Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Морока від Марокко

  1. Море кличе, хвиля співає
  2. По горах, по долах
  3. Купи - продай, що не прогадай!
  4. Всім отримаємо задоволення і здивуємося
  5. Їсти подано. Ідіть жерти!
  6. Ми їдемо-їдемо
  7. На десерт
  8. Прощай, нічого не обіцяй

Всі знають, що Африка - це крокодили, бегемоти, мавпи, кашалоти і зелений папуга Всі знають, що Африка - це "крокодили, бегемоти, мавпи, кашалоти і зелений папуга". Але я хочу тебе здивувати. Сьогодні я представлю малознайому і часом малоприємну Африку, вірніше, королівство Марокко, розташоване на стику африканського Середземномор'я, Атлантики і Сахари.

Море кличе, хвиля співає

Найсучасніший приморський курорт в Марокко - Агадір, де 300 днів на рік світить сонце. Курорт розташований на березі Атлантичного узбережжя.

Король Мухаммед VI частенько відпочиває там, перевозячи з міста в місто свої пожитки: машини, катери, коней і верблюдів. У свою чергу, жителі Агадира дуже люблять монарха - його портрети висять у всіх кафешках, ресторанах, нічних клубах, готелях і магазинах, а слова-побажання Мухаммеду VI викладають величезними літерами на горах Великого і Малого Атласу.

Пляж Агадира, покритий золотим піском, простирається вдалину на кілька десятків кілометрів. Але ближче до центру міста він дуже брудний. По всьому березі тягнуться огороджені зони з платними лежаками і парасольками. Є і громадські (безкоштовні!) Пляжі, де купається місцеве населення, а також всі ті туристи, хто пошкодував кілька дирхам (місцева валюта), щоб заплатити за лежак. По пляжу бігають продавці "золотими" годинами, килимками, хустками, окулярами , Фруктами і булочками, а також жінки, які роблять татуювання хною ...
Полежати на піску спокійно не вдається навіть 5 хвилин: тільки від тебе відійде один торговець, з'явиться другий, третій, четвертий. І так караваном вони ходять навкруги, кажучи "Hello! Ca va? Good price!" і наполегливо "впарівая" тобі свої товари по "вері демократік прайс".

До речі, болісних роздумів, де міняти гроші, в Марокко немає. Там обмінні пункти зустрічаються в туристичній зоні на кожному розі і в кожному поважному готелі. Дирхам (DRH) - національна валюта, вивезення її з країни заборонений. Співвідношення DRH до долара - 8,9: 1.

Ще один мінус Агадира: тут з розвагами погано. Один день можна "вбити", щоб здійснити прогулянку по Парку птахів і піднятися до старовинної фортеці над портом. А далі - спати, їсти, купатися в океані, кататися на верблюді (за 50 DRH) і витрачати гроші в сувенірних крамницях. Так! Тут можна найняти катер і полювати на акул, які тут, правда, дрібнуваті - максимум 70 кілограмів. Або взяти в оренду 4-колісні мотоцикли з автоматичною коробкою, щоб ганяти по дюнах (вони навіть даються дітям з 10 років).

Знайти ровесників-росіян, щоб веселитися галасливою компанією, теж буде складно. На цей курорт, в основному, їдуть люди старшого віку - передпенсійного і пенсійного віку. Та й жителів Росії і ближнього зарубіжжя там набагато менше, ніж в інших країнах. Ймовірно, це пов'язано з тим, що турпакет в Марокко - порівняно з Єгиптом, Грецією , Туреччиною і навіть Тунісом - дорогий (наприклад, путівка в Al Mogar Hotel 3 *** Агадира, з дворазовим харчуванням на 1 людину, в двомісний номер на 10 днів коштуватиме близько 550 $).

