї дружини, яка народила від священного бика чудовисько - Мінотавра. Палац був побудований з численними залами в формі лабіринту, щоб надіслані в жертву Мінотавра юнаки і дівчата одного разу увійшовши до палацу, не змогли знайти вихід назад. Згідно з міфом, Мінотавра вбив Тесей, добровільно увійшов в палац-лабіринт. Після вбивства чудовиська йому вдалося знайти шлях назад за допомогою нитки, яку він тягнув від самого входу.
Відвідавши цей пам'ятник архітектури, можна перенестися в той час, коли, згідно з легендою, в палаці ще перебував бик, а Тесей прямував на битву зі звіром. На фресках і стінах, серед інших малюнків, збереглися зображення бика - іноді миролюбного, а іноді - розлюченого. У палаці знаходилося більше тисячі кімнат і переміщаючись по ньому можна дійти до приміщень по висоті знаходяться на четвертому поверсі. Також на стінах палацу були знайдені зображення древніх символів, частина з яких до цих пір залишається загадкою.
Палац царя Міноса - одне з небагатьох місць, яке висвітлювалося в стародавніх міфах і легендах, і яке може відвідати і побачити своїми очима сучасна людина.

Афінський Акрополь є виключно цінною пам'яткою архітектури. Вважається, що забудова пагорба, на якому він розташований, розпочалася дуже давно: вже в архаїчний період (650 - 480 рр. До н.е.) в Історії Греції на пагорбі були розташовані стародавні храми і споруди, а в III в до н. е. Акрополь в основному служив притулком для місцевих жителів від набігів чужинців.
Колись Акрополь прикрашали безліч красивих скульптур, а й сама будівля, і скульптури не пошкодували ні люди, ні час, ні природні катаклізми. Сильно постраждав цей незвичайний архітектурний пам'ятник від людської руки: наприклад, в 1827 були нанесені ушкодження турецьким снарядом, також руйнування були збільшені землетрусом в 1894 році. До того ж, з часом і мармур, і інші використовували в будівництві матеріали тьмяніють, втрачають свої якості, руйнуються.
Грецький уряд кілька разів брав під будови реставрації, що зараз дозволяє побачити багато таким, яке воно було сторіччя і тисячоліття тому. Також були зроблені копії скульптур, які наповнювали і відтворюють ту красу і величність, яка була в Акрополі в стародавні часи. Оригінальні ж статуї, скульптур, а також і рельєфи Акрополя, зберігаються в музеях - в тому числі Британському Музеї, Луврі та Музеї Акрополя.

Руїни древнього Акрополя на Родосі розкидані по горі Монте Сміт. Величний акрополь міста Родос, в першу чергу, відомий руїнами античного храму Аполлона Піфійського, датованого II століттям до н.е., древнім Піфійського стадіоном досить солідних розмірів, де проводилися античні ігри, присвячені Аполлону, і унікальним мармуровим амфітеатром ораторського мистецтва.
Саме тут навчався Цицерон, адже це був театр відомої в ті часи школи. Сьогодні антична споруда амфітеатру має свій первинний зовнішній вигляд. Хоча від колишньої античної краси залишилося небагато - кілька колон храму Аполлона, напівкруглий, ступінчастий театр школи ораторської майстерності Одеон - Родоський акрополь гарний і величний. Крім того, багато експертів вважають, що саме тут, а не в гавані, розташовувалося одне з чудес світу - 36 метрова статуя Колоса Родоського, відлита з бронзи і срібла.
Гості красивого міста Середземномор'я, ознайомившись і насолодившись пам'ятками античної епохи в Родосском акрополі, зможуть представити картину життя людей в ті часи, дізнатися масу нового з історії та зробити на пам'ять фотографії у античної ораторської трибуни, на збережених щаблях стародавнього амфітеатру і стадіону всесвітньо знаменитого акрополя.

Колись в центрі храму стояла величезних розмірів хрізоелефантінная (покрита золотом і слоновою кісткою) статуя Зевса. Вона в точності копіювала знамениту статую Зевса Олімпійського, створену великим майстром Фидием.
Близько статуї Зевса височіла виконана в такій же техніці статуя імператора Адріана, при якому храм був освячений. Поруч з храмом в 130 році н.е. грецькі зодчі звели арку Адріана, яка грала роль воріт в нові міські квартали, збудовані імператором.
Перебувати тут завжди приємно, адже місце було вибрано з дуже тонким художнім задумом: якщо дивитися в бік Акрополя від храму Зевса, то вашому погляду постає ще одна давньогрецька святиня - Парфенон, який немов обрамлений цієї аркою. А якщо дивитися в неї з боку Акрополя, то вас напевно вразять потужні форми величезного храму Зевса Олімпійського.

Театр Діоніса, розташований на пагорбі Акрополя - один з найдавніших в світі театрів. Саме тут були вперше представлені на суд глядачів праці найвидатніших представників давньогрецької літератури і драматургії: Есхіла, Софокла, Евріпіда, Арістофана.
Театр Діоніса по праву вважається батьківщиною грецької трагедії. До наших днів збереглися кам'яні руїни, проте спочатку театр був побудований з дерева. Протягом тривалого часу на кожне свято, присвячений Діонісію, з дерева зводилися тимчасові ряди для глядачів і сцена. Повністю на кам'яні лави їх замінили лише в 330 року до н.е.
Після поновлення театр міг умістити від 14 до 17 тисяч глядачів. Навіть зараз помітні залишки останнього ряду, який знаходився майже біля основи Акрополя. У період правління римлян тут проводилися гладіаторські бої і циркові вистави. У I столітті, в період правління Нерона оркестр була облицьована мармуром, а ще через сто років ближню частину сцени прикрашали рельєфами, що містять сюжети різних міфів про Діоніса.

Дельфи - це один з найважливіших релігійних центрів Давньої Греції, в 176 км від Афін. Дельфійський археологічний комплекс і музей розташовані біля підніжжя знаменитої гори Парнас в Священної Долині. Ще в XVII в. англійські і французькі дослідники намагалися знайти місцезнаходження древніх Дельф, але безуспішно. Місто і святилище зникли під шаром пізніших відкладень, і ніхто не знав, де вони перебували. Тільки в 70-х рр. XIX ст. німецькі та французькі археологи почали тут систематичні розкопки, які призвели до того, що Дельфи знову з'явилися світу.
У давнину Дельфи вважалися центром світу. Згідно з легендою, два орла Зевса, випущені з різних кінців світу, зустрілися над схилами гори Парнас, в той же момент з неба впав конічної форми камінь, який і визначив центр Всесвіту. Камінь цей отримав назву "омфалос", і став одним з символів дельфійського святилища.
Тераси на південному схилі гори, що досягає 2457 м, уступами піднімаються до святилища Дельф. Дельфійський храм, розташований в природному кам'яному амфітеатрі, на протязі століть вважався священним місцем на землі.
Святилище Аполлона (Теменос) було в давнину одним з найважливіших культових центрів Греції, без самого шанованого оракула античності, знаменитого Дельфійського оракула, не приймалося жодне важливе рішення. Дельфійські святилище було надзвичайно багато. Кожен паломник приносив в дар богу що-небудь цінне, а посланці міст-полісів будували тут чудові скарбниці і споруджували бронзові або мармурові скульптурні пам'ятники.

Храм Ніки Аптерос, або безкрилою перемоги, був найпершою спорудою в знаменитому Акрополі, який височить над грецькою столицею. Будівництво храму відноситься до 427 р до н.е. (В цей час йшла Пелопоннесская війна). Стіни храму складено з мармурових блоків, усередині стояла мальовнича статуя Афіни, в одній руці тримає шолом, а в другій гранат, символ перемоги і родючості.
За свою історію храм неодноразово піддавався руйнуванню. Найбільші перебудови відбувалися два рази: після того, як в 1686 році його розібрали турки, а також в 1936 році, коли зруйнувалася платформа. Мініатюрний храм Ніки Аптерос - це один з небагатьох дійшли до нас пам'ятників іонійського ордеру.

Монументальні ворота чимось нагадують римську тріумфальну арку. На західній стороні арки, з боку Акрополя, нанесений напис: "Це Афіни, колишнє місто Тесея", а на східній стороні інший текст: "Це місто Адріана". Спеціалітов вважають, що характер написів говорить про те, що арку побудували на кордоні "Старих" і "Нових" Афін. Але існує і друга версія, по якій напис на честь Адріана свідчить про особливу роль римського імператора в житті міста і серцях його громадян.
Зараз через арку відкриваються прекрасні види на Акрополь і Храм Зевса Олімпійського.

