Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Сочі від Сталіна до Путіна

  1. Приватні інвестиції по держкредиту
  2. Хутір мрії сноубордиста
  3. Олімпійські піраміди
  4. Будинки - Нові, гіді - старі
  5. Довідка "2000"

На перший рік Сочі після Олімпіади, як і, втім, на все інше, наклалося дуже багато непередбачених чинників, які почали чинити сильний же різнобічну дію на життя головного туристичного і іміджевого проекту Росії останнього десятиліття

На перший рік Сочі після Олімпіади, як і, втім, на все інше, наклалося дуже багато непередбачених чинників, які почали чинити сильний же різнобічну дію на життя головного туристичного і іміджевого проекту Росії останнього десятиліття. З одного боку, великий успіх і багато найяскравіші моменти Олімпіади були перекреслені жахами України, з іншого - Крим став новою іграшкою для Москви, що вимагає настільки ж значних фінансових вливань і при цьому виступає в якості явного конкурента Сочі.

Не варто забувати і про економічні проблеми в зв'язку з санкціями, які не зробили легше життя інвесторів-будівельників, яким потрібно розплачуватися по кредитах. У той же час впав курс рубля зробив актуальним для росіян внутрішній туризм - а куди ще їхати, як не в Сочі з його свіжим олімпійським минулим? Тому останнім часом для громадян РФ і взимку, і влітку найпопулярніший напрям для відпустки або нетривалих канікул - це Сочі і околиці.

Кореспондент «2000» не втримався від спокуси побувати в Сочі і подивитися, як виглядає це місто через рік з невеликим після свого піку слави. Тим більше не в сезон, адже влітку Сочі непогано набивався народом і без всякої Олімпіади, а створена інфраструктура націлена на цілорічне використання.

Прилітаючи в Сочі - точніше в розташований в Адлері міжнародний аеропорт, відразу відзначаєш олімпійський запас будівельників, зараз, звичайно, перевершує потреби регіону. Хоча в минулому році аеропорт вперше обслужив понад 3 млн. Чоловік, а в 2015-му аеропортовий холдинг «Базел Аеро» прогнозує додаткове 7% -ве зростання. У звичайні неолімпіадние дні, природно, немає потреби в 575 злітно-посадкових операцій щодоби, як і в пропускної здатності 3800 пасажирів на годину.

Зараз, незважаючи на масштаби, аеропорт здається досить затишним, а коли на виході Грузії в автобуси або маршрутні таксі, які прямують у Сочі, і зовсім виникає відчуття провінції, втім, хорошою, свіжовідремонтованій. Зрозуміло, можна скористатися

послугами знаменитих сочинських таксистів, вони так і кружляють біля входу, довго пояснюючи стоїть на автобусній зупинці туристам, що це не літній, а зимовий розклад і краще їхати з ними. Але їхні міркування зазвичай швидко перериваються маршруткою, за допомогою якої можна доїхати до Сочі за 70 руб.

Стоянка автобусів-маршруток в аеропорту нагадує казковий камінь з трьома напрямками. Направо поїдеш - в Сочі потрапиш. Ліворуч - на олімпійські об'єкти, розташовані навіть не за Сочі, а за Адлером, зовсім близько до річки Псоу, умовно розділяє Росію з Абхазією. Ліворуч і в горах лежить Червона Поляна з великою кількістю снігових розваг.

Якщо їдеш направо, в Сочі, то більше насолоджуєшся вимовою водія, який оголошує зупинки на кшталт «Адлер-водоканал», ніж новобудовами. Санаторії уздовж дороги ті ж, правда, на якість дорожнього покриття водії маршруток поки не скаржаться, а гіди і зовсім розхвалюють на всі лади. Якщо ж повернути ліворуч, потрапляєш вже в інший Сочі. Починаючи з важко співвідносяться з таким містечком, як Адлер, масштабних розв'язок, продовжуючи значним будівлею залізничного вокзалу і закінчуючи безпосередньо Імеретинській долиною, в якій все ще дихає Олімпіада.

