Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Астана проти Алмати ми з'ясували, чим відрізняються ці дві міста - Останні світові новини - У Новій столиці поруч з хмарочосами стоять хатини, а в Південній - джипи і зміг | СЬОГОДНІ

  1. Астана проти Алмати ми з'ясували, чим відрізняються ці дві міста 13 грудня 2010, 7:16 Переглядів:...
  2. Орфографічна помилка в тексті:
  3. Астана проти Алмати ми з'ясували, чим відрізняються ці дві міста
  4. АВТОРИ:
  5. Орфографічна помилка в тексті:
  6. Астана проти Алмати ми з'ясували, чим відрізняються ці дві міста
  7. АВТОРИ:
  8. Орфографічна помилка в тексті:

Астана проти Алмати ми з'ясували, чим відрізняються ці дві міста

13 грудня 2010, 7:16 Переглядів:

13 грудня 2010, 7:16 Переглядів:

Гордість Назарбаєва. У центрі фото - 97-метровий монумент «Байтерек», створений за проектом президент.

НОВА СТОЛИЦЯ: ПОРУЧ ІЗ ультрасучасна будівля туляться хатині, ДЕ топлять ВУГІЛЛЯМ

Двадцять років тому тут не було ні столиці, ні Астани. Був малозначущий обласний центр в казахстанському степу, який прославився лише одного разу - завдяки хрущовської Цілині. Власне, через неї він і був в 1961-му перейменований з Акмолинської в Цілиноград. Однак скоро степові вітри здули родючий шар цілинного грунту, і Цілиноград знову перетворився в рядовий обласний центр.

І бути б йому таким досі, якби не близькість Алмати до Китаю, його скутість між горами і перебування в зоні землетрусів. Саме так пояснюють в Казахстані причину, по якій в 1994-му парламент прийняв рішення про перенесення столиці. Але рішення було прийнято, а куди переносити - не знали. Караганду відвели через пустот під містом - там повно вугільних шахт. Актюбінськ (або Актобе) не пройшов через близькість до Росії. І тоді виник Цілиноград, який встиг в 1992-му перейменуватися в Акмолу. Рішення уряду про перенесення столиці до цього міста відбулося в 1996-му. І одночасно Акмолу оголосили спеціальною економічною зоною з пільговим податковим режимом. У ній стало вигідно будувати і відкривати бізнес. У 1997-му Акмола вже указом президента була названа столицею, а в 1998-му - перейменована ще раз: влада вирішила, що назва Акмола (Біла могила) не підходить столиці. Тоді і з'явилася назва "Астана". На російський воно перекладається просто - "Столиця".

4-зірковий "Кінг-готель". Найбільший в Центральній Азії. Фото: Д. Коротков

СТОЛИЦЯ. З Казахстану складно зробити Європу. Але, принаймні, з Астани зробити зразково-показовий місто президент Нурсултан Назарбаєв дуже хоче. "Новий центр" на лівому березі річки Ішим виглядає ультрасучасному, а 97-метровий монумент "Байтерек", створений з англійської проекту в честь перенесення столиці, може конкурувати з Ейфелевою вежею.

Шикарно виглядають не тільки держоб'єктів на кшталт Палацу незалежності або Палацу миру і злагоди (останній зроблений у вигляді скляної піраміди, на зразок тієї, що знаходиться у дворі паризького Лувру, і вночі світиться) - чимало коштів вкладено в ультрасучасні будівлі Університету мистецтв, Центрального концертного залу і столичного цирку.

На цьому тлі показово скромно виглядає резиденція президента країни. Взагалі, з огляду на той факт, що Назарбаєв править в країні без опозиції вже 20 років, можна дивуватися відсутності настільки властивих східним націям елементів культу особи - наприклад, портретів президента немає ні на вулицях, ні в більшості громадських будівель. Правда, є один пам'ятник в "новому центрі" Астани, поставлений по "наполяганням народу", і Музей першого президента Казахстану (тобто, власне, Назарбаєва), за розмірами не поступається його резиденції. До речі, на питання - чому музей називається "першого президента", якщо другого ще не було, - ніхто мені відповісти не зміг.