Тому на другий день вже розумієш, що справжнє Марокко - казкове, колоритне - знаходиться не в Агадире. Люди в цьому курортному містечку не релігійні - вони не віддають хвали Аллаху прямо в тому місці, де їх застав годину молитви. Вони п'ють кока-колу з баночки і їдять імпровізовані сендвічі. Там не зустрінеш екзотичних берберських жінок в нарядах, що залишають відкритими тільки одні очі: дами давно оцінили переваги футболок, джинсів і кросівок.

Загалом, щоб побачити інше Марокко - де люди ще не звикли жити напоказ і підганяти свій побут під іноземців - необхідно їхати в Марракеш. З моєї точки зору, там мало що змінилося за останні століття.

По горах, по долах

Марракеш означає червоний або прекрасний Марракеш означає "червоний" або "прекрасний". Його будинки побудовані з червоної цегли. Це страшний місто для російських туристів: повітря сухе, а температура висока (в день нашого перебування, в вересні місяці, +38 в тіні!). Зате для хворих на туберкульоз там рай: можна вилікуватися від хвороби за кілька тижнів. Якщо мізки не сплавів!

Центр Марракеша - Медіна - ожила історія: мавзолей Юсуфа бен Ташфина, палац Бахія, мечеть Кутубія. Остання такий же символ цього міста, як Ейфелева вежа в Парижі. Її мінарет видно на кілька миль при під'їзді до міста. Щоранку - так само, як і тисячу років тому - Марракеш прокидається під спів муедзина, що його поширюють з семідесятіметровой висоти вежі мечеті. На вершині Кутубіі - шпиль з 4 величезними кулями, які були відлиті з прикрас однієї з дружин султана Якуба аль-Мансура, які забрала у останньої за гріхи: вона вдалася до обжерливості в рамадан, тобто в пост, - випила склянку води.

До палацу Бахія водять туристів, щоб показати колишню велич палацу великого візира Сиди Муси і розповісти про життя чотирьох його дружин і двадцяти наложниць. Захоплююча річ - багатоженство! "А як щодо групового сексу в гаремах? - запитав хтось із чоловіків нашої групи. - Це питання адже напрошується попри велику кількість дружин ". Гід відповіла, що марокканці стверджують, ніби такого не було і не буває. Може, вони просто соромляться?
До наших днів шикарна обстановка палацу, на жаль, не збереглася. З 150 кімнат для відвідування відкриті лише покої, що знаходяться на першому поверсі.

Площа Джамма-ель-Фна - це імпровізована театральна сцена, яка не змінюється століттями. Змінюються лише покоління акторів і глядачів. Вечорами площу заповнюють жонглери, заклинателі змій, фокусники, акробати, глотатели вогню, казкарі, зубодер, провісники долі, водоноси в старовинних червоних костюмах і капелюхах, прикрашених дзвіночками. Причому якщо туристи товпляться біля заклинателів змій, місцеві жителі з цікавістю слухають казки з "Тисячі і однієї ночі", розповідаються якимось старезним дідусем, що віддалено нагадує брудного і обносять Старика Хоттабича.
Що стосовно змій і їх господарів, це нудне видовище! Дійсно, сидять два бербера на одному килимку, дрімають. Поруч в мішку відпочивають напівдохлі кобри. При появі туристів з фотоапаратами мужички пожвавлюються, один починає нестямно дути в свою дудочку, другий витягує з мішка змію і шльопає її, щоб та почала свій "танок" . Кобру стає шкода до сліз. А господар все дудить без міри і такту. Навіщо? Тен дирхам! Фото з змійкою обійдеться туристу в 10 DRH!

Фото з змійкою обійдеться туристу в 10 DRH

На площі в буквальному сенсі варто дим коромислом: тут же смажать мізки баранячі, варять суп з равликів, гасять м'ясо і продають свіжовичавлений апельсиновий сік (2,5 DRH за стакан). Спробувати місцеву кухню прямо на ринку рідко хто з туристів вирішується, тому що брудні тарілки і стакани продавець згрібає в оберемок і обмиває все це в одному відрі води.