Приватні інвестиції по держкредиту

Почнемо з самого центрального для всіх питання витрачених на Ігри грошей. Тема це глибока, має величезний простір для спекуляцій в обидві сторони - тих, хто вважає, що все було добре, і тих, хто не залишає каменя на камені від всієї затії і особливо її реалізації.

За офіційними даними, Росія витратила на Олімпіаду і підготовку до неї регіону 1,5 трлн. руб., на той момент це 51 млрд. дол. За даними Рахункової палати, на прохання трудящих зробила до квітня 2015 г. «Аналіз заходів по усуненню порушень при підготовці і проведенні ХХII Олімпійських зимових ігор і ХI Параолімпійських зимових ігор 2014 року в Сочі »1, на спортивну частину, т. е., зведення об'єктів, тимчасової інфраструктури та організацію Ігор було витрачено 324,9 млрд. руб. Стало бути, інші чотири п'ятих від півтора трильйонів пішли на Сочі в цілому. Логічно в випадку з таким серйозним проектом робити не косметичний ремонт і не євро-, а більш серйозний. Ну так, щоб усім вистачило.

___________________________
1 www.ach.gov.ru

«Але я б хотів відокремити витрати на підготовку самої Олімпіади, з одного боку, і розвиток Сочі, з іншого боку. Ці цифри не можна плутати, тому що Олімпіада пройде, спортивні змагання закінчаться, а в Сочі буде інша інфраструктура життя », - зазначав прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв в січня 2014 р.2

___________________________
2 www.mk.ru

Дмитро Анатолійович хотів би відокремити, але на практиці зробити це не так-то просто. Наприклад, повідомляється, що головним кредитором олімпійських будівництв став Зовнішекономбанк, який видав кредити на 250 млрд. Руб. Але Зовнішекономбанк - державна корпорація, на 100% належить Російської Федерації. Головою наглядової ради є Медведєв.

Інвестиції одного з головних олімпійських меценатів Володимира Потаніна в гірськолижний курорт «Роза Хутір» складають 12,7 млрд. Руб., В стільки ж його «Інтерросі» обійдеться обслуговування кредиту ЗЕБа на 55,7 млрд.

«Базел» Олега Дерипаски, який будував Олімпійське селище і аеропорт, зайняв у ЗЕБа 25,4 млрд. Руб. із загальних 45.

І треба сказати, що інвестори-олігархи вже пристойно засумували за своїм вкладенням, які мають зовсім інший потенціал в плані окупності, ніж в тих сферах, в яких вони заробили свої мільярди (і вже не рублів). Наприклад, генеральний директор «Троянди Хутір» Сергій Бачин нарікає, що курорт окупиться лише за 20 років. При цьому, на його думку, за нинішньої процентної ставки в 8-9% виплатити по кредитах буде неможливо. За таким інфраструктурним проектам потрібна ставка в 1-2%, вважає менеджер і висловлює надію, що «розум переможе» і «все це буде реструктуризовано або там якось перераховано». Поки що питання реструктуризації та обслуговування боргу Зовнішекономбанку відкладені на кінець 2015 р

Хутір мрії сноубордиста

Слід сказати, що як раз гірськолижний курорт бачиться однією з явних удач всій сочинської епопеї. Вольовим зусиллям держави (плюс інвесторів з державними кредитами) на російському Кавказі з'явився курорт світового рівня, який можуть відвідувати любителі лиж та іншого сноуборду замість Австрії, Швейцарії, Словаччини та подібних країн.

Навіть незважаючи на пізній сніг в грудні минулого року, в «Розі Хутір» відпочили понад 500 тис. Чоловік. Показники олімпійського зимового сезону були покращені майже на третину, заповнюваність готелів в горах склала 61%. У лютому середній показник дорівнював 86%. Чи не збентежив відпочиваючих і невелике зростання тарифів, а в цілому прибутковість готелів в Червоній Поляні пристойно виросла в порівнянні з роком Олімпіади, бо під час турніру ціна номерів була фіксованою. Тепер же в середньому номер в гірському готелі в сезон обходився в 6600 руб. Але якщо раніше це було б 200 дол., То по зимовому курсу - трохи більше сотні.

