Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Смачні сувеніри: що везти з-за кордону замість магнітиків

Передати смак подорожі.

Гостинці з подорожі - та ще головний біль. Перейнявшись всій важливістю проблеми вибору, ми пропонуємо читачам деякі рекомендації з приводу того, що варто вантажити валізи і набивати саквояж перед від'їздом на батьківщину. Обмовимося відразу: з обговорення виключаємо магніти на холодильник, сувенірні чашки, тарілки, вази, глиняні горщики і інші, за влучним польському висловом, "дурностойкі". Зупинимося на тому, що можна з'їсти і випити. Для такого вибору є вагома, навіть філософське обґрунтування: їжа і напої нерозривно пов'язані з природою, історією та традиціями кожної країни і народів, що її населяють.

КІЛЬКА ЗАГАЛЬНИХ РАД

Існують продукти, які характеризують не країну, а певний регіон - населяють його народи надають якийсь базової заготівлі національні відтінки. Приблизно так, як в кулінарії відома базова суміш з нарізаних кубиками варених картоплі, моркви, буряка. А далі, в залежності від додаткових компонентів і традицій, отримуємо з цього безліч версій салатів.

Так, для всіх кухонь Середземномор'я звичні оливки, маслини і оливкове масло. У Туреччині, Греції, Іспанії, Італії вони прекрасні, незалежно від країни зростання. У нюансах може розібратися хіба що фахівець.

Центральну і Східну Європу відмінно представлять фруктові дистиляти, чи то пак самогону - всілякі шнапси, палінка, сливовиця.

Від Піренеїв до Адріатики відомий в'ялений окіст. В Іспанії - це хамон, в Чорногорії і Хорватії - пршут, в Італії - пармська шинка.

А сир кашкавал з овечого і коров'ячого молока типовий для балканських країн, від Румунії до Македонії. Втім, зустрічається він і в Туреччині, Італії, і на Близькому Сході.

Нарешті, чимала частина країн може запропонувати в якості сувеніра пляшку вина. Тільки не купуйте космополітичні шардоне, мерло - хоча в кожному регіоні вони теж відрізняються. Краще вибирати щось з винограду місцевих сортів.

І є речі, які найкраще вживати в обох селах. Удома вони втрачають свою принадність: чи то приготувати їх не вміємо, то чи атмосфера місця втрачається. Характерні приклади - турецький чай і єгипетський каркаде.

ТУРЕЧЧИНА: СОЛОДОЩІ І ВИНО

Для гурмана і любителя напоїв це не країна, а рай завдяки змішанню народів і різноманітності природних регіонів.

_02_15

Маслини і оливки веземо обов'язково. До слова, поділ на маслини і оливки є тільки в російській мові, інші народи говорять про чорні і зелених оливках. Як у будь-якій середземноморській країні, оливки можна купити на ринку. У Туреччині варто звернути увагу на в'ялені оливки. В Іспанії такі іноді називають арагонской. На наших прилавках в'ялені оливки зустрічаються нечасто, а в Туреччині їх можна купити в кожному супермаркеті. Орієнтуйтеся на таємниче слово marmarisbirlik на етикетці. Ці оливки продаються у вакуумній упаковці, тобто не протекут по дорозі і будуть довго зберігатися.

СХІДНІ СОЛОДОЩІ. Турецькі солодощі (пахлава, або, правильніше, баклава, пішманіе, халва, рахат-лукум) - теж хороший подарунок. Тільки не купуйте їх в фасованому вигляді, особливо в туристичних кварталах: обов'язково беріть на вагу в крамницях. Там продукція завжди свіжа, так і спробувати перед покупкою можна. Тільки врахуйте такий момент: якщо пахлава свіжа, то цукровий сироп в ній ще не загус і так і норовить протекти на речі в чемодані. Так що обов'язково при покупці попросіть продавця затягнути придбання в харчову плівку.

_01_38

Турецька кава - хорошої якості. На відміну від арабських варіантів, в ньому немає ніяких спецій, і він характеризується дуже дрібним помелом. Хороший подарунок тому, хто любить возитися вранці з жезвой.

Краще не купувати фруктові вина, які активно "впарюють" туристам на екскурсіях з Анталії в Демре або Памуккале. Тим більше що в Туреччині багато гідних вин. Відомі виноробні регіони - узбережжі Егейського моря (відстежуємо на етикетці напис Ege Bolgesi) і Каппадокія. Купувати вино краще в супермаркетах. Єдиний нюанс - через високий акцизу ціна пляшки (8-10 євро) завжди вище, ніж в Україні або, тим більше, в Південній Європі.