До речі, на питання - чому музей називається першого президента, якщо другого ще не було, - ніхто мені відповісти не зміг

Вид з вікна номера в "Кінг-готелі". "Хатинки", де топлять вугіллям. Фото: Д. Коротков

ТЕЖ СТОЛИЦЯ. На відміну від "нового центру", в "старому", що знаходиться на правому березі Ішима, можна водити екскурсії на тему "Астана - місто контрастів". Так, на вулиці Веліханова знаходиться сучасна 20-поверховий готель "Кінг-готель", найбільша в Центральній Азії, а навпаки її - одноповерхові "хатинки" будівлі середини минулого століття, в деяких з яких до цих пір топлять вугіллям.

По-європейськи: з Новим роком казахстанців вітають вже в кінці листопада. Фото: Д. Коротков

Але, з огляду на темпи будівництва Астани, можна не сумніватися, що років через п'ять постояльці "Кінг-готелю" цих "хатинок" не побачать. Будують тут, і правда, багато - настільки, що квартири в нових будинках коштують стільки ж, скільки в Києві в брежнєвських "панельках". Ось тільки на цьому проблеми столиці не закінчуються. Коли я запитав - де мені знайти книжковий магазин, - то отримав відповідь: "На вулиці Республіки, в магазині" Меломан ". На тій же вулиці виявилося, що сувеніри знаходяться за вивіскою" Ювелірний салон ", газети - в магазині" Цукерки ", а аптека ховається під написом "Нотаріус". У тутешнього малого бізнесу, що знімає приміщення, просто немає грошей на те, щоб вивіска відповідала змісту.

А ще в Астані не по-європейськи холодно і дмуть моторошні степові вітри. Правда, Назарбаєв дав команду обсадити Астану з усіх боків деревами, але для того, щоб вони виросли і закрили столицю від вітрів, потрібно ще років двадцять.

ПІВДЕННА СТОЛИЦЯ: задихатися в зміг і ГОТУЄТЬСЯ ДО землетрусу СТОЛІТТЯ В НАСТУПНОМУ РОЦІ

ПІВДЕННА СТОЛИЦЯ: задихатися в зміг і ГОТУЄТЬСЯ ДО землетрусу СТОЛІТТЯ В НАСТУПНОМУ РОЦІ

Візитна картка Алмати. Готель "Казахстан" була першим "хмарочосом" в СРСР, побудованим в зоні 9-бальної сейсмічності

За два дні, проведених в Алмати, мені тільки мигцем вдалося побачити знамениті "Строкаті гори" (так перекладається назва гір Заилийского Алатау, які оточують місто).

дивіться фото Алмати зміг, джипи і землетрусу

І це при тому, що з вікна мого готельного номера вид відкривався саме на гірський хребет, а із зором у мене все в порядку. Причиною такого "затемнення" став зміг. Густий, хоч ножем ріж, він висить над містом постійно. "Часто буває відчуття, ніби пилу наїлася. Багато маски носять. Але вони мало допомагають, - розповідає місцева жителька Роза. - Чому такий зміг? Ну, по-перше, місто ж в передгірській улоговині лежить. Мало провітрюється. По-друге, розрахований він був на 400 тисяч осіб, а зараз тут більше мільйона живе. Ну і, по-третє, кожен прагне обзавестися своїм авто ".

Смог над Алмати. Такий густий, хоч ножем ріж

НАРОДНИЙ ДЖИП. Машин в Алмати дійсно дуже багато. Вранці і ввечері місто завмирає в пробках. І в них, незважаючи на сусідство з Китаєм, ви практично не побачите так добре прижилися у нас "китайців". Буквально кожен третій автомобіль тут - японський джип. "Це у нас народний автомобіль", - сміється алматінец Володимир Долмашев. На моє запитання - звідки гроші на такі дорогі авто, - він мені відповів анекдотом: "Зустрічаються на небі італієць, німець і казах і розповідають, як хто загинув в аварії. Італієць:" Я задивився на дівчину і врізався в інший автомобіль ". Німець:" А я надто розігнався на автобані ". Казах:" А я вліз в кредит, купив дорогий джип і помер від голоду ". Про" казахських понтах ", через які багато в Алмати живуть невідповідно до своїх достатків, жартувало більшість моїх співрозмовників, йдучи від прямої відповіді на питання про трудові доходи. Лише деякі бути відвертими на цю тему. "В Казахстан вливаються больш ие грошові інвестиції : З Китаю, Японії, Кореї, Туреччини, Росії. З'являється багато великих іноземних компаній. Там великі зарплати. Наприклад, юрист може отримувати $ 3000, як і член парламенту, - розповідає Заріна Нуматова. - А ще багато у нас живуть завдяки торгівлі з Китаєм. Років 20 тому на нашій барахолці в основному в наметах стояли алматинцев. А тепер в основному приїжджі: з периферії, Киргизстану, Азербайджану. А місцеві, як правило, вже давно стали господарями торгових точок, тримають по 2-3 контейнера ". Барахолка - одна з визначних пам'яток Алмати, яку алматинцев радять відвідати всім гостям Південної столиці." Тут все "брендові" речі можна купити в рази дешевше, - каже Заріна. - Наприклад, червона ціна "фірмовою" демисезонной курточки - $ 15-20 ".

