Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Гірський Алтай: бізнес-матріархат, шматочок Марса на Землі і «ліс мерців»

10.09.2017

Особливості подорожі по Росії: не дешево, але дуже красиво

Після різко збільшеного курсу валюти по відношенню до рубля жителі Росії розгорнулися в бік внутрішнього туризму. Співробітник «БІЗНЕС Online» на собі відчула принади алтайського all inclusive, побачила, якими цінностями живуть алтайські «аборигени» і тиждень провела без мобільного зв'язку.

Співробітник «БІЗНЕС Online» на собі відчула принади алтайського all inclusive, побачила, якими цінностями живуть алтайські «аборигени» і тиждень провела без мобільного зв'язку

ПОКИ ЩО ГРОШІ понад доходів ДО МІСЦЯ ПРИЗНАЧЕННЯ, ЗАСОБІВ ЗАЛИШАЄТЬСЯ тракторист НА БЕНЗИН ТАК НА ПЛЯШКУ

На Алтай я хотіла з'їздити давно, це одна з обов'язкових точок любителя природи Росії, так що варіантами поїздки почала цікавитися ще взимку. Нестачі пропозицій на туристичному ринку не відчувається: десятки фірм пропонують свої послуги. Тури бувають декількох видів: піші, кінні, сплави, автомобільні та комбіновані. Я не великий любитель йти по жарі з величезним рюкзаком за спиною, каталася я тільки на поні, а сплави - мокру справу, тому було вирішено відправитися в автомобільний тур з щоденними пішими вилазками і включеним в вартість триразовим харчуванням. До того ж цей вид подорожі дає можливість побачити максимум за короткий проміжок часу. Вартість туру - 27500 (з раннього бронювання - 19500), плюс витрати на дорогу (є прямий поїзд Москва - Барнаул, що проходить через вокзал «Казань-2»), дві ночівлі в хостелі в Барнаулі - і ось, сума, якої б вистачило на 10-денну путівку, наприклад, в Греції. Але дорожнеча подорожей по Росії - факт відомий і сумний.

Виявилося, що Алтай - поняття розтяжне на два суб'єкти федерації. Алтайський край - рівнинний, зі столицею в Барнаулі, з розвиненою промисловістю, і Республіка Алтай, або Гірський Алтай, межує з Монголією, столиця - Гірничо-Алтайськ (70 тис. Населення), промисловості не має зовсім. Як бонус - найкраща екологічна обстановка в країні, проте зворотна сторона медалі - сумний стан економіки: на 60 відсотків бюджет Республіки Алтай складається з московських дотацій. Джерело коштів для існування місцевих жителів - це тваринництво (корови-ніндзя, здатні стояти на крутій горі і меланхолійно жувати мізерну траву) і туристи, тільки ось сезон триває всього два місяці - липень і серпень.

Чуйський тракт Чуйський тракт

Чим далі ми від'їжджали з Чуйскому тракту (пересувалася наша група з 25 осіб на трьох комфортабельних мікроавтобусах), який, до речі, є федеральною трасою М52 і, відповідно, обслуговується, тим більш самобутнього відкривалася картина. Крім тракту, асфальтованих доріг немає - грунтовка. Дороги будуються, але повільно, адже, за словами гідів, поки гроші зверху доходять до місця призначення, засобів залишається трактористу на бензин та на пляшку.

Дороги будуються, але повільно, адже, за словами гідів, поки гроші зверху доходять до місця призначення, засобів залишається трактористу на бензин та на пляшку

95 відсотків населення - християни, проте про своєї споконвічної віри, шаманізм, алтайці теж не забувають. Приблизно раз на місяць місцеві жителі на чолі з шаманом відправляються в так звані зони спокою (зазвичай це дуже мальовничі місця) і прив'язують білі стрічки до гілок дерев. Для алтайців цей обряд має сакральне значення, але то тут, то там можна побачити прив'язані клапті й узагалі - відразу видно слід туриста - на щастя. До речі, кидаються в очі незвичайні споруди з шестигранною дахом - аіли. Вони є майже поруч з кожним житлом. Аил - це традиційне житло алтайців, але навіщо він потрібен поруч з будинком, я так і не зрозуміла. Одна з версій екскурсоводів - алтайці там моляться.

Одна з версій екскурсоводів - алтайці там моляться

НЕДАЛЕКО ВІД КОРДОНУ З Монголії ТУРИСТІВ ВЗАГАЛІ НЕ ДУЖЕ ЛЮБЛЯТЬ І СТРІЛЯЮТЬ ПО НИМ ІЗ рушниці ДРОБОМ

Друга державна мова в цьому регіоні - алтайський. Його вивчають в школі, на ньому розмовляють місцеві жителі (росіян в самих горах немає). Це тюркська мова, тому деякі назви я розуміла без перекладу (Оч коли, Озин коли, Акташ та інші). Самі алтайці невеликого зросту, міцно складені, чорняві і смагляві. Середній зріст чоловіка - приблизно 160-165 сантиметрів, жінки трохи нижче.

