Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Українці активно купують нерухомість в Європі: як відрізняються умови в різних країнах

  1. Орфографічна помилка в тексті:

4 листопада 2015 року, 8:25 Переглядів: 4 листопада 2015 року, 8:25 Переглядів:   У курортних регіонах можна заробити на оренді житла, а подекуди і отримати ВНЗ або мультивізу

У курортних регіонах можна заробити на оренді житла, а подекуди і отримати ВНЗ або мультивізу. Фото: & nbsp; atollcyprus.ru.

Купівля нерухомості за кордоном перестала бути екзотикою для українців. Інтерес до неї активно росте з 2014 р на тлі нестабільної політичної та економічної ситуації в Україні, пишуть " вести ".

"Рік тому переважаючим мотивом покупки нерухомості за кордоном, як правило, виступала потреба зберегти валютні заощадження або вкласти їх з метою отримання прибутку. Сьогодні покупці все частіше заявляють про бажання мати власну нерухомість для життя та відпочинку", - розповіла член Ради директорів компанії ХАН ( Харківське агентство нерухомості) Олена Манжос.

Відповідно до цього люди формують і вимоги до об'єкта нерухомості, суть яких зводиться до наступного: при необхідності переїхати всією сім'єю і швидко вселитися, додала Манжос. Тим більше що в Європі досить легко підібрати нерухомість "за українськими цінами", тобто близько тисячі доларів за квадрат.

Як відзначають експерти, за 40 тисяч євро (саме на таку суму у ріелторів в Києві зараз найчастіше просять підшукати квартиру) можна знайти "працюючу" нерухомість (ту, що можна буде здати в оренду і заробляти) практично по всій Європі. А далі справа смаку: хто вибирає більш близькі за менталітетом Болгарію і Чехію, хто - більш комерційні Туреччину з Кіпром.

Болгарія - ідеально для пенсіонерів

Болгарія - ідеально для пенсіонерів

Фото: bulgara.ru

Найбільшим попитом користуються аналоги готелів - квартири, які можна здавати подобово. У Варні можна знайти студію в заселеному комплексі від 15 тисяч євро, в Сонячному березі - від 25 тисяч євро. Новобудови - трохи дорожче: від 27 тисяч євро, оскільки пропонують більше інфраструктури (наприклад, закритий басейн). Оформлення угоди займе від 2 до 4 тисяч євро. При покупці треба буде заплатити ще три відсотка від кадастрової вартості.

"Це два податки - на покупку / продаж і вивезення сміття", - пояснив менеджер з продажу Sun Real Сергій Каршаев. Ремонт та облаштування обійдеться ще в дві - три тисячі євро. Обслуговування - 8-12 євро в рік за один квадратний метр.

Щорічний податок на нерухомість сплачується з кадастрової вартості - в середньому 50-70 євро в рік. Тобто після покупки витрати на утримання апартаментів (податки плюс обслуговування) вкладуться в 400 євро, плюс доведеться сплатити воду / електрику.

"Влітку вода плюс електрику в моїй квартирі в 120 квадратних метрів обійшлися в 40 євро за місяць, взимку дорожче, оскільки централізованого опалення тут немає", - пояснив Каршаев.

Можна за ті ж кошти, що на курортах, придбати квартиру в містах Болгарії, однак ціна оренди тут набагато нижче, і, якщо ви маєте намір не жити, а виставити на здачу, вона при цілорічному орендування принесе доходу навіть менше, ніж апартаменти біля моря за два місяці. Якщо ж ви маєте намір користуватися нерухомістю одноосібно, то теж зможете укластися в суму 40 тисяч євро. "Буквально днями продав будинок в містечку в 100 квадратних метрів за 35 тисяч євро нашому співвітчизнику", - розповів Каршаев.

Він стверджує, що Болгарія - ідеальне місце для наших пенсіонерів. "Для отримання посвідки на проживання пенсіонера досить довідки з соцзабезу. Не потрібно навіть володіти нерухомістю в Болгарії, досить договору довгострокової оренди".

Угорщина - майже без податку на нерухомість

Фото: findrealty.ru

Угорщина - єдина європейська країна, де вид на проживання не залежить від суми, інвестованої в нерухомість. За 40 тисяч євро можна знайти студію на околицях міст. "У Мішкольці - від 15 тис. Євро, наприклад. Гарні термальні курорти (Хайдусобосло), їх можна здавати в оренду цілий рік", - пояснює Ярослава Чапко. Угода укладається у місцевого адвоката, а не у нотаріуса, як в більшості країн ЄС. Він і повинен отримати на неї дозвіл у місцевої влади.

