Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

10 речей, які треба зробити в Абхазії - Блог OneTwoTrip

  1. 10 речей, які треба зробити в Абхазії Ви ще не вирішили, куди відправитися у відпустку? Хочете на...
  2. 10 речей, які треба зробити в Абхазії

10 речей, які треба зробити в Абхазії

Ви ще не вирішили, куди відправитися у відпустку? Хочете на море, але немає бажання оформляти візу? Пропонуємо вам розглянути варіант відпочинку в Абхазії! Незаймана природа, найчистіші пляжі, кавказька гостинність і відносна дешевизна - ось тільки декілька причин, по яких варто відвідати це місце.

У статті ми підготували для вас 10 завдань. Якщо ви з ними впораєтеся, ми гарантуємо вам незабутній відпустку і море позитивних вражень. Чи готові? Тоді поїхали!

Тоді поїхали

Завдання №1: Спробувати абхазьку кухню

В Абхазію можна сміливо їхати в гастрономічний тур. Місцева кухня радує гурманів всілякими стравами. Ось п'ять назв, які ви обов'язково повинні знайти в меню і замовити собі на обід:

  • Мамалига (густа каша з кукурудзяної муки, яка фактично замінює собою хліб);
  • Ачаш (абхазький пиріг з сиром);
  • Акуд і ачапа (страви з квасолі, подаються з зеленню і овочами);
  • Акурма (тушкована баранина з прянощами);
  • Шашлик.

Не забудьте спробувати абхазькі солодощі, сир, айран і вино. Готують тут настільки смачно, що цей пункт по праву займає перше місце в нашому списку завдань.

Завдання №2: Помилуватися дикою природою

Економіка Абхазії не може похвалитися особливими успіхами. Але немає лиха без добра. Відсутність промисловості якнайкраще позначається на збереженні екології. Росія і Абхазія межують заповідними землями; з російської сторони це Кавказький біосферний заповідник ( на карті ), З абхазької - Ріцинський реліктовий національний парк ( на карті ). Заповідні землі займають 10% території країни і сприяють збереженню різноманітної фауни і древніх дольодовикових видів флори.

У Ріцинський реліктовому національному парку росте понад 800 видів рослин. Крім добре відомих нам дубів, смерек, ялин і сосен, тут можна зустріти рідкісні види дерев. Наприклад, іберійський дуб, клен Сосновського і чорну вільху.
Прогулюючись по національному парку, будьте уважні. Тут мешкають великі дикі звірі. Цілком реально натрапити на кабана, вовка, оленя і навіть бурого ведмедя.

Завдання №3: Відвідати Новоафонский монастир ( на карті )

Одне з найпопулярніших туристичних місць в Абхазії - Новий Афон. Місто має давню історію, перші згадки про нього датуються III століттям. Археологи вважають, що раніше це місто було розвиненим торговим пунктом. У 1875 році російські ченці заснували чоловічий монастир біля підніжжя Афонської гори, і це місце стало ще й найбільшим релігійним центром.

Одного разу монастир відвідав імператор Олександр III зі своєю сім'єю. В дар ченцям він привіз куранти, які згодом стали прикрашати одну з дзвіниць обителі.
Зараз в Новоафонского монастирі діють шість храмів. Вони відкриті для відвідування, але варто врахувати, що жінки допускаються тільки з покритою головою і в довгополій одязі.

Дістатися до монастиря можна як з Сухумі, так і з Сочі. Найпростіше сісти на рейсовий автобус, який довезе вас до міста Новий Афон. Якщо немає бажання добиратися самостійно, можна звернутися в численні екскурсійні фірми. Відвідування монастиря входить в усі стандартні тури по Абхазії.

Відвідування монастиря входить в усі стандартні тури по Абхазії

Завдання №4: Побачити Новоафонська печеру ( на карті )

Поруч з Новоафонський монастир в 1961 році місцевий житель виявив гігантську підземну печеру. З 1975 року вона відкрита для туристів. Спеціальний поїзд відвезе вас в приголомшливий підземний комплекс, глибина якого складає 183 метра, а довжина 3000 метрів.

