Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Гірськолижні курорти Алтаю

  1. Природні умови краю
  2. Новий гірськолижний комплекс Артибаш
  3. Гірськолижний курорт Манжерок
  4. Комплекс Семінський перевал
  5. Комплекси Горно-Алтайська

Потік туристів в Гірський Алтай зростає щорічно. У 2016 році республіку відвідало 2 млн. Чоловік, багато з них відпочивали на гірськолижних курортах. На Алтаї створені хороші умови для відпочинку на гірських лижах в оточенні чудової природи.

Природні умови краю

гори Алтаю нестримно тягнуть мандрівників - романтиків і цінителів дикої природи, любителів гірськолижного спорту і паломників, які прямують до святих місць. Гірськолижні курорти Алтаю безперервно удосконалюються, край відвідали за останні роки гірськолижники з 60 країн світу.

На клімат зон республіки визначальний вплив робить висота розташування і навколишній ландшафт. У нижньому Алтаї зима досить м'яка, в січні мороз зазвичай не міцніше -10-15 °. У рівнинних зонах сибірського регіону зима набагато суворіше.

Високо в горах дуже холодно, схили найвищої гори - «цариці» Білухи і влітку покриті льодом, вершини вкриті вічними снігами. Крижаний холод варто в багатьох гірських улоговинах - так взимку в Чуйської степу з температурами нижче -30 ° лижникам робити нічого. В кінці зими можливі сходи лавин в районах гір - безтурботні туристи наражаються на небезпеку.

Гірськолижний відпочинок на Алтаї розумніше проводити під опікою досвідчених інструкторів. Майже всі гірськолижні комплекси Алтаю розташовані в місцях зі сприятливим кліматом - на висоті 200-1000 метрів. Найбільш висотний - Семінський перевал (1717 м).

На базах туристи освоюють ази гірськолижного спорту, зігріваються після перебування на морозному повітрі, занурюються в різноманітні розваги. Алтайські гірськолижні курорти забезпечують гостям всі умови для цікавого і оздоровлюючого відпочинку.

Новий гірськолижний комплекс Артибаш

У листопаді 2015 року в туристичному регіоні відбулася важлива подія - на Телецькому озері був відкритий ще один курорт, від Горно-Алтайська його відділяє 150 км. У грудні 2016 року запрацював і двомісний крісельний підйомник довжиною 1300 м. Гірські лижі на Алтаї дуже популярні, а розташування комплексу, який кинув виклик Шерегеше, - дуже вдало.

Телецкое озеро - улюблене місце гостей республіки, тут хороша інфраструктура. У туристичних селах Иогач і Артибаш, розташованих в 4-5 км від нового курорту, - десятки готелів і турбаз. Можливостей для катання на снігоходах і собачих упряжках, тюбінгу і інших сезонних забав - безліч. Екскурсії на будь-який смак пропонуються і в зимовий час.

На Телецькому озері найдовші гірськолижні траси Алтаю. Дві траси - довжиною 1600 м і 1000 м, з перепадом 260 м і шириною 50-80 м, прокладені по пологим і по крутих схилах.

З висоти 1380 м, від вершини гори коку, з'їжджають тільки досвідчені спортсмени. Перепад висот тут 840 м, довжина спуску 3500 м, підйом здійснюється на снігоходах.

Популярними є і бігові лижі в Гірському Алтаї, любителі користуються спеціальної трасою. Бебі-ліфт обслуговує тюбінг трасу довжиною 150 м, сноубордисти здійснюють стрибки з трампліну.

Тут є кафе, великий освітлюваний каток, прокат інвентарю, медпункт і багато іншого. Біля підніжжя високої засніженої гори працює невеликий готель «Едельвейс», але основний потік туристів живе в турбазах на узбережжі Телецкого озера.

На Артибаш проходять змагання з гірських лиж в Гірському Алтаї, по сноуборду, влітку - по даунхілу. Переваги нового комплексу вже оцінили бувалі гірськолижники. Однак для навчання початківців більше підходить комплекс Манжерок.

Гірськолижний курорт Манжерок

На мальовничому озері Манжерокское розташувався всесезонний курорт Манжерок, його місткість - 221 людини. Тут прекрасні умови для сімейного відпочинку і навчання майбутніх спортсменів. Зимовий відпочинок на Алтаї гірськолижним курортом організований бездоганно.

