Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Гірський Алтай в питаннях і відповідях

За роки своєї роботи ми зіткнулися і продовжуємо стикатися з мільйоном питань про Алтаї: як доїхати, скільки кілометрів від Москви, Тюмені і навіть від Ростова, скільки коштує відпочити на Алтаї ... Зустрічаються питання, пов'язані з географічними та історичними особливостями регіону, бувають і комічні, наприклад, чи є на Алтаї море? Які питання нам задають найчастіше?

Чому так названий Алтай?

Де знаходиться Алтай?

Коли утворилася Республіка Алтай?

Який часовий пояс на Алтаї?

Які гори на Алтаї?

Чому Алтай називають рудним?

Який клімат на Алтаї?

Які річки і озера є на Алтаї?

Хто населяє Алтай?

Які тварини і рослини є в Гірському Алтаї?

Чим цікавий Гірський Алтай?

Які місця варто відвідати на Алтаї?

Як дістатися на Алтай?

Коли краще їхати на Алтай?

Як організувати поїздку на Алтай?

Скільки коштує відпочити на Алтаї?

Де зупинитися на Алтаї?

Де відпочити на Алтаї з дітьми?

Де купатися на Алтаї?

Який одяг брати з собою в Гірський Алтай?

Де порибалити на Алтаї?

Коли на Алтаї немає кліщів?

Що привезти з Гірського Алтаю?

Чому так названий Алтай?

Алтай ... Як багато в цьому слові! І дійсно, назва «Алтай» відбулося відразу з декількох мов. У монгольській мові вираз «Алтаю оола» має значення «золота гора», в древнетюркском «Алтаг» - «високі гори» або «Алтитау» - «шестігорье», т. К. Основа рельєфу Алтаю - 6 гірських хребтів. Але, більшість дослідників історії Алтаю сходяться на думці, що назва походить від алтайського слова «ала-тау», яке перекладається як «висока гора».

Де знаходиться Алтай?

Гірський Алтай - збірне поняття, географічного об'єкта з такою назвою просто не існує, так прийнято говорити про територію понад 260 000 квадратних кілометрів на стику Росії, Казахстану, Монголії та Китаю. Ці місця об'єднують спільні географічні особливості, по суті це одна гірська система хребтів, міжгірських улоговин, річок з їх долинами.

Як туристський регіон, Гірський Алтай охоплює два суб'єкта Російської Федерації - Республіку Алтай і Алтайський Край. Ці регіони знаходяться на півдні Західного Сибіру і входять до складу Сибірського Федерального округу. Різниця між цими суб'єктами полягає в тому, як вони розташовані на карті: Алтайський Край знаходиться на захід від Республіки Алтай. На карті Росії гори Алтаю знаходяться практично в центрі, на кордоні з Казахстаном, Китаєм і Монголією.

Республіка Алтай межує з декількома суб'єктами РФ (Алтайський Край, Кемеровська область, Хакасія, Тува) і трьома країнами (Казахстан, Китай, Монголія). Єдине місто Республіки - Гірничо-Алтайськ.

Алтайський Край межує з Новосибірської і Кемеровській областями, Республікою Алтай і Казахстаном. До його складу входять 59 сільських районів і 12 міст, найбільші з них це Барнаул, Бійськ, Рубцовськ, Новоалтайськ.

У Гірському Алтаї є два аеропорти - у Горно-Алтайську і Барнаулі.

Відстань від Москви до Барнаула - 3 583 км, до Горно-Алтайська - 3 800 км.

Відстань від Москви до Барнаула - 3 583 км, до Горно-Алтайська - 3 800 км

Коли утворилася Республіка Алтай?

Процес входження Алтаю до складу Росії був тривалим - близько 300 років. До кінця XVII століття велика частина сучасного Алтаю входила до складу Джунгарского ханства, з боку Російської Імперії були спроби підпорядкування окремих алтайських етносів (колись мирним шляхом, колись немає), так чи інакше до середини XVIII століття між Росією і алтайскими народами були налагоджені ділові контакти, відносини були мирними.
Після падіння Джунгарського ханства (1755-1758), побоюючись набігів з боку імперії Цин, алтайські племена звертаються до Російської Імперії за заступництвом (першими - Телецька Зайсан, 1755 г.). Незважаючи на те, що приєднання алтайських племен ставило під загрозу російські фортеці на Алтаї, які зверталися не відмовляли в підданстві. Але і інтересу до освоєння територій Росія не виявляла, цей процес йшов досить довго. Протягом багатьох років алтайські племена боролися з цінських загонами самостійно, колись успішно, колись немає і поступово, по черзі, зверталися за підтримкою сильного сусіда. Так, офіційним роком входження до складу Російської Імперії вважають 1864 рік (був підписаний договір з Китаєм). І з боку алтайців - це було проявом їх волі. Завдяки добровільним входженню до складу Імперії, алтайські племена змогли зберегти і чисельність, і самобутню культуру.

