Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Українці заробляють гроші на іграх: хобі як бізнес - Заробити на грі в страйкбол вдається небагатьом, а ось на обладунках "наварюють" тисячі гривень | СЬОГОДНІ

  1. Українці заробляють гроші на іграх: хобі як бізнес Мафіозі. Намагаються обчислити поганих хлопців...
  2. Українці заробляють гроші на іграх: хобі як бізнес

Українці заробляють гроші на іграх: хобі як бізнес

Мафіозі. Намагаються обчислити поганих хлопців за ігровим столом.

"Сегодня" розібралася, чи можна в Україні заробити на такому вигляді дозвілля, як рольові ігри. Варіанти ігор різноманітні - це і страйкбол, і Автоквест (гонки на автомобілях з пошуком зашифрованого місця), і клубна настільна "Мафія", і гри живого дії - коли група людей збирається, щоб відтворити світ фентезі. Але непогані доходи приносить тільки організація страйкбольних ігор і автомобільних квестів. А от гра в "Мафію" і вигадані світи - швидше хобі, ніж бізнес, і заробити можна тільки на саморобному зброї, збруї і чарівних паличках, які активно купують фанати знаменитого Гаррі Поттера.

МАФІЯ: "Заробіток на кіно і пиво"

Один з найпопулярніших видів ігрового дозвілля - клубна "Мафія". Ця настільна психологічна гра елементарна за правилами (8-16 гравців, хтось мафія, інші - мирні жителі. Ніхто не знає ролей партнерів по грі. Мета мирних - викрити гангстерів, друге - навпаки, дограти до кінця під прикриттям). Пограти один раз коштує близько 50 грн. "Мафію" складно назвати повноцінним бізнесом. Швидше, це наполовину хобі, додатковий заробіток. Організувати цей вид дозвілля нескладно, а витрати на це мінімальні, - розповідає керівник одного з київських клубів Олександр Богдан. - Основна складність - збирати десятки абсолютно різних людей зі своїми справами, планами і бажаннями в потрібний час в потрібному місці на регулярній основі. Ми вже 6 років займаємося "Мафією", і були свідками того, як багато відкривали свої клуби, а потім через місяць-два закривали через нестачу мотивації або невиправданих очікувань ". Заробіток маленький, запевняє Олександр:" В місяць я можу заробити $ 200 -300 приблизно. А основні витрати: атрибутика (заміна зношених карт, закупівля масок, фішок), оплата провідних, приміщення (оренда офісу в Києві може обійтися в 9-12 тис. Грн на місяць. - Авт.). В мафію в Києві грає приблизно 200-300 чоловік в тиждень по всім клубам ". Організатор іншого клубу Євген Ховака каже, що заробіток на" Мафії "- мізерний." Так, на пиво і на кіно з дівчиною. робити гроші на "Мафії" допомагають корпоративи і продаж атрибутики - наприклад, оригінальних карт ". Так, повні комплекти для гри в" Мафію "продають за 250-999 грн (туди входять маски, дизайнерські карти, номерки для гри), простий набір карт обійдеться в 100 грн. Що стосується корпоративів, то за 4 години роботи ведучого в офісі чи ресторані просять 1200 грн, 800 грн попросять за зйомку заходу, додатковий провідний обійдеться ще в 800 грн.

7cyxxvrqfue

Автоквест: дохід до $ 10 тис

Одна з небагатьох ігор, на яких організатори дійсно заробляють - це Автоквест. Це інтелектуально-рухливі ігри, для участі в яких необхідний автомобіль і хороша орієнтація а місті найчастіше учасники повинні відгадувати загадки, так чином розшифровуючи якесь місця в місті, переїжджати від локації до локації і першими виконати всі завдання. Ігри також часто прив'язують до якоїсь тематики: від теми апокаліпсису до теми ... черепашок ніндзя, коли учасники повинні прийти ще і в костюмах.

Про розміри своїх доходів організатори розповідають неохоче. Вартість участі в звичайній грі - 200 грн з команди (5 осіб). У Києві, в середньому, щомісяця 30-40 команд грають 2 гри на місяць, ще 20-25 команд - інші 2 гри, розповідають організатори. Також грають Харків, Донецьк , Одеса, Львів, Дніпропетровськ. З урахуванням дорожнечі організації (в середньому - $ 1000), організатори за місяць можуть отримати прибуток в кілька тисяч гривень. Тому основний дохід припадає на корпоративи: наприклад, максимальну суму - $ 24 тис. - виклав за гру кілька років тому великий бізнесмен (одному гравцеві гра обійшлася в $ 3 тис.). Неофіційно кажуть, що заробітки на корпоративах коливаються в межах $ 1-10 тис.

Керівник одного клубів, що займаються Автоквест в Україні, а також в Молдові та Росії, Ярослав Зорка, розповів "Сегодня", що організувати гру непросто: "Процес підготовки гри, в залежності від її складності, наповнення та кількості учасників, займає від 2 тижнів до 4-6 місяців. Сюди входить розробка ідеї (сценарію. - Авт.), механіки, наповнення, підбір і підготовка локацій. Кожна стадія вимагає якихось витрат: часу, реквізиту, бензину, друкованих матеріалів, домовленостей з локаціями, податків (клуб офіційно зареєстрований як підприємство. - Авт.) ".