Печера складається з 9 залів, в 6 з них можна потрапити в рамках стандартних екскурсійних турів, які проходять щодня. Ви побачите сталактити і сталагміти, підземні озера і кам'яні водоспади. У печері приголомшлива акустика, тому влітку в деяких залах проводяться музичні концерти.

Щоб відвідати це місце, вам необхідно доїхати до міста Новий Афон і вийти на зупинці «Ракушка». Ви дізнаєтеся її по характерному оформлення.

Завдання №5: Насолодитися видом на озеро Ріца ( на карті )

Мальовниче озеро Ріца розташоване на висоті 950 метрів над рівнем моря. Воно має льодовиково-тектонічне походження і було нанесено на карти відносно недавно, в 1865 році. До цього про його існування знали тільки місцеві мисливці і пастухи.

Дивно, але вода в озері змінює свій колір залежно від пори року. Влітку і навесні вода тут зелено-жовтого кольору, а восени і взимку - синьо-блакитного. Красу цього місця відзначали радянські вожді. Прямо біля озера розташувалися дачі Сталіна, Брежнєва і Хрущова. Потрапити в них можна, замовивши спеціальну екскурсію.

Дістатися до озера можна в рамках екскурсійних турів і на автомобілі. До цього чудового місця веде дорога від траси М-27. Якщо їхати з боку Сухумі, то поворот буде через один кілометр після моста через річку Бзибь. Якщо добиратися від Гагр, то потрібний поворот можна знайти в кілометрі від поста ДАІ.

Якщо добиратися від Гагр, то потрібний поворот можна знайти в кілометрі від поста ДАІ

Завдання №6: Вивчити сухумський ботанічний сад ( на карті )
Якщо вам захочеться сховатися від південної спеки в тіні дерев, то кращого місця, ніж Сухумський ботанічний сад, не придумаєш. Сад був закладений в 1838 році, його площа більше 30 гектарів. Головна визначна пам'ятка - кавказька липа, яка росла тут ще до заснування саду. Їй близько 300 років і це дуже велике дерево - стовбур більше трьох метрів в діаметрі. Ботанічний сад може похвалитися ще однією довгожителькою - секвої, посадженої в 1848 році.
Всього в саду представлено близько 5 тисяч різних видів дерев і рослин з усього світу. Є тут «гості» з Південно-Східної Азії, Америки і навіть Австралії.

Ботанічний сад знаходиться за адресою: вулиця Д. Гулиа, 22. Його легко знайти, оскільки поруч розташовані інші відомі пам'ятки Сухумі. Наприклад, філармонія.

Завдання №7: Погодувати мавп в Сухумі розпліднику ( на карті )

Ще одне цікаве для туристів місце в Абхазії - Сухумі мавпячий розплідник. Він був заснований в 1927 році. У ньому проводилися експерименти над мавпами, метою яких було вивчення різних хвороб.

Сьогодні розплідник відноситься до науково-дослідному інституту експериментальної патології і терапії Академії наук Абхазії. У ньому міститься близько тисячі приматів.

Оскільки мавпячий розплідник переживає не найкращі часи, тварини потребують більшої турботи і догляду. Тому співробітники розплідника з величезною радістю зустрічають кожного туриста, адже продаж корму для мавпочок - важлива стаття доходів цього закладу.

Щоб знайти мавпячий розплідник, вам треба пройти вздовж Ботанічного саду і піднятися в гору по спеціальній драбині. Таке сходження займе не більше 15 хвилин.

Завдання №8: Відшукати Бедійскій собор ( на карті )

Територією Абхазії дуже цікаво подорожувати на машині. Країна невелика, але історія у цієї землі багата. Проїжджаючи повз чергового села, поля або гірського плато, не забувайте дивитися на всі боки. Ймовірно, на шляху вам попадуться старовинні споруди, багато з яких давно покинуті. Не шкодуйте часу, зупиніться і прогуляйтеся біля руїн. В оточенні стін, яким кілька сотень років, здається, що змінюється і сам перебіг часу.

