Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Типи готелів - 2Hispania

  1. ТИПОЛОГІЯ ГОТЕЛІВ
  2. Інші види розміщення в ІСПАНІЇ і ПОРТУГАЛІЇ
  3. СКАРГИ і РЕКЛАМАЦИИ

Більшість початківців мандрівників вважають, що вартість готелю і загальний рівень сервісу визначаються кількістю зірок або ключів, що красуються на начищеної до блиску табличці біля входу в готель Більшість початківців мандрівників вважають, що вартість готелю і загальний рівень сервісу визначаються кількістю зірок або ключів, що красуються на начищеної до блиску табличці біля входу в готель. Вони глибоко помиляються. Зірки на готельному небосхилі Іспанії, як втім і Португалії - конструкція штучна, яка має мало спільного з реальністю.
Зірковість жодним чином не впливає на рівень ціни за номер. Є розкішні готелі 5 Зірок, де ніч коштує від 280 € до 350 €, а є готелі досить низькою категорії з мінімумом зручностей, де з Вас візьмуть 130 € - 200 €. Вся справа в повній свободі ціноутворення. Єдина обов'язок господаря або керуючої компанії готелю полягає в необхідності щорічно надавати в відповідну туристичну адміністрацію (Administración Turística) інформацію про встановлені тарифи. Відповідно вартість проживання в конкретній готелі цілком і повністю залежить від ринкової ситуації в тій місцевості, де вона розташована, а також сезону (temporada). Їх зазвичай буває три: високий (temporada alta), середній (temporada media) і низький (temporada baja). Єдиних дат у цих сезонів немає. Втім, ринок виробив певний загальний підхід до визначення меж різних сезонів.
«Темпорада альта» або високий сезон - зазвичай припадає на липень / серпень / початок вересня і святкові дні (Страсний тиждень, Різдво і Новий рік). У цей період готелі добре заповнюються, а ціни досягають піку.
Весна і осінь - час т.зв. «Середнього сезону» або «темпорада медіа», коли готелі знижують вартість проживання, але вона все ще не досягає дна.
Низький сезон «розпродажу» або «темпорада Баха» настає, як правило, в самому кінці осені і триває приблизно до середини березня (з перервою на різдвяні канікули).
У міських готелях є «особлива сезонність» - вартість номера поставлена ​​в залежність від дня тижня. У вихідні вона вище, ніж серед тижня. Графік публікується в каталогах і на сайтах готелів.
При виборі готелю слід враховувати, що законом про класифікацію готелів встановлено дуже обмежене число вимог до номерів і послуг, які повинні надавати готелі різних категорій. Їх перелік наведено нижче (в деяких автономіях Іспанії список трохи відрізняється):
1 *: Двомісний номер площею не менше 12 кв. м, одномісний - 7 кв.м і туалет площею не менше 3,5 кв.м (ванна або душ), опалення і ліфт.
2 **: Двомісний номер площею не менше 14 кв. м, одномісний - 7 кв.м і туалет площею не менше 3,5 кв.м (ванна або душ), телефон в номері, опалення, ліфт і сейф (в номері або на ресепшені).
3 ***: Двомісний номер площею не менше 15 кв. м, одномісний - 8 кв.м і туалет площею не менше 4 кв.м (ванна або душ), телефон в номері, система кондиціонування повітря в зонах загального користування, опалення, ліфт, бар і сейф (в номері або на ресепшені).
4 ****: Двомісний номер площею не менше 16 кв. м, одномісний - 9 кв. м і туалет площею не менше 4,5 кв. м (ванна або душ), телефон в номері, система кондиціонування повітря в номері, опалення, ліфт, бар і сейф в номері.
5 *****: Двомісний номер площею не менше 17 кв. м, одномісний - 10 кв. м і туалет площею не менше 5 кв. м (ванна або душ), телефон в номері, система кондиціонування повітря в номері, опалення, ліфт, бар і сейф в номері.
Виходить, що сяйво п'яти зірок на фасаді іспанської готелі не гарантує клієнту ні наявності фена в номері, ні того, що ці пристрої будуть працювати як треба. А ось те, що за зірки все ж доведеться доплатити, в тому числі з-за високого ПДВ для готелів вищої категорії - поза всяким сумнівом.

Але є й інша, приємна сторона «свободи». Вона породила цікавий феномен, який дозволяє клієнтам іспанських готелів отримувати більше сервісу за менші гроші. Справа в тому, що деякі власники готелів або навіть цілі ланцюги спеціально занижують свій клас (зірковість) з метою скорочення сум податку і обов'язкових платежів на користь держави. В результаті таких маніпуляцій дорожчі і «зоряні» готелі не завжди виграють у порівнянні зі своїми «скромними» сусідами: ні за якістю, ні за загальною кількістю послуг. У такій ситуації, щоб не промахнутися, залишається одне з двох: або бронювати «на авось», або вдатися до допомоги професіоналів.