За словами Ярослава, зібрати аудиторію складно: "Ще складніше її утримати. Тому, хто збирається зайнятися чимось подібним, я б порадив мати в запасі 2-4 роки на розвиток, заробітку тут не буде, знайти команду і мати стартовий капітал - $ 10 -15 тис. але зараз не найкращий час для початку розважального бізнесу. Капітал відбивається довго і болісно, ​​але поскаржитися не можу ". Підводні камені, каже Ярослав, у відсутності готових кадрів і рішень: "Коли ти відкриваєш ресторан, вже є компанії, які заповнять його посудом і технікою, знайдуть тобі персонал, навчать його і поставлять касові апарати і софт. А тут все вигадуєш сам". Зорка зазначає, що важлива оригінальність ідеї самої гри: "Найголовніше - придумати щось нове. Робити черговий автоквест сенсу немає".

kmrgtwnhovg

СТРАЙКБОЛ: "Дохід - з ігрових внесків"

Іноді можна заробити і на організації досить популярних зараз ігор в страйкбол. Це військово-спортивна гра, в якості ігрового спорядження використовується "м'яка пневматика" (за законом не є зброєю), захисна амуніція і окуляри. В процесі гри учасники імітують роботу різних збройних структур: наприклад, відіграють німців і росіян у Другій світовій та ін.

"Київська Федерація страйкболу - це офіційно зареєстрована юридична особа, але ми створені не для отримання прибутку, для нас це не бізнес, а улюблене хобі. Ми зареєстровані як неприбуткова громадська організація. Більшість організаторів працюють без реєстрації. Я особисто роблю гри собі на втіху. Іноді вони в підсумку виходять з позитивним балансом, а іноді - і з негативним. Але багато людей заробляють на цьому гроші ", - розповів" Сегодня "президент Київської федерації страйкболу Віктор Грачов. Анонімно гравці розповідають, що на одній великій грі можна заробити до $ 5 тисяч на всіх організаторів:" А якщо це закриття сезону, куди з'їжджається 1 2 тисячі гравців, то дохід може бути ще більше ".

Військову амуніцію, за словами Грачова, гравці закуповують самі, але можна на грі її взяти і в оренду.

Віктор пояснює, що для організації страйкболу необхідно знайти полігон під гру, придумати сценарій (наприклад, команді потрібно врятувати якогось офіцера і вивести його з оточення ворога), Техобеспечение і технічний персонал (2-5 помічників). "Початковий капітал залежить від задумки гри і може коливатися від 10 грн до 20-30 тис. Грн. Зайнятися раптом організацією страйкболу не вийде. Вас повинні знати в співтоваристві, інакше до вас просто не поїдуть". Скільки людина заробляє, залежить від внеску на його гру, його забезпечення (на великі ігри можуть для створення антуражу вивозити навіть вантажівки і танки. - Авт.) І кількості які приїхали учасників, пояснює Грачов: "Людина, яка заробляє на іграх, зазвичай закладає у внесок 20-30 грн прибутку з гравця мінімум. Далі все залежить від кількості приїхали і мінімально закладеного кількості гравців в розрахунку на гру ".

"У Києві на даний момент налічується близько 1000 активних гравців. У середньому проходять 2-4 гри кожні вихідні, - розповідає Віктор. - Вартість вступного внеску на гру коливається від 30 гривень на просту одноденну гру (з нехитрим сценарієм і мінімальним забезпеченням) до 300 гривень на багатодобові проекти з ігровою економікою і повним забезпеченням ( "Сталкер", "Сюрваріум"). на любителів страйкболу виразно заробляють фірми, які виготовляють амуніцію і зброю для таких ігор. Наприклад, ціна ігрового автомата-копії HK416 варто 2099 рн, аналог бельгійського пістолета-кулемета - 2700 грн, а аналог ПКМ (різновиди кулемета Калашникова) - 6600 грн. Звичайні захисні окуляри обійдуться майже в 400 грн, а ударостійкий, водонепроникний ліхтар на сайті з продажу військової амуніції пропонують купити вже майже за 700 грн .

Звичайні захисні окуляри обійдуться майже в 400 грн, а ударостійкий, водонепроникний ліхтар на сайті з продажу військової амуніції пропонують купити вже майже за 700 грн

j662ca0bnda

Обладунки, палички, шкатулки і шпильки

На безпосередньо рольових іграх (по фентезійних і іншим авторським світів) можуть заробити ті, хто вміє робити антураж (одяг, зброя, обладунки, елементи костюма і ігрових речей персонажа). Майстер з Черкас Віктор розповідає, що робить чарівні палички для гравців в світ Гаррі Поттера, середньовічні скриньки, шпильки з дерева та інше. "Зараз ціни на чарівні палички (робляться з дерева за формою і замовлення покупця. - Авт.) Я планую підняти на 50% - через долара і ситуації в країні. У будь-якій іншій майстерні все, що я роблю, було б мінімум в 2-3 рази дорожче - просто я набирав клієнтуру, і ціни не намагався накручувати - як може людина, так і домовлялися. А поки у мене паличка з різьбленням коштує від 200 грн, без різьблення, але фігурні - від 150 грн, звичайна - 100 грн. Їх продаю не тільки в Україні, але і в Росії та Білорусі - в такому ж діапазоні цін, може, на 10% дорожче ".