Тут є школа для навчання початківців гірськолижників «Smartsnow», прекрасний навчальний схил (255 м) з бугельних підйомником. По озеру Манжерокское проходить траса для бігових лиж, є тюбінгового траса (180 м) з бебі-ліфт.

По озеру Манжерокское проходить траса для бігових лиж, є тюбінгового траса (180 м) з бебі-ліфт

У комплексі цілий рік працює найдовший в Сибіру крісельний підйомник (2389 м).

Використовується він в літньому екскурсійному режимі з часом підйому 30 хв, і в зимовому прискореному - з часом 15 хв.

Лижники виходять на середньої станції, від неї працює бугельний підйомник (820 м). Довжина лижних трас - 1200 м і 1050 м. Для досвідчених спортсменів спуск триває близько хвилини - професіоналам тут нудно. Розважитися можна катанням на собачих упряжках або сафарі на снігоходах.

Відпочиваючим пропонуються екскурсії всередині курорту і з виїздами. На верхньому майданчику гори туристи знайомляться з етнопарк, музеєм алтайської культури, пробують національну їжу в юрті-кафе. Професійні фотографи знімають відпочиваючих на тлі дивовижної природи з шаманом, «Золотий бабою», живим беркутом.

Взимку працюють дитячий та спортивний майданчики, каток, фанпарк з атракціонами, батутами та іншими розвагами. Добре організоване харчування, в тому числі швидке. Любителі лазні паряться по-алтайських в котеджах банного комплексу. На курорті активно проводяться корпоративні та святкові заходи.

Комплекс Семінський перевал

Практично всі гірськолижні бази на Алтаї по праву називаються курортами - найчистіше повітря, наповнене ароматами лісів, чарівна природа навколо і активні спортивні заняття дають потужний оздоровчий ефект. Так само комплекс Семінський перевал у гори Тіяхта - самий високогірний в Сибіру, ​​він розташований в кілометрі від Чуйської тракту (583 км).


Сніговий період триває тут довше, ніж в інших місцях - з кінця жовтня по травневі свята. Траси в основному нескладні, підходять і для новачків, важка тільки верхня частина схилу. Шукачів екстриму закидають на снігоходах до гори Сарлик, де вони насолоджуються вільним спуском - фрірайдом і лісовим катанням.

На Семінського перевалі є бугельний підйомник завдовжки 1040 м. Спуститися можна по одному з трьох схилів, довжина трас 600-1040 м, перепад висот - до 205 м. Навчально-тренувальний центр Семінський перевал був побудований в 1987 році як великий центр підготовки спортсменів-лижників . І зараз турбазу використовують для тренувань, але тепер вона доступна туристам.

Тут є готель-гуртожиток, каток з прокатом, лазня з басейном, тренажерний зал. На трасу для сноутьюбінга любителі зимових забав піднімаються своїм ходом.

Комплекси Горно-Алтайська

популярні гірські лижі в Гірському Алтаї і у жителів столиці республіки Горно-Алтайська і гостей. У місті з 1974 р працює лижний комплекс «Туга» - відома пам'ятка столиці, тут проводяться змагання республіканського значення по сноуборду і гірських лиж. У комплексі є три траси довжиною 1250-1500 м, перепад висот до 320 м. Через неоднорідності рельєфу гори траси вважаються складними, підходять тільки для досвідчених спортсменів.

На Туган - два бугельні витяги, 200 м траси освітлені. Внизу - затишне кафе, прокат інвентарю. Траси розташовані на південному схилі, період катання визначається характером зими - зазвичай з кінця листопада по лютий-березень.

На горі Комсомольська, що в 5 хвилинах ходьби від центру Горно-Алтайська, сезон трохи довше - гора розташована на південно-західній стороні, сніг тане повільніше. Тут є бугельний підйомник, довжина траси для спортсменів близько 300 м, перепад висот - до 140 м. Початківцям і тут незатишно - ухил великий, схил жорсткий.


Чимало гірськолижних комплексів та в Алтайському краї. Широку популярність мають Бірюзова Катунь, Давегор, Гора Весела і Белокуриха.

Опитування показує - понад 60% гостей, які катаються на гірських лижах в Алтаї, старше 50 років. Завидну фізичну форму і життєвий тонус солідні люди зберігають завдяки спортивних занять на свіжому повітрі. Гідний приклад для наслідування!


Новости