Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Маршрут по Гельсінкі для туристів. Як дістатися з аеропорту Гельсінкі. Що можна побачити і де зупинитися в Гельсінкі.

  1. Маршрут по Гельсінкі для туристів. Як дістатися з аеропорту Гельсінкі. Що можна побачити і де зупинитися...
  2. Де зупинитися в Гельсінкі
  3. Скільки грошей взяти з собою в Гельсінкі
  4. Як дістатися до Гельсінкі
  5. Аеропорти
  6. Як дістатися з аеропорту до центру Гельсінкі
  7. вокзали
  8. Як дістатися від вокзалу до аеропорту Гельсінкі
  9. Транспорт в Гельсінкі
  10. автобуси
  11. метро
  12. Водний транспорт
  13. Варіанти проїзних для туристів
  14. таксі
  15. На своєму авто
  16. Що подивитися в Гельсінкі
  17. Суоменлинна
  18. Церква Темппеліаукіо
  19. Площа Сенаатінторі
  20. Гельсінкі: піший маршрут по північній столице Європи
  21. Розваги в Гельсінкі
  22. Де поїсти в Гельсінкі
  23. Віза до Фінляндії
  24. Маршрут по Гельсінкі для туристів. Як дістатися з аеропорту Гельсінкі. Що можна побачити і де зупинитися...
  25. 10 речей, які потрібно зробити в Гельсінкі
  26. Де зупинитися в Гельсінкі
  27. Скільки грошей взяти з собою в Гельсінкі
  28. Як дістатися до Гельсінкі
  29. Аеропорти
  30. Як дістатися з аеропорту до центру Гельсінкі
  31. вокзали
  32. Як дістатися від вокзалу до аеропорту Гельсінкі
  33. Транспорт в Гельсінкі
  34. автобуси
  35. метро
  36. Водний транспорт
  37. Варіанти проїзних для туристів
  38. таксі
  39. На своєму авто
  40. Що подивитися в Гельсінкі
  41. Суоменлинна
  42. Церква Темппеліаукіо
  43. Маршрут по Гельсінкі для туристів. Як дістатися з аеропорту Гельсінкі. Що можна побачити і де зупинитися...
  44. 10 речей, які потрібно зробити в Гельсінкі
  45. Де зупинитися в Гельсінкі
  46. Скільки грошей взяти з собою в Гельсінкі
  47. Як дістатися до Гельсінкі
  48. Аеропорти
  49. Як дістатися з аеропорту до центру Гельсінкі
  50. вокзали
  51. Як дістатися від вокзалу до аеропорту Гельсінкі
  52. Транспорт в Гельсінкі
  53. автобуси
  54. метро
  55. Водний транспорт
  56. Варіанти проїзних для туристів
  57. таксі
  58. На своєму авто
  59. Що подивитися в Гельсінкі
  60. Суоменлинна
  61. Церква Темппеліаукіо
  62. Маршрут по Гельсінкі для туристів. Як дістатися з аеропорту Гельсінкі. Що можна побачити і де зупинитися...
  63. 10 речей, які потрібно зробити в Гельсінкі
  64. Де зупинитися в Гельсінкі
  65. Скільки грошей взяти з собою в Гельсінкі
  66. Як дістатися до Гельсінкі
  67. Аеропорти
  68. Як дістатися з аеропорту до центру Гельсінкі
  69. вокзали
  70. Як дістатися від вокзалу до аеропорту Гельсінкі
  71. Транспорт в Гельсінкі
  72. автобуси
  73. метро
  74. Водний транспорт
  75. Варіанти проїзних для туристів
  76. таксі
  77. На своєму авто
  78. Що подивитися в Гельсінкі
  79. Суоменлинна
  80. Церква Темппеліаукіо
  81. площа Сенаатінторі
  82. Гельсінкі: піший маршрут по північній столиці Європи
  83. Розваги в Гельсінкі
  84. Де поїсти в Гельсінкі
  85. Віза до Фінляндії

Маршрут по Гельсінкі для туристів. Як дістатися з аеропорту Гельсінкі. Що можна побачити і де зупинитися в Гельсінкі.

Х ельсінкі - столиця «країни тисячі озер» - дивовижний портове місто, що стоїть на березі Балтійського моря. Приголомшливі природні пейзажі тут поєднуються з урбаністичної «північної» архітектурою, а європейська відкритість всьому новому - з наступністю традицій. А близькість до північної столиці і налагодженість транспортного сполучення роблять це місце одним з найпопулярніших напрямків у російських туристів. Гельсінкі відомий як найменше місто, коли-небудь брав Олімпійські ігри, а також є самою північною столицею країни-члена Євросоюзу. У 2012 році місто було визнано світовою столицею дизайну завдяки величезній кількості арт-об'єктів, і до сих пір продовжує носити цей статус. Гарна екологічна обстановка зводить Гельсінкі в ранг найбільш безпечних і сприятливих до відвідування міст планети. А ще столиця Суомі відома як «північна Женева», оскільки місто стало місцем регулярних дипломатичних зустрічей, переговорів і наукових подій.

РозташуванняРозташування

Гельсінкі розташований в провінції Уусімаа на південному березі Фінляндії, на території, порізаної затоками, шхерами і протоками. Разом з сусідніми Еспоо, Вантаа і Кауніайнен, Гельсінкі по суті утворює один великий столичний регіон з населенням близько 1300000 чоловік. Територія Гельсінкі простягається в рамках 1150 км2 і формально охоплює сукупне простір 315-ти островів. Населення 601 035 чоловік (дані 2012 року). Іноземні вихідці становлять близько 10% населення. За даними статистики, щорічно кількість населення збільшується на 10 тисяч осіб. Мова фінською, шведською Валюта євро Чим відомий місто Муммі-тролі, Васса, церква в скелі Клімат Між континентальним і морським, Зима тут настає рано, і щодо сніжна і холодна. Літо спекотне і не виходить за межі календарного. Середня температура січня -5-8 С, середня температура липня + 20-21 С.

10 речей, які потрібно зробити в Гельсінкі

Коли їхати в Гельсінкі

Гельсінкі вважається північною столицею, і саме розташування вже позбавляє столицю Фінляндії шансів на ймовірність тропічного клімату. Тут він перехідною, середній між континентальним і морським. Місто знаходиться приблизно на одній широті з Петербургом, але клімат тут трохи м'якше, а розташування біля берегів затоки і на відкритому просторі робить його відкритим холодним морським вітрам.

Якщо ви плануєте досліджувати столицю Суомі за час довгих піших прогулянок, оптимальний час до поїздки - з травня по жовтень. Пізньої осені і взимку Фінляндія красива по-своєму, проте прогулянкам по місту буде заважати вітер і опади.

Де зупинитися в Гельсінкі

При виборі місця проживання в Гельсінкі варто задуматися про нюанси місця. Столиця Фінляндії компактна за розмірами, і тут немає потреби їхати на околицю міста, оскільки хороший готель можна знайти і в центрі. Якщо навіть вам «не пощастило», і ви живете в спальних районах - система міського транспорту в Гельсінкі добре розвинена, і ви швидко доберетеся до основних визначних пам'яток.

У Гельсінкі, як і в будь-якій столиці, відразу кілька доступних варіантів проживання. Гостям міста надаються хостели , апартаменти і готелі . Найкращі і зручні знаходяться в центрі міста, але можна знайти хороший і на околицях. Що стосується знімання приватних квартир, цей варіант вийде дорожче стандартного номера в готелі.

хостели Гельсінкі, по суті, являють собою ліжко-місце, вони зручні для подорожі великими компаніями. Вартість проживання в них - від 700 до 2500 руб. за місце, а на острові Суоменлинна - і того дешевше.

Апартаменти Гельсінкі - це готелі квартирного типу. Вартість їх сильно залежить від розташування, рівня комфорту та інших параметрів. Проживання в таких готелях зручно як для пар, так і для сімей і великих компаній. Вартість проживання в таких готелях Гельсінкі - від 3 до 9 тис. Рублів за апартаменти.

Що стосується готелів Гельсінкі, вибір багатообіцяючий, а розцінки варіюються від 3, 5 до 10,5 тис. Руб. за добу.

Якщо ви подорожуєте на своєму автомобілі, і вам немає потреби зупинятися в центрі, рекомендуємо вам райони СІПО, Ярвенпяя або Кіркконуммі. Якщо ж програма відпустки має на увазі екскурсії, варто вибирати готелі ближче до центру .

Елітними хорошими районами можна вважати також Ейра (Eira), Аурінкоранта (Aurinkoranta), Мері Хака (Meri Jaca), околиці Кайвопуйсто (Kaivopuisto), Катаянокка (Katajanokka), Кулосаарі (Kulosaari). Відповідним районом для проживання під час бізнес-поїздок буде Руололахті (Ruololahti), який поступово стає діловим центром столиці. Квартали Пунавуорі (Punavuori) будуть цікаві любителям нічного життя. Район розташувався біля головної гавані і знаменитий великою кількістю нічних барів і ресторанів.

Не варто селитися і здійснювати нічні променади, за словами місцевих жителів, в тих місцях, де багато гучних барів, пабів і веселою молоді. До таких районам відносять: Меллункуля (Mellunkulâ), Лянсімякі (Länsimäki), Ківікко (Kivikko), Мюллюпуро (Mûllûpuro), Меллунмякі (Mellunmâki), Вуоосаарі (Vuoosaari). В районі Калліо (Kallio) є вулиця, що служить подобою знаменитої вулиці червоних ліхтарів в Амстердамі - Ваасанкату (Vaasankatu).

Скільки грошей взяти з собою в Гельсінкі

Фінляндія - одна з найдорожчих країн не тільки Скандинавії, а й Європи в цілому. Це варто враховувати при плануванні поїздки в «країну тисячі озер».

Напевно в разі тривалої поїздки вам захочеться пройтися по магазинах і супермаркетах за покупками, щоб увічнити поїздку. Є велика ймовірність, що ви захочете покататися на лижах, якщо це зимовий відпочинок; якщо річний - провести час на пляжах Балтійського моря, або взяти напрокат човен і порибалити у відкритому морі. Також можливо ви захочете відвідати Лапландію - Батьківщину Санта-Клауса. Побувати на захоплюючих екскурсіях. Все це, звичайно, буде коштувати певних розтрат.

Розрахунок за цінами на відпочинок приблизно такий:

Номер в готелі зі сніданком - 50-200 євро

Харчування в магазині - 5-20 євро

Харчування в ресторані - 30-100 євро

Музеї та екскурсії - 5-50 євро

Cувеніри - 5-50 євро

Разом: 100 євро в день мінімум для одного мандрівника.

Тому бувалі туристи радять прихопити з собою про всяк випадок кредитну карту, відштовхуючись від суми - 50 - 100 євро в день на людину. Але кінцеві витрати залежать, від вашого звичного способу діяльності на відпочинку.

Як дістатися до Гельсінкі

З Москви рейси в Гельсінкі здійснюють авіакомпанії Аерофлот і Finnair, з Санкт-Петербурга - Росія і Finnair. Час шляху займає 1 год 45 хв і 55 хв відповідно.

Аеропорти

Найбільший фінський аеропорт Vantaa знаходиться в 19 км від Гельсінкі. Через аеропорт проходять близько 90% міжнародних рейсів. Також аеропорт приймає близько 30 міжнародних авіакомпаній. В аеропорту знаходяться бази авіакомпаній Finnair, Finncomm Airlines і Air Finland. Зараз Vantaa - сучасний комплекс, обладнаний всім необхідним для комфорту пасажирів. Тут можна знайти цілодобові кафе, ресторани, міні-виставки сучасного мистецтва, два готелі (GLO Helsinki Airport і Hilton Helsinki Airport), спа-центр Finnair Spa & Saunas, перукарня і музей авіації Фінляндії. Неподалік від аеропорту розташовуються ще 6 готелів. Між готелями курсує безкоштовний автобус.

Другий аеропорт Гельсінкі - Мальме - запасний. Тут виробляють посадку приватні літаки.

