Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Радіоактивність навколо нас: природна і штучна радіоактивність.

  1. природна радіоактивність
  2. штучна радіоактивність

Коли ми чуємо слово «радіація», то відразу уявляємо собі атомні електростанції, зброю масового ураження або радіоактивні відходи. Однак, це однобоке бачення. Радіація, як правило, непомітна, і зустрічається вона всюди. Питання тільки в яких кількостях? В цілому, всі джерела радіації на планеті можна розділити на природні (космічне випромінювання, гази, радіоізотопи) і штучні (причиною появи яких стала людина).

природна радіоактивність

Природна радіація була завжди: до появи людини, і навіть нашої планети. Радіоактивно все, що нас оточує: грунт, вода, рослини і тварини. Залежно від регіону планети рівень природної радіоактивності може коливатися від 5 до 20 мікрорентген на годину. За думці, що склалася, такий рівень радіації не є небезпечним для людини і тварин, хоча ця точка зору неоднозначна, так як багато вчених стверджують, що радіація навіть у малих дозах призводить до раку і мутацій. Правда, в зв'язку з тим, що вплинути на природний рівень радіації ми практично не можемо, потрібно намагатися максимально захистити себе від чинників, що призводять до значного перевищення допустимих значень.

Звідки ж береться природна радіоактивність? Існує три основних джерела:

1. Космічне випромінювання і сонячна радіація - це джерела колосальної потужності, які в одну мить можуть знищити і Землю, і все живе на ній. На щастя, від цього виду радіації у нас є надійний захисник - атмосфера. Втім, інтенсивна людська діяльність призводить до появи озонових дір та витончення природної оболонки, тому в будь-якому випадку слід уникати впливу прямих сонячних променів. Інтенсивність впливу космічного випромінювання залежить від висоти над рівнем моря і широти. Чим вище Ви над Землею, тим інтенсивніше космічне випромінювання, з кожної 1000 метрів сила впливу подвоюється, а на екваторі рівень випромінювання набагато сильніше, ніж на полюсах.

Спалахи на сонці - одне з джерел «природного» радіаційного фону
Спалахи на сонці - одне з джерел «природного» радіаційного фону.

Вчені відзначають, що саме з проявом космічної радіації пов'язані часті випадки безпліддя у стюардес, які основний робочий час проводять на висоті більше десяти тисяч метрів. Втім, звичайним громадянам, які не захоплюються частими перельотами, хвилюватися про космічне випромінювання не варто.

Рівень радіації в салоні літака на висоті 10 000 метрів перевищує природний в 10 разів
Рівень радіації в салоні літака на висоті 10 000 метрів перевищує природний в 10 разів.

2. Випромінювання земної кори. Крім космічного випромінювання радіоактивна і сама наша планета. В її поверхні міститься багато мінералів, що зберігають сліди радіоактивного минулого Землі: граніт, глинозем і т.п. Самі по собі вони становлять небезпеку лише поблизу родовищ, проте людська діяльність веде до того, що радіоактивні частинки потрапляють в наші будинки у вигляді будматеріалів, в атмосферу після спалювання вугілля, на ділянку у вигляді фосфорних добрив, а потім і до нас на стіл у вигляді продуктів харчування. Відомо, що в цегляному або панельному будинку рівень радіації може бути в кілька разів вище, ніж природний фон даної місцевості. Таким чином, хоч будівля і може в значній мірі уберегти нас від космічного випромінювання, але природний фон легко перевищується від використання небезпечних матеріалів. Уберегтися від таких «сюрпризів» можна, тільки використовуючи дозиметри. На думку фахівців www.dozimetr.biz, це єдиний спосіб поміряти рівень радіації в побутових умовах і не набувати небезпечних з радіаційної точки зору матеріали.

Співвідношення природних джерел радіації
Співвідношення природних джерел радіації.

3. Радон - це радіоактивний інертний газ без кольору, смаку і запаху. Він в 7,5 разів важчий за повітря, і, як правило, саме він стає причиною радіоактивності будівельних матеріалів. Радон має властивість накопичуватися під землею в великих кількостях, на поверхню же він виходить при видобутку корисних копалин або через тріщини в земній корі.

Джерела потрапляння радону в будинку і квартири
Джерела потрапляння радону в будинку і квартири.

Радон активно надходить в наші будинки з побутовим газом, водопровідною водою (особливо, якщо її добувають з дуже глибоких свердловин), або ж просто просочується через мікротріщини грунту, накопичуючись в підвалах і на нижніх поверхах. Знизити вміст радону, на відміну від інших джерел радіації, дуже просто: достатньо регулярно провітрювати приміщення і концентрація небезпечного газу зменшиться в кілька разів.

Накопичення радону в різних кімнатах
Накопичення радону в різних кімнатах.

штучна радіоактивність

На відміну від природних джерел радіації, штучна радіоактивність виникла і поширюється виключно силами людей. До основних техногенних радіоактивним джерел відносять ядерну зброю, промислові відходи, АЕС, медичне обладнання, предмети старовини, вивезені з «заборонених» зон після аварії Чорнобильської АЕС, деякі дорогоцінні камені.

Джерела потрапляння радіації в організм людини
Джерела потрапляння радіації в організм людини.

Радіація може потрапляти в наш організм як завгодно, часто виною цьому стають предмети, які не викликають у нас ніяких підозр. Єдиний спосіб убезпечити себе - купити дозиметр радіації . Цей мініатюрний прилад надасть Вам неоціненну послугу: Ви завжди зможете самостійно контролювати безпеку членів своєї сім'ї, не довіряючи «хитрощів» продавців будматеріалів, антикваріату або торговцям на ринку, ручається за безпечне походження і екологічну чистоту свого товару. Ми самі відповідальні за своє життя і здоров'я. Захистіть себе від радіації!

Перелік основних джерел радіоактивного опромінення середньостатистичного росіянина за рік
Перелік основних джерел радіоактивного опромінення середньостатистичного росіянина за рік.

Питання тільки в яких кількостях?
Звідки ж береться природна радіоактивність?

Новости