Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як виглядали древні і зниклі міста: вчені створили 3D-реконструкції - Техно - Завдяки новим комп'ютерним технологіям були створені реконструкції знаменитих древніх міст і цивілізацій | СЬОГОДНІ

  1. Як виглядали древні і зниклі міста: вчені створили 3D-реконструкції Колізей. & Nbsp; Фото:...
  2. Як виглядали древні і зниклі міста: вчені створили 3D-реконструкції

Як виглядали древні і зниклі міста: вчені створили 3D-реконструкції

Колізей. & Nbsp;

Фото: Pixabay.com

Тривимірні відео-реконструкції древніх міст, нині абсолютно змінилися або зовсім зниклих, останнім часом стали важливою складовою історичної науки. Комп'ютерні технології дозволяють в деталях відновлювати втрачені пам'ятки архітектури і цілі поселення. Вони служать "наочними посібниками", що дозволяють отримати комплексне уявлення про те, якими були Олександрія і Вавилон, Древній Рим і міста античної Греції, дізнатися, як розвивався Єгипет і з чого починався Париж.

видання Архі.ру представляє добірку найцікавіших роликів-реконструкцій:

стародавні цивілізації
Древній Рим. 320 м нашої ери

На створення 3D-моделі під назвою Rome Reborn - "Відроджений Рим" - пішло близько 10 років. З 1997 року над проектом спільно працювали Інститут високих технологій і гуманітарних наук при університеті Вірджинії, Каліфорнійський університет, Політехнічний університет у Мілані, університет Бордо III і університет міста Кан. Цифрова модель показує Рим таким, яким він був - судячи по зібраним істориками даними - в 320 р н.е. Це період, коли Рим вже досяг свого піку розвитку. Населення міста до того моменту становила близько мільйона чоловік, вже були побудовані перші християнські храми. Ролик дозволяє побачити місто з висоти пташиного польоту і навіть зазирнути всередину деяких споруди - в Колізей, Сенат або базиліку імператора Максенція.

В основу 3D-моделі лягли багаторічні археологічні та інші види історичних досліджень, а також макет Plastico di Roma Antica, представлений в Музеї римської цивілізації. Детальніше читайте на офіційному сайті проекту.

Коринф. II століття нашої ери

Над створенням відео-реконструкції давньогрецького Коринфа трудився творчий колектив " Історія в 3D "- Данила Логінов, Андрій Жаров і В'ячеслав Дербеньов. Античний місто, якому вже більше двох з половиною тисяч років, розташовувався в 7 км від однойменного сучасного міста, біля підніжжя гори Акрокоринф. На відео Коринф представлений таким, яким він, як передбачається був у II столітті нашої ери - в епоху свого розквіту в складі Римської Імперії. Відео дозволяє поглянути на місто з висоти пташиного польоту, побачити високі фортечні стіни, прогулятися по мощених вулицях. Детально опрацьована центральна частина Коринфа, площа з фонтаном Пирена, храм Аполлона, агора, римський театр. Основою для створення настільки докладної реконструкції послужили археологічні дослідження, монети із зображеннями коринфских будівель і письмові свідчення.

Крім Коринфа команда також реконструювала Стародавній Рим, Севастополь 1914 року й інше.

Карфаген. Пунічний і римський періоди

Невеликий фільм про Карфаген, яким він був до руйнування римлянами, створений відомим французьким тележурналом Des Racines et des ailes. Карфаген, заснований в 814 р. До н.е. е., розташовувався на півночі Африки, на березі Туніської затоки. Детальна відео-реконструкція зіставляє 3D-модель стародавнього міста зі збереженими на території сучасного Тунісу руїнами. Особливу увагу в ролику приділено карфагенської гавані з адміральським (суффетскім) островом. Показаний канал шириною більше 20 метрів, що з'єднує торговельну гавань з морем. Детально відтворений і саме місто з усіма основними пам'ятками пунічного і частково римського періодів.

Вавилон. 1200-і рр. н. е.

