Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Нижегородська АЕС

Проект Нижегородської АЕС Нижегородська АЕС   - проектована атомна електростанція в Нижньогородській області Проект Нижегородської АЕС Нижегородська АЕС - проектована атомна електростанція в Нижньогородській області. Енергоблоки: 1. ВВЕР -1300 / 510 тисяча двісті п'ятьдесят п'ять МВт (проект); 2. ВВЕР -1300 / 510 1 255 МВт (проект).

Об'єкт включено до генсхему розміщення об'єктів електроенергетики РФ до 2020 року.

Під будівництво станції розглядалися два майданчики: в Навашінском районі на місці села Монакова в 23 км від міста Мурома, або в Уренском районі, в 20 км на південний захід від міста Урень. У серпні 2009 року вибір був зроблений на користь майданчика в Hавашінском районі, на даний момент вже отримано ліцензію Ростехнагляду на розміщення 2-х енергоблоків атомної станції. На станції буде два енергоблоки ВВЕР-ТОІ загальною потужністю 2510 МВт.

4 вересня 2009 року в Навашино заплановано проведення громадських слухань.

В рамках реалізації угоди про співробітництво регіону з Федеральним агентством з атомної енергії поставлені наступні терміни:

2009 рік Завершення проектних робіт по АЕС.
2011 рік Початок будівництва АЕС.
2016 рік Здача в експлуатацію I енергоблоку.
2018 рік Здача в експлуатацію II енергоблоку.

Терміни здачі двох інших енергоблоків поки не визначені.

У січні 2011 року федеральна служба з екологічного, технологічного і атомного нагляду видала ВАТ «Росенергоатом» ліцензію на розміщення енергоблоків №1 і №2 Нижегородської АЕС в Навашінском районі Нижегородської області, поблизу села Монакова.

9 листопада 2011 прем'єр-міністр Володимир Путін підписав розпорядження про будівництво АЕС. У цьому розпорядженні терміни введення в експлуатацію першого та другого енергоблоків були зміщені на 2019 і 2021 рік відповідно. Два інших енергоблоку будувати не планується.

Триває проектування станції, почати будівництво планується в 2015 році. Введення в експлуатацію очікується в 2019-2021 роках.

Місцева влада в майбутньому можуть зіткнутися з серйозним протидією реалізації проекту з боку громадськості.

Як відзначають екологічні організації, в 30-ти кілометрову зону навколо АЕС потрапляють 149 тисяч населення Володимирській області і всього 39 тисяч Нижегородської. У 28 км від с. Монакова знаходиться один з найдавніших міст Росії - Муром (населення 112 тис. Чол). Щільність населення на території Володимирської області в 30-ти кілометровій зоні 116,4 чол / км² (в 25-км зоні допустима щільність не більше 100 чол / км²).

Деякі жителі Мурома провели акції протесту проти будівництва АЕС. Було зібрано близько 55 тис. Підписів проти проекту (близько половини жителів міста), які спрямовані в адміністрацію президента. Серед іншого член ініціативної групи проти будівництва заявила, що окремі молоді жителі районного центру, які мають дітей, розглядають можливість покинути місто в разі початку будівництва станції.

Головною причиною для відміни будівництва називають розташування Нижегородської області на карстових породах, схильних до провалів, які неодноразово фіксувалися в області. Останній з них був зафіксований в квітні 2013 селищі Бутурлино. Тоді діаметр воронки склав 85 метрів.

У Нижньогородській області в кінці 1980-х років під тиском громадськості вже було припинено будівництво Горьковської атомної станції теплопостачання.

НОВИНИ НА ТЕМУ Нижегородської АЕС

Новости