Почати пошуки ви можете з подорожі до Бедійскій собору. Він був побудований в X столітті на честь Влахернської ікони Божої матері. Стіни храму частково зберегли три шари фресок, що датуються X, XIII і XVI століттями. В даний час в храмі ведуться реставраційні роботи.

Знайти собор не так просто. Він знаходиться в десяти кілометрах від кордону з Грузією. Громадський транспорт сюди практично не ходить. Доведеться брати машину або домовлятися з приватником. Від Сухумі треба проїхати близько 77 кілометрів по Абжуйскому шосе в напрямку Тбілісі і не пропустити поворот на села Бедия і Агубедія.

Від Сухумі треба проїхати близько 77 кілометрів по Абжуйскому шосе в напрямку Тбілісі і не пропустити поворот на села Бедия і Агубедія

Завдання №9: Сфотографувати Гегскій водоспад ( на карті )

В долині річки Гега на висоті понад 500 метрів над рівнем моря розташований знаменитий Гегскій водоспад. Ви могли бачити його в таких популярних радянських фільмах як «Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона», «Спортлото-82» і «Рікі-Тікі-Таві».

Водоспад знаходиться в п'яти кілометрах від дороги, що веде до озера Ріца, але дістатися до нього складно. Проїхати навпростець до водоспаду зможуть тільки власники позашляховиків, іншим же доведеться йти пішки.

Проїхати навпростець до водоспаду зможуть тільки власники позашляховиків, іншим же доведеться йти пішки

Завдання №10: Прогулятися по альпійських луках Абхазії

Еко-туристи з усього світу їдуть в Абхазію, щоб, серед іншого, подивитися і на мальовничі альпійські луки Кавказу. В Абхазії вони зустрічаються на північний схід від гірського села Авадхара на висоті більше двох тисяч метрів.

У зоні альпійських лугів знаходиться популярна у туристів гора Мамдзишха. Підйом на вершину займе 6-7 годин, якщо ви наважитеся на піше сходження, і 50 хвилин на автомобілі; зате вид на навколишні скелі, звивисті ріки і чудові луки ви ніколи не забудете.

Дістатися до гори Мамдзишха можна з Гагр. Необхідно подолати шість кілометрів по хорошій асфальтованій дорозі. Доїхати можна як на автомобілі, так і на таксі або маршрутці. Крім цього на гору регулярно відправляються екскурсійні групи.

Смачна національна кухня, приголомшлива природа, древні храми, підземні печери і водоспади - це лише мала частина красот Абхазії, де, без всяких сумнівів, можна відмінно провести відпустку і повноцінно відпочити.

Дістатися до Абхазії можна, долетівши до Сочі , Звідки до Сухумі регулярно ходять автобуси і маршрутки. Також з Сочі до столиці Абхазії можна доїхати на поїзді. Квиток коштує від 600 рублів. Час у дорозі становитиме близько 6 годин.

10 речей, які треба зробити в Абхазії

Ви ще не вирішили, куди відправитися у відпустку? Хочете на море, але немає бажання оформляти візу? Пропонуємо вам розглянути варіант відпочинку в Абхазії! Незаймана природа, найчистіші пляжі, кавказька гостинність і відносна дешевизна - ось тільки декілька причин, по яких варто відвідати це місце.

У статті ми підготували для вас 10 завдань. Якщо ви з ними впораєтеся, ми гарантуємо вам незабутній відпустку і море позитивних вражень. Чи готові? Тоді поїхали!

Тоді поїхали

Завдання №1: Спробувати абхазьку кухню

В Абхазію можна сміливо їхати в гастрономічний тур. Місцева кухня радує гурманів всілякими стравами. Ось п'ять назв, які ви обов'язково повинні знайти в меню і замовити собі на обід:

  • Мамалига (густа каша з кукурудзяної муки, яка фактично замінює собою хліб);
  • Ачаш (абхазький пиріг з сиром);
  • Акуд і ачапа (страви з квасолі, подаються з зеленню і овочами);
  • Акурма (тушкована баранина з прянощами);
  • Шашлик.

Не забудьте спробувати абхазькі солодощі, сир, айран і вино. Готують тут настільки смачно, що цей пункт по праву займає перше місце в нашому списку завдань.