3D-реконструкція Вавилона створена Byzantium 1200 для виставки про Месопотамії, яка пройшла в 2013 році в Королівському музеї канадської провінції Онтаріо. Розробники ролика - некомерційний проект, в першу чергу займається комп'ютерною реконструкцією втрачених візантійських пам'ятників XIII століття. Короткий відео-тур по Стародавньому Вавилоні дозволяє побачити його головні вулиці, основні храми і одне з семи чудес світу - висячі сади.

Олександрія. 51 р. До н.е. е.

Олександрія - друге за величиною місто сучасного Єгипту, розташований на узбережжі Середземного моря, був заснований Олександром Македонським в 331 р. До н.е. е. Реконструювати величне місто Клеопатри і Юлія Цезаря взялися розробники сайту ancientvine.com. На підставі останніх досліджень і теорій відомого археолога Френка Годдіо (Franck Goddio) вдалося досить точно відтворити порт і одне з семи чудес Стародавнього світу - Олександрійський маяк. Олександрія показана в період свого розквіту - 51 р. До н.е. е. Столицею Єгипту і важливим торговим портом вона залишалася до серії землетрусів і цунамі, через які місто прийшов в занепад. В наші дні Олександрія служить головним морським портом Єгипту.

Пальміра

Відео-реконструкція Пальміри розроблена командою видавничого дому Al-Aous Publishers і Інституту культури Сирії в 2009 році. Історики і археологи почали активно вивчати один з найбільших античних міст Близького Сходу тільки в середині XX століття. На підставі вивчення уцілілих пам'яток, письмових джерел і т.д. вдалося не тільки зробити відео, але і випустити книгу про Пальмірі.

У світлі останніх подій над створенням нових і більш докладних віртуальних моделей Пальміри працюють фахівці в різних містах і країнах світу. За повідомленням ІА ТАСС, 3D-модель зруйнованого в Сирії міста розроблять також волонтери Державного Ермітажу. Підсумки своєї роботи вони представлять на виставці, яку петербурзький музей присвятить спадщини Сирії.

цивілізація майя

Фільм створений Матіасом Кольшмідтом (Mathias Kohlschmidt) і командою Maya-3d. Історія народів і культур, які належали до цивілізації майя, налічує понад 2500 років. Міста і поселення охоплювали території сучасних Гватемали, Белізу, Гондурасу, Сальвадору, південно-східних штатів Мексики і півострова Юкатан. На підставі археологічних досліджень збережених до наших днів пам'ятників архітектури і історії вдалося відтворити приблизний вигляд стародавніх міст майя, показати декор будівель і їх внутрішнє оздоблення.

зниклі міста
Помпеї

Видавничий проект Archeolibri випустив документальний фільм - віртуальну подорож в давньоримське місто Помпеї в період його розквіту. Місто розташовувався на березі Неаполітанської затоки, але був знищений виверженням вулкана Везувій в 79 році нашої ери. Тривимірна реконструкція, заснована на археологічних даних добре досліджених Помпей (розкопки там почалися в XVIII столітті), дозволить побачити місто до руйнування, пройти по базиліці, заглянути в храми, терми і театр.

Амайя

Руїни Амайя розташовані в Португалії на території природного парку Сьєрра-де-Сан-Мамеде. Це місто було засновано в I в. н. е. на території тодішньої римської провінції Лузітанія. Але в період з V по IX ст. місто прийшов в занепад і поступово був покинутий. Серйозні археологічні дослідження римського міста почалися тільки в 1994 році. C 2007 роки роботи очолив Еворскій університет спільно з консорціумом інститутів інших європейських країн. Дослідження проводилися із застосуванням сучасних технологій, що дозволяють зрозуміти структуру міста, що залишається під шаром землі, без розкопок та інших потенційно небезпечних для пам'ятників методів. На підставі отриманих даних команді Radio-Past вдалося зробити 3D-реконструкцію, відтворивши не тільки вулиці і фасади, але і внутрішній простір багатьох знакових будівель.