Перед відправленням наші гіди неодноразово попереджали нас про те, що з місцевими краще не заводити бесіди і спілкування обмежувати рівнем «здрастуйте - до побачення», не розмовляти про політику, економіку і вже тим більше не вживати з ними міцних напоїв - алкоголь алтайцями засвоюється погано і відразу вдаряє в голову. У Улаганского ж районі, що недалеко від кордону з Монголією, туристів взагалі не дуже люблять і стріляють по ним з рушниці дробом. В якості підтвердження цих слів - дорожні знаки в дірочку. Їхали ми повз ці місця швидко.

Їхали ми повз ці місця швидко

Як я зрозуміла, населені пункти знаходяться тільки уздовж доріг: де туристи, там можна заробити або продажем продуктів, або здачею житла в оренду. Алтайці живуть невибагливо, гроші тут мають зовсім іншу ціну. Однак мені здається, що це їх мало хвилює - у місцевих жителів просто інший погляд на світ, живуть вони ізольовано, в ритмі навколишньої природи, менталітет у них абсолютно інший, так що гарні речі, машини і телефони останньої моделі знаходяться в кінці списку пріоритетів. Якщо у тебе є кабельна тарілка, то ти живеш заможно, є машина - відмінно, в основному це побиті життям «Жигулі». Незважаючи на всю скромність життя, майже в кожному населеному пункті є школа, невеликий храм і обов'язково - пам'ятник воїнам Великої Вітчизняної війни. За останніми ретельно доглядають і покладають квіти: шанування пам'яті предків у алтайців - один з постулатів релігії.

Стільниковий зв'язок є далеко не скрізь. Я перестала бігати за поділами антени в телефоні на другий день, просто відключила телефон і розслабилася. Чесно кажучи, я давно хотіла відпочити від зовнішнього світу, і Алтай таку можливість мені надав.

У найбільш рівнинній місцевості з електрикою проблем немає - стоять велетні ЛЕП. Трохи далі по Чуйскому тракту - і починаються проблеми. У ходу у місцевого населення сонячні батареї, тільки працюють вони лише на 50 відсотків, так як їх установка фахівцем коштує дорого.

Крім інших особливостей у Алтаю є ще одна - бізнес-матріархат. Підприємництвом тут займаються жінки, наприклад, управлінням турбазою, магазинами. Чоловіки ж пораються по господарству: розводять худобу, готують сіно на зиму і так далі.

Як же виглядають турбази на Алтаї? Цей бізнес - виключно місцевих жителів: під час турсезону вони перебираються жити на базу всією сім'єю і приймають туристів, на зиму ж бази закриваються, і їх господарі відправляються додому - в який-небудь селище. Як я вже говорила, електрику в горах тільки від сонячних батарей, так що зарядити свою техніку можна в будиночку адміністрації - благо безкоштовно.

Туристичних баз безліч, всі вони приблизно однакові: 10-20 простих дерев'яних будиночків з мінімумом зручностей, правда, ліжка всюди були дуже м'які. Ще один плюс - всюди було чисто. Туалет розташовується на вулиці, умивальники - теж, але це легко можна пережити. Є лазня, душ - тільки літній. Присутній простеньке кафе, але ціни там вражаючі. Готували нам наші гіди на вулиці, на багатті, і, знаєте, такого смачного борщу я в житті не їла. Харчувалися ми в альтанках на чистому повітрі з видом на гори - без відриву, так би мовити, від мети поїздки.

Програма туру була дуже насиченою: 7 днів красот дозволяли побачити максимум за один раз. Туроператор обіцяє 1000 кілометрів гір Алтаю , постійну зміну пейзажів, чисте гірське повітря і місця сили. Власне, він нас не обдурив. З собою організатори порадили взяти різні речі - від купальника до гумових чобіт, але найголовніше - трекінгові черевики. Всі ці речі стали в нагоді. Я знехтувала покупкою гумових чобіт, і тому, коли в останній день мені довелося хлюпати під зливою по мокрому піску 4 кілометри з рюкзаком за спиною, ображатися я могла тільки на себе. Взагалі, речі першої необхідності на Алтаї - це сонцезахисний крем, кепка з довгим козирком, зручне взуття і дощовик: палюче сонце може змінитися на злива за хвилину.