Завдання №2: Помилуватися дикою природою

Економіка Абхазії не може похвалитися особливими успіхами. Але немає лиха без добра. Відсутність промисловості якнайкраще позначається на збереженні екології. Росія і Абхазія межують заповідними землями; з російської сторони це Кавказький біосферний заповідник ( на карті ), З абхазької - Ріцинський реліктовий національний парк ( на карті ). Заповідні землі займають 10% території країни і сприяють збереженню різноманітної фауни і древніх дольодовикових видів флори.

У Ріцинський реліктовому національному парку росте понад 800 видів рослин. Крім добре відомих нам дубів, смерек, ялин і сосен, тут можна зустріти рідкісні види дерев. Наприклад, іберійський дуб, клен Сосновського і чорну вільху.
Прогулюючись по національному парку, будьте уважні. Тут мешкають великі дикі звірі. Цілком реально натрапити на кабана, вовка, оленя і навіть бурого ведмедя.

Завдання №3: Відвідати Новоафонский монастир ( на карті )

Одне з найпопулярніших туристичних місць в Абхазії - Новий Афон. Місто має давню історію, перші згадки про нього датуються III століттям. Археологи вважають, що раніше це місто було розвиненим торговим пунктом. У 1875 році російські ченці заснували чоловічий монастир біля підніжжя Афонської гори, і це місце стало ще й найбільшим релігійним центром.

Одного разу монастир відвідав імператор Олександр III зі своєю сім'єю. В дар ченцям він привіз куранти, які згодом стали прикрашати одну з дзвіниць обителі.
Зараз в Новоафонского монастирі діють шість храмів. Вони відкриті для відвідування, але варто врахувати, що жінки допускаються тільки з покритою головою і в довгополій одязі.

Дістатися до монастиря можна як з Сухумі, так і з Сочі. Найпростіше сісти на рейсовий автобус, який довезе вас до міста Новий Афон. Якщо немає бажання добиратися самостійно, можна звернутися в численні екскурсійні фірми. Відвідування монастиря входить в усі стандартні тури по Абхазії.

Відвідування монастиря входить в усі стандартні тури по Абхазії

Завдання №4: Побачити Новоафонська печеру ( на карті )

Поруч з Новоафонський монастир в 1961 році місцевий житель виявив гігантську підземну печеру. З 1975 року вона відкрита для туристів. Спеціальний поїзд відвезе вас в приголомшливий підземний комплекс, глибина якого складає 183 метра, а довжина 3000 метрів.

Печера складається з 9 залів, в 6 з них можна потрапити в рамках стандартних екскурсійних турів, які проходять щодня. Ви побачите сталактити і сталагміти, підземні озера і кам'яні водоспади. У печері приголомшлива акустика, тому влітку в деяких залах проводяться музичні концерти.

Щоб відвідати це місце, вам необхідно доїхати до міста Новий Афон і вийти на зупинці «Ракушка». Ви дізнаєтеся її по характерному оформлення.

Завдання №5: Насолодитися видом на озеро Ріца ( на карті )

Мальовниче озеро Ріца розташоване на висоті 950 метрів над рівнем моря. Воно має льодовиково-тектонічне походження і було нанесено на карти відносно недавно, в 1865 році. До цього про його існування знали тільки місцеві мисливці і пастухи.

Дивно, але вода в озері змінює свій колір залежно від пори року. Влітку і навесні вода тут зелено-жовтого кольору, а восени і взимку - синьо-блакитного. Красу цього місця відзначали радянські вожді. Прямо біля озера розташувалися дачі Сталіна, Брежнєва і Хрущова. Потрапити в них можна, замовивши спеціальну екскурсію.

Дістатися до озера можна в рамках екскурсійних турів і на автомобілі. До цього чудового місця веде дорога від траси М-27. Якщо їхати з боку Сухумі, то поворот буде через один кілометр після моста через річку Бзибь. Якщо добиратися від Гагр, то потрібний поворот можна знайти в кілометрі від поста ДАІ.