Пергам

Пергам - античне місто на заході Малої Азії - реалістично і історично точно відтворено в 3D німецькими фахівцями на чолі з Клеменсом Поблоцкі (Clemens Poblotzki). Фільм зображує нині зниклий місто, засноване в XII в. до н. е. У період свого розквіту це був великий економічний і культурний центр. Сьогодні від нього вціліли лише руїни на північно-західній околиці сучасного турецького міста Бергам. Тривимірна модель дозволяє уявити, якими були знаменитий акрополь Пергама, розташований на терасах високого пагорба, палаци місцевих царів, цитадель, арсенал, храм Афіни з примикала до нього Пергамской бібліотекою, і вівтар Зевса (нині більшу його частину можна побачити в берлінському Пергамон-музеум) .

Європа в середні століття і Раннє Новий час

Лондон. XVII століття

Модель зберіг середньовічний вигляд Лондона до Великого пожежі 1666 року розробили шість студентів-другокурсників університету Де Монфор. Їх команда під назвою Pudding Lane Productions виграла конкурс, організований Британською бібліотекою і компаній Crytek, що спеціалізується на розробці комп'ютерних ігор, і тим самим отримала право реалізувати свій проект. Вийшло трихвилинне відео, засноване на історичних картах і гравюрах Лондона середини XVII століття з колекції Британської бібліотеки. Реалістична анімація показує кілька детально опрацьованих вулиць біля східної стіни міста, включаючи район підданого-лейн.

Болонья. XIII століття

Середньовічна Болонья була культурним та історичним центром Європи. У цьому місті досі функціонує найстаріший в Європі університет, заснований в 1088 році, і кілька стародавніх кам'яних веж з тих, що коли-то переповнювали місто. Панораму Болоньї, і сьогодні зберегла свій середньовічний дух, реконструювали Даніель Рампулла (Daniel Rampulla) і студія Sotto Le Torri. Детальну інформацію можна знайти на сайті проекту Tower and Power.

Берген. XIV століття

Другий за кількістю жителів місто Норвегії, поступається лише столиці - Осло - був заснований в XI столітті, а в середині XIV століття, в показаний в ролику період, був найважливішим торговим центром Північної Європи, великим ганзейськіх містом. Автори відео, археолог Рагнар Бёрсхейм (Ragnar L. Børsheim) і фахівці з історичної візуалізації Arkikon, накладають сучасне місто на середньовічний, щоб показати, наскільки з плином віків Берген висунувся в бік моря за допомогою намивних територій. Також в ролику докладно показані середньовічні дерев'яні будинки, зовсім не схожі на що збереглися до наших днів, храми, вулички, і, звичайно, порт.

Париж. У всі часи

Історія Парижа налічує більше двох тисячоліть. За цей час місто пройшов довгий шлях розвитку від невеликого кельтського і римського поселення, який носив назву Лютеція, до сучасного мегаполісу, одного з найважливіших міст світу. Один з найкрасивіших віртуальних турів охоплює найбільш значущі етапи розвитку і формування Парижа за все століття. Почавши з крихітного селища 52 м до н.е., автори фільму послідовно відтворили галло-римський період, середньовіччя, Новий і Новітній час. Тривимірна реконструкція дозволяє своїми очима побачити, як будувався Собор Паризької Богоматері, Лувр, Бастилія, Ейфелева вежа. Створенням фільму займалася команда Paris 3D. Відео можна подивитися тут .

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Як виглядали древні і зниклі міста: вчені створили 3D-реконструкції

Колізей. & Nbsp;

Фото: Pixabay.com

Тривимірні відео-реконструкції древніх міст, нині абсолютно змінилися або зовсім зниклих, останнім часом стали важливою складовою історичної науки. Комп'ютерні технології дозволяють в деталях відновлювати втрачені пам'ятки архітектури і цілі поселення. Вони служать "наочними посібниками", що дозволяють отримати комплексне уявлення про те, якими були Олександрія і Вавилон, Древній Рим і міста античної Греції, дізнатися, як розвивався Єгипет і з чого починався Париж.

видання Архі.ру представляє добірку найцікавіших роликів-реконструкцій:

стародавні цивілізації
Древній Рим. 320 м нашої ери

На створення 3D-моделі під назвою Rome Reborn - "Відроджений Рим" - пішло близько 10 років. З 1997 року над проектом спільно працювали Інститут високих технологій і гуманітарних наук при університеті Вірджинії, Каліфорнійський університет, Політехнічний університет у Мілані, університет Бордо III і університет міста Кан. Цифрова модель показує Рим таким, яким він був - судячи по зібраним істориками даними - в 320 р н.е. Це період, коли Рим вже досяг свого піку розвитку. Населення міста до того моменту становила близько мільйона чоловік, вже були побудовані перші християнські храми. Ролик дозволяє побачити місто з висоти пташиного польоту і навіть зазирнути всередину деяких споруди - в Колізей, Сенат або базиліку імператора Максенція.