- Наприклад, червона ціна фірмовою демисезонной курточки - $ 15-20

Королі доріг. Казахи вважають за краще великих залізних коней

ВЖЕ НЕ ЗЕЛЕНИЙ. Крім барахолки, туристу в Алмати, звичайно ж, варто побувати на оглядовому майданчику на горі Кок-Тюбе. Звідти все місто - як на долоні. Тільки ось з висоти особливо видно, що Алмати вже з натяжкою можна називати "найзеленішим містом колишнього СРСР". Багато алей і скверів "з'їла" масштабна забудова, яка велася з кінця 90-х до 2008 року. "Через неї місто перетворюється в безликий бетонно-скляний пилової мішок, абсолютно непридатний для життя", - такий крик душі знайшла я на форумі щодо захисту Алмати від масової вирубки дерев. Назарбаєв наказав перестати напихати місто новими будівлями. Але місто вже ними "перепічкан". Причому, як пишуть алматинський газети, багато 20-30-поверхівок побудовано на сейсмоактивних розломах і навряд чи витримають 8-9-бальний землетрус, яке алматинцев чекають вже в наступному році. "У 2011-му може добре потрусити. Адже останній сильний землетрус був 100 років тому, в 1911 році. Тоді місто було стерте з лиця землі", - розповідає Алматинка Маріанна.

Такі мітки безпечних місць в будівлях нагадують, що знаходишся в сейсмоактивном регіоні

Про те, що знаходишся в сейсмоактивном регіоні, нагадують розклеєні всередині будівель інструкції про те, що робити під час землетрусу, і "мітки" найбезпечніших місць. До речі, Алмати трусить регулярно. Приблизно раз на півроку можуть бути поштовхи в 2-3 бали. "Але ви не бійтеся, приїжджайте в Алмати. Тільки селитеся в готелі" Казахстан ", - радить Маріанна. - Вона вже витримала 5-бальний землетрус. Але побудована так, що повинна встояти і при 9-бальною струсу".

"ЗАЯЙЧІК ПОДВЕСНОЙ", АБО Казахстанська РОСІЙСКИЙ

Російська мова "на рівні". Фото: Д.Короткова

Уроків російської мови в більшості казахстанських шкіл зараз навіть більше, ніж казахського - 6-7 в тиждень проти 4-5 (правда, зараз вживають заходів, щоб казахський вчили більше). Проте, для деяких навіть цієї кількості недостатньо. В результаті, в супермаркеті можна зустріти цінник з написом "Заяйчік підвісний", а на вітрині кафе - напис "З новим щастям!", Де "ч" повернуто в інший бік.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Астана проти Алмати ми з'ясували, чим відрізняються ці дві міста". інші Світові новини дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОРИ:

Токарчук Олена, Дмитро Коротков

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

Астана проти Алмати ми з'ясували, чим відрізняються ці дві міста

13 грудня 2010, 7:16 Переглядів:

13 грудня 2010, 7:16 Переглядів:

Гордість Назарбаєва. У центрі фото - 97-метровий монумент «Байтерек», створений за проектом президент.

НОВА СТОЛИЦЯ: ПОРУЧ ІЗ ультрасучасна будівля туляться хатині, ДЕ топлять ВУГІЛЛЯМ

Двадцять років тому тут не було ні столиці, ні Астани. Був малозначущий обласний центр в казахстанському степу, який прославився лише одного разу - завдяки хрущовської Цілині. Власне, через неї він і був в 1961-му перейменований з Акмолинської в Цілиноград. Однак скоро степові вітри здули родючий шар цілинного грунту, і Цілиноград знову перетворився в рядовий обласний центр.