У 1937 році утворився Алтайський Край, до складу якого довгий час входила Гірничо-Алтайська (Ойротська) автономна область. Але, в 1991 році вона була перейменована в Республіку Алтай і відокремилася від Алтайського Краю.

Основні історичні віхи Республіки Алтай у складі Росії:
рік 1824: на місці невеликого алтайського поселення (плем'я телеутов) першими російськими переселенцями утворено село Улала;
рік тисяча вісімсот шістьдесят чотири: підписано угоду з Китаєм
рік 1922 року: утворена ойратского автономна область зі столицею в селі Улала;
рік 1 928: село Улала отримує статус міста;
рік тисячі дев'ятсот тридцять дві: ойратского автономна область перейменовується в Ойротської автономну область, місто Улала - в місто Ойрот-Тура;
рік +1937: утворений Алтайський Край в яку входить Ойротська автономна область
рік 1 948: Ойротська автономна область перетворена в Горно-Алтайську автономну область, столиця перейменована в Горно-Алтайськ;
рік 1991: Гірничо-Алтайська автономна область перетворена в Горно-Алтайську РСР у складі РРФСР, в лютому 1991 року перейменована в Республіку Гірський Алтай;
рік 1992: Республіка Гірський Алтай перейменована в Республіку Алтай;

Який часовий пояс на Алтаї?

Алтайський край в 2016 році перевели в часовий пояс UTC + 7 (Красноярський час). У цьому ж часовому поясі знаходиться і Республіка Алтай. Різниця в часі між Алтаем і Москвою - 4 години, з Тюменню - 2 години. З Новосибірськом, Кемерово і Томському різниці в часі немає.

Які гори на Алтаї?

Гірська система Алтаю утворилася в Палеозойську еру (близько 500 млн років тому), але продовжує розвиватися і в даний час. Алтайські гори відносять до молодих гір. Саме з цієї причини Алтай є вище Уралу.

Найвища вершина Алтаю - гора Білуха (4509 метрів), а середня висота алтайських гір становить від 1800 до 2000 метрів.

«Золоті гори Алтаю» - об'єкт всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, який включає Алтайський і Катунский заповідники і плоскогір'я Укок. Ці території дійсно можна назвати гірською перлиною Росії, тому що вони є унікальними з точки зору поєднання рослинного і тваринного світу, а також тут знаходяться Пазирикськие могильники.

Ці території дійсно можна назвати гірською перлиною Росії, тому що вони є унікальними з точки зору поєднання рослинного і тваринного світу, а також тут знаходяться Пазирикськие могильники

Чому Алтай називають рудним?

Напевно, кожен чув словосполучення «Рудний Алтай», але не кожен знає про те, що руди та інших корисних копалин тут і правда дуже багато. Алтай багатий свинцевими, цинковими, мідними, залізними та іншими рудами. Алтайський край багатий мінералами, наприклад, такими як агат, граніт, кварц, мармур та багатьма іншими.

А ще Алтай часто називають «золотим», і одна з причин цього - те, що тут родовища золота. Видобувають тут ртуть та інші благородні метали.

Який клімат на Алтаї?

Вся територія Гірського Алтаю знаходиться в зоні різко-континентального клімату. Це означає, що тут холодна, тривала, по-справжньому сибірська зима і коротке, але тепле лето.Зіма на Алтай зазвичай приходить в середині або наприкінці жовтня, а весна настає тільки в квітні, приносячи з собою тепло, ясну погоду і літні яскраві фарби .

Але варто пам'ятати, що на алтайських передгір'ях і в горах літо практично не відрізняється від зими: на вершинах гір лежить сніг, а температура рідко піднімається вище +15 градусів.

Які річки і озера є на Алтаї?