КАМ'ЯНІ ГРИБИ І ЛІС мерців

У кожного містечка в горах свій унікальний і непередбачуваний клімат, так що прогноз погоди на Алтаї не користується популярністю. Наприклад, недалеко від Кизил-Чину, або Марса (гори з червоного піску схожі на планету Марс, звідси і назва), в селищі Курай взагалі не буває опадів, тому у деяких будинків там немає даху - вона їм просто не потрібна. Є на Алтаї і своє Блакитне озеро - гейзеровий. Насправді гейзера там немає, просто булькає джерело. Чесно кажучи, це озеро - один в один наше Блакитне, тільки татарстанських рази в чотири більше і глибше.

За ці 7 днів ми побачили багато чого - і величезна кількість водоспадів, гірських бурхливих річок, різних гір, хребтів, степів, але я розповім про те, що справило на мене найбільше враження. По-перше, це перевал Кату-Ярик. Картина звідти відкривається зачаровує, навіть не віриться, що ти бачиш це на власні очі: зелені вершини, змійка ріки, сині примари гір і яскраве сонце. З перевалу ми спускалися пішки по грунтовці 3,5 кілометра - я відчула кожен м'яз своїх ніг, і це прекрасно. Такого відчуття катастрофічно не вистачає в місті, де ходиш тільки по рівному асфальту.

По-друге, це долина річки Чулишман, в якій ми прожили три насичених дня на турбазі «Кам'яні гриби». Кам'яні гриби - це не витончена фантазія власників бази, а значні кам'яні масиви у вигляді грибів, по світу їх не так вже й мало, в Росії ж це одне з найвідоміших місць на Алтаї. Знаходяться вони майже на вершині гори, на яку ми забиралися, - чесно, коли ми там опинилися, мені вже не потрібні були ніякі камені: просто дайте мені лягти і попити водички.

Жили ми практично на березі, і вид з нашого будиночка відкривався прямо на річку Чулишман. Річка ця бурхлива і, звичайно, холодна, але я все-таки в ній викупалася. Бадьорить. А взагалі три дні, проведені на цій базі, були кращими за час моєї відпустки: ми нікуди не поспішали, ходили по не найскладнішим маршрутами, купалися, пили чай на березі річки вечорами і навіть байдикували. Безсумнівний плюс - стільниковий зв'язок не ловила взагалі ні в кого. Зустріли ми на базі групу доброзичливих і радісних французів пенсійного віку. Як я потім з'ясувала, іноземці тут бувають часто.

По-третє, це Телецкое озеро. Озеро заповнює западину між гірськими хребтами Корбу, Алтин-Ту і відрогами Абаканского хребта, в нього впадають понад 70 річок. Довжина Телецкого - 78 (!) Кілометрів, максимальна глибина - 325 метрів. Сама назва «Телецкое» походить від назви племені алтайців - тілеса (або телеутов), що проживали в цих місцях. Самі алтайці називають його «Алтин-Коль» - «Золоте озеро». Вода в Телецькому дуже холодна, так що рятувальні жилети тут швидше для самозаспокоєння - в разі чого вони б нас не врятували. До речі, потопельники на Телецькому не спливає: гіди розповідали про «ліс мерців» на дні озера. За їх словами, законсервовані низькою температурою води тіла так і залишаються на дні у вертикальному положенні, утворюючи таку страшну картину. Правда, жодної техніці не вдалося опуститися на дно і досліджувати його. Взагалі, Алтай огортає безліч легенд, а Телецкое озеро входить в списки найбільш загадкових і містичних місць Росії.

Окрема розмова - це небо на Алтаї: таке відчуття, що воно тут до тебе ближче. Я була на Алтаї в серпні, якраз під час зорепадом. Я не дуже розбираюся в сузір'ях, але навіть мені було складно не помітити Велику Ведмедицю - вона світила прямо над нами. Також часто можна було спостерігати, як хмара «прилягла» на вершину гори або як туман пливе прямо над твоєю головою, - заворожує.

Трохи про те, що можна привезти з Алтаю і радіти. З сувенірами начебто магнітів і листівок в цьому гірському краї проблеми, в основному тут торгують мазями, кремами, бальзамами (алкогольними та безалкогольними), національними прикрасами, оберегами, а також виробами з вовни яка і дуже смачними трав'яними чаями. Алтай славиться медом, його продає всюди, всяких видів і з різними спецдобавки у вигляді горіхів, але наші гіди радили цей мед не брати - мовляв, його нещадно розбавляють і продають спраглим оздоровлення туристам.

Гірський Алтай - це самобутнє місце зі своїм менталітетом і способом життя, а погані дороги і відсутність комунікацій дозволяють Алтаю приймати туристів дозовано, без руйнування цієї атмосфери. Якщо ви готові знехтувати деякими благами цивілізації і зануритися в світ приголомшливих гірських пейзажів, галасливих річок і легенд, то Алтай - це місце для вас.

Алія Сафіуліна

Як же виглядають турбази на Алтаї?

Новости