Їх продаю не тільки в Україні, але і в Росії та Білорусі - в такому ж діапазоні цін, може, на 10% дорожче

bmorbp0bqiu

Віктор каже, що, крім цього, робить все, що замовлять: "Дерево (зброя, наприклад, дерев'яні мечі. - Авт.), Рюкзаки, шпильки вже робив (наприклад, у вигляді знака гільдії з комп'ютерної гри) і обладунки. Все, що було намальовано і придумано в фільмах, книгах, іграх, повторюється в майстернях. Навіть середньовічні красиві шкатулки можуть бути не самими маленькими і простими - з секретер і інше ". Ціна виробів, за його словами, залежить від матеріалів, витраченого часу і того, як домовишся з майстром: "Наприклад, рюкзак замовнику в 1150 грн обійшовся, шкатулки роблю в діапазоні до 500 грн, обладунки - в районі 1200 грн. Часу робота займає в залежно від того, як робити. якщо цілими днями - одне, а якщо після роботи, як я, - інше. Обладунки робили двоє людей місяць. Скриньку я за тиждень б сваял, якби хотів. Також і палички - по-хорошому, тиждень на одну йде, якщо якісно з різьбленням і після роботи. якщо поспішати, можна зробити за 1-1, 5 дня, але втомишся. Ну і все залежить від того, звідки руки ростуть і які в тебе верстати є в наявності. Вручну - в 2-3 рази довше ".

Ціни на матеріали, за словами Віктора, включаються в оплату, але тут все залежить від побажань і можливостей замовника. Величезний плюс такої підробки, зізнається Віктор, що замовлення на дому: "Я сиджу в Черкасах, а замовники - звідки завгодно". Інший майстер, Ігор, який також займався виготовленням антуражу з дерева і стали, визнається, що наші ролевики не люблять багато витрачати: "Вони просять продати їм дешевше, а у мене на виготовлення однієї шкатулки піде пара днів. Зате в Росії хлопці менш скупих, для них наші ціни - просто райські. У них беруть набагато дорожче ".

У них беруть набагато дорожче

ne_bukmgfl0

Гроші на фентезі

Заробити на рольових іграх (учасники надягають костюми вигаданих фентезійних персонажів, збираються на полігоні і грають у війну, представляючи себе героями книг або фільмів) складно. Майстри маленьких ігор (до 100 учасників) зізнаються, що тільки витрачають: на оренду приміщення, поїздку до полігону, антураж. Витрати коливаються: оренда танцювального залу в Києві - 1-8 тис. Грн, оренда котеджу - вже 12 тис. / Добу. Тому навіть при максимальних внески в 200 грн з людини, щоб покрити оренду котеджу, доведеться зібрати їх з 60 осіб. "З гри в гру у мене мрія - вийти в нуль", - говорить один з майстрів. Що стосується великих ігор (близько тисячі учасників), на них заробляли в 90-х: "Майстри за гроші робили поблажки гравцям". "Вийти на 1-2 тис. Грн за гру можна, - кажуть ролевики. - Але великі гри трапляються рідко, тому це більше хобі".

- Але великі гри трапляються рідко, тому це більше хобі

9kbjgtzmuju

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

джерело: сьогодні

Українці заробляють гроші на іграх: хобі як бізнес

Мафіозі. Намагаються обчислити поганих хлопців за ігровим столом.

"Сегодня" розібралася, чи можна в Україні заробити на такому вигляді дозвілля, як рольові ігри. Варіанти ігор різноманітні - це і страйкбол, і Автоквест (гонки на автомобілях з пошуком зашифрованого місця), і клубна настільна "Мафія", і гри живого дії - коли група людей збирається, щоб відтворити світ фентезі. Але непогані доходи приносить тільки організація страйкбольних ігор і автомобільних квестів. А от гра в "Мафію" і вигадані світи - швидше хобі, ніж бізнес, і заробити можна тільки на саморобному зброї, збруї і чарівних паличках, які активно купують фанати знаменитого Гаррі Поттера.