В основу 3D-моделі лягли багаторічні археологічні та інші види історичних досліджень, а також макет Plastico di Roma Antica, представлений в Музеї римської цивілізації. Детальніше читайте на офіційному сайті проекту.

Коринф. II століття нашої ери

Над створенням відео-реконструкції давньогрецького Коринфа трудився творчий колектив " Історія в 3D "- Данила Логінов, Андрій Жаров і В'ячеслав Дербеньов. Античний місто, якому вже більше двох з половиною тисяч років, розташовувався в 7 км від однойменного сучасного міста, біля підніжжя гори Акрокоринф. На відео Коринф представлений таким, яким він, як передбачається був у II столітті нашої ери - в епоху свого розквіту в складі Римської Імперії. Відео дозволяє поглянути на місто з висоти пташиного польоту, побачити високі фортечні стіни, прогулятися по мощених вулицях. Детально опрацьована центральна частина Коринфа, площа з фонтаном Пирена, храм Аполлона, агора, римський театр. Основою для створення настільки докладної реконструкції послужили археологічні дослідження, монети із зображеннями коринфских будівель і письмові свідчення.

Крім Коринфа команда також реконструювала Стародавній Рим, Севастополь 1914 року й інше.

Карфаген. Пунічний і римський періоди

Невеликий фільм про Карфаген, яким він був до руйнування римлянами, створений відомим французьким тележурналом Des Racines et des ailes. Карфаген, заснований в 814 р. До н.е. е., розташовувався на півночі Африки, на березі Туніської затоки. Детальна відео-реконструкція зіставляє 3D-модель стародавнього міста зі збереженими на території сучасного Тунісу руїнами. Особливу увагу в ролику приділено карфагенської гавані з адміральським (суффетскім) островом. Показаний канал шириною більше 20 метрів, що з'єднує торговельну гавань з морем. Детально відтворений і саме місто з усіма основними пам'ятками пунічного і частково римського періодів.

Вавилон. 1200-і рр. н. е.

3D-реконструкція Вавилона створена Byzantium 1200 для виставки про Месопотамії, яка пройшла в 2013 році в Королівському музеї канадської провінції Онтаріо. Розробники ролика - некомерційний проект, в першу чергу займається комп'ютерною реконструкцією втрачених візантійських пам'ятників XIII століття. Короткий відео-тур по Стародавньому Вавилоні дозволяє побачити його головні вулиці, основні храми і одне з семи чудес світу - висячі сади.

Олександрія. 51 р. До н.е. е.

Олександрія - друге за величиною місто сучасного Єгипту, розташований на узбережжі Середземного моря, був заснований Олександром Македонським в 331 р. До н.е. е. Реконструювати величне місто Клеопатри і Юлія Цезаря взялися розробники сайту ancientvine.com. На підставі останніх досліджень і теорій відомого археолога Френка Годдіо (Franck Goddio) вдалося досить точно відтворити порт і одне з семи чудес Стародавнього світу - Олександрійський маяк. Олександрія показана в період свого розквіту - 51 р. До н.е. е. Столицею Єгипту і важливим торговим портом вона залишалася до серії землетрусів і цунамі, через які місто прийшов в занепад. В наші дні Олександрія служить головним морським портом Єгипту.

Пальміра

Відео-реконструкція Пальміри розроблена командою видавничого дому Al-Aous Publishers і Інституту культури Сирії в 2009 році. Історики і археологи почали активно вивчати один з найбільших античних міст Близького Сходу тільки в середині XX століття. На підставі вивчення уцілілих пам'яток, письмових джерел і т.д. вдалося не тільки зробити відео, але і випустити книгу про Пальмірі.

