Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Водойми Алтаю · HAPOK.RU


Знайдений: 21 водойму

Кулундинской озеро - найбільше з озер Алтайського краю, розташоване в західній частині Кулундинской рівнини, в 64 км на схід від міста Славгорода.Площадь акваторії 728 км², діаметр - близько 35 км, висота над рівнем моря - 99 метрів. Озеро неглибоке - в середньому 2,5 - 3 метри, вода слабосолёная.Вокруг озера - типовий степовий пейзаж. У східній частині озера багато островів і заток, західна частина - більш рівна, з безліччю піщаних мілин, що мають рекреаційне значення. Живлення снігове. Озеро взимку не замерзає, температура води влітку до +26 ° C. В озеро впадають річки Кулунда, Суетка. Озеро є залишковим водоймою, утворено при обміління меморіалу, давнього великого озерного басейну. Пов'язано протокою з озером Кучук.

Річка Кулунда протікає по 4-м районам Алтайського краю і впадає в Кулундинской озеро. Випливає вона з невеликого болітця, розташованого в 2 км від Села Усть-Мосіха Ребріхінского району. Довжина річки понад 400 км., Але місцями вона нагадує тоненьку синю стрічку. Річка має декілька невеликих приток. У нижній течії утворюються заплавні болота. У період повені тут збираються талі води, потім протягом літа ці заплави воду віддають. Господарська діяльність завдає непоправної шкоди річці. У гирлі стік здійснюється тільки в період повені. Жителі сіл, розташованих по березі річки самостійно будують греблі і зневоднюють річку. Взимку річка місцями взагалі перемерзає.

Річка Чумиш - річка в Алтайському краї, права притока річки Обі. Довжина річки Чумиш 644 км, площа басейну 23 900 км². Бере початок на Салаїрський кряжі в Кемеровській області двома витоками: Кара-Чумиш і Томь-Чумиш. У верхів'ях порожиста, поблизу гирла розбивається на 2 рукави. Впадає в Об в 88 км нижче міста Барнаула. В основному протікає по Бійськ-Чумишской височини. Правобережну частину басейну (68% площі) займає південно-західна частина Салаирского кряжа і Предсалаірская рівнина.

Бердь - річка в Росії, права притока Обі. Довжина річки - 363 км (416 км до будівництва водосховища), площа басейну - 8 740 км². Середня річна витрата води - 45,8 м³ / сек. Людство з початку листопада по середину квітня. На річці Бердь розташовані селище міського типу Маслянино, міста Искитим і Бердск.Істок Берді знаходиться на висоті 440 м в гірському масиві Салаир, на кордоні Кемеровської області та Алтайського краю. Велика частина русла розташована в Новосибірській області. В даний час річка впадає в Новосибірське водосховище, при будівництві якого була затоплена долина річки на 40 км від колишнього гирла, утворивши протяжний Бердський затоку.

Катунь - річка на Алтаї, правий складовий Обі.Катунь - основна водна артерія Гірського Алтая.Катунь бере початок на південному схилі Катунского хребта у м Білухи у льодовика Геблера. За загальним характером долини, Катунь ділиться на три ділянки: верхня Катунь, від витоків до річки Кокса, довжиною 210 км, середня Катунь від гирла Кокси до річки Сумульти довжиною 200 км, нижня Катунь довжиною 280 км, від річки Сумульти до злиття з річкою Біей . Загальне падіння від витоку до гирла - 2000 м, чим і визначається велика швидкість течії - 5-6 м / сек. Катунь, зливаючись з Біей, в 19 км на північний захід від Бійська, утворює річку Об, одну з найбільших в Сібірі.Катунь має 254 припливу загальною довжиною 708 км. Самі багатоводні притоки приймає в верхній і середній течії на території Республіки Алтай. Основні притоки: Кокса (лівий, довжина 179 км), Мульта (правий, ...

