Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Автобусний тур по Європі на особистому досвіді: ціни, відгуки, рекомендації | оглядач

  1. Автобусний тур по Європі на особистому досвіді: ціни, відгуки, рекомендації Автобусний тур по Європі...
  2. Як вибрати і купити автобусний тур
  3. Ціна питання
  4. їжа
  5. Лайфхак для комфорту і безпеки
  6. Висновки: плюси і мінуси автобусних турів
  7. Автобусний тур по Європі на особистому досвіді: ціни, відгуки, рекомендації
  8. Кому підходять автобусні тури
  9. Як вибрати і купити автобусний тур
  10. Ціна питання
  11. їжа
  12. Лайфхак для комфорту і безпеки
  13. Висновки: плюси і мінуси автобусних турів
  14. Автобусний тур по Європі на особистому досвіді: ціни, відгуки, рекомендації
  15. Кому підходять автобусні тури
  16. Як вибрати і купити автобусний тур
  17. Ціна питання
  18. їжа
  19. Лайфхак для комфорту і безпеки
  20. Висновки: плюси і мінуси автобусних турів
  21. Автобусний тур по Європі на особистому досвіді: ціни, відгуки, рекомендації
  22. Кому підходять автобусні тури
  23. Як вибрати і купити автобусний тур
  24. Ціна питання
  25. їжа
  26. Лайфхак для комфорту і безпеки
  27. Висновки: плюси і мінуси автобусних турів
  28. Автобусний тур по Європі на особистому досвіді: ціни, відгуки, рекомендації
  29. Кому підходять автобусні тури
  30. Як вибрати і купити автобусний тур
  31. Ціна питання
  32. їжа
  33. Лайфхак для комфорту і безпеки
  34. Висновки: плюси і мінуси автобусних турів
  35. Автобусний тур по Європі на особистому досвіді: ціни, відгуки, рекомендації
  36. Кому підходять автобусні тури
  37. Як вибрати і купити автобусний тур
  38. Ціна питання
  39. їжа
  40. Лайфхак для комфорту і безпеки
  41. Висновки: плюси і мінуси автобусних турів
  42. Автобусний тур по Європі на особистому досвіді: ціни, відгуки, рекомендації
  43. Кому підходять автобусні тури
  44. Як вибрати і купити автобусний тур
  45. Ціна питання
  46. їжа
  47. Лайфхак для комфорту і безпеки
  48. Висновки: плюси і мінуси автобусних турів
  49. Автобусний тур по Європі на особистому досвіді: ціни, відгуки, рекомендації
  50. Кому підходять автобусні тури
  51. Як вибрати і купити автобусний тур
  52. Ціна питання
  53. їжа
  54. Лайфхак для комфорту і безпеки
  55. Висновки: плюси і мінуси автобусних турів
  56. Автобусний тур по Європі на особистому досвіді: ціни, відгуки, рекомендації
  57. Кому підходять автобусні тури
  58. Як вибрати і купити автобусний тур
  59. Ціна питання
  60. їжа
  61. Лайфхак для комфорту і безпеки
  62. Висновки: плюси і мінуси автобусних турів

Автобусний тур по Європі на особистому досвіді: ціни, відгуки, рекомендації

Автобусний тур по Європі - це не тільки бюджетне подорож, але і нічний кошмар для багатьох ваших знайомих. Якщо не вірите, спробуйте знайти собі попутника. Гарантуємо тисячу і один аргумент "проти": "це довго і виснажливо", "зараз вигідніше все організувати самому", "який сенс в скачках галопом по Європах", "I'm too old for this shit" ...

Але якщо автобусні тури існують, та ще й у великій кількості, значить, це комусь потрібно? OBOZREVATEL з'їздив в тижневу подорож на автобусі за маршрутом Угорщина - Словенія - Італія і все дізнався на власному досвіді.

Неймовірний вид на Рим з вікна музею Ватикану

Кому підійде автобусний тур, а кому протипоказаний, як вибрати і купити поїздку, у скільки вона обійдеться, якщо врахувати додаткові витрати, які нюанси приховують туроператори, що взяти з собою і як підготуватися, щоб позитив в результаті переважав над негативом, - ділимося досвідом по гарячих слідах.

Кому підходять автобусні тури

Перш за все, гарненько прислухайтеся до себе. Якщо сили закінчуються, ночами вам сниться пляж і розбитий будильник, краще відразу відмовтеся від ідеї.

Незважаючи на те, що автобусний тур передбачає довгі переїзди, відсидіти п'яту точку ви не встигнете. Навпаки, доведеться витягти із засіків все нерозтрачені ресурси енергії. У готелях ви станете настільки швидкоплинним гостем, що навчитеся забуватися сном немовляти прямо в автобусі, і тільки захоплення побачивши неймовірних пейзажів та сотні лайків під яскравими знімками підтримають вас на плаву.

Туристи годують ручних голубів на площі Сан-Марко у Венеції

Для тих же, чиє життя в основному проходить за маршрутом робота - дім - робота, хто в офісі все більше сидить, споживаючи кофеїн і калорії, хто хоче повного перезавантаження, розібратися в собі і оновити сторінку в Instagram - автобусний тур саме те, що треба .

Озеро Блед в Словенії, яке потрясло нас до глибини душі

Головне, не здумайте відправляти в подорож старих батьків, вагітних жінок і малолітніх дітей - для них це стане справжнім випробуванням (ми дізнавалися).

Як вибрати і купити автобусний тур

Якщо вирішили їхати, починайте вибирати тур. Краще заздалегідь, мінімум за місяць. Так ви встигнете підготуватися до поїздки.

Звичайно, якщо бажання і можливість подорожувати наздогнали вас прямо тут і зараз, містечко в автобусі теж знайдеться. Але ви ж в курсі: поспіх і непродуманість чреваті сюрпризами, не завжди приємними.

Обов'язково дізнайтеся, яка погода властива регіону в цей час року. Сильна спека, противний дощ або мороз дуже заважають насолоджуватися екскурсіями.

Переконавшись в правильному виборі, пошукайте потрібний тур в інтернеті. На сайтах туроператорів на чолі з найбільшим Автобусник "Аккорд-тур" їх безліч, з повною програмою і доступними датами. Ціни одного і того ж туру на різні дати можуть відрізнятися рази в два.

Тури на сайті туроператора

Врахуйте, що безпосередньо з клієнтами туроператори не працюють: вибравши відповідний варіант, зверніться в перевірене турагентство. Там для вас забронюють тур і оформлять всі документи. Нам в цьому питанні дуже допомогли хлопці з київського Ami Voyage . Їх обізнаності, уважності до деталей, терпінню та оперативності можна тільки позаздрити. Одним словом, рекомендуємо.

Отримавши від агентства підтвердження бронювання, подумайте про те, як дістанетеся до місця відправлення і назад. Справа в тому, що в Україні велика частина автобусних турів стартує зі Львова. Якщо ви не живете в цьому прекрасному місті, краще заздалегідь придбати квитки або знайти попутку на потрібні дати. Повернення плануйте з запасом часу - раптом автобус застрягне на кордоні?

Повернення плануйте з запасом часу - раптом автобус застрягне на кордоні

КПП "Захонь-Чоп" на кордоні України та Угорщини

Важливий момент: так званий інфолист з повною інформацією про подорож і контактами гіда ви отримаєте буквально з а пару днів до поїздки. Ретельно вивчіть його і проясніть для себе всі незрозумілі моменти.

До інфолист будуть додаватися правила і рекомендації для туристів - їх вивчіть також, а перед поїздкою роздрукуйте і тримайте під рукою разом з документами. Там багато корисного - навіть список сувенірів, які варто купити по дорозі.

Також при пошуку та бронюванні врахуйте наступні моменти:

1) Уникайте турів з нічними переїздами, інакше по місцях вашої мрії будете гуляти не ви, а зомбі з мішками під очима, чиї Селфі лайків не зберуть. Тур повинен включати нічний сон в готелі, а не в автобусі. До речі, маркування "Без нічних переїздів" не завжди означає, що таких в програмі немає. Будьте пильні!

Будьте пильні

Музеї Ватикану

2) Попросіть співробітника турагентства переконатися, що тур, який ви бронюєте, гарантований. Тобто, що на нього з великою ймовірністю зберуть повну групу і скасування не буде. Якщо тур все-таки скасують, гроші отримати назад буде складно - доведеться вибрати інші дати, міняти квитки і плани. Навіщо вам (і агентству) цей стрес?

3) Ретельно вивчайте програму туру на сайті перед бронюванням. Так ви зрозумієте, скільки часу проведете в роз'їздах, а скільки в містах, чи встигнете виспатися в готелях, чи буде у вас вільний час, щоб все подивитися.

Привабливий житель Флоренції і його бігль

4) Дізнайтеся все, що можна, про додаткові витрати, які можуть в результаті перевершити вартість путівки. Все прорахуйте, зважте і візьміть з собою необхідну суму. (Детальніше про це нижче).

5) Перш, ніж робити замовлення, почитайте відгуки про тур, в який збираєтеся їхати.

5) Перш, ніж робити замовлення, почитайте відгуки про тур, в який збираєтеся їхати

Знаменитий собор Санта-Марія-дель-Фьоре у Флоренції

Ціна питання

Один з очевидних плюсів автобусних турів по Європі - низька вартість при досить високому рівні організації. Якщо пошукати, можна знайти дуже цікаві подорожі навіть за 50-60 євро. І це з готелями, сніданками, гідом і парочкою екскурсій. У таку суму при самостійному плануванні вам обійдеться хіба що авіаквиток акцією.

У таку суму при самостійному плануванні вам обійдеться хіба що авіаквиток акцією

У Будапешті багато незвичайних скульптур і пам'ятників

Проте, в будь-якій поїздці виникають додаткові витрати. Одні з них можна обчислити відразу, вивчивши програму туру, інші ж випливуть тільки в ході спілкування з організаторами. Не соромтеся задавати питання!

Ось неповний список додаткових витрат:

1) За найкомфортніші місця на початку автобуса доведеться внести додаткову плату. Це 18 євро з людини. Чимало, але поїздка довга, комфорт - на вагу золота.

2) В деяких містах Європи при поселенні в готель доведеться заплатити туристичний податок. Суми різні, але за тижневу поїздку приготуйтеся викласти близько 20 євро з людини.

3) Дізнайтеся вартість факультативних екскурсій, які вам цікаві, і ціни на квитки в місця, які збираєтеся відвідати. Якщо твердо мають намір щось побачити, а не просто тинятися по вулицях, виділіть на ці цілі 100-150 євро.

Пантеон в Римі

4) Якщо берете з собою дітей до 18 років, дізнавайтеся, які для них діють знижки. Наприклад, в Колізей і музеї Ватикану "молодняк" пускають безкоштовно.

5) Програми туру майже завжди включають пересування на громадському транспорті в містах. Вартість квитків не завжди включена - дізнайтеся її заздалегідь.

Вартість квитків не завжди включена - дізнайтеся її заздалегідь

римське метро

6) Туалети в Європі здебільшого платні і недешеві: від 50 центів до 4 євро. І без них нікуди.

7) Прорахуйте і врахуйте в бюджеті витрати на їжу (детальніше про те нижче) і, звичайно ж, на подарунки для близьких.

їжа

Капрезе в Римі

Смачна їжа - важлива частина будь-якого відпочинку, так що заздалегідь дізнайтеся ціни і визначитеся з сумою на харчування. Як правило, в готелях, які включає автобусний тур, сніданки є, але більш ніж скромні. Один круасан і кава, наприклад.

Винятки бувають, але на них краще не розраховувати. Купуйте їжу і воду в супермаркетах по шляху або на заправках - так дешевше. Якщо хочете спробувати місцеву кухню в ресторанах, краще заздалегідь дізнайтеся перевірені місця у знайомих або у вашого гіда. Інакше можна зіткнутися, наприклад, з чеком, де суми вдвічі перевищують зазначені в меню: доведеться заплатити і податок, і за обслуговування, і бог знає що ще. Ми зіткнулися з таким явищем у Венеції.

А ще їжа - це набагато більш приємний подарунок близьким, ніж магнітик. Дізнайтеся, які смакоту можна привезти, і відкладіть на них гроші. Обсяги подарунків не забувайте погоджувати з правилами перетину кордону.

Лайфхак для комфорту і безпеки

У загальному і цілому, автобусний тур виявився набагато більш комфортним, ніж ми думали. Напевно, тому, що готувалися до гіршого. Прогулянки були цікавими, гіди хорошими.

Прогулянки були цікавими, гіди хорошими

У Венеції на катері

Крісла в автобусі - зручними, кондиціонер працював як треба. У салоні показували фільми, що мають відношення до маршруту, компанія попалася весела і адекватна.

Проте, ось кілька Лайфхак, які зроблять подорож ще комфортніше.

1) У багатьох містах Європи складно знайти безкоштовний вайфай, навіть в готелях він є не завжди. Забезпечте себе зв'язком на всьому маршруті подорожі. Дізнайтеся у свого мобільного оператора умови роумінгу - нам вони здалися досить доступними. Або скористайтеся спеціальними міжнародними сім-картами для мандрівників - пропозицій на ринку багато.

2) Візьміть в дорогу пауербанк і тримайте його зарядженим.

3) Щоб нормально спати в автобусі, купіть спеціальну подушку під шию.

Подушка для сну в дорозі

4) Візьміть їжу, яка не псується, і багато води в салон автобуса.

5) Готелі, де ви будете зупинятися під час туру, все дуже різні. У багатьох немає фена, шампуню, мила і одноразових капців. Прихопіть все це з собою.

Прихопіть все це з собою

Готель Resi в Падуї, Італія, з дуже скромним сніданком, якого на всю групу не вистачило.

6) Часу в готелях буде мало, праски - рідкість, так що беріть в дорогу речі, які не мнуться. Краще по комплекту на кожен день - ви набігає і одяг порівняли потім. Можна ще купити невеликий отпариватель (ми так і зробили). Він легко відпрасує речі, дезінфікує і частково усуне запах.

7) Завжди носіть з собою документи. Не залишайте їх в багажі.

8) Заздалегідь подумайте, ніж робитимете у вільний час в містах маршруту, щоб не намотувати кола по вулицях і не втрачати час дарма.

На екскурсії в Колізеї, Рим

9) Якщо їдете туди, де жарко, візьміть з собою маленький портативний вентилятор на батарейка х. Можна з розпилювачем води.

Висновки: плюси і мінуси автобусних турів

Ми заздалегідь готувалися до гіршого, тому подорож нас приємно здивувало. Але були і неприємні моменти.

Що сподобалось:

1) Не дивлячись на додаткові витрати, відпустка вийшла бюджетним і по-справжньому активним.

2) Ми не витрачали час і нерви на організацію поїздки, бронь готелів і покупку квитків: просто вибрали тур і отримували задоволення (майже завжди).

3) В дорозі і під час зупинок (кожні 2-3 години) ми спостерігали, як одна країна перетікає в одному. Як змінюються пейзажі, дороги і особливості інфраструктури, заправки, асортимент в магазинах, манера спілкування місцевих жителів. Це цікаво.

Це цікаво

Автомат в угорському супермаркеті, де банки і пляшки можна обміняти на гроші

4) Автобусний тур - потужний спосіб переключитися і, мабуть, маленьке життя. Ти знайомишся з новими людьми, постійно відчуваєш нові емоції. Все, що хвилювало будинку, з голови геть випаровується.

5) Ти робиш Селфі на тлі такої кількості всесвітньо відомих пам'яток, які при іншому розкладі і за пару років б не побачив.

6) Ти порівнюєш міста і вибираєш "свій", щоб приїхати надовго.

7) Ти дивишся багато тематичних фільмів, засвоюєш величезна кількість нової інформації і в цілому розвиваєшся.

8) Ти встигаєш на знижки в безліч магазинів.

Магазин в Будапешті

Що не сподобалося:

1) Завжди є ризик скасування або перенесення туру. Це тримає в напрузі аж до отримання Інфолиста.

2) Як і у випадку з подорожжю на своєму авто, можна застрягти на кордоні або затриматися в пробці - час точно не розрахуєш. Хоча для автобусів є окрема черга, і ми пройшли кордон швидко.

3) Готелі, включені в тур, в половині випадків мали скромні умови і убогий сніданок.

3) Ти дуже мало спиш в готелях, а сон в автобусі не зовсім повноцінний.

