Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Нідерланди - це працюючий Роттердам, правляча Гаага і гуляє Амстердам!

Нідерланди означає «низькі землі», так як більша частина цієї маленької країни знаходиться нижче рівня моря. Здавалося б, все повинно бути у воді, але приземлившись в аеропорту Схіпхол, який знаходиться нижче рівня моря на чотири метри, виявляєш, що там абсолютно сухо. І навіть в Амстердамі, який весь як би стоїть у воді, є метро. Цей факт був мені абсолютно невідомий і викликав захват. Виявляється весь історичний центр стоїть на дерев'яних палях, а нижче, на глибині 17 метрів на бетонних палях побудований метрополітен. Метро, ​​звичайно, не велике, всього 4 гілки, але воно ж є. Сам російський імператор Петро Перший, побувавши в Голландії, вирішив будувати Петербург, який також знаходився в заболоченій місцевості, прикро тільки, що голландці будували свою країну, використовуючи розумовий ресурс, а цар Петро - людський. Про Нідерландах я знала лише те, що там є знаменитий сир, тюльпани, канали, дерев'яні черевики, млини та найсмачніша в світі оселедець.

Знайомство з цією маленькою країною зазвичай починається зі столиці - колоритного Амстердама. Ми ж, оселившись ввечері в унікальному готелі Амстердама, які представляють собою корабель на воді, вранці вирушили в Роттердам. Їхати чи ні в Роттердам, для нас було дилемою, так як я наполягала на поїздці, чоловік же був упевнений, що робити там абсолютно нічого. Але, що підключилися до дискусії наші товариші, привели аргументи на користь Роттердама, що, скільки можна дивитися міста з багатовіковою архітектурою? І ось спільно прийнято рішення їхати дивитися сучасне місто. Потрапити з Амстердама в Роттердам дуже просто, відстань всього 70 км і за 40 хвилин ви на швидкісному поїзді за 15 євро прибуваєте в Роттердам.

Роттердам - це найбільший порт, який постійно оновлюється і змінює свій вигляд. Він абсолютно не схожий на всі звичні європейські міста. Сталося так, що під час другої світової війни місто було буквально стертий з лиця землі і після війни його вирішили не відбудовувати в колишньому вигляді, а надати місту абсолютно новий вигляд з модерними віяннями архітектури. Він дійсно відрізняється достатком футуристичної архітектури, безглуздих пам'яток і експериментальних павільйонів.

Самим незвичайним об'єктом є кубічні будинки.

Кубічні будинки це комплекс, побудований в 1984 р по проектам архітектора Пітера Блома. Знаходяться на вулиці Оверблаак. Виглядає комплекс дійсно незвично, і спочатку думаєш, що це музей. Але насправді, це не так. У кубиках живуть люди! Платимо 3 євро і йдемо дивитися, як в цьому можна жити. Усередині все рівненько, ніяких перекосів.

Цокольний поверх - це фундамент для всіх інших поверхів, тут розташовані магазини і офіси.

А вище - це вже житлові зони. На другому поверсі кухня і вітальня

кухня кухня

Вітальня Вітальня

а на третьому спальня і санвузол.

спальня спальня

Дуже незвичайне архітектурне рішення. Блом просто перевернув стандартний паралелепіпед на 45 градусів і таким чином отримав справжній архітектурний шедевр. Всього будинків 38 і всі вони з'єднані між собою загальною стіною, а з висоти виглядають як перевернуті трикутники. Ці будинки займають високий рейтинг серед найбільш незвичайних будівель світу.

Ще один химерний багатоквартирний будинок, побудований так само за проектом Блома, називається «Будинок - олівець», так як має гостру дах у формі заточеного олівця і шестигранний фундамент. А що стоїть поруч з «олівцем» звичайний будинок у вигляді коробки, місцеві прозвали «ластиком».