У світлі останніх подій над створенням нових і більш докладних віртуальних моделей Пальміри працюють фахівці в різних містах і країнах світу. За повідомленням ІА ТАСС, 3D-модель зруйнованого в Сирії міста розроблять також волонтери Державного Ермітажу. Підсумки своєї роботи вони представлять на виставці, яку петербурзький музей присвятить спадщини Сирії.

цивілізація майя

Фільм створений Матіасом Кольшмідтом (Mathias Kohlschmidt) і командою Maya-3d. Історія народів і культур, які належали до цивілізації майя, налічує понад 2500 років. Міста і поселення охоплювали території сучасних Гватемали, Белізу, Гондурасу, Сальвадору, південно-східних штатів Мексики і півострова Юкатан. На підставі археологічних досліджень збережених до наших днів пам'ятників архітектури і історії вдалося відтворити приблизний вигляд стародавніх міст майя, показати декор будівель і їх внутрішнє оздоблення.

зниклі міста
Помпеї

Видавничий проект Archeolibri випустив документальний фільм - віртуальну подорож в давньоримське місто Помпеї в період його розквіту. Місто розташовувався на березі Неаполітанської затоки, але був знищений виверженням вулкана Везувій в 79 році нашої ери. Тривимірна реконструкція, заснована на археологічних даних добре досліджених Помпей (розкопки там почалися в XVIII столітті), дозволить побачити місто до руйнування, пройти по базиліці, заглянути в храми, терми і театр.

Амайя

Руїни Амайя розташовані в Португалії на території природного парку Сьєрра-де-Сан-Мамеде. Це місто було засновано в I в. н. е. на території тодішньої римської провінції Лузітанія. Але в період з V по IX ст. місто прийшов в занепад і поступово був покинутий. Серйозні археологічні дослідження римського міста почалися тільки в 1994 році. C 2007 роки роботи очолив Еворскій університет спільно з консорціумом інститутів інших європейських країн. Дослідження проводилися із застосуванням сучасних технологій, що дозволяють зрозуміти структуру міста, що залишається під шаром землі, без розкопок та інших потенційно небезпечних для пам'ятників методів. На підставі отриманих даних команді Radio-Past вдалося зробити 3D-реконструкцію, відтворивши не тільки вулиці і фасади, але і внутрішній простір багатьох знакових будівель.

Пергам

Пергам - античне місто на заході Малої Азії - реалістично і історично точно відтворено в 3D німецькими фахівцями на чолі з Клеменсом Поблоцкі (Clemens Poblotzki). Фільм зображує нині зниклий місто, засноване в XII в. до н. е. У період свого розквіту це був великий економічний і культурний центр. Сьогодні від нього вціліли лише руїни на північно-західній околиці сучасного турецького міста Бергам. Тривимірна модель дозволяє уявити, якими були знаменитий акрополь Пергама, розташований на терасах високого пагорба, палаци місцевих царів, цитадель, арсенал, храм Афіни з примикала до нього Пергамской бібліотекою, і вівтар Зевса (нині більшу його частину можна побачити в берлінському Пергамон-музеум) .

Європа в середні століття і Раннє Новий час

Лондон. XVII століття

Модель зберіг середньовічний вигляд Лондона до Великого пожежі 1666 року розробили шість студентів-другокурсників університету Де Монфор. Їх команда під назвою Pudding Lane Productions виграла конкурс, організований Британською бібліотекою і компаній Crytek, що спеціалізується на розробці комп'ютерних ігор, і тим самим отримала право реалізувати свій проект. Вийшло трихвилинне відео, засноване на історичних картах і гравюрах Лондона середини XVII століття з колекції Британської бібліотеки. Реалістична анімація показує кілька детально опрацьованих вулиць біля східної стіни міста, включаючи район підданого-лейн.

Болонья. XIII століття

Середньовічна Болонья була культурним та історичним центром Європи. У цьому місті досі функціонує найстаріший в Європі університет, заснований в 1088 році, і кілька стародавніх кам'яних веж з тих, що коли-то переповнювали місто. Панораму Болоньї, і сьогодні зберегла свій середньовічний дух, реконструювали Даніель Рампулла (Daniel Rampulla) і студія Sotto Le Torri. Детальну інформацію можна знайти на сайті проекту Tower and Power.