4) Тобі не вистачає часу на все цікаве, що хотілося зробити в точках маршруту. Ти завжди біжиш і поспішаєш.

Ти завжди біжиш і поспішаєш

Блед в Словенії - одне з місць, де хотілося залишитися на тиждень, але було всього три години

5) Переїзди довше, ніж прогулянки.

6) Ніяких експромтів - все прораховано до хвилини.

Як бачите, не все так страшно, і з належною підготовкою автобусний тур може доставити багато задоволення при мінімальному бюджеті. Зрештою, не дарма ж ви витратили купу часу на оформлення біометрії.

Собор Святого Петра у Ватикані

раніше OBOZREVATEL розповідав, як відпочити в Іспанії по-королівськи з мінімальними витратами.

Підписуйся на наш Telegram . Отримуй тільки найважливіше!

Автобусний тур по Європі на особистому досвіді: ціни, відгуки, рекомендації

Автобусний тур по Європі - це не тільки бюджетне подорож, але і нічний кошмар для багатьох ваших знайомих. Якщо не вірите, спробуйте знайти собі попутника. Гарантуємо тисячу і один аргумент "проти": "це довго і виснажливо", "зараз вигідніше все організувати самому", "який сенс в скачках галопом по Європах", "I'm too old for this shit" ...

Але якщо автобусні тури існують, та ще й у великій кількості, значить, це комусь потрібно? OBOZREVATEL з'їздив в тижневу подорож на автобусі за маршрутом Угорщина - Словенія - Італія і все дізнався на власному досвіді.

Неймовірний вид на Рим з вікна музею Ватикану

Кому підійде автобусний тур, а кому протипоказаний, як вибрати і купити поїздку, у скільки вона обійдеться, якщо врахувати додаткові витрати, які нюанси приховують туроператори, що взяти з собою і як підготуватися, щоб позитив в результаті переважав над негативом, - ділимося досвідом по гарячих слідах.

Кому підходять автобусні тури

Перш за все, гарненько прислухайтеся до себе. Якщо сили закінчуються, ночами вам сниться пляж і розбитий будильник, краще відразу відмовтеся від ідеї.

Незважаючи на те, що автобусний тур передбачає довгі переїзди, відсидіти п'яту точку ви не встигнете. Навпаки, доведеться витягти із засіків все нерозтрачені ресурси енергії. У готелях ви станете настільки швидкоплинним гостем, що навчитеся забуватися сном немовляти прямо в автобусі, і тільки захоплення побачивши неймовірних пейзажів та сотні лайків під яскравими знімками підтримають вас на плаву.

Туристи годують ручних голубів на площі Сан-Марко у Венеції

Для тих же, чиє життя в основному проходить за маршрутом робота - дім - робота, хто в офісі все більше сидить, споживаючи кофеїн і калорії, хто хоче повного перезавантаження, розібратися в собі і оновити сторінку в Instagram - автобусний тур саме те, що треба .

Озеро Блед в Словенії, яке потрясло нас до глибини душі

Головне, не здумайте відправляти в подорож старих батьків, вагітних жінок і малолітніх дітей - для них це стане справжнім випробуванням (ми дізнавалися).

Як вибрати і купити автобусний тур

Якщо вирішили їхати, починайте вибирати тур. Краще заздалегідь, мінімум за місяць. Так ви встигнете підготуватися до поїздки.

Звичайно, якщо бажання і можливість подорожувати наздогнали вас прямо тут і зараз, містечко в автобусі теж знайдеться. Але ви ж в курсі: поспіх і непродуманість чреваті сюрпризами, не завжди приємними.

Обов'язково дізнайтеся, яка погода властива регіону в цей час року. Сильна спека, противний дощ або мороз дуже заважають насолоджуватися екскурсіями.

Переконавшись в правильному виборі, пошукайте потрібний тур в інтернеті. На сайтах туроператорів на чолі з найбільшим Автобусник "Аккорд-тур" їх безліч, з повною програмою і доступними датами. Ціни одного і того ж туру на різні дати можуть відрізнятися рази в два.

Тури на сайті туроператора

Врахуйте, що безпосередньо з клієнтами туроператори не працюють: вибравши відповідний варіант, зверніться в перевірене турагентство. Там для вас забронюють тур і оформлять всі документи. Нам в цьому питанні дуже допомогли хлопці з київського Ami Voyage . Їх обізнаності, уважності до деталей, терпінню та оперативності можна тільки позаздрити. Одним словом, рекомендуємо.

Отримавши від агентства підтвердження бронювання, подумайте про те, як дістанетеся до місця відправлення і назад. Справа в тому, що в Україні велика частина автобусних турів стартує зі Львова. Якщо ви не живете в цьому прекрасному місті, краще заздалегідь придбати квитки або знайти попутку на потрібні дати. Повернення плануйте з запасом часу - раптом автобус застрягне на кордоні?

Повернення плануйте з запасом часу - раптом автобус застрягне на кордоні

КПП "Захонь-Чоп" на кордоні України та Угорщини

Важливий момент: так званий інфолист з повною інформацією про подорож і контактами гіда ви отримаєте буквально з а пару днів до поїздки. Ретельно вивчіть його і проясніть для себе всі незрозумілі моменти.

До інфолист будуть додаватися правила і рекомендації для туристів - їх вивчіть також, а перед поїздкою роздрукуйте і тримайте під рукою разом з документами. Там багато корисного - навіть список сувенірів, які варто купити по дорозі.

Також при пошуку та бронюванні врахуйте наступні моменти:

1) Уникайте турів з нічними переїздами, інакше по місцях вашої мрії будете гуляти не ви, а зомбі з мішками під очима, чиї Селфі лайків не зберуть. Тур повинен включати нічний сон в готелі, а не в автобусі. До речі, маркування "Без нічних переїздів" не завжди означає, що таких в програмі немає. Будьте пильні!

Будьте пильні

Музеї Ватикану

2) Попросіть співробітника турагентства переконатися, що тур, який ви бронюєте, гарантований. Тобто, що на нього з великою ймовірністю зберуть повну групу і скасування не буде. Якщо тур все-таки скасують, гроші отримати назад буде складно - доведеться вибрати інші дати, міняти квитки і плани. Навіщо вам (і агентству) цей стрес?

3) Ретельно вивчайте програму туру на сайті перед бронюванням. Так ви зрозумієте, скільки часу проведете в роз'їздах, а скільки в містах, чи встигнете виспатися в готелях, чи буде у вас вільний час, щоб все подивитися.

Привабливий житель Флоренції і його бігль

4) Дізнайтеся все, що можна, про додаткові витрати, які можуть в результаті перевершити вартість путівки. Все прорахуйте, зважте і візьміть з собою необхідну суму. (Детальніше про це нижче).

5) Перш, ніж робити замовлення, почитайте відгуки про тур, в який збираєтеся їхати.

5) Перш, ніж робити замовлення, почитайте відгуки про тур, в який збираєтеся їхати

Знаменитий собор Санта-Марія-дель-Фьоре у Флоренції

Ціна питання

Один з очевидних плюсів автобусних турів по Європі - низька вартість при досить високому рівні організації. Якщо пошукати, можна знайти дуже цікаві подорожі навіть за 50-60 євро. І це з готелями, сніданками, гідом і парочкою екскурсій. У таку суму при самостійному плануванні вам обійдеться хіба що авіаквиток акцією.

У таку суму при самостійному плануванні вам обійдеться хіба що авіаквиток акцією

У Будапешті багато незвичайних скульптур і пам'ятників

Проте, в будь-якій поїздці виникають додаткові витрати. Одні з них можна обчислити відразу, вивчивши програму туру, інші ж випливуть тільки в ході спілкування з організаторами. Не соромтеся задавати питання!

Ось неповний список додаткових витрат:

1) За найкомфортніші місця на початку автобуса доведеться внести додаткову плату. Це 18 євро з людини. Чимало, але поїздка довга, комфорт - на вагу золота.

2) В деяких містах Європи при поселенні в готель доведеться заплатити туристичний податок. Суми різні, але за тижневу поїздку приготуйтеся викласти близько 20 євро з людини.

3) Дізнайтеся вартість факультативних екскурсій, які вам цікаві, і ціни на квитки в місця, які збираєтеся відвідати. Якщо твердо мають намір щось побачити, а не просто тинятися по вулицях, виділіть на ці цілі 100-150 євро.

Пантеон в Римі

4) Якщо берете з собою дітей до 18 років, дізнавайтеся, які для них діють знижки. Наприклад, в Колізей і музеї Ватикану "молодняк" пускають безкоштовно.

5) Програми туру майже завжди включають пересування на громадському транспорті в містах. Вартість квитків не завжди включена - дізнайтеся її заздалегідь.

Вартість квитків не завжди включена - дізнайтеся її заздалегідь

римське метро

6) Туалети в Європі здебільшого платні і недешеві: від 50 центів до 4 євро. І без них нікуди.

7) Прорахуйте і врахуйте в бюджеті витрати на їжу (детальніше про те нижче) і, звичайно ж, на подарунки для близьких.

їжа

Капрезе в Римі

Смачна їжа - важлива частина будь-якого відпочинку, так що заздалегідь дізнайтеся ціни і визначитеся з сумою на харчування. Як правило, в готелях, які включає автобусний тур, сніданки є, але більш ніж скромні. Один круасан і кава, наприклад.

Винятки бувають, але на них краще не розраховувати. Купуйте їжу і воду в супермаркетах по шляху або на заправках - так дешевше. Якщо хочете спробувати місцеву кухню в ресторанах, краще заздалегідь дізнайтеся перевірені місця у знайомих або у вашого гіда. Інакше можна зіткнутися, наприклад, з чеком, де суми вдвічі перевищують зазначені в меню: доведеться заплатити і податок, і за обслуговування, і бог знає що ще. Ми зіткнулися з таким явищем у Венеції.

А ще їжа - це набагато більш приємний подарунок близьким, ніж магнітик. Дізнайтеся, які смакоту можна привезти, і відкладіть на них гроші. Обсяги подарунків не забувайте погоджувати з правилами перетину кордону.

Лайфхак для комфорту і безпеки

У загальному і цілому, автобусний тур виявився набагато більш комфортним, ніж ми думали. Напевно, тому, що готувалися до гіршого. Прогулянки були цікавими, гіди хорошими.

Прогулянки були цікавими, гіди хорошими

У Венеції на катері

Крісла в автобусі - зручними, кондиціонер працював як треба. У салоні показували фільми, що мають відношення до маршруту, компанія попалася весела і адекватна.

Проте, ось кілька Лайфхак, які зроблять подорож ще комфортніше.

1) У багатьох містах Європи складно знайти безкоштовний вайфай, навіть в готелях він є не завжди. Забезпечте себе зв'язком на всьому маршруті подорожі. Дізнайтеся у свого мобільного оператора умови роумінгу - нам вони здалися досить доступними. Або скористайтеся спеціальними міжнародними сім-картами для мандрівників - пропозицій на ринку багато.

2) Візьміть в дорогу пауербанк і тримайте його зарядженим.

3) Щоб нормально спати в автобусі, купіть спеціальну подушку під шию.

Подушка для сну в дорозі

4) Візьміть їжу, яка не псується, і багато води в салон автобуса.

5) Готелі, де ви будете зупинятися під час туру, все дуже різні. У багатьох немає фена, шампуню, мила і одноразових капців. Прихопіть все це з собою.

Прихопіть все це з собою

Готель Resi в Падуї, Італія, з дуже скромним сніданком, якого на всю групу не вистачило.

6) Часу в готелях буде мало, праски - рідкість, так що беріть в дорогу речі, які не мнуться. Краще по комплекту на кожен день - ви набігає і одяг порівняли потім. Можна ще купити невеликий отпариватель (ми так і зробили). Він легко відпрасує речі, дезінфікує і частково усуне запах.

7) Завжди носіть з собою документи. Не залишайте їх в багажі.

8) Заздалегідь подумайте, ніж робитимете у вільний час в містах маршруту, щоб не намотувати кола по вулицях і не втрачати час дарма.

На екскурсії в Колізеї, Рим

9) Якщо їдете туди, де жарко, візьміть з собою маленький портативний вентилятор на батарейка х. Можна з розпилювачем води.

Висновки: плюси і мінуси автобусних турів

Ми заздалегідь готувалися до гіршого, тому подорож нас приємно здивувало. Але були і неприємні моменти.

Що сподобалось:

1) Не дивлячись на додаткові витрати, відпустка вийшла бюджетним і по-справжньому активним.

2) Ми не витрачали час і нерви на організацію поїздки, бронь готелів і покупку квитків: просто вибрали тур і отримували задоволення (майже завжди).

3) В дорозі і під час зупинок (кожні 2-3 години) ми спостерігали, як одна країна перетікає в одному. Як змінюються пейзажі, дороги і особливості інфраструктури, заправки, асортимент в магазинах, манера спілкування місцевих жителів. Це цікаво.

Це цікаво

Автомат в угорському супермаркеті, де банки і пляшки можна обміняти на гроші

4) Автобусний тур - потужний спосіб переключитися і, мабуть, маленьке життя. Ти знайомишся з новими людьми, постійно відчуваєш нові емоції. Все, що хвилювало будинку, з голови геть випаровується.

5) Ти робиш Селфі на тлі такої кількості всесвітньо відомих пам'яток, які при іншому розкладі і за пару років б не побачив.

6) Ти порівнюєш міста і вибираєш "свій", щоб приїхати надовго.

7) Ти дивишся багато тематичних фільмів, засвоюєш величезна кількість нової інформації і в цілому розвиваєшся.

8) Ти встигаєш на знижки в безліч магазинів.

Магазин в Будапешті

Що не сподобалося:

1) Завжди є ризик скасування або перенесення туру. Це тримає в напрузі аж до отримання Інфолиста.

2) Як і у випадку з подорожжю на своєму авто, можна застрягти на кордоні або затриматися в пробці - час точно не розрахуєш. Хоча для автобусів є окрема черга, і ми пройшли кордон швидко.

3) Готелі, включені в тур, в половині випадків мали скромні умови і убогий сніданок.

3) Ти дуже мало спиш в готелях, а сон в автобусі не зовсім повноцінний.

4) Тобі не вистачає часу на все цікаве, що хотілося зробити в точках маршруту. Ти завжди біжиш і поспішаєш.

Ти завжди біжиш і поспішаєш

Блед в Словенії - одне з місць, де хотілося залишитися на тиждень, але було всього три години

5) Переїзди довше, ніж прогулянки.

6) Ніяких експромтів - все прораховано до хвилини.

Як бачите, не все так страшно, і з належною підготовкою автобусний тур може доставити багато задоволення при мінімальному бюджеті. Зрештою, не дарма ж ви витратили купу часу на оформлення біометрії.

Собор Святого Петра у Ватикані

раніше OBOZREVATEL розповідав, як відпочити в Іспанії по-королівськи з мінімальними витратами.

Підписуйся на наш Telegram . Отримуй тільки найважливіше!

Автобусний тур по Європі на особистому досвіді: ціни, відгуки, рекомендації

Автобусний тур по Європі - це не тільки бюджетне подорож, але і нічний кошмар для багатьох ваших знайомих. Якщо не вірите, спробуйте знайти собі попутника. Гарантуємо тисячу і один аргумент "проти": "це довго і виснажливо", "зараз вигідніше все організувати самому", "який сенс в скачках галопом по Європах", "I'm too old for this shit" ...

Але якщо автобусні тури існують, та ще й у великій кількості, значить, це комусь потрібно? OBOZREVATEL з'їздив в тижневу подорож на автобусі за маршрутом Угорщина - Словенія - Італія і все дізнався на власному досвіді.

Неймовірний вид на Рим з вікна музею Ватикану

Кому підійде автобусний тур, а кому протипоказаний, як вибрати і купити поїздку, у скільки вона обійдеться, якщо врахувати додаткові витрати, які нюанси приховують туроператори, що взяти з собою і як підготуватися, щоб позитив в результаті переважав над негативом, - ділимося досвідом по гарячих слідах.

Кому підходять автобусні тури

Перш за все, гарненько прислухайтеся до себе. Якщо сили закінчуються, ночами вам сниться пляж і розбитий будильник, краще відразу відмовтеся від ідеї.