Купи - продай, що не прогадай!

Через брак інших пам'яток, туристів години півтори водять по "суку" (Souk в перекладі з арабської - "ринок"), який розташований в медині (старе місто). Тут знаходяться торгові ряди сукноробів, шкіряників, бляхарів ... Тут же продають одяг, взуття, продукти, прикраси, бабуши (марокканські шкіряні тапочки) ...
У багатьох наметах торгують засобами берберської народної медицини: погано пахнуть травами, подрібненими корінням, засушеними ящірками, сухими суцвіттями, які місцеве населення використовує в якості зубочисток , Чаями для схуднення. Торговець пропонує і шкіру хамелеона (вона, як відомо, відновлює втрачену невинність), порошок з беладони (збільшує зіниці і підсилює блиск очей, завдяки чому дами стають чарівними), корал (допомагає сердечникам), шафран (зцілює від ревматизму).
Тут навіть можна придбати щастя: місцевий знахар збере в пакетик по щіпці засушених вершкове та корінців, покладе туди ж записочку з арабською в'яззю, пошепче щось - і ось, твоє власне щастя готове. Бери і користуйся!

шкіряних виробів в Марокко теж багато - куртки, кепки, штани, сумки, жилети, тапочки, навіть світильники, обтягнуті шкірою. У кожного свій смак, але я б навіть безкоштовно не взяла багато чого з того, що пропонують тут. Товар різноманітний, але якість занизько.

Особливість марокканського сука - тут треба вміти торгуватися! Продавці називають свідомо високу ціну, так як вони отримують задоволення від процесу торгівлі. Тому часом у шатра з сподобалася продукцією можна провести близько півгодини, збиваючи вартість товару. Але російські люди не звикли торгуватися, нам звичніше фіксовані ціни (такі є в супермаркеті Marjane). Тому часом ми переплачуємо більше, ніж це коштує. З братом ми якось купували на ринку футболку марокканського футбольного клубу . Торговець просив за неї 400 дирхам, потім ціна опустилася до 350, 300. У результаті за штучку було заплачено 180 DRH. Ми щасливі пішли з ринку, а через день побачили точно таку ж червоно-зелену майку в комплекті з шортами в наметі біля пляжу за 120 DRH. Пам'ятаючи з попередніх поїздок, що туроператори не радять купувати речі в туристичній зоні, тому що вони будуть коштувати дорожче, ми пошкодували, що переплатили за футболку величезну суму.

Тому знай, що всі розмови, які починаються зі слів "мій друг" або "Москва, горілка", "Путін - вері гуд", "Спартак" - чемпіон "і т.д. переслідують одну лише мета - зав'язати невимушену бесіду, в внаслідок якої тобі впарити щось непотрібне або потрібне, але за дуже високою ціною.

Всім отримаємо задоволення і здивуємося

Бог з ними, з грошима, можна сказати, коли гід пріводет тебе в сад Мажореля. Це райське містечко! Французький художник Мажорель в 1919 році приїхав в Марракеш, щоб вилікуватися від туберкульозу, і почав будувати віллу "Оазис", розбивши навколо неї сад своєї мрії. Тут зібрана найповніша колекція рослин з п'яти континентів. Тут в струмочках плавають золоті рибки, а в мальовничих заторах живуть черепашки і жаби. А альтанки і паркани пофарбовані в глибокий синій.
Зараз сад належить дизайнерові Ів Сівши Лорану. Там же знаходиться музей мистецтва ісламської культури. Але туди ми не потрапили, тому що наш шлях лежав в Ес-Суейру!

