Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Топ-5 найбільш старих аеропортів світу, з яких до цих пір літають літаки

  1. Міжнародний аеропорт «Гамбург» (Аеропорт Гельмута Шмідта), Німеччина
  2. Міжнародний аеропорт Бухарест Беняса імені Аурела Влайку, Румунія
  3. Міжнародний аеропорт Дон Муанг, Таїланд
  4. Аеропорт Рим-Чампіно (аеропорт імені Джованні Баттіста Пастінья), Італія
  5. Схіпхол, Нідерланди
  6. Поза рейтингом: Аеропорт «Коледж-Парк», Меріленд, США

Чи знаєте ви, що найстаріший аеропорт не так давно відсвяткував 116 років з дня відкриття? Сьогодні в світі працює кілька десятків аеропортів, яким виповнилося більше ста років, при цьому ви ніколи не здогадаєтеся про їх вік, настільки зручними і сучасними вони є. Розповідаємо про п'ять аеровокзалах, які відкрилися на початку минулого століття, але готові прийняти вас в будь-який день - потрібно тільки купити квиток.

Міжнародний аеропорт «Гамбург» (Аеропорт Гельмута Шмідта), Німеччина

Міжнародний аеропорт «Гамбург» (Аеропорт Гельмута Шмідта),   Німеччина

Рік відкриття: 1911

«Гамбург» - найстаріший аеропорт в світі, до сих пір приймає комерційні рейси. Він був відкритий в січні 1911 і сьогодні є одним з п'яти найбільш завантажених аеропортів регіону.
до центру Гамбурга звідси всього 8,5 кілометрів. Саме тому в кінці XX століття його хотіли перенести далі на північ від міста, але швидко передумали і замість цього реконструювали, побудували нові адміністративні будівлі і об'єкти інфраструктури.

В аеропорту два термінала і дві злітно-посадочні смуги. Він може приймати будь-які літаки, навіть великі, наприклад, аеробус А380. Спеціалізується на рейсах до Європи, особливо в країни Скандинавії. Сьогодні через «Гамбург» в рік літає близько 13 мільйонів пасажирів.
У 2016 році аеропорт змінив назву і тепер носить ім'я Гельмута Шмідта, п'ятого канцлера ФРН.

Міжнародний аеропорт Бухарест Беняса імені Аурела Влайку, Румунія

Міжнародний аеропорт Бухарест Беняса імені Аурела Влайку,   Румунія

Фото: bucharestairports.ro

Рік відкриття: 1912

Аеропорт знаходиться в районі Беняса в 8,5 кілометрах від Бухареста. До 1968 року був єдиним аеропортом в Румунії, сьогодні він другий за завантаженістю: першість пішло Міжнародному аеропорту імені Анрі Коанда, куди прилітає більшість міжнародних рейсів. Але якщо ви летите лоукостером, ймовірно, приземлитеся саме тут.
Перші польоти в Беняса відбулися в 1909 році, саме сюди прилітав французький льотчик Луї Блеріо. У 1912 тут запрацювала перша льотна школа в Румунії, і цей же рік вважається роком відкриття.

Сучасна будівля аеропорту побудовано в кінці 1940-х років і працює з 1952. Воно вважається однією з архітектурних пам'яток Бухареста . По виду будівля нагадує трилопатевий пропелер: від центральної частини симетрично відходять три крила.

Варто зазначити, що з 2012 року кількість рейсів, які прилітають в Беняса, різко обмежили, тому що аеропорт не справлявся з усе зростаючим навантаженням. Справа в тому, що будівля перебудувати неможливо, а місця для будівництва нового терміналу недостатньо. Проект існує, але ще не затверджений. Якщо термінал все-таки побудують, пропускна здатність аеропорту збільшиться до 3 мільйонів пасажирів на рік, але поки це тільки плани і розмови.

Міжнародний аеропорт Дон Муанг, Таїланд

Міжнародний аеропорт Дон Муанг,   Таїланд

Рік відкриття: 1914

Відкритий 27 березня 1914 року на базі ВПС країни. До 2006 року, коли заробив Суварнабхумі, Дон Муанг був головним аеропортом країни. У 2012 році його реконструювали, і сьогодні аеропорт використовується в основному для бюджетних, чартерних та внутрішніх рейсів. Пропускна здатність - понад 9 мільйонів пасажирів на рік.