Незважаючи на те, що автобусний тур передбачає довгі переїзди, відсидіти п'яту точку ви не встигнете. Навпаки, доведеться витягти із засіків все нерозтрачені ресурси енергії. У готелях ви станете настільки швидкоплинним гостем, що навчитеся забуватися сном немовляти прямо в автобусі, і тільки захоплення побачивши неймовірних пейзажів та сотні лайків під яскравими знімками підтримають вас на плаву.

Туристи годують ручних голубів на площі Сан-Марко у Венеції

Для тих же, чиє життя в основному проходить за маршрутом робота - дім - робота, хто в офісі все більше сидить, споживаючи кофеїн і калорії, хто хоче повного перезавантаження, розібратися в собі і оновити сторінку в Instagram - автобусний тур саме те, що треба .

Озеро Блед в Словенії, яке потрясло нас до глибини душі

Головне, не здумайте відправляти в подорож старих батьків, вагітних жінок і малолітніх дітей - для них це стане справжнім випробуванням (ми дізнавалися).

Як вибрати і купити автобусний тур

Якщо вирішили їхати, починайте вибирати тур. Краще заздалегідь, мінімум за місяць. Так ви встигнете підготуватися до поїздки.

Звичайно, якщо бажання і можливість подорожувати наздогнали вас прямо тут і зараз, містечко в автобусі теж знайдеться. Але ви ж в курсі: поспіх і непродуманість чреваті сюрпризами, не завжди приємними.

Обов'язково дізнайтеся, яка погода властива регіону в цей час року. Сильна спека, противний дощ або мороз дуже заважають насолоджуватися екскурсіями.

Переконавшись в правильному виборі, пошукайте потрібний тур в інтернеті. На сайтах туроператорів на чолі з найбільшим Автобусник "Аккорд-тур" їх безліч, з повною програмою і доступними датами. Ціни одного і того ж туру на різні дати можуть відрізнятися рази в два.

Тури на сайті туроператора

Врахуйте, що безпосередньо з клієнтами туроператори не працюють: вибравши відповідний варіант, зверніться в перевірене турагентство. Там для вас забронюють тур і оформлять всі документи. Нам в цьому питанні дуже допомогли хлопці з київського Ami Voyage . Їх обізнаності, уважності до деталей, терпінню та оперативності можна тільки позаздрити. Одним словом, рекомендуємо.

Отримавши від агентства підтвердження бронювання, подумайте про те, як дістанетеся до місця відправлення і назад. Справа в тому, що в Україні велика частина автобусних турів стартує зі Львова. Якщо ви не живете в цьому прекрасному місті, краще заздалегідь придбати квитки або знайти попутку на потрібні дати. Повернення плануйте з запасом часу - раптом автобус застрягне на кордоні?

Повернення плануйте з запасом часу - раптом автобус застрягне на кордоні

КПП "Захонь-Чоп" на кордоні України та Угорщини

Важливий момент: так званий інфолист з повною інформацією про подорож і контактами гіда ви отримаєте буквально з а пару днів до поїздки. Ретельно вивчіть його і проясніть для себе всі незрозумілі моменти.

До інфолист будуть додаватися правила і рекомендації для туристів - їх вивчіть також, а перед поїздкою роздрукуйте і тримайте під рукою разом з документами. Там багато корисного - навіть список сувенірів, які варто купити по дорозі.

Також при пошуку та бронюванні врахуйте наступні моменти:

1) Уникайте турів з нічними переїздами, інакше по місцях вашої мрії будете гуляти не ви, а зомбі з мішками під очима, чиї Селфі лайків не зберуть. Тур повинен включати нічний сон в готелі, а не в автобусі. До речі, маркування "Без нічних переїздів" не завжди означає, що таких в програмі немає. Будьте пильні!

Будьте пильні

Музеї Ватикану

2) Попросіть співробітника турагентства переконатися, що тур, який ви бронюєте, гарантований. Тобто, що на нього з великою ймовірністю зберуть повну групу і скасування не буде. Якщо тур все-таки скасують, гроші отримати назад буде складно - доведеться вибрати інші дати, міняти квитки і плани. Навіщо вам (і агентству) цей стрес?

3) Ретельно вивчайте програму туру на сайті перед бронюванням. Так ви зрозумієте, скільки часу проведете в роз'їздах, а скільки в містах, чи встигнете виспатися в готелях, чи буде у вас вільний час, щоб все подивитися.

Привабливий житель Флоренції і його бігль

4) Дізнайтеся все, що можна, про додаткові витрати, які можуть в результаті перевершити вартість путівки. Все прорахуйте, зважте і візьміть з собою необхідну суму. (Детальніше про це нижче).

5) Перш, ніж робити замовлення, почитайте відгуки про тур, в який збираєтеся їхати.

5) Перш, ніж робити замовлення, почитайте відгуки про тур, в який збираєтеся їхати

Знаменитий собор Санта-Марія-дель-Фьоре у Флоренції

Ціна питання

Один з очевидних плюсів автобусних турів по Європі - низька вартість при досить високому рівні організації. Якщо пошукати, можна знайти дуже цікаві подорожі навіть за 50-60 євро. І це з готелями, сніданками, гідом і парочкою екскурсій. У таку суму при самостійному плануванні вам обійдеться хіба що авіаквиток акцією.

У таку суму при самостійному плануванні вам обійдеться хіба що авіаквиток акцією

У Будапешті багато незвичайних скульптур і пам'ятників

Проте, в будь-якій поїздці виникають додаткові витрати. Одні з них можна обчислити відразу, вивчивши програму туру, інші ж випливуть тільки в ході спілкування з організаторами. Не соромтеся задавати питання!

Ось неповний список додаткових витрат:

1) За найкомфортніші місця на початку автобуса доведеться внести додаткову плату. Це 18 євро з людини. Чимало, але поїздка довга, комфорт - на вагу золота.

2) В деяких містах Європи при поселенні в готель доведеться заплатити туристичний податок. Суми різні, але за тижневу поїздку приготуйтеся викласти близько 20 євро з людини.

3) Дізнайтеся вартість факультативних екскурсій, які вам цікаві, і ціни на квитки в місця, які збираєтеся відвідати. Якщо твердо мають намір щось побачити, а не просто тинятися по вулицях, виділіть на ці цілі 100-150 євро.

Пантеон в Римі

4) Якщо берете з собою дітей до 18 років, дізнавайтеся, які для них діють знижки. Наприклад, в Колізей і музеї Ватикану "молодняк" пускають безкоштовно.

5) Програми туру майже завжди включають пересування на громадському транспорті в містах. Вартість квитків не завжди включена - дізнайтеся її заздалегідь.

Вартість квитків не завжди включена - дізнайтеся її заздалегідь

римське метро

6) Туалети в Європі здебільшого платні і недешеві: від 50 центів до 4 євро. І без них нікуди.

7) Прорахуйте і врахуйте в бюджеті витрати на їжу (детальніше про те нижче) і, звичайно ж, на подарунки для близьких.

їжа

Капрезе в Римі

Смачна їжа - важлива частина будь-якого відпочинку, так що заздалегідь дізнайтеся ціни і визначитеся з сумою на харчування. Як правило, в готелях, які включає автобусний тур, сніданки є, але більш ніж скромні. Один круасан і кава, наприклад.

Винятки бувають, але на них краще не розраховувати. Купуйте їжу і воду в супермаркетах по шляху або на заправках - так дешевше. Якщо хочете спробувати місцеву кухню в ресторанах, краще заздалегідь дізнайтеся перевірені місця у знайомих або у вашого гіда. Інакше можна зіткнутися, наприклад, з чеком, де суми вдвічі перевищують зазначені в меню: доведеться заплатити і податок, і за обслуговування, і бог знає що ще. Ми зіткнулися з таким явищем у Венеції.

А ще їжа - це набагато більш приємний подарунок близьким, ніж магнітик. Дізнайтеся, які смакоту можна привезти, і відкладіть на них гроші. Обсяги подарунків не забувайте погоджувати з правилами перетину кордону.

Лайфхак для комфорту і безпеки

У загальному і цілому, автобусний тур виявився набагато більш комфортним, ніж ми думали. Напевно, тому, що готувалися до гіршого. Прогулянки були цікавими, гіди хорошими.

Прогулянки були цікавими, гіди хорошими

У Венеції на катері

Крісла в автобусі - зручними, кондиціонер працював як треба. У салоні показували фільми, що мають відношення до маршруту, компанія попалася весела і адекватна.

Проте, ось кілька Лайфхак, які зроблять подорож ще комфортніше.

1) У багатьох містах Європи складно знайти безкоштовний вайфай, навіть в готелях він є не завжди. Забезпечте себе зв'язком на всьому маршруті подорожі. Дізнайтеся у свого мобільного оператора умови роумінгу - нам вони здалися досить доступними. Або скористайтеся спеціальними міжнародними сім-картами для мандрівників - пропозицій на ринку багато.

2) Візьміть в дорогу пауербанк і тримайте його зарядженим.

3) Щоб нормально спати в автобусі, купіть спеціальну подушку під шию.

Подушка для сну в дорозі

4) Візьміть їжу, яка не псується, і багато води в салон автобуса.

5) Готелі, де ви будете зупинятися під час туру, все дуже різні. У багатьох немає фена, шампуню, мила і одноразових капців. Прихопіть все це з собою.

Прихопіть все це з собою

Готель Resi в Падуї, Італія, з дуже скромним сніданком, якого на всю групу не вистачило.

6) Часу в готелях буде мало, праски - рідкість, так що беріть в дорогу речі, які не мнуться. Краще по комплекту на кожен день - ви набігає і одяг порівняли потім. Можна ще купити невеликий отпариватель (ми так і зробили). Він легко відпрасує речі, дезінфікує і частково усуне запах.

7) Завжди носіть з собою документи. Не залишайте їх в багажі.

8) Заздалегідь подумайте, ніж робитимете у вільний час в містах маршруту, щоб не намотувати кола по вулицях і не втрачати час дарма.

На екскурсії в Колізеї, Рим

9) Якщо їдете туди, де жарко, візьміть з собою маленький портативний вентилятор на батарейка х. Можна з розпилювачем води.

Висновки: плюси і мінуси автобусних турів

Ми заздалегідь готувалися до гіршого, тому подорож нас приємно здивувало. Але були і неприємні моменти.

Що сподобалось:

1) Не дивлячись на додаткові витрати, відпустка вийшла бюджетним і по-справжньому активним.

2) Ми не витрачали час і нерви на організацію поїздки, бронь готелів і покупку квитків: просто вибрали тур і отримували задоволення (майже завжди).

3) В дорозі і під час зупинок (кожні 2-3 години) ми спостерігали, як одна країна перетікає в одному. Як змінюються пейзажі, дороги і особливості інфраструктури, заправки, асортимент в магазинах, манера спілкування місцевих жителів. Це цікаво.

Це цікаво

Автомат в угорському супермаркеті, де банки і пляшки можна обміняти на гроші

4) Автобусний тур - потужний спосіб переключитися і, мабуть, маленьке життя. Ти знайомишся з новими людьми, постійно відчуваєш нові емоції. Все, що хвилювало будинку, з голови геть випаровується.

5) Ти робиш Селфі на тлі такої кількості всесвітньо відомих пам'яток, які при іншому розкладі і за пару років б не побачив.

6) Ти порівнюєш міста і вибираєш "свій", щоб приїхати надовго.

7) Ти дивишся багато тематичних фільмів, засвоюєш величезна кількість нової інформації і в цілому розвиваєшся.

8) Ти встигаєш на знижки в безліч магазинів.

Магазин в Будапешті

Що не сподобалося:

1) Завжди є ризик скасування або перенесення туру. Це тримає в напрузі аж до отримання Інфолиста.

2) Як і у випадку з подорожжю на своєму авто, можна застрягти на кордоні або затриматися в пробці - час точно не розрахуєш. Хоча для автобусів є окрема черга, і ми пройшли кордон швидко.

3) Готелі, включені в тур, в половині випадків мали скромні умови і убогий сніданок.

3) Ти дуже мало спиш в готелях, а сон в автобусі не зовсім повноцінний.

4) Тобі не вистачає часу на все цікаве, що хотілося зробити в точках маршруту. Ти завжди біжиш і поспішаєш.

Ти завжди біжиш і поспішаєш

Блед в Словенії - одне з місць, де хотілося залишитися на тиждень, але було всього три години

5) Переїзди довше, ніж прогулянки.

6) Ніяких експромтів - все прораховано до хвилини.

Як бачите, не все так страшно, і з належною підготовкою автобусний тур може доставити багато задоволення при мінімальному бюджеті. Зрештою, не дарма ж ви витратили купу часу на оформлення біометрії.

Собор Святого Петра у Ватикані

раніше OBOZREVATEL розповідав, як відпочити в Іспанії по-королівськи з мінімальними витратами.

Підписуйся на наш Telegram . Отримуй тільки найважливіше!

Автобусний тур по Європі на особистому досвіді: ціни, відгуки, рекомендації

Автобусний тур по Європі - це не тільки бюджетне подорож, але і нічний кошмар для багатьох ваших знайомих. Якщо не вірите, спробуйте знайти собі попутника. Гарантуємо тисячу і один аргумент "проти": "це довго і виснажливо", "зараз вигідніше все організувати самому", "який сенс в скачках галопом по Європах", "I'm too old for this shit" ...

Але якщо автобусні тури існують, та ще й у великій кількості, значить, це комусь потрібно? OBOZREVATEL з'їздив в тижневу подорож на автобусі за маршрутом Угорщина - Словенія - Італія і все дізнався на власному досвіді.

Неймовірний вид на Рим з вікна музею Ватикану

Кому підійде автобусний тур, а кому протипоказаний, як вибрати і купити поїздку, у скільки вона обійдеться, якщо врахувати додаткові витрати, які нюанси приховують туроператори, що взяти з собою і як підготуватися, щоб позитив в результаті переважав над негативом, - ділимося досвідом по гарячих слідах.

Кому підходять автобусні тури

Перш за все, гарненько прислухайтеся до себе. Якщо сили закінчуються, ночами вам сниться пляж і розбитий будильник, краще відразу відмовтеся від ідеї.

Незважаючи на те, що автобусний тур передбачає довгі переїзди, відсидіти п'яту точку ви не встигнете. Навпаки, доведеться витягти із засіків все нерозтрачені ресурси енергії. У готелях ви станете настільки швидкоплинним гостем, що навчитеся забуватися сном немовляти прямо в автобусі, і тільки захоплення побачивши неймовірних пейзажів та сотні лайків під яскравими знімками підтримають вас на плаву.

Туристи годують ручних голубів на площі Сан-Марко у Венеції

Для тих же, чиє життя в основному проходить за маршрутом робота - дім - робота, хто в офісі все більше сидить, споживаючи кофеїн і калорії, хто хоче повного перезавантаження, розібратися в собі і оновити сторінку в Instagram - автобусний тур саме те, що треба .

Озеро Блед в Словенії, яке потрясло нас до глибини душі

Головне, не здумайте відправляти в подорож старих батьків, вагітних жінок і малолітніх дітей - для них це стане справжнім випробуванням (ми дізнавалися).

Як вибрати і купити автобусний тур

Якщо вирішили їхати, починайте вибирати тур. Краще заздалегідь, мінімум за місяць. Так ви встигнете підготуватися до поїздки.

Звичайно, якщо бажання і можливість подорожувати наздогнали вас прямо тут і зараз, містечко в автобусі теж знайдеться. Але ви ж в курсі: поспіх і непродуманість чреваті сюрпризами, не завжди приємними.

Обов'язково дізнайтеся, яка погода властива регіону в цей час року. Сильна спека, противний дощ або мороз дуже заважають насолоджуватися екскурсіями.

Переконавшись в правильному виборі, пошукайте потрібний тур в інтернеті. На сайтах туроператорів на чолі з найбільшим Автобусник "Аккорд-тур" їх безліч, з повною програмою і доступними датами. Ціни одного і того ж туру на різні дати можуть відрізнятися рази в два.

Тури на сайті туроператора

Врахуйте, що безпосередньо з клієнтами туроператори не працюють: вибравши відповідний варіант, зверніться в перевірене турагентство. Там для вас забронюють тур і оформлять всі документи. Нам в цьому питанні дуже допомогли хлопці з київського Ami Voyage . Їх обізнаності, уважності до деталей, терпінню та оперативності можна тільки позаздрити. Одним словом, рекомендуємо.

