Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

венесуельський Амазон

Загальний фон оперення зеленого кольору;  пір'я на задній частині шиї мають ледь помітні чорні краю (утворюють облямівку);  щоки і корона - жовті, зрідка жовтим може бути і лоб;  вуздечки і ділянки над очима фіолетово-синього кольору Загальний фон оперення зеленого кольору; пір'я на задній частині шиї мають ледь помітні чорні краю (утворюють облямівку); щоки і корона - жовті, зрідка жовтим може бути і лоб; вуздечки і ділянки над очима фіолетово-синього кольору. Кінчики крил жовтувато-зелені. Махові пера першого порядку фіолетово-сині з чорними кінчиками; помаранчеві очі на крилі птиці розташовані поперек трьох зовнішніх махових пір'їн другого порядку, зрідка, поперек 4 і 5-ти махових пір'їн другого порядку. Хвіст зеленого кольору з зеленувато-жовтими кінчиками. Зовнішні (поверхневі) пір'я немов вимиті оранжево-червоним барвником; шкіра навколо періофтальма (очей) сіра. Дзьоб - кольору роги з сірим кінчиком. Райдужна оболонка очей від жовтого до помаранчевого відтінку; лапки птаха сірі.

Статевонезрілі папуги менш інтенсивно пофарбовані, та й райдужка у них темна.

Довжина птаха становить 31 см (12 дюймів).

Східні Анди в Колумбії, Венесуела, східний Еквадор, Перу на сході країни, північна Болівія, Бразилія, Французька Гвіана, Гайана і Сурінам.

Оранжевокрилий амазон Тобаго.

У німецькій мові назва птиці ще простіше - Тобаго-амазон або амазон Тобаго.

Папуги цього підвиду Венесуельського амазона вельми схожі з попереднім номінальним підвидом (Amazona amazonica amazonica), проте очі на крилі птиці розташовані поперек 4-х зовнішніх махових пір'їн другого порядку.


Довжина птахів також становить 31 см (12 дюймів).


Амазони Тобаго поширені на островах Тобаго і Тринідад.

За даними ISIS (International System Identification Species) на 5 листопада 2004 року Венесуельського амазона як виду в зоопарках-учасниках цієї програми (системи) значилося 54 самця, 45 самок, 116 птахів невідомого статі і 7 пташенят віку до 6-ти місяців. Відносно підвидів, то є такі дані (також на 5 листопада 2004 роки):


Amazona amazonica amazonica - 18 самців, 7 самок і 15 птахів невизначеної статі;
Amazona amazonica tobagensis - всього 1 самець.

Птахи населяють ліси, мангри, болотисті місцевості, більш відкриті території і місцевості з вторинною рослинністю у вологому тропічної зоні на висоті 650 м (1950 футів) над рівнем моря. Зрідка, венесуельський амазон можна зустріти на посушливих територіях, парках і сільських скверах з високими деревами.


Принц фон Вид залишив докладний опис Венесуельського амазона. «У всіх місцевостях східного узбережжя Бразилії, де я подорожував, цей папуга є одним з найбільш звичайних. Я скрізь знаходив його в безлічі там, де густі незаймані ліси межують з мангровими болотами і гирлами річок, тому що він виводить пташенят, як тут, так і там, але, мабуть, любить плоди мангрових дерев. Уже в околицях Ріо-де-Жанейро, де є великі ліси, папуга цей зустрічається у великій кількості; але і по північних річках, Порахібе, Еспірніто, Санто, Бельмонте, ми знаходили їх усюди, а особливо чули вранці і ввечері їх гучний голос в болотистих, часто залитих водою чагарниках гирла річок. Ці зарості уздовж бразильських річок відповідають верболозу європейських річок; тільки дерева там звичайно вище, чому папуги і в'ють часто гнізда в дуплах їх товстих суків або стовбурів.


У період розмноження Курика (Венесуельський амазон) живе парами, швидко і звичайно високо літаючи в повітрі, голосно кричучи і перегукуючись. В інший час він тримається завжди зграями, іноді дуже численними. Я бачив такі, можна сказати, незліченні зграї короткохвостих папуг в лісах Мукурі і в інших місцях, де весь ліс був сповнений ними і оголошувався їх надзвичайним криком. Тут були разом кілька видів цих птахів. Багато проходило часу, перш ніж пролітали зграї і затихали своєрідні крики різних видів. Одна зграя зганяла з дерева іншу і в цій метушні голоси птахів звучали особливо жваво. Подібні скупчення папуга не становлять рідкості, але тим не менше їх не можна порівнювати з жахливими масами мандрівних голубів в Північній Америці (сумна доля мандрівного голуба, точніше його масового винищення викладена в будь-якій книзі, де згадується охорона птахів. Це просто хрестоматійний приклад, поряд з дронти - прим.). Якщо папуги опускаються на високе дерево з густим листям, то помітити їх тут часто дуже важко. Фото Венесуельського Амазону можо побачити справа.