Будинок - олівець Будинок - олівець

Недалеко від кубічних будинків знаходиться Стара Гавань. Це історичне місце на набережній річки Маас. А ось цей білий будинок, висотою 45 метрів, в 19 столітті був найвищою будівлею в Європі, до речі, це чи не єдине вціліле після бомбардування будинок.

А ось цей білий будинок, висотою 45 метрів, в 19 столітті був найвищою будівлею в Європі, до речі, це чи не єдине вціліле після бомбардування будинок

З цього приводу маленька ремарка: європейці дещо не долюблівают французів за те, що вони здали Париж буквально відразу, без опору. А я з жахом думаю, а що б було з Парижем, якби його не здали? Адже він точно також був би стертий з лиця землі. Так, може бути, французи своїм рішенням просто врятували місто, зберігши світової спадщини?

У гавані багато старовинних човників, є музей і все можна помацати своїми руками.

Обов'язково відвідайте ринок «Мартхалл». Він дуже цікавий і незвичайний. Це величезний торговий центр, який вважають одним з найбільш екстравагантних і красивих ринків в Європі. Він побудований у вигляді великої арки, прикрашеної мозаїчною плиткою.

Тут є криті та відкриті зони. У критих зонах знаходяться кафе і магазини, а в відкритих зонах продаються різні ласощі, при цьому все не дуже дорого. Можна спробувати різні сири, мед, голландські вафлі, Пироженко і бутербродики.

Можна спробувати різні сири, мед, голландські вафлі, Пироженко і бутербродики

Продаються і різні східні спеції

Продаються і різні східні спеції

А також безліч сирів. Куди ж без них?

Куди ж без них

Побродивши по ринку і поласувавши карамелевими вафельками і фруктами, вирушаємо знайомитися з іншими пам'ятками. Якщо ви любитель шопінгу, то ринок для нього не підходить, але недалеко від ринку знаходиться бутиковий центр, де можна пошопилась. Виходьте з ринку, повертаєте наліво і йдете прямо, так ви вийдете на вулицю Бойстраверсе, де знаходиться безліч магазинів. Працюють вони сім днів на тиждень, тобто без вихідних, що рідкість для Європи. Але ми туди не пішли, тому що шкода було часу.

А ми їдемо дивитися символ міста - Міст Еразма.

Його особливістю є асиметрія і в ньому поєднані дві конструкції: висячий міст і розвідний міст довжиною в 82 метри. Самі голландці називають його Лебедем, він і справді схожий на лебедя.

Самі голландці називають його Лебедем, він і справді схожий на лебедя

Гуляючи по місту, можна зустріти незвичайні пам'ятники. Ось, наприклад такий

Пам'ятник "повсталі з попелу"

Адже Роттердам в істину після тієї страшної бомбардування в 1940р. буквально повстав з попелу, як птах Фенікс, і простягнуті до неба руки як би заклинають «спаси і сохрани»

Або ось такий безглуздий шедевр авангардної архітектури

Або ось такий безглуздий шедевр авангардної архітектури

Незважаючи на такий трохи незграбний стиль оформлення, Роттердам все одно приваблює своєю сучасної футуристичної архітектурою, і гуляти по ньому цікаво. Хто - то може бути вважає його простим, нудним і безликим, але для мене він видався дуже запам'ятовується містом з такою непростою долею.

Хто - то може бути вважає його простим, нудним і безликим, але для мене він видався дуже запам'ятовується містом з такою непростою долею

Прощаємося з Роттердамом і їдемо дивитися вже традиційно історичне містечко ляльковий Делфт. На центральній станції Роттердама сідайте на поїзд Regional Express і через 15 хвилин виходьте на станції Delft. Квиток коштує 4 євро. Потяги ходять з періодичністю 20 хвилин. Вокзал в Делфті знаходиться в центрі, тому, ви відразу ж потрапляєте в Середньовіччі.

Делфт - це маленький, ляльковий, весь просочений духом середньовіччя містечко, який мені дуже вже до душі. Може бути, він і не витримує конкуренції з фламандськими сусідами Гентом і Брюгге, але по казковості точно їм не поступається.