Отримавши від агентства підтвердження бронювання, подумайте про те, як дістанетеся до місця відправлення і назад. Справа в тому, що в Україні велика частина автобусних турів стартує зі Львова. Якщо ви не живете в цьому прекрасному місті, краще заздалегідь придбати квитки або знайти попутку на потрібні дати. Повернення плануйте з запасом часу - раптом автобус застрягне на кордоні?

Повернення плануйте з запасом часу - раптом автобус застрягне на кордоні

КПП "Захонь-Чоп" на кордоні України та Угорщини

Важливий момент: так званий інфолист з повною інформацією про подорож і контактами гіда ви отримаєте буквально з а пару днів до поїздки. Ретельно вивчіть його і проясніть для себе всі незрозумілі моменти.

До інфолист будуть додаватися правила і рекомендації для туристів - їх вивчіть також, а перед поїздкою роздрукуйте і тримайте під рукою разом з документами. Там багато корисного - навіть список сувенірів, які варто купити по дорозі.

Також при пошуку та бронюванні врахуйте наступні моменти:

1) Уникайте турів з нічними переїздами, інакше по місцях вашої мрії будете гуляти не ви, а зомбі з мішками під очима, чиї Селфі лайків не зберуть. Тур повинен включати нічний сон в готелі, а не в автобусі. До речі, маркування "Без нічних переїздів" не завжди означає, що таких в програмі немає. Будьте пильні!

Будьте пильні

Музеї Ватикану

2) Попросіть співробітника турагентства переконатися, що тур, який ви бронюєте, гарантований. Тобто, що на нього з великою ймовірністю зберуть повну групу і скасування не буде. Якщо тур все-таки скасують, гроші отримати назад буде складно - доведеться вибрати інші дати, міняти квитки і плани. Навіщо вам (і агентству) цей стрес?

3) Ретельно вивчайте програму туру на сайті перед бронюванням. Так ви зрозумієте, скільки часу проведете в роз'їздах, а скільки в містах, чи встигнете виспатися в готелях, чи буде у вас вільний час, щоб все подивитися.

Привабливий житель Флоренції і його бігль

4) Дізнайтеся все, що можна, про додаткові витрати, які можуть в результаті перевершити вартість путівки. Все прорахуйте, зважте і візьміть з собою необхідну суму. (Детальніше про це нижче).

5) Перш, ніж робити замовлення, почитайте відгуки про тур, в який збираєтеся їхати.

5) Перш, ніж робити замовлення, почитайте відгуки про тур, в який збираєтеся їхати

Знаменитий собор Санта-Марія-дель-Фьоре у Флоренції

Ціна питання

Один з очевидних плюсів автобусних турів по Європі - низька вартість при досить високому рівні організації. Якщо пошукати, можна знайти дуже цікаві подорожі навіть за 50-60 євро. І це з готелями, сніданками, гідом і парочкою екскурсій. У таку суму при самостійному плануванні вам обійдеться хіба що авіаквиток акцією.

У таку суму при самостійному плануванні вам обійдеться хіба що авіаквиток акцією

У Будапешті багато незвичайних скульптур і пам'ятників

Проте, в будь-якій поїздці виникають додаткові витрати. Одні з них можна обчислити відразу, вивчивши програму туру, інші ж випливуть тільки в ході спілкування з організаторами. Не соромтеся задавати питання!

Ось неповний список додаткових витрат:

1) За найкомфортніші місця на початку автобуса доведеться внести додаткову плату. Це 18 євро з людини. Чимало, але поїздка довга, комфорт - на вагу золота.

2) В деяких містах Європи при поселенні в готель доведеться заплатити туристичний податок. Суми різні, але за тижневу поїздку приготуйтеся викласти близько 20 євро з людини.

3) Дізнайтеся вартість факультативних екскурсій, які вам цікаві, і ціни на квитки в місця, які збираєтеся відвідати. Якщо твердо мають намір щось побачити, а не просто тинятися по вулицях, виділіть на ці цілі 100-150 євро.

Пантеон в Римі

4) Якщо берете з собою дітей до 18 років, дізнавайтеся, які для них діють знижки. Наприклад, в Колізей і музеї Ватикану "молодняк" пускають безкоштовно.

5) Програми туру майже завжди включають пересування на громадському транспорті в містах. Вартість квитків не завжди включена - дізнайтеся її заздалегідь.

Вартість квитків не завжди включена - дізнайтеся її заздалегідь

римське метро

6) Туалети в Європі здебільшого платні і недешеві: від 50 центів до 4 євро. І без них нікуди.

7) Прорахуйте і врахуйте в бюджеті витрати на їжу (детальніше про те нижче) і, звичайно ж, на подарунки для близьких.

їжа

Капрезе в Римі

Смачна їжа - важлива частина будь-якого відпочинку, так що заздалегідь дізнайтеся ціни і визначитеся з сумою на харчування. Як правило, в готелях, які включає автобусний тур, сніданки є, але більш ніж скромні. Один круасан і кава, наприклад.

Винятки бувають, але на них краще не розраховувати. Купуйте їжу і воду в супермаркетах по шляху або на заправках - так дешевше. Якщо хочете спробувати місцеву кухню в ресторанах, краще заздалегідь дізнайтеся перевірені місця у знайомих або у вашого гіда. Інакше можна зіткнутися, наприклад, з чеком, де суми вдвічі перевищують зазначені в меню: доведеться заплатити і податок, і за обслуговування, і бог знає що ще. Ми зіткнулися з таким явищем у Венеції.

А ще їжа - це набагато більш приємний подарунок близьким, ніж магнітик. Дізнайтеся, які смакоту можна привезти, і відкладіть на них гроші. Обсяги подарунків не забувайте погоджувати з правилами перетину кордону.

Лайфхак для комфорту і безпеки

У загальному і цілому, автобусний тур виявився набагато більш комфортним, ніж ми думали. Напевно, тому, що готувалися до гіршого. Прогулянки були цікавими, гіди хорошими.

Прогулянки були цікавими, гіди хорошими

У Венеції на катері

Крісла в автобусі - зручними, кондиціонер працював як треба. У салоні показували фільми, що мають відношення до маршруту, компанія попалася весела і адекватна.

Проте, ось кілька Лайфхак, які зроблять подорож ще комфортніше.

1) У багатьох містах Європи складно знайти безкоштовний вайфай, навіть в готелях він є не завжди. Забезпечте себе зв'язком на всьому маршруті подорожі. Дізнайтеся у свого мобільного оператора умови роумінгу - нам вони здалися досить доступними. Або скористайтеся спеціальними міжнародними сім-картами для мандрівників - пропозицій на ринку багато.

2) Візьміть в дорогу пауербанк і тримайте його зарядженим.

3) Щоб нормально спати в автобусі, купіть спеціальну подушку під шию.

Подушка для сну в дорозі

4) Візьміть їжу, яка не псується, і багато води в салон автобуса.

5) Готелі, де ви будете зупинятися під час туру, все дуже різні. У багатьох немає фена, шампуню, мила і одноразових капців. Прихопіть все це з собою.

Прихопіть все це з собою

Готель Resi в Падуї, Італія, з дуже скромним сніданком, якого на всю групу не вистачило.

6) Часу в готелях буде мало, праски - рідкість, так що беріть в дорогу речі, які не мнуться. Краще по комплекту на кожен день - ви набігає і одяг порівняли потім. Можна ще купити невеликий отпариватель (ми так і зробили). Він легко відпрасує речі, дезінфікує і частково усуне запах.

7) Завжди носіть з собою документи. Не залишайте їх в багажі.

8) Заздалегідь подумайте, ніж робитимете у вільний час в містах маршруту, щоб не намотувати кола по вулицях і не втрачати час дарма.

На екскурсії в Колізеї, Рим

9) Якщо їдете туди, де жарко, візьміть з собою маленький портативний вентилятор на батарейка х. Можна з розпилювачем води.

Висновки: плюси і мінуси автобусних турів

Ми заздалегідь готувалися до гіршого, тому подорож нас приємно здивувало. Але були і неприємні моменти.

Що сподобалось:

1) Не дивлячись на додаткові витрати, відпустка вийшла бюджетним і по-справжньому активним.

2) Ми не витрачали час і нерви на організацію поїздки, бронь готелів і покупку квитків: просто вибрали тур і отримували задоволення (майже завжди).

3) В дорозі і під час зупинок (кожні 2-3 години) ми спостерігали, як одна країна перетікає в одному. Як змінюються пейзажі, дороги і особливості інфраструктури, заправки, асортимент в магазинах, манера спілкування місцевих жителів. Це цікаво.

Це цікаво

Автомат в угорському супермаркеті, де банки і пляшки можна обміняти на гроші

4) Автобусний тур - потужний спосіб переключитися і, мабуть, маленьке життя. Ти знайомишся з новими людьми, постійно відчуваєш нові емоції. Все, що хвилювало будинку, з голови геть випаровується.

5) Ти робиш Селфі на тлі такої кількості всесвітньо відомих пам'яток, які при іншому розкладі і за пару років б не побачив.

6) Ти порівнюєш міста і вибираєш "свій", щоб приїхати надовго.

7) Ти дивишся багато тематичних фільмів, засвоюєш величезна кількість нової інформації і в цілому розвиваєшся.

8) Ти встигаєш на знижки в безліч магазинів.

Магазин в Будапешті

Що не сподобалося:

1) Завжди є ризик скасування або перенесення туру. Це тримає в напрузі аж до отримання Інфолиста.

2) Як і у випадку з подорожжю на своєму авто, можна застрягти на кордоні або затриматися в пробці - час точно не розрахуєш. Хоча для автобусів є окрема черга, і ми пройшли кордон швидко.

3) Готелі, включені в тур, в половині випадків мали скромні умови і убогий сніданок.

3) Ти дуже мало спиш в готелях, а сон в автобусі не зовсім повноцінний.

4) Тобі не вистачає часу на все цікаве, що хотілося зробити в точках маршруту. Ти завжди біжиш і поспішаєш.

Ти завжди біжиш і поспішаєш

Блед в Словенії - одне з місць, де хотілося залишитися на тиждень, але було всього три години

5) Переїзди довше, ніж прогулянки.

6) Ніяких експромтів - все прораховано до хвилини.

Як бачите, не все так страшно, і з належною підготовкою автобусний тур може доставити багато задоволення при мінімальному бюджеті. Зрештою, не дарма ж ви витратили купу часу на оформлення біометрії.

Собор Святого Петра у Ватикані

раніше OBOZREVATEL розповідав, як відпочити в Іспанії по-королівськи з мінімальними витратами.

Підписуйся на наш Telegram . Отримуй тільки найважливіше!

Автобусний тур по Європі на особистому досвіді: ціни, відгуки, рекомендації

Автобусний тур по Європі - це не тільки бюджетне подорож, але і нічний кошмар для багатьох ваших знайомих. Якщо не вірите, спробуйте знайти собі попутника. Гарантуємо тисячу і один аргумент "проти": "це довго і виснажливо", "зараз вигідніше все організувати самому", "який сенс в скачках галопом по Європах", "I'm too old for this shit" ...

Але якщо автобусні тури існують, та ще й у великій кількості, значить, це комусь потрібно? OBOZREVATEL з'їздив в тижневу подорож на автобусі за маршрутом Угорщина - Словенія - Італія і все дізнався на власному досвіді.

Неймовірний вид на Рим з вікна музею Ватикану

Кому підійде автобусний тур, а кому протипоказаний, як вибрати і купити поїздку, у скільки вона обійдеться, якщо врахувати додаткові витрати, які нюанси приховують туроператори, що взяти з собою і як підготуватися, щоб позитив в результаті переважав над негативом, - ділимося досвідом по гарячих слідах.

Кому підходять автобусні тури

Перш за все, гарненько прислухайтеся до себе. Якщо сили закінчуються, ночами вам сниться пляж і розбитий будильник, краще відразу відмовтеся від ідеї.

Незважаючи на те, що автобусний тур передбачає довгі переїзди, відсидіти п'яту точку ви не встигнете. Навпаки, доведеться витягти із засіків все нерозтрачені ресурси енергії. У готелях ви станете настільки швидкоплинним гостем, що навчитеся забуватися сном немовляти прямо в автобусі, і тільки захоплення побачивши неймовірних пейзажів та сотні лайків під яскравими знімками підтримають вас на плаву.

Туристи годують ручних голубів на площі Сан-Марко у Венеції

Для тих же, чиє життя в основному проходить за маршрутом робота - дім - робота, хто в офісі все більше сидить, споживаючи кофеїн і калорії, хто хоче повного перезавантаження, розібратися в собі і оновити сторінку в Instagram - автобусний тур саме те, що треба .

Озеро Блед в Словенії, яке потрясло нас до глибини душі

Головне, не здумайте відправляти в подорож старих батьків, вагітних жінок і малолітніх дітей - для них це стане справжнім випробуванням (ми дізнавалися).

Як вибрати і купити автобусний тур

Якщо вирішили їхати, починайте вибирати тур. Краще заздалегідь, мінімум за місяць. Так ви встигнете підготуватися до поїздки.

Звичайно, якщо бажання і можливість подорожувати наздогнали вас прямо тут і зараз, містечко в автобусі теж знайдеться. Але ви ж в курсі: поспіх і непродуманість чреваті сюрпризами, не завжди приємними.

Обов'язково дізнайтеся, яка погода властива регіону в цей час року. Сильна спека, противний дощ або мороз дуже заважають насолоджуватися екскурсіями.

Переконавшись в правильному виборі, пошукайте потрібний тур в інтернеті. На сайтах туроператорів на чолі з найбільшим Автобусник "Аккорд-тур" їх безліч, з повною програмою і доступними датами. Ціни одного і того ж туру на різні дати можуть відрізнятися рази в два.

Тури на сайті туроператора

Врахуйте, що безпосередньо з клієнтами туроператори не працюють: вибравши відповідний варіант, зверніться в перевірене турагентство. Там для вас забронюють тур і оформлять всі документи. Нам в цьому питанні дуже допомогли хлопці з київського Ami Voyage . Їх обізнаності, уважності до деталей, терпінню та оперативності можна тільки позаздрити. Одним словом, рекомендуємо.

Отримавши від агентства підтвердження бронювання, подумайте про те, як дістанетеся до місця відправлення і назад. Справа в тому, що в Україні велика частина автобусних турів стартує зі Львова. Якщо ви не живете в цьому прекрасному місті, краще заздалегідь придбати квитки або знайти попутку на потрібні дати. Повернення плануйте з запасом часу - раптом автобус застрягне на кордоні?

Повернення плануйте з запасом часу - раптом автобус застрягне на кордоні

КПП "Захонь-Чоп" на кордоні України та Угорщини

Важливий момент: так званий інфолист з повною інформацією про подорож і контактами гіда ви отримаєте буквально з а пару днів до поїздки. Ретельно вивчіть його і проясніть для себе всі незрозумілі моменти.

До інфолист будуть додаватися правила і рекомендації для туристів - їх вивчіть також, а перед поїздкою роздрукуйте і тримайте під рукою разом з документами. Там багато корисного - навіть список сувенірів, які варто купити по дорозі.

Також при пошуку та бронюванні врахуйте наступні моменти:

1) Уникайте турів з нічними переїздами, інакше по місцях вашої мрії будете гуляти не ви, а зомбі з мішками під очима, чиї Селфі лайків не зберуть. Тур повинен включати нічний сон в готелі, а не в автобусі. До речі, маркування "Без нічних переїздів" не завжди означає, що таких в програмі немає. Будьте пильні!

Будьте пильні

Музеї Ватикану

2) Попросіть співробітника турагентства переконатися, що тур, який ви бронюєте, гарантований. Тобто, що на нього з великою ймовірністю зберуть повну групу і скасування не буде. Якщо тур все-таки скасують, гроші отримати назад буде складно - доведеться вибрати інші дати, міняти квитки і плани. Навіщо вам (і агентству) цей стрес?

3) Ретельно вивчайте програму туру на сайті перед бронюванням. Так ви зрозумієте, скільки часу проведете в роз'їздах, а скільки в містах, чи встигнете виспатися в готелях, чи буде у вас вільний час, щоб все подивитися.

Привабливий житель Флоренції і його бігль

4) Дізнайтеся все, що можна, про додаткові витрати, які можуть в результаті перевершити вартість путівки. Все прорахуйте, зважте і візьміть з собою необхідну суму. (Детальніше про це нижче).

5) Перш, ніж робити замовлення, почитайте відгуки про тур, в який збираєтеся їхати.