І бути б йому таким досі, якби не близькість Алмати до Китаю, його скутість між горами і перебування в зоні землетрусів. Саме так пояснюють в Казахстані причину, по якій в 1994-му парламент прийняв рішення про перенесення столиці. Але рішення було прийнято, а куди переносити - не знали. Караганду відвели через пустот під містом - там повно вугільних шахт. Актюбінськ (або Актобе) не пройшов через близькість до Росії. І тоді виник Цілиноград, який встиг в 1992-му перейменуватися в Акмолу. Рішення уряду про перенесення столиці до цього міста відбулося в 1996-му. І одночасно Акмолу оголосили спеціальною економічною зоною з пільговим податковим режимом. У ній стало вигідно будувати і відкривати бізнес. У 1997-му Акмола вже указом президента була названа столицею, а в 1998-му - перейменована ще раз: влада вирішила, що назва Акмола (Біла могила) не підходить столиці. Тоді і з'явилася назва "Астана". На російський воно перекладається просто - "Столиця".

4-зірковий "Кінг-готель". Найбільший в Центральній Азії. Фото: Д. Коротков

СТОЛИЦЯ. З Казахстану складно зробити Європу. Але, принаймні, з Астани зробити зразково-показовий місто президент Нурсултан Назарбаєв дуже хоче. "Новий центр" на лівому березі річки Ішим виглядає ультрасучасному, а 97-метровий монумент "Байтерек", створений з англійської проекту в честь перенесення столиці, може конкурувати з Ейфелевою вежею.

Шикарно виглядають не тільки держоб'єктів на кшталт Палацу незалежності або Палацу миру і злагоди (останній зроблений у вигляді скляної піраміди, на зразок тієї, що знаходиться у дворі паризького Лувру, і вночі світиться) - чимало коштів вкладено в ультрасучасні будівлі Університету мистецтв, Центрального концертного залу і столичного цирку.

На цьому тлі показово скромно виглядає резиденція президента країни. Взагалі, з огляду на той факт, що Назарбаєв править в країні без опозиції вже 20 років, можна дивуватися відсутності настільки властивих східним націям елементів культу особи - наприклад, портретів президента немає ні на вулицях, ні в більшості громадських будівель. Правда, є один пам'ятник в "новому центрі" Астани, поставлений по "наполяганням народу", і Музей першого президента Казахстану (тобто, власне, Назарбаєва), за розмірами не поступається його резиденції. До речі, на питання - чому музей називається "першого президента", якщо другого ще не було, - ніхто мені відповісти не зміг.

До речі, на питання - чому музей називається першого президента, якщо другого ще не було, - ніхто мені відповісти не зміг

Вид з вікна номера в "Кінг-готелі". "Хатинки", де топлять вугіллям. Фото: Д. Коротков

ТЕЖ СТОЛИЦЯ. На відміну від "нового центру", в "старому", що знаходиться на правому березі Ішима, можна водити екскурсії на тему "Астана - місто контрастів". Так, на вулиці Веліханова знаходиться сучасна 20-поверховий готель "Кінг-готель", найбільша в Центральній Азії, а навпаки її - одноповерхові "хатинки" будівлі середини минулого століття, в деяких з яких до цих пір топлять вугіллям.

По-європейськи: з Новим роком казахстанців вітають вже в кінці листопада. Фото: Д. Коротков

Але, з огляду на темпи будівництва Астани, можна не сумніватися, що років через п'ять постояльці "Кінг-готелю" цих "хатинок" не побачать. Будують тут, і правда, багато - настільки, що квартири в нових будинках коштують стільки ж, скільки в Києві в брежнєвських "панельках". Ось тільки на цьому проблеми столиці не закінчуються. Коли я запитав - де мені знайти книжковий магазин, - то отримав відповідь: "На вулиці Республіки, в магазині" Меломан ". На тій же вулиці виявилося, що сувеніри знаходяться за вивіскою" Ювелірний салон ", газети - в магазині" Цукерки ", а аптека ховається під написом "Нотаріус". У тутешнього малого бізнесу, що знімає приміщення, просто немає грошей на те, щоб вивіска відповідала змісту.

А ще в Астані не по-європейськи холодно і дмуть моторошні степові вітри. Правда, Назарбаєв дав команду обсадити Астану з усіх боків деревами, але для того, щоб вони виросли і закрили столицю від вітрів, потрібно ще років двадцять.