Якщо добиратися від Гагр, то потрібний поворот можна знайти в кілометрі від поста ДАІ

Завдання №6: Вивчити сухумський ботанічний сад ( на карті )
Якщо вам захочеться сховатися від південної спеки в тіні дерев, то кращого місця, ніж Сухумський ботанічний сад, не придумаєш. Сад був закладений в 1838 році, його площа більше 30 гектарів. Головна визначна пам'ятка - кавказька липа, яка росла тут ще до заснування саду. Їй близько 300 років і це дуже велике дерево - стовбур більше трьох метрів в діаметрі. Ботанічний сад може похвалитися ще однією довгожителькою - секвої, посадженої в 1848 році.
Всього в саду представлено близько 5 тисяч різних видів дерев і рослин з усього світу. Є тут «гості» з Південно-Східної Азії, Америки і навіть Австралії.

Ботанічний сад знаходиться за адресою: вулиця Д. Гулиа, 22. Його легко знайти, оскільки поруч розташовані інші відомі пам'ятки Сухумі. Наприклад, філармонія.

Завдання №7: Погодувати мавп в Сухумі розпліднику ( на карті )

Ще одне цікаве для туристів місце в Абхазії - Сухумі мавпячий розплідник. Він був заснований в 1927 році. У ньому проводилися експерименти над мавпами, метою яких було вивчення різних хвороб.

Сьогодні розплідник відноситься до науково-дослідному інституту експериментальної патології і терапії Академії наук Абхазії. У ньому міститься близько тисячі приматів.

Оскільки мавпячий розплідник переживає не найкращі часи, тварини потребують більшої турботи і догляду. Тому співробітники розплідника з величезною радістю зустрічають кожного туриста, адже продаж корму для мавпочок - важлива стаття доходів цього закладу.

Щоб знайти мавпячий розплідник, вам треба пройти вздовж Ботанічного саду і піднятися в гору по спеціальній драбині. Таке сходження займе не більше 15 хвилин.

Завдання №8: Відшукати Бедійскій собор ( на карті )

Територією Абхазії дуже цікаво подорожувати на машині. Країна невелика, але історія у цієї землі багата. Проїжджаючи повз чергового села, поля або гірського плато, не забувайте дивитися на всі боки. Ймовірно, на шляху вам попадуться старовинні споруди, багато з яких давно покинуті. Не шкодуйте часу, зупиніться і прогуляйтеся біля руїн. В оточенні стін, яким кілька сотень років, здається, що змінюється і сам перебіг часу.

Почати пошуки ви можете з подорожі до Бедійскій собору. Він був побудований в X столітті на честь Влахернської ікони Божої матері. Стіни храму частково зберегли три шари фресок, що датуються X, XIII і XVI століттями. В даний час в храмі ведуться реставраційні роботи.

Знайти собор не так просто. Він знаходиться в десяти кілометрах від кордону з Грузією. Громадський транспорт сюди практично не ходить. Доведеться брати машину або домовлятися з приватником. Від Сухумі треба проїхати близько 77 кілометрів по Абжуйскому шосе в напрямку Тбілісі і не пропустити поворот на села Бедия і Агубедія.

Від Сухумі треба проїхати близько 77 кілометрів по Абжуйскому шосе в напрямку Тбілісі і не пропустити поворот на села Бедия і Агубедія

Завдання №9: Сфотографувати Гегскій водоспад ( на карті )

В долині річки Гега на висоті понад 500 метрів над рівнем моря розташований знаменитий Гегскій водоспад. Ви могли бачити його в таких популярних радянських фільмах як «Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона», «Спортлото-82» і «Рікі-Тікі-Таві».

Водоспад знаходиться в п'яти кілометрах від дороги, що веде до озера Ріца, але дістатися до нього складно. Проїхати навпростець до водоспаду зможуть тільки власники позашляховиків, іншим же доведеться йти пішки.

Проїхати навпростець до водоспаду зможуть тільки власники позашляховиків, іншим же доведеться йти пішки

Завдання №10: Прогулятися по альпійських луках Абхазії

Еко-туристи з усього світу їдуть в Абхазію, щоб, серед іншого, подивитися і на мальовничі альпійські луки Кавказу. В Абхазії вони зустрічаються на північний схід від гірського села Авадхара на висоті більше двох тисяч метрів.

