Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Алмаз - найтвердіший мінерал - Світ мінералів

Алмаз Кохінур необроблений

ЗМІСТ

СТРУКТУРА І ВЛАСТИВОСТІ АЛМАЗУ

ЯК УТВОРЮЮТЬСЯ АЛМАЗИ?

ЗНАМЕНИТІ АЛМАЗИ

АСТРОЛОГІЯ про алмази

СТРУКТУРА І ВЛАСТИВОСТІ АЛМАЗУ

структура алмазу

Алмаз - це самий твердий мінерал, не тільки на Землі, але і у Всесвіті (10 одиниць за десятибальною шкалою Мооса). Він складається вуглецю, який представляє собою щільну упаковку атомів вуглецю. алмаз надзвичайно твердий, але в той же час крихкий камінь, який при різкому і сильному ударі може розколотися на шматки.

структура графіту

Кристали алмаза повністю прозорі (якщо в них відсутні тріщини), вони можуть бути не тільки безбарвними, а й жовтими, блакитними, зеленими, рожевими, коричневими, сірими. Рідко природні алмази мають чорне забарвлення. Алмази знаходять не тільки у вигляді одиничних кристалів, але також у вигляді зростків, кулястих агрегатів, тонкозернистих агрегатів неправильної форми.

Фахівці-оцінювачі налічують 1000 природних ювелірних різновидів алмазів.
Вони враховують колір, прозорість, тріщинуватість, форму кристалів, наявність включень і інші параметри сировини. Враховуються найтонші зміни відтінків кольору каменю і прозорості, напрямок тріщин, скупчення включень і інші тонкі нюанси.

Яскраво пофарбовані алмази завжди дуже цінувалися як майстрами-ювелірами, так і покупцями каменів. Великі камені завжди детально описувалися, вони отримували власні імена. Їх історія ретельно описувалася.

Огранований алмаз називається діамант. Існує спеціальна діамантова форма ограновування, хоча кожен камінь гранується індивідуально, і майстер-огранщик дивиться за формою і кольором каменю, яку огранювання вибрати.

ЯК УТВОРЮЮТЬСЯ АЛМАЗИ?

Як, за яких природних умовах вуглець, який на поверхні Землі представлений одним з найбільш м'яких мінералів - графітом, міг згрупуватися в плотнейшую структуру алмазу?

Теорій кілька, але найвірогіднішою вважається теорія, за якою алмази сформувалися в мантії Землі, на глибині близько двохсот кілометрів, і при тиску не менше 50 000 атмосфер. При цьому в глибині молодий, що формується Землі, створювався надлишковий тиск, гази і тверда речовина вибухово надходило на земну поверхню. У корінних породах, кімберлітах, алмази знаходять в так званих трубках вибуху. Це унікальні структури діаметром до кілометр і більше, овальної і округлої форми. Вони заповнені блакитним брекчірованним кимберлитом (відноситься до ультраосновним породам) і йдуть на глибину, можливо, на десятки, а, може бути, і сотні кілометрів. Серед кімберлітів і знаходяться алмази. Вік таких алмазів дуже великий - він становить від ста мільйонів років до 2.5 мільярдів років.

Якщо кімберлітові трубка виходить на поверхню Землі, то вона руйнується процесами вивітрювання порід. Алмази разом з породою переміщаються і виявляються на схилах гір в пухких породах і в річках, серед піску і гальки. Такі родовища називаються розсипами. Алмази з них добувають так само, як і золото - методом промивання порід, вручну або за допомогою нескладного обладнання.

Якщо на Землю падають великі метеорити, то швидкість їх, в атмосфері і при ударі, дуже велика (всі ми пам'ятаємо, з якою неймовірною швидкістю пронісся Челябінський метеорит). При ударі об гірські породи, що складаються з вуглецю (вугілля, углисті сланці), також можуть утворюватися алмази. Наприклад, на півночі Сибіру (межа Красноярського краю і Якутії) знаходиться структура (великий кратер), що утворився при ударі метеорита - Попигайського астроблема. Діаметр кратера складає близько ста кілометрів, подія сталася 36 мільйонів років тому (геологічний період еоцен). В межах кратера знаходиться велике родовище алмазів, що утворилися в результаті ударної дії метеорита на углеродсодержащие гірські породи (Імпактний алмази).

Родовища алмазів не рідкісні, вони виявлені на всіх земних континентах, за винятком Антарктиди. У нас в Росії найбільш відомі родовища Якутії (Трубка Миру) і Архангельської області. Промисловий видобуток алмазів ведеться в Південно-Африканській Республіці, в Ботсвані, в Канаді і в Анголі.

ЗНАМЕНИТІ АЛМАЗИ

Тут мені хочеться згадати тільки найзнаменитіші алмази, назви яких увійшли в фільми, книги, часто згадуються і знаходяться на слуху. Взагалі, великих алмазів, знайдених як в наш час, так в протягом останній двох тисячоліть, налічується кілька сотень. Серед них чимало каменів, овіяних міфами і легендами, що мають власні, часто криваві і непривабливі історії, пов'язані з грабежами, вбивствами і палацовими переворотами.

Куллінан - прозорий безбарвний алмаз, був знайдений в 1905 році в Південно-Африканській республіці. Він мав розмір 50х65х110 міліметрів. З цього каменю виготовили 105 огранених діамантів, в тому числі діамант під назвою Зірка Африки, який потім був вставлений в скіпетр Великобританії (Британської Імперії).

алмаз Куллінан

Кохінур - прозорий безбарвний алмаз, знайдений в Індії приблизно в восьмисот році нашої ери. Алмаз має багату історію, він багато разів міняв своїх господарів і переходив з рук в руки. Зараз цей знаменитий діамант знаходиться в Великобританії, його огранили і він вставлений в корону королеви Єлизавети.

Алмаз Кохінур в короні королеви Єлизавети

Алмаз Орлов - камінь, що зберігається в Алмазному Фонді Росії. Цей діамант також має багату історію, він був знайдений в 17 столітті в Індії. В даний час вставлений в імператорський скіпетр Катерини Другої.

Алмаз Орлов в скіпетр

Великий Могол - цей алмаз був знайдений в Індії в 17 столітті, також має довгу і багату історію. З нього виточений діамант вагою 279 карат.

Алмаз Великий Могол

АСТРОЛОГІЯ про алмази

Цей камінь вважається символом твердості духу, сили наміри, фізичних сил і духовної стійкості, чистоти, непогрішності і незламності. Прикраси з алмазами можуть носити представники всіх знаків Зодіаку, але особливо вони гарні для Овна, Діви і Терезів.

ЯК УТВОРЮЮТЬСЯ АЛМАЗИ?
Як, за яких природних умовах вуглець, який на поверхні Землі представлений одним з найбільш м'яких мінералів - графітом, міг згрупуватися в плотнейшую структуру алмазу?

Новости