"Це, по суті, формальність, але займає вона 1-1,5 місяці", - пояснила гендиректор ПО "Феміда" Надія Вороницька-Гайдак. Після вибору нерухомості потрібно підписати договір купівлі-продажу і внести передоплату. Потім адвокат отримує від мерії дозвільні документи на покупку, ви доплачуєте решту суми, і житло записується на нового власника. Після чого треба виплатити держмито при купівлі - близько 2 тисяч євро (чотири відсотки від кадастрової вартості). Обслуговування житла обійдеться в 30-40 євро / місяць. Щорічного податку на нерухомість в Угорщині поки немає, крім курортних місць (Балатон / Хевіз).

Іспанія - багато податків, мало доходу

Іспанія - багато податків, мало доходу

Фото: eco-turizm.net

В Іспанії до 40 тис. Євро можна підшукати квартиру на вторинному ринку в великих містах. Це, наприклад, можуть бути невеликі апартаменти з однією спальнею в центрі Аліканте або Торревьеха. "До того ж місцеві банки Зараз розпродають заставну нерухомість, так що ви можете знайти що-небудь по-справжньому цікаве ", - запевнила Ярослава Чапко. Але експерти попереджають: не варто розраховувати, що ця інвестиція швидко окупиться.

До суми угоди треба додати ще 5% - витрати на оформлення через агента (іншого не передбачено). Плюс передавальний податок - сім відсотків від вартості, заявленої в основному договорі, і муніципальний (на нього впливає вік нерухомості, кількість років володіння попереднім власником і ін.). Обслуговування нерухомості обходиться досить дорого - 800-1000 євро в рік плюс витрати на ремонт вторинки. При покупці нерухомості на первинному ринку треба бути готовим до додаткових витрат. Реєстрацію оплачують нові власники. "У випадку, якщо вартість нерухомості - від 50 до 100 тисяч євро, то внесення імені до Реєстру власників обійдеться близько 200 євро, якщо сума покупки вище, то і ціна реєстрації буде вище", - пояснила Надія Вороницька-Гайдак.

Плюс податки: для квартир і житлових будинків - сім відсотків, для комерційної нерухомості та земельних ділянок без будівель - 16 відсотків від вартості. І ще 0,5 відсотка від вартості - податок на документальне оформлення. Здати в оренду можна через місцеве агентство, яке за свої послуги візьме до 20 відсотків. "В результаті прибутковість - максимум чотири відсотки", - зазначає Чапко.

Туреччина - прибутково круглий рік

Туреччина - прибутково круглий рік

Фото: sreda-online.ru

Курортну нерухомість за 40 тисяч євро в Туреччині можна підібрати на відстані від 600 метрів від лінії моря. Це буде студіо або навіть квартира з однією спальнею і вітальнею. За оформлення угоди доведеться викласти 2-3 тисячі євро. Обслуговування - 50-100 євро плюс щорічний податок в розмірі 0,1-0,2% від кадастрової вартості (встановлюють муніципалітети). В цілому витрати на утримання складуть 500-600 євро в рік.

Найбільшим попитом користуються апарт-готелі з басейнами, фітнес-залами, дитячими та спортивними майданчиками. Якщо здати в оренду своєї ж компанії, що управляє, вона бере від 10 до 20% доходу за послуги, але це дозволить отримувати до семи відсотків доходу в рік, оскільки сезон тут практично цілорічний. Якщо здавати самостійно і пощастить - можна отримувати щорічний дохід в розмірі 10%. "Взимку такі апарт-готелі популярні у європейців, адже інфраструктура здаються комплексів передбачає закриті басейни", - зазначила Ярослава Чапко.

Північний Кіпр - довгий сезон

На Кіпрі найдовший курортний сезон в Європі - до 10 місяців. До 40 тисяч євро можна підібрати студію в курортних містах. Причому забудовники зараз борються за інвестора інфраструктурою: комплекс може включати, наприклад, п'ять басейнів, кілька водних гірок і дитячий сад. Оформлення угоди обійдеться до дев'яти відсотків покупки. Щорічний податок - до 100 євро за апартаменти. Обслуговування - 800-900 євро на рік. Самі забудовники пропонують гарантовану оренду (5-7 відсотків прибутковості), але в деяких випадках обіцяють і 12-15% в рік.