У зоні альпійських лугів знаходиться популярна у туристів гора Мамдзишха. Підйом на вершину займе 6-7 годин, якщо ви наважитеся на піше сходження, і 50 хвилин на автомобілі; зате вид на навколишні скелі, звивисті ріки і чудові луки ви ніколи не забудете.

Дістатися до гори Мамдзишха можна з Гагр. Необхідно подолати шість кілометрів по хорошій асфальтованій дорозі. Доїхати можна як на автомобілі, так і на таксі або маршрутці. Крім цього на гору регулярно відправляються екскурсійні групи.

Смачна національна кухня, приголомшлива природа, древні храми, підземні печери і водоспади - це лише мала частина красот Абхазії, де, без всяких сумнівів, можна відмінно провести відпустку і повноцінно відпочити.

Дістатися до Абхазії можна, долетівши до Сочі , Звідки до Сухумі регулярно ходять автобуси і маршрутки. Також з Сочі до столиці Абхазії можна доїхати на поїзді. Квиток коштує від 600 рублів. Час у дорозі становитиме близько 6 годин.

10 речей, які треба зробити в Абхазії

Ви ще не вирішили, куди відправитися у відпустку? Хочете на море, але немає бажання оформляти візу? Пропонуємо вам розглянути варіант відпочинку в Абхазії! Незаймана природа, найчистіші пляжі, кавказька гостинність і відносна дешевизна - ось тільки декілька причин, по яких варто відвідати це місце.

У статті ми підготували для вас 10 завдань. Якщо ви з ними впораєтеся, ми гарантуємо вам незабутній відпустку і море позитивних вражень. Чи готові? Тоді поїхали!

Тоді поїхали

Завдання №1: Спробувати абхазьку кухню

В Абхазію можна сміливо їхати в гастрономічний тур. Місцева кухня радує гурманів всілякими стравами. Ось п'ять назв, які ви обов'язково повинні знайти в меню і замовити собі на обід:

  • Мамалига (густа каша з кукурудзяної муки, яка фактично замінює собою хліб);
  • Ачаш (абхазький пиріг з сиром);
  • Акуд і ачапа (страви з квасолі, подаються з зеленню і овочами);
  • Акурма (тушкована баранина з прянощами);
  • Шашлик.

Не забудьте спробувати абхазькі солодощі, сир, айран і вино. Готують тут настільки смачно, що цей пункт по праву займає перше місце в нашому списку завдань.

Завдання №2: Помилуватися дикою природою

Економіка Абхазії не може похвалитися особливими успіхами. Але немає лиха без добра. Відсутність промисловості якнайкраще позначається на збереженні екології. Росія і Абхазія межують заповідними землями; з російської сторони це Кавказький біосферний заповідник ( на карті ), З абхазької - Ріцинський реліктовий національний парк ( на карті ). Заповідні землі займають 10% території країни і сприяють збереженню різноманітної фауни і древніх дольодовикових видів флори.

У Ріцинський реліктовому національному парку росте понад 800 видів рослин. Крім добре відомих нам дубів, смерек, ялин і сосен, тут можна зустріти рідкісні види дерев. Наприклад, іберійський дуб, клен Сосновського і чорну вільху.
Прогулюючись по національному парку, будьте уважні. Тут мешкають великі дикі звірі. Цілком реально натрапити на кабана, вовка, оленя і навіть бурого ведмедя.

Завдання №3: Відвідати Новоафонский монастир ( на карті )

Одне з найпопулярніших туристичних місць в Абхазії - Новий Афон. Місто має давню історію, перші згадки про нього датуються III століттям. Археологи вважають, що раніше це місто було розвиненим торговим пунктом. У 1875 році російські ченці заснували чоловічий монастир біля підніжжя Афонської гори, і це місце стало ще й найбільшим релігійним центром.

Одного разу монастир відвідав імператор Олександр III зі своєю сім'єю. В дар ченцям він привіз куранти, які згодом стали прикрашати одну з дзвіниць обителі.
Зараз в Новоафонского монастирі діють шість храмів. Вони відкриті для відвідування, але варто врахувати, що жінки допускаються тільки з покритою головою і в довгополій одязі.