Алтайська земля багата водними ресурсами: тут більше тисячі річок, потічків, великих і маленьких озер. Більшість річок бере свій початок високо в горах, з льодовиків. Кришталево чисті потоки води стікають вниз, утворюючи величні річки незвичайної краси. Неофіційно, головною рікою Алтаю вважається Катунь, яка бере початок з Катунского Хребта з льодовика Геблера. Серед інших річок варто виділити крижані Аккем і Актру, Чулишман, Відчуваючи, Шинок, а також Бия - єдина річка, що бере початок з Телецкого озера.

Серед інших річок варто виділити крижані Аккем і Актру, Чулишман, Відчуваючи, Шинок, а також Бия - єдина річка, що бере початок з Телецкого озера

Озера Гірського Алтаю не менше красиві, ніж річки. Тут є і високогірні групи озер (Шавлінскіе, каракольський, Кучерлинское), і тепле озеро Ая, і, звичайно ж, Телецкое озеро - друге за величиною і глибині озеро в Росії, а також безліч інших прекрасних озер.

Хто населяє Алтай?

Хто населяє Алтай

Найчисленніша національність Алтаю - це, звичайно ж, алтайці - корінне населення Республіки Алтай і Алтайського краю. Самобутні і незалежні народи населяють алтайську землю вже десятки століть. Основні релігії алтайців - бурханізм і шаманізм, але, останнім часом, поширення набуло і православ'я. З давніх років алтайці говорять на південноалтайська і североалтайском мовами, а їхні традиційні заняття - це полювання, землеробство і скотарство.

З давніх років алтайці говорять на південноалтайська і североалтайском мовами, а їхні традиційні заняття - це полювання, землеробство і скотарство

Своєрідна міфологія, таємничі вірування і шаманські обряди алтайців цікавлять безліч людей, які приїжджають в незвичайні алтайські землі.

Які тварини і рослини є в Гірському Алтаї?

Унікальність тваринного і рослинного світу Алтаю незаперечна. Тут зібрано неймовірне поєднання рідкісних тварин і дивовижно гарних рослин.

Високо в горах живуть гірські козли, марали, кіт-манул і ирбис (сніговий барс), занесений до Червоної книги. На алтайських передгір'ях можна зустріти красуню лисицю, витончену косулю і бурого ведмедя, а на плоскогір'ях і в степах живуть вовки, борсуки, видри, хом'яки і миші-полівки.

Всіх цих тварин охороняє Алтайський природний заповідник, який відомий ще й рідкісними видами рослин: сибірський кандик, рожева родіола, зозулині черевички, а також великі сибірські кедри і ялиці.

Найяскравіше рослина Алтаю - маральнік або сибірський багно, який часто порівнюють з сакурою через насичено рожевого кольору. Маральнік зазвичай цвіте з квітня до вересня, покриваючи схили гір неймовірно красивими квітами.

Маральнік зазвичай цвіте з квітня до вересня, покриваючи схили гір неймовірно красивими квітами

Чим цікавий Гірський Алтай?

Найголовніший інтерес Алтаю - це, безумовно, гори. Вони будуть цікаві для всіх: для фотографів і художників, для тих, хто хоче побути далеко від цивілізації і для тих, хто просто хоче побачити нетипові пейзажі, адже гір на нашій планеті набагато менше, ніж плоскогір'я. А ще, якщо ви хочете побачити сніг влітку, то сміливо вирушайте на Алтай, адже схили гір тут цілий рік покриті білосніжним покривалом.

Альпіністи, лижники і сноубордисти теж відзначають, що алтайські гори не зрівняються ні з якими іншими. Якість снігу, природні умови і неймовірні види, від яких захоплює дух - ось те, чим відомий Гірський Алтай серед любителів екстриму.

Бурхливі гірські річки Алтаю цікаві для шанувальників сплавів. Різкі повороти і велика кількість захоплюючих порогів на річках - це те, навіщо їдуть на Алтай любителі рафтингу та інших видів сплавів.

Алтай славиться своїми природно-оздоровчим потенціалом. Пантолеченіе, алтайські лікувальні трави і чисте повітря цікаві для тих, хто хоче оздоровити організм і підвищити імунітет. І старий, і молодий їдуть на Алтай заради лікування, яке дійсно допомагає.