, То по зимовому курсу - трохи більше сотні

Сочинський вокзал в Червоній Поляні

Як відзначають аналітики, заповнюваність Краснополянское готелів обов'язково виросте в наступні сезони, тому що зараз одночасно з'явилося занадто багато готелів і на проектну потужність ще належить вийти. За словами Сергія Бачина, до 2017 р збираються в 2 рази підвищити пропускну здатність трас - до 20 тис. Чоловік в день. Зараз вона становить 10,5 тис., Але в святкові дні кількість бажаючих покататися досягало 15 тис. Для задоволення цього попиту на курорті збираються побудувати ще чотири підйомники і збільшити протяжність трас з нинішніх 77 до 100 км. Це говорить про те, що не тільки сумні думки рояться в голові гендиректора «Троянди Хутір».

Червона Поляна дійсно справляє враження, і туди варто з'їздити навіть далекому від лиж людині. Благо з Сочі і Адлера туди нескладно дістатися електричкою. Від залізничного вокзалу в Адлері вона довезе за 60 руб. (Т. Е., Долар з невеликим) і 40 хвилин. До речі, краще користуватися послугами саме залізниці - на маршрутці, яку ми вибрали для зворотного шляху, і по горах петляти набагато довше, і вартість в кілька разів вище.

До речі, краще користуватися послугами саме залізниці - на маршрутці, яку ми вибрали для зворотного шляху, і по горах петляти набагато довше, і вартість в кілька разів вище

Очікування електрички на Адлерському вокзалі тепер виглядає так

Дешева і комфортна електричка - це теж та радість, за яку хтось повинен платити. У минулому році РЖД розбиралися з краснодарськими владою з приводу субсидування. З березня по вересень збитки ВАТ «РЖД» на сочинському напрямку склали мільярд рублів. Краснодарські влади також відзначали, що для них це дороге задоволення. У результаті восени було знято понад 40 рейсів «Ластівки», а в грудні обіцяли прибрати взагалі все, але до цього не дійшло.

Як завжди, у випадку з ЖД-перевезеннями обгрунтований тариф виглядає непідйомним для туриста (1200 руб.), Поки ж прокотитися з Сочі в Червону Поляну можна, заплативши в 10 разів менше.

З «Ластівкою» їздити добре, а без неї, звичайно, зовсім інші враження, і зростання пропускної здатності «Троянди Хутір» це точно не сприятиме.

Втім, на чому б ви не піднялися в гори - воно того варто. Навіть ті сочінці, які взагалі не зазнали ніякої радості з приводу Олімпіади і готові годинами розповідати, як тут «все закатали в бетон», при словах «Червона Поляна» умиротворяє і відзначають, що там дійсно зробили красиво.

З давніх-давен в цих місцях жили особливі кавказькі бджоли і чомусь естонці, що дали ім'я цілому поселенню - Естосадок. Тепер це залізнична станція, яка випереджає зупинку «Роза Хутір» і також усіяна дорогими готелями та іншими необхідними будівлями. Естонці оселилися тут в XIX в. і непогано себе почували в царській Росії. А Адула Роозен, що дав ім'я «Розе Хутору», був лісником у віддаленому куточку Червоної Поляни.

Наслідки суперстройкі в Естосадке

Зараз в Естосадке можна зустріти характерні прибалтійські будиночки з трикутними ими дахами як данина історії місця. Втім, будиночки свіжої споруди. Але набагато більше в селі не будиночків, а палаців. Наприклад, багатофункціональний торговий центр Gorky Gorod Mall - це 30 тис. Кв. м з усім, що тільки може знадобитися вже не естонцям, а всім туристам, гостям гірського села. Включаючи розміщений на даху аквапарк зі штучними хвилями, що підігрівається піском і прекрасним видом на гори.