Гефест - давньогрецький бог заліза і бог коваль. Серед мешканців Олімпу він був єдиним богом, які мали фізичний недолік - він був кульгавим. Крім того, Гефест був єдиним богом, який займався важкою фізичною працею, він працював ковалем і в його обов'язки входив ремонт пошкоджених обладунків Ахіллеса. Крім того, храм був присвячений богині-войовниці Афіні, яка була символом міста, протегувала гончарному ремеслу, а також деяким іншим.
Будівництво храму здійснювалося в 449-415 роках до н.е. Ім'я архітектора, на жаль, невідомо, але багато дослідників вважають, що це був той же майстер, який зводив храм Ареса на Агорі і деякі інші споруди.

Спочатку на стадіоні проводилися традиційні змагання, відомі як Панафинейские гри, присвячені богині Афіні, під заступництвом якої знаходиться місто.
У давнину стадіон був обладнаний дерев'яними лавками. У 329 році до н.е. стадіон Панатінаїкос повністю перебудували, склавши його стіни і лави з мармуру. У 140 році н.е. на стадіоні проводилися великі ремонтні роботи. Вже тоді він був розрахований на рекордну кількість глядацьких місць - 50 тисяч!
В середині 19-го століття на місці стадіону проводилися великі археологічні дослідження, в результаті яких руїни Панатінаїкоса були вивчені і повністю відновлені. Спонсором масштабної реставрації став грецький патріот по імені Евангелос Заппас. Наступні великі роботи проводилися в 1895 році - напередодні проведення перших в сучасній історії Олімпійських ігор. Фінансування робіт здійснював Георгіос Авероф, статуя якого тепер стоїть при вході.

Згідно з однією з легенд, які витають навколо цього місця, одного разу в різних кінцях світу Зевс випустив двох орлів, які зустрілися в Дельфах. З тих пір греки сприймали це місто як центр Всесвіту.
Дельфійський храм з'явився в далекій давнині і його основне призначення полягало в прогнозі долі. За легендою Дельфійський оракул спочатку належав не Аполлону, а богині землі Геї. У той час найпершої віщункою стала німфа по імені Дафна. І одного разу Аполлон заволодів храмом - для цього йому довелося вбити дракона Пифона, який охороняв оракула. Щоб врятувати своє життя і уникнути переслідування, Дафна перетворилася на лаврове дерево. Після цього завоювання Аполлон отримав прізвисько "Піфійського". З цього моменту лаврове дерево шанується в Дельфах як священне. Крім того, в честь оракула Аполлона в Дельфах регулярно проводилися великі спортивні змагання, більш відомі як Пифийские гри.
Храм Аполлона в Дельфах протягом століть відігравав найважливішу роль в житті стародавніх греків. Вони намагалися не починати ніяких серйозних справ не радячись із оракулом в Дельфах, і неважливо - приватна цю справу або державне. До наших днів збереглося кам'яне підстава зі ступенями і кілька колон доричного ордера.

Величезна мармурова будівля, в якому можна сховатися не тільки від палючої спеки, а й від нав'язливого вуличного шуму. У такій атмосфері осягати нове і незвідане - значно приємніше. бібліотечний комплекс включав в себе величезний атріум, оточений чотирма аркадами.
Великий двір мав подквадратную форму і був обнесений стінами. Знаменитий географ Павсаній після відвідування бібліотеки написав, що в ній знаходяться "зали з позолоченими стелями, прикрашені статуями і картинами". Справжній інтелектуальний оазис!

У старій частині Афін варто відвідати Вежу вітрів - архітектурний пам'ятник періоду пізньої античності, побудована меценатом Андроник з Кірри в середині I ст. до н. е.
У плані вежа являє собою Октагон - восьмигранник, а всередині розташовані водяний годинник. На жаль не збереглася фігура дме в трубу тритона, вінчає споруду і виконувала роль флюгера. Грані вежі орієнтовані по сторонах світу. Нанесені на стінах рельєфи і флюгер допомагали зрозуміти, який вітер дме в певний момент часу.

Гробниця Агамемнона, відома також як Скарбниця Атрея - батька Агамемнона. Ця назва має найбільше в Мікенах царське поховання, що представляє собою справжній монументальна споруда. На жаль, ця скарбниця була розграбована ще в давнину.
Споруджена гробниця Агамемнона була в XIII столітті до нашої ери - саме в період правління того самого міфічного царя Атрея. Навіть спорожніла скарбниця справляє враження справжнього царського величі. Над вхідними дверима в гробниці замість верхніх балок лежать дві величезні кам'яні плити, загальна вага яких складає приблизно 120 тонн. Внутрішня частина плит спеціально обточені, завдяки чому стіни придбали круглу форму.
До наших днів гробниця Агамемнона прекрасно збереглася. Втрачено були тільки всі скарби Атрея.

Посейдон, як відомо, повелитель морів в давньогрецькій міфології. Саме тому присвячений йому храм був зведений у самого краю берега Егейського моря. Саме тут сталася трагедія царя Егея, який стрибнув зі скелі, побачивши чорне вітрило на кораблі свого сина Тесея.
Але ж той просто забув поміняти вітрило на білий після побе над Мінотавром ... Вважається, що задовго до будівництва храму на честь Посейдона тут було святилище. Більш ранні культові споруди будувалися тут ще в VII столітті до н. е. Храм, фрагменти якого збереглися до наших днів, був побудований в 445 році до н. е. З струнких мармурових колон галереї збереглася лише частина: дев'ять на південній стороні і шість на північній.

Античний місто Пелла з початку 4-го століття до н.е. став новою столицею Македонії. У період правління царя Філіппа другого і його сина Олександра Македонського, Пелла переживала період розквіту і була найбільшим містом Македонії. Розташований тут царський палац, немов магніт, приваблював найвідоміших письменників і художників того часу, а пейзажі надихали їх на створення нових творів.
В даний час від давньої Пелли збереглися руїни центрального палацового комплексу, а також колонного двору з галереями. Планування була традиційною для античних міст - в центрі міста розташовувалася агора, на якій знаходилися численні ремісничі майстерні (гончарні, металургійні та інші), а також храми на честь Афродіти, Даррона ... Крім руїн палацу, добре збереглися і інші міські будівлі в характерному для елліністичної архітектури стилі, на стінах яких яких археологи виявили прекрасні фрагменти мозаїки.
Неподалік від зони проведення розкопок знаходиться Археологічний музей, в зборах якого зберігається унікальна колекція ювелірних прикрас, виконаних із золота і інкрустованих коштовним камінням. В експозиції також представлені чудові стародавні артефакти: античні вази, скульптури, монети, розкішні мозаїки.

Путівник по містах і країнах: фотографії міст і країн, розповіді про поїздки, поради туристам, фото мандрівників, пам'ятки з усього світу.

Збірники місць Rutraveller

Збірок місць 540 Місць в збірниках 5 890 Лайко 3 354 Країн зі збірниками 125 Збірок місць 540 Місць в збірниках 5 890 Лайко 3 354 Країн зі збірниками 125

  • Мені подобається! 32

    Мабуть, ні в одній країні світу ви не знайдете стільки стародавніх пам'ятників, скільки в Греції: знаменитий Афінський акрополь і обертається храм Апполона в Дельфах, театр Діоніса і храм Зевса, вежа Вєтров, печера Перама і багато іншого ... Білокам'яні руїни тут століттями зберігають пам'ять про зародження цивілізації, перетворюючи легенди і міфи в історію. RT склав список найцікавіших пам'яток, які варто відвідати кожному, хто вирішить відправитися в цю дивовижну країну ....

  • 0 коментарів

Мабуть, ні в одній країні світу ви не знайдете стільки стародавніх пам'ятників, скільки в Греції: знаменитий Афінський акрополь і обертається храм Апполона в Дельфах, театр Діоніса і храм Зевса, вежа Вєтров, печера Перама і багато іншого ... Білокам'яні руїни тут століттями зберігають пам'ять про зародження цивілізації, перетворюючи легенди і міфи в історію. RT склав список найцікавіших пам'яток, які варто відвідати кожному, хто вирішить відправитися в цю дивовижну країну.

Палац царя Міноса - легендарний пам'ятник архітектури, що знаходиться на острові Крит. За легендою стародавніх греків, цар Мінос побудував його, щоб приховати зраду своєї дружини, яка народила від священного бика чудовисько - Мінотавра. Палац був побудований з численними залами в формі лабіринту, щоб надіслані в жертву Мінотавра юнаки і дівчата одного разу увійшовши до палацу, не змогли знайти вихід назад. Згідно з міфом, Мінотавра вбив Тесей, добровільно увійшов в палац-лабіринт. Після вбивства чудовиська йому вдалося знайти шлях назад за допомогою нитки, яку він тягнув від самого входу.
Відвідавши цей пам'ятник архітектури, можна перенестися в той час, коли, згідно з легендою, в палаці ще перебував бик, а Тесей прямував на битву зі звіром. На фресках і стінах, серед інших малюнків, збереглися зображення бика - іноді миролюбного, а іноді - розлюченого. У палаці знаходилося більше тисячі кімнат і переміщаючись по ньому можна дійти до приміщень по висоті знаходяться на четвертому поверсі. Також на стінах палацу були знайдені зображення древніх символів, частина з яких до цих пір залишається загадкою.
Палац царя Міноса - одне з небагатьох місць, яке висвітлювалося в стародавніх міфах і легендах, і яке може відвідати і побачити своїми очима сучасна людина.

