Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Хюе вчора і сьогодні

Тут можна познайомитися з початком нашої подорожі по Вьенаму. Тут можна познайомитися з початком нашої подорожі по Вьенаму

Наша Обзорка по В'єтнаму .

Наша подорож по провінції Ніньбінь і околицях.

Ну що ж, прийшла нам пора розпрощатися з Північним В'єтнамом і відправитися далі, в центральну частину країни. Нас чекав нічний переїзд з Ніньбінь в Хюе. Напевно, це був самий дискомфортний трансфер за всю нашу поїздку. Квиток, до речі, виявився потворно дорогим, близько 30 доларів, а це за мірками В'єтнаму дуже і дуже дорого. Напевно, краще було б їхати на нічному сліппінг басі (найдешевший варіант) або летіти на літаку (найдорожчий варіант), але у нас вийшло те, що вийшло. Нічка в гримучому вагоні на жорстких лежанках з сумнівного вигляду білизною надовго нам запам'яталася. Але нічого, витримали, хоч і не виспалися, і вже о восьмій ранку ми опинилися на вокзалі Хюе. Тут у нас на дві ночі був заброньований чарівний готель бутик

Готель виявився, мабуть, найкращим і приємним за всю поїздку. Зручне розташування поруч з мостом біля річки, відмінні сніданки, зручні номери і все це за 27 доларів за ніч! Що ще треба бюджетним туристам! Та й розташований він в самому туристичному центрі, навколо повнісінько кафешок, барів, магазинів.

Увечері весела туристичне життя б'є тут ключем! Трохи подалі до річки вже зовсім інша справа, там красуються серйозні великі готелі, але нам туди не треба, ми цілком залишилися задоволені своїм маленьким затишним готелем-бутик.

Добрі дівчата з ресепшена пустили нас в номер о десятій ранку, і ми, зрадівши таким вдалим розкладами, кинули свої пожитки і відразу ж кинулися до річки. На цей день у нас з Наталкою були намічені грандіозні плани, хоча за великим рахунком вони у нас кожен день були грандіозними.

Але спочатку я з Вашого дозволу злегка відволікся і розповім, що ж таке цей самий Хюе і навіщо туди обов'язково треба їхати.

Місто дуже знаменитий і значимий для В'єтнаму. По-перше, це колишня столиця країни в період з 1802 по 1945 рр. при останньої династії імператорів Нгуєн. Тобто, більше ста років місто було столицею країни, тому за в'єтнамської історією і архітектурою - це безперечно сюди.

В першу чергу в самий історичний місто В'єтнаму їдуть, щоб побачити Цитадель з забороненим містом і гробниці імператорів. Як-раз в два дні така програма цілком і укладається, але при бажанні, звичайно, її можна доповнити та урізноманітнити, пам'яток в Хюе дуже багато. Але у нас в розпорядженні було тільки два дні, тому ми зосередилися тільки на самих значущих місцях Хюе.

Місто стоїть на березі ароматної річки, і це теж одна з його пам'яток. Кажуть, восени під час цвітіння фруктових дерев вода в річці дійсно пахне, просочившись ароматом опалого в неї квітів. Напевно, це все вигадки, але ж красиво ж!

Ми з задоволенням прогулялися уздовж річки, на набережній розбитий парк скульптур, серед яких трапляються досить цікаві штучки.

Тут же Ресторан Лотос, але днем він абсолютно не виглядає, зате ввечері з мінливою підсвічуванням виглядає дуже ефектно!

Біля річки завжди багатолюдно, ось і до нас спочатку приставали зазивали, що пропонують круїз по річці на найколоритніших розписних човнах. Але ми відразу вирішили, що покатаємося по річці завтра, на зворотному шляху з пагоди Тьєн Му. Несподівано до нас підійшла компанія студенток і ввічливо запитали дозволу поговорити з нами по-англійськи. Ми зовсім не здивувалися, до нас вже не раз так підходили в Ханої, це у в'єтнамських студентів щось на зразок мовної практики.