МАФІЯ: "Заробіток на кіно і пиво"

Один з найпопулярніших видів ігрового дозвілля - клубна "Мафія". Ця настільна психологічна гра елементарна за правилами (8-16 гравців, хтось мафія, інші - мирні жителі. Ніхто не знає ролей партнерів по грі. Мета мирних - викрити гангстерів, друге - навпаки, дограти до кінця під прикриттям). Пограти один раз коштує близько 50 грн. "Мафію" складно назвати повноцінним бізнесом. Швидше, це наполовину хобі, додатковий заробіток. Організувати цей вид дозвілля нескладно, а витрати на це мінімальні, - розповідає керівник одного з київських клубів Олександр Богдан. - Основна складність - збирати десятки абсолютно різних людей зі своїми справами, планами і бажаннями в потрібний час в потрібному місці на регулярній основі. Ми вже 6 років займаємося "Мафією", і були свідками того, як багато відкривали свої клуби, а потім через місяць-два закривали через нестачу мотивації або невиправданих очікувань ". Заробіток маленький, запевняє Олександр:" В місяць я можу заробити $ 200 -300 приблизно. А основні витрати: атрибутика (заміна зношених карт, закупівля масок, фішок), оплата провідних, приміщення (оренда офісу в Києві може обійтися в 9-12 тис. Грн на місяць. - Авт.). В мафію в Києві грає приблизно 200-300 чоловік в тиждень по всім клубам ". Організатор іншого клубу Євген Ховака каже, що заробіток на" Мафії "- мізерний." Так, на пиво і на кіно з дівчиною. робити гроші на "Мафії" допомагають корпоративи і продаж атрибутики - наприклад, оригінальних карт ". Так, повні комплекти для гри в" Мафію "продають за 250-999 грн (туди входять маски, дизайнерські карти, номерки для гри), простий набір карт обійдеться в 100 грн. Що стосується корпоративів, то за 4 години роботи ведучого в офісі чи ресторані просять 1200 грн, 800 грн попросять за зйомку заходу, додатковий провідний обійдеться ще в 800 грн.

7cyxxvrqfue

Автоквест: дохід до $ 10 тис

Одна з небагатьох ігор, на яких організатори дійсно заробляють - це Автоквест. Це інтелектуально-рухливі ігри, для участі в яких необхідний автомобіль і хороша орієнтація а місті найчастіше учасники повинні відгадувати загадки, так чином розшифровуючи якесь місця в місті, переїжджати від локації до локації і першими виконати всі завдання. Ігри також часто прив'язують до якоїсь тематики: від теми апокаліпсису до теми ... черепашок ніндзя, коли учасники повинні прийти ще і в костюмах.

Про розміри своїх доходів організатори розповідають неохоче. Вартість участі в звичайній грі - 200 грн з команди (5 осіб). У Києві, в середньому, щомісяця 30-40 команд грають 2 гри на місяць, ще 20-25 команд - інші 2 гри, розповідають організатори. Також грають Харків, Донецьк , Одеса, Львів, Дніпропетровськ. З урахуванням дорожнечі організації (в середньому - $ 1000), організатори за місяць можуть отримати прибуток в кілька тисяч гривень. Тому основний дохід припадає на корпоративи: наприклад, максимальну суму - $ 24 тис. - виклав за гру кілька років тому великий бізнесмен (одному гравцеві гра обійшлася в $ 3 тис.). Неофіційно кажуть, що заробітки на корпоративах коливаються в межах $ 1-10 тис.

Керівник одного клубів, що займаються Автоквест в Україні, а також в Молдові та Росії, Ярослав Зорка, розповів "Сегодня", що організувати гру непросто: "Процес підготовки гри, в залежності від її складності, наповнення та кількості учасників, займає від 2 тижнів до 4-6 місяців. Сюди входить розробка ідеї (сценарію. - Авт.), механіки, наповнення, підбір і підготовка локацій. Кожна стадія вимагає якихось витрат: часу, реквізиту, бензину, друкованих матеріалів, домовленостей з локаціями, податків (клуб офіційно зареєстрований як підприємство. - Авт.) ".

За словами Ярослава, зібрати аудиторію складно: "Ще складніше її утримати. Тому, хто збирається зайнятися чимось подібним, я б порадив мати в запасі 2-4 роки на розвиток, заробітку тут не буде, знайти команду і мати стартовий капітал - $ 10 -15 тис. але зараз не найкращий час для початку розважального бізнесу. Капітал відбивається довго і болісно, ​​але поскаржитися не можу ". Підводні камені, каже Ярослав, у відсутності готових кадрів і рішень: "Коли ти відкриваєш ресторан, вже є компанії, які заповнять його посудом і технікою, знайдуть тобі персонал, навчать його і поставлять касові апарати і софт. А тут все вигадуєш сам". Зорка зазначає, що важлива оригінальність ідеї самої гри: "Найголовніше - придумати щось нове. Робити черговий автоквест сенсу немає".

kmrgtwnhovg

СТРАЙКБОЛ: "Дохід - з ігрових внесків"

Іноді можна заробити і на організації досить популярних зараз ігор в страйкбол. Це військово-спортивна гра, в якості ігрового спорядження використовується "м'яка пневматика" (за законом не є зброєю), захисна амуніція і окуляри. В процесі гри учасники імітують роботу різних збройних структур: наприклад, відіграють німців і росіян у Другій світовій та ін.