Аероекспрес:

Як дістатися з аеропорту до центру Гельсінкі

З аеропорту Vantaa до центру міста:

Найпростіше від аеропорту до міста дістатися на автобусі, які відправляються і вдень і вночі. Найзручніші зупинки в місті - ж / д вокзал і автостанція у торгового центру Kampri. Автобус № 615 в Гельсінкі регулярно відправляється з аеропорту (платформа № 21) (з 5 ранку до 12 ночі), квиток коштує € 4 днем і € 6 вночі (з 2:00 до 4:30), час у дорозі - 30-45 хвилин. Крім того, до міста вирушає швидший фірмовий автобус Finnair. Він відправляється від Еліелінаукіо (платформа 30) кожні 20 хвилин і коштує € 6.20, час у дорозі - не більше півгодини. Поїздка на таксі буде менш обтяжливою, але займе від € 35-40.

вокзали

Поїзд - найзручніший і щодо бюджетний спосіб потрапити в Гельсінкі з Москви. Щовечора з Ленінградського вокзалу відправляється фірмовий експрес «Лев Толстой» (час проходження - 13 годин). Час відправлення - 5:53, прибуття - о 11:00.

Зручно добиратися до Гельсінкі і з Петербурга. Фірмові високошвидкісні поїзди «Allegro» ходять з Фінляндського і Ладозького вокзалу 4 рази на день туди і назад (в Гельсінкі - о 06:40, 11:25, 15:25 і 20:25; з Гельсінкі - о 06:00, 10: 00, 15:00, 19:00), час у дорозі - 2,5 години. Allegro зупиняється на 6 станціях - у Виборзі, Вайніккале, Коуволі, Лахті, Тіккуріли і пасілья. Вартість проїзду - 84 EUR в другому класі і 134 EUR - в першому. На ранковий потяг і проміжні станції квитки коштують трохи дешевше.

Крім того, в Петербурзі зупиняється і «Лев Толстой», який їхав Москви.

Велика частина поїздів прибуває в Гельсінкі на Центральний вокзал. Прямо з будівлі вокзалу є вхід на станцію метро Rautatientori.

Як дістатися від вокзалу до аеропорту Гельсінкі

На відміну від багатьох інших міжнародних аеропортів, з аеропорту Гельсінкі дістатися до столиці можна тільки двома способами - за допомогою таксі або на автобусі.

Якщо бюджет обмежений, то варто зупинитися на автобусі № 615, який йде до Центрального залізничного вокзалу в Гельсінкі практично цілодобово і відправляється кожні 10-15 хвилин (перерва з 4-30 до 6 ранку; після 21 час очікування збільшується до півгодини). Автобус відходить від терміналу T1, платформи 2 в аеропорту, поруч з виходом з терміналу.

Регіональний квиток (а потрібен саме він!) Обійдеться в суму 4 € (з 2 ночі до 4.30 ранку - 6 €). Для дитини від 16 до 7 років - 2 €. Час в дорозі до Гельсінкі - близько 40 хвилин.

Другий маршрут в напрямку Гельсінкі - "нічний". Автобус 620N працює в будні дні і ввечері по вихідним. Перший виїзд з аеропорту о 23:05 вечора. Автобус також відправляється від терміналу T1, платформи 2.

Довезти до вокзалу може також автобус авіакомпанії Finnair вартістю 6 €. Час в дорозі і графік практично ідентичні маршруту № 615.

Поїздка на таксі до центру міста займе близько півгодини і буде коштувати в районі 35-40 €.

Транспорт в Гельсінкі

Громадський транспорт Гельсінкі включає в себе автобуси, трамваї, електропоїзди і метро.

автобуси

Автобус - найдешевший спосіб дістатися до Гельсінкі.

Найдешевші автобуси (~ 15 EUR) з Петербурга відправляються від готелю «Жовтнева» о 22:00 (немає броні і резервації, квиток можна купити при посадці). Від € 28 до € 50 їздять маршрутки приватних компаній-перевізників.

У травні 2014 рейси до Гельсінкі 3 рази на добу пустила естонська автобусна компанія Lux Express. Вартість проїзду складе від 1190 до 1490 рублів. Час в дорозі - 7,5 годин.

метро

Метро в Гельсінкі не відрізняється великою протяжністю: воно має всього одну лінію, що сполучає дві частини міста - історичну західну і сучасну східну (Itä-Helsinki, Östra Helsingfors). У систему метро також входять приміські електропоїзди, для зв'язку з передмістями Гельсінкі.

У метро неможливо заблукати - там всього 17 станцій, одна з яких знаходиться на залізничному вокзалі (назва станції - Rautatientori). Метрополітен відкритий в будні дні і в суботу з 5.15 до 23.45, у неділю - з 6.15 до 23.45. Однак фактично поїзда перестають курсувати раніше, хвилин на 15 від офіційного часу.

Як і в багатьох європейських країнах, в метро Гельсінкі немає турнікетів: квитки потрібно самостійно компостувати на вході. Останнє нововведення, що застосовується в Гельсінкі - оплата проїзду SMS-повідомленнями з стільникового телефону.

Водний транспорт

До столиці Фінляндії щорічно морем прибуває близько 500 тисяч туристів /

Дістатися на поромі до Гельсінкі можна з Петербурга, на одній з компаній St.Peter Line, Tallink Silja Line або Viking.

Найвідоміші пороми, що курсують з північної столиці до Гельсінкі - Princess Maria і Princess Anastacia.

Вартість розміщення в чотиримісній каюті - від 25 до 38 EUR в залежності від часу бронювання. Рейси виконуються 5 разів на тиждень. Час проходження порома - близько 11 годин.

У Гельсінкі пороми приходять в порт, який складається з трьох терміналів (два пасажирських, один вантажний). У порту є стоянка для машин.

Адреси терміналів:

Південний порт: Eteläsatama, Olimpiaranta 1, 00140;

Західний порт: Tyynenmerenkatu, 8.

Від Гельсінкі до Південного порту і назад можна дістатися на трамваях 3В і 3Т. Від Західного порту до Гельсінкі і назад йде автобус № 15 (кінцева - станція метро Ruoholati) або трамвай 15А (до Центрального залізничного вокзалу).

Варіанти проїзних для туристів

Що незвично, але вкрай зручно - вартість квитка на проїзд всередині міста одна і та ж для всіх видів транспорту:

Квитки на одну поїздку (Kertalippu) коштують € 2,50 (при покупці в автоматі) і € 3 (при покупці у водія). Вартість нічного квитка - € 5.

Квитки продають у газетних кіосках, в самому транспорті: в трамваї і автобусі - у водія; квитки на метро - в касах на станціях.

Квиток на громадський транспорт в Гельсінкі діє протягом 1 год і 5 хвилин з часу, зазначеного на квитку. Під час переміщення по місту можна робити необмежену кількість пересадок і міняти види транспорту. Діти до 6 років користуються громадським транспортом безкоштовно, діти від 6 до 16 років - зі знижкою в 50%.

Туристам, які приїхали в Гельсінкі, вигідно відразу придбати квитки на 1 або кілька днів, для безлімітних переміщень по місту. Ці квитки можна купити на термін від 1 до 7 днів.

Спеціально для туристів передбачено проїзний «Helsinki Card», який надає гостям міста необмежену кількість поїздок у всіх видах транспорту, дає відчутну знижку на проїзд до аеропорту та на поромах, надає пільги при відвідуванні багатьох музеїв, ресторанів і культурних пам'яток. Придбати проїзний «Helsinki Card» можна в аеропорту, в офісах Бюро по туризму Гельсінкі, в кіосках з логотипом «HKL» і навіть в готелях.

Ціна проїзного залежить від часу його дії:

• € 39 (17 для дітей) на 24 години;

• € 51 (20 для дітей) на 48 годин;

• € 61 (21 для дітей) на 23 години.

Важливо! Штраф за безквитковий проїзд в транспорті Гельсінкі становить € 80!

таксі

Крім громадського транспорту, в Гельсінкі добре розвинена і система таксі.

Ціна за посадку- € 6-9, далі - по лічильнику (ціна за 1 км становить від € 1,50 до € 2,10), в залежності від часу доби.

Чайові фінським таксистам давати не прийнято. Кредитні карти приймають деякі фірми таксі, але не всі - уточніть це питання до початку поїздки.

На своєму авто

Чимало туристів прибувають в Гельсінкі на своєму автомобілі. Шлях з Санкт-Петербурга до столиці Фінляндії проходить по трасі М10 «Скандинавія», протяжність дороги - майже 400 км.

Що подивитися в Гельсінкі

Кафедральний собор Гельсінкі

Кафедральний собор Гельсінкі на Сенатській площі будувався паралельно з Исаакиевский собором в Петербурзі і має з ним багато спільних рис Кафедральний собор Гельсінкі на Сенатській площі будувався паралельно з Исаакиевский собором в Петербурзі і має з ним багато спільних рис. Сьогодні мало хто знавет, але Гельсінська собор повящён святому Миколаю - небесному покровителю імператора Миколи II, що правив тоді в Російській імперії. Сьогодні білокам'яний собор є один з визнаних символів фінської столиці. У теплу погоду на його ступенях люблять сидіти молоді хельсінци, яким вони служать популярним місцем зустрічі.

Суоменлинна

Морська фортеця Свеаборг на островах на південь від Гельсінкі була побудована шведами в 1770 р, для стримування Росії в Балтійському морі Морська фортеця Свеаборг на островах на південь від Гельсінкі була побудована шведами в 1770 р, для стримування Росії в Балтійському морі. Стримати Росію не вдалося: вже в 1808 р морська твердиня була взята російськими військами. Через рік Фінляндія увійшла до складу Російської Імперії і в фортеці розмістився російський гарнізон, який займав її аж до 1918 року. Сьогодні про це нагадує колишня православна церква на одному з островів, перероблена в лютеранську. У незалежній Фінляндії фортеця отримала назву Суоменлинна - «Фінська фортеця». Її стіни, складені з граніту, і сьогодні вражають. Крім них, на Суоменліна також є кілька музеїв, туристичний центр і навіть житлові будинки - острова вважаються одним з районів Гельсінкі. Все це разом внесено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Церква Темппеліаукіо

Гельсінська Темппеліаукіо, або Церква в скелі - мабуть, одна з найоригінальніших церков в світі Гельсінська Темппеліаукіо, або Церква в скелі - мабуть, одна з найоригінальніших церков в світі. Вона дійсно вирубана прямо в скелі, яка в цьому місці (на Храмовій площі) виходить на поверхню. Світло у внутрішнє приміщення церкви проникає через величезне вікно, що оперізує все підстава купола. Проект виявився дуже вдалим також і в плані акустики: вона в Темппеліаукіо настільки хороша, що тут часто проводяться концерти класичної музики, і не тільки. У 2006 році тут вперше в країні пройшла «металева меса» - християнські співи виконувалися під акомпанемент хард-року. Для більш традиційних випадків в церкві встановлено орган, що складається з 43 труб. Темппеліаукіо входить в число найбільш відвідуваних визначних пам'яток Гельсінкі.

Площа Сенаатінторі

Місце державного значення, саме тут, в будівлі Сенату, засідає фінський уряд Місце державного значення, саме тут, в будівлі Сенату, засідає фінський уряд. Тут же розташовується головна університетська бібліотека, вхід куди відкритий для всіх бажаючих. Однак головним видовищем на площі є білосніжний лютеранський кафедральний собор Туоміокіркко, зведений архітектором Енгелем. П'ять круглих куполів, статуї 12 апостолів і сходинки до Собору відсилають до Ісаакієвському собору в Петербурзі. У центрі площі встановлено пам'ятник Олександру II, в знак подяки фінів за легалізацію фінської мови. Сьогодні площа Сенаатінторі - головне місце проведення всіх свят, концертів та міських заходів, а також місце збору фінської молоді та туристів

Гельсінкі: піший маршрут по північній столице Європи

Гельсінкі можна вважати, напевно, ідеальним містом для туристів, оскільки всі туристичні об'єкти тут знаходяться в крокової доступності, а розвинена система вітчизняного транспорту дозволить заощадити сили і час у разі втоми. У нашій статті ми наводимо цікавий піший маршрут по Гельсінкі, який допоможе з найменшою витратою зусиль отримати враження від столиці Суомі.