Зелене забарвлення служить їм хорошим захистом; але їх присутність можна помітити по падінню лушпиння і зерен плодів. Поки птахи їдять, вони тримаються тихо, але сполохані негайно ж видають гучний голос. Їх стріляють у великій кількості, так як м'ясо їх представляє поживну їжу: суп з папуги улюблена страва не тільки в Бразилії, але і в Сурінамі ».

Венесуельський амазон - звичайна птах по всьому своєму ареалу. Внесений в II Додаток СІТЕС.

Папуги живуть парами або невеликими групками. Великі зграї, понад декілька сот особин, зрідка до тисячі птахів утворюються під час годівлі або при ночівлі на деревах. Найчастіше папуг можна помітити під час польоту або коли вони сидять на голих гілках на верхівках високих дерев; також амазонов можна побачити в ранкові або вечірні години, коли вони залишають або, навпаки, повертаються на дерева для ночівлі. Часто їх можна бачити під час годівлі з іншими видами амазонов, такими як Суринамський амазон (Amazona ochrocephala), підвид Синьощоки амазона (Amazona dufresniana rhodocorytha), Мюллерів амазон (Amazona farinose) або Сінелобий амазон (Amazona aestiva). Венесуельські амазони дуже люблять дертися і лазити по деревах. Під час польоту або при розподілі дерев (гілок дерев) для ночівлі папуги шумлять, в цей час, як правило, їх і помічають. Під час годівлі папуги поводяться тихо, спокійно. Крик у венесуельський амазон гучний, звучний, сильний, різкий, з металевим відливом, за характером двоскладових.

Різні плоди, насіння, ягоди, горіхи, квіти і суцвіття, нирки рослин. Зрідка папуги відвідують культурні плантації.

Розмноження в природі. Сезон розмноження амазонов в Венесуелі припадає на період з квітня по червень, на Тринідаді - з травня по липень, в Сурінамі - з лютого по березень і в Колумбії - з грудня по лютий. Гнізда розташовуються на мертвих пальмах або в дуплах дерев; часто гніздо розташоване дуже високо. В одному випадку гніздо розташовувалося в дуплі дерева на глибині 1,6 м (5 футів). У кладці налічується від 2 до 5 яєць. Тривалість інкубаційного періоду зазвичай становить 3 тижні. Яйця висиджує тільки самка, яку в цей час годує самець, в денний час знаходиться поблизу від гнізда. Самка залишає гніздо лише на короткий період часу. У нічний час доби самець залишає самку, яка сидить на гнізді і проводить ніч разом зі зграєю. Розмір яйця становить 37,4х29,1 мм (1,47х1,15 дюйма).

За ступенем гучності Венесуельський амазон середньої гучності або, навіть, галаслива птах; витривалий. При попаданні в нові умови птах спочатку обережна і вельми недовірлива, однак, незабаром стає ручний і довіряє своєму власникові (господареві). Любить покусувати своїм дзьобом який-небудь матеріал і насолоджується купанням. При знаходженні в неволі прагне до свободи.

Клітка, вольєра, Авіарій, приміщення для птахів. Вольєр для венесуельський амазон потрібно площею 4х1,5х2 м (12х4,5х6 футів) з прилеглим до нього укриттям, розміром 1,5х1х2 м (4,5х3х6 футів). Вольєра повинна бути побудована з металевих конструкцій. Взимку мінімальна температура повинна становити не менше 50 С (410 F).

В умовах неволі досягнуто регулярне розмноження амазонов цього виду. Найкраще вдається розмножувати папуг в травні місяці; в кладці від 2 до 5 яєць. Інкубаційний період триває 26 днів; період вигодовування пташенят - 8 тижнів. Під час розмноження папуги не люблять занепокоєння, вони можуть стати роздратованими, у них може змінитися поведінка в гіршу сторону. Розмір гніздового ящика - 26х26х80 см (10х10х32 дюйма).

Купити Венесуельського амазона Ви можете в спеціалізованому розсаднику. Ціну пташенят Венесуельського Амазону можна дізнатися на дошці оголошень .

Новости