"Київська Федерація страйкболу - це офіційно зареєстрована юридична особа, але ми створені не для отримання прибутку, для нас це не бізнес, а улюблене хобі. Ми зареєстровані як неприбуткова громадська організація. Більшість організаторів працюють без реєстрації. Я особисто роблю гри собі на втіху. Іноді вони в підсумку виходять з позитивним балансом, а іноді - і з негативним. Але багато людей заробляють на цьому гроші ", - розповів" Сегодня "президент Київської федерації страйкболу Віктор Грачов. Анонімно гравці розповідають, що на одній великій грі можна заробити до $ 5 тисяч на всіх організаторів:" А якщо це закриття сезону, куди з'їжджається 1 2 тисячі гравців, то дохід може бути ще більше ".

Військову амуніцію, за словами Грачова, гравці закуповують самі, але можна на грі її взяти і в оренду.

Віктор пояснює, що для організації страйкболу необхідно знайти полігон під гру, придумати сценарій (наприклад, команді потрібно врятувати якогось офіцера і вивести його з оточення ворога), Техобеспечение і технічний персонал (2-5 помічників). "Початковий капітал залежить від задумки гри і може коливатися від 10 грн до 20-30 тис. Грн. Зайнятися раптом організацією страйкболу не вийде. Вас повинні знати в співтоваристві, інакше до вас просто не поїдуть". Скільки людина заробляє, залежить від внеску на його гру, його забезпечення (на великі ігри можуть для створення антуражу вивозити навіть вантажівки і танки. - Авт.) І кількості які приїхали учасників, пояснює Грачов: "Людина, яка заробляє на іграх, зазвичай закладає у внесок 20-30 грн прибутку з гравця мінімум. Далі все залежить від кількості приїхали і мінімально закладеного кількості гравців в розрахунку на гру ".

"У Києві на даний момент налічується близько 1000 активних гравців. У середньому проходять 2-4 гри кожні вихідні, - розповідає Віктор. - Вартість вступного внеску на гру коливається від 30 гривень на просту одноденну гру (з нехитрим сценарієм і мінімальним забезпеченням) до 300 гривень на багатодобові проекти з ігровою економікою і повним забезпеченням ( "Сталкер", "Сюрваріум"). на любителів страйкболу виразно заробляють фірми, які виготовляють амуніцію і зброю для таких ігор. Наприклад, ціна ігрового автомата-копії HK416 варто 2099 рн, аналог бельгійського пістолета-кулемета - 2700 грн, а аналог ПКМ (різновиди кулемета Калашникова) - 6600 грн. Звичайні захисні окуляри обійдуться майже в 400 грн, а ударостійкий, водонепроникний ліхтар на сайті з продажу військової амуніції пропонують купити вже майже за 700 грн .

Звичайні захисні окуляри обійдуться майже в 400 грн, а ударостійкий, водонепроникний ліхтар на сайті з продажу військової амуніції пропонують купити вже майже за 700 грн

j662ca0bnda

Обладунки, палички, шкатулки і шпильки

На безпосередньо рольових іграх (по фентезійних і іншим авторським світів) можуть заробити ті, хто вміє робити антураж (одяг, зброя, обладунки, елементи костюма і ігрових речей персонажа). Майстер з Черкас Віктор розповідає, що робить чарівні палички для гравців в світ Гаррі Поттера, середньовічні скриньки, шпильки з дерева та інше. "Зараз ціни на чарівні палички (робляться з дерева за формою і замовлення покупця. - Авт.) Я планую підняти на 50% - через долара і ситуації в країні. У будь-якій іншій майстерні все, що я роблю, було б мінімум в 2-3 рази дорожче - просто я набирав клієнтуру, і ціни не намагався накручувати - як може людина, так і домовлялися. А поки у мене паличка з різьбленням коштує від 200 грн, без різьблення, але фігурні - від 150 грн, звичайна - 100 грн. Їх продаю не тільки в Україні, але і в Росії та Білорусі - в такому ж діапазоні цін, може, на 10% дорожче ".

Їх продаю не тільки в Україні, але і в Росії та Білорусі - в такому ж діапазоні цін, може, на 10% дорожче

bmorbp0bqiu

Віктор каже, що, крім цього, робить все, що замовлять: "Дерево (зброя, наприклад, дерев'яні мечі. - Авт.), Рюкзаки, шпильки вже робив (наприклад, у вигляді знака гільдії з комп'ютерної гри) і обладунки. Все, що було намальовано і придумано в фільмах, книгах, іграх, повторюється в майстернях. Навіть середньовічні красиві шкатулки можуть бути не самими маленькими і простими - з секретер і інше ". Ціна виробів, за його словами, залежить від матеріалів, витраченого часу і того, як домовишся з майстром: "Наприклад, рюкзак замовнику в 1150 грн обійшовся, шкатулки роблю в діапазоні до 500 грн, обладунки - в районі 1200 грн. Часу робота займає в залежно від того, як робити. якщо цілими днями - одне, а якщо після роботи, як я, - інше. Обладунки робили двоє людей місяць. Скриньку я за тиждень б сваял, якби хотів. Також і палички - по-хорошому, тиждень на одну йде, якщо якісно з різьбленням і після роботи. якщо поспішати, можна зробити за 1-1, 5 дня, але втомишся. Ну і все залежить від того, звідки руки ростуть і які в тебе верстати є в наявності. Вручну - в 2-3 рази довше ".