Включаючи розміщений на даху аквапарк зі штучними хвилями, що підігрівається піском і прекрасним видом на гори

Набережна олімпійського селища

У статтях, присвячених подвигам олімпійських менеджерів з «Газпрому» або «Ощадбанку», які спочатку не встигали, а потім як почали встигати, виділяючи бридж-кредити і посилаючи в гори вертольоти з бетоном, зазвичай пишуть про гарній заповнюваності об'єктів Червоної Поляни і магазинів тамтешніх торгових центрів. Провівши лише півдня в цьому місці і не заходячи в ТЦ Gorky, можу сказати, що на нечисленних вулицях Естосадка досить безлюдно. На відміну від маршруток, які возять туди-сюди лижників і сноубордистів. Але така пустельність - це теж плюс в поєднанні з хорошими готелями і прекрасним повітрям.

Лижник високого польоту

Як і у випадку з олімпійськими об'єктами Адлера, створюється деяке відчуття ірреальності. Село естонських бджолярів в цих горах уявити собі можна, а ось палаци ... Здається, що старий Хоттабич смикнув волосок і вони перепливли сюди по повітрю, і при цьому, як телефонна будка, з чистого мармуру. Але це, звичайно, не так. Все всередині є, і штучні хвилі, і підігрітий пісок. Повірте на слово менеджерам «Ощадбанку».

Якщо Естосадок - якесь альпійське затишшя, то «Роза Хутір» сповнена молодіжного запалу і веселощів. У гори веде гондольная канатна дорога, кабіна поміщає до 8 осіб, дошки і лижі можна встромляти в спеціальну щілину зовні. Це подорож на канатній дорозі над гірськими хребтами дійсно вражає, і за нього не шкода віддати 1200 руб. (За цю суму, втім, можна кататися хоч цілий день, проводячи час на різних станціях з красивими назвами на кшталт «Заповідний ліс»).

На першій же зупинці можна осліпнути від яскравого білого снігу і буйних фарб екіпіровки любителів екстремальних видів спорту. Старі й малі поспішає кудись, вилітає з тунелів назустріч, піднімається, розмовляючи лижами, на підйомнику. Нагорі енергія б'є ключем, лише на самій верхній точці, там, де хмари зливаються зі снігом у тебе під ногами, і зовсім нескладно уявити, що стоїш на хмарі на висоті 2000 метрів, тільки там самі безбашенні гонщики затихають, переймаючись дивним відчуттям «вершини світу ». Правда, лише на мить, за яким слід стрибок за край, щоб почати запаморочливий спуск.

А потім, накатав по незліченних трасах, вся ця публіка мліє під теплим кавказьким сонцем в Червоній Поляні, на набережній річки Мзимта, біля місцевої копії сочинського вокзалу.

Олімпійські піраміди

Олімпійські піраміди

Сухорляві сочинські статуї, навіть зображують туриста

Якщо в Червоній Поляні все працює, то в Адлері, в Олімпійському селищі присутнє відчуття, що свято було, а ви на нього не встигли. Олімпійські об'єкти спочатку нагадують піраміди, такі собі пам'ятники ситих років епохи фараона Путіна. З пірамідами все, втім, простіше, а стадіони і льодові арени потрібно ще утримувати, а значить, Олімпіада буде продовжувати висмоктувати гроші платників податків.

Спочатку передбачалося розвести багато олімпійські об'єкти по іншим містам-областям, щоб Олімпіада розійшлася по всій Росії, ну а головне - арени і палаци виявилися в більш підходящих місцях. Адже навіть на матчі ХК «Сочі» в КХЛ їздити з Сочі в Олімпійське селище не дуже-то зручно.

Але на практиці ще ніхто нікуди не поїхав і поки реалізовано тільки одне перевтілення. Ковзанярський центр «Адлер-Арена» прихистив тенісистів, тепер тут працює Академія тенісу. Це зручно тим, що не потрібно витрачати великі гроші на льодові установки. Теніс дешевше.