1 Перша точка нашого маршруту по Гельсінкі - бульвар Еспланді, «особа» міста, як, наприклад, Монмартр в Парижі або Москва з Арбатом. Не піддавайтеся метушні, почніть подорож в спокійному темпі - ви ж в північній столиці. На відгалужується від бульвару вулицях можна знайти масу примітних кафе, де можна буде підкріпитися або випити кави.

2 Обов'язково прогуляйтеся до Ринкової площі (Кауппаторі), де кожен день жваво йде торгівля. Тут можна придбати брусничне варення, рибу, овочі, фрукти, сувеніри, хутра, в'язані речі і незвичайний фінський хенд-мейд, якого ви не знайдете в Росії.

3 Далі ми проїдемо на вулицю Софіанкату, 4 (Sofiankatu, 4), де знаходиться музей міста Гельсінкі. Вхід в музей вільний. До музею також відноситься кінотеатр Kino Engel, де щодня демонструються картини за фінською тематиці. А сама вулиця Софіанкату є історичним музеєм, що демонструє історію будівництва гельсінкських вулиць і вуличного обладнання.

4 Продовжимо шлях з «візитної картки» Гельсінкі - Сенатській площі (Senaatintori) в центрі міста. Площа була побудована після приєднання Фінляндії до Росії, тому в центрі площі красується пам'ятник російському імператорові Олександру II, який свого часу дарував фінському мові статус державної і ввів в обіг фінську марку. Прикрашає площу також білосніжний Кафедральний собор, спочатку звався Миколаївським в знак поваги до Миколи II. Дах собору прикрашена фігурами 12 апостолів, а всередині стоять статуї Мартіна Лютера, Філіппа Меланхтона і Мікаеля Агріколи. Зараз Собор вважається головною святинею міста і країни, тут проводяться богослужіння для Університету Гельсінкі і Парламенту, а також вибір і коронація Королеви Лючії - однієї з найкрасивіших фінських щорічних традицій. Ще одне з найкрасивіших будівель Сенатській площі - будівля Державної ради і місце засідання уряду країни.

Якщо дивитися зі сходів Кафедрального собору, праворуч можна побачити будівлю Гельсінського Університету, фасадна частина якого повторює обриси будівлі Держради. Разом з собором прилеглі будівлі утворюють цілісну архітектурну композицію, в найчистішому неокласичному стилі.



5 Гельсінкі - неквапливий місто, види якого добре проглядаються з транспорту - тому далі ми пропонуємо на трамваї дістатися до відомої пам'ятки - Церкви в скелі, де можна буде послухати справжній орган. Під час служби туристичні візити до церкви заборонені, але якщо домовитися з поступливими співробітниками, можливо, ви станете винятком - люди в Гельсінкі дружелюбно ставляться до бажання «доторкнутися до великого».

6 Далі тримайте шлях на вулицю Menchelingatan, рухаючись по ній, ви опинитеся в Парку Яна Сібеліуса, присвяченому відомому фінському композиторові і улюбленцю народних сердець. Крім радують око пейзажів тут можна знайти пам'ятник знаменитому культурному діячеві, споруджений в 1967 році. Монумент являє собою запам'ятовується конструкцію в дусі абстракціонізму, зроблену з 580 металевих труб. Багатьом туристам він навіює асоціації з органом, деревом або незвичайним фонтаном. Згідно ж задумом творців, виріб уособлює вплив природи на творчість Сібеліуса. Прихильники і фанати були вкрай обурені відсутністю лику фінського композитора на пам'ятнику, тому пізніше в композицію довелося додати традиційну скульптуру творця. Кажуть, що коли в Гельсінкі дме сильний вітер, труби пам'ятника видають мелодію на певний манер.

7 Звідси ходять кораблики до музейного комплексу (а раніше - справжньою оборонної фортеці) Суоменлинна. На відвідування Суоменліна можна виділити і окремий день - тоді ви зможете переправитися по всіх островах, досліджувати стіни комплексу і відвідати виставки музею, і навіть скупатися в морі. Але на побіжний огляд вистачить і кількох годин.

8 По поверненню з фортеці на вулиці Kauppatori в парку Еспланада Вас чекає ще один символ Гельсінкі - Хавіс Аманда. Це - фонтан з фігурою оголеної дівчини, один із символів Гельсінкі. У перекладі зі шведського назва пам'ятника звучить як «морська німфа», адже фігура є уособленням образу молодої жінки, котра виходить з морських хвиль. Деякі також проводять паралель із заснуванням міста Гельсінкі, зобов'язаного своїм народженням близькості моря. Напередодні свята Ваппу 1 травня дотримується щорічна традиція - вдягати на голову Хавіс Аманди студентський головний убір - кашкет.

9 Сам Парк Еспланада - місце зустрічей і «тусовок» місцевих жителів і гостей міста. Тут висаджено липова алея, і в теплу пору року можна провести відмінний затишний вечір, лежачи на галявинах парку.

Час, що залишився можна присвятити шопінгу або вечері в одному із затишних ресторанчиків з фінської національною кухнею.

Розваги в Гельсінкі

Зоопарк Коркеасаарі в Гельсінкі - найбільший зоопарк світу, розташований на Півночі. Зараз це - одне з найпопулярніших місць для відпочинку в Гельсінкі. Живуть тут тварини розділені за географічним принципом: Тропічні, Степові і пустельні, лісові і гірські. Загальна кількість різновидів тварин перевищує 200 особин, а рослин більш 1000. Зоопарк розташований на островах і займає площу понад 12 гектарів.

Влітку до зоопарку від Гельсінкі можна дістатися поромом або річковим трамваєм

Час роботи:

травня по вересень з 10:00 до 20:00, з жовтня по лютий з 10:00 до 16:00, з березня по квітень - 10:00 - 18:00.

Адреса: Коркеасаарі, Гельсінкі.

Національний музей Фінляндії - величезна експозиція, яка розповідає про історію держави і фінляндських земель. Музей розділений на п'ять відділів: Скарби, Передісторія Фінляндії, Царство, Земля і її люди, Минуле століття. Будівля Національного музею побудовано відповідно до спеціальної задумом і стилізовано під середньовічні церкви і замки Фінляндії архітекторами Германом Джезелліусом, Армас Ліндгреном в 1905-1910г.

Час роботи:

Вт-Ср 11: 00-18: 00

Чт-Нд 11: 00-16: 00

Пн - вихідний

Адреса: 00101, Гельсінкі, Mannerheimintie 34

Аквапарк "Серена '' - розташований в Еспоо і пропонує величезний спектр розваг для всієї родини. Вважається найбільшим в Європі аквапарком, круглий рік з тропічним кліматом і теплою водою всередині. Великий басейн з хвилями, водоспади, цікаві гірки, джакузі і сауни гарантують вражаючий відпочинок навіть взимку.

Як дістатися: До аквапарку можна легко дістатися на автомобілі або на автобусі 339 (платформа 43) з центру Гельсінкі.

Години роботи: Аквапарк відкритий з 11 до 20 годин круглий рік.

Вартість відвідування: Весь день з 11 до 20 годин 15 євро, вечірній квиток з 16 до 20 годин 11 євро. Дітям до 4 років вхід безкоштовний.

Що люблять фіни: сауну, кава, оперу, традиції, «Північну ходьбу», спортивний стиль в одязі, рок-музику

Що не люблять фіни: дарувати квіти, суєту, гостей без запрошення

Де поїсти в Гельсінкі

Фінська кухня - унікальна, насичена і воістину незвичайна. Багато мандрівники, прибувши сюди, стверджують, що таких страв вони не бачили ніде. Унікальність фінської кухні - в базовому наборі інгредієнтів, «поєднанні непоєднуваного» (наприклад, риби з м'ясом) і варіння / розпарювання / вимочування в якості основного дії з продуктами. Молоко і масло тут використовують практично в кожній страві, жарку практично не використовують, а основними продуктами є, звичайно ж, «дари моря».

Фінський суп лохікейтто (lohikeitto) - навариста юшка з лосося з вершками.

Фінський пиріг калакукко - одне з найпопулярніших страв фінської кухні, рибний пиріг з житнього борошна. Батьківщиною страви є Північна Карелія. Пиріжки мають забавну форму домашніх тапочок і являють собою корочку, заповнену фаршем з салаки, ряпушки або окуня.

Граавілохі (graavilohi) і граавікірьелохі (граавікірьелохі) - лосось і райдужна форель, солоні у власному соку. Знайдуться в меню будь-якого фінського ресторану.

Смажена оленина поронпайсті (poronpaisti) - одна з родзинок фінської кухні. Її подають з картопляним пюре і журавлинним соусом. Не менш цікаве блюдо - поронкярістюс (poronkäristys) являє собою тонкі скибочки тушкованої оленини. Фінський пудинг мяммі (mämmi) - солодкий і дуже ситний десерт, подається з вершками і цукром.

Лапландский сир Leipajuusto з морошкою - з вигляду нагадує підгорілі млинці, але має дуже ніжним молочно-вершковим смаком. Продається в супермаркетах в нарізці або в вакуумі, в поєднанні з морошковим джемом. Цей сир - національна гордість Фінляндії.

Напій глёггі (Gloggi) на основі соку. Буває алкогольним, з додаванням вина, і безалкогольним, але в обох випадках робиться з додаванням прянощів (імбир, кориця). Вживається в гарячому вигляді.

Віза до Фінляндії

Фінляндія входить в список країн-учасниць Шенгенської угоди, а значить, вирушаючи в країну, можна шляхом заглянути і в сусідні. Оформити візу для відвідування Фінляндії можна в консульствах на території РФ і в спеціально створених візових центрах. Серед особливих вимог для подачі візи - неодмінна заповнення анкети в електронному вигляді. До візі повинна бути додана туристична страховка, оформлена в одному з акредитованих Посольством Фінляндії агентств і діюча на весь термін передбачуваної поїздки. Термін оформлення візи - 6-9 робочих днів. Однак бувають і затримки в разі сильної завантаженості консульства.

консульський збір

Вартість оформлення візи до Фінляндії єдина - € 35. Квитанція для оплати збору видається при подачі документів, оплатити можна на касі в візовому центрі або в Нордеа-банку. У візових центрах додатково потрібно оплатити € 25 за сервісне обслуговування.

Від оплати консульського збору звільняються:

• діти, вписані в паспорт батьків;

• школярі, студенти вищих навчальних закладів, аспіранти та супроводжуючі їх * викладачі (мета поїздки яких - обов'язково навчання);

• близькі родичі громадян держав Європейського Союзу;

• близькі родичі громадян РФ, які проживають на законних підставах в Фінляндії.

Вимоги до документів для оформлення візи до Фінляндії:

• Закордонний паспорт (термін дії - не менше 3 місяців з дати закінчення поїздки);

• Страхове свідоцтво з покриттям на суму € 30000;

• 1 кольорове фото (без куточка, на світло-сірому тлі, розміром 36х47 мм, зображення голови повинне бути 25 мм х 35 мм);

• Заповнена он-лайн-анкета в 2-х примірниках;

• Підтвердження броні готелю на весь термін поїздки;

• Авіаквитки в обидва боки (або онлайн-квитанція);

• Старий закордонний паспорт (якщо в ньому є шенгенські візи за останні 3 роки).

Довідка з роботи із зазначенням доходу, виписка з банківського рахунку - ці документи залишаються необов'язковими, але консульство має право їх вимагати. Якщо ви їдете на запрошення і маєте гарантії спонсора, їх необхідно надати при подачі заяви на візу. Особам, які перебувають у шлюбі, але мають різні прізвища, потрібно копія свідоцтва про шлюб. Особам, які не мають постійної реєстрації в місті подачі заяви, потрібна довідка з місця роботи або тимчасова реєстрація.

Дітям до 18 років потрібно ксерокопію свідоцтва про народження, а також довіреність на виїзд з дитиною від другого або обох батьків (якщо дитина подорожує з одним з батьків або сторонніми особами). Оригінал довіреності береться на Якщо дитині виповнилося 14 років, до свідоцтва потрібна ще копія закордонного паспорта та окрема анкета.