Ціни на матеріали, за словами Віктора, включаються в оплату, але тут все залежить від побажань і можливостей замовника. Величезний плюс такої підробки, зізнається Віктор, що замовлення на дому: "Я сиджу в Черкасах, а замовники - звідки завгодно". Інший майстер, Ігор, який також займався виготовленням антуражу з дерева і стали, визнається, що наші ролевики не люблять багато витрачати: "Вони просять продати їм дешевше, а у мене на виготовлення однієї шкатулки піде пара днів. Зате в Росії хлопці менш скупих, для них наші ціни - просто райські. У них беруть набагато дорожче ".

У них беруть набагато дорожче

ne_bukmgfl0

Гроші на фентезі

Заробити на рольових іграх (учасники надягають костюми вигаданих фентезійних персонажів, збираються на полігоні і грають у війну, представляючи себе героями книг або фільмів) складно. Майстри маленьких ігор (до 100 учасників) зізнаються, що тільки витрачають: на оренду приміщення, поїздку до полігону, антураж. Витрати коливаються: оренда танцювального залу в Києві - 1-8 тис. Грн, оренда котеджу - вже 12 тис. / Добу. Тому навіть при максимальних внески в 200 грн з людини, щоб покрити оренду котеджу, доведеться зібрати їх з 60 осіб. "З гри в гру у мене мрія - вийти в нуль", - говорить один з майстрів. Що стосується великих ігор (близько тисячі учасників), на них заробляли в 90-х: "Майстри за гроші робили поблажки гравцям". "Вийти на 1-2 тис. Грн за гру можна, - кажуть ролевики. - Але великі гри трапляються рідко, тому це більше хобі".

- Але великі гри трапляються рідко, тому це більше хобі

9kbjgtzmuju

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

джерело: сьогодні

Українці заробляють гроші на іграх: хобі як бізнес

Мафіозі. Намагаються обчислити поганих хлопців за ігровим столом.

"Сегодня" розібралася, чи можна в Україні заробити на такому вигляді дозвілля, як рольові ігри. Варіанти ігор різноманітні - це і страйкбол, і Автоквест (гонки на автомобілях з пошуком зашифрованого місця), і клубна настільна "Мафія", і гри живого дії - коли група людей збирається, щоб відтворити світ фентезі. Але непогані доходи приносить тільки організація страйкбольних ігор і автомобільних квестів. А от гра в "Мафію" і вигадані світи - швидше хобі, ніж бізнес, і заробити можна тільки на саморобному зброї, збруї і чарівних паличках, які активно купують фанати знаменитого Гаррі Поттера.

МАФІЯ: "Заробіток на кіно і пиво"

Один з найпопулярніших видів ігрового дозвілля - клубна "Мафія". Ця настільна психологічна гра елементарна за правилами (8-16 гравців, хтось мафія, інші - мирні жителі. Ніхто не знає ролей партнерів по грі. Мета мирних - викрити гангстерів, друге - навпаки, дограти до кінця під прикриттям). Пограти один раз коштує близько 50 грн. "Мафію" складно назвати повноцінним бізнесом. Швидше, це наполовину хобі, додатковий заробіток. Організувати цей вид дозвілля нескладно, а витрати на це мінімальні, - розповідає керівник одного з київських клубів Олександр Богдан. - Основна складність - збирати десятки абсолютно різних людей зі своїми справами, планами і бажаннями в потрібний час в потрібному місці на регулярній основі. Ми вже 6 років займаємося "Мафією", і були свідками того, як багато відкривали свої клуби, а потім через місяць-два закривали через нестачу мотивації або невиправданих очікувань ". Заробіток маленький, запевняє Олександр:" В місяць я можу заробити $ 200 -300 приблизно. А основні витрати: атрибутика (заміна зношених карт, закупівля масок, фішок), оплата провідних, приміщення (оренда офісу в Києві може обійтися в 9-12 тис. Грн на місяць. - Авт.). В мафію в Києві грає приблизно 200-300 чоловік в тиждень по всім клубам ". Організатор іншого клубу Євген Ховака каже, що заробіток на" Мафії "- мізерний." Так, на пиво і на кіно з дівчиною. робити гроші на "Мафії" допомагають корпоративи і продаж атрибутики - наприклад, оригінальних карт ". Так, повні комплекти для гри в" Мафію "продають за 250-999 грн (туди входять маски, дизайнерські карти, номерки для гри), простий набір карт обійдеться в 100 грн. Що стосується корпоративів, то за 4 години роботи ведучого в офісі чи ресторані просять 1200 грн, 800 грн попросять за зйомку заходу, додатковий провідний обійдеться ще в 800 грн.

7cyxxvrqfue

Автоквест: дохід до $ 10 тис

Одна з небагатьох ігор, на яких організатори дійсно заробляють - це Автоквест. Це інтелектуально-рухливі ігри, для участі в яких необхідний автомобіль і хороша орієнтація а місті найчастіше учасники повинні відгадувати загадки, так чином розшифровуючи якесь місця в місті, переїжджати від локації до локації і першими виконати всі завдання. Ігри також часто прив'язують до якоїсь тематики: від теми апокаліпсису до теми ... черепашок ніндзя, коли учасники повинні прийти ще і в костюмах.

