Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Марокко: Королівство у океану

Мечеть Хассана II в Ксабланке (

Фото: www.visualphoto.com)

Місцеві жителі називають свою країну Аль-Магриб-аль Акса - Далекий Захід, а європейці - Марокко, за назвою міста Марракеш. Тури сюди швидко завоювали популярність у наших туристів, хоча українські туроператори працюють на цьому напрямку всього три роки.

МІЖ Атлантики і атласів. За площею Марокко перевершує той же Туніс приблизно втричі. Велика частина країни покрита горами, а справжня Сахара починається тільки далеко на півдні, де пустеля підходить до берега океану. Хребти Атлаських гір захищають Марокко від спеки пустель і в той же час затримують вологу, яку несуть вітри з Атлантики. Тому там немає виснажливої ​​спеки, як в Єгипті влітку.

Період з вересня по листопад - цілком підходящий час для поїздок в Марокко. Ці місяці ще входять в так званий "високий сезон", який в Марокко триває з травня по листопад.

Атлантичні течії і вітри приносять до берегів Північної Африки прохолоду. Тому на узбережжі прохолодніше, ніж в глибині країни. Але і тут температура повітря не опускається нижче +27 ° C. Океан біля узбережжя залишається теплим - 22-23 ° C. Дощі теж не зможуть зіпсувати відпочинок - в Марокко вони ллють тільки взимку, та й то не скрізь.

МАРОККО ДЛЯ ТУРИСТА. Головний курорт Марокко для українців - Агадір. В країні безліч інших приморських міст, але в одні наші рідні турфірми ще не торували доріжку, а в інших немає гідних умов для відпочинку.

Агадір надійно захищений гірським пасмом від потоків розпеченого пустельного повітря. Тому тут безліч пальмових гаїв, апельсинових, мандаринових, бананових і оливкових плантацій, а пляжі обрамлені евкаліптами, соснами і тамариску. Агадірскіе пляжі піщані, без всяких "сюрпризів" на зразок морських їжаків, як в Хорватії, або акул, як в Південній Африці чи Австралії. До того ж вони пологі, тому тут роздолля для сімей з дітьми.

Ще 50 років тому в Агадире були всі складові типового марокканського міста - старе місто, мечеть, міські ворота і т.д. Але після руйнівного землетрусу в 1960 році зберігся тільки шматок кріпосної стіни. Тому те, що бачать туристи, - це нове місто, відбудований прямо на березі океану. Він живе завдяки міжнародному туризму і тут є весь необхідний набір "заманух": обов'язково верблюди, бербери верхом на конях, "народні" танці під улюлюкання і розбійницький свист.

Більшість готелів в Агадире - 4 * і 5 *. Особливість їх у тому, що системи харчування "все включено" тут немає. Найбільш часто зустрічаються "сніданок-вечеря" або просто сніданок. А в деяких готелях взагалі харчування не включено. Це пов'язано з тим, що основний потік туристів в Агадире - європейці (німці і французи), які звикли до комфортного житла, але бажаючі самі вибирати, де їм харчуватися.

У плані сервісу Марокко сильно відрізняється від інших популярних туристичних напрямків. Набору послуг, яким пишається хороший турецький готель 5 *, ви тут точно не знайдете. Анімація практично не зустрічається. З іншого боку, немає настирливості, характерною для Єгипту. Оскільки наше "вторгнення" в Марокко тільки почалося, то і персонал, що володіє російською мовою, поки рідкість.

ЦІНА ЗАДОВОЛЕННЯ. Марокко - нове слово в українському турбізнесі. І такого однаковості цін у самих різних фірм, як на єгипетському і турецькому напрямках, ви тут не побачите. Ті з туроператорів, хто вважає Марокко своїм "специалітет", пропонують найбільш дешевий варіант ($ 1500), з мінімальною кількістю посадок (поїздка займає 7 днів і 9 ночей через ночівлі в одному з аеропортів Європи). У турфірм, що займаються Марокко попутно, ціна поїздки "зашкалює" за $ 2000.. Але і в цьому випадку для того, щоб дістатися до Агадира, вам доведеться пару раз здійснювати пересадки - спочатку в Європі, а потім в Марокко.

РОЗВАГИ. Туристам, які приїхали в Марокко, є з чого вибирати. Наприклад, якщо ви зупинилися в тому ж Агадире, то у вашому розпорядженні екскурсії в Марракеш, Ес-Сувейру, Атлаські гори.

Марракеш є символом марокканського Сходу. Більшість будинків в ньому червоні: старі і нові, різної поверховості, населені біднотою і людьми заможними (серед них є Жан-Поль Готьє і Мадонна). Навіть кріпосні стіни середньовічного міста в місті - того ж кольору. Вулички в Марракеші вузькі і химерно криві. Як правило, вони виведуть мандрівника на простору площу Джема Ель Фна, де кожен день годині о п'ятій вечора збирається натовп народу. Це городяни і "приєдналися до них" туристи, прийшли розважитися, перекусити, подивитися на всіляких знахарів, музикантів, співаків і акробатів.

