Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Алушта. Що подивитися, розваги в Алушті. Чим зайнятися в місті Алушта і околицях

  1. Алушта Алушта є чудовий курорт, який розташований на Південному Березі Криму. Алушта - це знаменитий...
  2. Похід по Криму - 22 маршрут
  3. Маршрути: гори - море

Алушта

Алушта є чудовий курорт, який розташований на Південному Березі Криму. Алушта - це знаменитий кліматичний курорт. Курортне місто Алушта лежить в дуже просторій і найбільшою на Південному узбережжі улоговині, яка утворилася досить родючими долинами невеликих річок, а також величними горами Кастель, Бабуган, Чатир-Даг, а також Демерджі.Іменно така мальовнича природа, цілющий клімат, чисте море роблять відпочинок в Алушті незабутнім для всіх. Слід сказати, що оздоровчо-туристичний центр курортної зони Алушти тягнеться по всьому узбережжю більш, ніж на дев'яносто кілометрів, від Партеніта до села Привітне. Населення Алушти складає приблизно п'ятдесят тисяч чоловік.

Місто затишно розташувався серед зелених берегів річки Улу-Узень і Демерджі. З трьох сторін долина, в якій розташована Алушта, оточена високими горами. Із заходу її захищає найвища частина Южнобережного Кримського нагір'я Бабуган-яйла з горою Роман-Кош, а з півночі - гора Чатир-Даг, вершиною якої є Еклізі-Бурун. Зі сходу Алушта захищена горою Демерджі. Гірські масиви прикривають Алушту від проникнення холодних північних вітрів, але крізь два перевали, а саме Ангарський (752 м) і Кебітскій (591 м), в долину проникають в долину прохолодні вітру і протяги. Власне саме звідси і походить назва міста, так як Алушта в різних джерелах перекладається, як "наскрізна", "вмита".

Хоч Алушта розташована неподалік від Ялти (у його за тридцять п'ять кілометрів), зими тут набагато холодніше. Для узбережжя цього курорту є характерні бризи, які навіть найспекотніший і прохолодний літній день пом'якшуються прохолодою морського вітру. Море на тут чисте, прозоре, а пляжі складені дрібною галькою. Саме тому відпочинок в Алушті є одним з найкращих на всьому півострові. Морська вода біля берегів Алушти прогрівається досить швидко і вже в травні тут можна купатися. В принципі купальний сезон в Алушті триває з травня по жовтень включно.

У літні місяці температура води наближається до позначок +26 градусів. Прогріте за ціле літо море дуже повільно віддає своє тепло, завдяки чому алуштинська осінь дуже тепла і м'яка. У Алуштинської долині створені всі умови для вирощування винограду, причому різних сортів, зокрема мускат, рислінг, Ркацителі, каберне, а також мальбек. У садах курортного району ростуть персики і груші, на плантаціях пахнуть Червона кримська троянда і лаванда. Відпочинок в Алушті припаде до душі кожному, особливо тим людям, які люблять нічну життя.

Нічна Алушта влітку перетворюється на справжній феєрверк емоцій і фарб. На центральних вулицях міста і набережної ви можете спостерігати феєричні шоу бродячих артистів, відвідати безліч різноманітних барів, дискотек, купити найоригінальніші і незвичайні сувеніри, відвідати розважальний комплекс, а також багато іншого. Історія міста Алушта веде нас в глибоку старовину. Колись давно, багато століть тому, в цій долині жили племена таврів. Вперше Алустон (а саме так називали Алушту в минулому) згадується в джерелах, які відносяться до шостого століття нашої ери. На території міста раніше розташовувалася знаменита фортеця Алустон, руїни якої до сих пір збереглися на території міста. Примітним є те, що дана фортеця простояла тут до середини вісімнадцятого століття. Трохи пізніше на місці зруйнованої візантійської фортеці генуезці побудували нову, руїни якої і на сьогоднішній день підносяться в самому центрі Алушти. Слід сказати, що генуезька фортеця була знищена турками в 1475 році. Сама Алушта була під гнітом турків до тих пір, поки Крим не перейшов у володіння Російської Імперії. Саме з тих пір, Алушта починає розвиватися, як курорт.