Афінський Акрополь є виключно цінною пам'яткою архітектури. Вважається, що забудова пагорба, на якому він розташований, розпочалася дуже давно: вже в архаїчний період (650 - 480 рр. До н.е.) в Історії Греції на пагорбі були розташовані стародавні храми і споруди, а в III в до н. е. Акрополь в основному служив притулком для місцевих жителів від набігів чужинців.
Колись Акрополь прикрашали безліч красивих скульптур, а й сама будівля, і скульптури не пошкодували ні люди, ні час, ні природні катаклізми. Сильно постраждав цей незвичайний архітектурний пам'ятник від людської руки: наприклад, в 1827 були нанесені ушкодження турецьким снарядом, також руйнування були збільшені землетрусом в 1894 році. До того ж, з часом і мармур, і інші використовували в будівництві матеріали тьмяніють, втрачають свої якості, руйнуються.
Грецький уряд кілька разів брав під будови реставрації, що зараз дозволяє побачити багато таким, яке воно було сторіччя і тисячоліття тому. Також були зроблені копії скульптур, які наповнювали і відтворюють ту красу і величність, яка була в Акрополі в стародавні часи. Оригінальні ж статуї, скульптур, а також і рельєфи Акрополя, зберігаються в музеях - в тому числі Британському Музеї, Луврі та Музеї Акрополя.

Руїни древнього Акрополя на Родосі розкидані по горі Монте Сміт. Величний акрополь міста Родос, в першу чергу, відомий руїнами античного храму Аполлона Піфійського, датованого II століттям до н.е., древнім Піфійського стадіоном досить солідних розмірів, де проводилися античні ігри, присвячені Аполлону, і унікальним мармуровим амфітеатром ораторського мистецтва.
Саме тут навчався Цицерон, адже це був театр відомої в ті часи школи. Сьогодні антична споруда амфітеатру має свій первинний зовнішній вигляд. Хоча від колишньої античної краси залишилося небагато - кілька колон храму Аполлона, напівкруглий, ступінчастий театр школи ораторської майстерності Одеон - Родоський акрополь гарний і величний. Крім того, багато експертів вважають, що саме тут, а не в гавані, розташовувалося одне з чудес світу - 36 метрова статуя Колоса Родоського, відлита з бронзи і срібла.
Гості красивого міста Середземномор'я, ознайомившись і насолодившись пам'ятками античної епохи в Родосском акрополі, зможуть представити картину життя людей в ті часи, дізнатися масу нового з історії та зробити на пам'ять фотографії у античної ораторської трибуни, на збережених щаблях стародавнього амфітеатру і стадіону всесвітньо знаменитого акрополя.

Колись в центрі храму стояла величезних розмірів хрізоелефантінная (покрита золотом і слоновою кісткою) статуя Зевса. Вона в точності копіювала знамениту статую Зевса Олімпійського, створену великим майстром Фидием.
Близько статуї Зевса височіла виконана в такій же техніці статуя імператора Адріана, при якому храм був освячений. Поруч з храмом в 130 році н.е. грецькі зодчі звели арку Адріана, яка грала роль воріт в нові міські квартали, збудовані імператором.
Перебувати тут завжди приємно, адже місце було вибрано з дуже тонким художнім задумом: якщо дивитися в бік Акрополя від храму Зевса, то вашому погляду постає ще одна давньогрецька святиня - Парфенон, який немов обрамлений цієї аркою. А якщо дивитися в неї з боку Акрополя, то вас напевно вразять потужні форми величезного храму Зевса Олімпійського.

Театр Діоніса, розташований на пагорбі Акрополя - один з найдавніших в світі театрів. Саме тут були вперше представлені на суд глядачів праці найвидатніших представників давньогрецької літератури і драматургії: Есхіла, Софокла, Евріпіда, Арістофана.
Театр Діоніса по праву вважається батьківщиною грецької трагедії. До наших днів збереглися кам'яні руїни, проте спочатку театр був побудований з дерева. Протягом тривалого часу на кожне свято, присвячений Діонісію, з дерева зводилися тимчасові ряди для глядачів і сцена. Повністю на кам'яні лави їх замінили лише в 330 році до н.е.
Після поновлення театр міг умістити від 14 до 17 тисяч глядачів. Навіть зараз помітні залишки останнього ряду, який знаходився майже біля основи Акрополя. У період правління римлян тут проводилися гладіаторські бої і циркові вистави. У I столітті, в період правління Нерона оркестр була облицьована мармуром, а ще через сто років ближню частину сцени прикрашали рельєфами, що містять сюжети різних міфів про Діоніса.

Дельфи - це один з найважливіших релігійних центрів Давньої Греції, в 176 км від Афін. Дельфійський археологічний комплекс і музей розташовані біля підніжжя знаменитої гори Парнас в Священної Долині. Ще в XVII в. англійські і французькі дослідники намагалися знайти місцезнаходження древніх Дельф, але безуспішно. Місто і святилище зникли під шаром пізніших відкладень, і ніхто не знав, де вони перебували. Тільки в 70-х рр. XIX ст. німецькі та французькі археологи почали тут систематичні розкопки, які призвели до того, що Дельфи знову з'явилися світу.
У давнину Дельфи вважалися центром світу. Згідно з легендою, два орла Зевса, випущені з різних кінців світу, зустрілися над схилами гори Парнас, в той же момент з неба впав конічної форми камінь, який і визначив центр Всесвіту. Камінь цей отримав назву "омфалос", і став одним з символів дельфійського святилища.
Тераси на південному схилі гори, що досягає 2457 м, уступами піднімаються до святилища Дельф. Дельфійський храм, розташований в природному кам'яному амфітеатрі, на протязі століть вважався священним місцем на землі.
Святилище Аполлона (Теменос) було в давнину одним з найважливіших культових центрів Греції, без самого шанованого оракула античності, знаменитого Дельфійського оракула, не приймалося жодне важливе рішення. Дельфійські святилище було надзвичайно багато. Кожен паломник приносив в дар богу що-небудь цінне, а посланці міст-полісів будували тут чудові скарбниці і споруджували бронзові або мармурові скульптурні пам'ятники.

Храм Ніки Аптерос, або безкрилою перемоги, був найпершою спорудою в знаменитому Акрополі, який височить над грецькою столицею. Будівництво храму відноситься до 427 р до н.е. (В цей час йшла Пелопоннесская війна). Стіни храму складено з мармурових блоків, усередині стояла мальовнича статуя Афіни, в одній руці тримає шолом, а в другій гранат, символ перемоги і родючості.
За свою історію храм неодноразово піддавався руйнуванню. Найбільші перебудови відбувалися два рази: після того, як в 1686 році його розібрали турки, а також в 1936 році, коли зруйнувалася платформа. Мініатюрний храм Ніки Аптерос - це один з небагатьох дійшли до нас пам'ятників іонійського ордеру.

Монументальні ворота чимось нагадують римську тріумфальну арку. На західній стороні арки, з боку Акрополя, нанесений напис: "Це Афіни, колишнє місто Тесея", а на східній стороні інший текст: "Це місто Адріана". Спеціалітов вважають, що характер написів говорить про те, що арку побудували на кордоні "Старих" і "Нових" Афін. Але існує і друга версія, по якій напис на честь Адріана свідчить про особливу роль римського імператора в житті міста і серцях його громадян.
Зараз через арку відкриваються прекрасні види на Акрополь і Храм Зевса Олімпійського.

Гефест - давньогрецький бог заліза і бог коваль. Серед мешканців Олімпу він був єдиним богом, які мали фізичний недолік - він був кульгавим. Крім того, Гефест був єдиним богом, який займався важкою фізичною працею, він працював ковалем і в його обов'язки входив ремонт пошкоджених обладунків Ахіллеса. Крім того, храм був присвячений богині-войовниці Афіні, яка була символом міста, протегувала гончарному ремеслу, а також деяким іншим.
Будівництво храму здійснювалося в 449-415 роках до н.е. Ім'я архітектора, на жаль, невідомо, але багато дослідників вважають, що це був той же майстер, який зводив храм Ареса на Агорі і деякі інші споруди.