І навколо білі лебеді, ну чим не казка?

Я спробувала їх погодувати, але вони так шиплять і вихоплюючи з рук їжу, боляче щипають. Тому, залишивши затію погодувати їх з рук, просто милувалася цими граціозними птахами.

В Делфті у мене було величезне бажання відвідати Королівську фабрику порцеляни, яка виробляє розписаний вручну знаменитий Дельфтський фарфор в синьо-блакитних тонах, з вигляду нагадує російську гжель. Може бути, ноги російської гжелі ростуть саме звідси? До фабрики курсує автобус № 40, який зупиняється буквально в декількох метрах від неї. Працює фабрика з 9.00 до 17.00 щодня з квітня по жовтень, а з листопада по березень 6 днів на тиждень, виключаючи неділю. Вартість екскурсії 8 євро (аудіогід англійською мовою).

Вартість екскурсії 8 євро (аудіогід англійською мовою)

Екскурсія починається з розповіді про історію королівської фабрики. Заснована вона була в 1653р. і є єдиною збереженою з 17 століття фабрикою Дельфтського синьої кераміки. І до сих пір, відповідно до віковими традиціями, фарфор тут розписується тільки вручну.

Потім екскурсовод пояснить вам всі етапи виробництва, починаючи від заготівлі і виливки болванок і закінчуючи готовими витворами мистецтва.

Спостерігати за роботою майстра дуже цікаво. Майстер працює зосереджено, він творить, і зовсім не помічає нікого навколо. Приємно спостерігати, як зі звичайної болванки виходить красиве виріб.

В екскурсію входить і відвідування демонстраційного залу, де представлена ​​повна колекція класичного та сучасного дельфтського порцеляни.

Є тут і магазин, де можна придбати вподобаний виріб. Мені дуже вже сподобалася вазочка вартістю 800 з хвостиком євро, але побачивши реакцію чоловіка на цінник, я мовчки взяла магнітик з цілуються дітлахами на тлі млини, ну хоч щось у мене залишиться на пам'ять про королівську фабриці. (Сюди краще приходити без чоловіків, для них все, що можна випити і з'їсти - це барахло).

Розчарована відсутністю так і не дісталася мені вази, пішла здійснювати прогулянку по ляльковому містечку. І насамперед ми вирушили на головний майдан, яка називається ринковою.

На Ринковій площі знаходиться старовинна будівля Дельфтського Ратуша.

На Ринковій площі знаходиться старовинна будівля Дельфтського Ратуша

Ця будівля кілька разів то згорали, то руйнувалося, то відновлювалося, і ось ми бачимо нову будівлю на старому фундаменті, але зі збереженою вежею ще з 13 століття. Загалом, яке -то нагромадження стилів і епох.

Обрамляють ринкову площу такі от симпатичні будиночки.

А на протилежному кінці Ринковій площі височіє Нова Церква

Вона друга за висотою в Нідерландах і її висота становить 108 метрів. Виглядає вона дуже ефектно на тлі маленького Делфта. У цій церкві, виявляється, знаходиться усипальниця представників королівської династії. Дивно, що королі поховані не в столиці, а в маленькому Делфті.

Гуляти в цьому старовинному містечку одне задоволення, мені він взагалі здався музеєм під відкритим небом. Ось навіть Амстердам мені набрид вже на другий день, а такі маленькі камерні містечка мені більше до душі, де можна спокійно посидіти в затишних тихих кафе, розташованих прямо на воді.

Взагалі, все міста цієї країни схожі один на одного загальними картинками, всюди канали, посередині вода, велосипеди.

Ось це найстаріший канал в Делфті, який прокопали ще в 14 столітті. Називається він канал сукновальщіков, так як в середні віки вони користувалися водою з нього для обробки вовни. Але він як би полуканал, так як з одного його боку проходить дорога, а з іншого - житлові будинки.

Ще однією визначною пам'яткою Дельфта є підвісні мости.

