Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

NEWSru.com :: Штат Аляска стривожений військовою присутністю Росії в Арктиці, наймасштабнішим з часів закінчення холодної війни

Сенатор від Аляски Ден Салліван закликав Вашингтон і всіх американських партнерів посилити військову присутність США в цьому штаті в відповідь на масштабні заходи Міноборони РФ в Арктиці
За даними американської сторони, в квітні російські стратегічні бомбардувальники Ту-95 протягом одного тижня чотири рази наближалися до узбережжя Аляски

Сенатор від Аляски Ден Салліван закликав Вашингтон і всіх американських партнерів посилити військову присутність США в цьому штаті в відповідь на масштабні заходи Міноборони РФ в Арктиці.

За словами Саллівана, Росія, кордон якої проходить в 100 км від берегів Аляски, докладає "значні військові зусилля" і кардинально нарощує свої збройні сили в Арктиці, передає DW . Сенатор нагадав, що тільки в квітні 2017 року там стався кілька "провокаційних" інцидентів з російськими чотиримоторний бомбардувальниками.

За даними американської сторони, в квітні російські стратегічні бомбардувальники Ту-95 протягом одного тижня чотири рази наближалися до узбережжя Аляски. 17 квітня для виявлення і розпізнавання російських ракетоносців в повітря були підняті два винищувачі-бомбардувальники п'ятого покоління F-22 і літак радіолокаційної розвідки E-3 AWACS ВВС США. 18 квітня через літаків ВКС РФ було також піднято в повітря літак E-3 AWACS. У Міноборони РФ пояснили, що тоді F-22 майже півгодини супроводжували російські Ту-95МС над нейтральними водами в районі Аляски.

На думку Саллівана, по відношенню до дій Росії слід демонструвати не тільки солідарність, а й силу. Тому, вважає сенатор, США повинні розмістити на Алясці більше військ, а також нові криголами, яких у США всього два , Тоді як у Росії - 40.

Росія "грає м'язами" і створює в Арктиці новий військовий центр з 13 аеропортами і 40 військовими криголамами, зазначив політик. За його даними, ще 15 російських криголамів зараз знаходяться на стадії будівництва. У зв'язку з цим Салліван звернувся до союзників Вашингтона із закликом до рішучості і військової співпраці.

Військова присутність РФ в Арктиці досягла безпрецедентних масштабів

У Росії більше арктичних баз, ніж у будь-якій іншій країни світу, і вона будує нові, в тому числі 13 нових аеродромів і 10 радіолокаційних станцій ППО. США ж виявилися в явно програшному становищі - Вашингтон такими ресурсами не володіє.

В кінці 2016 року міністр оборони РФ Сергій Шойгу анонсував продовження посилення угруповання військ РФ на арктичному напрямку. Він також зазначив, що Росія змушена була на 61% збільшити кількість вильотів винищувальної авіації, щоб не допустити порушень повітряного простору країни, в тому числі в Арктиці.

У квітні 2017 року Міноборони РФ повідомило, що відновлює мережу полярних аеродромів "для розвитку інфраструктури" в Арктиці і добудовує військові містечка. Уже в цьому році на Новосибірських островах і на архіпелазі Земля Франца-Йосипа, куди в березні приїжджав президент Володимир Путін, завершиться створення унікальних військових містечок замкнутого циклу, побудованих з використанням новітніх технологій.

Москва також заявила про намір розгорнути в Арктиці в 2017 році дві нових зенітних ракетних системи С-400 "Тріумф". З 2015 року на Кольському півострові вже розміщений комплекс С-400. Цього року такий же ЗРК заступить на бойове чергування в Архангельській області, ще один надійде на Кольський півострів. С-400 "Тріумф", зокрема задіяна Росією в Сирії, здатна на відстані до 400 км вражати аеродинамічні цілі і на дальності до 60 км - балістичні цілі.

В даний момент військову присутність Росії в Арктиці досягла безпрецедентних масштабів з часів закінчення холодної війни, вказують західні оглядачі.

Однак в Москві наполягають на виключно мирному характері діяльності в регіоні і прагненні до співпраці з іншими країнами, заявляючи, що в Арктиці немає потенціалу для конфліктів .

Новости