Одна з дівчаток дуже пристойно говорила по-англійськи, я навіть похвалила її. Дівча розчулилася і з гордістю подивилась на своїх друзів, чий англійський залишав бажати кращого. Але особливо довго затримуватися біля річки нам було абсолютно неприпустимо, навіть в приємній компанії в'єтнамської молоді. Нам потрібно було потрапити на інший берег до головної визначної пам'ятки Хюе, Цитаделі Ту Кам Тхань. Перейшли річку по мосту Транг Тьєн,

спостерігаючи за шляху місцевий стріт хаос - велорикш, вуличних торговок, поліцейських і хаотичний транспорт. Вважаю, що для жанрової стріт зйомки міст підходить якнайкраще.

І ось ми вже на іншому березі ароматної річки,

звідси до імператорської Цитаделі рукою подати. Напевно, це найбільш значуща історична пам'ятка Хюе, до того ж внесена в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Тому нам прямо туди за курсом, пропустити її ніяк не можна.

І ось вже попереду замаячив червоний прапор на флаговая вежі на вході в Цитадель.

Оплачуємо 105 000 донгів (не лякайтеся, насправді це всього лише п'ять доларів!) І входимо в Святу Святих в'єтнамських імператорів.

Ах, як цікаво поглянути, що ж такого забороненого ховається за мурами і ровами з водою!

Ми, звичайно, знали, що територія Цитаделі дуже велика, мінімум на дві години, але все одно не очікували, що вона виявиться настільки величезною!

Тому приходити сюди треба з ранку і бажано на півдня, тим більше, що о п'ятій годині Цитадель вже закривається. Ми прогуляли по території, напевно, години три, а то й більше, але думаю, що все одно не побачили все її куточки. Просто після трьох годин ходінь очей у нас вже замилилося, і сенсу продовжувати цей процес ми не бачили.

Місце абсолютно приголомшливе, навіть якщо абстрагуватися від в'єтнамської історії, про яку ми, до речі кажучи, майже нічого і не знаємо.

Цитадель насправді складається з трьох частин - Імператорського міста, Цитаделі і Пурупурного Забороненого міста. Це сотні будівель, в яких жили і працювали імператори і члени їх сімей. Загалом, тепер зрозуміло, чому територія цього комплексу така величезна!

Я чомусь думала, що весь цей комплекс набагато давніше, а виявилося це всього лише початок 19 століття. Будували тридцять років за образом і подобою Пекінського забороненого міста по фен-шую. Якщо порівнювати ці два об'єкти - китайський і в'єтнамський, а я як-раз можу порівняти, то Пекінський безумовно розкішніше, пафосніше, багатшим і масштабніше. Але в'єтнамський заборонене місто здався мені якось миліше, симпатичніше, та й таких натовпів туристів, як в Пекіні там не було і в помині.

Як на мене, так це великий плюс.

Так що ми віддалися приємного процесу хаотичних броділок по величезній території Цитаделі.

Мені здається абсолютно марне заняття запам'ятовувати, що там є що, будівель на території Цитаделі безліч, набагато цікавіше просто зануритися в атмосферу цього місця, де протягом століть жили і правили імператори великої династії, поки останній з них не відрікся від престолу. Ось цим ми і зайнялися в своє задоволення!

Це зараз будь-хто може тут гуляти, а в ті часи простолюду вхід в Цитадель був заборонений. Перебувати на території міста могли тільки члени імператорської родини, сам імператор, його наложниці і довірені мандарини, чи то пак важливі чиновники в перекладі на наші реалії.

Ось головний палац - Палац Вищої Гармонії Дьєн Тхай Хоа (Thai Hoa Palace), де колись проходили всі найважливіші церемонії.

Ну дуже скромний на вигляд. Другорядні павільйони наложниць виглядають набагато розкішніше.

Здивувалися ми таким підходам, і пішли далі.

На кожному кроці можна побачити щось цікаве. Яскраві галереї-лабіринти обплутують весь місто, під склепіннями їх дахів так зручно ховатися і від сонця, і від дощу.

Золотий дракон охороняє спокій імператорів, в ошатною альтанці туристи влаштовують фотосесії, про коропів у водоймах я взагалі мовчу, їх там хоч греблю гати, просто по всіх усюдах!

Спочатку ми просто мліли від їх виду, але під кінець переситилися кишать у воді яскраво-червоними тушками і спокійно проходили повз. Фігурні кущі, ставки з рибками, альтанки і неймовірну кількість самих різних павільйонів, призначення яких я так і не змогла запам'ятати!

Та й чи треба це за великим рахунком?