Спочатку на стадіоні проводилися традиційні змагання, відомі як Панафинейские гри, присвячені богині Афіні, під заступництвом якої знаходиться місто.
У давнину стадіон був обладнаний дерев'яними лавками. У 329 році до н.е. стадіон Панатінаїкос повністю перебудували, склавши його стіни і лави з мармуру. У 140 році н.е. на стадіоні проводилися великі ремонтні роботи. Вже тоді він був розрахований на рекордну кількість глядацьких місць - 50 тисяч!
В середині 19-го століття на місці стадіону проводилися великі археологічні дослідження, в результаті яких руїни Панатінаїкоса були вивчені і повністю відновлені. Спонсором масштабної реставрації став грецький патріот по імені Евангелос Заппас. Наступні великі роботи проводилися в 1895 році - напередодні проведення перших в сучасній історії Олімпійських ігор. Фінансування робіт здійснював Георгіос Авероф, статуя якого тепер стоїть при вході.

Згідно з однією з легенд, які витають навколо цього місця, одного разу в різних кінцях світу Зевс випустив двох орлів, які зустрілися в Дельфах. З тих пір греки сприймали це місто як центр Всесвіту.
Дельфійський храм з'явився в далекій давнині і його основне призначення полягало в прогнозі долі. За легендою Дельфійський оракул спочатку належав не Аполлону, а богині землі Геї. У той час найпершої віщункою стала німфа по імені Дафна. І одного разу Аполлон заволодів храмом - для цього йому довелося вбити дракона Пифона, який охороняв оракула. Щоб врятувати своє життя і уникнути переслідування, Дафна перетворилася на лаврове дерево. Після цього завоювання Аполлон отримав прізвисько "Піфійського". З цього моменту лаврове дерево шанується в Дельфах як священне. Крім того, в честь оракула Аполлона в Дельфах регулярно проводилися великі спортивні змагання, більш відомі як Пифийские гри.
Храм Аполлона в Дельфах протягом століть відігравав найважливішу роль в житті стародавніх греків. Вони намагалися не починати ніяких серйозних справ не радячись із оракулом в Дельфах, і неважливо - приватна цю справу або державне. До наших днів збереглося кам'яне підстава зі ступенями і кілька колон доричного ордера.

Величезна мармурова будівля, в якому можна сховатися не тільки від палючої спеки, а й від нав'язливого вуличного шуму. У такій атмосфері осягати нове і незвідане - значно приємніше. бібліотечний комплекс включав в себе величезний атріум, оточений чотирма аркадами.
Великий двір мав подквадратную форму і був обнесений стінами. Знаменитий географ Павсаній після відвідування бібліотеки написав, що в ній знаходяться "зали з позолоченими стелями, прикрашені статуями і картинами". Справжній інтелектуальний оазис!

У старій частині Афін варто відвідати Вежу вітрів - архітектурний пам'ятник періоду пізньої античності, побудована меценатом Андроник з Кірри в середині I ст. до н. е.
У плані вежа являє собою Октагон - восьмигранник, а всередині розташовані водяний годинник. На жаль не збереглася фігура дме в трубу тритона, вінчає споруду і виконувала роль флюгера. Грані вежі орієнтовані по сторонах світу. Нанесені на стінах рельєфи і флюгер допомагали зрозуміти, який вітер дме в певний момент часу.

Гробниця Агамемнона, відома також як Скарбниця Атрея - батька Агамемнона. Ця назва має найбільше в Мікенах царське поховання, що представляє собою справжній монументальна споруда. На жаль, ця скарбниця була розграбована ще в давнину.
Споруджена гробниця Агамемнона була в XIII столітті до нашої ери - саме в період правління того самого міфічного царя Атрея. Навіть спорожніла скарбниця справляє враження справжнього царського величі. Над вхідними дверима в гробниці замість верхніх балок лежать дві величезні кам'яні плити, загальна вага яких складає приблизно 120 тонн. Внутрішня частина плит спеціально обточені, завдяки чому стіни придбали круглу форму.
До наших днів гробниця Агамемнона прекрасно збереглася. Втрачені були тільки всі скарби Атрея.

Посейдон, як відомо, повелитель морів в давньогрецькій міфології. Саме тому присвячений йому храм був зведений у самого краю берега Егейського моря. Саме тут сталася трагедія царя Егея, який стрибнув зі скелі, побачивши чорне вітрило на кораблі свого сина Тесея.
Але ж той просто забув поміняти вітрило на білий після побе над Мінотавром ... Вважається, що задовго до будівництва храму на честь Посейдона тут було святилище. Більш ранні культові споруди будувалися тут ще в VII столітті до н. е. Храм, фрагменти якого збереглися до наших днів, був побудований в 445 році до н. е. З струнких мармурових колон галереї збереглася лише частина: дев'ять на південній стороні і шість на північній.

Античний місто Пелла з початку 4-го століття до н.е. став новою столицею Македонії. У період правління царя Філіппа другого і його сина Олександра Македонського, Пелла переживала період розквіту і була найбільшим містом Македонії. Розташований тут царський палац, немов магніт, приваблював найвідоміших письменників і художників того часу, а пейзажі надихали їх на створення нових творів.
В даний час від давньої Пелли збереглися руїни центрального палацового комплексу, а також колонного двору з галереями. Планування була традиційною для античних міст - в центрі міста розташовувалася агора, на якій знаходилися численні ремісничі майстерні (гончарні, металургійні та інші), а також храми на честь Афродіти, Даррона ... Крім руїн палацу, добре збереглися і інші міські будівлі в характерному для елліністичної архітектури стилі, на стінах яких яких археологи виявили прекрасні фрагменти мозаїки.
Неподалік від зони проведення розкопок знаходиться Археологічний музей, в зборах якого зберігається унікальна колекція ювелірних прикрас, виконаних із золота і інкрустованих коштовним камінням. В експозиції також представлені чудові стародавні артефакти: античні вази, скульптури, монети, розкішні мозаїки.

Згідно давньогрецьких міфів, саме Деметра дарувала людям зерно, а також плуг і навички землеробства. Культ цієї богині, починаючи з VI століття до н. е. дуже тісно був пов'язаний з Афінами, неподалік від яких знаходиться Елевсіна. Зазвичай торжества на честь Деметри святкувалися два рази в рік: навесні та в вересні.
Біля входу в храм Деметри закінчується Священна дорога, що веде від Керамікос в Афінах. Збереглася частина будівель: бруківка, потужні обвідні стіни, що оточували комплекс. Праворуч від сходів добре видно колодязь, поруч з яким згідно міфології, сиділа задумлива Деметра. Тут також є невеликий музей, в експозиції якого представлені археологічні знахідки, а також їх якісні копії. Однак більша частина цінних предметів звідси перевезли в Національний музей в Афінах

  • Мені подобається! 32

    Мабуть, ні в одній країні світу ви не знайдете стільки стародавніх пам'ятників, скільки в Греції: знаменитий Афінський акрополь і обертається храм Апполона в Дельфах, театр Діоніса і храм Зевса, вежа Вєтров, печера Перама і багато іншого ... Білокам'яні руїни тут століттями зберігають пам'ять про зародження цивілізації, перетворюючи легенди і міфи в історію. RT склав список найцікавіших пам'яток, які варто відвідати кожному, хто вирішить відправитися в цю дивовижну країну ....

  • 0 коментарів

Інші збірники місць - 540

Путівник по містах і країнах: фотографії міст і країн, розповіді про поїздки, поради туристам, фото мандрівників, пам'ятки з усього світу.

Збірники місць Rutraveller

Збірок місць 540 Місць в збірниках 5 890 Лайко 3 354 Країн зі збірниками 125 Збірок місць 540 Місць в збірниках 5 890 Лайко 3 354 Країн зі збірниками 125

  • Мені подобається! 32

    Мабуть, ні в одній країні світу ви не знайдете стільки стародавніх пам'ятників, скільки в Греції: знаменитий Афінський акрополь і обертається храм Апполона в Дельфах, театр Діоніса і храм Зевса, вежа Вєтров, печера Перама і багато іншого ... Білокам'яні руїни тут століттями зберігають пам'ять про зародження цивілізації, перетворюючи легенди і міфи в історію. RT склав список найцікавіших пам'яток, які варто відвідати кожному, хто вирішить відправитися в цю дивовижну країну ....

  • 0 коментарів

Мабуть, ні в одній країні світу ви не знайдете стільки стародавніх пам'ятників, скільки в Греції: знаменитий Афінський акрополь і обертається храм Апполона в Дельфах, театр Діоніса і храм Зевса, вежа Вєтров, печера Перама і багато іншого ... Білокам'яні руїни тут століттями зберігають пам'ять про зародження цивілізації, перетворюючи легенди і міфи в історію. RT склав список найцікавіших пам'яток, які варто відвідати кожному, хто вирішить відправитися в цю дивовижну країну.