5) Перш, ніж робити замовлення, почитайте відгуки про тур, в який збираєтеся їхати

Знаменитий собор Санта-Марія-дель-Фьоре у Флоренції

Ціна питання

Один з очевидних плюсів автобусних турів по Європі - низька вартість при досить високому рівні організації. Якщо пошукати, можна знайти дуже цікаві подорожі навіть за 50-60 євро. І це з готелями, сніданками, гідом і парочкою екскурсій. У таку суму при самостійному плануванні вам обійдеться хіба що авіаквиток акцією.

У таку суму при самостійному плануванні вам обійдеться хіба що авіаквиток акцією

У Будапешті багато незвичайних скульптур і пам'ятників

Проте, в будь-якій поїздці виникають додаткові витрати. Одні з них можна обчислити відразу, вивчивши програму туру, інші ж випливуть тільки в ході спілкування з організаторами. Не соромтеся задавати питання!

Ось неповний список додаткових витрат:

1) За найкомфортніші місця на початку автобуса доведеться внести додаткову плату. Це 18 євро з людини. Чимало, але поїздка довга, комфорт - на вагу золота.

2) В деяких містах Європи при поселенні в готель доведеться заплатити туристичний податок. Суми різні, але за тижневу поїздку приготуйтеся викласти близько 20 євро з людини.

3) Дізнайтеся вартість факультативних екскурсій, які вам цікаві, і ціни на квитки в місця, які збираєтеся відвідати. Якщо твердо мають намір щось побачити, а не просто тинятися по вулицях, виділіть на ці цілі 100-150 євро.

Пантеон в Римі

4) Якщо берете з собою дітей до 18 років, дізнавайтеся, які для них діють знижки. Наприклад, в Колізей і музеї Ватикану "молодняк" пускають безкоштовно.

5) Програми туру майже завжди включають пересування на громадському транспорті в містах. Вартість квитків не завжди включена - дізнайтеся її заздалегідь.

Вартість квитків не завжди включена - дізнайтеся її заздалегідь

римське метро

6) Туалети в Європі здебільшого платні і недешеві: від 50 центів до 4 євро. І без них нікуди.

7) Прорахуйте і врахуйте в бюджеті витрати на їжу (детальніше про те нижче) і, звичайно ж, на подарунки для близьких.

їжа

Капрезе в Римі

Смачна їжа - важлива частина будь-якого відпочинку, так що заздалегідь дізнайтеся ціни і визначитеся з сумою на харчування. Як правило, в готелях, які включає автобусний тур, сніданки є, але більш ніж скромні. Один круасан і кава, наприклад.

Винятки бувають, але на них краще не розраховувати. Купуйте їжу і воду в супермаркетах по шляху або на заправках - так дешевше. Якщо хочете спробувати місцеву кухню в ресторанах, краще заздалегідь дізнайтеся перевірені місця у знайомих або у вашого гіда. Інакше можна зіткнутися, наприклад, з чеком, де суми вдвічі перевищують зазначені в меню: доведеться заплатити і податок, і за обслуговування, і бог знає що ще. Ми зіткнулися з таким явищем у Венеції.

А ще їжа - це набагато більш приємний подарунок близьким, ніж магнітик. Дізнайтеся, які смакоту можна привезти, і відкладіть на них гроші. Обсяги подарунків не забувайте погоджувати з правилами перетину кордону.

Лайфхак для комфорту і безпеки

У загальному і цілому, автобусний тур виявився набагато більш комфортним, ніж ми думали. Напевно, тому, що готувалися до гіршого. Прогулянки були цікавими, гіди хорошими.

Прогулянки були цікавими, гіди хорошими

У Венеції на катері

Крісла в автобусі - зручними, кондиціонер працював як треба. У салоні показували фільми, що мають відношення до маршруту, компанія попалася весела і адекватна.

Проте, ось кілька Лайфхак, які зроблять подорож ще комфортніше.

1) У багатьох містах Європи складно знайти безкоштовний вайфай, навіть в готелях він є не завжди. Забезпечте себе зв'язком на всьому маршруті подорожі. Дізнайтеся у свого мобільного оператора умови роумінгу - нам вони здалися досить доступними. Або скористайтеся спеціальними міжнародними сім-картами для мандрівників - пропозицій на ринку багато.

2) Візьміть в дорогу пауербанк і тримайте його зарядженим.

3) Щоб нормально спати в автобусі, купіть спеціальну подушку під шию.

Подушка для сну в дорозі

4) Візьміть їжу, яка не псується, і багато води в салон автобуса.

5) Готелі, де ви будете зупинятися під час туру, все дуже різні. У багатьох немає фена, шампуню, мила і одноразових капців. Прихопіть все це з собою.

Прихопіть все це з собою

Готель Resi в Падуї, Італія, з дуже скромним сніданком, якого на всю групу не вистачило.

6) Часу в готелях буде мало, праски - рідкість, так що беріть в дорогу речі, які не мнуться. Краще по комплекту на кожен день - ви набігає і одяг порівняли потім. Можна ще купити невеликий отпариватель (ми так і зробили). Він легко відпрасує речі, дезінфікує і частково усуне запах.

7) Завжди носіть з собою документи. Не залишайте їх в багажі.

8) Заздалегідь подумайте, ніж робитимете у вільний час в містах маршруту, щоб не намотувати кола по вулицях і не втрачати час дарма.

На екскурсії в Колізеї, Рим

9) Якщо їдете туди, де жарко, візьміть з собою маленький портативний вентилятор на батарейка х. Можна з розпилювачем води.

Висновки: плюси і мінуси автобусних турів

Ми заздалегідь готувалися до гіршого, тому подорож нас приємно здивувало. Але були і неприємні моменти.

Що сподобалось:

1) Не дивлячись на додаткові витрати, відпустка вийшла бюджетним і по-справжньому активним.

2) Ми не витрачали час і нерви на організацію поїздки, бронь готелів і покупку квитків: просто вибрали тур і отримували задоволення (майже завжди).

3) В дорозі і під час зупинок (кожні 2-3 години) ми спостерігали, як одна країна перетікає в одному. Як змінюються пейзажі, дороги і особливості інфраструктури, заправки, асортимент в магазинах, манера спілкування місцевих жителів. Це цікаво.

Це цікаво

Автомат в угорському супермаркеті, де банки і пляшки можна обміняти на гроші

4) Автобусний тур - потужний спосіб переключитися і, мабуть, маленьке життя. Ти знайомишся з новими людьми, постійно відчуваєш нові емоції. Все, що хвилювало будинку, з голови геть випаровується.

5) Ти робиш Селфі на тлі такої кількості всесвітньо відомих пам'яток, які при іншому розкладі і за пару років б не побачив.

6) Ти порівнюєш міста і вибираєш "свій", щоб приїхати надовго.

7) Ти дивишся багато тематичних фільмів, засвоюєш величезна кількість нової інформації і в цілому розвиваєшся.

8) Ти встигаєш на знижки в безліч магазинів.

Магазин в Будапешті

Що не сподобалося:

1) Завжди є ризик скасування або перенесення туру. Це тримає в напрузі аж до отримання Інфолиста.

2) Як і у випадку з подорожжю на своєму авто, можна застрягти на кордоні або затриматися в пробці - час точно не розрахуєш. Хоча для автобусів є окрема черга, і ми пройшли кордон швидко.

3) Готелі, включені в тур, в половині випадків мали скромні умови і убогий сніданок.

3) Ти дуже мало спиш в готелях, а сон в автобусі не зовсім повноцінний.

4) Тобі не вистачає часу на все цікаве, що хотілося зробити в точках маршруту. Ти завжди біжиш і поспішаєш.

Ти завжди біжиш і поспішаєш

Блед в Словенії - одне з місць, де хотілося залишитися на тиждень, але було всього три години

5) Переїзди довше, ніж прогулянки.

6) Ніяких експромтів - все прораховано до хвилини.

Як бачите, не все так страшно, і з належною підготовкою автобусний тур може доставити багато задоволення при мінімальному бюджеті. Зрештою, не дарма ж ви витратили купу часу на оформлення біометрії.

Собор Святого Петра у Ватикані

раніше OBOZREVATEL розповідав, як відпочити в Іспанії по-королівськи з мінімальними витратами.

Підписуйся на наш Telegram . Отримуй тільки найважливіше!

Автобусний тур по Європі на особистому досвіді: ціни, відгуки, рекомендації

Автобусний тур по Європі - це не тільки бюджетне подорож, але і нічний кошмар для багатьох ваших знайомих. Якщо не вірите, спробуйте знайти собі попутника. Гарантуємо тисячу і один аргумент "проти": "це довго і виснажливо", "зараз вигідніше все організувати самому", "який сенс в скачках галопом по Європах", "I'm too old for this shit" ...

Але якщо автобусні тури існують, та ще й у великій кількості, значить, це комусь потрібно? OBOZREVATEL з'їздив в тижневу подорож на автобусі за маршрутом Угорщина - Словенія - Італія і все дізнався на власному досвіді.

Неймовірний вид на Рим з вікна музею Ватикану

Кому підійде автобусний тур, а кому протипоказаний, як вибрати і купити поїздку, у скільки вона обійдеться, якщо врахувати додаткові витрати, які нюанси приховують туроператори, що взяти з собою і як підготуватися, щоб позитив в результаті переважав над негативом, - ділимося досвідом по гарячих слідах.

Кому підходять автобусні тури

Перш за все, гарненько прислухайтеся до себе. Якщо сили закінчуються, ночами вам сниться пляж і розбитий будильник, краще відразу відмовтеся від ідеї.

Незважаючи на те, що автобусний тур передбачає довгі переїзди, відсидіти п'яту точку ви не встигнете. Навпаки, доведеться витягти із засіків все нерозтрачені ресурси енергії. У готелях ви станете настільки швидкоплинним гостем, що навчитеся забуватися сном немовляти прямо в автобусі, і тільки захоплення побачивши неймовірних пейзажів та сотні лайків під яскравими знімками підтримають вас на плаву.

Туристи годують ручних голубів на площі Сан-Марко у Венеції

Для тих же, чиє життя в основному проходить за маршрутом робота - дім - робота, хто в офісі все більше сидить, споживаючи кофеїн і калорії, хто хоче повного перезавантаження, розібратися в собі і оновити сторінку в Instagram - автобусний тур саме те, що треба .

Озеро Блед в Словенії, яке потрясло нас до глибини душі

Головне, не здумайте відправляти в подорож старих батьків, вагітних жінок і малолітніх дітей - для них це стане справжнім випробуванням (ми дізнавалися).

Як вибрати і купити автобусний тур

Якщо вирішили їхати, починайте вибирати тур. Краще заздалегідь, мінімум за місяць. Так ви встигнете підготуватися до поїздки.

Звичайно, якщо бажання і можливість подорожувати наздогнали вас прямо тут і зараз, містечко в автобусі теж знайдеться. Але ви ж в курсі: поспіх і непродуманість чреваті сюрпризами, не завжди приємними.

Обов'язково дізнайтеся, яка погода властива регіону в цей час року. Сильна спека, противний дощ або мороз дуже заважають насолоджуватися екскурсіями.

Переконавшись в правильному виборі, пошукайте потрібний тур в інтернеті. На сайтах туроператорів на чолі з найбільшим Автобусник "Аккорд-тур" їх безліч, з повною програмою і доступними датами. Ціни одного і того ж туру на різні дати можуть відрізнятися рази в два.

Тури на сайті туроператора

Врахуйте, що безпосередньо з клієнтами туроператори не працюють: вибравши відповідний варіант, зверніться в перевірене турагентство. Там для вас забронюють тур і оформлять всі документи. Нам в цьому питанні дуже допомогли хлопці з київського Ami Voyage . Їх обізнаності, уважності до деталей, терпінню та оперативності можна тільки позаздрити. Одним словом, рекомендуємо.

Отримавши від агентства підтвердження бронювання, подумайте про те, як дістанетеся до місця відправлення і назад. Справа в тому, що в Україні велика частина автобусних турів стартує зі Львова. Якщо ви не живете в цьому прекрасному місті, краще заздалегідь придбати квитки або знайти попутку на потрібні дати. Повернення плануйте з запасом часу - раптом автобус застрягне на кордоні?

Повернення плануйте з запасом часу - раптом автобус застрягне на кордоні

КПП "Захонь-Чоп" на кордоні України та Угорщини

Важливий момент: так званий інфолист з повною інформацією про подорож і контактами гіда ви отримаєте буквально з а пару днів до поїздки. Ретельно вивчіть його і проясніть для себе всі незрозумілі моменти.

До інфолист будуть додаватися правила і рекомендації для туристів - їх вивчіть також, а перед поїздкою роздрукуйте і тримайте під рукою разом з документами. Там багато корисного - навіть список сувенірів, які варто купити по дорозі.

Також при пошуку та бронюванні врахуйте наступні моменти:

1) Уникайте турів з нічними переїздами, інакше по місцях вашої мрії будете гуляти не ви, а зомбі з мішками під очима, чиї Селфі лайків не зберуть. Тур повинен включати нічний сон в готелі, а не в автобусі. До речі, маркування "Без нічних переїздів" не завжди означає, що таких в програмі немає. Будьте пильні!

Будьте пильні

Музеї Ватикану

2) Попросіть співробітника турагентства переконатися, що тур, який ви бронюєте, гарантований. Тобто, що на нього з великою ймовірністю зберуть повну групу і скасування не буде. Якщо тур все-таки скасують, гроші отримати назад буде складно - доведеться вибрати інші дати, міняти квитки і плани. Навіщо вам (і агентству) цей стрес?

3) Ретельно вивчайте програму туру на сайті перед бронюванням. Так ви зрозумієте, скільки часу проведете в роз'їздах, а скільки в містах, чи встигнете виспатися в готелях, чи буде у вас вільний час, щоб все подивитися.

Привабливий житель Флоренції і його бігль

4) Дізнайтеся все, що можна, про додаткові витрати, які можуть в результаті перевершити вартість путівки. Все прорахуйте, зважте і візьміть з собою необхідну суму. (Детальніше про це нижче).

5) Перш, ніж робити замовлення, почитайте відгуки про тур, в який збираєтеся їхати.

5) Перш, ніж робити замовлення, почитайте відгуки про тур, в який збираєтеся їхати

Знаменитий собор Санта-Марія-дель-Фьоре у Флоренції

Ціна питання

Один з очевидних плюсів автобусних турів по Європі - низька вартість при досить високому рівні організації. Якщо пошукати, можна знайти дуже цікаві подорожі навіть за 50-60 євро. І це з готелями, сніданками, гідом і парочкою екскурсій. У таку суму при самостійному плануванні вам обійдеться хіба що авіаквиток акцією.

У таку суму при самостійному плануванні вам обійдеться хіба що авіаквиток акцією

У Будапешті багато незвичайних скульптур і пам'ятників

Проте, в будь-якій поїздці виникають додаткові витрати. Одні з них можна обчислити відразу, вивчивши програму туру, інші ж випливуть тільки в ході спілкування з організаторами. Не соромтеся задавати питання!

Ось неповний список додаткових витрат:

1) За найкомфортніші місця на початку автобуса доведеться внести додаткову плату. Це 18 євро з людини. Чимало, але поїздка довга, комфорт - на вагу золота.

2) В деяких містах Європи при поселенні в готель доведеться заплатити туристичний податок. Суми різні, але за тижневу поїздку приготуйтеся викласти близько 20 євро з людини.

3) Дізнайтеся вартість факультативних екскурсій, які вам цікаві, і ціни на квитки в місця, які збираєтеся відвідати. Якщо твердо мають намір щось побачити, а не просто тинятися по вулицях, виділіть на ці цілі 100-150 євро.

Пантеон в Римі

4) Якщо берете з собою дітей до 18 років, дізнавайтеся, які для них діють знижки. Наприклад, в Колізей і музеї Ватикану "молодняк" пускають безкоштовно.

5) Програми туру майже завжди включають пересування на громадському транспорті в містах. Вартість квитків не завжди включена - дізнайтеся її заздалегідь.

Вартість квитків не завжди включена - дізнайтеся її заздалегідь

римське метро

6) Туалети в Європі здебільшого платні і недешеві: від 50 центів до 4 євро. І без них нікуди.

7) Прорахуйте і врахуйте в бюджеті витрати на їжу (детальніше про те нижче) і, звичайно ж, на подарунки для близьких.