Для любителів пізнавати нове і бувати в нових місцях Алтай цікавий екскурсійною програмою. Екскурсій тут так багато, що навряд чи вдасться відвідати їх все. Природні екскурсійні об'єкти - це те, чим по-справжньому багатий Гірський Алтай.

Які місця варто відвідати на Алтаї?

Вирушаючи в Гірський Алтай, варто подумати про те, де варто побувати обов'язково і які пам'ятки варто відвідати. А в Гірському Алтаї таких місць дійсно багато!

Найвідоміше село Гірського Алтаю - Чемал, адже тут розташувалися відразу декілька найпопулярніших у туристів місць. Це острів Патмос на річці Катунь і Чемальський ГЕС, а з'єднує їх «козяча стежинка» - вузька пішохідна доріжка, прокладена на горі вздовж Катуні. А ще, з «козячої стежки» відкривається вид на злиття двох річок - Чемал і Катунь - їх води відрізняються за кольором, і це воістину неймовірне видовище.

«Дівочі плеса» на річці Кумир - ще одне місце, яке обов'язково варто відвідати. Швидкі, бурхливі потоки гірської річки протікають по каньйону і різко зменшують швидкість, стаючи тихою і спокійною рікою. Провести ніч в цьому місці - справжнє задоволення.

Воістину дивовижне озеро Гірського Алтаю - Гейзерне , Або як його ще називають, Блакитне озеро. Сюди приїжджають для того, щоб захопитися і помилуватися бірюзовою прозорою водою озера. Через свого кольору озеро здається несправжнім і «неземним».

А ще на Алтаї є місце, яке порівнюють з Марсом - це гори Кизил-Чин. На кілька кілометрів розтягнуті пейзажі, сильно нагадують марсіанські: гори різних відтінків червоного і оранжевого, практично повна відсутність рослин і різноманітний рельєф.

Туристи, які проводять відпочинок на Алтаї, в відгуках радять побувати в селі Манжерок, де можна піднятися на крісельному підйомнику на оглядову вершину, звідки відкривається прекрасний вид на Манжерокское озеро. Ще одне озеро, де обов'язково варто побувати - Телецкое - друге за величиною і глибині озеро в Росії.

Гірський Алтай - це край, де практично на кожному кроці зустрічаються цікаві місця, види і пам'ятки. Перерахувати їх все ніколи не вийде, тому, рекомендуємо Вам відправлятися на Алтай і побачити все на власні очі!

Як дістатися на Алтай?

До Гірського Алтаю легко дістатися будь-якими способами, в тому числі літаком .

У 2011 р в шести кілометрах на захід від столиці республіки відкрився оновлений аеропорт, який є повітряними воротами Гірського Алтаю і приймає повітряні судна з різних міст Росії. Відстань між Гірничо-Алтайському і Москвою 3133 кілометри. Середня тривалість перельоту становить 4 години 50 хвилин.

Крім цього є можливість долетіти до столиці Алтайського краю - міста Барнаула і пересісти на автобус або автомобіль. Це ідеальне рішення для тих, хто хоче оцінити мінливі пейзажі Чуйської тракту по дорозі до місця відпочинку.

Також є і залізничне сполучення , Кінцева станція якого знаходиться в місті Бійську, розташованому в 100 км від республіки. З Бійська (залізничний вокзал знаходиться поряд з автовокзалом) можна дістатися до основних місць відпочинку на рейсових автобусах, маршрутках чи на таксі.

Приїхати на Алтай автомобілем по Чуйскому тракту легко з Новосибірська, Барнаула, Кемерово, Новокузнецька, Бійська і інших міст Сибірського регіону.

Коли краще їхати на Алтай?

Алтай - це те місце, яке по-різному прекрасно в будь-який час року. Але, без сумніву, зимовий і літній відпочинок на Алтаї відрізняються кардинально. Тому, для початку, необхідно визначитися, який відпочинок вам до душі.

Якщо ви любите купатися в басейнах або теплих озерах, засмагати під спекотним сонцем і сплавлятися по бурхливих гірських ріках, звичайно ж, для вас підходить літній відпочинок на Алтаї. Влітку найкраще їхати в Гірський Алтай в липні, тому що це самий жаркий місяць, а природа в цей час постане перед вами у всій річної красі. У червні і серпні погода менш жарка, що зручно для тих, хто хоче відвідати якомога більше екскурсій. До того ж, в червні можна скористатися знижками на турбазах.