У 1913 році тут на відпочинку перебувало три з половиною тисячі тис. Чоловік. Але, після Великої Вітчизняної війни місто Алушта придбала всі основні риси справжнього міста, а також славу курорту. Велика частина місцевих здравниць сконцентрована просто в дивовижних по своїй красі місцях, зокрема в Робочому Куточку, а також курортних маленьких селищах Скеля і Партеніт. Сам центр Алушти не являє собою нічого особливого. Тут, як і в будь-якому іншому місті є і спальні райони, і приватний сектор, і готельні комплекси. Крім того, в самому місті кожному туристу варто відвідати краєзнавчий музей, будинок-музей письменника Сергія Миколайовича Сергєєва-Ценського і будинок-музей знаменитого письменника Івана Сергійовича Шмельова. Крім того, відпочиваючи з дітьми в Алушті обов'язково сходіть з ними в акапарк. Дуже интресном є багаторазовим відкрилася зовсім недавно парк мініатюр, а також один з найкращих в Криму акваріум.

Неподалік є Музей природи Кримського заповідника, який обов'язково розповість усім вам про всі компоненти природи полусотрова. Дуже відвідуваним є дендрозоопарк музею, який відрізняється прекрасним ландшафтним комплексом. Але все ж більш цікаві саме околиці Алушти, які відрізняються досить великою кількістю цікавих пам'яток природи. До таких природних пам'ятників можна віднести дуже мальовничу гору Кастель, на вершині якої в давнину була розташована фортеця. Неподалік від міста розташовувалася дача професора Н.А. Головкинского, який вклав величезний внесок у вивченні гідрогелогіі Кримського півострова. Приблизно за два кілометри кілометрів від Професорського Куточка знаходиться село Бондаренкове, в якому колись розміщувалося маєток "Карабах". Сьогодні в старовинному парку заснована турбаза "Карабах".

Поруч є скелястий мис Плака, а також чудовий палац знаменитих князів Бороздіних-Гагаріних. На його території, в досить старовинному парку, який закладений ще на початку дев'ятнадцятого століття, розміщуються корпуси санаторію "Утьос". Один з цих корпусів триповерховий особняк, який відрізняється гострим дахом, а також досить вузькими вікнами і кріпаками башточками. Це і є колишній палац князів Гагаріних, який був зведений за проектом ялтинського архітектора по імені М.П. Краснов. Поблизу с "Утьосов" знаходиться санаторій "Карасан", який також оточений старовинним парком. Цей парк був закладений ще в 1840 році. У самому центрі цього парку, в гаю найкрасивіших італійських піній, є колишній палац знаменитих князів Раєвських, яким колись належали тут маєтки, а також і ось всій Партенітської долині.

Таким чином, відпочинок в Алушті - це справжній рай не тільки для тіла, але і для душі. Алушта пропонує кожному туристу ціле море всіляких розваг, в число яких входять атракціони на набережній, різні екскурсійні програми, кінні прогулянки по мальовничих схилах Демерджі, катання на джипах. Ви також можете з вітерцем прокотитися по морських хвилях на "банані", водному скутері або ж катамарані. На красивому катері ви можете здійснити морські прогулянки в різні прибережні міста Криму і побачити панораму южнобережья з моря. Крім того, влітку місто з гастролями відвідує величезна кількість артистів російської та української естради, тому ви можете відвідати їх шоу саме тут, в сонячної і привітної Алушті.

джерело:

Фото околиць Алушти і природи Криму

Назад в розділ

Легендарна Тридцятка, маршрут

Через гори до моря з легким рюкзаком. Маршрут 30 проходить через знаменитий Фішт - це один з найграндіозніших і значущих пам'яток природи Росії, найближчі до Москви високі гори. Туристи нічого проходять всі ландшафтні та кліматичні зони країни від передгір'їв до субтропіків, ночівлі в притулках.

Похід по Криму - 22 маршрут

З Бахчисарая в Ялту - такої щільності туристичних об'єктів, як в Бахчисарайському районі, немає ніде в світі! Вас чекають гори і море, рідкісні ландшафти і печерні міста, озера і водоспади, таємниці природи і загадки історії, відкриття і дух пригод ... Гірський туризм тут зовсім не складний, але будь-яка стежка дивує.

Гірський туризм тут зовсім не складний, але будь-яка стежка дивує

Маршрути: гори - море

Адигеї, Крим. Вас чекають гори, водоспади, різнотрав'я альпійських лугів, цілюще гірське повітря, абсолютна тиша, снежники в середині літа, дзюрчання гірських струмків і річок, приголомшливі ландшафти, пісні біля вогнищ, дух романтики і пригод, вітер свободи! А в кінці маршруту ласкаві хвилі Чорного моря.

Новости