Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Велика Алушта. Крим, пам'ятки, що подивитися, курорти, розваги у Великій Алушті

  1. Велика Алушта Узбережжя в районі Алушти зайнято пляжами численних здравниць, на їх територію вхід...
  2. Похід по Криму - 22 маршрут
  3. Маршрути: гори - море

Велика Алушта

Узбережжя в районі Алушти зайнято пляжами численних здравниць, на їх територію вхід для людини стороннього платний. За елінгами, які з «гаражів» для човнів і катерів перетворилися в досить комфортні місця відпочинку, зустрічаються «дикі» пляжі. Горбисті схили в околицях мису Сотера влітку покриваються різнокольоровими наметами, їх мешканці поєднують «дикий» відпочинок з благами цивілізації і культурними розвагами на студентських базах МАІ і МЕІ. У 3 кілометрах від Алушти, у бази «Еврика», планували будувати пансіонат, але вже зведені корпуси заморозили на невизначений час. Зате спорудили простору бетонну набережну і пляжі. Правда, засмагати на них незручно через великі каміння, тому відпочиваючі займають хвилерізи.

Хороші пляжі біля села Семидвір'я. Тут розташувався пансіонат «Семидвір'я» (колишній «Дніпрогес») з красивим вічнозеленим парком, різноманітними спортивними майданчиками та зручними пляжами. У цьому районі знаходяться цікаві пам'ятки. Ви можете здійснити прогулянку до заповідної гаю деревоподібного ялівцю. Піднявшись нагору по річці Алака, що біжить по балці Сотера, можна оглянути кам'яні гриби - химерне творіння природи. Великий плоский камінь-конгломерат спочиває на «ніжці» з більш пухкою глинистої породи, яка під дією води і вітру поступово розсипається, стоншується. Зрештою «ніжка» не витримує ваги багатотонної капелюшки, і гриб руйнується. Так загинув на початку 1980-х один з найоригінальніших «кам'яних грибів». Сьогодні посеред пухнастого дубового рідколісся «ростуть» два гриба висотою близько п'яти метрів. Але якщо уважно придивитися, то побачите, що поруч піднімається нова «поросль» грибів.

кам'яні гриби

За тисячі років річковий потік випиляв в мраморизованних вапняках котли і уступи. Вище за течією утворені водоспади, найбільш ефектно вони виглядають навесні. Особливо гарні водоспади Джурла, невисокий, але дуже мальовничий, і Гейзер. Падаючи з десятиметрової висоти, потік води вдаряється об кам'яний уступ і відскакує вгору потужним фонтаном, тому цей водоспад і назвали Гейзер. Балка Сотера знаменита ще тим, що в 1893 році професор Н.А. Головкинський знайшов тут останки мамонта,

водоспади Джурла

Судакське шосе спочатку петляє по гірських схилах, а потім спускається до моря і мчить по узбережжю, уздовж прекрасних мелкогалечних пляжів, одне за іншим залишаючи позаду села Сонячногірське, Малоріченське, Канака, Рибаче, Привітне. Східна Велика Алушта не може похвалитися великою кількістю оздоровниць, але відпочиваючих тут багато. Їх приваблює спокійний відпочинок, без суєти і шуму великих курортів, чисте повітря, зручні пляжі. Та й ціни на виноград і фрукти тут трохи нижче, ніж в Алушті. Місцеві жителі охоче здають кімнати приїжджим, останнім часом почалося будівництво приватних готелів. Розвивається інфраструктура: невеликі ресторанчики, кафе і бари працюють весь сезон, на пляжах вам запропонують всілякі розваги, екскурсійні бюро урізноманітнюють ваш відпочинок цікавими поїздками, морськими прогулянками на катерах.

Сонячногірське І ВОДОПАД ДЖУР-ДЖУР

Велике село Сонячногірське розташувалося в 24 кілометрах на схід від Алушти в мальовничій долині річки Улу-Узень. У середні століття це було грецьке селище Ксеропота-мос. Шосе - головна вулиця всіх прибережних селищ. Тут зосереджено безліч магазинів, сувенірних крамниць, екскурсійних бюро, ресторанчиків і кафе, в яких вам запропонують страви європейської та національної кухні.

М'який клімат, велика кількість сонця, чистий, насичене фітонцидами і морськими солями повітря сприятливі для лікування захворювань органів дихання, верхніх дихальних шляхів нетуберкульозного характеру, серцево-судинної і нервової систем. Тут працюють кілька великих пансіонатів. Зручно влаштуватися можна і в приватних пансіонатах, і в сільських будиночках із затишними двориками, увитими виноградом. Нижче шосе розкинувся великий дрібногалечний пляж. У Солнечногорську відкритий дегустаційний зал «Масандри» з невеликою музейною експозицією. Тут ви зможете оцінити смак і аромат вин «Сьоме небо князя Голіцина», портвейну «Малоріченська», марсали «Малоріченське» і багатьох інших.

Водоспад Джур-Джур

Поїздка до водоспаду Джур-Джур запам'ятається вам надовго. Від села Сонячногірське слід піднятися до генеральських, потім стежка піде по дрібноліссю уздовж річки Східний Улу-Узень і приведе в ущелину Хапхал. Навіть днем ​​тут зберігається морок, на схилах ростуть високостовбурні буки і граби, камені і стовбури дерев обвиває плющ. Шум падаючої води чутний задовго до появи водоспаду. Джур-Джур-самий повноводний водоспад в Криму, він не пересихає навіть в самий посушливе літо. З уступу висотою 15 метрів, порослого темно-зеленим мохом, срібні струмені води падають вниз. Не полінуйтеся піднятися по стежці вгору за течією річки, там ви побачите кілька мальовничих каскадів. Водоспад знаходиться на території заповідника, тому прохід до нього платний.