Белокуриха - річка в Росії, протікає Смоленськом районі Алтайського краю. Впадає в річку Піщана. Довжина річки становить 31 км. На берегах розташоване місто-курорт Белокуриха. В основному ловиться таймень, харіус, форель, короп і окунь.

Чариш - річка в Росії, ліва притока Обі. Протікає по території Республіки Алтай і Алтайського края.Дліна річки - 547 км, площа водозбірного басейну - 22 200 км².Река бере початок на схилах Коргонского хребта. У верхній течії вона протікає по гірській місцевості, і лише в нижній течії виходить на широку рівнину. Повсюдно зустрічаються пороги і перекати. Устя знаходиться вище села Усть-Чаришське Прістань.Летом температура води в Чариш в нижній течії піднімається до +20 градусів, в верхів'ях залишається холодною. Людство триває з кінця листопада до початку квітня; взимку звичайні криги, а навесні - затори. Живлення змішане з переважанням снегового.Замерзает в низов'ях в кінці жовтня, в верхів'ях - в грудні, а розкривається в кінці марта.Половодье многопіковое, розтягнуте (з квітня по липень) за рахунок танення снігу ...

Алей - річка в Алтайському краї Росії, ліва притока Обі (впадає в Об на 3461 кілометрі від гирла, в 4 кілометрах на північний схід від села Усть-Алейский) .Довжина - 866 км (найдовша річка на території Алтайського краю), площа басейну близько 21 100 км². Бере початок на території Казахстану і протікає близько 5 км по території Східно-Казахстанської області. За іншими даними за початок річки прийнятий витік р. Східний Алей. В цьому випадку довжину Алея слід приймати за 866 км. Алей утворений злиттям річок Східний Алей і Булочний Алей (на відстані 834 км від гирла) .По характеру долини і русла річка ділиться на три частини: 1) верхня течія - від витоків до с. Старо-Алейский, 2) середня течія - від с. Старо-Алейский до впадання р. Поспелиха, 3) в нижній течії - від впадання р. Поспелиха до гирла. У верхів'ях Алей протікає в відрогах ...

Бия - велика річка в республіці Алтай і Алтайському краї, правий складовий Обі.Дліна - 301 км, площа басейну - 37 000 км. Випливає з Телецкого озера і, зливаючись з Катуні, утворює річку Об. Вода на ділянці від Телецкого озера до впадання Сарикокші прозора і холодна (10-15 ° C), однак в нижній течії істотно прогревается.Пітаніе головним чином снігове і дощове. Значну частину водозбору Біі забезпечує річка Чулишман, яка живить Телецкое озеро. Повінь тривалий. Середня річна витрата води 477 м³ / с (у м Бійська). Замерзає у верхів'ях в кінці листопада - на початку грудня (на окремих ділянках людства спостерігається не щороку), в низов'ях в середині листопада; розкривається в верхів'ях на початку квітня, в низов'ях в середині апреля.В річці мешкають минь, в'язь, лящ, плотва, чебак, таймень, ленок, харіус, ...

Коливанських озеро (Саввушка) - озеро біля підніжжя північного схилу Коливанського хребта в Змеіногорском районі Алтайського краю на висоті 337 м над рівнем моря. Площа 4,2 км², довжина 4 км, ширина 2 км, найбільша глибина 28 м.Озеро проточное, прісне, впадає і витікає річка Усть-Коливанка, яка на початку носить назву Коливанка. Озеро складної конфігурації витягнуто з півдня на північ. Береги пологі, низькі, місцями заросли чагарником. Дно мулисте, потужність мулу до 1,5 м. Характерні химерні форми вивітрювання берегових скал.В озері росте реліктова рослина - залишок давньої флори, поширеної в Сибіру до четвертинних зледенінь, - водяний горіх чилим, однорічна водна рослина сімейства Дербенніковие.Бліжайшіе великі населені пункти : село Саввушка.


Новости