Микола Островський спостерігає, як тепер загартовується сочинська молодь

Хокейну арену «Шайба» думали перенести в ряд російських міст - від Нижнього Новгорода до Астрахані і Владикавказа, але на нараді з Путіним глава Федерації хокею Владислав Третьяк попросив залишити її на місці, так як цей вид спорту набирає популярність і на півдні Росії. Вирішили, що так тому і бути, тим більше, як пише Вікіпедія, «через особливості конструкції фундаменту перенесення арени неможливий». Вирішили, що в «Шайбі» гратимуть юні хокеїсти, приїжджаючи на відпочинок біля моря. І дійсно - грають регулярно і займають цілі поверхи сусідніх новеньких чотиризіркових готелів.

І дійсно - грають регулярно і займають цілі поверхи сусідніх новеньких чотиризіркових готелів

В отворі між чоловіком і дельфіном зручно фотографуватися

Льодовий палац «Айсберг» теж хотіли перевезти, потім думали зробити в ньому велотрек. При цьому фігуристи не хотіли віддавати будівлю. Була ідея поселити в Адлері льодове шоу, але про це нічого не чути. Чи не перевезли в Ростов-на-Дону палац керлінгістів «Крижаний куб».

Вінчає все це достаток знаменитий стадіон «Фішт», що нагадує чи то стегозавра, то чи морського змія, який вибрався з близьких хвиль Чорного моря і відразу ж б розпоротий спритними місцевими жителями на дві частини. Він зараз весь у роботі, готується до перебудови під футбольний чемпіонат 2018 г. А якщо чемпіонат у Росії все ж заберуть, про що мимоволі задумаєшся зважаючи підкопу під Зеппа Блаттера в ФІФА, то і «Фішт» залишиться на місці.

А якщо чемпіонат у Росії все ж заберуть, про що мимоволі задумаєшся зважаючи підкопу під Зеппа Блаттера в ФІФА, то і «Фішт» залишиться на місці

«Фішт» в розрізі

Так що поки олімпійських об'єктів не встигли знайти повноцінне використання, але час ще є - це до Олімпіади можна було не встигнути, а тепер поспішати нікуди. Гірше, що в Імеретинській долині пропозицію житла, в тому числі готельного, істотно перевищує попит, принаймні не в сезон. Можливо, як і у випадку з готелями Червоної Поляни, це тому, що житла побудували надто багато.

Поки на своєму місці в Олімпійському парку лише автодром Формули-1. Правда, Гран-прі в Росії проводиться лише раз на рік, але це значно частіше, ніж раз в житті, як сочинські Ігри. Минулої осені Сочинську гонку виграв Люіс Хемілтон. В очікуванні нових етапів на автодромі Сочі пропонують відвідати екскурсію (500 руб.), Покататися на гоночному таксі на місці штурмана (2000-3000 руб.) І навіть самостійно, але в компанії професійного пілота протестувати спортивний автомобіль Mazda MX5 Aori (8-10 тис . руб. за 20 хвилин або 4-5 кіл). Майже за ті ж гроші можна сісти в таксі і поїхати на ту ж Червону Поляну. Відчуття можуть бути більш незабутніми.

Поки тата тестують трасу Формули-1, дітлахи можуть відвідати Сочі-парк з безліччю цікавих атракціонів.

Ну а головною розвагою відпочиваючих в олімпійському селі Адлера має бути море. А вже фотографії на тлі олімпійського факела - це доповнення і відмінна заміна традиційному знімку з сочинської мавпочкою.

А вже фотографії на тлі олімпійського факела - це доповнення і відмінна заміна традиційному знімку з сочинської мавпочкою

Парк розваг - одне з перспективних постолімпійскіх напрямків

Будинки - Нові, гіді - старі

В Історію ця Олімпіада увійшла як сочінська, хоч дія и відбувалося в Адлері и високо в горах, а значить, без відвідування Сочі уважний турист не обійдеться. Є Великий Сочі, в Який входити Чотири райони (Центральний, Адлерский, Хостінскій и Лазаревського) и Який простягається на Північ аж до Магри, а на півдні обмеження Абхазією. А є маленький Сочі - той самий, в якому продовжують жити представники таємного товариства знавців прикупки, де чорні ночі, що запам'ятовуються назавжди аромати, і де «хоч раз в житті відпочивав кожна нормальна людина».