Перед відвідуванням потрібно записатися на подачу заяви на сайті візових центрів або за телефонами.

Посольства, консульства та візові центри Фінляндії в Росії:

Посольство Фінляндії в Москві

адреса: 119034, г. Москва, Кропоткинский провулок, 15-17

телефон / факс: (495) 787-41-78, (499) 255-33-80

[email protected], візові питання - [email protected]

Генеральне консульство Фінляндії в Санкт-Петербурге

адреса: 191028, м.Санкт-Петербург, Преображенська пл., 4

телефон / факс: (812) 331-76-00, 331-76-01, про підтвердження віз - (812) 331-76-03 (з 10:00 до 12:00 години), про отримання дозволів на перебування - ( 812) 331-76-00 (з 9:00 до 10:00 годин)

[email protected], візові питання - [email protected]

Петрозаводське відділення Генерального консульства Фінляндії в Санкт-Петербурзі:

адреса: 185035, м Петрозаводськ, вул. Пушкінська, 15

телефон / факс: (8142) 555-025, про підтвердження віз (з 10:00 до 12:00 години), про отримання дозволів на перебування (9:00 до 10:00 годин)

[email protected]

Мурманське відділення Генерального консульства Фінляндії в Санкт-Петербурзі:

Адреса: 183025, м Мурманськ, вул. Карла Маркса, 25а

телефон / факс: (8152) 445-382, 448-341

[email protected]

Візовий центр Фінляндії в Москві:

адреса: вул. Каланчевская, д.13

телефон: (495) 662-87-39

Візовий центр Фінляндії в Санкт-Петербурзі:

адреса: вул. вул. Придворна, 21/5 (на розі з вул. Марата, 5).

телефон: 8 (812) 309-28-89

[email protected]

Об'єднаний Візового Центру в Казані:

адреси: 420111 м Казань, Вахитовский район, вул. Тазі Гіззата, будинок 4

Об'єднаний Візового Центру в Екатерінбургe:

адреси: 620026, г. Екатеринбург, ул. Куйбишева, 44, 2 поверх (вхід з вулиці Бєлінського)

Об'єднаний Візового Центру в Новосибірську:

адреси: 630132, м Новосібірськ, вул. Сибірська, д. 57

Об'єднаний Візового Центру в Ростові-на-Дону:

адреси: 344018, г. Ростов-на-Дону, пров. Семашко, д. 117 Г

Об'єднаний Візового Центру в Нижньому Новгороді:

адреси: 603006, м Нижній Новгород, вул. Ошарская, д. 16

Об'єднаний Візовий Центр у Владивостоці:

адреси: 690091, г. Владивосток, Океанській пр-т, д. 17, оф. 601, 6 поверх

телефон: (423) 265-25-47

Жителі Калінінграда і Калінінградської області можуть оформити фінські шенгенські візи у Генеральному консульстві Литви в Калінінграді (за особистої присутності заявника при подачі і отриманні документів).

Маршрут по Гельсінкі для туристів. Як дістатися з аеропорту Гельсінкі. Що можна побачити і де зупинитися в Гельсінкі.

Х ельсінкі - столиця «країни тисячі озер» - дивовижний портове місто, що стоїть на березі Балтійського моря. Приголомшливі природні пейзажі тут поєднуються з урбаністичної «північної» архітектурою, а європейська відкритість всьому новому - з наступністю традицій. А близькість до північної столиці і налагодженість транспортного сполучення роблять це місце одним з найпопулярніших напрямків у російських туристів. Гельсінкі відомий як найменше місто, коли-небудь брав Олімпійські ігри, а також є самою північною столицею країни-члена Євросоюзу. У 2012 році місто було визнано світовою столицею дизайну завдяки величезній кількості арт-об'єктів, і до сих пір продовжує носити цей статус. Гарна екологічна обстановка зводить Гельсінкі в ранг найбільш безпечних і сприятливих до відвідування міст планети. А ще столиця Суомі відома як «північна Женева», оскільки місто стало місцем регулярних дипломатичних зустрічей, переговорів і наукових подій.

РозташуванняРозташування

Гельсінкі розташований в провінції Уусімаа на південному березі Фінляндії, на території, порізаної затоками, шхерами і протоками. Разом з сусідніми Еспоо, Вантаа і Кауніайнен, Гельсінкі по суті утворює один великий столичний регіон з населенням близько 1300000 чоловік. Територія Гельсінкі простягається в рамках 1150 км2 і формально охоплює сукупне простір 315-ти островів. Населення 601 035 чоловік (дані 2012 року). Іноземні вихідці становлять близько 10% населення. За даними статистики, щорічно кількість населення збільшується на 10 тисяч осіб. Мова фінською, шведською Валюта євро Чим відомий місто Муммі-тролі, Васса, церква в скелі Клімат Між континентальним і морським, Зима тут настає рано, і щодо сніжна і холодна. Літо спекотне і не виходить за межі календарного. Середня температура січня -5-8 С, середня температура липня + 20-21 С.

10 речей, які потрібно зробити в Гельсінкі

Коли їхати в Гельсінкі

Гельсінкі вважається північною столицею, і саме розташування вже позбавляє столицю Фінляндії шансів на ймовірність тропічного клімату. Тут він перехідною, середній між континентальним і морським. Місто знаходиться приблизно на одній широті з Петербургом, але клімат тут трохи м'якше, а розташування біля берегів затоки і на відкритому просторі робить його відкритим холодним морським вітрам.

Якщо ви плануєте досліджувати столицю Суомі за час довгих піших прогулянок, оптимальний час до поїздки - з травня по жовтень. Пізньої осені і взимку Фінляндія красива по-своєму, проте прогулянкам по місту буде заважати вітер і опади.

Де зупинитися в Гельсінкі

При виборі місця проживання в Гельсінкі варто задуматися про нюанси місця. Столиця Фінляндії компактна за розмірами, і тут немає потреби їхати на околицю міста, оскільки хороший готель можна знайти і в центрі. Якщо навіть вам «не пощастило», і ви живете в спальних районах - система міського транспорту в Гельсінкі добре розвинена, і ви швидко доберетеся до основних визначних пам'яток.

У Гельсінкі, як і в будь-якій столиці, відразу кілька доступних варіантів проживання. Гостям міста надаються хостели , апартаменти і готелі . Найкращі і зручні знаходяться в центрі міста, але можна знайти хороший і на околицях. Що стосується знімання приватних квартир, цей варіант вийде дорожче стандартного номера в готелі.

хостели Гельсінкі, по суті, являють собою ліжко-місце, вони зручні для подорожі великими компаніями. Вартість проживання в них - від 700 до 2500 руб. за місце, а на острові Суоменлинна - і того дешевше.

Апартаменти Гельсінкі - це готелі квартирного типу. Вартість їх сильно залежить від розташування, рівня комфорту та інших параметрів. Проживання в таких готелях зручно як для пар, так і для сімей і великих компаній. Вартість проживання в таких готелях Гельсінкі - від 3 до 9 тис. Рублів за апартаменти.

Що стосується готелів Гельсінкі, вибір багатообіцяючий, а розцінки варіюються від 3, 5 до 10,5 тис. Руб. за добу.

Якщо ви подорожуєте на своєму автомобілі, і вам немає потреби зупинятися в центрі, рекомендуємо вам райони СІПО, Ярвенпяя або Кіркконуммі. Якщо ж програма відпустки має на увазі екскурсії, варто вибирати готелі ближче до центру .

Елітними хорошими районами можна вважати також Ейра (Eira), Аурінкоранта (Aurinkoranta), Мері Хака (Meri Jaca), околиці Кайвопуйсто (Kaivopuisto), Катаянокка (Katajanokka), Кулосаарі (Kulosaari). Відповідним районом для проживання під час бізнес-поїздок буде Руололахті (Ruololahti), який поступово стає діловим центром столиці. Квартали Пунавуорі (Punavuori) будуть цікаві любителям нічного життя. Район розташувався біля головної гавані і знаменитий великою кількістю нічних барів і ресторанів.

Не варто селитися і здійснювати нічні променади, за словами місцевих жителів, в тих місцях, де багато гучних барів, пабів і веселою молоді. До таких районам відносять: Меллункуля (Mellunkulâ), Лянсімякі (Länsimäki), Ківікко (Kivikko), Мюллюпуро (Mûllûpuro), Меллунмякі (Mellunmâki), Вуоосаарі (Vuoosaari). В районі Калліо (Kallio) є вулиця, що служить подобою знаменитої вулиці червоних ліхтарів в Амстердамі - Ваасанкату (Vaasankatu).

Скільки грошей взяти з собою в Гельсінкі

Фінляндія - одна з найдорожчих країн не тільки Скандинавії, а й Європи в цілому. Це варто враховувати при плануванні поїздки в «країну тисячі озер».

Напевно в разі тривалої поїздки вам захочеться пройтися по магазинах і супермаркетах за покупками, щоб увічнити поїздку. Є велика ймовірність, що ви захочете покататися на лижах, якщо це зимовий відпочинок; якщо річний - провести час на пляжах Балтійського моря, або взяти напрокат човен і порибалити у відкритому морі. Також можливо ви захочете відвідати Лапландію - Батьківщину Санта-Клауса. Побувати на захоплюючих екскурсіях. Все це, звичайно, буде коштувати певних розтрат.

Розрахунок за цінами на відпочинок приблизно такий:

Номер в готелі зі сніданком - 50-200 євро

Харчування в магазині - 5-20 євро

Харчування в ресторані - 30-100 євро

Музеї та екскурсії - 5-50 євро

Cувеніри - 5-50 євро

Разом: 100 євро в день мінімум для одного мандрівника.

Тому бувалі туристи радять прихопити з собою про всяк випадок кредитну карту, відштовхуючись від суми - 50 - 100 євро в день на людину. Але кінцеві витрати залежать, від вашого звичного способу діяльності на відпочинку.

Як дістатися до Гельсінкі

З Москви рейси в Гельсінкі здійснюють авіакомпанії Аерофлот і Finnair, з Санкт-Петербурга - Росія і Finnair. Час шляху займає 1 год 45 хв і 55 хв відповідно.

Аеропорти

Найбільший фінський аеропорт Vantaa знаходиться в 19 км від Гельсінкі. Через аеропорт проходять близько 90% міжнародних рейсів. Також аеропорт приймає близько 30 міжнародних авіакомпаній. В аеропорту знаходяться бази авіакомпаній Finnair, Finncomm Airlines і Air Finland. Зараз Vantaa - сучасний комплекс, обладнаний всім необхідним для комфорту пасажирів. Тут можна знайти цілодобові кафе, ресторани, міні-виставки сучасного мистецтва, два готелі (GLO Helsinki Airport і Hilton Helsinki Airport), спа-центр Finnair Spa & Saunas, перукарня і музей авіації Фінляндії. Неподалік від аеропорту розташовуються ще 6 готелів. Між готелями курсує безкоштовний автобус.

Другий аеропорт Гельсінкі - Мальме - запасний. Тут виробляють посадку приватні літаки.

Аероекспрес:

Як дістатися з аеропорту до центру Гельсінкі

З аеропорту Vantaa до центру міста:

Найпростіше від аеропорту до міста дістатися на автобусі, які відправляються і вдень і вночі. Найзручніші зупинки в місті - ж / д вокзал і автостанція у торгового центру Kampri. Автобус № 615 в Гельсінкі регулярно відправляється з аеропорту (платформа № 21) (з 5 ранку до 12 ночі), квиток коштує € 4 днем і € 6 вночі (з 2:00 до 4:30), час у дорозі - 30-45 хвилин. Крім того, до міста вирушає швидший фірмовий автобус Finnair. Він відправляється від Еліелінаукіо (платформа 30) кожні 20 хвилин і коштує € 6.20, час у дорозі - не більше півгодини. Поїздка на таксі буде менш обтяжливою, але займе від € 35-40.

вокзали

Поїзд - найзручніший і щодо бюджетний спосіб потрапити в Гельсінкі з Москви. Щовечора з Ленінградського вокзалу відправляється фірмовий експрес «Лев Толстой» (час проходження - 13 годин). Час відправлення - 5:53, прибуття - о 11:00.