Заглянувши в пару-трійку павільйонів, ми одностайно вирішили, що в плані інтер'єрів Цитадель не може похвалитися особливою розкішшю. Начинка досить скромна для імператорських покоїв.

Велике враження на нас справили ажурні різьблені ворота, розглядати ці твори мистецтва можна нескінченно!

Особливо вражає краса фаянсової мозаїки і незвичайні сюжети!

Неможливо відірватися від деталей!

Дивно, що майже всі ці споруди були відреставровані практично з нуля, основна маса пам'ятників була зруйнована в ході В'єтнамської війни. З розкішного архітектурного ансамблю вціліла лише третина. І до сих пір ще тут ведуться відновлювальні роботи. Так що, за великим рахунком це все несправжнє, але виглядає чудово, якщо не знаєш, що до чого, ні за що не скажеш, що це новодел.

Взагалі, спочатку Цитадель складалася безпосередньо з імператорського міста і Забороненого пурпурного міста, розділеними високою кам'яною стіною. Ось там то, за цими стінами і зосереджено на мій погляд все найцікавіше, атмосферний і самобутнє.

Найбільше задоволення ми отримали саме в затишних куточках і закутках Забороненого міста.

Часом там взагалі нікого поруч з нами не було, і це було так дивно і чудово, що ми все ніяк не могли в це повірити!

Ось де можна відвести душу, доторкнутися до історії цього місця і перейнятися її духом. Ми забрідали в якісь потаємні куточки комплексу, насолоджувалися поетичними картинками, как-будто зійшли з древніх гравюр.

Водойми, містки, павільйони, альтанки!

А скільки там лотосів, цілі поля з них!

І найголовніше, навколо нікого! Ми були там один на один з цією красою!

Тут можна досхочу розглядати деталі декору дахів, дивуватися майстерно вирізаним драконам і тиграм,

милуватися пасторальними пейзажами і вбирати в себе атмосферу досконалої безлюдності!

Особлива краса віддалених куточків комплексу в його непричесаністю. Багато об'єктів там ще невідреставрованих, повністю позбавлені парадного лиску і тим самим виглядають набагато природніше, ніж їх отлакірованного сусіди.

Загалом, зрозуміло, що на території Цитаделі є, де розгулятися, чому здивуватися.

Наша рекомендація - спочатку подивитися основну територію,

а потім неодмінно зійти з второваних стежок і заглянути в далекі куточки комплексу, там Вас чекає багато відкриттів.

Стомлені архітектурної прогулянкою, ми з Наташею вирішили ангажувати велорикші, щоб дістатися до Ринку. Це теж одна з місцевих визначних пам'яток, куди нам настійно рекомендували заглянути дівчинки з ресепшена. Процес торгу з рикші це у В'єтнамі окрема пісня, скажу я Вам. Рикші спочатку безбожно завищують ціни, але, бачачи, що клієнт від них йде, швиденько їх скидають. Торгуватися з ними потрібно неодмінно, ціну можна збити в два, а то і в три рази. Видершись в вузеньку візок наіхітрейшім чином, одна зверху, інша знизу (ех, шкода, що не здогадалися зробити таку фотографію!), Ми з вітерцем вирушили на ринок. Покатушки на велорикші - один із способів пізнання в'єтнамських реалій, тому дуже рекомендую!

Ринок Dong Ba Market знаходиться на лівому березі ароматної річки, майже відразу за мостом Транг Тьєн. Дуже колоритний, самобутній і яскравий! Чого там тільки не продають! Вся в'єтнамська екзотика зібрана в одному місці!

Відкрию секрет - на цьому ринку найнижчі ціни на одяг і сувеніри. Тому купувати подарунки найкраще саме тут. Ми цього не знали, розраховуючи зайнятися шопінгом в Хойане, тому купили на ринку зовсім небагато, похідні сумочки, платьішкі, в'єтнамки, але як з'ясувалося, ціни в Хойане були все ж вище, тому всім раджу купувати ширвжиток і сувеніри на ринку в Хюе.

Вийшли ми звідти, коли вже починало сутеніти, перейшли по мосту на правий берег ароматної річки і дісталися до свого готелю. Все, сил більше вже ні на що не залишилося, потрібно було їх відновлювати, адже завтра нас чекала не менш насичена програма, а саме поїздки по різних гробниць і до Пагоді Тьєн Му. Тому спати, спати, спати!

Та й чи треба це за великим рахунком?

Новости