ПІВДЕННА СТОЛИЦЯ: задихатися в зміг і ГОТУЄТЬСЯ ДО землетрусу СТОЛІТТЯ В НАСТУПНОМУ РОЦІ

ПІВДЕННА СТОЛИЦЯ: задихатися в зміг і ГОТУЄТЬСЯ ДО землетрусу СТОЛІТТЯ В НАСТУПНОМУ РОЦІ

Візитна картка Алмати. Готель "Казахстан" була першим "хмарочосом" в СРСР, побудованим в зоні 9-бальної сейсмічності

За два дні, проведених в Алмати, мені тільки мигцем вдалося побачити знамениті "Строкаті гори" (так перекладається назва гір Заилийского Алатау, які оточують місто).

дивіться фото Алмати зміг, джипи і землетрусу

І це при тому, що з вікна мого готельного номера вид відкривався саме на гірський хребет, а із зором у мене все в порядку. Причиною такого "затемнення" став зміг. Густий, хоч ножем ріж, він висить над містом постійно. "Часто буває відчуття, ніби пилу наїлася. Багато маски носять. Але вони мало допомагають, - розповідає місцева жителька Роза. - Чому такий зміг? Ну, по-перше, місто ж в передгірській улоговині лежить. Мало провітрюється. По-друге, розрахований він був на 400 тисяч осіб, а зараз тут більше мільйона живе. Ну і, по-третє, кожен прагне обзавестися своїм авто ".

Смог над Алмати. Такий густий, хоч ножем ріж

НАРОДНИЙ ДЖИП. Машин в Алмати дійсно дуже багато. Вранці і ввечері місто завмирає в пробках. І в них, незважаючи на сусідство з Китаєм, ви практично не побачите так добре прижилися у нас "китайців". Буквально кожен третій автомобіль тут - японський джип. "Це у нас народний автомобіль", - сміється алматінец Володимир Долмашев. На моє запитання - звідки гроші на такі дорогі авто, - він мені відповів анекдотом: "Зустрічаються на небі італієць, німець і казах і розповідають, як хто загинув в аварії. Італієць:" Я задивився на дівчину і врізався в інший автомобіль ". Німець:" А я надто розігнався на автобані ". Казах:" А я вліз в кредит, купив дорогий джип і помер від голоду ". Про" казахських понтах ", через які багато в Алмати живуть невідповідно до своїх достатків, жартувало більшість моїх співрозмовників, йдучи від прямої відповіді на питання про трудові доходи. Лише деякі бути відвертими на цю тему. "В Казахстан вливаються больш ие грошові інвестиції : З Китаю, Японії, Кореї, Туреччини, Росії. З'являється багато великих іноземних компаній. Там великі зарплати. Наприклад, юрист може отримувати $ 3000, як і член парламенту, - розповідає Заріна Нуматова. - А ще багато у нас живуть завдяки торгівлі з Китаєм. Років 20 тому на нашій барахолці в основному в наметах стояли алматинцев. А тепер в основному приїжджі: з периферії, Киргизстану, Азербайджану. А місцеві, як правило, вже давно стали господарями торгових точок, тримають по 2-3 контейнера ". Барахолка - одна з визначних пам'яток Алмати, яку алматинцев радять відвідати всім гостям Південної столиці." Тут все "брендові" речі можна купити в рази дешевше, - каже Заріна. - Наприклад, червона ціна "фірмовою" демисезонной курточки - $ 15-20 ".

- Наприклад, червона ціна фірмовою демисезонной курточки - $ 15-20

Королі доріг. Казахи вважають за краще великих залізних коней

ВЖЕ НЕ ЗЕЛЕНИЙ. Крім барахолки, туристу в Алмати, звичайно ж, варто побувати на оглядовому майданчику на горі Кок-Тюбе. Звідти все місто - як на долоні. Тільки ось з висоти особливо видно, що Алмати вже з натяжкою можна називати "найзеленішим містом колишнього СРСР". Багато алей і скверів "з'їла" масштабна забудова, яка велася з кінця 90-х до 2008 року. "Через неї місто перетворюється в безликий бетонно-скляний пилової мішок, абсолютно непридатний для життя", - такий крик душі знайшла я на форумі щодо захисту Алмати від масової вирубки дерев. Назарбаєв наказав перестати напихати місто новими будівлями. Але місто вже ними "перепічкан". Причому, як пишуть алматинський газети, багато 20-30-поверхівок побудовано на сейсмоактивних розломах і навряд чи витримають 8-9-бальний землетрус, яке алматинцев чекають вже в наступному році. "У 2011-му може добре потрусити. Адже останній сильний землетрус був 100 років тому, в 1911 році. Тоді місто було стерте з лиця землі", - розповідає Алматинка Маріанна.