Зручно добиратися до Гельсінкі і з Петербурга. Фірмові високошвидкісні поїзди «Allegro» ходять з Фінляндського і Ладозького вокзалу 4 рази на день туди і назад (в Гельсінкі - о 06:40, 11:25, 15:25 і 20:25; з Гельсінкі - о 06:00, 10: 00, 15:00, 19:00), час у дорозі - 2,5 години. Allegro зупиняється на 6 станціях - у Виборзі, Вайніккале, Коуволі, Лахті, Тіккуріли і пасілья. Вартість проїзду - 84 EUR в другому класі і 134 EUR - в першому. На ранковий потяг і проміжні станції квитки коштують трохи дешевше.

Крім того, в Петербурзі зупиняється і «Лев Толстой», який їхав Москви.

Велика частина поїздів прибуває в Гельсінкі на Центральний вокзал. Прямо з будівлі вокзалу є вхід на станцію метро Rautatientori.

Як дістатися від вокзалу до аеропорту Гельсінкі

На відміну від багатьох інших міжнародних аеропортів, з аеропорту Гельсінкі дістатися до столиці можна тільки двома способами - за допомогою таксі або на автобусі.

Якщо бюджет обмежений, то варто зупинитися на автобусі № 615, який йде до Центрального залізничного вокзалу в Гельсінкі практично цілодобово і відправляється кожні 10-15 хвилин (перерва з 4-30 до 6 ранку; після 21 час очікування збільшується до півгодини). Автобус відходить від терміналу T1, платформи 2 в аеропорту, поруч з виходом з терміналу.

Регіональний квиток (а потрібен саме він!) Обійдеться в суму 4 € (з 2 ночі до 4.30 ранку - 6 €). Для дитини від 16 до 7 років - 2 €. Час в дорозі до Гельсінкі - близько 40 хвилин.

Другий маршрут в напрямку Гельсінкі - "нічний". Автобус 620N працює в будні дні і ввечері по вихідним. Перший виїзд з аеропорту о 23:05 вечора. Автобус також відправляється від терміналу T1, платформи 2.

Довезти до вокзалу може також автобус авіакомпанії Finnair вартістю 6 €. Час в дорозі і графік практично ідентичні маршруту № 615.

Поїздка на таксі до центру міста займе близько півгодини і буде коштувати в районі 35-40 €.

Транспорт в Гельсінкі

Громадський транспорт Гельсінкі включає в себе автобуси, трамваї, електропоїзди і метро.

автобуси

Автобус - найдешевший спосіб дістатися до Гельсінкі.

Найдешевші автобуси (~ 15 EUR) з Петербурга відправляються від готелю «Жовтнева» о 22:00 (немає броні і резервації, квиток можна купити при посадці). Від € 28 до € 50 їздять маршрутки приватних компаній-перевізників.

У травні 2014 рейси до Гельсінкі 3 рази на добу пустила естонська автобусна компанія Lux Express. Вартість проїзду складе від 1190 до 1490 рублів. Час в дорозі - 7,5 годин.

метро

Метро в Гельсінкі не відрізняється великою протяжністю: воно має всього одну лінію, що сполучає дві частини міста - історичну західну і сучасну східну (Itä-Helsinki, Östra Helsingfors). У систему метро також входять приміські електропоїзди, для зв'язку з передмістями Гельсінкі.

У метро неможливо заблукати - там всього 17 станцій, одна з яких знаходиться на залізничному вокзалі (назва станції - Rautatientori). Метрополітен відкритий в будні дні і в суботу з 5.15 до 23.45, у неділю - з 6.15 до 23.45. Однак фактично поїзда перестають курсувати раніше, хвилин на 15 від офіційного часу.

Як і в багатьох європейських країнах, в метро Гельсінкі немає турнікетів: квитки потрібно самостійно компостувати на вході. Останнє нововведення, що застосовується в Гельсінкі - оплата проїзду SMS-повідомленнями з стільникового телефону.

Водний транспорт

До столиці Фінляндії щорічно морем прибуває близько 500 тисяч туристів /

Дістатися на поромі до Гельсінкі можна з Петербурга, на одній з компаній St.Peter Line, Tallink Silja Line або Viking.

Найвідоміші пороми, що курсують з північної столиці до Гельсінкі - Princess Maria і Princess Anastacia.

Вартість розміщення в чотиримісній каюті - від 25 до 38 EUR в залежності від часу бронювання. Рейси виконуються 5 разів на тиждень. Час проходження порома - близько 11 годин.

У Гельсінкі пороми приходять в порт, який складається з трьох терміналів (два пасажирських, один вантажний). У порту є стоянка для машин.

Адреси терміналів:

Південний порт: Eteläsatama, Olimpiaranta 1, 00140;

Західний порт: Tyynenmerenkatu, 8.

Від Гельсінкі до Південного порту і назад можна дістатися на трамваях 3В і 3Т. Від Західного порту до Гельсінкі і назад йде автобус № 15 (кінцева - станція метро Ruoholati) або трамвай 15А (до Центрального залізничного вокзалу).

Варіанти проїзних для туристів

Що незвично, але вкрай зручно - вартість квитка на проїзд всередині міста одна і та ж для всіх видів транспорту:

Квитки на одну поїздку (Kertalippu) коштують € 2,50 (при покупці в автоматі) і € 3 (при покупці у водія). Вартість нічного квитка - € 5.

Квитки продають у газетних кіосках, в самому транспорті: в трамваї і автобусі - у водія; квитки на метро - в касах на станціях.

Квиток на громадський транспорт в Гельсінкі діє протягом 1 год і 5 хвилин з часу, зазначеного на квитку. Під час переміщення по місту можна робити необмежену кількість пересадок і міняти види транспорту. Діти до 6 років користуються громадським транспортом безкоштовно, діти від 6 до 16 років - зі знижкою в 50%.

Туристам, які приїхали в Гельсінкі, вигідно відразу придбати квитки на 1 або кілька днів, для безлімітних переміщень по місту. Ці квитки можна купити на термін від 1 до 7 днів.

Спеціально для туристів передбачено проїзний «Helsinki Card», який надає гостям міста необмежену кількість поїздок у всіх видах транспорту, дає відчутну знижку на проїзд до аеропорту та на поромах, надає пільги при відвідуванні багатьох музеїв, ресторанів і культурних пам'яток. Придбати проїзний «Helsinki Card» можна в аеропорту, в офісах Бюро по туризму Гельсінкі, в кіосках з логотипом «HKL» і навіть в готелях.

Ціна проїзного залежить від часу його дії:

• € 39 (17 для дітей) на 24 години;

• € 51 (20 для дітей) на 48 годин;

• € 61 (21 для дітей) на 23 години.

Важливо! Штраф за безквитковий проїзд в транспорті Гельсінкі становить € 80!

таксі

Крім громадського транспорту, в Гельсінкі добре розвинена і система таксі.

Ціна за посадку- € 6-9, далі - по лічильнику (ціна за 1 км становить від € 1,50 до € 2,10), в залежності від часу доби.

Чайові фінським таксистам давати не прийнято. Кредитні карти приймають деякі фірми таксі, але не всі - уточніть це питання до початку поїздки.

На своєму авто

Чимало туристів прибувають в Гельсінкі на своєму автомобілі. Шлях з Санкт-Петербурга до столиці Фінляндії проходить по трасі М10 «Скандинавія», протяжність дороги - майже 400 км.

Що подивитися в Гельсінкі

Кафедральний собор Гельсінкі

Кафедральний собор Гельсінкі на Сенатській площі будувався паралельно з Исаакиевский собором в Петербурзі і має з ним багато спільних рис Кафедральний собор Гельсінкі на Сенатській площі будувався паралельно з Исаакиевский собором в Петербурзі і має з ним багато спільних рис. Сьогодні мало хто знавет, але Гельсінська собор повящён святому Миколаю - небесному покровителю імператора Миколи II, що правив тоді в Російській імперії. Сьогодні білокам'яний собор є один з визнаних символів фінської столиці. У теплу погоду на його ступенях люблять сидіти молоді хельсінци, яким вони служать популярним місцем зустрічі.

Суоменлинна

Морська фортеця Свеаборг на островах на південь від Гельсінкі була побудована шведами в 1770 р, для стримування Росії в Балтійському морі Морська фортеця Свеаборг на островах на південь від Гельсінкі була побудована шведами в 1770 р, для стримування Росії в Балтійському морі. Стримати Росію не вдалося: вже в 1808 р морська твердиня була взята російськими військами. Через рік Фінляндія увійшла до складу Російської Імперії і в фортеці розмістився російський гарнізон, який займав її аж до 1918 року. Сьогодні про це нагадує колишня православна церква на одному з островів, перероблена в лютеранську. У незалежній Фінляндії фортеця отримала назву Суоменлинна - «Фінська фортеця». Її стіни, складені з граніту, і сьогодні вражають. Крім них, на Суоменліна також є кілька музеїв, туристичний центр і навіть житлові будинки - острова вважаються одним з районів Гельсінкі. Все це разом внесено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Церква Темппеліаукіо

Гельсінська Темппеліаукіо, або Церква в скелі - мабуть, одна з найоригінальніших церков в світі Гельсінська Темппеліаукіо, або Церква в скелі - мабуть, одна з найоригінальніших церков в світі. Вона дійсно вирубана прямо в скелі, яка в цьому місці (на Храмовій площі) виходить на поверхню. Світло у внутрішнє приміщення церкви проникає через величезне вікно, що оперізує все підстава купола. Проект виявився дуже вдалим також і в плані акустики: вона в Темппеліаукіо настільки хороша, що тут часто проводяться концерти класичної музики, і не тільки. У 2006 році тут вперше в країні пройшла «металева меса» - християнські співи виконувалися під акомпанемент хард-року. Для більш традиційних випадків в церкві встановлено орган, що складається з 43 труб. Темппеліаукіо входить в число найбільш відвідуваних визначних пам'яток Гельсінкі.

Маршрут по Гельсінкі для туристів. Як дістатися з аеропорту Гельсінкі. Що можна побачити і де зупинитися в Гельсінкі.

Х ельсінкі - столиця «країни тисячі озер» - дивовижний портове місто, що стоїть на березі Балтійського моря. Приголомшливі природні пейзажі тут поєднуються з урбаністичної «північної» архітектурою, а європейська відкритість всьому новому - з наступністю традицій. А близькість до північної столиці і налагодженість транспортного сполучення роблять це місце одним з найпопулярніших напрямків у російських туристів. Гельсінкі відомий як найменше місто, коли-небудь брав Олімпійські ігри, а також є самою північною столицею країни-члена Євросоюзу. У 2012 році місто було визнано світовою столицею дизайну завдяки величезній кількості арт-об'єктів, і до сих пір продовжує носити цей статус. Гарна екологічна обстановка зводить Гельсінкі в ранг найбільш безпечних і сприятливих до відвідування міст планети. А ще столиця Суомі відома як «північна Женева», оскільки місто стало місцем регулярних дипломатичних зустрічей, переговорів і наукових подій.

РозташуванняРозташування

Гельсінкі розташований в провінції Уусімаа на південному березі Фінляндії, на території, порізаної затоками, шхерами і протоками. Разом з сусідніми Еспоо, Вантаа і Кауніайнен, Гельсінкі по суті утворює один великий столичний регіон з населенням близько 1300000 чоловік. Територія Гельсінкі простягається в рамках 1150 км2 і формально охоплює сукупне простір 315-ти островів. Населення 601 035 чоловік (дані 2012 року). Іноземні вихідці становлять близько 10% населення. За даними статистики, щорічно кількість населення збільшується на 10 тисяч осіб. Мова фінською, шведською Валюта євро Чим відомий місто Муммі-тролі, Васса, церква в скелі Клімат Між континентальним і морським, Зима тут настає рано, і щодо сніжна і холодна. Літо спекотне і не виходить за межі календарного. Середня температура січня -5-8 С, середня температура липня + 20-21 С.