Самим неарабським містом в Марокко є Ес-Сувейра, яка туристам запам'ятовується білими стінами з синіми віконницями на вікнах. Починаючи з 60-70-х років XX століття Ес-Сувейру наповнила творча публіка. Слідом за богемою і хіпі до кінця минулого століття місто обжили спортсмени - завдяки постійній хвилі і хорошому вітрі море поблизу міста стало улюбленим місцем для віндсерфінгистов.

Наостанок згадаємо ще одна розвага в Марокко, абсолютно нехарактерний для Африки, - гірські лижі. У 75 км від Марракеша є гірськолижний курорт. Але встати на лижню в Атлаських горах можна тільки в січні-лютому. В інший час снігу немає і туристи розважаються гольфом, пішими і верховими прогулянками.

ОСОБИСТИЙ ДОСВІД

"Мароканцев НЕ ТАКІ Нав'язлива, ЯК ЄГИПТЯНИ"

Киянка Олена МОРОЗ була в Марокко два тижні. Перших сім днів вона провела в подорож по країні, а другий тиждень відвела на відпочинок в одному з готелів Агадира. Своїми спостереженнями вона поділилася з "Сегодня".

ВРАЖЕННЯ. Вся країна покрита мальовничими горами, які спускаються до океану. Він, до речі, сильно відрізняється від бачених раніше Середземного і Червоного морів. Простір і міць Атлантики відчуваєш буквально фізично.

Спочатку міста Марокко вражають, але коли побуваєш в декількох з них, то розумієш, що вони повторюють один одного. Скрізь є мечеть, мавзолей святого або правителя і медина, тобто старе місто. Просто десь ці складові більше розміром, десь - менше. В Ес-Сувейрі, місті рибалок, запам'яталося густе сморід в порту. Нас возили туди на рибний промисел. Місцеві сардини знамениті на весь світ і справді дуже смачні. І це ще не найсильніша сморід. Найгірше було в шкіряної майстерні. Там ми дивилися, як виробляють шкіри. Починаючи від того моменту, як забивають верблюда, потрошать його, вимочують шкури в пташиному посліді, потім фарбують. Загалом "амбре" таке, що я перший раз в житті зрозуміла, що таке блювотний рефлекс. Я все ж купила пару ременів, але так і не ношу їх, тому що шкіра пахне досі. Але все це витрати. Позитивних емоцій незрівнянно більше. Наприклад, самі марокканці справили гарне враження. Я б охарактеризувала їх так - бідні, але горді. У них ще немає такої нахабної нав'язливості єгиптян. Хоча вони повільні, довго думають.

ЇЖА ТА НАПОЇ. Нічого особливо екзотичного так і не спробувала. Так званий "марокканський салат" - всього лише дрібно нарубані огірки, помідори, цибулю і перець. Танжір - м'ясо з овочами в горщиках. Тільки горщики у вигляді конуса. Сподобалося, що на кожному розі продають соки-фреш по 3 дірхама (близько 1 грн.). У кафе такий фреш варто вже 15 дирхамів. Спиртне вільно продається в супермаркетах. Всі місцеві вина сухі і кислі. Вони добре п'ються в спеку, і голова вранці від них не болить.

СУВЕНІРИ. У Марокко знайдеться, що купити на пам'ять, і обійдеться це недорого. Тільки не скуповувати в магазинах, в які привозять гіди. В інших крамницях можете купити те ж саме, але дешевше.

На пам'ять я привезла місцеве вино, дуже красиві шарфи, шкіряні ремені (там взагалі дуже багато шкіряних виробів), якийсь балахон національний, Арганова масло, яке зустрічається тільки в Марокко (аргалі - місцеве рослина), і марокканські сардини, керамічні тарілки з білої і червоної глини.

"ЦЕ КРАЇНА НА ЛЮБИТЕЛЯ"

Нашому колезі Олексію Газубей країна в цілому сподобалася. До незаперечних плюсів Марокко він відніс океан з прекрасними пляжами. Тим більше, що це значно ближче до нас, ніж Таїланд або Індія. Безумовний плюс він бачить і в тому, що марокканці сповідують "помірний" іслам. Тому багато іноземців - французів, американців, німців. Приїжджаючи в Марокко західна людина відчуває себе майже в Європі. У нього немає, так би мовити, культурного стресу, від зіткнення з невідомою культурою і звичаями. Тим, кому подобається спілкування з природою, в Марокко теж сподобається - Атлаські гори дуже мальовничі. Але тваринний світ, на жаль, дуже бідний - ні тобі крокодилів, ні левів з антилопами. Це не Кенія і не Південна Африка.