Сочі зараз дійсно складно дізнатися, точніше - старе місто виглядає з нового, як це робить пам'ятник Пушкіну з кущів неподалік від набережної. Тим, хто відпочивав тут в радянські часи, буде не вистачати знищених частинок минулого начебто Поцелуєвський гастроному №1 (в честь беззмінного директора Івана Поцелуева). Вони зможуть обговорити з корінними сочінці всі недоліки великий олімпійського будівництва. Тим же, хто був в Сочі в глибокому дитинстві, сучасне місто нагадає доглянутий закордонний курорт з відремонтованими будинками ( «взялися серйозно, навіть п'ятиповерхівки відремонтували», - зізналася нам продавщиця, в цілому відноситься до олімпійських скептикам), якісними дорогами, пристойними готелями на будь-який гаманець, все тими ж запахами буйної рослинності (за якими найкраще відправитися в Дендрарій) і ще багато чим цікавим.

Тим же, хто був в Сочі в глибокому дитинстві, сучасне місто нагадає доглянутий закордонний курорт з відремонтованими будинками ( «взялися серйозно, навіть п'ятиповерхівки відремонтували», - зізналася нам продавщиця, в цілому відноситься до олімпійських скептикам), якісними дорогами, пристойними готелями на будь-який гаманець, все тими ж запахами буйної рослинності (за якими найкраще відправитися в Дендрарій) і ще багато чим цікавим

Пам'ятник Пушкіну на сочинській набережній ніби визирає з заростей

Колись Сочі допомогло поява Курортного проспекту (тоді Сталінського), пробки початку 30-х років пішли в минуле, стало набагато менше різких поворотів і автобуси Союзтранс в два рази збільшили прохідну за день дистанцію. Тепер в Сочі з'явився дублер Курортного проспекту - спроектована за параметрами I категорії внутріміська магістраль з безперервним рухом, 15 тунелями і десятками естакад. Все це задоволення обійшлося в 80 млрд. Руб. Зате тепер багато аборигенів пишаються якістю доріг. Задоволення напевно посилили роки, проведені в місті-будівництві. Це як балерина, пурхають на сцені після ходіння по болоту в чоботях.

До речі, безперервний рух і на самому Курортному проспекті - всюди пішохідні тунелі, в яких є спеціальні підйомники для інвалідних колясок.

Навколо Сочі чимало цікавих маршрутів для екскурсій. Перш за все це водоспади. Одні розташовані зовсім поруч, як Оріхівський або Змейковскіе (за Мацеста), до інших потрібно проїхати пару годин - така, наприклад, екскурсія «33 водоспаду». Економніше дістатися самому, хоча б і на місцевому транспорті, а далі гуляти скільки завгодно по горах і змусити потім рідних і близьких переглянути мільйон барвистих знімків водоспадів.

Один з 33 водоспадів на річці Шаху

В автобусну екскурсію за 900-1000 рублів увійдуть бонуси на зразок заїздів на пасіку і на ферму до виробників сиру і вина. Плюс невичерпне джерело гумору від гіда-кавказця. Треба сказати, що не всі бонуси однаково корисні. Заїзди в основному зводяться до спроби збути продукт, не обов'язково якісний, що дуже дисонує з довгими розповідями гіда про те, що «в Сочі нічого купувати не можна, а тільки у нас на фермі». Ферма ж, як і пасіка, являє собою «точку на трасі», на якій ніяких виробничих потужностей немає (бджоли насправді в горах, крім пари декоративних вуликів, корови і вівці - незрозуміло де, виноград - ще далі), а є оповідач і його товар.

Найбільш гнітючою була дегустація вина. Уже залишаючи автобус, ми почули, що виноматеріал у місцевих виноробів, слава про яких йде по всьому узбережжю, привізною. На ділі ж винороб жонглював пластиковими пляшками з жахливими напоями, що нагадують розведений спиртом крюшон. Як писав Аркадій Аверченко, «нудотне пійло на сахарин». Вина відрізнялися нумерацією. «Ось це трійка», - проголошував «сомельє», люто розмахуючи відкритою пляшкою, - головним завданням було уникнути попадання отруйних крапель на одяг в процесі сеансу одночасної розливу. Коли хтось із туристів підняв тему сухого вина, «винороб» попросив його не тероризувати цим питанням, мовляв, сезон сухого у нього в інший час і дуже нетривалий. Зате, звичайно, заважати молдавський концентрат можна цілий рік.