А якщо ж вам до душі гірськолижні схили, снігопади і катання на ковзанах, то зимовий Алтай - ідеальне місце для вашого відпочинку. Взимку їхати в Гірський Алтай найкраще в січні або лютому, тому що в цей час на гірськолижних трасах буде багато снігу, а значить катання буде просто чудовим! А в грудні практично всі готелі і туркомплекси надають хороші знижки.

А в грудні практично всі готелі і туркомплекси надають хороші знижки

Як організувати поїздку на Алтай?

Один з найважливіших питань, що виникають при плануванні поїздки на Алтай, пов'язаний з бронюванням бази відпочинку або туркомплексу в Гірському Алтаї. Завжди краще бути впевненим в тому, що у вас є гарантоване місце для ночівлі, ніж сподіватися на те, що вийде знайти номер вже на місці.

Не забудьте взяти з собою в Гірський Алтай кілька важливих речей: ваші документи (паспорти, свідоцтва про народження для дітей, і поліси медичного страхування), фотоапарати і відеокамери, зарядки для телефонів та іншої техніки, аптечку, а також запас готівкових коштів.

Вибору машини для поїздки на Алтай варто приділити велику увагу. Якщо ви не плануєте заїжджати далі Чемала або з'їжджати з основної дороги Алтаю - Чуйської тракту, то вам можна спокійно вирушати в подорож на легковій машині. Але якщо Ви хочете покататися по алтайському бездоріжжю, спуститися з перевалу Кату-Ярик або піднятися на пагорби, то тоді вам потрібна машина підвищеної прохідності - позашляховик.

Скільки коштує відпочити на Алтаї?

Говорячи про вартість відпочинку в Гірському Алтаї, варто відзначити, що все залежить від того, який рівень комфорту потрібно вам і як ви плануєте провести час на відпочинок.

Основна витрати во время відпочинку - це проживання. Середня ВАРТІСТЬ стандартного номера в добу - 2500 рублей за двох. Альо можливо найти варіанти, Які будут істотно відрізнятіся за ціною. Например, невпорядкованій будиночок в т / к Шамбала-Б обійде вам в 900 рублей на добу за двох. А для тих, хто любить комфорт і обслуговування високого класу, еко-готель Алтіка пропонує розміщення в номерах вартістю до 20 000 рублів на добу.

Ще одна важлива і невід'ємна частина витрат - це харчування. У багатьох готелях і турбазах в вартість проживання вже входить сніданок, або можна придбати комплексне 3-разове харчування, його вартість - близько 1000 рублів на добу на людину. Але якщо ви вирішите, що харчування хочете вибирати і оплачувати на місці, то його вартість також складе близько 1000 рублів на добу.

Скільки грошей потрібно на розваги на Алтаї? Все залежить від того, як саме ви хочете провести дозвілля. Любителі активного відпочинку зазвичай відправляються на сплави - від 500 рублів за пару годин до 2200 за цілоденний сплав. Вартість екскурсій також залежить від їх тривалості: короткі піші екскурсії (до 2-х годин) обійдуться в 200-300 рублів з людини, а автомобільна цілоденний екскурсія коштує від 1300 рублів.

Для того, щоб відпочити на Алтаї бюджетно, запам'ятайте кілька фактів:

1. Бази відпочинку надають хороші знижки на проживання до середини червня і з середини серпня.

2. Не обов'язково замовляти екскурсії: до багатьох визначних пам'яток можна дістатися самостійно. Але пам'ятайте, що необхідно ретельно вивчити дорогу до них і назад.

3. Плануйте Ваш відпочинок заздалегідь. Щорічно з середини березня проводяться акції з раннього бронювання літнього відпочинку на Алтаї, за якими можна отримати знижки до 10% на проживання та 50% на автобусну доставку.

Де зупинитися на Алтаї?

Існує кілька варіантів місць, де пожити на Алтаї під час відпочинку. Розглянемо кожен з них детальніше:

Турбаза або туркомплекс. Мабуть, найпоширеніший варіант для проживання туристів в Гірському Алтаї. Зазвичай, тут запропоновано розміщення в окремих будиночках, котеджах або навіть в колоритних юртах і аілах. На території є всі умови для чудового відпочинку: лазня, мангальні зони, басейни, прокат спортивного обладнання та т. Д. Такі бази відпочинку користуються великим попитом, тому що тут відчувається єднання з природою, але при цьому умови проживання досить комфортні. наприклад: Алтан , Рубльовському заріччі, Синьогора , Садиба Славна и т.д.

