Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Нурали Алієв оголосив про запуск проекту з порятунку снігових барсів в Казахстані «Kingdom of Snow Leopard»

В Алмати відбулася офіційна презентація приватного міжнародного фонду «Snow Leopard Foundation», засновником і засновником якого виступив великий казахстанський бізнесмен, меценат і громадський діяч Нурали Алієв, передає Caravan.kz .

В урочистому Гала-вечері з нагоди відкриття фонду взяли участь представники міжнародних організацій з охорони навколишнього середовища, провідні вчені-зоологи та почесні гості зі Швеції, США, Китаю, Росії, Монако, Об'єднаних Арабських Еміратів, Нідерландів, Македонії, Данії, Франції та Туреччини , представники державних органів, великі казахстанські та зарубіжні бізнесмени, вітчизняні та іноземні митці.

На особисте запрошення засновника нового міжнародного фонду Нурали Алієва захід відвідали такі гості як голлівудський актор Едріан Броуді, відомий шведський мандрівник Йохан Нільсон, віце-президент фонду Джека Ма «Paradise International Foundation» Ван Дечжі, представітельФонда принца Монако Альберта II Гетсбі Мілютен і ін.

У своєму вітальному слові учасникам презентації Нурали Алієв зізнався, що довго роздумував над ідеєю створення цього фонду і прийшов до висновку, що необхідно створити таку систему, яка відновить популяції Ірбіс в Казахстані на десятки років вперед.

«Сніговий барс є символом Незалежної Казахстану. Однак за менш ніж чверть століття популяція цих тварин в Казахстані скоротилася більш ніж на 40% », - підкреслив він.

За словами Н.Аліева, «Snow Leopard Fo undation» стане першим фондом серед країн СНД по реінтродукції популяції снігових барсів в Казахстані.

Як з'ясувалося, в рамках унікальної програми «Kingdom of Snow Leopard» планується будівництво Центру розведення і адаптації снігового барса на території Ілі-Алатауського національного природного парку площею понад 500 гектарів. Крім того, на території Центру буде побудований візит-центр і оглядові майданчики, звідки люди зможуть спостерігати за життям барсів з безпечної відстані.

«Протягом багатьох років робота з охорони і порятунку сніжного барса була спрямована на те, щоб вважати поголів'я, тобто фактично спостерігати за зникненням виду. Ми сподіваємося, що цей проект буде сприяти реальному відновлення популяції ірбіса », - уклав Є. Еркінбаев, виконавчий директор фонду« Snow Leopard Foundation ».

Проект буде супроводжуватися дослідниками нового наукового центру по захисту сніжного барса. Завідувач відділом теріологів Інституту зоології Олексій Грачов, представник династії вчених, не одне десятиліття присвятили вивченню сніжного барса, в ході свого виступу зазначив, що робота Snow Leopard Foundation буде заснована на строгому науковому підході.

Як зауважив Нурали Алієв в ході презентації проекту, сніжний барс не визнає державних кордонів. Так він закликав гостей вечора, які прилетіли з різних країн, об'єднати зусилля в порятунку цих рідкісних звірів і підтримати розвиток «Snow Leopard Foundation».

У свою чергу, представники міжнародних організацій таких як ПРООН, Міжнародний союз охорони природи, Всесвітній фонд дикої природи WWF, фонд «The Paradise International Foundation» та інші висловили готовність надати новому фонду будь-яку експертну та консультаційну підтримку.

«У всьому світі налічується понад 4000 Ірбіс, за останні 16 років їх кількість зменшилася на 20%. На частку Казахстану припадає 3% світової популяції, але це не окрема угруповання. Казахстан історично виконував роль екологічного коридору. І сьогоднішнє поділ ареалу на окремі фрагменти може привести до знищення виду. Разом з тим, ініціатива зі створення в Казахстані «Центру розведення снігового барса» унікальна, і від імені представників усіх міжнародних природоохоронних організацій хотілося б сказати величезне спасибі Нурали Рахатовічу Алієву за цей проект », - зазначив директор Центрально-Азіатської програми WWF Григорій Мазманянц.

Також в ході презентації Нурали Алієв представив гостям нового Посла фонду «Snow Leopard Foundation» Йохана Нільсона, який буде представляти інтереси фонду за кордоном. Йохан Ернст Нільсон є послом Міжнародного союзу охорони природи, Почесним Послом Доброї волі Непалу, Президентом шведської асоціації «Everest Summiteers Association», засновником компанії «Aidbox» та ін. На рахунку шведського мандрівника більше 30 експедицій в 145 країнах світу, одна з яких, що продовжилася 18 місяців з Южного на Північний полюс, була занесена в Книгу рекордів Гіннесса в 2015 році.

У своєму виступі перед гостями Гала-вечері Йохан Нільсон зазначив: «Колись говорили, що неможливо відправитися в космос, але людство зробило це, і особисто я тепер ніколи не скажу, що щось неможливо. Даний проект буде першим в світі, і його створення і реалізація заслуговують на повагу ».

Даний проект буде першим в світі, і його створення і реалізація заслуговують на повагу »

Інші закордонні гості розповіли про те, як в їхніх країнах працюють фонди, які допомагають підтримати природоохоронні проекти. Зокрема, міжнародний фонд «The Paradise International Foundation», ініційований відомими підприємцями, митцями і філантропами в Китаї, очолюваний Джеком Ма і Поні Ма, з 2015 року створив п'ять заповідників загальною площею понад 400 000 кв.м.

«Ірбіс є символом Казахстану, точно так же, як панда символізує Китай. Турбота про символічних видах тварин дуже важлива для природоохоронної діяльності світу, але Китай зацікавлений і в охороні снігового барса, адже унікальний хижак живе і на території нашої країни. Наш фонд був би радий співпрацювати зі Snow Leopard Foundation. Ми могли б багато чому навчитися один в одного, щоб разом працювати над збереженням і реінтродукції снігового барса », - сказав у своєму виступі Віце-президент і старший науковий співробітник« The Paradise International Foundation »Ван Дечжі.

На завершення урочистого вечора відбувся благодійний аукціон, на якому було розіграно кілька ексклюзивних лотів: боксерські рукавички Геннадія Головкіна з його автографом, велосипед від Олександра Винокурова з його автографом, дводенна поїздка в Дубаї з проживанням у п'ятизірковому готелі і розкішною вечерею від Bulldozer Group, поїздка в Південну Африку разом зі знаменитим мандрівником Йоханом Нілсона, ексклюзивні дизайнерські годинники від Джейкоб Арабо і компанії Jacobs and Co, дві поїздки в Монако і зустріч з принцом Монако, приватний урок з DJ Smash, і, нарешті, три картини, написані Едріаном Броуді. Всі лоти були продані гостям вечора на суму 1 528 000 доларів США. Всі виручені кошти з аукціону підуть на фінансування будівництва Центру «Kingdom of Snow Leopard».

Новости