Такі мітки безпечних місць в будівлях нагадують, що знаходишся в сейсмоактивном регіоні

Про те, що знаходишся в сейсмоактивном регіоні, нагадують розклеєні всередині будівель інструкції про те, що робити під час землетрусу, і "мітки" найбезпечніших місць. До речі, Алмати трусить регулярно. Приблизно раз на півроку можуть бути поштовхи в 2-3 бали. "Але ви не бійтеся, приїжджайте в Алмати. Тільки селитеся в готелі" Казахстан ", - радить Маріанна. - Вона вже витримала 5-бальний землетрус. Але побудована так, що повинна встояти і при 9-бальною струсу".

"ЗАЯЙЧІК ПОДВЕСНОЙ", АБО Казахстанська РОСІЙСКИЙ

Російська мова "на рівні". Фото: Д.Короткова

Уроків російської мови в більшості казахстанських шкіл зараз навіть більше, ніж казахського - 6-7 в тиждень проти 4-5 (правда, зараз вживають заходів, щоб казахський вчили більше). Проте, для деяких навіть цієї кількості недостатньо. В результаті, в супермаркеті можна зустріти цінник з написом "Заяйчік підвісний", а на вітрині кафе - напис "З новим щастям!", Де "ч" повернуто в інший бік.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Астана проти Алмати ми з'ясували, чим відрізняються ці дві міста". інші Світові новини дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОРИ:

Токарчук Олена, Дмитро Коротков

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Спасибі! Повідомлення надіслано.

Астана проти Алмати ми з'ясували, чим відрізняються ці дві міста

13 грудня 2010, 7:16 Переглядів:

13 грудня 2010, 7:16 Переглядів:

Гордість Назарбаєва. У центрі фото - 97-метровий монумент «Байтерек», створений за проектом президент.

НОВА СТОЛИЦЯ: ПОРУЧ ІЗ ультрасучасна будівля туляться хатині, ДЕ топлять ВУГІЛЛЯМ

Двадцять років тому тут не було ні столиці, ні Астани. Був малозначущий обласний центр в казахстанському степу, який прославився лише одного разу - завдяки хрущовської Цілині. Власне, через неї він і був в 1961-му перейменований з Акмолинської в Цілиноград. Однак скоро степові вітри здули родючий шар цілинного грунту, і Цілиноград знову перетворився в рядовий обласний центр.

І бути б йому таким досі, якби не близькість Алмати до Китаю, його скутість між горами і перебування в зоні землетрусів. Саме так пояснюють в Казахстані причину, по якій в 1994-му парламент прийняв рішення про перенесення столиці. Але рішення було прийнято, а куди переносити - не знали. Караганду відвели через пустот під містом - там повно вугільних шахт. Актюбінськ (або Актобе) не пройшов через близькість до Росії. І тоді виник Цілиноград, який встиг в 1992-му перейменуватися в Акмолу. Рішення уряду про перенесення столиці до цього міста відбулося в 1996-му. І одночасно Акмолу оголосили спеціальною економічною зоною з пільговим податковим режимом. У ній стало вигідно будувати і відкривати бізнес. У 1997-му Акмола вже указом президента була названа столицею, а в 1998-му - перейменована ще раз: влада вирішила, що назва Акмола (Біла могила) не підходить столиці. Тоді і з'явилася назва "Астана". На російський воно перекладається просто - "Столиця".

4-зірковий "Кінг-готель". Найбільший в Центральній Азії. Фото: Д. Коротков

СТОЛИЦЯ. З Казахстану складно зробити Європу. Але, принаймні, з Астани зробити зразково-показовий місто президент Нурсултан Назарбаєв дуже хоче. "Новий центр" на лівому березі річки Ішим виглядає ультрасучасному, а 97-метровий монумент "Байтерек", створений з англійської проекту в честь перенесення столиці, може конкурувати з Ейфелевою вежею.

Шикарно виглядають не тільки держоб'єктів на кшталт Палацу незалежності або Палацу миру і злагоди (останній зроблений у вигляді скляної піраміди, на зразок тієї, що знаходиться у дворі паризького Лувру, і вночі світиться) - чимало коштів вкладено в ультрасучасні будівлі Університету мистецтв, Центрального концертного залу і столичного цирку.