Чехія - іпотека для іноземців

Фото: atrua.ru

У Чехії можна купити комфортне житло навіть від 10 тисяч євро. "На півночі Чехії в маленьких курортних містах двушку в реставрованих панельках можна підшукати по 10-13 тисяч євро, в самій Празі можна знайти від 40 тисяч євро", - розповіла менеджер Trade Estate Анастасія Кіпенская. Зараз, за ​​її словами, досить високий попит у українських пенсіонерів на нерухомість в Чехії. Причому частіше - на дорожчу. "Нещодавно оформили операцію з продажу вілли в 350 квадратних метрів в Празі за 1,5 млн євро", - розповіла Кіпенская.

Продавець / покупець платить чотири відсотки від вартості угоди (по кадастрової вартості). Щорічний податок - приблизно 10 крон / квадратний метр / рік, тобто 60 квадратних метрів - 600 крон на рік. Це близько 600 грн. У чеських новобудовах є особливість: все одно, коли входиш в проект, на початковій стадії або на фіналі, ціна однакова. Однак дешевої її назвати складно - ціна від забудовника в півтора-два рази вище київської. З плюсів - в Чехії кредитують на рівних з місцевими іноземців: при сплаті 50% вартості - від 2,7-6% річних. Оренда в Празі - від 400 євро на місяць.

ЩО ДАЮТЬ ЗАКОРДОННІ квадратів: Одна з основних причин, чому українці цікавляться нерухомістю в ЄС, - можливість отримання власником (а в деяких випадках і членами його сім'ї) мультивізи, то є візи, що дає право багаторазового в'їзду в держави, що входять в Шенгенську угоду.

Право на річну мультивізу надає:

  • Чехія
  • Іспанія
  • Фінляндія
  • Німеччина
  • Болгарія (візу дають також дітям і подружжю)
  • Кіпр (родичі отримують мультивізу терміном до трьох років)

Купівля нерухомості в деяких з країн ЄС дає право на отримання виду на проживання з можливістю подальшого оформлення ПМЖ і громадянства. Але витратитися потрібно серйозно, і 40 тисяч євро в цьому випадку не вистачить. Причому треба розуміти, що менше п'яти років процес отримання громадянства не займе. Приймаюча сторона встановлює особливі умови: кількість днів перебування в країні, знання мови, наявність стабільного доходу або рахунок в банку, відсутність кримінального минулого і ін.

Менше п'яти років процес отримання громадянства не займе

До недавнього часу найлояльнішої була Латвія, де покупка нерухомості на суму від 150 тисяч євро давала право на отримання виду на проживання, однак недавно вона підняла ценз до 250 тисяч євро. Греція видає посвідки на проживання при покупці нерухомості вартістю від 250 тисяч євро, Болгарія - від 300 тисяч євро, Іспанія і Португалія - ​​від 500 тисяч євро. А ось в Ірландії треба інвестувати мільйони євро. Будь-який іноземець може придбати нерухомість в Туреччині, при цьому він отримує мультивізу, а через рік - вид на проживання з можливістю подальшого отримання громадянства.

У деяких країнах ЄС покупка житла безпосередньо не гарантує отримання ВНЖ. "Однак саме наявність своєї нерухомості може стати вирішальним фактором при отриманні посвідки на проживання. А через кілька років ВНЖ можна поміняти на громадянство. Така практика зустрічається в Польщі, Угорщині, Італії. І вартість об'єкта не має значення", - уточнив керуючий партнер Kiev Standard Олег Перегінець.

Процедура покупки нерухомості в різних країнах особливо не відрізняється і базується на таких основних етапах:

  • вибір об'єкта;
  • попередній договір;
  • Основний договір;
  • реєстрація договору купівлі-продажу нерухомості.

Продавці закордонної нерухомості зізнаються, що схема "безнал плюс кеш" дуже вітається. Але законодавство більшості країн передбачає саме безготівковий розрахунок при оформленні угоди.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

нерухомість

, житло , Болгарія , ціна , ЄС , покупка , податок , оформлення , апартаменти , вид на проживання , обслуговування , угоди

Ви зараз переглядаєте новина "Українці активно купують нерухомість в Європі: як відрізняються умови в різних країнах". інші Новини нерухомості дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Новости