Дістатися до монастиря можна як з Сухумі, так і з Сочі. Найпростіше сісти на рейсовий автобус, який довезе вас до міста Новий Афон. Якщо немає бажання добиратися самостійно, можна звернутися в численні екскурсійні фірми. Відвідування монастиря входить в усі стандартні тури по Абхазії.

Відвідування монастиря входить в усі стандартні тури по Абхазії

Завдання №4: Побачити Новоафонська печеру ( на карті )

Поруч з Новоафонський монастир в 1961 році місцевий житель виявив гігантську підземну печеру. З 1975 року вона відкрита для туристів. Спеціальний поїзд відвезе вас в приголомшливий підземний комплекс, глибина якого складає 183 метра, а довжина 3000 метрів.

Печера складається з 9 залів, в 6 з них можна потрапити в рамках стандартних екскурсійних турів, які проходять щодня. Ви побачите сталактити і сталагміти, підземні озера і кам'яні водоспади. У печері приголомшлива акустика, тому влітку в деяких залах проводяться музичні концерти.

Щоб відвідати це місце, вам необхідно доїхати до міста Новий Афон і вийти на зупинці «Ракушка». Ви дізнаєтеся її по характерному оформлення.

Завдання №5: Насолодитися видом на озеро Ріца ( на карті )

Мальовниче озеро Ріца розташоване на висоті 950 метрів над рівнем моря. Воно має льодовиково-тектонічне походження і було нанесено на карти відносно недавно, в 1865 році. До цього про його існування знали тільки місцеві мисливці і пастухи.

Дивно, але вода в озері змінює свій колір залежно від пори року. Влітку і навесні вода тут зелено-жовтого кольору, а восени і взимку - синьо-блакитного. Красу цього місця відзначали радянські вожді. Прямо біля озера розташувалися дачі Сталіна, Брежнєва і Хрущова. Потрапити в них можна, замовивши спеціальну екскурсію.

Дістатися до озера можна в рамках екскурсійних турів і на автомобілі. До цього чудового місця веде дорога від траси М-27. Якщо їхати з боку Сухумі, то поворот буде через один кілометр після моста через річку Бзибь. Якщо добиратися від Гагр, то потрібний поворот можна знайти в кілометрі від поста ДАІ.

Якщо добиратися від Гагр, то потрібний поворот можна знайти в кілометрі від поста ДАІ

Завдання №6: Вивчити сухумський ботанічний сад ( на карті )
Якщо вам захочеться сховатися від південної спеки в тіні дерев, то кращого місця, ніж Сухумський ботанічний сад, не придумаєш. Сад був закладений в 1838 році, його площа більше 30 гектарів. Головна визначна пам'ятка - кавказька липа, яка росла тут ще до заснування саду. Їй близько 300 років і це дуже велике дерево - стовбур більше трьох метрів в діаметрі. Ботанічний сад може похвалитися ще однією довгожителькою - секвої, посадженої в 1848 році.
Всього в саду представлено близько 5 тисяч різних видів дерев і рослин з усього світу. Є тут «гості» з Південно-Східної Азії, Америки і навіть Австралії.

Ботанічний сад знаходиться за адресою: вулиця Д. Гулиа, 22. Його легко знайти, оскільки поруч розташовані інші відомі пам'ятки Сухумі. Наприклад, філармонія.

Завдання №7: Погодувати мавп в Сухумі розпліднику ( на карті )

Ще одне цікаве для туристів місце в Абхазії - Сухумі мавпячий розплідник. Він був заснований в 1927 році. У ньому проводилися експерименти над мавпами, метою яких було вивчення різних хвороб.

Сьогодні розплідник відноситься до науково-дослідному інституту експериментальної патології і терапії Академії наук Абхазії. У ньому міститься близько тисячі приматів.

Оскільки мавпячий розплідник переживає не найкращі часи, тварини потребують більшої турботи і догляду. Тому співробітники розплідника з величезною радістю зустрічають кожного туриста, адже продаж корму для мавпочок - важлива стаття доходів цього закладу.