Берген. XIV століття

Другий за кількістю жителів місто Норвегії, поступається лише столиці - Осло - був заснований в XI столітті, а в середині XIV століття, в показаний в ролику період, був найважливішим торговим центром Північної Європи, великим ганзейськіх містом. Автори відео, археолог Рагнар Бёрсхейм (Ragnar L. Børsheim) і фахівці з історичної візуалізації Arkikon, накладають сучасне місто на середньовічний, щоб показати, наскільки з плином віків Берген висунувся в бік моря за допомогою намивних територій. Також в ролику докладно показані середньовічні дерев'яні будинки, зовсім не схожі на що збереглися до наших днів, храми, вулички, і, звичайно, порт.

Париж. В усі часи

Історія Парижа налічує більше двох тисячоліть. За цей час місто пройшов довгий шлях розвитку від невеликого кельтського і римського поселення, який носив назву Лютеція, до сучасного мегаполісу, одного з найважливіших міст світу. Один з найкрасивіших віртуальних турів охоплює найбільш значущі етапи розвитку і формування Парижа за все століття. Почавши з крихітного селища 52 м до н.е., автори фільму послідовно відтворили галло-римський період, середньовіччя, Новий і Новітній час. Тривимірна реконструкція дозволяє своїми очима побачити, як будувався Собор Паризької Богоматері, Лувр, Бастилія, Ейфелева вежа. Створенням фільму займалася команда Paris 3D. Відео можна подивитися тут .

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Як виглядали древні і зниклі міста: вчені створили 3D-реконструкції

Колізей. & Nbsp;

Фото: Pixabay.com

Тривимірні відео-реконструкції древніх міст, нині абсолютно змінилися або зовсім зниклих, останнім часом стали важливою складовою історичної науки. Комп'ютерні технології дозволяють в деталях відновлювати втрачені пам'ятки архітектури і цілі поселення. Вони служать "наочними посібниками", що дозволяють отримати комплексне уявлення про те, якими були Олександрія і Вавилон, Древній Рим і міста античної Греції, дізнатися, як розвивався Єгипет і з чого починався Париж.

видання Архі.ру представляє добірку найцікавіших роликів-реконструкцій:

стародавні цивілізації
Древній Рим. 320 м нашої ери

На створення 3D-моделі під назвою Rome Reborn - "Відроджений Рим" - пішло близько 10 років. З 1997 року над проектом спільно працювали Інститут високих технологій і гуманітарних наук при університеті Вірджинії, Каліфорнійський університет, Політехнічний університет у Мілані, університет Бордо III і університет міста Кан. Цифрова модель показує Рим таким, яким він був - судячи по зібраним істориками даними - в 320 р н.е. Це період, коли Рим вже досяг свого піку розвитку. Населення міста до того моменту становила близько мільйона чоловік, вже були побудовані перші християнські храми. Ролик дозволяє побачити місто з висоти пташиного польоту і навіть зазирнути всередину деяких споруди - в Колізей, Сенат або базиліку імператора Максенція.

В основу 3D-моделі лягли багаторічні археологічні та інші види історичних досліджень, а також макет Plastico di Roma Antica, представлений в Музеї римської цивілізації. Детальніше читайте на офіційному сайті проекту.

Коринф. II століття нашої ери

Над створенням відео-реконструкції давньогрецького Коринфа трудився творчий колектив " Історія в 3D "- Данила Логінов, Андрій Жаров і В'ячеслав Дербеньов. Античний місто, якому вже більше двох з половиною тисяч років, розташовувався в 7 км від однойменного сучасного міста, біля підніжжя гори Акрокоринф. На відео Коринф представлений таким, яким він, як передбачається був у II столітті нашої ери - в епоху свого розквіту в складі Римської Імперії. Відео дозволяє поглянути на місто з висоти пташиного польоту, побачити високі фортечні стіни, прогулятися по мощених вулицях. Детально опрацьована центральна частина Коринфа, площа з фонтаном Пирена, храм Аполлона, агора, римський театр. Основою для створення настільки докладної реконструкції послужили археологічні дослідження, монети із зображеннями коринфских будівель і письмові свідчення.

