Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Про сумну долю водосховища «Алтин асир»

Ата Гарлиев

19 червня президент Гурбангули Бердимухамедов взяв участь у Міжнародній конференції «Вода для сталого розвитку, 2018-2028 роки», яка проходила в Душанбе.

Виступаючи на заході, глава держави зазначив, що «від вирішення питань збереження і раціонального використання водних ресурсів багато в чому залежать хід загальносвітових процесів, перспективи забезпечення тривалого миру, стабільності, розвитку і благополуччя на планеті».

Поки президент Бердимухамедов з високих трибун пропонує різні ініціативи міжнародного співтовариства, у водному господарстві його країни спостерігається маса невирішених проблем.

З ініціативи Туркменбаші на початку 2000-х було вирішено побудувати в Каракумах штучне водосховище «Алтин асир». Для цього, за аналогією з озером Сарикамиш, колекторно-дренажними водами заповнили природну западину Карашор, розташовану приблизно в 200 кілометрах на північ від міста Сердар (колишній Кизил-Арват).

Для наповнення Карашора був проритий колектор, що бере початок в Лебапському велаяте і простягнувся по пісках зі сходу на захід майже на 800 кілометрів. Все колекторно-дренажні води Лебап, Мари і ахала скидаються в нього.

Русло колектора прокладено паралельно руслу каналу «Каракуми», але на 100 кілометрів на північ від. Прокладено воно прямо в піску і без облицювання. Розрахунок був зроблений на те, що з часом відбудеться замулювання русла, що попередить подальше просочування води в пісок. До речі, саме на це розраховували і при будівництві Каракумского каналу в середині минулого століття, проте пізніше фахівці визнали це помилкою. Тоді цей факт залишився без належної уваги, тому що було важливіше якомога швидше завершити будівництво каналу. В результаті просочування води по всій довжині Каракумского каналу призвело до підняття рівня ґрунтових вод, що викликало засолення і деградацію великих площ земель.

При будівництві нового колектора не були враховані метерологіческіе чинники, тобто постійно дмуть в різних напрямках вітру в Каракумах і викликані ними руху гігантських мас піску (барханів). В результаті наносів піску в колектор поступово змінилося його русло. Вода розмила берега і залила величезні площі, утворюючи озера. Через це у багатьох місцях, де проходить колектор, неможливо зрозуміти, де спочатку розташовувалося його русло.

Періодично, дренажна вода, насичена хімічними речовинами і солями з орних полів в колекторі відступає, залишаючи після себе засолену мертву землю. Іригаційні роботи тут уже давно не ведуться. Періодично, дренажна вода, насичена хімічними речовинами і солями з орних полів в колекторі відступає, залишаючи після себе засолену мертву землю

Сьогодні неможливо підрахувати, скільки мільйонів кубометрів води не дійшло до кінцевого пункту призначення. Можна тільки здогадуватися про масштаби шкоди, завданої і наноситься по сей день екології пустелі.

Однак рано чи пізно ця проблема дасть про себе знати, так само, як і гине Арал нагадує людям про свою агонії.

На початку червня соляна буря з Аралу на кілька днів накрила щільним туманом значну частину Туркменістану.

На оголеній частині озера з'явилася нова сольова пустеля площею 5,5 мільйона гектарів. Понад 90 днів в році над нею вирують пилові бурі, розносячи на тисячі кілометрів пил і отруйні солі, виявлені на узбережжі Антарктиди, на льодовиках Гренландії, в лісах Норвегії ...

Понад 90 днів в році над нею вирують пилові бурі, розносячи на тисячі кілометрів пил і отруйні солі, виявлені на узбережжі Антарктиди, на льодовиках Гренландії, в лісах Норвегії

Новости