Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

село Манжерок

Розкажи-но, мені, друже,   Що таке Манжерок

Розкажи-но, мені, друже,
Що таке Манжерок?
Може це острівець?
Може це містечко?
Ці рядки співала популярна за радянських часів співачка Едіта П'єха. Пісня стала шлягером початку сімдесятих. Її знала вся країна.

Що ж таке Манжерок?

Це невелике село, розташоване на річці Катуні, було чотири сотні сімдесятий кілометр Чуйської тракту, Майминский район Алтаю. Чисельність населення села Манжерок трохи більше півтори тисячі осіб. Село вже сміливо можна назвати історичним. Засноване воно в кінці дев'ятнадцятого століття російськими селянами - переселенцями. Згодом російські асимілювали з місцевим населенням. Основним заняттям жителів Манжерок служило тваринництво. Провідним віросповідання було і залишається православне християнство. У селі, практично з самого заснування, діє православна парафія. Завдяки своєму вдалому розташуванню на березі Катуні, село Манжерок успішно вело торгівлю з сусідами і було досить заможним.

Відомим на весь соціалістичний табір зробив село Манжерок міжнародний фестиваль радянсько - монгольської дружби, який відбувся тут в серпні 1966 року. А візитною карткою стала пісня, вперше виконана на цьому фестивалі жіночим вокальним ансамблем Кая з Талліна. Хітом цю пісню зробила Едіта П'єха, заспівала її на Блакитному вогнику. Весь Радянський Союз дізнався, що на Алтаї є таке чудове місце - село Манжерок.

Сьогодні село Манжерок відомо, як один з туристичних центрів Гірського Алтаю. Пам'ятками, свого роду родзинками цього красивого куточка є сама красуня - Катунь, Манжерокское озеро, Манжерокскій джерело, і Манжерокскіе пороги.

Манжерокское озеро - це ярмо Катуні, тобто це ділянка старого русла річки. Озеро живиться грунтовими водами і струмками. Вода в ньому чиста. І при цьому добре прогрівається, а значить - придатне для купання. Це приваблює сюди туристів, особливо сім'ї з дітьми. Озеро є пам'ятником природи, тут проживає велика кількість різних видів птахів, багато з яких занесені в Червону книгу. В озері росте краснокніжноерастеніе - водний горіх або чилим.

Манжерокскій мінеральне джерело - це б'є з-під землі ключ мінеральної води. Розташований він на південь від села Манжерок, в пішій доступності. Вода джерела вважається цілющою, вона багата іонами срібла і допомагає від багатьох захворювань шлунково-кишкового тракту. Набрати води в джерелі може кожен, це безкоштовно. Воду з манжерокского джерела можна і купити в місцевих магазинах в пляшках різної ємності. Манжерокскій мінеральне джерело теж є пам'яткою природи.

Манжерокскій мінеральне джерело теж є пам'яткою природи

Манжерокскіе пороги або Манжерокскіе ворота - теж яскрава пам'ятка околиць села Манжерок. Щоб поглянути на них, потрібно спуститься на три кілометри нижче села по річці Катунь. Манжерокскіе пороги - це п'ять величезних валунів, які утворюють біля лівого берега Катуні підступний бурхливий вир. Вода тут летить з приголомшуючим ревом. Виглядають ці пороги вельми вражаюче.

У мальовничих околицях села Манжерок розташоване досить багато готельних комплексів, баз відпочинку і туристичних баз . Вони славляться затишком і комфортом, таким необхідним для відпочинку з дітьми. Багато хто має власний пляж. Кухня в місцевих ресторанах і трактирах просто чудова, практично скрізь є дитяче меню. Місця в околицях села Манжерок дуже красиві. Якщо ви хочете отримати насолоду від єднанням з природою, оздоровитися і повноцінно відпочити - сміливо вибирайте Манжерок. Він ідеально підходить для цих цілей.

Читати далі про Гірському Алтаї:

Може це острівець?
Може це містечко?
Що ж таке Манжерок?

Новости