Ес-Суейра - це вітряне місце на березі океану - за старих часів був головним містом середземноморських піратів. Тут досить приємно. Білі будинки. Сині віконниці. Верблюди, бредуть берегом океану. Розвішані рибальські мережі. Розцвічений прапорцями порт, повний гомону чайок, блискучий лускою, пахне рибою. Різнокаліберні шхуни тісняться біля берега. Тут же стоять кораблі побільше (дивна особливість місцевого "флоту" полягає в тому, що на маленьких суднах ходять ловити велику рибу, на великих - маленьку). Звідусіль чути гортанний говір населення. А ще вітер. І хвилі, що розходяться баранчиками біля скель. Поруч з морським портом розташовані "забігайлівки", де на грилі готують різну рибу і морепродукти - омарів, лангустів, крабів, креветок ...

Їсти подано. Ідіть жерти!

Також в будь-якому кафе можна спробувати кускус - національне блюдо з пшона середнього помелу і овочів. Кускус готується місцевим населенням тільки по п'ятницях, коли вся сім'я зібралася за вечерею після вечірньої молитви. Господиня додає в крупу все, що залишилося нез'їденим за минулий тиждень - овочі, м'ясо, спеції. Тому-то кожен раз це блюдо різний на смак.

Ще одне національне блюдо Марокко - тажин (печена баранина з скибками картоплі, з помідорами). Запікається це все на керамічному блюді, яке прикривається керамічної же капелюхом з діркою в самому верху. У цьому посуді їжу і приносять.

Перед їжею тобі на стіл подадуть таку лампу Аладдіна з чистого срібла; насправді це всього лише мельхіоровий тазик, над яким тобі за старовинним звичаєм запропонують помити руки - під ароматною струменем з антикварного чайника. Справа в тому, що в Марокко є потрібно руками, точніше тільки однієї - правою. І ніколи лівої: вона вважається нечистою.

Взагалі, марокканська кухня на любителя. Наприклад, мій шлунок бурхливо бастував від неї, тому доводилося пити таблетки. Велика кількість спецій зводило з розуму. Фрукти - дині, апельсини, виноград, кавуни - соковиті і ароматні, їла б тоннами. Гранати не сподобалися: вони в Марокко рожеві і позбавлені смаку. Дуже смачні сардини, як консервовані (по 1,5 - 4,1 DRH за банку), так і приготовані на грилі, тушковані, смажені ... Хвалені солодощі виявилися солодкими і жирними (їх смажать на олії). Непогане вино - червоне, біле, рожеве, воно у марокканців все по 12 градусів міцності і недороге - від 30 DRH (вино Ksar 0,7 - 38 DRH в магазині, в ресторані 0,5 - 60 DRH). Горілка пальмова - наприклад, Марракешская "Mahia" - мутнувата на вигляд, а на смак нагадує сироп від кашлю (в ній 40 градусів і коштує вона ок. 27 DRH). Марокканський чай з м'ятою теж на любителя: там багато м'яти і цукру.

А більшої гидоти, ніж марокканські маслини, я не їла!
Одного разу я побачила завод з виробництва оливок та зрозуміла, чому місцеві маслини у них з тухлінкой: дозрілі плоди жінки збирають з дерев, миють, укладають в пластмасові бочки, заливають водою з сіллю, закривають кришками і залишають маринуватися прямо на вулиці. Бочки валяються в піску під сонцем, плоди там киснуть ...

Ми їдемо-їдемо

Саме пам'ятне в поїздці по двом містам Марокко - це дорога з Ес-Суейри в Агадір Саме пам'ятне в поїздці по двом містам Марокко - це дорога з Ес-Суейри в Агадір. Вона проходить по березі океану, з великою кількістю крутих обривів, диких пляжів, піщаних дюн, що загубилися в горах або пісках сіл, де будинки без даху, ніколи не знали електрики і гарячої води.
Приблизно посередині між цими містами пастухи вигулюють кіз, які через відсутність трави змушені забиратися на дерева Аргана і харчуватися їх плодами.
Уявляєте картину: кози як справжні коти лазять по деревах, майстерно балансуючи приблизно на висоті 3-4 метрів від землі, мало не на верхівці крони, і жують листя. Туристів це видовище розчулює, вони просять зупинити автобус і вибігають з нього, щоб сфотографувати тварин. Але тут же з'ясовується, що у пастуха є за кожну фотку свій тариф - 5 DRH.