Палац царя Міноса - легендарний пам'ятник архітектури, що знаходиться на острові Крит. За легендою стародавніх греків, цар Мінос побудував його, щоб приховати зраду своєї дружини, яка народила від священного бика чудовисько - Мінотавра. Палац був побудований з численними залами в формі лабіринту, щоб надіслані в жертву Мінотавра юнаки і дівчата одного разу увійшовши до палацу, не змогли знайти вихід назад. Згідно з міфом, Мінотавра вбив Тесей, добровільно увійшов в палац-лабіринт. Після вбивства чудовиська йому вдалося знайти шлях назад за допомогою нитки, яку він тягнув від самого входу.
Відвідавши цей пам'ятник архітектури, можна перенестися в той час, коли, згідно з легендою, в палаці ще перебував бик, а Тесей прямував на битву зі звіром. На фресках і стінах, серед інших малюнків, збереглися зображення бика - іноді миролюбного, а іноді - розлюченого. У палаці знаходилося більше тисячі кімнат і переміщаючись по ньому можна дійти до приміщень по висоті знаходяться на четвертому поверсі. Також на стінах палацу були знайдені зображення древніх символів, частина з яких до цих пір залишається загадкою.
Палац царя Міноса - одне з небагатьох місць, яке висвітлювалося в стародавніх міфах і легендах, і яке може відвідати і побачити своїми очима сучасна людина.

Афінський Акрополь є виключно цінною пам'яткою архітектури. Вважається, що забудова пагорба, на якому він розташований, розпочалася дуже давно: вже в архаїчний період (650 - 480 рр. До н.е.) в Історії Греції на пагорбі були розташовані стародавні храми і споруди, а в III в до н. е. Акрополь в основному служив притулком для місцевих жителів від набігів чужинців.
Колись Акрополь прикрашали безліч красивих скульптур, а й сама будівля, і скульптури не пошкодували ні люди, ні час, ні природні катаклізми. Сильно постраждав цей незвичайний архітектурний пам'ятник від людської руки: наприклад, в 1827 були нанесені ушкодження турецьким снарядом, також руйнування були збільшені землетрусом в 1894 році. До того ж, з часом і мармур, і інші використовували в будівництві матеріали тьмяніють, втрачають свої якості, руйнуються.
Грецький уряд кілька разів брав під будови реставрації, що зараз дозволяє побачити багато таким, яке воно було сторіччя і тисячоліття тому. Також були зроблені копії скульптур, які наповнювали і відтворюють ту красу і величність, яка була в Акрополі в стародавні часи. Оригінальні ж статуї, скульптур, а також і рельєфи Акрополя, зберігаються в музеях - в тому числі Британському Музеї, Луврі та Музеї Акрополя.

Руїни древнього Акрополя на Родосі розкидані по горі Монте Сміт. Величний акрополь міста Родос, в першу чергу, відомий руїнами античного храму Аполлона Піфійського, датованого II століттям до н.е., древнім Піфійського стадіоном досить солідних розмірів, де проводилися античні ігри, присвячені Аполлону, і унікальним мармуровим амфітеатром ораторського мистецтва.
Саме тут навчався Цицерон, адже це був театр відомої в ті часи школи. Сьогодні антична споруда амфітеатру має свій первинний зовнішній вигляд. Хоча від колишньої античної краси залишилося небагато - кілька колон храму Аполлона, напівкруглий, ступінчастий театр школи ораторської майстерності Одеон - Родоський акрополь гарний і величний. Крім того, багато експертів вважають, що саме тут, а не в гавані, розташовувалося одне з чудес світу - 36 метрова статуя Колоса Родоського, відлита з бронзи і срібла.
Гості красивого міста Середземномор'я, ознайомившись і насолодившись пам'ятками античної епохи в Родосском акрополі, зможуть представити картину життя людей в ті часи, дізнатися масу нового з історії та зробити на пам'ять фотографії у античної ораторської трибуни, на збережених щаблях стародавнього амфітеатру і стадіону всесвітньо знаменитого акрополя.

Колись в центрі храму стояла величезних розмірів хрізоелефантінная (покрита золотом і слоновою кісткою) статуя Зевса. Вона в точності копіювала знамениту статую Зевса Олімпійського, створену великим майстром Фидием.
Близько статуї Зевса височіла виконана в такій же техніці статуя імператора Адріана, при якому храм був освячений. Поруч з храмом в 130 році н.е. грецькі зодчі звели арку Адріана, яка грала роль воріт в нові міські квартали, збудовані імператором.
Перебувати тут завжди приємно, адже місце було вибрано з дуже тонким художнім задумом: якщо дивитися в бік Акрополя від храму Зевса, то вашому погляду постає ще одна давньогрецька святиня - Парфенон, який немов обрамлений цієї аркою. А якщо дивитися в неї з боку Акрополя, то вас напевно вразять потужні форми величезного храму Зевса Олімпійського.

Театр Діоніса, розташований на пагорбі Акрополя - один з найдавніших в світі театрів. Саме тут були вперше представлені на суд глядачів праці найвидатніших представників давньогрецької літератури і драматургії: Есхіла, Софокла, Евріпіда, Арістофана.
Театр Діоніса по праву вважається батьківщиною грецької трагедії. До наших днів збереглися кам'яні руїни, проте спочатку театр був побудований з дерева. Протягом тривалого часу на кожне свято, присвячений Діонісію, з дерева зводилися тимчасові ряди для глядачів і сцена. Повністю на кам'яні лави їх замінили лише в 330 році до н.е.
Після поновлення театр міг умістити від 14 до 17 тисяч глядачів. Навіть зараз помітні залишки останнього ряду, який знаходився майже біля основи Акрополя. У період правління римлян тут проводилися гладіаторські бої і циркові вистави. У I столітті, в період правління Нерона оркестр була облицьована мармуром, а ще через сто років ближню частину сцени прикрашали рельєфами, що містять сюжети різних міфів про Діоніса.

Дельфи - це один з найважливіших релігійних центрів Давньої Греції, в 176 км від Афін. Дельфійський археологічний комплекс і музей розташовані біля підніжжя знаменитої гори Парнас в Священної Долині. Ще в XVII в. англійські і французькі дослідники намагалися знайти місцезнаходження древніх Дельф, але безуспішно. Місто і святилище зникли під шаром пізніших відкладень, і ніхто не знав, де вони перебували. Тільки в 70-х рр. XIX ст. німецькі та французькі археологи почали тут систематичні розкопки, які призвели до того, що Дельфи знову з'явилися світу.
У давнину Дельфи вважалися центром світу. Згідно з легендою, два орла Зевса, випущені з різних кінців світу, зустрілися над схилами гори Парнас, в той же момент з неба впав конічної форми камінь, який і визначив центр Всесвіту. Камінь цей отримав назву "омфалос", і став одним з символів дельфійського святилища.
Тераси на південному схилі гори, що досягає 2457 м, уступами піднімаються до святилища Дельф. Дельфійський храм, розташований в природному кам'яному амфітеатрі, на протязі століть вважався священним місцем на землі.
Святилище Аполлона (Теменос) було в давнину одним з найважливіших культових центрів Греції, без самого шанованого оракула античності, знаменитого Дельфійського оракула, не приймалося жодне важливе рішення. Дельфійські святилище було надзвичайно багато. Кожен паломник приносив в дар богу що-небудь цінне, а посланці міст-полісів будували тут чудові скарбниці і споруджували бронзові або мармурові скульптурні пам'ятники.

Храм Ніки Аптерос, або безкрилою перемоги, був найпершою спорудою в знаменитому Акрополі, який височить над грецькою столицею. Будівництво храму відноситься до 427 р до н.е. (В цей час йшла Пелопоннесская війна). Стіни храму складено з мармурових блоків, усередині стояла мальовнича статуя Афіни, в одній руці тримає шолом, а в другій гранат, символ перемоги і родючості.
За свою історію храм неодноразово піддавався руйнуванню. Найбільші перебудови відбувалися два рази: після того, як в 1686 році його розібрали турки, а також в 1936 році, коли зруйнувалася платформа. Мініатюрний храм Ніки Аптерос - це один з небагатьох дійшли до нас пам'ятників іонійського ордеру.

Монументальні ворота чимось нагадують римську тріумфальну арку. На західній стороні арки, з боку Акрополя, нанесений напис: "Це Афіни, колишнє місто Тесея", а на східній стороні інший текст: "Це місто Адріана". Спеціалітов вважають, що характер написів говорить про те, що арку побудували на кордоні "Старих" і "Нових" Афін. Але існує і друга версія, по якій напис на честь Адріана свідчить про особливу роль римського імператора в житті міста і серцях його громадян.
Зараз через арку відкриваються прекрасні види на Акрополь і Храм Зевса Олімпійського.