_03_09

Не дуже розумно везти місцевий чай. Він добре п'ється в Туреччині, але його смак відрізняється від того, до якого звикли ми. І подумайте, чи варто купувати місцевий міцний алкогольний напій раки: його анісовий смак подобається не всім. Те ж можна сказати і про грецькому варіанті раки - узо.

АВСТРІЯ : Гарбузової олії І РОМ

Класика жанру - моцарткугель (нім. Mozartkugel - "моцартівською кулька"), круглі шоколадні цукерки з начинкою з марципану, загорнуті у фольгу. Як там не є правильний зальцбурзький моцарткугель - в сріблясто-синьої фользі. Але сьогодні більше поширена червоно-золотиста. Якщо цукерки потрібні суто для поїдання - шукайте їх в супермаркетах розфасованими в поліетиленові пакети: так виходить дешевше.

Хорошим сувеніром будуть вина: червоне (Цвайгельт) і біле (грюнер вертлінер). Вартість пляшки стартує від 3-4 євро. Австрійське вино можна знайти і в Україні, але у нас продаються більш вишукані і тому дорогі варіанти.

Австрія взагалі і регіон Штирія зокрема славляться гарбузовим маслом. У Штирії воно темне, майже чорне, з особливим "горіховим" ароматом.

Ще один типово австрійський специалитет - пряний ром Stroh. Через фортеці його не п'ють в чистому вигляді, а використовують для пуншей і палаючих коктейлів. Та й багато рецептів австрійської кухні припускають "Штро". Родина напою - місто Клагенфурт, значить, ром буде хорошим сувеніром з Карінтії. Правда, на наших прилавках він теж зустрічається. Так що, купувати чи його в подорожі, вирішувати вам.

Якщо ви їдете до Австрії кататися на лижах, то майже напевно підете в Тіроль. Тут багато гірких бальзамів на гірських травах. Ціна пляшки ємністю 200 мл - від 5-6 євро.

_04_05

УГОРЩИНА: Марципан, ПАПРИКА І ТОКАЙ

Гарний сувенір з Будапешта - коробочка марципанів, куплена в музеї у Рибальського бастіону. Цілком може бути, що таку ж насолоду можна купити і в супермаркеті, але аж надто розрекламована це містечко - Музей марципанів.

Одним з головних угорських сувенірів вважається пляшка Токаю, але, по-перше, це вино давно стало сувенірним штампом, а по-друге, купити його можна і у нас. Тим більше що в Угорщині налічується два десятки виноробних регіонів, і в кожному можна знайти щось, чого не купиш в Україні. Так, кращим вином Балатону відзначається Бадачонь сюркеборат ( "Бадачонскій сірий монах") - напівсолодке біле, витримане в дубових бочках. Ще одна знаменита, але маловідоме у нас вино - югфарк ( "Овечий хвіст"). В Егері зверніть увагу на Еги бікавер ( "Егерська бичача кров") - червоне сухе. Тільки вибирайте не просто бікавер, а "суперіор". Правда, він недешевий (12-17 євро). Національною гордістю Угорщини обгрунтовано вважається гіркий бальзам "Унікум", настояний на 40 травах. Втім, він міцний, гіркий і сподобається не всім. Хорошим подарунком стане і палінка - фруктовий самогон.

_05_05

Любителям повозитися на кухні можна рекомендувати везти паприку в в'язці. Але ви повинні насправді любити її і постійно готувати щось з її участю - інакше вона просто перетвориться в прикрасу.

ЄГИПЕТ: КАРКАДЕ І ФІЮМСКОЕ МАНГО

Ця країна складається з двох частин - пустелі і аграрних долини і дельти Нілу. Все це наклало помітний відбиток на список сувенірних "смакоти". З приходом червня в Єгипті починається сезон манго, найсмачнішими вважаються плоди з Фаюмского оазису. Вони великі (можуть важити до кілограма), довгастої форми і з шкіркою жовтого кольору. Стиглий манго злегка промінается легким натисканням пальця.

_07

Дуже популярний у єгиптян напій - каркаде. Він же - суданська троянда, він же - гібіскус. Для приготування чаю використовуються сушені квіти. Часто доводиться спостерігати, як туристи піддаються стадному інстинкту і накупают мішки цього "квіткового сіна": в більшості випадків будинки каркаде перетворюється в потерть, тому що швидко вжити таку кількість сушених квітів неможливо фізично. Тому порада: купуйте невеликий пакетик. Причому на вагу, щоб бачити, що вам вручили саме засушені бутони, а не щось перетерте в пил.

_06_02

Гарний сувенір з більшості арабських країн - кава з кардамоном. Крім особливого смаку, він відрізняється ще й дуже дрібним помелом (можна заварювати в чашці, а ось кавоварка "давиться"). Цей продукт краще купувати в супермаркеті: в порівнянні з ринком ціна нижче, а якість така ж.