До речі, пастухи не випадково дозволяють кізоньки з'їдати плоди арганії. Людям збирати цю ягоду важко - гілки все в колючках. Тому "козячий доглядач" байдуже дивиться на обжерливість тварин і пожвавлюється тільки тоді, коли кози починають справляти нужду. Залишається тільки виколупати кісточки з продуктів цапиною життєдіяльності - а після розколоти шкарлупки, підсмажити зерна, розмолоти на кам'яних млинах і залити отриманий порошок теплою водою - на поверхні якої і збереться аргановое цілюща олія, яке, кажуть, допомагає від зморшок, від засмаги і взагалі, як ти розумієш, і від всіх інших неприємностей.

Наприклад, суміш цього масла з медом і мигдальним порошком місцеві називають марокканської віагрою. Ось так навіть козли в Марокко приносять користь суспільству!

Тим, хто не любить подорожувати організованими групами, повідомляю, що з Агадира можна виїхати на автобусі або гран-таксі - мерседесах місткістю до 6 осіб Тим, хто не любить подорожувати організованими групами, повідомляю, що з Агадира можна виїхати на автобусі або гран-таксі - "мерседесах" місткістю до 6 осіб. Перший вид транспорту відправляється з центрального вокзалу. Автобуси ходять часто, їх досить багато, але гіди радять довіряти своє життя компанії CTM. На державних автобусах пересувається місцеве населення. А так як в Марокко 80% народу - сільські жителі, то і везуть вони з одного в міста в інший кізок, кошики з овочами та фруктами, баули з речами.

Наші знайомі вирішили якось проїхати з Агадира до Касабланки - економічний центр країни, так повернулися звідти вони з неприємними враженнями. По-перше, вони були єдиними іноземцями, які наважилися на нічну подорож до Касабланки - найбільшого міста та економічної столиці Марокко. Після чотирьох годин тряски не на самому новому і комфортабельному автобусі, вони разом з іншими пасажирами вийшли на проміжній зупинці, щоб перекусити і сходити в туалет і жахнулися: кругом бруд, воніща. Марокканці, прости, де поїли, там же і нагадили. В туалет взагалі без протигаза і гумових чобіт зайти не можна.
Загалом, коли вони до ранку все ж доїхали до Касабланки, то поспішили швидше купити квиток на зворотний рейс. Дивитися в тому місті особливо нічого: його загиджений сміттям діловий центр з хмарочосами і гігантської мечеттю Хасана II, яка може прийняти на молитву одночасно 25 тисяч чоловік, чомусь не вразив уяву!

А адже Касабланка - штаб-квартира головних банків і більше половини марокканських компаній, це місто авангарду і нових технологій! За образу життя і зовнішнім виглядом місто схоже на південні європейські міста: поспішають у своїх справах люди, жінки з відкритими обличчями, міні-спідниці, високі підбори , сонячні окуляри. І літаючі по асфальту папірці і кульки ...

Тільки з часом розумієш, що в Марокко вичищають і вилизують тільки вулички, де розташовані готелі. Зайдеш або заїдеш далі - і потрапиш в іншу реальність, де екзотику і краси не ліплять на конвеєрі на потіху дозвільним інтуристу. Наприклад, Мекнес, Фес або Рабат.

Мекнес уявлень в основном зеленим кольори - кольори ісламу. У центрі медини загублена мечеть Бу Інанія, в яку може ввійти не мусульманин: в усі інші храми країни вхід іноземцям заборонений (є ще, правда, подібна мечеть в Касабланці). Піднявшись на верхню веранду, можна оглянути зелені дахи і мінарети старого міста, де основним транспортом до сих пір є мули і осли, а жінки продовжують закривати обличчя чорною тканиною.