У Марокко є не тільки гори і пляжі, але і справжнісінька пустеля. Але знову ж таки, якщо ви бачили Синайську пустелю або були на джип-сафарі в Тунісі, то не варто витрачати час і гроші на таку екскурсію. Вам на ній покажуть такі ж "потьомкінські" показушні села берберів, як і бедуїнські табори в Єгипті.

У курортних містах до туристів спокійне, нормальне ставлення. Марокканці Не такі прилипливі, якщо порівнювати їх з єгиптянами. Звичайно, на пару-трійку доларів вас при покупках нагріють, але втрачені гроші можна віднести до витрат на чайові. Без цього покупок в арабському світі не буває.

З мінусів відзначив би досить високі ціни в порівнянні з іншими північноафриканськими країнами. Однак це плата за їх "європейськість" і високий рівень життя.

У свідомості якось відклалося, що неможливо побувати в Марокко і не побачити Марракеша. Це більше схоже на міф. Відверто кажучи, такі екскурсії - на любителя етнографії. Або новачка в арабському світі. Мені ж особисто в Марракеші не сподобалося. Той, хто був в Каїрі або інших арабських містах принципово нового нічого не побачить. Ті ж вузькі вулички в старому місті, кріпосні стіни, мечеть, ринок, де торговці намагаються впарити тобі якусь дурницю, розкладену прямо на землі, в пилу.

А ось приморське місто Ес-Сувейра дуже красивий. Він маленький і колоритний. У його архітектурі змішалися Африка, Схід і Європа. І потім, сама атмосфера в ньому своєрідна. Біля рибного порту вам за смішні гроші приготують щойно привезену рибалками морську живність. Місто наповнене хіпі, рокерами, художниками та іншими богемними особистостями. Там навіть якісь рок-фестивалі влаштовуються. Ідеальне місце для тих кому, до тридцяти і кому хочеться бурхливого нічного життя і тусовкі.устраіваются. Ідеальне місце для тих кому, до тридцяти і кому хочеться бурхливого нічного життя і тусовки.

нешкідливі Поради

Поліція в Марокко дуже сувора. Є навіть спеціальна туристична поліція, яка контролює великі курортні міста і розважальні центри. У кожному місті є "туристична зона", де забезпечується безпека протягом дня. Але посеред ночі не гуляйте навіть навколо своїх готелів - можуть пограбувати: в країні багато кишенькових злодіїв;

дорожні знаки в Марокко - тільки на арабському. Незнання мови провину з порушників, природно, не знімає. Тому для особистого спокою туристам краще в Марокко не сідає за кермо;

  • коли щось купуєте на місцевих ринках, обрану річ не відпускайте з рук, інакше при "оформленні" покупки її підмінять дешевшою і менш якісної;

  • марокканці не люблять фотографуватися, намагаються піти з поля зору об'єктива. Більш того, виявляють невдоволення, якщо трапляється настирливий фотограф. Тому якщо вам не під силу відзняти придивилася кадр, то запропонуйте невелику винагороду. Це допоможе, якщо ви маєте справу з чоловіком. Жінки категорично відмовляться фотографуватися.

  • багато вулиць в старих частинах міста можуть мати кілька різних назв, причому покажчиків з назвами на більшості з них просто немає. Тому якщо ви заблукали, то сміливо запитуйте дорогу у перехожих. Марокканці охоче допоможуть, і навіть проводять вас. Зрозуміло, якщо ви запропонуєте невелику грошову винагороду;

  • в будь-який час року тримайте під рукою легку продувається куртку, головний убір, а з жовтня по червень - теплий светр, оскільки іноді з океану може дути холодний вітер.

ГАМАНЕЦЬ ТУРИСТА

Вартість туру на 1 особу (7 днів, проживання в 2-місному номері, готель 4 *, перша лінія, "сніданок і вечеря", переліт) - $ 1500.;

турвізу - $ 40;

харчування - $ 165:

обід (Танжір, марокканський салат, свіжовичавлений апельсиновий сік, обідати доведеться щодня) - $ 15;

вечеря в ресторані з місцевим вином (вважаємо з розрахунку два вечері в тиждень) - $ 30;

розваги - $ 345:

Берберійські вечір (вечеря в національному стилі і виступ фольклорного ансамблю) - $ 40;

прогулянка верхи на верблюді (4 години + обід) - $ 60;

прокат мотобайк або позашляховика (3 години) - $ 65;

морська рибалка - $ 60;

1-денна екскурсія в Марракеш - $ 70;

1-екскурсія в Ес-Сувейру - $ 50;

сувеніри - $ 60:

керамічна тарілка - $ 8 (беремо пару штук);

шкіряний ремінь - $ 10;

срібна прикраса - $ 10 (пару штук);

шарф - $ 5 (пару штук);

Арганова масло (60 мл) - $ 15 (пара пляшечок)

сардини (банку) - $ 0,5 (3-4 банки)

РАЗОМ: біля $ 2000 ($ 1500. тур + $ 500 додвитрати).

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Новости