їжа

Капрезе в Римі

Смачна їжа - важлива частина будь-якого відпочинку, так що заздалегідь дізнайтеся ціни і визначитеся з сумою на харчування. Як правило, в готелях, які включає автобусний тур, сніданки є, але більш ніж скромні. Один круасан і кава, наприклад.

Винятки бувають, але на них краще не розраховувати. Купуйте їжу і воду в супермаркетах по шляху або на заправках - так дешевше. Якщо хочете спробувати місцеву кухню в ресторанах, краще заздалегідь дізнайтеся перевірені місця у знайомих або у вашого гіда. Інакше можна зіткнутися, наприклад, з чеком, де суми вдвічі перевищують зазначені в меню: доведеться заплатити і податок, і за обслуговування, і бог знає що ще. Ми зіткнулися з таким явищем у Венеції.

А ще їжа - це набагато більш приємний подарунок близьким, ніж магнітик. Дізнайтеся, які смакоту можна привезти, і відкладіть на них гроші. Обсяги подарунків не забувайте погоджувати з правилами перетину кордону.

Лайфхак для комфорту і безпеки

У загальному і цілому, автобусний тур виявився набагато більш комфортним, ніж ми думали. Напевно, тому, що готувалися до гіршого. Прогулянки були цікавими, гіди хорошими.

Прогулянки були цікавими, гіди хорошими

У Венеції на катері

Крісла в автобусі - зручними, кондиціонер працював як треба. У салоні показували фільми, що мають відношення до маршруту, компанія попалася весела і адекватна.

Проте, ось кілька Лайфхак, які зроблять подорож ще комфортніше.

1) У багатьох містах Європи складно знайти безкоштовний вайфай, навіть в готелях він є не завжди. Забезпечте себе зв'язком на всьому маршруті подорожі. Дізнайтеся у свого мобільного оператора умови роумінгу - нам вони здалися досить доступними. Або скористайтеся спеціальними міжнародними сім-картами для мандрівників - пропозицій на ринку багато.

2) Візьміть в дорогу пауербанк і тримайте його зарядженим.

3) Щоб нормально спати в автобусі, купіть спеціальну подушку під шию.

Подушка для сну в дорозі

4) Візьміть їжу, яка не псується, і багато води в салон автобуса.

5) Готелі, де ви будете зупинятися під час туру, все дуже різні. У багатьох немає фена, шампуню, мила і одноразових капців. Прихопіть все це з собою.

Прихопіть все це з собою

Готель Resi в Падуї, Італія, з дуже скромним сніданком, якого на всю групу не вистачило.

6) Часу в готелях буде мало, праски - рідкість, так що беріть в дорогу речі, які не мнуться. Краще по комплекту на кожен день - ви набігає і одяг порівняли потім. Можна ще купити невеликий отпариватель (ми так і зробили). Він легко відпрасує речі, дезінфікує і частково усуне запах.

7) Завжди носіть з собою документи. Не залишайте їх в багажі.

8) Заздалегідь подумайте, ніж робитимете у вільний час в містах маршруту, щоб не намотувати кола по вулицях і не втрачати час дарма.

На екскурсії в Колізеї, Рим

9) Якщо їдете туди, де жарко, візьміть з собою маленький портативний вентилятор на батарейка х. Можна з розпилювачем води.

Висновки: плюси і мінуси автобусних турів

Ми заздалегідь готувалися до гіршого, тому подорож нас приємно здивувало. Але були і неприємні моменти.

Що сподобалось:

1) Не дивлячись на додаткові витрати, відпустка вийшла бюджетним і по-справжньому активним.

2) Ми не витрачали час і нерви на організацію поїздки, бронь готелів і покупку квитків: просто вибрали тур і отримували задоволення (майже завжди).

3) В дорозі і під час зупинок (кожні 2-3 години) ми спостерігали, як одна країна перетікає в одному. Як змінюються пейзажі, дороги і особливості інфраструктури, заправки, асортимент в магазинах, манера спілкування місцевих жителів. Це цікаво.

Це цікаво

Автомат в угорському супермаркеті, де банки і пляшки можна обміняти на гроші

4) Автобусний тур - потужний спосіб переключитися і, мабуть, маленьке життя. Ти знайомишся з новими людьми, постійно відчуваєш нові емоції. Все, що хвилювало будинку, з голови геть випаровується.

5) Ти робиш Селфі на тлі такої кількості всесвітньо відомих пам'яток, які при іншому розкладі і за пару років б не побачив.

6) Ти порівнюєш міста і вибираєш "свій", щоб приїхати надовго.

7) Ти дивишся багато тематичних фільмів, засвоюєш величезна кількість нової інформації і в цілому розвиваєшся.

8) Ти встигаєш на знижки в безліч магазинів.

Магазин в Будапешті

Що не сподобалося:

1) Завжди є ризик скасування або перенесення туру. Це тримає в напрузі аж до отримання Інфолиста.

2) Як і у випадку з подорожжю на своєму авто, можна застрягти на кордоні або затриматися в пробці - час точно не розрахуєш. Хоча для автобусів є окрема черга, і ми пройшли кордон швидко.

3) Готелі, включені в тур, в половині випадків мали скромні умови і убогий сніданок.

3) Ти дуже мало спиш в готелях, а сон в автобусі не зовсім повноцінний.

4) Тобі не вистачає часу на все цікаве, що хотілося зробити в точках маршруту. Ти завжди біжиш і поспішаєш.

Ти завжди біжиш і поспішаєш

Блед в Словенії - одне з місць, де хотілося залишитися на тиждень, але було всього три години

5) Переїзди довше, ніж прогулянки.

6) Ніяких експромтів - все прораховано до хвилини.

Як бачите, не все так страшно, і з належною підготовкою автобусний тур може доставити багато задоволення при мінімальному бюджеті. Зрештою, не дарма ж ви витратили купу часу на оформлення біометрії.

Собор Святого Петра у Ватикані

раніше OBOZREVATEL розповідав, як відпочити в Іспанії по-королівськи з мінімальними витратами.

Підписуйся на наш Telegram . Отримуй тільки найважливіше!

Автобусний тур по Європі на особистому досвіді: ціни, відгуки, рекомендації

Автобусний тур по Європі - це не тільки бюджетне подорож, але і нічний кошмар для багатьох ваших знайомих. Якщо не вірите, спробуйте знайти собі попутника. Гарантуємо тисячу і один аргумент "проти": "це довго і виснажливо", "зараз вигідніше все організувати самому", "який сенс в скачках галопом по Європах", "I'm too old for this shit" ...

Але якщо автобусні тури існують, та ще й у великій кількості, значить, це комусь потрібно? OBOZREVATEL з'їздив в тижневу подорож на автобусі за маршрутом Угорщина - Словенія - Італія і все дізнався на власному досвіді.

Неймовірний вид на Рим з вікна музею Ватикану

Кому підійде автобусний тур, а кому протипоказаний, як вибрати і купити поїздку, у скільки вона обійдеться, якщо врахувати додаткові витрати, які нюанси приховують туроператори, що взяти з собою і як підготуватися, щоб позитив в результаті переважав над негативом, - ділимося досвідом по гарячих слідах.

Кому підходять автобусні тури

Перш за все, гарненько прислухайтеся до себе. Якщо сили закінчуються, ночами вам сниться пляж і розбитий будильник, краще відразу відмовтеся від ідеї.

Незважаючи на те, що автобусний тур передбачає довгі переїзди, відсидіти п'яту точку ви не встигнете. Навпаки, доведеться витягти із засіків все нерозтрачені ресурси енергії. У готелях ви станете настільки швидкоплинним гостем, що навчитеся забуватися сном немовляти прямо в автобусі, і тільки захоплення побачивши неймовірних пейзажів та сотні лайків під яскравими знімками підтримають вас на плаву.

Туристи годують ручних голубів на площі Сан-Марко у Венеції

Для тих же, чиє життя в основному проходить за маршрутом робота - дім - робота, хто в офісі все більше сидить, споживаючи кофеїн і калорії, хто хоче повного перезавантаження, розібратися в собі і оновити сторінку в Instagram - автобусний тур саме те, що треба .

Озеро Блед в Словенії, яке потрясло нас до глибини душі

Головне, не здумайте відправляти в подорож старих батьків, вагітних жінок і малолітніх дітей - для них це стане справжнім випробуванням (ми дізнавалися).

Як вибрати і купити автобусний тур

Якщо вирішили їхати, починайте вибирати тур. Краще заздалегідь, мінімум за місяць. Так ви встигнете підготуватися до поїздки.

Звичайно, якщо бажання і можливість подорожувати наздогнали вас прямо тут і зараз, містечко в автобусі теж знайдеться. Але ви ж в курсі: поспіх і непродуманість чреваті сюрпризами, не завжди приємними.

Обов'язково дізнайтеся, яка погода властива регіону в цей час року. Сильна спека, противний дощ або мороз дуже заважають насолоджуватися екскурсіями.

Переконавшись в правильному виборі, пошукайте потрібний тур в інтернеті. На сайтах туроператорів на чолі з найбільшим Автобусник "Аккорд-тур" їх безліч, з повною програмою і доступними датами. Ціни одного і того ж туру на різні дати можуть відрізнятися рази в два.

Тури на сайті туроператора

Врахуйте, що безпосередньо з клієнтами туроператори не працюють: вибравши відповідний варіант, зверніться в перевірене турагентство. Там для вас забронюють тур і оформлять всі документи. Нам в цьому питанні дуже допомогли хлопці з київського Ami Voyage . Їх обізнаності, уважності до деталей, терпінню та оперативності можна тільки позаздрити. Одним словом, рекомендуємо.

Отримавши від агентства підтвердження бронювання, подумайте про те, як дістанетеся до місця відправлення і назад. Справа в тому, що в Україні велика частина автобусних турів стартує зі Львова. Якщо ви не живете в цьому прекрасному місті, краще заздалегідь придбати квитки або знайти попутку на потрібні дати. Повернення плануйте з запасом часу - раптом автобус застрягне на кордоні?

Повернення плануйте з запасом часу - раптом автобус застрягне на кордоні

КПП "Захонь-Чоп" на кордоні України та Угорщини

Важливий момент: так званий інфолист з повною інформацією про подорож і контактами гіда ви отримаєте буквально з а пару днів до поїздки. Ретельно вивчіть його і проясніть для себе всі незрозумілі моменти.

До інфолист будуть додаватися правила і рекомендації для туристів - їх вивчіть також, а перед поїздкою роздрукуйте і тримайте під рукою разом з документами. Там багато корисного - навіть список сувенірів, які варто купити по дорозі.

Також при пошуку та бронюванні врахуйте наступні моменти:

1) Уникайте турів з нічними переїздами, інакше по місцях вашої мрії будете гуляти не ви, а зомбі з мішками під очима, чиї Селфі лайків не зберуть. Тур повинен включати нічний сон в готелі, а не в автобусі. До речі, маркування "Без нічних переїздів" не завжди означає, що таких в програмі немає. Будьте пильні!

Будьте пильні

Музеї Ватикану

2) Попросіть співробітника турагентства переконатися, що тур, який ви бронюєте, гарантований. Тобто, що на нього з великою ймовірністю зберуть повну групу і скасування не буде. Якщо тур все-таки скасують, гроші отримати назад буде складно - доведеться вибрати інші дати, міняти квитки і плани. Навіщо вам (і агентству) цей стрес?

3) Ретельно вивчайте програму туру на сайті перед бронюванням. Так ви зрозумієте, скільки часу проведете в роз'їздах, а скільки в містах, чи встигнете виспатися в готелях, чи буде у вас вільний час, щоб все подивитися.

Привабливий житель Флоренції і його бігль

4) Дізнайтеся все, що можна, про додаткові витрати, які можуть в результаті перевершити вартість путівки. Все прорахуйте, зважте і візьміть з собою необхідну суму. (Детальніше про це нижче).

5) Перш, ніж робити замовлення, почитайте відгуки про тур, в який збираєтеся їхати.

5) Перш, ніж робити замовлення, почитайте відгуки про тур, в який збираєтеся їхати

Знаменитий собор Санта-Марія-дель-Фьоре у Флоренції

Ціна питання

Один з очевидних плюсів автобусних турів по Європі - низька вартість при досить високому рівні організації. Якщо пошукати, можна знайти дуже цікаві подорожі навіть за 50-60 євро. І це з готелями, сніданками, гідом і парочкою екскурсій. У таку суму при самостійному плануванні вам обійдеться хіба що авіаквиток акцією.

У таку суму при самостійному плануванні вам обійдеться хіба що авіаквиток акцією

У Будапешті багато незвичайних скульптур і пам'ятників

Проте, в будь-якій поїздці виникають додаткові витрати. Одні з них можна обчислити відразу, вивчивши програму туру, інші ж випливуть тільки в ході спілкування з організаторами. Не соромтеся задавати питання!

Ось неповний список додаткових витрат:

1) За найкомфортніші місця на початку автобуса доведеться внести додаткову плату. Це 18 євро з людини. Чимало, але поїздка довга, комфорт - на вагу золота.

2) В деяких містах Європи при поселенні в готель доведеться заплатити туристичний податок. Суми різні, але за тижневу поїздку приготуйтеся викласти близько 20 євро з людини.

3) Дізнайтеся вартість факультативних екскурсій, які вам цікаві, і ціни на квитки в місця, які збираєтеся відвідати. Якщо твердо мають намір щось побачити, а не просто тинятися по вулицях, виділіть на ці цілі 100-150 євро.

Пантеон в Римі

4) Якщо берете з собою дітей до 18 років, дізнавайтеся, які для них діють знижки. Наприклад, в Колізей і музеї Ватикану "молодняк" пускають безкоштовно.

5) Програми туру майже завжди включають пересування на громадському транспорті в містах. Вартість квитків не завжди включена - дізнайтеся її заздалегідь.

Вартість квитків не завжди включена - дізнайтеся її заздалегідь

римське метро

6) Туалети в Європі здебільшого платні і недешеві: від 50 центів до 4 євро. І без них нікуди.

7) Прорахуйте і врахуйте в бюджеті витрати на їжу (детальніше про те нижче) і, звичайно ж, на подарунки для близьких.

їжа

Капрезе в Римі

Смачна їжа - важлива частина будь-якого відпочинку, так що заздалегідь дізнайтеся ціни і визначитеся з сумою на харчування. Як правило, в готелях, які включає автобусний тур, сніданки є, але більш ніж скромні. Один круасан і кава, наприклад.

Винятки бувають, але на них краще не розраховувати. Купуйте їжу і воду в супермаркетах по шляху або на заправках - так дешевше. Якщо хочете спробувати місцеву кухню в ресторанах, краще заздалегідь дізнайтеся перевірені місця у знайомих або у вашого гіда. Інакше можна зіткнутися, наприклад, з чеком, де суми вдвічі перевищують зазначені в меню: доведеться заплатити і податок, і за обслуговування, і бог знає що ще. Ми зіткнулися з таким явищем у Венеції.

А ще їжа - це набагато більш приємний подарунок близьким, ніж магнітик. Дізнайтеся, які смакоту можна привезти, і відкладіть на них гроші. Обсяги подарунків не забувайте погоджувати з правилами перетину кордону.

Лайфхак для комфорту і безпеки

У загальному і цілому, автобусний тур виявився набагато більш комфортним, ніж ми думали. Напевно, тому, що готувалися до гіршого. Прогулянки були цікавими, гіди хорошими.

Прогулянки були цікавими, гіди хорошими

У Венеції на катері

Крісла в автобусі - зручними, кондиціонер працював як треба. У салоні показували фільми, що мають відношення до маршруту, компанія попалася весела і адекватна.

Проте, ось кілька Лайфхак, які зроблять подорож ще комфортніше.

1) У багатьох містах Європи складно знайти безкоштовний вайфай, навіть в готелях він є не завжди. Забезпечте себе зв'язком на всьому маршруті подорожі. Дізнайтеся у свого мобільного оператора умови роумінгу - нам вони здалися досить доступними. Або скористайтеся спеціальними міжнародними сім-картами для мандрівників - пропозицій на ринку багато.

2) Візьміть в дорогу пауербанк і тримайте його зарядженим.

3) Щоб нормально спати в автобусі, купіть спеціальну подушку під шию.

Подушка для сну в дорозі

4) Візьміть їжу, яка не псується, і багато води в салон автобуса.