Величезна медина Феса - справжній середньовічний східне місто, яких мало залишилося в світі Величезна медина Феса - справжній середньовічний східне місто, яких мало залишилося в світі. Всі будинки тут скріплені між собою вапняковими плитами, так що місто являє собою єдине ціле. Правда, ціле це в давнину було розділено безліччю воріт на сотні кварталів, кожен з яких на ніч замикався. Описувати мечеті, медресе і ворота Феса не буду, краще за мене це може зробити будь-який путівник. Туристів найбільше в цьому місті цікавлять знамениті фарбувальні, де в одному з дворів, прямо в землі стоїть безліч величезних чанів з натуральними фарбами, а люди, ховаючись мало не по пояс в цих чанах, мнуть ногами шкіру, щоб вона придбала відповідний колірний відтінок.

Рабат - столиця країни, місто переважно арабська, а не берберський. Тут є і європейські квартали, вони розташовані в Новому Місті. По сусідству - знаменитий мавзолей султана Мухаммеда V і вежа Хассана, яку останній задумував як найвищий мінарет в світі, але - як це часто трапляється - задумка не вдалася. Проте вежа з червоної цегли на високому березі океану виглядає досить мальовничо. Тут знаходиться головний палац-резиденція нинішнього короля Марокко - Мухаммеда VI.
Гавань Бу-Регрег обміліла і може служити лише для водних розваг. І, кажуть, щасливим мандрівникам іноді вдається побачити молодого короля, який катається по старій піратської гавані на потужному спортивному гідроциклі ...

Всередині міст Марокко можна пересуватися на птахо-таксі - "Пежо" і "Фіат Уно" випуску початку 80-их (в Агадире ці таксі червоного кольору, в Ес-Сувейрі - сині, в Марракеші - помаранчеві). Проїзд на них дешевий і сердитий: середня поїздка по місту коштує від 7 до 15 дирхам. Як тільки ви сіли в таке таксі, не забудьте вимовити слово-пароль "тариф". Тоді водій не забуде включити лічильник, і ви заплатите за проїзд рівно стільки, скільки набігло.

На десерт

Про Марракешської шоу Фантазія варто розповісти окремо Про Марракешської шоу "Фантазія" варто розповісти окремо. Квиток на нього коштує в середньому 300 DRH. Проходить цей захід за таким сценарієм: спочатку туристів годують в наметах (їжа входить у вартість квитка, а ось за напої треба платити окремо), тішачи слух психоделічної берберської музикою, а зір нехитрими танцями артистів балагану. Потім народ просять пересісти на лавочки, заставлені навколо сцени, щоб все уважно розглянули розгортається дійство. спочатку дебела мадам виконує танець живота на майданчику, що нагадує піч нашого Емелі (ця площадка якось непомітно виїжджає, а потім їде). Потім джигіти на конях лякають присутніх пострілами з рушниць і показують своє вміння їздити на цих тварин задом наперед, стоячи або лежачи, з зав'язаними очима, без сідла. А ще над сценою пролітає килим-літак.
Прямо скажемо, шоу середньої паршивості. Такі є і в Єгипті, і в Туреччині. Але пояснювати це марокканців марно, тому що вони, поцікавившись, чи відвідували ви в Марракеші шоу, заводять очі, заходяться від емоцій і стверджують, охаючи і ахая, що це не шоу, а фантазія!

Прощай, нічого не обіцяй

В останній день своєї поїздки, коли валізи були вже зібрані, я озирнулася ще раз навколо і зрозуміла: в кінці кінців, що мене чекає в Москві? Робота, нестача грошей, суєта, грип, дощ зі снігом або ожеледь ... А тут зовсім інше життя! Я бачила кіз на деревах, засмагала і купалася, їла, пила і спала собі на втіху. Чи можна таку відпустку вважати невдалим? Звичайно, ні!

Ca va?
Може, вони просто соромляться?
Навіщо?
Чи можна таку відпустку вважати невдалим?

Новости