На цьому тлі показово скромно виглядає резиденція президента країни. Взагалі, з огляду на той факт, що Назарбаєв править в країні без опозиції вже 20 років, можна дивуватися відсутності настільки властивих східним націям елементів культу особи - наприклад, портретів президента немає ні на вулицях, ні в більшості громадських будівель. Правда, є один пам'ятник в "новому центрі" Астани, поставлений по "наполяганням народу", і Музей першого президента Казахстану (тобто, власне, Назарбаєва), за розмірами не поступається його резиденції. До речі, на питання - чому музей називається "першого президента", якщо другого ще не було, - ніхто мені відповісти не зміг.

До речі, на питання - чому музей називається першого президента, якщо другого ще не було, - ніхто мені відповісти не зміг

Вид з вікна номера в "Кінг-готелі". "Хатинки", де топлять вугіллям. Фото: Д. Коротков

ТЕЖ СТОЛИЦЯ. На відміну від "нового центру", в "старому", що знаходиться на правому березі Ішима, можна водити екскурсії на тему "Астана - місто контрастів". Так, на вулиці Веліханова знаходиться сучасна 20-поверховий готель "Кінг-готель", найбільша в Центральній Азії, а навпаки її - одноповерхові "хатинки" будівлі середини минулого століття, в деяких з яких до цих пір топлять вугіллям.

По-європейськи: з Новим роком казахстанців вітають вже в кінці листопада. Фото: Д. Коротков

Але, з огляду на темпи будівництва Астани, можна не сумніватися, що років через п'ять постояльці "Кінг-готелю" цих "хатинок" не побачать. Будують тут, і правда, багато - настільки, що квартири в нових будинках коштують стільки ж, скільки в Києві в брежнєвських "панельках". Ось тільки на цьому проблеми столиці не закінчуються. Коли я запитав - де мені знайти книжковий магазин, - то отримав відповідь: "На вулиці Республіки, в магазині" Меломан ". На тій же вулиці виявилося, що сувеніри знаходяться за вивіскою" Ювелірний салон ", газети - в магазині" Цукерки ", а аптека ховається під написом "Нотаріус". У тутешнього малого бізнесу, що знімає приміщення, просто немає грошей на те, щоб вивіска відповідала змісту.

А ще в Астані не по-європейськи холодно і дмуть моторошні степові вітри. Правда, Назарбаєв дав команду обсадити Астану з усіх боків деревами, але для того, щоб вони виросли і закрили столицю від вітрів, потрібно ще років двадцять.

ПІВДЕННА СТОЛИЦЯ: задихатися в зміг і ГОТУЄТЬСЯ ДО землетрусу СТОЛІТТЯ В НАСТУПНОМУ РОЦІ

ПІВДЕННА СТОЛИЦЯ: задихатися в зміг і ГОТУЄТЬСЯ ДО землетрусу СТОЛІТТЯ В НАСТУПНОМУ РОЦІ

Візитна картка Алмати. Готель "Казахстан" була першим "хмарочосом" в СРСР, побудованим в зоні 9-бальної сейсмічності

За два дні, проведених в Алмати, мені тільки мигцем вдалося побачити знамениті "Строкаті гори" (так перекладається назва гір Заилийского Алатау, які оточують місто).

дивіться фото Алмати зміг, джипи і землетрусу

І це при тому, що з вікна мого готельного номера вид відкривався саме на гірський хребет, а із зором у мене все в порядку. Причиною такого "затемнення" став зміг. Густий, хоч ножем ріж, він висить над містом постійно. "Часто буває відчуття, ніби пилу наїлася. Багато маски носять. Але вони мало допомагають, - розповідає місцева жителька Роза. - Чому такий зміг? Ну, по-перше, місто ж в передгірській улоговині лежить. Мало провітрюється. По-друге, розрахований він був на 400 тисяч осіб, а зараз тут більше мільйона живе. Ну і, по-третє, кожен прагне обзавестися своїм авто ".