5) Готелі, де ви будете зупинятися під час туру, все дуже різні. У багатьох немає фена, шампуню, мила і одноразових капців. Прихопіть все це з собою.

Прихопіть все це з собою

Готель Resi в Падуї, Італія, з дуже скромним сніданком, якого на всю групу не вистачило.

6) Часу в готелях буде мало, праски - рідкість, так що беріть в дорогу речі, які не мнуться. Краще по комплекту на кожен день - ви набігає і одяг порівняли потім. Можна ще купити невеликий отпариватель (ми так і зробили). Він легко відпрасує речі, дезінфікує і частково усуне запах.

7) Завжди носіть з собою документи. Не залишайте їх в багажі.

8) Заздалегідь подумайте, ніж робитимете у вільний час в містах маршруту, щоб не намотувати кола по вулицях і не втрачати час дарма.

На екскурсії в Колізеї, Рим

9) Якщо їдете туди, де жарко, візьміть з собою маленький портативний вентилятор на батарейка х. Можна з розпилювачем води.

Висновки: плюси і мінуси автобусних турів

Ми заздалегідь готувалися до гіршого, тому подорож нас приємно здивувало. Але були і неприємні моменти.

Що сподобалось:

1) Не дивлячись на додаткові витрати, відпустка вийшла бюджетним і по-справжньому активним.

2) Ми не витрачали час і нерви на організацію поїздки, бронь готелів і покупку квитків: просто вибрали тур і отримували задоволення (майже завжди).

3) В дорозі і під час зупинок (кожні 2-3 години) ми спостерігали, як одна країна перетікає в одному. Як змінюються пейзажі, дороги і особливості інфраструктури, заправки, асортимент в магазинах, манера спілкування місцевих жителів. Це цікаво.

Це цікаво

Автомат в угорському супермаркеті, де банки і пляшки можна обміняти на гроші

4) Автобусний тур - потужний спосіб переключитися і, мабуть, маленьке життя. Ти знайомишся з новими людьми, постійно відчуваєш нові емоції. Все, що хвилювало будинку, з голови геть випаровується.

5) Ти робиш Селфі на тлі такої кількості всесвітньо відомих пам'яток, які при іншому розкладі і за пару років б не побачив.

6) Ти порівнюєш міста і вибираєш "свій", щоб приїхати надовго.

7) Ти дивишся багато тематичних фільмів, засвоюєш величезна кількість нової інформації і в цілому розвиваєшся.

8) Ти встигаєш на знижки в безліч магазинів.

Магазин в Будапешті

Що не сподобалося:

1) Завжди є ризик скасування або перенесення туру. Це тримає в напрузі аж до отримання Інфолиста.

2) Як і у випадку з подорожжю на своєму авто, можна застрягти на кордоні або затриматися в пробці - час точно не розрахуєш. Хоча для автобусів є окрема черга, і ми пройшли кордон швидко.

3) Готелі, включені в тур, в половині випадків мали скромні умови і убогий сніданок.

3) Ти дуже мало спиш в готелях, а сон в автобусі не зовсім повноцінний.

4) Тобі не вистачає часу на все цікаве, що хотілося зробити в точках маршруту. Ти завжди біжиш і поспішаєш.

Ти завжди біжиш і поспішаєш

Блед в Словенії - одне з місць, де хотілося залишитися на тиждень, але було всього три години

5) Переїзди довше, ніж прогулянки.

6) Ніяких експромтів - все прораховано до хвилини.

Як бачите, не все так страшно, і з належною підготовкою автобусний тур може доставити багато задоволення при мінімальному бюджеті. Зрештою, не дарма ж ви витратили купу часу на оформлення біометрії.

Собор Святого Петра у Ватикані

раніше OBOZREVATEL розповідав, як відпочити в Іспанії по-королівськи з мінімальними витратами.

Підписуйся на наш Telegram . Отримуй тільки найважливіше!

Автобусний тур по Європі на особистому досвіді: ціни, відгуки, рекомендації

Автобусний тур по Європі - це не тільки бюджетне подорож, але і нічний кошмар для багатьох ваших знайомих. Якщо не вірите, спробуйте знайти собі попутника. Гарантуємо тисячу і один аргумент "проти": "це довго і виснажливо", "зараз вигідніше все організувати самому", "який сенс в скачках галопом по Європах", "I'm too old for this shit" ...

Але якщо автобусні тури існують, та ще й у великій кількості, значить, це комусь потрібно? OBOZREVATEL з'їздив в тижневу подорож на автобусі за маршрутом Угорщина - Словенія - Італія і все дізнався на власному досвіді.

Неймовірний вид на Рим з вікна музею Ватикану

Кому підійде автобусний тур, а кому протипоказаний, як вибрати і купити поїздку, у скільки вона обійдеться, якщо врахувати додаткові витрати, які нюанси приховують туроператори, що взяти з собою і як підготуватися, щоб позитив в результаті переважав над негативом, - ділимося досвідом по гарячих слідах.

Кому підходять автобусні тури

Перш за все, гарненько прислухайтеся до себе. Якщо сили закінчуються, ночами вам сниться пляж і розбитий будильник, краще відразу відмовтеся від ідеї.

Незважаючи на те, що автобусний тур передбачає довгі переїзди, відсидіти п'яту точку ви не встигнете. Навпаки, доведеться витягти із засіків все нерозтрачені ресурси енергії. У готелях ви станете настільки швидкоплинним гостем, що навчитеся забуватися сном немовляти прямо в автобусі, і тільки захоплення побачивши неймовірних пейзажів та сотні лайків під яскравими знімками підтримають вас на плаву.

Туристи годують ручних голубів на площі Сан-Марко у Венеції

Для тих же, чиє життя в основному проходить за маршрутом робота - дім - робота, хто в офісі все більше сидить, споживаючи кофеїн і калорії, хто хоче повного перезавантаження, розібратися в собі і оновити сторінку в Instagram - автобусний тур саме те, що треба .

Озеро Блед в Словенії, яке потрясло нас до глибини душі

Головне, не здумайте відправляти в подорож старих батьків, вагітних жінок і малолітніх дітей - для них це стане справжнім випробуванням (ми дізнавалися).

Як вибрати і купити автобусний тур

Якщо вирішили їхати, починайте вибирати тур. Краще заздалегідь, мінімум за місяць. Так ви встигнете підготуватися до поїздки.

Звичайно, якщо бажання і можливість подорожувати наздогнали вас прямо тут і зараз, містечко в автобусі теж знайдеться. Але ви ж в курсі: поспіх і непродуманість чреваті сюрпризами, не завжди приємними.

Обов'язково дізнайтеся, яка погода властива регіону в цей час року. Сильна спека, противний дощ або мороз дуже заважають насолоджуватися екскурсіями.

Переконавшись в правильному виборі, пошукайте потрібний тур в інтернеті. На сайтах туроператорів на чолі з найбільшим Автобусник "Аккорд-тур" їх безліч, з повною програмою і доступними датами. Ціни одного і того ж туру на різні дати можуть відрізнятися рази в два.

Тури на сайті туроператора

Врахуйте, що безпосередньо з клієнтами туроператори не працюють: вибравши відповідний варіант, зверніться в перевірене турагентство. Там для вас забронюють тур і оформлять всі документи. Нам в цьому питанні дуже допомогли хлопці з київського Ami Voyage . Їх обізнаності, уважності до деталей, терпінню та оперативності можна тільки позаздрити. Одним словом, рекомендуємо.

Отримавши від агентства підтвердження бронювання, подумайте про те, як дістанетеся до місця відправлення і назад. Справа в тому, що в Україні велика частина автобусних турів стартує зі Львова. Якщо ви не живете в цьому прекрасному місті, краще заздалегідь придбати квитки або знайти попутку на потрібні дати. Повернення плануйте з запасом часу - раптом автобус застрягне на кордоні?

Повернення плануйте з запасом часу - раптом автобус застрягне на кордоні

КПП "Захонь-Чоп" на кордоні України та Угорщини

Важливий момент: так званий інфолист з повною інформацією про подорож і контактами гіда ви отримаєте буквально з а пару днів до поїздки. Ретельно вивчіть його і проясніть для себе всі незрозумілі моменти.

До інфолист будуть додаватися правила і рекомендації для туристів - їх вивчіть також, а перед поїздкою роздрукуйте і тримайте під рукою разом з документами. Там багато корисного - навіть список сувенірів, які варто купити по дорозі.

Також при пошуку та бронюванні врахуйте наступні моменти:

1) Уникайте турів з нічними переїздами, інакше по місцях вашої мрії будете гуляти не ви, а зомбі з мішками під очима, чиї Селфі лайків не зберуть. Тур повинен включати нічний сон в готелі, а не в автобусі. До речі, маркування "Без нічних переїздів" не завжди означає, що таких в програмі немає. Будьте пильні!

Будьте пильні

Музеї Ватикану

2) Попросіть співробітника турагентства переконатися, що тур, який ви бронюєте, гарантований. Тобто, що на нього з великою ймовірністю зберуть повну групу і скасування не буде. Якщо тур все-таки скасують, гроші отримати назад буде складно - доведеться вибрати інші дати, міняти квитки і плани. Навіщо вам (і агентству) цей стрес?

3) Ретельно вивчайте програму туру на сайті перед бронюванням. Так ви зрозумієте, скільки часу проведете в роз'їздах, а скільки в містах, чи встигнете виспатися в готелях, чи буде у вас вільний час, щоб все подивитися.

Привабливий житель Флоренції і його бігль

4) Дізнайтеся все, що можна, про додаткові витрати, які можуть в результаті перевершити вартість путівки. Все прорахуйте, зважте і візьміть з собою необхідну суму. (Детальніше про це нижче).

5) Перш, ніж робити замовлення, почитайте відгуки про тур, в який збираєтеся їхати.

5) Перш, ніж робити замовлення, почитайте відгуки про тур, в який збираєтеся їхати

Знаменитий собор Санта-Марія-дель-Фьоре у Флоренції

Ціна питання

Один з очевидних плюсів автобусних турів по Європі - низька вартість при досить високому рівні організації. Якщо пошукати, можна знайти дуже цікаві подорожі навіть за 50-60 євро. І це з готелями, сніданками, гідом і парочкою екскурсій. У таку суму при самостійному плануванні вам обійдеться хіба що авіаквиток акцією.

У таку суму при самостійному плануванні вам обійдеться хіба що авіаквиток акцією

У Будапешті багато незвичайних скульптур і пам'ятників

Проте, в будь-якій поїздці виникають додаткові витрати. Одні з них можна обчислити відразу, вивчивши програму туру, інші ж випливуть тільки в ході спілкування з організаторами. Не соромтеся задавати питання!

Ось неповний список додаткових витрат:

1) За найкомфортніші місця на початку автобуса доведеться внести додаткову плату. Це 18 євро з людини. Чимало, але поїздка довга, комфорт - на вагу золота.

2) В деяких містах Європи при поселенні в готель доведеться заплатити туристичний податок. Суми різні, але за тижневу поїздку приготуйтеся викласти близько 20 євро з людини.

3) Дізнайтеся вартість факультативних екскурсій, які вам цікаві, і ціни на квитки в місця, які збираєтеся відвідати. Якщо твердо мають намір щось побачити, а не просто тинятися по вулицях, виділіть на ці цілі 100-150 євро.

Пантеон в Римі

4) Якщо берете з собою дітей до 18 років, дізнавайтеся, які для них діють знижки. Наприклад, в Колізей і музеї Ватикану "молодняк" пускають безкоштовно.

5) Програми туру майже завжди включають пересування на громадському транспорті в містах. Вартість квитків не завжди включена - дізнайтеся її заздалегідь.

Вартість квитків не завжди включена - дізнайтеся її заздалегідь

римське метро

6) Туалети в Європі здебільшого платні і недешеві: від 50 центів до 4 євро. І без них нікуди.

7) Прорахуйте і врахуйте в бюджеті витрати на їжу (детальніше про те нижче) і, звичайно ж, на подарунки для близьких.

їжа

Капрезе в Римі

Смачна їжа - важлива частина будь-якого відпочинку, так що заздалегідь дізнайтеся ціни і визначитеся з сумою на харчування. Як правило, в готелях, які включає автобусний тур, сніданки є, але більш ніж скромні. Один круасан і кава, наприклад.

Винятки бувають, але на них краще не розраховувати. Купуйте їжу і воду в супермаркетах по шляху або на заправках - так дешевше. Якщо хочете спробувати місцеву кухню в ресторанах, краще заздалегідь дізнайтеся перевірені місця у знайомих або у вашого гіда. Інакше можна зіткнутися, наприклад, з чеком, де суми вдвічі перевищують зазначені в меню: доведеться заплатити і податок, і за обслуговування, і бог знає що ще. Ми зіткнулися з таким явищем у Венеції.

А ще їжа - це набагато більш приємний подарунок близьким, ніж магнітик. Дізнайтеся, які смакоту можна привезти, і відкладіть на них гроші. Обсяги подарунків не забувайте погоджувати з правилами перетину кордону.

Лайфхак для комфорту і безпеки

У загальному і цілому, автобусний тур виявився набагато більш комфортним, ніж ми думали. Напевно, тому, що готувалися до гіршого. Прогулянки були цікавими, гіди хорошими.

Прогулянки були цікавими, гіди хорошими

У Венеції на катері

Крісла в автобусі - зручними, кондиціонер працював як треба. У салоні показували фільми, що мають відношення до маршруту, компанія попалася весела і адекватна.

Проте, ось кілька Лайфхак, які зроблять подорож ще комфортніше.

1) У багатьох містах Європи складно знайти безкоштовний вайфай, навіть в готелях він є не завжди. Забезпечте себе зв'язком на всьому маршруті подорожі. Дізнайтеся у свого мобільного оператора умови роумінгу - нам вони здалися досить доступними. Або скористайтеся спеціальними міжнародними сім-картами для мандрівників - пропозицій на ринку багато.

2) Візьміть в дорогу пауербанк і тримайте його зарядженим.

3) Щоб нормально спати в автобусі, купіть спеціальну подушку під шию.

Подушка для сну в дорозі

4) Візьміть їжу, яка не псується, і багато води в салон автобуса.

5) Готелі, де ви будете зупинятися під час туру, все дуже різні. У багатьох немає фена, шампуню, мила і одноразових капців. Прихопіть все це з собою.

Прихопіть все це з собою

Готель Resi в Падуї, Італія, з дуже скромним сніданком, якого на всю групу не вистачило.

6) Часу в готелях буде мало, праски - рідкість, так що беріть в дорогу речі, які не мнуться. Краще по комплекту на кожен день - ви набігає і одяг порівняли потім. Можна ще купити невеликий отпариватель (ми так і зробили). Він легко відпрасує речі, дезінфікує і частково усуне запах.

7) Завжди носіть з собою документи. Не залишайте їх в багажі.

8) Заздалегідь подумайте, ніж робитимете у вільний час в містах маршруту, щоб не намотувати кола по вулицях і не втрачати час дарма.

На екскурсії в Колізеї, Рим

9) Якщо їдете туди, де жарко, візьміть з собою маленький портативний вентилятор на батарейка х. Можна з розпилювачем води.

Висновки: плюси і мінуси автобусних турів

Ми заздалегідь готувалися до гіршого, тому подорож нас приємно здивувало. Але були і неприємні моменти.

Що сподобалось:

1) Не дивлячись на додаткові витрати, відпустка вийшла бюджетним і по-справжньому активним.

2) Ми не витрачали час і нерви на організацію поїздки, бронь готелів і покупку квитків: просто вибрали тур і отримували задоволення (майже завжди).

3) В дорозі і під час зупинок (кожні 2-3 години) ми спостерігали, як одна країна перетікає в одному. Як змінюються пейзажі, дороги і особливості інфраструктури, заправки, асортимент в магазинах, манера спілкування місцевих жителів. Це цікаво.

Це цікаво

Автомат в угорському супермаркеті, де банки і пляшки можна обміняти на гроші

4) Автобусний тур - потужний спосіб переключитися і, мабуть, маленьке життя. Ти знайомишся з новими людьми, постійно відчуваєш нові емоції. Все, що хвилювало будинку, з голови геть випаровується.

5) Ти робиш Селфі на тлі такої кількості всесвітньо відомих пам'яток, які при іншому розкладі і за пару років б не побачив.

6) Ти порівнюєш міста і вибираєш "свій", щоб приїхати надовго.