Крім Коринфа команда також реконструювала Стародавній Рим, Севастополь 1914 року й інше.

Карфаген. Пунічний і римський періоди

Невеликий фільм про Карфаген, яким він був до руйнування римлянами, створений відомим французьким тележурналом Des Racines et des ailes. Карфаген, заснований в 814 р. До н.е. е., розташовувався на півночі Африки, на березі Туніської затоки. Детальна відео-реконструкція зіставляє 3D-модель стародавнього міста зі збереженими на території сучасного Тунісу руїнами. Особливу увагу в ролику приділено карфагенської гавані з адміральським (суффетскім) островом. Показаний канал шириною більше 20 метрів, що з'єднує торговельну гавань з морем. Детально відтворений і саме місто з усіма основними пам'ятками пунічного і частково римського періодів.

Вавилон. 1200-і рр. н. е.

3D-реконструкція Вавилона створена Byzantium 1200 для виставки про Месопотамії, яка пройшла в 2013 році в Королівському музеї канадської провінції Онтаріо. Розробники ролика - некомерційний проект, в першу чергу займається комп'ютерною реконструкцією втрачених візантійських пам'ятників XIII століття. Короткий відео-тур по Стародавньому Вавилоні дозволяє побачити його головні вулиці, основні храми і одне з семи чудес світу - висячі сади.

Олександрія. 51 р. До н.е. е.

Олександрія - друге за величиною місто сучасного Єгипту, розташований на узбережжі Середземного моря, був заснований Олександром Македонським в 331 р. До н.е. е. Реконструювати величне місто Клеопатри і Юлія Цезаря взялися розробники сайту ancientvine.com. На підставі останніх досліджень і теорій відомого археолога Френка Годдіо (Franck Goddio) вдалося досить точно відтворити порт і одне з семи чудес Стародавнього світу - Олександрійський маяк. Олександрія показана в період свого розквіту - 51 р. До н.е. е. Столицею Єгипту і важливим торговим портом вона залишалася до серії землетрусів і цунамі, через які місто прийшов в занепад. В наші дні Олександрія служить головним морським портом Єгипту.

Пальміра

Відео-реконструкція Пальміри розроблена командою видавничого дому Al-Aous Publishers і Інституту культури Сирії в 2009 році. Історики і археологи почали активно вивчати один з найбільших античних міст Близького Сходу тільки в середині XX століття. На підставі вивчення уцілілих пам'яток, письмових джерел і т.д. вдалося не тільки зробити відео, але і випустити книгу про Пальмірі.

У світлі останніх подій над створенням нових і більш докладних віртуальних моделей Пальміри працюють фахівці в різних містах і країнах світу. За повідомленням ІА ТАСС, 3D-модель зруйнованого в Сирії міста розроблять також волонтери Державного Ермітажу. Підсумки своєї роботи вони представлять на виставці, яку петербурзький музей присвятить спадщини Сирії.

цивілізація майя

Фільм створений Матіасом Кольшмідтом (Mathias Kohlschmidt) і командою Maya-3d. Історія народів і культур, які належали до цивілізації майя, налічує понад 2500 років. Міста і поселення охоплювали території сучасних Гватемали, Белізу, Гондурасу, Сальвадору, південно-східних штатів Мексики і півострова Юкатан. На підставі археологічних досліджень збережених до наших днів пам'ятників архітектури і історії вдалося відтворити приблизний вигляд стародавніх міст майя, показати декор будівель і їх внутрішнє оздоблення.

зниклі міста
Помпеї

Видавничий проект Archeolibri випустив документальний фільм - віртуальну подорож в давньоримське місто Помпеї в період його розквіту. Місто розташовувався на березі Неаполітанської затоки, але був знищений виверженням вулкана Везувій в 79 році нашої ери. Тривимірна реконструкція, заснована на археологічних даних добре досліджених Помпей (розкопки там почалися в XVIII столітті), дозволить побачити місто до руйнування, пройти по базиліці, заглянути в храми, терми і театр.