Дон Муанг розташований на північ від Бангкока , Приблизно в 30 кілометрах від центру. В аеропорту два термінала, для внутрішніх і міжнародних рейсів. Другий був відкритий в грудні 2015 року, саме тут розташовані стійки реєстрації лоукостерів і Air Asia.

Основна будівля аеровокзалу невелике, з простим плануванням, але все ж пасажири знайдуть тут все необхідне, від кафе до дьюті-фрі. Тут також розташований готель Amari Don Muang Airport , В якому можна переночувати за довгою стикуванні.

Аеропорт Рим-Чампіно (аеропорт імені Джованні Баттіста Пастінья), Італія

Аеропорт Рим-Чампіно (аеропорт імені Джованні Баттіста Пастінья),   Італія

Рік відкриття: 1916

Найстаріший аеропорт Італії носить ім'я знаменитого льотчика часів Першої Світової війни, але зазвичай його називають просто Чампіно, по округу, на кордоні якого він розташований. Під час Другої Світової війни аеропорт був захоплений союзними військами і служив транспортним вузлом для доставки вантажів і збройних сил.

Сьогодні Чампіно орієнтований в основному на внутрішні та чартерні рейси - для міжнародних в 1960 році відкрили аеропорт імені Леонадро да Вінчі під Фьюмінчіно. Крім того, сюди літають лоукостер, завдяки яким Чампіно став одним з найбільш завантажених і швидкозростаючих аеропортів в країні. Пасажиропотік тут становить близько 5 мільйонів чоловік в рік.

Чампіно - рідний аеропорт Ryanair, саме звідси авіакомпанія літає практично в усі великі міста Італії та Європи. Тут же базується і Wizzair, правда, у неї з Чампіно всього 6 рейсів.
У порівнянні з Фьюмінчіно цей аеропорт здається зовсім невеликим. Терміналу два: один вильоту-прильоту, другий використовується для приватних авіарейсів.

Схіпхол, Нідерланди

Схіпхол,   Нідерланди

Рік відкриття: 1916

головний аеропорт Амстердама і найважливіші ворота Європи, Схіпхол веде свою історію з 16 вересня 1916 року, коли тут перебувала військова авіабаза. Цивільні літаки почали прилітати в Схіпхол з 1920 року, тоді він ще називався Схіпхол-ле-бен. Назва аеропорту походить від імені форту Схіпхол, яких був на місці аеропорту і був частиною системи оборонних укріплень Амстердама.

У Схіпхол всього один термінал, зате величезний: він займає 16 місце в списку найбільших за площею будинків світу. Територія терміналу розбита на три зали, які пов'язані переходами. Виходи на посадку розташовані в спеціальних доках, які йдуть з кожного залу.

Аеропорт вважається одним з найсучасніших і зручних в Європі. Для пасажирів тут є все: зона відпочинку з телевізорами, бібліотекою та ігровою кімнатою, численні магазини, кафе і ресторани, експозиції (в тому числі від музею Рейксмюсеум). З 2006 року на території Схипхола працює загс.

Поза рейтингом: Аеропорт «Коледж-Парк», Меріленд, США

Поза рейтингом: Аеропорт «Коледж-Парк»,   Меріленд, США

Фото: expedia.com

Рік відкриття: 1909

Цей аеропорт йде поза нашої п'ятірки, тому що сьогодні він не використовується для цивільних польотів. Але не згадати колиска світової авіації не можна: «Коледж-Парк» пам'ятає знаменитого Уїлбура Райта, який тренував тут льотчиків армії США. У цього аеропорту безліч «перших» досягнень: звідси вилетів літак, першим в світі піднявся на висоту понад 1 милі, тут вперше взяли на борт жінку, перший вертоліт теж злетів саме з «Коледж-Парку».

Сьогодні сюди прилітають приватні рейси на невеликих літаках. Злітна смуга в аеропорту одна довжиною всього 800 метрів. Сама будівля теж невелика: один термінал, каса, кафе і довідкове бюро. На злітному полі розміщуються близько 100 літаків - мова, звичайно, йде не про великі цивільних.

Новости