7) Ти дивишся багато тематичних фільмів, засвоюєш величезна кількість нової інформації і в цілому розвиваєшся.

8) Ти встигаєш на знижки в безліч магазинів.

Магазин в Будапешті

Що не сподобалося:

1) Завжди є ризик скасування або перенесення туру. Це тримає в напрузі аж до отримання Інфолиста.

2) Як і у випадку з подорожжю на своєму авто, можна застрягти на кордоні або затриматися в пробці - час точно не розрахуєш. Хоча для автобусів є окрема черга, і ми пройшли кордон швидко.

3) Готелі, включені в тур, в половині випадків мали скромні умови і убогий сніданок.

3) Ти дуже мало спиш в готелях, а сон в автобусі не зовсім повноцінний.

4) Тобі не вистачає часу на все цікаве, що хотілося зробити в точках маршруту. Ти завжди біжиш і поспішаєш.

Ти завжди біжиш і поспішаєш

Блед в Словенії - одне з місць, де хотілося залишитися на тиждень, але було всього три години

5) Переїзди довше, ніж прогулянки.

6) Ніяких експромтів - все прораховано до хвилини.

Як бачите, не все так страшно, і з належною підготовкою автобусний тур може доставити багато задоволення при мінімальному бюджеті. Зрештою, не дарма ж ви витратили купу часу на оформлення біометрії.

Собор Святого Петра у Ватикані

раніше OBOZREVATEL розповідав, як відпочити в Іспанії по-королівськи з мінімальними витратами.

Підписуйся на наш Telegram . Отримуй тільки найважливіше!

Автобусний тур по Європі на особистому досвіді: ціни, відгуки, рекомендації

Автобусний тур по Європі - це не тільки бюджетне подорож, але і нічний кошмар для багатьох ваших знайомих. Якщо не вірите, спробуйте знайти собі попутника. Гарантуємо тисячу і один аргумент "проти": "це довго і виснажливо", "зараз вигідніше все організувати самому", "який сенс в скачках галопом по Європах", "I'm too old for this shit" ...

Але якщо автобусні тури існують, та ще й у великій кількості, значить, це комусь потрібно? OBOZREVATEL з'їздив в тижневу подорож на автобусі за маршрутом Угорщина - Словенія - Італія і все дізнався на власному досвіді.

Неймовірний вид на Рим з вікна музею Ватикану

Кому підійде автобусний тур, а кому протипоказаний, як вибрати і купити поїздку, у скільки вона обійдеться, якщо врахувати додаткові витрати, які нюанси приховують туроператори, що взяти з собою і як підготуватися, щоб позитив в результаті переважав над негативом, - ділимося досвідом по гарячих слідах.

Кому підходять автобусні тури

Перш за все, гарненько прислухайтеся до себе. Якщо сили закінчуються, ночами вам сниться пляж і розбитий будильник, краще відразу відмовтеся від ідеї.

Незважаючи на те, що автобусний тур передбачає довгі переїзди, відсидіти п'яту точку ви не встигнете. Навпаки, доведеться витягти із засіків все нерозтрачені ресурси енергії. У готелях ви станете настільки швидкоплинним гостем, що навчитеся забуватися сном немовляти прямо в автобусі, і тільки захоплення побачивши неймовірних пейзажів та сотні лайків під яскравими знімками підтримають вас на плаву.

Туристи годують ручних голубів на площі Сан-Марко у Венеції

Для тих же, чиє життя в основному проходить за маршрутом робота - дім - робота, хто в офісі все більше сидить, споживаючи кофеїн і калорії, хто хоче повного перезавантаження, розібратися в собі і оновити сторінку в Instagram - автобусний тур саме те, що треба .

Озеро Блед в Словенії, яке потрясло нас до глибини душі

Головне, не здумайте відправляти в подорож старих батьків, вагітних жінок і малолітніх дітей - для них це стане справжнім випробуванням (ми дізнавалися).

Як вибрати і купити автобусний тур

Якщо вирішили їхати, починайте вибирати тур. Краще заздалегідь, мінімум за місяць. Так ви встигнете підготуватися до поїздки.

Звичайно, якщо бажання і можливість подорожувати наздогнали вас прямо тут і зараз, містечко в автобусі теж знайдеться. Але ви ж в курсі: поспіх і непродуманість чреваті сюрпризами, не завжди приємними.

Обов'язково дізнайтеся, яка погода властива регіону в цей час року. Сильна спека, противний дощ або мороз дуже заважають насолоджуватися екскурсіями.

Переконавшись в правильному виборі, пошукайте потрібний тур в інтернеті. На сайтах туроператорів на чолі з найбільшим Автобусник "Аккорд-тур" їх безліч, з повною програмою і доступними датами. Ціни одного і того ж туру на різні дати можуть відрізнятися рази в два.

Тури на сайті туроператора

Врахуйте, що безпосередньо з клієнтами туроператори не працюють: вибравши відповідний варіант, зверніться в перевірене турагентство. Там для вас забронюють тур і оформлять всі документи. Нам в цьому питанні дуже допомогли хлопці з київського Ami Voyage . Їх обізнаності, уважності до деталей, терпінню та оперативності можна тільки позаздрити. Одним словом, рекомендуємо.

Отримавши від агентства підтвердження бронювання, подумайте про те, як дістанетеся до місця відправлення і назад. Справа в тому, що в Україні велика частина автобусних турів стартує зі Львова. Якщо ви не живете в цьому прекрасному місті, краще заздалегідь придбати квитки або знайти попутку на потрібні дати. Повернення плануйте з запасом часу - раптом автобус застрягне на кордоні?

Повернення плануйте з запасом часу - раптом автобус застрягне на кордоні

КПП "Захонь-Чоп" на кордоні України та Угорщини

Важливий момент: так званий інфолист з повною інформацією про подорож і контактами гіда ви отримаєте буквально з а пару днів до поїздки. Ретельно вивчіть його і проясніть для себе всі незрозумілі моменти.

До інфолист будуть додаватися правила і рекомендації для туристів - їх вивчіть також, а перед поїздкою роздрукуйте і тримайте під рукою разом з документами. Там багато корисного - навіть список сувенірів, які варто купити по дорозі.

Також при пошуку та бронюванні врахуйте наступні моменти:

1) Уникайте турів з нічними переїздами, інакше по місцях вашої мрії будете гуляти не ви, а зомбі з мішками під очима, чиї Селфі лайків не зберуть. Тур повинен включати нічний сон в готелі, а не в автобусі. До речі, маркування "Без нічних переїздів" не завжди означає, що таких в програмі немає. Будьте пильні!

Будьте пильні

Музеї Ватикану

2) Попросіть співробітника турагентства переконатися, що тур, який ви бронюєте, гарантований. Тобто, що на нього з великою ймовірністю зберуть повну групу і скасування не буде. Якщо тур все-таки скасують, гроші отримати назад буде складно - доведеться вибрати інші дати, міняти квитки і плани. Навіщо вам (і агентству) цей стрес?

3) Ретельно вивчайте програму туру на сайті перед бронюванням. Так ви зрозумієте, скільки часу проведете в роз'їздах, а скільки в містах, чи встигнете виспатися в готелях, чи буде у вас вільний час, щоб все подивитися.

Привабливий житель Флоренції і його бігль

4) Дізнайтеся все, що можна, про додаткові витрати, які можуть в результаті перевершити вартість путівки. Все прорахуйте, зважте і візьміть з собою необхідну суму. (Детальніше про це нижче).

5) Перш, ніж робити замовлення, почитайте відгуки про тур, в який збираєтеся їхати.

5) Перш, ніж робити замовлення, почитайте відгуки про тур, в який збираєтеся їхати

Знаменитий собор Санта-Марія-дель-Фьоре у Флоренції

Ціна питання

Один з очевидних плюсів автобусних турів по Європі - низька вартість при досить високому рівні організації. Якщо пошукати, можна знайти дуже цікаві подорожі навіть за 50-60 євро. І це з готелями, сніданками, гідом і парочкою екскурсій. У таку суму при самостійному плануванні вам обійдеться хіба що авіаквиток акцією.

У таку суму при самостійному плануванні вам обійдеться хіба що авіаквиток акцією

У Будапешті багато незвичайних скульптур і пам'ятників

Проте, в будь-якій поїздці виникають додаткові витрати. Одні з них можна обчислити відразу, вивчивши програму туру, інші ж випливуть тільки в ході спілкування з організаторами. Не соромтеся задавати питання!

Ось неповний список додаткових витрат:

1) За найкомфортніші місця на початку автобуса доведеться внести додаткову плату. Це 18 євро з людини. Чимало, але поїздка довга, комфорт - на вагу золота.

2) В деяких містах Європи при поселенні в готель доведеться заплатити туристичний податок. Суми різні, але за тижневу поїздку приготуйтеся викласти близько 20 євро з людини.

3) Дізнайтеся вартість факультативних екскурсій, які вам цікаві, і ціни на квитки в місця, які збираєтеся відвідати. Якщо твердо мають намір щось побачити, а не просто тинятися по вулицях, виділіть на ці цілі 100-150 євро.

Пантеон в Римі

4) Якщо берете з собою дітей до 18 років, дізнавайтеся, які для них діють знижки. Наприклад, в Колізей і музеї Ватикану "молодняк" пускають безкоштовно.

5) Програми туру майже завжди включають пересування на громадському транспорті в містах. Вартість квитків не завжди включена - дізнайтеся її заздалегідь.

Вартість квитків не завжди включена - дізнайтеся її заздалегідь

римське метро

6) Туалети в Європі здебільшого платні і недешеві: від 50 центів до 4 євро. І без них нікуди.

7) Прорахуйте і врахуйте в бюджеті витрати на їжу (детальніше про те нижче) і, звичайно ж, на подарунки для близьких.

їжа

Капрезе в Римі

Смачна їжа - важлива частина будь-якого відпочинку, так що заздалегідь дізнайтеся ціни і визначитеся з сумою на харчування. Як правило, в готелях, які включає автобусний тур, сніданки є, але більш ніж скромні. Один круасан і кава, наприклад.

Винятки бувають, але на них краще не розраховувати. Купуйте їжу і воду в супермаркетах по шляху або на заправках - так дешевше. Якщо хочете спробувати місцеву кухню в ресторанах, краще заздалегідь дізнайтеся перевірені місця у знайомих або у вашого гіда. Інакше можна зіткнутися, наприклад, з чеком, де суми вдвічі перевищують зазначені в меню: доведеться заплатити і податок, і за обслуговування, і бог знає що ще. Ми зіткнулися з таким явищем у Венеції.

А ще їжа - це набагато більш приємний подарунок близьким, ніж магнітик. Дізнайтеся, які смакоту можна привезти, і відкладіть на них гроші. Обсяги подарунків не забувайте погоджувати з правилами перетину кордону.

Лайфхак для комфорту і безпеки

У загальному і цілому, автобусний тур виявився набагато більш комфортним, ніж ми думали. Напевно, тому, що готувалися до гіршого. Прогулянки були цікавими, гіди хорошими.

Прогулянки були цікавими, гіди хорошими

У Венеції на катері

Крісла в автобусі - зручними, кондиціонер працював як треба. У салоні показували фільми, що мають відношення до маршруту, компанія попалася весела і адекватна.

Проте, ось кілька Лайфхак, які зроблять подорож ще комфортніше.

1) У багатьох містах Європи складно знайти безкоштовний вайфай, навіть в готелях він є не завжди. Забезпечте себе зв'язком на всьому маршруті подорожі. Дізнайтеся у свого мобільного оператора умови роумінгу - нам вони здалися досить доступними. Або скористайтеся спеціальними міжнародними сім-картами для мандрівників - пропозицій на ринку багато.

2) Візьміть в дорогу пауербанк і тримайте його зарядженим.

3) Щоб нормально спати в автобусі, купіть спеціальну подушку під шию.

Подушка для сну в дорозі

4) Візьміть їжу, яка не псується, і багато води в салон автобуса.

5) Готелі, де ви будете зупинятися під час туру, все дуже різні. У багатьох немає фена, шампуню, мила і одноразових капців. Прихопіть все це з собою.

Прихопіть все це з собою

Готель Resi в Падуї, Італія, з дуже скромним сніданком, якого на всю групу не вистачило.

6) Часу в готелях буде мало, праски - рідкість, так що беріть в дорогу речі, які не мнуться. Краще по комплекту на кожен день - ви набігає і одяг порівняли потім. Можна ще купити невеликий отпариватель (ми так і зробили). Він легко відпрасує речі, дезінфікує і частково усуне запах.

7) Завжди носіть з собою документи. Не залишайте їх в багажі.

8) Заздалегідь подумайте, ніж робитимете у вільний час в містах маршруту, щоб не намотувати кола по вулицях і не втрачати час дарма.

На екскурсії в Колізеї, Рим

9) Якщо їдете туди, де жарко, візьміть з собою маленький портативний вентилятор на батарейка х. Можна з розпилювачем води.

Висновки: плюси і мінуси автобусних турів

Ми заздалегідь готувалися до гіршого, тому подорож нас приємно здивувало. Але були і неприємні моменти.

Що сподобалось:

1) Не дивлячись на додаткові витрати, відпустка вийшла бюджетним і по-справжньому активним.

2) Ми не витрачали час і нерви на організацію поїздки, бронь готелів і покупку квитків: просто вибрали тур і отримували задоволення (майже завжди).

3) В дорозі і під час зупинок (кожні 2-3 години) ми спостерігали, як одна країна перетікає в одному. Як змінюються пейзажі, дороги і особливості інфраструктури, заправки, асортимент в магазинах, манера спілкування місцевих жителів. Це цікаво.

Це цікаво

Автомат в угорському супермаркеті, де банки і пляшки можна обміняти на гроші

4) Автобусний тур - потужний спосіб переключитися і, мабуть, маленьке життя. Ти знайомишся з новими людьми, постійно відчуваєш нові емоції. Все, що хвилювало будинку, з голови геть випаровується.

5) Ти робиш Селфі на тлі такої кількості всесвітньо відомих пам'яток, які при іншому розкладі і за пару років б не побачив.

6) Ти порівнюєш міста і вибираєш "свій", щоб приїхати надовго.

7) Ти дивишся багато тематичних фільмів, засвоюєш величезна кількість нової інформації і в цілому розвиваєшся.

8) Ти встигаєш на знижки в безліч магазинів.

Магазин в Будапешті

Що не сподобалося:

1) Завжди є ризик скасування або перенесення туру. Це тримає в напрузі аж до отримання Інфолиста.

2) Як і у випадку з подорожжю на своєму авто, можна застрягти на кордоні або затриматися в пробці - час точно не розрахуєш. Хоча для автобусів є окрема черга, і ми пройшли кордон швидко.

3) Готелі, включені в тур, в половині випадків мали скромні умови і убогий сніданок.

3) Ти дуже мало спиш в готелях, а сон в автобусі не зовсім повноцінний.

4) Тобі не вистачає часу на все цікаве, що хотілося зробити в точках маршруту. Ти завжди біжиш і поспішаєш.

Ти завжди біжиш і поспішаєш

Блед в Словенії - одне з місць, де хотілося залишитися на тиждень, але було всього три години

5) Переїзди довше, ніж прогулянки.

6) Ніяких експромтів - все прораховано до хвилини.

Як бачите, не все так страшно, і з належною підготовкою автобусний тур може доставити багато задоволення при мінімальному бюджеті. Зрештою, не дарма ж ви витратили купу часу на оформлення біометрії.

Собор Святого Петра у Ватикані

раніше OBOZREVATEL розповідав, як відпочити в Іспанії по-королівськи з мінімальними витратами.

Підписуйся на наш Telegram . Отримуй тільки найважливіше!

Але якщо автобусні тури існують, та ще й у великій кількості, значить, це комусь потрібно?
Повернення плануйте з запасом часу - раптом автобус застрягне на кордоні?
Навіщо вам (і агентству) цей стрес?
Але якщо автобусні тури існують, та ще й у великій кількості, значить, це комусь потрібно?
Повернення плануйте з запасом часу - раптом автобус застрягне на кордоні?
Навіщо вам (і агентству) цей стрес?
Але якщо автобусні тури існують, та ще й у великій кількості, значить, це комусь потрібно?
Повернення плануйте з запасом часу - раптом автобус застрягне на кордоні?
Навіщо вам (і агентству) цей стрес?
Але якщо автобусні тури існують, та ще й у великій кількості, значить, це комусь потрібно?

Новости