10 речей, які потрібно зробити в Гельсінкі

Коли їхати в Гельсінкі

Гельсінкі вважається північною столицею, і саме розташування вже позбавляє столицю Фінляндії шансів на ймовірність тропічного клімату. Тут він перехідною, середній між континентальним і морським. Місто знаходиться приблизно на одній широті з Петербургом, але клімат тут трохи м'якше, а розташування біля берегів затоки і на відкритому просторі робить його відкритим холодним морським вітрам.

Якщо ви плануєте досліджувати столицю Суомі за час довгих піших прогулянок, оптимальний час до поїздки - з травня по жовтень. Пізньої осені і взимку Фінляндія красива по-своєму, проте прогулянкам по місту буде заважати вітер і опади.

Де зупинитися в Гельсінкі

При виборі місця проживання в Гельсінкі варто задуматися про нюанси місця. Столиця Фінляндії компактна за розмірами, і тут немає потреби їхати на околицю міста, оскільки хороший готель можна знайти і в центрі. Якщо навіть вам «не пощастило», і ви живете в спальних районах - система міського транспорту в Гельсінкі добре розвинена, і ви швидко доберетеся до основних визначних пам'яток.

У Гельсінкі, як і в будь-якій столиці, відразу кілька доступних варіантів проживання. Гостям міста надаються хостели , апартаменти і готелі . Найкращі і зручні знаходяться в центрі міста, але можна знайти хороший і на околицях. Що стосується знімання приватних квартир, цей варіант вийде дорожче стандартного номера в готелі.

хостели Гельсінкі, по суті, являють собою ліжко-місце, вони зручні для подорожі великими компаніями. Вартість проживання в них - від 700 до 2500 руб. за місце, а на острові Суоменлинна - і того дешевше.

Апартаменти Гельсінкі - це готелі квартирного типу. Вартість їх сильно залежить від розташування, рівня комфорту та інших параметрів. Проживання в таких готелях зручно як для пар, так і для сімей і великих компаній. Вартість проживання в таких готелях Гельсінкі - від 3 до 9 тис. Рублів за апартаменти.

Що стосується готелів Гельсінкі, вибір багатообіцяючий, а розцінки варіюються від 3, 5 до 10,5 тис. Руб. за добу.

Якщо ви подорожуєте на своєму автомобілі, і вам немає потреби зупинятися в центрі, рекомендуємо вам райони СІПО, Ярвенпяя або Кіркконуммі. Якщо ж програма відпустки має на увазі екскурсії, варто вибирати готелі ближче до центру .

Елітними хорошими районами можна вважати також Ейра (Eira), Аурінкоранта (Aurinkoranta), Мері Хака (Meri Jaca), околиці Кайвопуйсто (Kaivopuisto), Катаянокка (Katajanokka), Кулосаарі (Kulosaari). Відповідним районом для проживання під час бізнес-поїздок буде Руололахті (Ruololahti), який поступово стає діловим центром столиці. Квартали Пунавуорі (Punavuori) будуть цікаві любителям нічного життя. Район розташувався біля головної гавані і знаменитий великою кількістю нічних барів і ресторанів.

Не варто селитися і здійснювати нічні променади, за словами місцевих жителів, в тих місцях, де багато гучних барів, пабів і веселою молоді. До таких районам відносять: Меллункуля (Mellunkulâ), Лянсімякі (Länsimäki), Ківікко (Kivikko), Мюллюпуро (Mûllûpuro), Меллунмякі (Mellunmâki), Вуоосаарі (Vuoosaari). В районі Калліо (Kallio) є вулиця, що служить подобою знаменитої вулиці червоних ліхтарів в Амстердамі - Ваасанкату (Vaasankatu).

Скільки грошей взяти з собою в Гельсінкі

Фінляндія - одна з найдорожчих країн не тільки Скандинавії, а й Європи в цілому. Це варто враховувати при плануванні поїздки в «країну тисячі озер».

Напевно в разі тривалої поїздки вам захочеться пройтися по магазинах і супермаркетах за покупками, щоб увічнити поїздку. Є велика ймовірність, що ви захочете покататися на лижах, якщо це зимовий відпочинок; якщо річний - провести час на пляжах Балтійського моря, або взяти напрокат човен і порибалити у відкритому морі. Також можливо ви захочете відвідати Лапландію - Батьківщину Санта-Клауса. Побувати на захоплюючих екскурсіях. Все це, звичайно, буде коштувати певних розтрат.

Розрахунок за цінами на відпочинок приблизно такий:

Номер в готелі зі сніданком - 50-200 євро

Харчування в магазині - 5-20 євро

Харчування в ресторані - 30-100 євро

Музеї та екскурсії - 5-50 євро

Cувеніри - 5-50 євро

Разом: 100 євро в день мінімум для одного мандрівника.

Тому бувалі туристи радять прихопити з собою про всяк випадок кредитну карту, відштовхуючись від суми - 50 - 100 євро в день на людину. Але кінцеві витрати залежать, від вашого звичного способу діяльності на відпочинку.

Як дістатися до Гельсінкі

З Москви рейси в Гельсінкі здійснюють авіакомпанії Аерофлот і Finnair, з Санкт-Петербурга - Росія і Finnair. Час шляху займає 1 год 45 хв і 55 хв відповідно.

Аеропорти

Найбільший фінський аеропорт Vantaa знаходиться в 19 км від Гельсінкі. Через аеропорт проходять близько 90% міжнародних рейсів. Також аеропорт приймає близько 30 міжнародних авіакомпаній. В аеропорту знаходяться бази авіакомпаній Finnair, Finncomm Airlines і Air Finland. Зараз Vantaa - сучасний комплекс, обладнаний всім необхідним для комфорту пасажирів. Тут можна знайти цілодобові кафе, ресторани, міні-виставки сучасного мистецтва, два готелі (GLO Helsinki Airport і Hilton Helsinki Airport), спа-центр Finnair Spa & Saunas, перукарня і музей авіації Фінляндії. Неподалік від аеропорту розташовуються ще 6 готелів. Між готелями курсує безкоштовний автобус.

Другий аеропорт Гельсінкі - Мальме - запасний. Тут виробляють посадку приватні літаки.

Аероекспрес:

Як дістатися з аеропорту до центру Гельсінкі

З аеропорту Vantaa до центру міста:

Найпростіше від аеропорту до міста дістатися на автобусі, які відправляються і вдень і вночі. Найзручніші зупинки в місті - ж / д вокзал і автостанція у торгового центру Kampri. Автобус № 615 в Гельсінкі регулярно відправляється з аеропорту (платформа № 21) (з 5 ранку до 12 ночі), квиток коштує € 4 днем і € 6 вночі (з 2:00 до 4:30), час у дорозі - 30-45 хвилин. Крім того, до міста вирушає швидший фірмовий автобус Finnair. Він відправляється від Еліелінаукіо (платформа 30) кожні 20 хвилин і коштує € 6.20, час у дорозі - не більше півгодини. Поїздка на таксі буде менш обтяжливою, але займе від € 35-40.

вокзали

Поїзд - найзручніший і щодо бюджетний спосіб потрапити в Гельсінкі з Москви. Щовечора з Ленінградського вокзалу відправляється фірмовий експрес «Лев Толстой» (час проходження - 13 годин). Час відправлення - 5:53, прибуття - о 11:00.

Зручно добиратися до Гельсінкі і з Петербурга. Фірмові високошвидкісні поїзди «Allegro» ходять з Фінляндського і Ладозького вокзалу 4 рази на день туди і назад (в Гельсінкі - о 06:40, 11:25, 15:25 і 20:25; з Гельсінкі - о 06:00, 10: 00, 15:00, 19:00), час у дорозі - 2,5 години. Allegro зупиняється на 6 станціях - у Виборзі, Вайніккале, Коуволі, Лахті, Тіккуріли і пасілья. Вартість проїзду - 84 EUR в другому класі і 134 EUR - в першому. На ранковий потяг і проміжні станції квитки коштують трохи дешевше.

Крім того, в Петербурзі зупиняється і «Лев Толстой», який їхав Москви.

Велика частина поїздів прибуває в Гельсінкі на Центральний вокзал. Прямо з будівлі вокзалу є вхід на станцію метро Rautatientori.

Як дістатися від вокзалу до аеропорту Гельсінкі

На відміну від багатьох інших міжнародних аеропортів, з аеропорту Гельсінкі дістатися до столиці можна тільки двома способами - за допомогою таксі або на автобусі.

Якщо бюджет обмежений, то варто зупинитися на автобусі № 615, який йде до Центрального залізничного вокзалу в Гельсінкі практично цілодобово і відправляється кожні 10-15 хвилин (перерва з 4-30 до 6 ранку; після 21 час очікування збільшується до півгодини). Автобус відходить від терміналу T1, платформи 2 в аеропорту, поруч з виходом з терміналу.

Регіональний квиток (а потрібен саме він!) Обійдеться в суму 4 € (з 2 ночі до 4.30 ранку - 6 €). Для дитини від 16 до 7 років - 2 €. Час в дорозі до Гельсінкі - близько 40 хвилин.

Другий маршрут в напрямку Гельсінкі - "нічний". Автобус 620N працює в будні дні і ввечері по вихідним. Перший виїзд з аеропорту о 23:05 вечора. Автобус також відправляється від терміналу T1, платформи 2.

Довезти до вокзалу може також автобус авіакомпанії Finnair вартістю 6 €. Час в дорозі і графік практично ідентичні маршруту № 615.

Поїздка на таксі до центру міста займе близько півгодини і буде коштувати в районі 35-40 €.

Транспорт в Гельсінкі

Громадський транспорт Гельсінкі включає в себе автобуси, трамваї, електропоїзди і метро.

автобуси

Автобус - найдешевший спосіб дістатися до Гельсінкі.

Найдешевші автобуси (~ 15 EUR) з Петербурга відправляються від готелю «Жовтнева» о 22:00 (немає броні і резервації, квиток можна купити при посадці). Від € 28 до € 50 їздять маршрутки приватних компаній-перевізників.

У травні 2014 рейси до Гельсінкі 3 рази на добу пустила естонська автобусна компанія Lux Express. Вартість проїзду складе від 1190 до 1490 рублів. Час в дорозі - 7,5 годин.

метро

Метро в Гельсінкі не відрізняється великою протяжністю: воно має всього одну лінію, що сполучає дві частини міста - історичну західну і сучасну східну (Itä-Helsinki, Östra Helsingfors). У систему метро також входять приміські електропоїзди, для зв'язку з передмістями Гельсінкі.

У метро неможливо заблукати - там всього 17 станцій, одна з яких знаходиться на залізничному вокзалі (назва станції - Rautatientori). Метрополітен відкритий в будні дні і в суботу з 5.15 до 23.45, у неділю - з 6.15 до 23.45. Однак фактично поїзда перестають курсувати раніше, хвилин на 15 від офіційного часу.

Як і в багатьох європейських країнах, в метро Гельсінкі немає турнікетів: квитки потрібно самостійно компостувати на вході. Останнє нововведення, що застосовується в Гельсінкі - оплата проїзду SMS-повідомленнями з стільникового телефону.

Водний транспорт

До столиці Фінляндії щорічно морем прибуває близько 500 тисяч туристів /

Дістатися на поромі до Гельсінкі можна з Петербурга, на одній з компаній St.Peter Line, Tallink Silja Line або Viking.

Найвідоміші пороми, що курсують з північної столиці до Гельсінкі - Princess Maria і Princess Anastacia.

Вартість розміщення в чотиримісній каюті - від 25 до 38 EUR в залежності від часу бронювання. Рейси виконуються 5 разів на тиждень. Час проходження порома - близько 11 годин.

У Гельсінкі пороми приходять в порт, який складається з трьох терміналів (два пасажирських, один вантажний). У порту є стоянка для машин.

Адреси терміналів:

Південний порт: Eteläsatama, Olimpiaranta 1, 00140;

Західний порт: Tyynenmerenkatu, 8.

Від Гельсінкі до Південного порту і назад можна дістатися на трамваях 3В і 3Т. Від Західного порту до Гельсінкі і назад йде автобус № 15 (кінцева - станція метро Ruoholati) або трамвай 15А (до Центрального залізничного вокзалу).