Смог над Алмати. Такий густий, хоч ножем ріж

НАРОДНИЙ ДЖИП. Машин в Алмати дійсно дуже багато. Вранці і ввечері місто завмирає в пробках. І в них, незважаючи на сусідство з Китаєм, ви практично не побачите так добре прижилися у нас "китайців". Буквально кожен третій автомобіль тут - японський джип. "Це у нас народний автомобіль", - сміється алматінец Володимир Долмашев. На моє запитання - звідки гроші на такі дорогі авто, - він мені відповів анекдотом: "Зустрічаються на небі італієць, німець і казах і розповідають, як хто загинув в аварії. Італієць:" Я задивився на дівчину і врізався в інший автомобіль ". Німець:" А я надто розігнався на автобані ". Казах:" А я вліз в кредит, купив дорогий джип і помер від голоду ". Про" казахських понтах ", через які багато в Алмати живуть невідповідно до своїх достатків, жартувало більшість моїх співрозмовників, йдучи від прямої відповіді на питання про трудові доходи. Лише деякі бути відвертими на цю тему. "В Казахстан вливаються больш ие грошові інвестиції : З Китаю, Японії, Кореї, Туреччини, Росії. З'являється багато великих іноземних компаній. Там великі зарплати. Наприклад, юрист може отримувати $ 3000, як і член парламенту, - розповідає Заріна Нуматова. - А ще багато у нас живуть завдяки торгівлі з Китаєм. Років 20 тому на нашій барахолці в основному в наметах стояли алматинцев. А тепер в основному приїжджі: з периферії, Киргизстану, Азербайджану. А місцеві, як правило, вже давно стали господарями торгових точок, тримають по 2-3 контейнера ". Барахолка - одна з визначних пам'яток Алмати, яку алматинцев радять відвідати всім гостям Південної столиці." Тут все "брендові" речі можна купити в рази дешевше, - каже Заріна. - Наприклад, червона ціна "фірмовою" демисезонной курточки - $ 15-20 ".

- Наприклад, червона ціна фірмовою демисезонной курточки - $ 15-20

Королі доріг. Казахи вважають за краще великих залізних коней

ВЖЕ НЕ ЗЕЛЕНИЙ. Крім барахолки, туристу в Алмати, звичайно ж, варто побувати на оглядовому майданчику на горі Кок-Тюбе. Звідти все місто - як на долоні. Тільки ось з висоти особливо видно, що Алмати вже з натяжкою можна називати "найзеленішим містом колишнього СРСР". Багато алей і скверів "з'їла" масштабна забудова, яка велася з кінця 90-х до 2008 року. "Через неї місто перетворюється в безликий бетонно-скляний пилової мішок, абсолютно непридатний для життя", - такий крик душі знайшла я на форумі щодо захисту Алмати від масової вирубки дерев. Назарбаєв наказав перестати напихати місто новими будівлями. Але місто вже ними "перепічкан". Причому, як пишуть алматинський газети, багато 20-30-поверхівок побудовано на сейсмоактивних розломах і навряд чи витримають 8-9-бальний землетрус, яке алматинцев чекають вже в наступному році. "У 2011-му може добре потрусити. Адже останній сильний землетрус був 100 років тому, в 1911 році. Тоді місто було стерте з лиця землі", - розповідає Алматинка Маріанна.

Такі мітки безпечних місць в будівлях нагадують, що знаходишся в сейсмоактивном регіоні

Про те, що знаходишся в сейсмоактивном регіоні, нагадують розклеєні всередині будівель інструкції про те, що робити під час землетрусу, і "мітки" найбезпечніших місць. До речі, Алмати трусить регулярно. Приблизно раз на півроку можуть бути поштовхи в 2-3 бали. "Але ви не бійтеся, приїжджайте в Алмати. Тільки селитеся в готелі" Казахстан ", - радить Маріанна. - Вона вже витримала 5-бальний землетрус. Але побудована так, що повинна встояти і при 9-бальною струсу".

"ЗАЯЙЧІК ПОДВЕСНОЙ", АБО Казахстанська РОСІЙСКИЙ

Російська мова "на рівні". Фото: Д.Короткова

Уроків російської мови в більшості казахстанських шкіл зараз навіть більше, ніж казахського - 6-7 в тиждень проти 4-5 (правда, зараз вживають заходів, щоб казахський вчили більше). Проте, для деяких навіть цієї кількості недостатньо. В результаті, в супермаркеті можна зустріти цінник з написом "Заяйчік підвісний", а на вітрині кафе - напис "З новим щастям!", Де "ч" повернуто в інший бік.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Астана проти Алмати ми з'ясували, чим відрізняються ці дві міста". інші Світові новини дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОРИ:

Токарчук Олена, Дмитро Коротков

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Спасибі! Повідомлення надіслано.

Чому такий зміг?
Чому такий зміг?
Чому такий зміг?

Новости