Щоб знайти мавпячий розплідник, вам треба пройти вздовж Ботанічного саду і піднятися в гору по спеціальній драбині. Таке сходження займе не більше 15 хвилин.

Завдання №8: Відшукати Бедійскій собор ( на карті )

Територією Абхазії дуже цікаво подорожувати на машині. Країна невелика, але історія у цієї землі багата. Проїжджаючи повз чергового села, поля або гірського плато, не забувайте дивитися на всі боки. Ймовірно, на шляху вам попадуться старовинні споруди, багато з яких давно покинуті. Не шкодуйте часу, зупиніться і прогуляйтеся біля руїн. В оточенні стін, яким кілька сотень років, здається, що змінюється і сам перебіг часу.

Почати пошуки ви можете з подорожі до Бедійскій собору. Він був побудований в X столітті на честь Влахернської ікони Божої матері. Стіни храму частково зберегли три шари фресок, що датуються X, XIII і XVI століттями. В даний час в храмі ведуться реставраційні роботи.

Знайти собор не так просто. Він знаходиться в десяти кілометрах від кордону з Грузією. Громадський транспорт сюди практично не ходить. Доведеться брати машину або домовлятися з приватником. Від Сухумі треба проїхати близько 77 кілометрів по Абжуйскому шосе в напрямку Тбілісі і не пропустити поворот на села Бедия і Агубедія.

Від Сухумі треба проїхати близько 77 кілометрів по Абжуйскому шосе в напрямку Тбілісі і не пропустити поворот на села Бедия і Агубедія

Завдання №9: Сфотографувати Гегскій водоспад ( на карті )

В долині річки Гега на висоті понад 500 метрів над рівнем моря розташований знаменитий Гегскій водоспад. Ви могли бачити його в таких популярних радянських фільмах як «Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона», «Спортлото-82» і «Рікі-Тікі-Таві».

Водоспад знаходиться в п'яти кілометрах від дороги, що веде до озера Ріца, але дістатися до нього складно. Проїхати навпростець до водоспаду зможуть тільки власники позашляховиків, іншим же доведеться йти пішки.

Проїхати навпростець до водоспаду зможуть тільки власники позашляховиків, іншим же доведеться йти пішки

Завдання №10: Прогулятися по альпійських луках Абхазії

Еко-туристи з усього світу їдуть в Абхазію, щоб, серед іншого, подивитися і на мальовничі альпійські луки Кавказу. В Абхазії вони зустрічаються на північний схід від гірського села Авадхара на висоті більше двох тисяч метрів.

У зоні альпійських лугів знаходиться популярна у туристів гора Мамдзишха. Підйом на вершину займе 6-7 годин, якщо ви наважитеся на піше сходження, і 50 хвилин на автомобілі; зате вид на навколишні скелі, звивисті ріки і чудові луки ви ніколи не забудете.

Дістатися до гори Мамдзишха можна з Гагр. Необхідно подолати шість кілометрів по хорошій асфальтованій дорозі. Доїхати можна як на автомобілі, так і на таксі або маршрутці. Крім цього на гору регулярно відправляються екскурсійні групи.

Смачна національна кухня, приголомшлива природа, древні храми, підземні печери і водоспади - це лише мала частина красот Абхазії, де, без всяких сумнівів, можна відмінно провести відпустку і повноцінно відпочити.

Дістатися до Абхазії можна, долетівши до Сочі , Звідки до Сухумі регулярно ходять автобуси і маршрутки. Також з Сочі до столиці Абхазії можна доїхати на поїзді. Квиток коштує від 600 рублів. Час у дорозі становитиме близько 6 годин.

Ечей, які треба зробити в Абхазії Ви ще не вирішили, куди відправитися у відпустку?
Хочете на море, але немає бажання оформляти візу?
Чи готові?
Ечей, які треба зробити в Абхазії Ви ще не вирішили, куди відправитися у відпустку?
Хочете на море, але немає бажання оформляти візу?
Чи готові?
Ечей, які треба зробити в Абхазії Ви ще не вирішили, куди відправитися у відпустку?
Хочете на море, але немає бажання оформляти візу?
Чи готові?

Новости