Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

СПІВАЧКА Хоутон Алія. Обговорення на LiveInternet


співачка
співачка   Алія народилася 16 січня 1979 року в Брукліні (Нью-Йорк), але зросла в Детройті після того, як її родина переїхала туди жити, коли їй було всього 4 роки
Алія народилася 16 січня 1979 року в Брукліні (Нью-Йорк), але зросла в Детройті після того, як її родина переїхала туди жити, коли їй було всього 4 роки. Її ім'я перекладається з стародавньої мови суахілі як "піднесена, захоплена". "Воно багато до чого зобов'язує, - говорила Аалія, - і я намагаюся відповідати йому".
Алія почала співати з дитинства, в шестирічному віці зіграла невелику роль в шкільній постановці мюзиклу Annie і вирішила стати співачкою. Одного разу у неї з'явився шанс виступити в телепрограмі Star Search. Конкурс 10-річна починаюча співачка конкурс не виграла, але не стала засмучуватися, і сприйняла це як один з необхідних життєвих уроків.

Лія, як її звали батьки, стала гордістю церковного хору і в 11 років отримала чудову нагоду почати свою музичну кар'єру, коли її дядько Беррі Хенкерсон, власник менеджерської компанії Blackground Records, звів Алію зі своєю колишньою дружиною і дуже популярною співачкою Гледіс Найт, якій була потрібна бек-вокалістка. Алія на все життя запам'ятала п'ять аншлагових вечорів на кращих концертних майданчиках Лас-Вегаса, де вона виступила в трупі великої Гледіс. Одну пісню в ході цього виступу вони виконали дуетом, а друга пісня здійснилася самої Алієй.

У 1992 році дядько представив Алію своєму протеже Роберту Келлі, чиїм менеджером він був. Келлі погодився прослухати дівчину в будинку її батьків, був зачарований голосом і чарівністю 13-річної Алії, і незабаром запропонував зустрітися в його студії, щоб обговорити запис її першого диска. Алія їздила до Келлі в Чикаго, коли ще була учнівської детройтської вищої школи виконавського мистецтва.

Перший альбом співачки, "Age Ain`t Nothing But A Number", вийшов в червні 1994 року і був спродюсований Робертом Келлі. Автором усіх пісень альбому, крім "At Your Best (You Are Love)", був Келлі. Пізніше альбом став платиновим, а сингли: "Back & Forth" і "At Your Best (You Are Love)" - золотими.
Жовта преса приділяла чимало уваги юній співачці: поширилися чутки, що 15-річна Алія і 27-річний Келлі складається в близьких відносинах. У своїх інтерв'ю Алія заперечувала факт зв'язку зі своїм продюсером, а Келлі взагалі уникав розмов на цю тему. Сім'я Хоутон зробила все можливе, щоб Алія і Келлі більше не зустрічалися. Але журнал Vibe пізніше виявив свідоцтво про укладення шлюбу, в якому говорилося, що пара одружилася 31 серпня 1994 року в готелі Sheraton Gateway Suites в містечку Роузмонт, штат Іллінойс. У свідоцтві про шлюб говорилося, що 15-річній Аліє було 18 років. За повідомленнями, нелегальний шлюб був анульований батьками Алії в лютому 1995 року.
Алія уклала контракт з компанією дядька, яка поширювала записи своїх артистів через відомий лейбл Jive. На вулицях її чекали юрби шанувальників, для яких її харизматична особистість, витончений вокал і стильність пісень стали джерелом початку нового напряму в ритм-енд-блюз.



Співачка привернула до себе увагу як представниця руху "new jill swing" середини 1990-х років.

У 1996 році Aлія познайомилася з талановитим композитором Тімбалендом, який став в подальшому її продюсером і правою рукою. Ця зустріч поклала початок їх плідної співпраці на всі наступні роки. Він був автором і співавтором практично всіх її майбутніх хітів, і просто хорошим другом.


Щоб набратися досвіду виживання в шоу-бізнесі, Алія стала студенткою Детройтской школи виконавських мистецтв
Щоб набратися досвіду виживання в шоу-бізнесі, Алія стала студенткою Детройтской школи виконавських мистецтв. У 1997 році Алія вийшла з її стін дипломованим танцюристом і побувала на обкладинках більшості популярних жіночих щомісячників, ставши кумиром для мільйонів дівчат усього світу. У тому ж році Алія почала акторську діяльність. Вона з'явилася в серіалі "Поліцейські під прикриттям" в ролі самої себе.

Вона записала пісню "Journey to the Past" до мультфільму "Анастасія", а її автори були номіновані на "Оскар" в категорії "Краща пісня до фільму".

Але справжній успіх і всесвітня слава прийшли до Aліі в 2000 році після Try Again - пісні до фільму Romeo Must Die, в якому співачка взяла участь, дебютувавши в одній з головних ролей. Try Again очолювала вершини хіт-парадів багатьох країн. Успіх цієї пісні приніс Aліі номінацію на "Греммі" і нагороду в номінації "Краще жіноче відео" на VMA 2000, причому в цій номінації вона обійшла таких претенденток, як Madonna, Janet Jackson, Toni Braxton і Britney Spears.
Але справжній успіх і всесвітня слава прийшли до Aліі в 2000 році після Try Again - пісні до фільму Romeo Must Die, в якому співачка взяла участь, дебютувавши в одній з головних ролей
Зі своїм турне вона побувала в Південній і Північній Америці, Європі та Японії. Їй однаково добре вдавалося виконувати романтичні балади та пісні середнього темпу, але за новим фанковим звучанням ховалася та ж пластична худенька дівчина в спортивних штанях і топіках, яка була ще більше близька народу.