д

Готель. Великі готельні корпуси з довгими коридорами - традиційний тип розміщення в усьому світі, але на Алтаї готелі почали з'являтися не так давно. Зазвичай, у готелів в Гірському Алтаї невелика територія, але все ж, є вся необхідна інфраструктура для туристів, яка, як правило, знаходиться на першому поверсі корпусу. Якщо ви хочете відпочивати в комфортному сучасному номері - то вам краще жити в готелі. наприклад: Ареда-1 , Роял Комфорт , парк-готель Ая и т.д.

д

Намет. Цей варіант підійде для справжніх цінителів природи та тих, хто готовий практично повністю відмовитися від зручностей. До того ж, жити в наметі - це недорого. Але необхідно враховувати особливості такого виду розміщення: поставити намет у абсолютно будь-якому вподобаному вам місці не так просто, т. К. Багато території знаходяться в будь-чиєї власності. Краще відразу знайти наметове кемпінг на Алтаї, де можна зупинитися з наметом.

Квартира. Місцеві жителі Гірського Алтаю здають туристам кімнати або цілі будинки. Перевага приватного будинку на Алтаї - тут можна зупинитися недорого. Але варто звернути увагу, що це досить специфічний відпочинок, адже вдома у алтайців досить прості, без надлишків комфорту. Але деякі туристи спеціально хочуть зупинитися на Алтаї у місцевих жителів, для того, щоб відчути всю специфіку сільського життя: домашню худобу, відсутність зручностей і т. Д.

Де відпочити на Алтаї з дітьми?

Гірський Алтай можна без сумнівів назвати ідеальним місцем для відпочинку з дітьми. По-перше, алтайська природа, чисте повітря, гори і річки приведуть вашої дитини в захват. А по-друге, тут є маса інфраструктури, розрахованої для сімейного відпочинку.

Практично всі діти люблять купатися, кататися на водних гірках і грати на пляжі. І на Алтаї є кілька місць, де можна зайнятися такими розвагами. Це озеро Ая, штучні озера на розважальних комплексах Рублівка і Бірюзова Катунь, аквапарк Турсиб і басейни на базах відпочинку.

Багато туркомплекси Гірського Алтаю спеціально орієнтуються для сімейного відпочинку. Це, наприклад, база відпочинку Три Ведмеді - тут є басейн, великий дитячий містечко, дві дитячі кімнати і навіть міні-зоопарк! туркомплекс Корогон - ще одне чудове місце для відпочинку з дітьми. На території розташовуються басейн, дитячий майданчик, аил з вихователем, є роллердром, прокат роликів і велосипедів.

Радимо відвідати кілька місць, які точно приведуть в захват ваших дітей: екстрим-парк на Чемальський ГЕС, крісельний підйомник в селі Манжерок, музей «Палеопарк» в селі Елекмонар. Не залишайте без уваги і природні пам'ятки, відвідайте екскурсії на Камишлінського водоспад і в Тавдинские печери, рушайте до водоспаду Корбу на Телецькому озері!

Де купатися на Алтаї?

Літо на Алтаї - спекотна пора. А що найкраще рятує від спеки? Звичайно ж, вода! У Гірському Алтаї є кілька місць, де можна викупатися.

Найтепліший природна водойма - озеро Ая, влітку вода тут прогрівається до 20-25 градусів. Власні пляжі на озері є у бази відпочинку Берізка і у парк-готелю Ая, який в 2017 році відкрив великий комплекс басейнів на своїй території.

Є на Алтаї два розважальних комплексу з штучними озерами - Рублівка і Бірюзова Катунь. На березі цих озер є багато розваг і атракціонів, поблизу є кафе і бази відпочинку ( садиба Саржевський , Зоря ). А покататися на водних гірках можна в аквапарку Турсиб.

Крім цих місць, купуватися можна і на туркомплексах, адже практично у кожного з них зараз є басейни ( Алтан , Роял Комфорт , Золоте озеро ).

Який одяг брати з собою в Гірський Алтай?