МАЛОРІЧЕНСЬКЕ

Село Малоріченське затишно розташувалося в долині гірської річки Кучук-Узень в оточенні садів, виноградників і парків, Унікальний мікроклімат, просторі піщано-галькові пляжі, великий вибір водних атракціонів, барів і нічних дискотек, піші, кінні та велосипедні прогулянки в гори і до водоспаду Джур -Джур зроблять ваш відпочинок приємним та незабутнім.

Між селами Сонячногірське і Малоріченське можна оглянути скельний хаос Тузлух ( «Солонка») з гротом. Названий він так, очевидно, тому, що всі скелі немов поїдені круглими осередками, що нагадують величезні сільнички.

Нещодавно село Малоріченське прикрасилося унікальною спорудою. На високому кручі над морем звели дивовижний за красою храм-маяк. Новий храм, найвищий в Криму, вознісся в небо на висоту 65 метрів, В оформленні церкви використані елементи архітектурного стилю античної Греції, корабельні якоря, якірні ланцюги, кнехти, круглі віконця нагадують ілюмінатори. Храм вінчає хрест, який вказує на чотири сторони світу. Він встановлений на позолоченому кулі - символі Землі, всередині якого влаштований маяк, що висвітлює шлях морякам. Храм, зведений в пам'ять загиблих і плаваючих на водах, освячений на славу Миколи Мірлікійського (Чудотворця), покровителя мандрівників і моряків.

рибалити

Великий курортне селище Рибаче йде в глиб полонини. Він славиться чистим повітрям, чудовим пляжем, прозорою, швидко прогрівається морською водою. Поруч з пляжем розташовані численні кемпінги. Ви можете також оселитися в готелях, приватних пансіонатах, базах відпочинку, зняти квартиру в п'ятиповерхівці або звичайний сільський будиночок. У селищі працюють і великі пансіонати. На березі моря в оточенні зеленого парку з екзотичною рослинністю розташувався пансіонат «Кулон».

Головна визначна пам'ятка Рибальського - бухта Любові. Правда, дістатися туди берегом дуже складно: скельний хаос, за яким вона ховається, майже непрохідний, доводиться буквально дертися по вузькій скельної стежкою. Бухта це залишок стародавнього вулкана. Збереглося його жерло - абсолютно кругла вирва з білого каменю. Вода в бухті кришталево чиста і прозора, тому тут часто можна зустріти дайвингистов. Химерні нагромадження каменів, підводних проходів, зарості водоростей, світ крабів і риб тягне їх.

ПРИВІТНЕ І Зеленогорье

Привітне розташувалося в 50 кілометрах на північний схід від Алушти в широкій міжгірській долині, надійно захищеної з півночі відрогами Карабі-яйли. Уздовж узбережжя простяглися хороші пляжі з сірим піском і дрібною галькою. Дуже красиво виглядають на тлі моря руїни стародавньої вежі, що підносяться на горі Чобан-Куле ( «Пастушья вежа»). Припускають, що тут був в XV столітті замок феодалів братів ді Гуаско, відомості про жорстокість і лютості яких дійшли до наших днів. Біля підніжжя вежі виявлені залишки більш 20 середньовічних гончарних печей.

Від гори Чобан-Куле дорога йде на північ, до тихого затишного селищу Зеленогорье. Туристи активно відвідують його, щоб помилуватися прекрасними гірськими краєвидами. Від покажчика на «Гірське озеро Панагія» вузька, але добре асфальтована дорога через 8 кілометрів приведе в Зеленогорье. Для машин тут обладнана стоянка, поруч кафе, де можна скуштувати страви національної татарської кухні. Невелике озеро розташоване в мальовничому місці. З одного берега на інший натягнутий трос: найсміливіші можуть покататися або стрибнути в воду з «тарзанки» (висота близько трьох метрів). На північ від села знаходиться урочище Панагія, оточене гірськими хребтами. Гірська річка утворює каскади невеликих водоспадів, «ванни» і промоїни, але в літні місяці вона помітно міліє. У найбільш важко прохідних місцях ущелині обладнано подвіснимі містками, безпечними переходами і сходами. Арпатський водоспад - головна визначна пам'ятка урочища - не дуже вражає, але хороша дорога до нього по каньйону, дика краса скель захоплює і заворожує.

З путівника "Ласкаво просимо до Криму!", Вид-во "Рубін"

Назад в розділ

Легендарна Тридцятка, маршрут

Через гори до моря з легким рюкзаком. Маршрут 30 проходить через знаменитий Фішт - це один з найграндіозніших і значущих пам'яток природи Росії, найближчі до Москви високі гори. Туристи нічого проходять всі ландшафтні та кліматичні зони країни від передгір'їв до субтропіків, ночівлі в притулках.

Похід по Криму - 22 маршрут

З Бахчисарая в Ялту - такої щільності туристичних об'єктів, як в Бахчисарайському районі, немає ніде в світі! Вас чекають гори і море, рідкісні ландшафти і печерні міста, озера і водоспади, таємниці природи і загадки історії, відкриття і дух пригод ... Гірський туризм тут зовсім не складний, але будь-яка стежка дивує.

Гірський туризм тут зовсім не складний, але будь-яка стежка дивує

Маршрути: гори - море

Адигеї, Крим. Вас чекають гори, водоспади, різнотрав'я альпійських лугів, цілюще гірське повітря, абсолютна тиша, снежники в середині літа, дзюрчання гірських струмків і річок, приголомшливі ландшафти, пісні біля вогнищ, дух романтики і пригод, вітер свободи! А в кінці маршруту ласкаві хвилі Чорного моря.

Новости