Можна, звичайно, прихопити і пляшку місцевого вина. Смакові переваги його середні, але якість пристойне. І ні в якому разі не зв'язуйтеся з місцевими міцними напоями: всілякі "віскі" і "роми" єгипетського виробництва не мають нічого спільного з оригіналом.

ПОЛЬЩА : МЕД-ДВУЙНЯК І осципек

Уздовж південного кордону країни тягнуться гори. З цих місць відбувається копчений сир осципек. Зазвичай його продають у вигляді головок еліптичної форми. Вживати його прийнято обсмаженою на грилі і з варенням.

У місті Торунь, що на півночі Польщі, купуйте пряник "Катаржінка", який чимось схожий на тульський (хіба що спецій більше). Він належить до типових різдвяним сувеніром.

_08

Польська горілка (навіть така гордість, як зубрівка і "Виборова"), по правді кажучи, мало відрізняється від нашої, але коштує дорожче. Тому оригінальним алкогольним сувеніром стане "питний мед" - це неміцний солодкуватий напій. Отримують його шляхом бродіння розбавленого натурального меду, а розливають в особливі пузаті пляшки. Залежно від співвідношення меду і води в суслі виділяють різновиди питного меду: пулторак, двуйняк, труйняк і чвурняк. Вживають питний мед теплим з глиняних чарок.

Суп № 1 в Польщі - журек. Він для цієї країни - що борщ для України. Головна хитрість - використання жура, тобто закваски на житнього борошна. Продається жур всюди і теж стане хорошим сувеніром для любителів гастрономічних експериментів.

ІЗРАЇЛЬ : Хумус І СИР

Хоча самі ізраїльтяни називають застілля національним видом спорту і толк в їжі знають, але питання, що привезти в якості їстівного сувеніра зі Святої землі, встає завжди. Причина в тому, що Ізраїль - країна недешева, і їжа там теж дорога. Але в будь-якому випадку виручає хумус - типова близькосхідна закуска. Вона являє собою пасту з нуту (він же турецький горох) з додаванням меленого смаженого кунжуту, оливкового масла, лимонного соку, приправ (коштує близько 3 євро за 1 кг).

_09

АЛКОГОЛЬ. В останні десятиліття в Ізраїлі бурхливо разивается виноробство. Відомі виноробні регіони - Галілея і Голанські висоти. Але, відверто кажучи, ціна на місцеві вина чимала: стомость самої невигадливій пляшки звичайного вина стартує від 6 євро.

Можна звернути увагу на цфатський сир - нежирний, слабосоленої аналог фети, моцарели або бринзи. Хоча всі сири в Ізраїлі хорошої якості.
Нарешті, місцеві авокадо, які ізраїльтяни примудряються вирощувати в безводних пустелях. Сезон авокадо доводиться в цій країні на зиму.

ЧЕХІЯ: ФЕРНЕТ І кордіала

Про пиво і так багато сказано, тому не станемо повторюватися. Відразу перейдемо до продукції окремого заводу в Карлових Варах. Це не тільки класична бехеровка, а й кілька інших напоїв - кордіал, KV 14. Ціни приблизно такі ж, як і в наших магазинах на бехерівку: по 15-17 євро за 1 л. І якщо бехеровка продається у нас всюди, то інші спиртні напої має сенс привозити. Оригінальним подарунком стане Фернет - гіркий трав'яний лікер. Чоловікам більше підійде класичний "стік", жінкам купуйте більш щадну лайт-версію "цитрус".

_10

Карловарські оплатки (тоненькі вафлі з не менш тонким прошарком начинки) привозять багато, але треба пам'ятати, що вони гарні в гарячому вигляді.

ОАЕ: ФІНІКИ І ШОКОЛАД

Здавалося б, що такого автентичного можна знайти в ОАЕ - країні, розташованій на мляву пустелю, яку ще кілька десятиліть тому населяли жебраки кочівники та ловці перлів? Але зайдіть в будь-який супермаркет чи на ринок і зверніть увагу на величезний вибір фініків самих різних сортів.

Бедуїни здавна трепетно ​​ставилися до фінікової пальми, адже її плоди були основою їх раціону. Повага і любов до фінікам збереглися у нащадків кочівників навіть серед суперсучасних хмарочосів. Непросунутого в цьому розмаїтті можна зупинитися на саудівських фініках аджва (Ajwa), особливо почитавшихся ще Пророком, і північноафриканських "Деглет Нур".

Незвичайним сувеніром може також стати також шоколадка на основі верблюжого молока.

_11

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

джерело: сьогодні

Новости