Радимо брати декілька комплектів теплих і легких речей, так як погода на Алтаї дуже мінлива: протягом дня можливі перепади температури від +10 до +30 градусів. Нерідкі на Алтаї і дощі, тому радимо взяти з собою дощовики і не продуваються плащі. Взимку на Алтаї Вас можуть застати сибірські морози, від яких врятують термобілизна і одяг з натуральних матеріалів.

Кілька пар взуття також обов'язково повинні бути у вашому валізі, бо на Алтаї дуже легко промочити ноги, наприклад, гуляючи по берегах бурхливих річок. Візьміть з собою купальний костюм, адже на Алтаї можна викупатися в спекотний літній день. І не забудьте про головний убір: тепла шапка врятує від охолодження високо в горах, а кепка або капелюх захистять вашу голову від пекучого алтайського сонця.

І не забудьте про головний убір: тепла шапка врятує від охолодження високо в горах, а кепка або капелюх захистять вашу голову від пекучого алтайського сонця

Де порибалити на Алтаї?

Для риболовлі на Алтаї можна вибрати практично будь-яке водоймище з тисячі річок і озер. Рибалять тут цілий рік, але досвідчені рибалки відзначають, що кращий улов можливий в кінці літа - початку осені. У Гірському Алтаї ловлять рибу і на спінінг, і на звичайну вудку, вибір спорядження залежить від того, на який трофей ви розраховуєте.

Серед річок варто виділити Катунь, де мешкають близько 30 видів риб, у тому числі рідкісні таймень, минь, харіус. Рибалять також на річках Чулишман, Бия, Відчуваючи, Сумульта.

Телецкое озеро - одне з найпопулярніших для риболовлі озер Гірського Алтаю. Сюди приїжджають заради рекордного за вагою харіуса і щуки.

Коли на Алтаї немає кліщів?

Пік активності кліщів на Алтаї - з середини весни до початку літа. У літній період найменше кліщів на Алтаї з липня по середину серпня. У вересні зазвичай починається другий пік активності цих комах, а з середини жовтня вони впадають в сплячку - в цей час кліщів на Алтаї немає зовсім.

Зазвичай, території турбаз ретельно обробляються спеціальними захисними засобами, які відлякують небезпечних комах. Але за межами оброблених територій необхідно дотримуватися запобіжних заходів для захисту від укусу кліща. Для цього закривайте все тіло, крім рук і обличчя, щільною одягом світлих тонів, для того, щоб комах було видно. Не забувайте і про репеленти, які відлякують небезпечних комах. Якщо ж сталося так, що кліщ все таки вас укусив, негайно зверніться за медичною допомогою.

Що привезти з Гірського Алтаю?

Радимо привезти з Алтаю ці кілька цікавих і корисних речей:

1. Сувеніри з алтайської символікою: магніти, брелоки, декоративний посуд і т. Д. Це буде відмінним подарунком для друзів і близьких.

2. Цілющі бальзами з алтайських трав і пантів. Вони будуть корисні як і для лікування певних захворювань, так і для підтримки імунітету і загального стану організму.

3. Мед. Алтайський мед користується великим попитом у туристів, тому що відрізняється особливим смаком і кольором. А ще, мед, зроблений на Алтаї має корисні властивості. Крім меду, тут продають медовуху, прополіс та інші продукти, зроблені з нього.

4. Косметика. Шампуні, лосьйони, мило та інші косметичні засоби з витяжками з алтайських трав будуть корисні для особистого користування і стануть відмінним подарунком.

5. пантового продукція. Мараловодческих господарства Алтаю виробляють продукцію з пантів: пантогематоген, порошкові склади для ванн, таблетки і капсули, і інші препарати. Вони піднімають імунітет і поліпшують загальний стан організму, а також підтримують організм при ревматизмі, анемії і інших захворюваннях.

Читати далі про Гірському Алтаї:

Зустрічаються питання, пов'язані з географічними та історичними особливостями регіону, бувають і комічні, наприклад, чи є на Алтаї море?
Які питання нам задають найчастіше?
Чому так названий Алтай?
Де знаходиться Алтай?
Коли утворилася Республіка Алтай?
Який часовий пояс на Алтаї?
Які гори на Алтаї?
Чому Алтай називають рудним?
Який клімат на Алтаї?
Які річки і озера є на Алтаї?

Новости