Амайя

Руїни Амайя розташовані в Португалії на території природного парку Сьєрра-де-Сан-Мамеде. Це місто було засновано в I в. н. е. на території тодішньої римської провінції Лузітанія. Але в період з V по IX ст. місто прийшов в занепад і поступово був покинутий. Серйозні археологічні дослідження римського міста почалися тільки в 1994 році. C 2007 роки роботи очолив Еворскій університет спільно з консорціумом інститутів інших європейських країн. Дослідження проводилися із застосуванням сучасних технологій, що дозволяють зрозуміти структуру міста, що залишається під шаром землі, без розкопок та інших потенційно небезпечних для пам'ятників методів. На підставі отриманих даних команді Radio-Past вдалося зробити 3D-реконструкцію, відтворивши не тільки вулиці і фасади, але і внутрішній простір багатьох знакових будівель.

Пергам

Пергам - античне місто на заході Малої Азії - реалістично і історично точно відтворено в 3D німецькими фахівцями на чолі з Клеменсом Поблоцкі (Clemens Poblotzki). Фільм зображує нині зниклий місто, засноване в XII в. до н. е. У період свого розквіту це був великий економічний і культурний центр. Сьогодні від нього вціліли лише руїни на північно-західній околиці сучасного турецького міста Бергам. Тривимірна модель дозволяє уявити, якими були знаменитий акрополь Пергама, розташований на терасах високого пагорба, палаци місцевих царів, цитадель, арсенал, храм Афіни з примикала до нього Пергамской бібліотекою, і вівтар Зевса (нині більшу його частину можна побачити в берлінському Пергамон-музеум) .

Європа в середні століття і Раннє Новий час

Лондон. XVII століття

Модель зберіг середньовічний вигляд Лондона до Великого пожежі 1666 року розробили шість студентів-другокурсників університету Де Монфор. Їх команда під назвою Pudding Lane Productions виграла конкурс, організований Британською бібліотекою і компаній Crytek, що спеціалізується на розробці комп'ютерних ігор, і тим самим отримала право реалізувати свій проект. Вийшло трихвилинне відео, засноване на історичних картах і гравюрах Лондона середини XVII століття з колекції Британської бібліотеки. Реалістична анімація показує кілька детально опрацьованих вулиць біля східної стіни міста, включаючи район підданого-лейн.

Болонья. XIII століття

Середньовічна Болонья була культурним та історичним центром Європи. У цьому місті досі функціонує найстаріший в Європі університет, заснований в 1088 році, і кілька стародавніх кам'яних веж з тих, що коли-то переповнювали місто. Панораму Болоньї, і сьогодні зберегла свій середньовічний дух, реконструювали Даніель Рампулла (Daniel Rampulla) і студія Sotto Le Torri. Детальну інформацію можна знайти на сайті проекту Tower and Power.

Берген. XIV століття

Другий за кількістю жителів місто Норвегії, поступається лише столиці - Осло - був заснований в XI столітті, а в середині XIV століття, в показаний в ролику період, був найважливішим торговим центром Північної Європи, великим ганзейськіх містом. Автори відео, археолог Рагнар Бёрсхейм (Ragnar L. Børsheim) і фахівці з історичної візуалізації Arkikon, накладають сучасне місто на середньовічний, щоб показати, наскільки з плином віків Берген висунувся в бік моря за допомогою намивних територій. Також в ролику докладно показані середньовічні дерев'яні будинки, зовсім не схожі на що збереглися до наших днів, храми, вулички, і, звичайно, порт.

Париж. В усі часи

Історія Парижа налічує більше двох тисячоліть. За цей час місто пройшов довгий шлях розвитку від невеликого кельтського і римського поселення, який носив назву Лютеція, до сучасного мегаполісу, одного з найважливіших міст світу. Один з найкрасивіших віртуальних турів охоплює найбільш значущі етапи розвитку і формування Парижа за все століття. Почавши з крихітного селища 52 м до н.е., автори фільму послідовно відтворили галло-римський період, середньовіччя, Новий і Новітній час. Тривимірна реконструкція дозволяє своїми очима побачити, як будувався Собор Паризької Богоматері, Лувр, Бастилія, Ейфелева вежа. Створенням фільму займалася команда Paris 3D. Відео можна подивитися тут .

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Новости