ДОВІДКОВО
1. Найвищі ціни на розміщення в Іспанії протягом останніх років фіксуються в Барселоні. Найдорожчим містом Португалії є Лісабон.
2. При формуванні бюджету на розміщення слід закладати 100 € в день на двох (для туристів, які розраховують на рівень комфорту вище середнього). Якщо Ви подорожуєте на самоті, то вартість номера складе 80% від його звичайної ціни. При плануванні поїздки також слід враховувати, що з листопада по березень деякі готелі в курортних зонах закриті.

ТИПОЛОГІЯ ГОТЕЛІВ

• Готелі (Hotel) Іспанії та Португалії правильніше кваліфікувати за типами, виходячи при цьому з місця розташування готелів • Готелі (Hotel) Іспанії та Португалії правильніше кваліфікувати за типами, виходячи при цьому з місця розташування готелів. Саме такий підхід скоріше допоможе вибрати той варіант розміщення, який найбільшою мірою відповідає Вашим потребам. В результаті отримуємо всього три типи готелів: міські, пляжні та сільські.
Пляжні готелі (Hotel de playa) розташовуються в приморських містечках, куди стікається основна маса туристів. Значна частина готелів у моря дуже нагадує радянські пансіонати на березі Чорного моря, хоча б тому, що їх власники часто продають «путівку», що включає тижневе проживання з харчуванням (MP - 2-х разове або РС - триразове) і анімацією (тобто . масовиками-витівниками). У сезон зупинитися на день або два в такому готелі не завжди можливо.
Міські готелі (Hotel ciudad) зазвичай розташовані в історичних центрах великих і середніх міст або в їх діловій частині. Рівень сервісу в міських готелях зазвичай вище, ніж в пляжних.
Сільські готелі (Hotel rural). Їх відрізняють мала кількість номерів (макс. 25) і місцезнаходження в сільській місцевості (невеликих селах або маєтках). В іншому такі готелі надають ті ж послуги, що і міські готелі. Що стосується рівня сервісу, то він дуже домашній. І цим все сказано. За інших рівних умов пальма першості належить саме «сільським готелям». У Португалії кращі готелі цього типу об'єднані в мережу «Солареш» (Solares de Portugal). Що стосується Іспанії, то найбільше «сільських готелів» в наступних регіонах: Кастилія-Ла Манча, Кастилія-і-Леон, Галісія, Астурія і Кантабрія. Їх господарі запропонують Вам не тільки нічліг, а й масу інших цікавих занять: піші екскурсії по околицях, прогулянки на конях, велосипедах, познайомлять з різними сільськими ремеслами. Найголовніше, що подібну пригоду цілком доступно: 60 - 100 € за двомісний номер.
Примітки. У Португалії отельерам ставиться в обов'язок годувати постояльців сніданком, тому він завжди включений в ціну номера. В Іспанії сніданок в готелі є опцією і оплачується окремо.
Незважаючи на величезну кількість готелів, в липні - серпні (пік туристичного сезону) з нічлігом можуть бути труднощі, тому про житло в цей період варто турбуватися заздалегідь і бронювати готель за пару місяців до поїздки. До того ж попереднє бронювання (Ресерва) готелю вважається в Європі ознакою хорошого тону. Інтернет, де за останній час з'явилася величезна кількість спеціалізованих сайтів (booking.com, hotels.com і т.п.), дозволяє забронювати номер в готелі в лічені хвилини. Відповідний сервіс також інтегрований майже в усі офіційні інформаційні туристичні портали регіонів Іспанії і Португалії. При розміщенні в готелі досить пред'явити на стійці реєстрації один паспорт на номер і роздруківку листа з бронью ( «Ресерва»).

• «Парадор» |  Parador (Іспанія) і «поузадах» |  Pousada (Португалія): готель, що належить до державної мережі «зразково-показових» готелів • «Парадор» | Parador (Іспанія) і «поузадах» | Pousada (Португалія): готель, що належить до державної мережі «зразково-показових» готелів. Суть концепції обох ланцюгів полягає в тому, що в них включені сучасні готелі класу 3 *** або 4 ****, які знаходяться в відреставрованих палацах, монастирях, замках, а також сучасних будівлях, спеціально побудованих в рідкісно красивих місцях Піренейського півострова ( найчастіше в заповідниках). Деякі з них мають категорію готель-пам'ятник історії. Номери та громадські зони в таких готелях декоруються в повній відповідності з
історичними традиціями тієї місцевості, де вони розташовані, а меню ресторанів базується на регіональних продуктах і традиційних рецептах. У деяких співтовариствах Іспанії створені аналогічні готельні ланцюги, такі як мережа «Оспедеріас» | Hospederias в Арагоні.

Все Парадори і поузадах на одній карті

Інші види розміщення в ІСПАНІЇ і ПОРТУГАЛІЇ

• апарт-готелів (Aparta-hotel). Діляться на три розряди, які позначаються ключами (від 1 до 3). Їх головна відмінність від готелю наявність кухні всередині номера (квартири). Цим же терміном нерідко позначають будинку або квартири, які здаються в найм. Зустрічаються практично повсюдно (на березі, в містах, в сільській місцевості). Користуються попитом у туристів, що бажають заощадити на розміщенні та харчуванні. У номері такого готелю можна оселитися цілою компанією і готувати собі їжу з продуктів куплених на ринку, а не витрачати «скажені» гроші на ресторани і кафе. Є і незручність - забиратися доведеться теж самостійно або додатково платити за це.