Треба сказати, що цінителі трапляються в групах нечасто, більшість залишаються цілком задоволені, особливо коли їм наливають 60-градусної нібито чачі.

Ну а самі водоспади, безумовно, стоять відвідування, як і поїздка на «Уралі» по гірській річці. Водії, як і більшість кавказців, віртуози по частині швидкості, коли ж річка досить повноводна, поїздка ще й пристойно освіжає.

За допомогою екскурсії індивідуальний турист може познайомитися з різними готелями, в яких автобус забирає пасажирів. Попутно і дізнатися від гіда про ціни і якості обслуговування. У Сочі, як випливає з концепції колишнього губернатора Краснодарського краю Олександра Ткачова, до 50% всіх готелів повинні складати 5-зіркові. Таких готелів дійсно багато, наприклад, наш гід розповів, що забирав недавно на екскурсію людей з «Батьківщини» (того місця, в якому недавно Сергій Лавров дарував Джону Керрі краснодарські помідори), і йому вдалося дізнатися, що за номер вони платили 120 тис . руб. на добу (т. е., до 2 тис. дол.).

Гід, у якого, як ми зрозуміли, були трохи лівацькі погляди, хвилин десять ділився обуренням з групою з приводу такої суми.

«Я довго думав, який сервіс можна надавати за такі гроші, і прийшов до висновку, що, напевно, людей повинні покривати цілком чорною ікрою і потім її злизувати», - фантазував він.

А потім він цих з ще не до кінця отлепілі ікрою шанованих людей привіз на «ферму» і там їм налили «трієчку». Ось це і називається «місто контрастів».

До речі, ціни в Сочі і Адлері, при цьому не в ресторанах, а в магазинах і супермаркетах і навіть не в сезон ні в чому не поступаються, а часто і перевершують московські. Наздогнали чи місцеві жителі столиці Росії і по зарплатах або надія тільки на сезонні доходи?

Чи не найпопулярніша, але досить цікава екскурсія на дачу Сталіна, розташовану за Мацеста. Взагалі генералісимуса поважають в Сочі, це видно навіть по сувенірної продукції, наприклад, магнітів з відомою фразою «був культ, але була і особистість». Напрошуються паралелі, і їх активно проводять місцеві жителі і навіть гіди, між радянським лідером і президентом Росії, які, власне, вже були проведені в цій статті у вигляді Курортного проспекту і його дублера. Сталін і Путін добре ставилися до Сочі, регулярно відпочивали в його околицях, і багато зробили для розвитку курорту. На цьому наголошують місцеві жителі.

Природно, найтепліше до Сталіна налаштовані гіди на його дачі. Дізнавшись, що ми журналісти, екскурсовод розповіла, як її дошкуляли наші зарубіжні колеги під час Олімпіади, постійно запитуючи про подібність між Сталіним і Путіним. «Сильні люди в непростий час», - так вона відповідала підступним репортерам. Нам же розповіла, як на дачу приїжджав Олександр Лукашенко, а ось Путіна ще не було. «Але Володимир Володимирович буде, я точно знаю», - додала вона з трохи містичним блиском в очах.

«Але Володимир Володимирович буде, я точно знаю», - додала вона з трохи містичним блиском в очах

У дворі дачі Сталіна

Дача Сталіна зеленого кольору, як сказала б стара Шапокляк, «це добре, лежите на траві і вас не видно». Не видно і ворогам, бажаючим обстріляти. Сама будівля справляє враження, добротно зробленого. Усередині ніякої розкоші, особливо це впадає в очі в робочому кабінеті (одному на двох з Поскребишевим), де поруч зі столом Йосипа Віссаріоновича варто зовсім вже убога ліжко. Куди солідніше виглядають куленепробивний чорний диван і шкіряне пальто начальника охорони на вішалці, і, судячи з ваги, теж не підвладне вогнепальної зброї. Два балкона, з видом на море і на гори - будівля знаходиться на висоті, що дозволяє мешканцям одночасно насолоджуватися морським і гірським кліматом.

