Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

АРХІТЕКТУРА І СКУЛЬПТУРА Стародавньої Греції

  1. 1. Грецька архітектура. Стародавні греки дуже дбали про красу тих громадських місць, де вони проводили...

1. Грецька архітектура.

Стародавні греки дуже дбали про красу тих громадських місць, де вони проводили більшу частину свого вільного часу.

Для бесід і відпочинку греки любили збиратися в тіні портиків. Портик - один або кілька рядів колон, що підтримують дах. Він переховував від променів палючого південного сонця, але не заважав вітерцю освіжати присутніх. Для бесід і відпочинку греки любили збиратися в тіні портиків Портики прикрашали храми та інші будівлі. Спочатку греки будували храми з дерева. Дах храму підтримували прості дерев'яні стовпи. У V столітті до н. е. храми були з каменю, часто з мармуру.

Грецький храм стояв на високому фундаменті. Його оточували портики. В одних храмах колони були потужні, з простою обробкою, в інших -більш стрункі, з витонченими прикрасами. Стіни храмів прикрашалися рельєфами. У центрі будівлі знаходилося приміщення зі статуєю того бога, якому був присвячений храм. Навколо статуї зазвичай перебували цінні та рідкісні речі, подаровані храму містами та окремими багатими громадянами.

На агори і біля неї стояли найбільш красиві будівлі міста. Олімпію прикрашали своїми будівлями і статуями найвидатніші архітектори і скульптори Греції (див. Храм Зевса в Олімпії на рис. 78).

2.Греческая скульптура.

У V столітті до н У V столітті до н. е. греки досягли дивного майстерності в скульптурі. Скульптори прагнули показати в своїх творах кращі якості грецьких громадян, які доставили Греції перемогу над персами: хоробрість, любов до батьківщини, вміння не падати духом в небезпеці і мужньо переносити труднощі бойового життя. Вони зображували юнаків або людей зрілого віку з мужніми, благородними особами, зі стрункими, м'язистими тілами.

Грецькі скульптори навчилися передавати руху людського тіла. Щоб краще показати прекрасне тіло людини, його зазвичай зображували оголеним або напівоголеному в момент спортивних ігор або під час битви. Одних людей скульптори показували біжать, інших - кидають спис або диск, третє - борються. Стародавні греки розфарбовували мармурові статуї в тілесний колір і малювали їм очі.

У храмах, на площах і вулицях стояли мармурові та бронзові статуї богів, знаменитих людей Греції і переможців на іграх.

Найвидатнішими скульпторами V століття до н. е. були Мирон і Фідій.

Мирон чудово передавав в своїх статуях руху людського тіла. Найбільш відома його статуя «Дискобол», тобто метальник диска.

Фідій керував при Перикле будівництвом будівель на Акрополі в Афінах Фідій керував при Перикле будівництвом будівель на Акрополі в Афінах. Сучасників вражали велич і краса створених ним статуй (рис. 78).

3. Афінський акрополь.

У V столітті до н У V столітті до н. е. на афінському Акрополі будувалися будівлі; які повинні були прикрасити і прославити Афіни.

Головний храм акрополя - Парфенон - був споруджений на честь богині Афіни - покровительки міста. Він був побудований з мармуру.

За зовнішній стіні будівлі йшов пояс рельєфів. Рельєфи зображували урочисто ходу афінян в свято, присвячене богині.

У Парфеноні все дуже просто і дуже строго. У ньому немає ніяких зайвих прикрас. Будівельники Парфенона зуміли створити незвичайне по красі будівля. Хоча згодом Парфенон зазнав великих руйнувань, він і зараз вражає глядачів своєю красою. (Парфенон в сучасному вигляді зображений на малюнку 108 і в кінці книги.)

Афінський акрополь, реконструкція Лео фон Кленце 1846 роки (над акрополем височить статуя Афіни Промахос)

Всередині Парфенона було два зали. В одному з них стояла одинадцятиметрової статуя Афіни роботи Фідія. Статуя була зроблена з дерева. Особа, руки і ноги статуї були покриті тонкими пластинками зі слонової кістки. Це надавало їм колір людського тіла. Одяг богині була зроблена з золота. В іншому залі Парфенона зберігалася скарбниця Афінського держави і морського союзу. Всередині Парфенона було два зали

На фронтонах (див. Пояснення до рис. 105) Парфенона стояли групи статуй. Одна група зображувала сцену з міфу про суперечку Афіни і Посейдона. Міф розповідав, що покровителем міста повинен був стати той з богів, який зробить громадянам більш цінний подарунок. Посейдон ударив своїм тризубом по скелі, і з неї забило джерело води. Афіна встромила в землю спис, і в цьому місці виросло оливкове дерево. Подарунок Афіни був визнаний більш корисним, і вона стала покровителькою міста. Міф показує, яке значення в Афінах надавали розведення олив.

Стародавні греки вважали Афіни красивим містом своєї країни. Стародавній грецький письменник сказав: «Та ти колода, якщо не бачив Афін! Якщо бачив і не захоплювався, ти - осел, а якщо добровільно покинув Афіни, то ти - верблюд! »

Кольорова ілюстрація XI Кольорова ілюстрація XI. Афінський акрополь в V столітті до н. е. Акрополь стоїть на пагорбі. Він оточений кам'яними стінами, що збереглися від того часу, коли тут була фортеця. Вхід на акрополь через портики; правіше їх-невеликий храм богині перемоги. На акрополі проти входу - величезна статуя богині Афіни, відлита Фідієм з бронзи. Її позолочені шолом і вістря списа моряки бачили, ще підпливаючи до Пірею. Статуя була споруджена на кошти від видобутку, захопленої афинянами в марафонської битви. Праворуч статуї - храм Парфенон; біля нього приносять жертви - спалюють нутрощі і шматки м'яса тварин. Зліва - храм на честь Афіни і Посейдона, біля нього - священне оливкове дерево, нібито посаджене Афіною. Акрополь зображений під час свята; туди несуть посудини з маслом і вином і ведуть тварин для жертвоприношень.

Фідій показує друзям, в тому числі Периклу і Аспасії, Парфенонський фриз. Картина Л. Альма-Тадеми, 1868.

Альма-Тадеми, 1868

Новости