Про розміри своїх доходів організатори розповідають неохоче. Вартість участі в звичайній грі - 200 грн з команди (5 осіб). У Києві, в середньому, щомісяця 30-40 команд грають 2 гри на місяць, ще 20-25 команд - інші 2 гри, розповідають організатори. Також грають Харків, Донецьк , Одеса, Львів, Дніпропетровськ. З урахуванням дорожнечі організації (в середньому - $ 1000), організатори за місяць можуть отримати прибуток в кілька тисяч гривень. Тому основний дохід припадає на корпоративи: наприклад, максимальну суму - $ 24 тис. - виклав за гру кілька років тому великий бізнесмен (одному гравцеві гра обійшлася в $ 3 тис.). Неофіційно кажуть, що заробітки на корпоративах коливаються в межах $ 1-10 тис.

Керівник одного клубів, що займаються Автоквест в Україні, а також в Молдові та Росії, Ярослав Зорка, розповів "Сегодня", що організувати гру непросто: "Процес підготовки гри, в залежності від її складності, наповнення та кількості учасників, займає від 2 тижнів до 4-6 місяців. Сюди входить розробка ідеї (сценарію. - Авт.), механіки, наповнення, підбір і підготовка локацій. Кожна стадія вимагає якихось витрат: часу, реквізиту, бензину, друкованих матеріалів, домовленостей з локаціями, податків (клуб офіційно зареєстрований як підприємство. - Авт.) ".

За словами Ярослава, зібрати аудиторію складно: "Ще складніше її утримати. Тому, хто збирається зайнятися чимось подібним, я б порадив мати в запасі 2-4 роки на розвиток, заробітку тут не буде, знайти команду і мати стартовий капітал - $ 10 -15 тис. але зараз не найкращий час для початку розважального бізнесу. Капітал відбивається довго і болісно, ​​але поскаржитися не можу ". Підводні камені, каже Ярослав, у відсутності готових кадрів і рішень: "Коли ти відкриваєш ресторан, вже є компанії, які заповнять його посудом і технікою, знайдуть тобі персонал, навчать його і поставлять касові апарати і софт. А тут все вигадуєш сам". Зорка зазначає, що важлива оригінальність ідеї самої гри: "Найголовніше - придумати щось нове. Робити черговий автоквест сенсу немає".

kmrgtwnhovg

СТРАЙКБОЛ: "Дохід - з ігрових внесків"

Іноді можна заробити і на організації досить популярних зараз ігор в страйкбол. Це військово-спортивна гра, в якості ігрового спорядження використовується "м'яка пневматика" (за законом не є зброєю), захисна амуніція і окуляри. В процесі гри учасники імітують роботу різних збройних структур: наприклад, відіграють німців і росіян у Другій світовій та ін.

"Київська Федерація страйкболу - це офіційно зареєстрована юридична особа, але ми створені не для отримання прибутку, для нас це не бізнес, а улюблене хобі. Ми зареєстровані як неприбуткова громадська організація. Більшість організаторів працюють без реєстрації. Я особисто роблю гри собі на втіху. Іноді вони в підсумку виходять з позитивним балансом, а іноді - і з негативним. Але багато людей заробляють на цьому гроші ", - розповів" Сегодня "президент Київської федерації страйкболу Віктор Грачов. Анонімно гравці розповідають, що на одній великій грі можна заробити до $ 5 тисяч на всіх організаторів:" А якщо це закриття сезону, куди з'їжджається 1 2 тисячі гравців, то дохід може бути ще більше ".

Військову амуніцію, за словами Грачова, гравці закуповують самі, але можна на грі її взяти і в оренду.

Віктор пояснює, що для організації страйкболу необхідно знайти полігон під гру, придумати сценарій (наприклад, команді потрібно врятувати якогось офіцера і вивести його з оточення ворога), Техобеспечение і технічний персонал (2-5 помічників). "Початковий капітал залежить від задумки гри і може коливатися від 10 грн до 20-30 тис. Грн. Зайнятися раптом організацією страйкболу не вийде. Вас повинні знати в співтоваристві, інакше до вас просто не поїдуть". Скільки людина заробляє, залежить від внеску на його гру, його забезпечення (на великі ігри можуть для створення антуражу вивозити навіть вантажівки і танки. - Авт.) І кількості які приїхали учасників, пояснює Грачов: "Людина, яка заробляє на іграх, зазвичай закладає у внесок 20-30 грн прибутку з гравця мінімум. Далі все залежить від кількості приїхали і мінімально закладеного кількості гравців в розрахунку на гру ".