Цікава деталь для любителів 100-тисячний номерів. Дача входить в санаторій «Зелений Гай», в ній можна проживати навіть в кімнаті Сталіна. Як повідомила гід, «з триразовим харчуванням і тапочками» влаштуватися можна в межах 8-14 тис. Руб., Причому вартість залежить від кубатури, а не проживала там колись особистості і ступеня її культовості. Так, номер Поскрьобишева коштує дорожче сталінського. Загалом, аскетизм вождя і через стільки років після смерті дає про себе знати ...

Загалом, аскетизм вождя і через стільки років після смерті дає про себе знати

Сталін і необхідний для роботи і відпочинку мінімум

І на завершення про проблему, яку часто згадують відпочивальники в зв'язку з Сочі і регіоном в цілому. Росіяни скаржаться на сервіс, на доброзичливість і професіоналізм місцевих співробітників сфери обслуговування. Що ж змінила в цьому плані Олімпіада?

Наш автобусний гід дуже довго обурювався ідеєю, згідно з якою всі сочінці повинні були освоїти до Ігор англійську мову. «Чого це ми повинні вчити, якщо вони до нас їдуть?» - все повторював він. Як можна зрозуміти, особисто його чаша сія якось минула, і судячи з усього багатьох корінних сочинських екскурсоводів теж. Перекладати приїхали з інших регіонів.

З випадками хамства стикатися не довелося, хіба що продавщиця в чайному магазині в центрі Сочі щиро здивувалася на пропозицію щось рекомендувати, задавши зустрічне запитання: «Я що, його п'ю?»

А ось брак професіоналізму в роботі має місце. Наприклад, прагнучи встигнути на ранній ранковий рейс, ми заздалегідь попросили в готелі забронювати таксі. Розуміючи, з ким маємо справу, ввечері попросили ще раз, щоб ніхто нічого не забув. Спустившись в хол в 5 ранку, ми прочекали таксиста до пів на шосту, при цьому співробітник готелю досить індиферентно телефонував в службу таксі. В результаті машина приїхала взагалі не до нас, але таксист погодився посадити свого авто всіх спізнюється в аеропорт і взяв, природно, оплату, як за дві поїздки. У процесі він повідомив нам, що в службі трапився аврал, машин не вистачає, а його взагалі викликали терміново, коли «він спаль».

Таких водіїв зрозуміти можна, але ось те, що хороші готелі співпрацюють з подібними службами таксі, показує, що тут ще є широке поле щодо підвищення якості роботи.

Або просто в Сочі ніхто не хоче, щоб ви їхали.

Довідка "2000"

Авіаквитки Київ - Сочі - від 18 тис. Руб., З пересадкою.

Номер в готелі 3-4 зірки в середині липня обійдеться від 3 до 20 тис. Рублів, цілком пристойний варіант в центрі - 5-6 тис. Ще дешевше номер в новому якісному готелі в Імеретинській долині. Ну і зовсім дешево влітку, природно, в Червоній Поляні - до 3 тис.

Шановні читачі, PDF-версію статті можна скачати тут ...

У той же час впав курс рубля зробив актуальним для росіян внутрішній туризм - а куди ще їхати, як не в Сочі з його свіжим олімпійським минулим?
Наздогнали чи місцеві жителі столиці Росії і по зарплатах або надія тільки на сезонні доходи?
Що ж змінила в цьому плані Олімпіада?
«Чого це ми повинні вчити, якщо вони до нас їдуть?
З випадками хамства стикатися не довелося, хіба що продавщиця в чайному магазині в центрі Сочі щиро здивувалася на пропозицію щось рекомендувати, задавши зустрічне запитання: «Я що, його п'ю?

Новости