Гефест - давньогрецький бог заліза і бог коваль. Серед мешканців Олімпу він був єдиним богом, які мали фізичний недолік - він був кульгавим. Крім того, Гефест був єдиним богом, який займався важкою фізичною працею, він працював ковалем і в його обов'язки входив ремонт пошкоджених обладунків Ахіллеса. Крім того, храм був присвячений богині-войовниці Афіні, яка була символом міста, протегувала гончарному ремеслу, а також деяким іншим.
Будівництво храму здійснювалося в 449-415 роках до н.е. Ім'я архітектора, на жаль, невідомо, але багато дослідників вважають, що це був той же майстер, який зводив храм Ареса на Агорі і деякі інші споруди.

Спочатку на стадіоні проводилися традиційні змагання, відомі як Панафинейские гри, присвячені богині Афіні, під заступництвом якої знаходиться місто.
У давнину стадіон був обладнаний дерев'яними лавками. У 329 році до н.е. стадіон Панатінаїкос повністю перебудували, склавши його стіни і лави з мармуру. У 140 році н.е. на стадіоні проводилися великі ремонтні роботи. Вже тоді він був розрахований на рекордну кількість глядацьких місць - 50 тисяч!
В середині 19-го століття на місці стадіону проводилися великі археологічні дослідження, в результаті яких руїни Панатінаїкоса були вивчені і повністю відновлені. Спонсором масштабної реставрації став грецький патріот по імені Евангелос Заппас. Наступні великі роботи проводилися в 1895 році - напередодні проведення перших в сучасній історії Олімпійських ігор. Фінансування робіт здійснював Георгіос Авероф, статуя якого тепер стоїть при вході.

Згідно з однією з легенд, які витають навколо цього місця, одного разу в різних кінцях світу Зевс випустив двох орлів, які зустрілися в Дельфах. З тих пір греки сприймали це місто як центр Всесвіту.
Дельфійський храм з'явився в далекій давнині і його основне призначення полягало в прогнозі долі. За легендою Дельфійський оракул спочатку належав не Аполлону, а богині землі Геї. У той час найпершої віщункою стала німфа по імені Дафна. І одного разу Аполлон заволодів храмом - для цього йому довелося вбити дракона Пифона, який охороняв оракула. Щоб врятувати своє життя і уникнути переслідування, Дафна перетворилася на лаврове дерево. Після цього завоювання Аполлон отримав прізвисько "Піфійського". З цього моменту лаврове дерево шанується в Дельфах як священне. Крім того, в честь оракула Аполлона в Дельфах регулярно проводилися великі спортивні змагання, більш відомі як Пифийские гри.
Храм Аполлона в Дельфах протягом століть відігравав найважливішу роль в житті стародавніх греків. Вони намагалися не починати ніяких серйозних справ не радячись із оракулом в Дельфах, і неважливо - приватна цю справу або державне. До наших днів збереглося кам'яне підстава зі ступенями і кілька колон доричного ордера.

Величезна мармурова будівля, в якому можна сховатися не тільки від палючої спеки, а й від нав'язливого вуличного шуму. У такій атмосфері осягати нове і незвідане - значно приємніше. бібліотечний комплекс включав в себе величезний атріум, оточений чотирма аркадами.
Великий двір мав подквадратную форму і був обнесений стінами. Знаменитий географ Павсаній після відвідування бібліотеки написав, що в ній знаходяться "зали з позолоченими стелями, прикрашені статуями і картинами". Справжній інтелектуальний оазис!

У старій частині Афін варто відвідати Вежу вітрів - архітектурний пам'ятник періоду пізньої античності, побудована меценатом Андроник з Кірри в середині I ст. до н. е.
У плані вежа являє собою Октагон - восьмигранник, а всередині розташовані водяний годинник. На жаль не збереглася фігура дме в трубу тритона, вінчає споруду і виконувала роль флюгера. Грані вежі орієнтовані по сторонах світу. Нанесені на стінах рельєфи і флюгер допомагали зрозуміти, який вітер дме в певний момент часу.

Гробниця Агамемнона, відома також як Скарбниця Атрея - батька Агамемнона. Ця назва має найбільше в Мікенах царське поховання, що представляє собою справжній монументальна споруда. На жаль, ця скарбниця була розграбована ще в давнину.
Споруджена гробниця Агамемнона була в XIII столітті до нашої ери - саме в період правління того самого міфічного царя Атрея. Навіть спорожніла скарбниця справляє враження справжнього царського величі. Над вхідними дверима в гробниці замість верхніх балок лежать дві величезні кам'яні плити, загальна вага яких складає приблизно 120 тонн. Внутрішня частина плит спеціально обточені, завдяки чому стіни придбали круглу форму.
До наших днів гробниця Агамемнона прекрасно збереглася. Втрачені були тільки всі скарби Атрея.

Посейдон, як відомо, повелитель морів в давньогрецькій міфології. Саме тому присвячений йому храм був зведений у самого краю берега Егейського моря. Саме тут сталася трагедія царя Егея, який стрибнув зі скелі, побачивши чорне вітрило на кораблі свого сина Тесея.
Але ж той просто забув поміняти вітрило на білий після побе над Мінотавром ... Вважається, що задовго до будівництва храму на честь Посейдона тут було святилище. Більш ранні культові споруди будувалися тут ще в VII столітті до н. е. Храм, фрагменти якого збереглися до наших днів, був побудований в 445 році до н. е. З струнких мармурових колон галереї збереглася лише частина: дев'ять на південній стороні і шість на північній.

Античний місто Пелла з початку 4-го століття до н.е. став новою столицею Македонії. У період правління царя Філіппа другого і його сина Олександра Македонського, Пелла переживала період розквіту і була найбільшим містом Македонії. Розташований тут царський палац, немов магніт, приваблював найвідоміших письменників і художників того часу, а пейзажі надихали їх на створення нових творів.
В даний час від давньої Пелли збереглися руїни центрального палацового комплексу, а також колонного двору з галереями. Планування була традиційною для античних міст - в центрі міста розташовувалася агора, на якій знаходилися численні ремісничі майстерні (гончарні, металургійні та інші), а також храми на честь Афродіти, Даррона ... Крім руїн палацу, добре збереглися і інші міські будівлі в характерному для елліністичної архітектури стилі, на стінах яких яких археологи виявили прекрасні фрагменти мозаїки.
Неподалік від зони проведення розкопок знаходиться Археологічний музей, в зборах якого зберігається унікальна колекція ювелірних прикрас, виконаних із золота і інкрустованих коштовним камінням. В експозиції також представлені чудові стародавні артефакти: античні вази, скульптури, монети, розкішні мозаїки.

Згідно давньогрецьких міфів, саме Деметра дарувала людям зерно, а також плуг і навички землеробства. Культ цієї богині, починаючи з VI століття до н. е. дуже тісно був пов'язаний з Афінами, неподалік від яких знаходиться Елевсіна. Зазвичай торжества на честь Деметри святкувалися два рази в рік: навесні та в вересні.
Біля входу в храм Деметри закінчується Священна дорога, що веде від Керамікос в Афінах. Збереглася частина будівель: бруківка, потужні обвідні стіни, що оточували комплекс. Праворуч від сходів добре видно колодязь, поруч з яким згідно міфології, сиділа задумлива Деметра. Тут також є невеликий музей, в експозиції якого представлені археологічні знахідки, а також їх якісні копії. Однак більша частина цінних предметів звідси перевезли в Національний музей в Афінах

  • Мені подобається! 32

    Мабуть, ні в одній країні світу ви не знайдете стільки стародавніх пам'ятників, скільки в Греції: знаменитий Афінський акрополь і обертається храм Апполона в Дельфах, театр Діоніса і храм Зевса, вежа Вєтров, печера Перама і багато іншого ... Білокам'яні руїни тут століттями зберігають пам'ять про зародження цивілізації, перетворюючи легенди і міфи в історію. RT склав список найцікавіших пам'яток, які варто відвідати кожному, хто вирішить відправитися в цю дивовижну країну ....

  • 0 коментарів

Інші збірники місць - 540

Путівник по містах і країнах: фотографії міст і країн, розповіді про поїздки, поради туристам, фото мандрівників, пам'ятки з усього світу.

Збірники місць Rutraveller

Збірок місць 540 Місць в збірниках 5 890 Лайко 3 354 Країн зі збірниками 125 Збірок місць 540 Місць в збірниках 5 890 Лайко 3 354 Країн зі збірниками 125

  • Мені подобається! 32

    Мабуть, ні в одній країні світу ви не знайдете стільки стародавніх пам'ятників, скільки в Греції: знаменитий Афінський акрополь і обертається храм Апполона в Дельфах, театр Діоніса і храм Зевса, вежа Вєтров, печера Перама і багато іншого ... Білокам'яні руїни тут століттями зберігають пам'ять про зародження цивілізації, перетворюючи легенди і міфи в історію. RT склав список найцікавіших пам'яток, які варто відвідати кожному, хто вирішить відправитися в цю дивовижну країну ....