"У Києві на даний момент налічується близько 1000 активних гравців. У середньому проходять 2-4 гри кожні вихідні, - розповідає Віктор. - Вартість вступного внеску на гру коливається від 30 гривень на просту одноденну гру (з нехитрим сценарієм і мінімальним забезпеченням) до 300 гривень на багатодобові проекти з ігровою економікою і повним забезпеченням ( "Сталкер", "Сюрваріум"). на любителів страйкболу виразно заробляють фірми, які виготовляють амуніцію і зброю для таких ігор. Наприклад, ціна ігрового автомата-копії HK416 варто 2099 рн, аналог бельгійського пістолета-кулемета - 2700 грн, а аналог ПКМ (різновиди кулемета Калашникова) - 6600 грн. Звичайні захисні окуляри обійдуться майже в 400 грн, а ударостійкий, водонепроникний ліхтар на сайті з продажу військової амуніції пропонують купити вже майже за 700 грн .

Звичайні захисні окуляри обійдуться майже в 400 грн, а ударостійкий, водонепроникний ліхтар на сайті з продажу військової амуніції пропонують купити вже майже за 700 грн

j662ca0bnda

Обладунки, палички, шкатулки і шпильки

На безпосередньо рольових іграх (по фентезійних і іншим авторським світів) можуть заробити ті, хто вміє робити антураж (одяг, зброя, обладунки, елементи костюма і ігрових речей персонажа). Майстер з Черкас Віктор розповідає, що робить чарівні палички для гравців в світ Гаррі Поттера, середньовічні скриньки, шпильки з дерева та інше. "Зараз ціни на чарівні палички (робляться з дерева за формою і замовлення покупця. - Авт.) Я планую підняти на 50% - через долара і ситуації в країні. У будь-якій іншій майстерні все, що я роблю, було б мінімум в 2-3 рази дорожче - просто я набирав клієнтуру, і ціни не намагався накручувати - як може людина, так і домовлялися. А поки у мене паличка з різьбленням коштує від 200 грн, без різьблення, але фігурні - від 150 грн, звичайна - 100 грн. Їх продаю не тільки в Україні, але і в Росії та Білорусі - в такому ж діапазоні цін, може, на 10% дорожче ".

Їх продаю не тільки в Україні, але і в Росії та Білорусі - в такому ж діапазоні цін, може, на 10% дорожче

bmorbp0bqiu

Віктор каже, що, крім цього, робить все, що замовлять: "Дерево (зброя, наприклад, дерев'яні мечі. - Авт.), Рюкзаки, шпильки вже робив (наприклад, у вигляді знака гільдії з комп'ютерної гри) і обладунки. Все, що було намальовано і придумано в фільмах, книгах, іграх, повторюється в майстернях. Навіть середньовічні красиві шкатулки можуть бути не самими маленькими і простими - з секретер і інше ". Ціна виробів, за його словами, залежить від матеріалів, витраченого часу і того, як домовишся з майстром: "Наприклад, рюкзак замовнику в 1150 грн обійшовся, шкатулки роблю в діапазоні до 500 грн, обладунки - в районі 1200 грн. Часу робота займає в залежно від того, як робити. якщо цілими днями - одне, а якщо після роботи, як я, - інше. Обладунки робили двоє людей місяць. Скриньку я за тиждень б сваял, якби хотів. Також і палички - по-хорошому, тиждень на одну йде, якщо якісно з різьбленням і після роботи. якщо поспішати, можна зробити за 1-1, 5 дня, але втомишся. Ну і все залежить від того, звідки руки ростуть і які в тебе верстати є в наявності. Вручну - в 2-3 рази довше ".

Ціни на матеріали, за словами Віктора, включаються в оплату, але тут все залежить від побажань і можливостей замовника. Величезний плюс такої підробки, зізнається Віктор, що замовлення на дому: "Я сиджу в Черкасах, а замовники - звідки завгодно". Інший майстер, Ігор, який також займався виготовленням антуражу з дерева і стали, визнається, що наші ролевики не люблять багато витрачати: "Вони просять продати їм дешевше, а у мене на виготовлення однієї шкатулки піде пара днів. Зате в Росії хлопці менш скупих, для них наші ціни - просто райські. У них беруть набагато дорожче ".

У них беруть набагато дорожче

ne_bukmgfl0

Гроші на фентезі

Заробити на рольових іграх (учасники надягають костюми вигаданих фентезійних персонажів, збираються на полігоні і грають у війну, представляючи себе героями книг або фільмів) складно. Майстри маленьких ігор (до 100 учасників) зізнаються, що тільки витрачають: на оренду приміщення, поїздку до полігону, антураж. Витрати коливаються: оренда танцювального залу в Києві - 1-8 тис. Грн, оренда котеджу - вже 12 тис. / Добу. Тому навіть при максимальних внески в 200 грн з людини, щоб покрити оренду котеджу, доведеться зібрати їх з 60 осіб. "З гри в гру у мене мрія - вийти в нуль", - говорить один з майстрів. Що стосується великих ігор (близько тисячі учасників), на них заробляли в 90-х: "Майстри за гроші робили поблажки гравцям". "Вийти на 1-2 тис. Грн за гру можна, - кажуть ролевики. - Але великі гри трапляються рідко, тому це більше хобі".

- Але великі гри трапляються рідко, тому це більше хобі

9kbjgtzmuju

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

джерело: сьогодні

Новости