У фільмі Romeo Must Die її партнерами були гонконгський актор Джет Лі та репер DMX
У фільмі "Romeo Must Die" її партнерами були гонконгський актор Джет Лі та репер DMX.

Алія підготувала три композиції для саундтрека до цієї картини. У березні 2000 року вийшов саундтрек до фільму, серед пісень був її дует з репером DMX в пісні "Come Back In One Piece" і пісні "Try Again" і "Are You Feelin` Me?". До травня 2000 року саундтрек став платиновим, а співачці була запропонована роль у фільмі "Queen Of The Damned" сценариста Anne Rice.

Шанувальники з нетерпінням чекали виходу третього альбому співачки. 17 липня 2001 року на прилавках музичних магазинів з'явився її довгоочікуваний альбом - Aaliyah, в якому вона постала в своєму новому образі і стилі, більш зрілому і жіночому, ніж раніше.

Альбом вийшов різноплановим - в ньому переплелися такі музичні напрямки, як соул, фанк, хіп-хоп, трохи латино і навіть рок, ну, і звичайно ж R & B. Aлія назвала цей альбом самим особистим і улюбленим, тому вона і дала йому своє ім'я. Першим синглом до нього стала пісня We Need A Resolution з трохи похмурим і загадковим відео.


Саме в цей період, коли Алія стала всесвітньо відомою, і практично всі її роботи були приречені на успіх, сталася трагедія
Саме в цей період, коли Алія стала всесвітньо відомою, і практично всі її роботи були приречені на успіх, сталася трагедія.
У серпні Алія разом зі співробітниками звукозаписної компанії, стилістами і охоронцем прилетіли в Нассау для того, щоб зняти відео для нової пісні співачки. 25 серпня 2001 після завершення зйомок кліпу на пісню Rock The Boat Aaliyah і знімальна група поверталися до Флориди. Невеликий літак Cessna-402B, на борту якого вони перебували, зазнав аварії відразу після зльоту з аеродрому на одному з Багамських островів Абако. Відразу після падіння літак загорівся. На борту літака було 9 чоловік, включаючи пілота.
Виліт знімальної групи був призначений на наступний день, але так як зйомки закінчилися раніше терміну, Алія і її супроводжують наполягли на поверненні в США. Всупереч порадам вантажників і пілота все обладнання було завантажено в літак. Вони не знали, що літак не може витримати все обладнання, привезене раніше на літаку Cessna 404. Таким чином, вага вантажу на борту перевищував допустимий компанією Cessna. Літак впав незабаром після зльоту на відстані близько 60 метрів від злітно-посадкової смуги. Алія, пілот Луї Моралес III, стиліст-перукар Ерік Форман, Ентоні Додд, охоронець Скотт Галліна, відеопродюсер Дуглас Кратц, стиліст Крістофер Малдонадо і співробітники лейбла Blackground Records Кіт Уеллас і Джина Сміт загинули.
За версією слідчих, Алія померла від декількох опіків і удару головою, не кажучи про сильному шоці і слабке серце. Слідчий зробив висновок, що навіть якщо б Алія вижила, її одужання виявилося б практично неможливим через отримані травми.


Головним винуватцем авіакатастрофи пізніше був визнаний пілот Луї Антоніо Моралес
Головним винуватцем авіакатастрофи пізніше був визнаний пілот Луї Антоніо Моралес. Поліція стверджує, що незадовго до фатального польоту Моралес був умовно засуджений до трьох років тюремного ув'язнення за вживання і зберігання наркотиків. Крім того, слідство встановило, що за літаком належним чином не доглядали, а власник "Сессни" не мав дозволу здійснювати чартерні рейси на Багамські острови.

Алія мала намір продовжувати акторську діяльність: уже були відзняті епізоди фільму "Матриця: Перезавантаження" з її участю. За даними World Entertainment News, кіностудія Warner Bros., яка займалася виробництвом цієї стрічки, отримала безліч звернень від шанувальників співачки і актриси. Фанати благали, просили і вимагали "зберегти пам'ять про загиблу" і не перезнімати епізоди за участю актриси в продовженнях "Матриці". Але продюсерів, по всій видимості, збентежив розмір додаткових витрат на відтворення героїні Алії в нових епізодах за допомогою комп'ютерної техніки.

До вересня 2001 року її альбом Aaliyah виявився на вершині Billboard 200 Albums сhart.
Після загибелі співачки в 2002 році був випущений альбом "I Care 4 You", що включав в себе її найбільші хіти і 6 раніше не видавалися пісень: "Miss you", "Do not know what to tell ya", "Erica Kane" , "All i need", "Come over", "Do not worry". Головним синглом з альбому стала пісня "Miss you". На неї було знято трібьютного кліп. У 2005 році вийшла збірка «Ultimate Aaliyah», в 2009 році - "Aaliyah: rare tracks", що включає ремікси і кілька пісень з саундтрека до фільму "Ромео повинен померти".













У березні 2000 року вийшов саундтрек до фільму, серед пісень був її дует з репером DMX в пісні "Come Back In One Piece" і пісні "Try Again" і "Are You Feelin` Me?

Новости