  • 0 коментарів

Мабуть, ні в одній країні світу ви не знайдете стільки стародавніх пам'ятників, скільки в Греції: знаменитий Афінський акрополь і обертається храм Апполона в Дельфах, театр Діоніса і храм Зевса, вежа Вєтров, печера Перама і багато іншого ... Білокам'яні руїни тут століттями зберігають пам'ять про зародження цивілізації, перетворюючи легенди і міфи в історію. RT склав список найцікавіших пам'яток, які варто відвідати кожному, хто вирішить відправитися в цю дивовижну країну.

Палац царя Міноса - легендарний пам'ятник архітектури, що знаходиться на острові Крит. За легендою стародавніх греків, цар Мінос побудував його, щоб приховати зраду своєї дружини, яка народила від священного бика чудовисько - Мінотавра. Палац був побудований з численними залами в формі лабіринту, щоб надіслані в жертву Мінотавра юнаки і дівчата одного разу увійшовши до палацу, не змогли знайти вихід назад. Згідно з міфом, Мінотавра вбив Тесей, добровільно увійшов в палац-лабіринт. Після вбивства чудовиська йому вдалося знайти шлях назад за допомогою нитки, яку він тягнув від самого входу.
Відвідавши цей пам'ятник архітектури, можна перенестися в той час, коли, згідно з легендою, в палаці ще перебував бик, а Тесей прямував на битву зі звіром. На фресках і стінах, серед інших малюнків, збереглися зображення бика - іноді миролюбного, а іноді - розлюченого. У палаці знаходилося більше тисячі кімнат і переміщаючись по ньому можна дійти до приміщень по висоті знаходяться на четвертому поверсі. Також на стінах палацу були знайдені зображення древніх символів, частина з яких до цих пір залишається загадкою.
Палац царя Міноса - одне з небагатьох місць, яке висвітлювалося в стародавніх міфах і легендах, і яке може відвідати і побачити своїми очима сучасна людина.

Афінський Акрополь є виключно цінною пам'яткою архітектури. Вважається, що забудова пагорба, на якому він розташований, розпочалася дуже давно: вже в архаїчний період (650 - 480 рр. До н.е.) в Історії Греції на пагорбі були розташовані стародавні храми і споруди, а в III в до н. е. Акрополь в основному служив притулком для місцевих жителів від набігів чужинців.
Колись Акрополь прикрашали безліч красивих скульптур, а й сама будівля, і скульптури не пошкодували ні люди, ні час, ні природні катаклізми. Сильно постраждав цей незвичайний архітектурний пам'ятник від людської руки: наприклад, в 1827 були нанесені ушкодження турецьким снарядом, також руйнування були збільшені землетрусом в 1894 році. До того ж, з часом і мармур, і інші використовували в будівництві матеріали тьмяніють, втрачають свої якості, руйнуються.
Грецький уряд кілька разів брав під будови реставрації, що зараз дозволяє побачити багато таким, яке воно було сторіччя і тисячоліття тому. Також були зроблені копії скульптур, які наповнювали і відтворюють ту красу і величність, яка була в Акрополі в стародавні часи. Оригінальні ж статуї, скульптур, а також і рельєфи Акрополя, зберігаються в музеях - в тому числі Британському Музеї, Луврі та Музеї Акрополя.

Руїни древнього Акрополя на Родосі розкидані по горі Монте Сміт. Величний акрополь міста Родос, в першу чергу, відомий руїнами античного храму Аполлона Піфійського, датованого II століттям до н.е., древнім Піфійського стадіоном досить солідних розмірів, де проводилися античні ігри, присвячені Аполлону, і унікальним мармуровим амфітеатром ораторського мистецтва.
Саме тут навчався Цицерон, адже це був театр відомої в ті часи школи. Сьогодні антична споруда амфітеатру має свій первинний зовнішній вигляд. Хоча від колишньої античної краси залишилося небагато - кілька колон храму Аполлона, напівкруглий, ступінчастий театр школи ораторської майстерності Одеон - Родоський акрополь гарний і величний. Крім того, багато експертів вважають, що саме тут, а не в гавані, розташовувалося одне з чудес світу - 36 метрова статуя Колоса Родоського, відлита з бронзи і срібла.
Гості красивого міста Середземномор'я, ознайомившись і насолодившись пам'ятками античної епохи в Родосском акрополі, зможуть представити картину життя людей в ті часи, дізнатися масу нового з історії та зробити на пам'ять фотографії у античної ораторської трибуни, на збережених щаблях стародавнього амфітеатру і стадіону всесвітньо знаменитого акрополя.

Колись в центрі храму стояла величезних розмірів хрізоелефантінная (покрита золотом і слоновою кісткою) статуя Зевса. Вона в точності копіювала знамениту статую Зевса Олімпійського, створену великим майстром Фидием.
Близько статуї Зевса височіла виконана в такій же техніці статуя імператора Адріана, при якому храм був освячений. Поруч з храмом в 130 році н.е. грецькі зодчі звели арку Адріана, яка грала роль воріт в нові міські квартали, збудовані імператором.
Перебувати тут завжди приємно, адже місце було вибрано з дуже тонким художнім задумом: якщо дивитися в бік Акрополя від храму Зевса, то вашому погляду постає ще одна давньогрецька святиня - Парфенон, який немов обрамлений цієї аркою. А якщо дивитися в неї з боку Акрополя, то вас напевно вразять потужні форми величезного храму Зевса Олімпійського.

Театр Діоніса, розташований на пагорбі Акрополя - один з найдавніших в світі театрів. Саме тут були вперше представлені на суд глядачів праці найвидатніших представників давньогрецької літератури і драматургії: Есхіла, Софокла, Евріпіда, Арістофана.
Театр Діоніса по праву вважається батьківщиною грецької трагедії. До наших днів збереглися кам'яні руїни, проте спочатку театр був побудований з дерева. Протягом тривалого часу на кожне свято, присвячений Діонісію, з дерева зводилися тимчасові ряди для глядачів і сцена. Повністю на кам'яні лави їх замінили лише в 330 році до н.е.
Після поновлення театр міг умістити від 14 до 17 тисяч глядачів. Навіть зараз помітні залишки останнього ряду, який знаходився майже біля основи Акрополя. У період правління римлян тут проводилися гладіаторські бої і циркові вистави. У I столітті, в період правління Нерона оркестр була облицьована мармуром, а ще через сто років ближню частину сцени прикрашали рельєфами, що містять сюжети різних міфів про Діоніса.

Дельфи - це один з найважливіших релігійних центрів Давньої Греції, в 176 км від Афін. Дельфійський археологічний комплекс і музей розташовані біля підніжжя знаменитої гори Парнас в Священної Долині. Ще в XVII в. англійські і французькі дослідники намагалися знайти місцезнаходження древніх Дельф, але безуспішно. Місто і святилище зникли під шаром пізніших відкладень, і ніхто не знав, де вони перебували. Тільки в 70-х рр. XIX ст. німецькі та французькі археологи почали тут систематичні розкопки, які призвели до того, що Дельфи знову з'явилися світу.
У давнину Дельфи вважалися центром світу. Згідно з легендою, два орла Зевса, випущені з різних кінців світу, зустрілися над схилами гори Парнас, в той же момент з неба впав конічної форми камінь, який і визначив центр Всесвіту. Камінь цей отримав назву "омфалос", і став одним з символів дельфійського святилища.
Тераси на південному схилі гори, що досягає 2457 м, уступами піднімаються до святилища Дельф. Дельфійський храм, розташований в природному кам'яному амфітеатрі, на протязі століть вважався священним місцем на землі.
Святилище Аполлона (Теменос) було в давнину одним з найважливіших культових центрів Греції, без самого шанованого оракула античності, знаменитого Дельфійського оракула, не приймалося жодне важливе рішення. Дельфійські святилище було надзвичайно багато. Кожен паломник приносив в дар богу що-небудь цінне, а посланці міст-полісів будували тут чудові скарбниці і споруджували бронзові або мармурові скульптурні пам'ятники.

Храм Ніки Аптерос, або безкрилою перемоги, був найпершою спорудою в знаменитому Акрополі, який височить над грецькою столицею. Будівництво храму відноситься до 427 р до н.е. (В цей час йшла Пелопоннесская війна). Стіни храму складено з мармурових блоків, усередині стояла мальовнича статуя Афіни, в одній руці тримає шолом, а в другій гранат, символ перемоги і родючості.
За свою історію храм неодноразово піддавався руйнуванню. Найбільші перебудови відбувалися два рази: після того, як в 1686 році його розібрали турки, а також в 1936 році, коли зруйнувалася платформа. Мініатюрний храм Ніки Аптерос - це один з небагатьох дійшли до нас пам'ятників іонійського ордеру.