Варіанти проїзних для туристів

Що незвично, але вкрай зручно - вартість квитка на проїзд всередині міста одна і та ж для всіх видів транспорту:

Квитки на одну поїздку (Kertalippu) коштують € 2,50 (при покупці в автоматі) і € 3 (при покупці у водія). Вартість нічного квитка - € 5.

Квитки продають у газетних кіосках, в самому транспорті: в трамваї і автобусі - у водія; квитки на метро - в касах на станціях.

Квиток на громадський транспорт в Гельсінкі діє протягом 1 год і 5 хвилин з часу, зазначеного на квитку. Під час переміщення по місту можна робити необмежену кількість пересадок і міняти види транспорту. Діти до 6 років користуються громадським транспортом безкоштовно, діти від 6 до 16 років - зі знижкою в 50%.

Туристам, які приїхали в Гельсінкі, вигідно відразу придбати квитки на 1 або кілька днів, для безлімітних переміщень по місту. Ці квитки можна купити на термін від 1 до 7 днів.

Спеціально для туристів передбачено проїзний «Helsinki Card», який надає гостям міста необмежену кількість поїздок у всіх видах транспорту, дає відчутну знижку на проїзд до аеропорту та на поромах, надає пільги при відвідуванні багатьох музеїв, ресторанів і культурних пам'яток. Придбати проїзний «Helsinki Card» можна в аеропорту, в офісах Бюро по туризму Гельсінкі, в кіосках з логотипом «HKL» і навіть в готелях.

Ціна проїзного залежить від часу його дії:

• € 39 (17 для дітей) на 24 години;

• € 51 (20 для дітей) на 48 годин;

• € 61 (21 для дітей) на 23 години.

Важливо! Штраф за безквитковий проїзд в транспорті Гельсінкі становить € 80!

таксі

Крім громадського транспорту, в Гельсінкі добре розвинена і система таксі.

Ціна за посадку- € 6-9, далі - по лічильнику (ціна за 1 км становить від € 1,50 до € 2,10), в залежності від часу доби.

Чайові фінським таксистам давати не прийнято. Кредитні карти приймають деякі фірми таксі, але не всі - уточніть це питання до початку поїздки.

На своєму авто

Чимало туристів прибувають в Гельсінкі на своєму автомобілі. Шлях з Санкт-Петербурга до столиці Фінляндії проходить по трасі М10 «Скандинавія», протяжність дороги - майже 400 км.

Що подивитися в Гельсінкі

Кафедральний собор Гельсінкі

Кафедральний собор Гельсінкі на Сенатській площі будувався паралельно з Исаакиевский собором в Петербурзі і має з ним багато спільних рис Кафедральний собор Гельсінкі на Сенатській площі будувався паралельно з Исаакиевский собором в Петербурзі і має з ним багато спільних рис. Сьогодні мало хто знавет, але Гельсінська собор повящён святому Миколаю - небесному покровителю імператора Миколи II, що правив тоді в Російській імперії. Сьогодні білокам'яний собор є один з визнаних символів фінської столиці. У теплу погоду на його ступенях люблять сидіти молоді хельсінци, яким вони служать популярним місцем зустрічі.

Суоменлинна

Морська фортеця Свеаборг на островах на південь від Гельсінкі була побудована шведами в 1770 р, для стримування Росії в Балтійському морі Морська фортеця Свеаборг на островах на південь від Гельсінкі була побудована шведами в 1770 р, для стримування Росії в Балтійському морі. Стримати Росію не вдалося: вже в 1808 р морська твердиня була взята російськими військами. Через рік Фінляндія увійшла до складу Російської Імперії і в фортеці розмістився російський гарнізон, який займав її аж до 1918 року. Сьогодні про це нагадує колишня православна церква на одному з островів, перероблена в лютеранську. У незалежній Фінляндії фортеця отримала назву Суоменлинна - «Фінська фортеця». Її стіни, складені з граніту, і сьогодні вражають. Крім них, на Суоменліна також є кілька музеїв, туристичний центр і навіть житлові будинки - острова вважаються одним з районів Гельсінкі. Все це разом внесено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Церква Темппеліаукіо

Гельсінська Темппеліаукіо, або Церква в скелі - мабуть, одна з найоригінальніших церков в світі Гельсінська Темппеліаукіо, або Церква в скелі - мабуть, одна з найоригінальніших церков в світі. Вона дійсно вирубана прямо в скелі, яка в цьому місці (на Храмовій площі) виходить на поверхню. Світло у внутрішнє приміщення церкви проникає через величезне вікно, що оперізує все підстава купола. Проект виявився дуже вдалим також і в плані акустики: вона в Темппеліаукіо настільки хороша, що тут часто проводяться концерти класичної музики, і не тільки. У 2006 році тут вперше в країні пройшла «металева меса» - християнські співи виконувалися під акомпанемент хард-року. Для більш традиційних випадків в церкві встановлено орган, що складається з 43 труб. Темппеліаукіо входить в число найбільш відвідуваних визначних пам'яток Гельсінкі.

Маршрут по Гельсінкі для туристів. Як дістатися з аеропорту Гельсінкі. Що можна побачити і де зупинитися в Гельсінкі.

Х ельсінкі - столиця «країни тисячі озер» - дивовижний портове місто, що стоїть на березі Балтійського моря. Приголомшливі природні пейзажі тут поєднуються з урбаністичної «північної» архітектурою, а європейська відкритість всьому новому - з наступністю традицій. А близькість до північної столиці і налагодженість транспортного сполучення роблять це місце одним з найпопулярніших напрямків у російських туристів. Гельсінкі відомий як найменше місто, коли-небудь брав Олімпійські ігри, а також є самою північною столицею країни-члена Євросоюзу. У 2012 році місто було визнано світовою столицею дизайну завдяки величезній кількості арт-об'єктів, і до сих пір продовжує носити цей статус. Гарна екологічна обстановка зводить Гельсінкі в ранг найбільш безпечних і сприятливих до відвідування міст планети. А ще столиця Суомі відома як «північна Женева», оскільки місто стало місцем регулярних дипломатичних зустрічей, переговорів і наукових подій.

РозташуванняРозташування

Гельсінкі розташований в провінції Уусімаа на південному березі Фінляндії, на території, порізаної затоками, шхерами і протоками. Разом з сусідніми Еспоо, Вантаа і Кауніайнен, Гельсінкі по суті утворює один великий столичний регіон з населенням близько 1300000 чоловік. Територія Гельсінкі простягається в рамках 1150 км2 і формально охоплює сукупне простір 315-ти островів. Населення 601 035 чоловік (дані 2012 року). Іноземні вихідці становлять близько 10% населення. За даними статистики, щорічно кількість населення збільшується на 10 тисяч осіб. Мова фінською, шведською Валюта євро Чим відомий місто Муммі-тролі, Васса, церква в скелі Клімат Між континентальним і морським, Зима тут настає рано, і щодо сніжна і холодна. Літо спекотне і не виходить за межі календарного. Середня температура січня -5-8 С, середня температура липня + 20-21 С.

10 речей, які потрібно зробити в Гельсінкі

Коли їхати в Гельсінкі

Гельсінкі вважається північною столицею, і саме розташування вже позбавляє столицю Фінляндії шансів на ймовірність тропічного клімату. Тут він перехідною, середній між континентальним і морським. Місто знаходиться приблизно на одній широті з Петербургом, але клімат тут трохи м'якше, а розташування біля берегів затоки і на відкритому просторі робить його відкритим холодним морським вітрам.

Якщо ви плануєте досліджувати столицю Суомі за час довгих піших прогулянок, оптимальний час до поїздки - з травня по жовтень. Пізньої осені і взимку Фінляндія красива по-своєму, проте прогулянкам по місту буде заважати вітер і опади.

Де зупинитися в Гельсінкі

При виборі місця проживання в Гельсінкі варто задуматися про нюанси місця. Столиця Фінляндії компактна за розмірами, і тут немає потреби їхати на околицю міста, оскільки хороший готель можна знайти і в центрі. Якщо навіть вам «не пощастило», і ви живете в спальних районах - система міського транспорту в Гельсінкі добре розвинена, і ви швидко доберетеся до основних визначних пам'яток.

У Гельсінкі, як і в будь-якій столиці, відразу кілька доступних варіантів проживання. Гостям міста надаються хостели , апартаменти і готелі . Найкращі і зручні знаходяться в центрі міста, але можна знайти хороший і на околицях. Що стосується знімання приватних квартир, цей варіант вийде дорожче стандартного номера в готелі.

хостели Гельсінкі, по суті, являють собою ліжко-місце, вони зручні для подорожі великими компаніями. Вартість проживання в них - від 700 до 2500 руб. за місце, а на острові Суоменлинна - і того дешевше.

Апартаменти Гельсінкі - це готелі квартирного типу. Вартість їх сильно залежить від розташування, рівня комфорту та інших параметрів. Проживання в таких готелях зручно як для пар, так і для сімей і великих компаній. Вартість проживання в таких готелях Гельсінкі - від 3 до 9 тис. Рублів за апартаменти.

Що стосується готелів Гельсінкі, вибір багатообіцяючий, а розцінки варіюються від 3, 5 до 10,5 тис. Руб. за добу.

Якщо ви подорожуєте на своєму автомобілі, і вам немає потреби зупинятися в центрі, рекомендуємо вам райони СІПО, Ярвенпяя або Кіркконуммі. Якщо ж програма відпустки має на увазі екскурсії, варто вибирати готелі ближче до центру .

Елітними хорошими районами можна вважати також Ейра (Eira), Аурінкоранта (Aurinkoranta), Мері Хака (Meri Jaca), околиці Кайвопуйсто (Kaivopuisto), Катаянокка (Katajanokka), Кулосаарі (Kulosaari). Відповідним районом для проживання під час бізнес-поїздок буде Руололахті (Ruololahti), який поступово стає діловим центром столиці. Квартали Пунавуорі (Punavuori) будуть цікаві любителям нічного життя. Район розташувався біля головної гавані і знаменитий великою кількістю нічних барів і ресторанів.

Не варто селитися і здійснювати нічні променади, за словами місцевих жителів, в тих місцях, де багато гучних барів, пабів і веселою молоді. До таких районам відносять: Меллункуля (Mellunkulâ), Лянсімякі (Länsimäki), Ківікко (Kivikko), Мюллюпуро (Mûllûpuro), Меллунмякі (Mellunmâki), Вуоосаарі (Vuoosaari). В районі Калліо (Kallio) є вулиця, що служить подобою знаменитої вулиці червоних ліхтарів в Амстердамі - Ваасанкату (Vaasankatu).

Скільки грошей взяти з собою в Гельсінкі

Фінляндія - одна з найдорожчих країн не тільки Скандинавії, а й Європи в цілому. Це варто враховувати при плануванні поїздки в «країну тисячі озер».

Напевно в разі тривалої поїздки вам захочеться пройтися по магазинах і супермаркетах за покупками, щоб увічнити поїздку. Є велика ймовірність, що ви захочете покататися на лижах, якщо це зимовий відпочинок; якщо річний - провести час на пляжах Балтійського моря, або взяти напрокат човен і порибалити у відкритому морі. Також можливо ви захочете відвідати Лапландію - Батьківщину Санта-Клауса. Побувати на захоплюючих екскурсіях. Все це, звичайно, буде коштувати певних розтрат.

Розрахунок за цінами на відпочинок приблизно такий:

Номер в готелі зі сніданком - 50-200 євро

Харчування в магазині - 5-20 євро

Харчування в ресторані - 30-100 євро

Музеї та екскурсії - 5-50 євро

Cувеніри - 5-50 євро

Разом: 100 євро в день мінімум для одного мандрівника.

Тому бувалі туристи радять прихопити з собою про всяк випадок кредитну карту, відштовхуючись від суми - 50 - 100 євро в день на людину. Але кінцеві витрати залежать, від вашого звичного способу діяльності на відпочинку.

Як дістатися до Гельсінкі

З Москви рейси в Гельсінкі здійснюють авіакомпанії Аерофлот і Finnair, з Санкт-Петербурга - Росія і Finnair. Час шляху займає 1 год 45 хв і 55 хв відповідно.