• ресорт (Resort): комплекс, що складається з готелю і спортивно-рекреаційних об'єктів оточуючих житлову зону.

• Готель-Бальнеаріо (Hotel balneario), а точніше санаторій: розташовуються в безпосередній близькості від лікувальних мінеральних джерел. Такі готелі надають не тільки розміщення, а й лікування різних хронічних захворювань з використанням мінеральних вод.

• Готель СПА (Hotel SPA): клієнти таких готелів на додаток до даху над головою отримують лікування з використанням властивостей звичайної води, куди для збільшення розслабляючого і естетичного ефекту від процедур додаються певні субстанції.

• Кемпінг і готелі бунгало (Hotel bungaló): зазвичай складаються з маленьких одноповерхових будиночків, зазвичай дерев'яних, з кухнею і туалетом (іноді без). Такий собі різновид апрата-готелю (aparta-hotel). У кемпінгах також існують спеціальні місця для стоянок будинків на колесах (автобудинку).

• Посада · (Posada), в деяких регіонах: Пасос (Pazos), Касонас (Casonas), Кортіхос (Cortijos) - готелі з історією, розташовані у відреставрованих палацах, панських будинках, маєтках. Найчастіше відносяться до сегменту сільських готелів.

• «залишається» або готелі нижчого розряду (Hotel-Residencia або Hostal) - класифікуються за тією ж системою зірок, що і готелі. Рівень комфорту в них на один щабель нижче, ніж в готелі з тією ж кількістю зірок, відповідно проживання в таких готелях дешевше. Для молодих людей до 26 років організована спеціальна молодіжна мережа Хостелів, з мінімумом зручностей. Кімнати розраховані на проживання в них одночасно кількох людей (мін.4). Ліжка в таких «нічліжках» зазвичай двоповерхові, а здається і оплачується койко-місце, а не номер цілком. Зате і ціни тут дуже низькі - в районі 15 € / ніч.

• Хостел (Pеnsion - ісп. Pençao - порт.) - мебльовані кімнати. Один з найбільш економічних варіантів ночівлі. Фактично Вам запропонують кімнату з ліжком і зручностями на поверсі. Перш ніж приймати рішення про наймання рекомендується попередньо оглянути пропоноване житло.

• Мотелі · (Moteles): зазвичай розташовані в безпосередній близькості до автомобільної дороги. Номери мають окремий вхід і здаються разом з паркувальним місцем. Надовго зупинитися в мотелі не можна.

• Альбергом · (Albergue): притулки для туристів, що віддають перевагу активному відпочинку на природі, в тому числі піші походи. Постояльцеві відводиться ліжко-місце в загальній спальні. Туалетом і кухнею теж користується все мешканці комуналки. Притулки особливо популярні у молоді і любителів галасливих і веселих компаній. Найчастіше зустрічаються на паломницькому шляху Сантьяго. Бувають притулки, де можна зняти окрему кімнату (вони, природно, коштують дорожче).

• Приватний сектор. Іспанці і португальці не проти підзаробити на здачі житла туристам, а тому в курортних містах, особливо в пік сезону, досить поширена практика розселення приїжджих «дикунів» в квартири або кімнати місцевих жителів. В цьому випадку, перш ніж приймати рішення, варто подивитися пропоноване житло. Дізнатися про наявність подібних пропозицій можна в місцевому Бюро Інформації.

СКАРГИ і РЕКЛАМАЦИИ

Законом про захист прав споживачів в Іспанії встановлено, що продукти і послуги повинні в обов'язковому порядку містити інформацію про їх якість та умови надання, а також включати відомості про можливості та порядку розірвання контракту з ініціативи покупця.
Таким чином, в документі, наданому клієнту при бронюванні готелю, повинні бути відображені такі відомості: категорія готелю, його місцезнаходження, характеристика номера (ів), відомості про інших послуги, що надаються клієнту готелю, кількість осіб, тариф за кожну ніч, умови відмови від брон і, а також можливі супутні послуги, включені у вартість номера (сніданок, екскурсія або т.п.).
У разі порушення готелем одного з пунктів контракту з бронювання, клієнт має право вважати, що він зіткнувся з «невиконанням контракту і ненаданням послуги в повному обсязі». В цьому випадку необхідно заповнити відповідний рекламаційний лист (hoja de reclamación). Подібні «жалібні книги» повинні знаходитися на видному місці у всіх установах, що надають послуги населенню. «Лист рекламацій» слід передати в муніципальну службу інформування споживачів / la Oficina Municipal de Información al Consumidor (OMIC) там, де відбулося порушення, або відправити до Генеральної Дирекції / la Dirección General de Consumo. Ці установи зобов'язані інформувати споживача про заходи, вжиті щодо порушника, а також виступати в якості посередника між покупцем товару / послуги і підприємством порушником. Якщо виявитися, що підприємство дійсно не виконало свої зобов'язання, то споживач має право на повне або часткове повернення сплачених грошових коштів. Сума відшкодування залежить від ступеня збитку.

Новости