Монументальні ворота чимось нагадують римську тріумфальну арку. На західній стороні арки, з боку Акрополя, нанесений напис: "Це Афіни, колишнє місто Тесея", а на східній стороні інший текст: "Це місто Адріана". Спеціалітов вважають, що характер написів говорить про те, що арку побудували на кордоні "Старих" і "Нових" Афін. Але існує і друга версія, по якій напис на честь Адріана свідчить про особливу роль римського імператора в житті міста і серцях його громадян.
Зараз через арку відкриваються прекрасні види на Акрополь і Храм Зевса Олімпійського.

Гефест - давньогрецький бог заліза і бог коваль. Серед мешканців Олімпу він був єдиним богом, які мали фізичний недолік - він був кульгавим. Крім того, Гефест був єдиним богом, який займався важкою фізичною працею, він працював ковалем і в його обов'язки входив ремонт пошкоджених обладунків Ахіллеса. Крім того, храм був присвячений богині-войовниці Афіні, яка була символом міста, протегувала гончарному ремеслу, а також деяким іншим.
Будівництво храму здійснювалося в 449-415 роках до н.е. Ім'я архітектора, на жаль, невідомо, але багато дослідників вважають, що це був той же майстер, який зводив храм Ареса на Агорі і деякі інші споруди.

Спочатку на стадіоні проводилися традиційні змагання, відомі як Панафинейские гри, присвячені богині Афіні, під заступництвом якої знаходиться місто.
У давнину стадіон був обладнаний дерев'яними лавками. У 329 році до н.е. стадіон Панатінаїкос повністю перебудували, склавши його стіни і лави з мармуру. У 140 році н.е. на стадіоні проводилися великі ремонтні роботи. Вже тоді він був розрахований на рекордну кількість глядацьких місць - 50 тисяч!
В середині 19-го століття на місці стадіону проводилися великі археологічні дослідження, в результаті яких руїни Панатінаїкоса були вивчені і повністю відновлені. Спонсором масштабної реставрації став грецький патріот по імені Евангелос Заппас. Наступні великі роботи проводилися в 1895 році - напередодні проведення перших в сучасній історії Олімпійських ігор. Фінансування робіт здійснював Георгіос Авероф, статуя якого тепер стоїть при вході.

Згідно з однією з легенд, які витають навколо цього місця, одного разу в різних кінцях світу Зевс випустив двох орлів, які зустрілися в Дельфах. З тих пір греки сприймали це місто як центр Всесвіту.
Дельфійський храм з'явився в далекій давнині і його основне призначення полягало в прогнозі долі. За легендою Дельфійський оракул спочатку належав не Аполлону, а богині землі Геї. У той час найпершої віщункою стала німфа по імені Дафна. І одного разу Аполлон заволодів храмом - для цього йому довелося вбити дракона Пифона, який охороняв оракула. Щоб врятувати своє життя і уникнути переслідування, Дафна перетворилася на лаврове дерево. Після цього завоювання Аполлон отримав прізвисько "Піфійського". З цього моменту лаврове дерево шанується в Дельфах як священне. Крім того, в честь оракула Аполлона в Дельфах регулярно проводилися великі спортивні змагання, більш відомі як Пифийские гри.
Храм Аполлона в Дельфах протягом століть відігравав найважливішу роль в житті стародавніх греків. Вони намагалися не починати ніяких серйозних справ не радячись із оракулом в Дельфах, і неважливо - приватна цю справу або державне. До наших днів збереглося кам'яне підстава зі ступенями і кілька колон доричного ордера.

Величезна мармурова будівля, в якому можна сховатися не тільки від палючої спеки, а й від нав'язливого вуличного шуму. У такій атмосфері осягати нове і незвідане - значно приємніше. бібліотечний комплекс включав в себе величезний атріум, оточений чотирма аркадами.
Великий двір мав подквадратную форму і був обнесений стінами. Знаменитий географ Павсаній після відвідування бібліотеки написав, що в ній знаходяться "зали з позолоченими стелями, прикрашені статуями і картинами". Справжній інтелектуальний оазис!

У старій частині Афін варто відвідати Вежу вітрів - архітектурний пам'ятник періоду пізньої античності, побудована меценатом Андроник з Кірри в середині I ст. до н. е.
У плані вежа являє собою Октагон - восьмигранник, а всередині розташовані водяний годинник. На жаль не збереглася фігура дме в трубу тритона, вінчає споруду і виконувала роль флюгера. Грані вежі орієнтовані по сторонах світу. Нанесені на стінах рельєфи і флюгер допомагали зрозуміти, який вітер дме в певний момент часу.

Гробниця Агамемнона, відома також як Скарбниця Атрея - батька Агамемнона. Ця назва має найбільше в Мікенах царське поховання, що представляє собою справжній монументальна споруда. На жаль, ця скарбниця була розграбована ще в давнину.
Споруджена гробниця Агамемнона була в XIII столітті до нашої ери - саме в період правління того самого міфічного царя Атрея. Навіть спорожніла скарбниця справляє враження справжнього царського величі. Над вхідними дверима в гробниці замість верхніх балок лежать дві величезні кам'яні плити, загальна вага яких складає приблизно 120 тонн. Внутрішня частина плит спеціально обточені, завдяки чому стіни придбали круглу форму.
До наших днів гробниця Агамемнона прекрасно збереглася. Втрачені були тільки всі скарби Атрея.

Посейдон, як відомо, повелитель морів в давньогрецькій міфології. Саме тому присвячений йому храм був зведений у самого краю берега Егейського моря. Саме тут сталася трагедія царя Егея, який стрибнув зі скелі, побачивши чорне вітрило на кораблі свого сина Тесея.
Але ж той просто забув поміняти вітрило на білий після побе над Мінотавром ... Вважається, що задовго до будівництва храму на честь Посейдона тут було святилище. Більш ранні культові споруди будувалися тут ще в VII столітті до н. е. Храм, фрагменти якого збереглися до наших днів, був побудований в 445 році до н. е. З струнких мармурових колон галереї збереглася лише частина: дев'ять на південній стороні і шість на північній.

Античний місто Пелла з початку 4-го століття до н.е. став новою столицею Македонії. У період правління царя Філіппа другого і його сина Олександра Македонського, Пелла переживала період розквіту і була найбільшим містом Македонії. Розташований тут царський палац, немов магніт, приваблював найвідоміших письменників і художників того часу, а пейзажі надихали їх на створення нових творів.
В даний час від давньої Пелли збереглися руїни центрального палацового комплексу, а також колонного двору з галереями. Планування була традиційною для античних міст - в центрі міста розташовувалася агора, на якій знаходилися численні ремісничі майстерні (гончарні, металургійні та інші), а також храми на честь Афродіти, Даррона ... Крім руїн палацу, добре збереглися і інші міські будівлі в характерному для елліністичної архітектури стилі, на стінах яких яких археологи виявили прекрасні фрагменти мозаїки.
Неподалік від зони проведення розкопок знаходиться Археологічний музей, в зборах якого зберігається унікальна колекція ювелірних прикрас, виконаних із золота і інкрустованих коштовним камінням. В експозиції також представлені чудові стародавні артефакти: античні вази, скульптури, монети, розкішні мозаїки.

Згідно давньогрецьких міфів, саме Деметра дарувала людям зерно, а також плуг і навички землеробства. Культ цієї богині, починаючи з VI століття до н. е. дуже тісно був пов'язаний з Афінами, неподалік від яких знаходиться Елевсіна. Зазвичай торжества на честь Деметри святкувалися два рази в рік: навесні та в вересні.
Біля входу в храм Деметри закінчується Священна дорога, що веде від Керамікос в Афінах. Збереглася частина будівель: бруківка, потужні обвідні стіни, що оточували комплекс. Праворуч від сходів добре видно колодязь, поруч з яким згідно міфології, сиділа задумлива Деметра. Тут також є невеликий музей, в експозиції якого представлені археологічні знахідки, а також їх якісні копії. Однак більша частина цінних предметів звідси перевезли в Національний музей в Афінах

  • Мені подобається! 32

    Мабуть, ні в одній країні світу ви не знайдете стільки стародавніх пам'ятників, скільки в Греції: знаменитий Афінський акрополь і обертається храм Апполона в Дельфах, театр Діоніса і храм Зевса, вежа Вєтров, печера Перама і багато іншого ... Білокам'яні руїни тут століттями зберігають пам'ять про зародження цивілізації, перетворюючи легенди і міфи в історію. RT склав список найцікавіших пам'яток, які варто відвідати кожному, хто вирішить відправитися в цю дивовижну країну ....

  • 0 коментарів

Інші збірники місць - 540

Новости