Пообідати ми вирішили в кафе недалеко від центру. Замовили суп за 5,50 євро і тріску під яким - то там соусом за 20,50 євро і сік. Загалом, за 30 євро на двох якось перекусили. Не хочу образити голландців, ну звичайна тріска, ніякого кулінарного шедевра з себе не представляє.

Тут же навпаки, був колоритний магазин сирів, мабуть спеціально для туристів. У магазині сири на будь-який смак, очі розбігаються. Надегустіровалісь, вибрала сир «старий Амстердам» з овечого молока за 14,50 євро за 300 грам, і до нього ж прикупила соуси. Сир реально смачний, я в сирах трошки розумію.

Поруч з Делфт знаходиться ще один не менш значимий містечко - Гаага.

Гаага вважається неофіційною столицею Голландії, тут розташовані міністерства, парламент і всесвітньо відомий Міжнародний Суд ООН, який засідає в Палаці Миру. Їхати зручно на трамваї - дешево, швидко і сердито. Квиток коштує 2 євро, купуєте прямо в трамваї у водія і через 20 хвилин ви в Гаазі.

Квиток коштує 2 євро, купуєте прямо в трамваї у водія і через 20 хвилин ви в Гаазі

І звичайно ж йдемо дивитися Палац Миру.

Побудований він у класичному англійському стилі з внутрішнім двориком і фонтаном, і оточений садом. Всередину нас ясна річ не пустили.

А ось будівля засідань уряду Нідерландів.

Нам сказали, що в Гаазі найсмачніша в світі оселедець. Знайшли ларьок, де її продають, і вирішили пригоститися.

Бутерброд тримайте в руці міцно, так як чайки пильно за вами спостерігають і при найменшій вашої помилки, в руках у вас залишиться тільки паперова серветка. Моя приятелька, взявши жадану оселедець, тільки зібралася поласувати, як величезна чайка буквально витягла її у неї з рота і та так і залишилася стояти з відкритим ротом, тільки кліпаючи очима. Роблять чайки це прямо таки віртуозно. Посміявшись, пішли купувати нову порцію оселедця. Так що будьте пильні.

Ну і завершити наш день ми вирішили поїздкою на «Північну рив'єру», в найпопулярніший містечко на Північному морі Схевененген. Звичайно ж хотіли скупатися, але ми навіть не підозрювали, наскільки назва відповідає своїм змістом. Тому тільки позасмагати трошки ось таким способом.

Тому тільки позасмагати трошки ось таким способом

Дістатися з Гааги до Схевененгена дуже просто, на тому ж трамваї № 1 або ж з центру на трамваї № 9. І на Північному морі я все- таки побувала.

І на Північному морі я все- таки побувала

Загалом дуже насичений історією, архітектурою та культурою, і навіть морем день закінчився. Повертаємося в наш готель в Амстердам. Була вже ніч і думаєте ми лягли спати? Як би не так. Наш товарісч виявив в нашому готелі верхню палубу, звідки відкривався приголомшливий вид на нічний Амстердам, притягнув звідкись лавки, спорудив з них стіл і сказав, що гріх лягти спати в такому приголомшливому місці.

Наш товарісч виявив в нашому готелі верхню палубу, звідки відкривався приголомшливий вид на нічний Амстердам, притягнув звідкись лавки, спорудив з них стіл і сказав, що гріх лягти спати в такому приголомшливому місці

Ось така гарна була у нас ніч на кораблі і на наступний день нас чекав Амстердам.

Але, що підключилися до дискусії наші товариші, привели аргументи на користь Роттердама, що, скільки можна дивитися міста з багатовіковою архітектурою?
А я з жахом думаю, а що б було з Парижем, якби його не здали?
Так, може бути, французи своїм рішенням просто врятували місто, зберігши світової спадщини?
Куди ж без них?
І навколо білі лебеді, ну чим не казка?
Може бути, ноги російської гжелі ростуть саме звідси?
Була вже ніч і думаєте ми лягли спати?

Новости