Аеропорти

Найбільший фінський аеропорт Vantaa знаходиться в 19 км від Гельсінкі. Через аеропорт проходять близько 90% міжнародних рейсів. Також аеропорт приймає близько 30 міжнародних авіакомпаній. В аеропорту знаходяться бази авіакомпаній Finnair, Finncomm Airlines і Air Finland. Зараз Vantaa - сучасний комплекс, обладнаний всім необхідним для комфорту пасажирів. Тут можна знайти цілодобові кафе, ресторани, міні-виставки сучасного мистецтва, два готелі (GLO Helsinki Airport і Hilton Helsinki Airport), спа-центр Finnair Spa & Saunas, перукарня і музей авіації Фінляндії. Неподалік від аеропорту розташовуються ще 6 готелів. Між готелями курсує безкоштовний автобус.

Другий аеропорт Гельсінкі - Мальме - запасний. Тут виробляють посадку приватні літаки.

Аероекспрес:

Як дістатися з аеропорту до центру Гельсінкі

З аеропорту Vantaa до центру міста:

Найпростіше від аеропорту до міста дістатися на автобусі, які відправляються і вдень і вночі. Найзручніші зупинки в місті - ж / д вокзал і автостанція у торгового центру Kampri. Автобус № 615 в Гельсінкі регулярно відправляється з аеропорту (платформа № 21) (з 5 ранку до 12 ночі), квиток коштує € 4 днем і € 6 вночі (з 2:00 до 4:30), час у дорозі - 30-45 хвилин. Крім того, до міста вирушає швидший фірмовий автобус Finnair. Він відправляється від Еліелінаукіо (платформа 30) кожні 20 хвилин і коштує € 6.20, час у дорозі - не більше півгодини. Поїздка на таксі буде менш обтяжливою, але займе від € 35-40.

вокзали

Поїзд - найзручніший і щодо бюджетний спосіб потрапити в Гельсінкі з Москви. Щовечора з Ленінградського вокзалу відправляється фірмовий експрес «Лев Толстой» (час проходження - 13 годин). Час відправлення - 5:53, прибуття - о 11:00.

Зручно добиратися до Гельсінкі і з Петербурга. Фірмові високошвидкісні поїзди «Allegro» ходять з Фінляндського і Ладозького вокзалу 4 рази на день туди і назад (в Гельсінкі - о 06:40, 11:25, 15:25 і 20:25; з Гельсінкі - о 06:00, 10: 00, 15:00, 19:00), час у дорозі - 2,5 години. Allegro зупиняється на 6 станціях - у Виборзі, Вайніккале, Коуволі, Лахті, Тіккуріли і пасілья. Вартість проїзду - 84 EUR в другому класі і 134 EUR - в першому. На ранковий потяг і проміжні станції квитки коштують трохи дешевше.

Крім того, в Петербурзі зупиняється і «Лев Толстой», який їхав Москви.

Велика частина поїздів прибуває в Гельсінкі на Центральний вокзал. Прямо з будівлі вокзалу є вхід на станцію метро Rautatientori.

Як дістатися від вокзалу до аеропорту Гельсінкі

На відміну від багатьох інших міжнародних аеропортів, з аеропорту Гельсінкі дістатися до столиці можна тільки двома способами - за допомогою таксі або на автобусі.

Якщо бюджет обмежений, то варто зупинитися на автобусі № 615, який йде до Центрального залізничного вокзалу в Гельсінкі практично цілодобово і відправляється кожні 10-15 хвилин (перерва з 4-30 до 6 ранку; після 21 час очікування збільшується до півгодини). Автобус відходить від терміналу T1, платформи 2 в аеропорту, поруч з виходом з терміналу.

Регіональний квиток (а потрібен саме він!) Обійдеться в суму 4 € (з 2 ночі до 4.30 ранку - 6 €). Для дитини від 16 до 7 років - 2 €. Час в дорозі до Гельсінкі - близько 40 хвилин.

Другий маршрут в напрямку Гельсінкі - "нічний". Автобус 620N працює в будні дні і ввечері по вихідним. Перший виїзд з аеропорту о 23:05 вечора. Автобус також відправляється від терміналу T1, платформи 2.

Довезти до вокзалу може також автобус авіакомпанії Finnair вартістю 6 €. Час в дорозі і графік практично ідентичні маршруту № 615.

Поїздка на таксі до центру міста займе близько півгодини і буде коштувати в районі 35-40 €.

Транспорт в Гельсінкі

Громадський транспорт Гельсінкі включає в себе автобуси, трамваї, електропоїзди і метро.

автобуси

Автобус - найдешевший спосіб дістатися до Гельсінкі.

Найдешевші автобуси (~ 15 EUR) з Петербурга відправляються від готелю «Жовтнева» о 22:00 (немає броні і резервації, квиток можна купити при посадці). Від € 28 до € 50 їздять маршрутки приватних компаній-перевізників.

У травні 2014 рейси до Гельсінкі 3 рази на добу пустила естонська автобусна компанія Lux Express. Вартість проїзду складе від 1190 до 1490 рублів. Час в дорозі - 7,5 годин.

метро

Метро в Гельсінкі не відрізняється великою протяжністю: воно має всього одну лінію, що сполучає дві частини міста - історичну західну і сучасну східну (Itä-Helsinki, Östra Helsingfors). У систему метро також входять приміські електропоїзди, для зв'язку з передмістями Гельсінкі.

У метро неможливо заблукати - там всього 17 станцій, одна з яких знаходиться на залізничному вокзалі (назва станції - Rautatientori). Метрополітен відкритий в будні дні і в суботу з 5.15 до 23.45, у неділю - з 6.15 до 23.45. Однак фактично поїзда перестають курсувати раніше, хвилин на 15 від офіційного часу.

Як і в багатьох європейських країнах, в метро Гельсінкі немає турнікетів: квитки потрібно самостійно компостувати на вході. Останнє нововведення, що застосовується в Гельсінкі - оплата проїзду SMS-повідомленнями з стільникового телефону.

Водний транспорт

До столиці Фінляндії щорічно морем прибуває близько 500 тисяч туристів /

Дістатися на поромі до Гельсінкі можна з Петербурга, на одній з компаній St.Peter Line, Tallink Silja Line або Viking.

Найвідоміші пороми, що курсують з північної столиці до Гельсінкі - Princess Maria і Princess Anastacia.

Вартість розміщення в чотиримісній каюті - від 25 до 38 EUR в залежності від часу бронювання. Рейси виконуються 5 разів на тиждень. Час проходження порома - близько 11 годин.

У Гельсінкі пороми приходять в порт, який складається з трьох терміналів (два пасажирських, один вантажний). У порту є стоянка для машин.

Адреси терміналів:

Південний порт: Eteläsatama, Olimpiaranta 1, 00140;

Західний порт: Tyynenmerenkatu, 8.

Від Гельсінкі до Південного порту і назад можна дістатися на трамваях 3В і 3Т. Від Західного порту до Гельсінкі і назад йде автобус № 15 (кінцева - станція метро Ruoholati) або трамвай 15А (до Центрального залізничного вокзалу).

Варіанти проїзних для туристів

Що незвично, але вкрай зручно - вартість квитка на проїзд всередині міста одна і та ж для всіх видів транспорту:

Квитки на одну поїздку (Kertalippu) коштують € 2,50 (при покупці в автоматі) і € 3 (при покупці у водія). Вартість нічного квитка - € 5.

Квитки продають у газетних кіосках, в самому транспорті: в трамваї і автобусі - у водія; квитки на метро - в касах на станціях.

Квиток на громадський транспорт в Гельсінкі діє протягом 1 год і 5 хвилин з часу, зазначеного на квитку. Під час переміщення по місту можна робити необмежену кількість пересадок і міняти види транспорту. Діти до 6 років користуються громадським транспортом безкоштовно, діти від 6 до 16 років - зі знижкою в 50%.

Туристам, які приїхали в Гельсінкі, вигідно відразу придбати квитки на 1 або кілька днів, для безлімітних переміщень по місту. Ці квитки можна купити на термін від 1 до 7 днів.

Спеціально для туристів передбачено проїзний «Helsinki Card», який надає гостям міста необмежену кількість поїздок у всіх видах транспорту, дає відчутну знижку на проїзд до аеропорту та на поромах, надає пільги при відвідуванні багатьох музеїв, ресторанів і культурних пам'яток. Придбати проїзний «Helsinki Card» можна в аеропорту, в офісах Бюро по туризму Гельсінкі, в кіосках з логотипом «HKL» і навіть в готелях.

Ціна проїзного залежить від часу його дії:

• € 39 (17 для дітей) на 24 години;

• € 51 (20 для дітей) на 48 годин;

• € 61 (21 для дітей) на 23 години.

Важливо! Штраф за безквитковий проїзд в транспорті Гельсінкі становить € 80!

таксі

Крім громадського транспорту, в Гельсінкі добре розвинена і система таксі.

Ціна за посадку- € 6-9, далі - по лічильнику (ціна за 1 км становить від € 1,50 до € 2,10), в залежності від часу доби.

Чайові фінським таксистам давати не прийнято. Кредитні карти приймають деякі фірми таксі, але не всі - уточніть це питання до початку поїздки.

На своєму авто

Чимало туристів прибувають в Гельсінкі на своєму автомобілі. Шлях з Санкт-Петербурга до столиці Фінляндії проходить по трасі М10 «Скандинавія», протяжність дороги - майже 400 км.

Що подивитися в Гельсінкі

Кафедральний собор Гельсінкі

Кафедральний собор Гельсінкі на Сенатській площі будувався паралельно з Исаакиевский собором в Петербурзі і має з ним багато спільних рис Кафедральний собор Гельсінкі на Сенатській площі будувався паралельно з Исаакиевский собором в Петербурзі і має з ним багато спільних рис. Сьогодні мало хто знавет, але Гельсінська собор повящён святому Миколаю - небесному покровителю імператора Миколи II, що правив тоді в Російській імперії. Сьогодні білокам'яний собор є один з визнаних символів фінської столиці. У теплу погоду на його ступенях люблять сидіти молоді хельсінци, яким вони служать популярним місцем зустрічі.

Суоменлинна

Морська фортеця Свеаборг на островах на південь від Гельсінкі була побудована шведами в 1770 р, для стримування Росії в Балтійському морі Морська фортеця Свеаборг на островах на південь від Гельсінкі була побудована шведами в 1770 р, для стримування Росії в Балтійському морі. Стримати Росію не вдалося: вже в 1808 р морська твердиня була взята російськими військами. Через рік Фінляндія увійшла до складу Російської Імперії і в фортеці розмістився російський гарнізон, який займав її аж до 1918 року. Сьогодні про це нагадує колишня православна церква на одному з островів, перероблена в лютеранську. У незалежній Фінляндії фортеця отримала назву Суоменлинна - «Фінська фортеця». Її стіни, складені з граніту, і сьогодні вражають. Крім них, на Суоменліна також є кілька музеїв, туристичний центр і навіть житлові будинки - острова вважаються одним з районів Гельсінкі. Все це разом внесено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Церква Темппеліаукіо

Гельсінська Темппеліаукіо, або Церква в скелі - мабуть, одна з найоригінальніших церков в світі Гельсінська Темппеліаукіо, або Церква в скелі - мабуть, одна з найоригінальніших церков в світі. Вона дійсно вирубана прямо в скелі, яка в цьому місці (на Храмовій площі) виходить на поверхню. Світло у внутрішнє приміщення церкви проникає через величезне вікно, що оперізує все підстава купола. Проект виявився дуже вдалим також і в плані акустики: вона в Темппеліаукіо настільки хороша, що тут часто проводяться концерти класичної музики, і не тільки. У 2006 році тут вперше в країні пройшла «металева меса» - християнські співи виконувалися під акомпанемент хард-року. Для більш традиційних випадків в церкві встановлено орган, що складається з 43 труб. Темппеліаукіо входить в число найбільш відвідуваних визначних пам'яток Гельсінкі.

площа Сенаатінторі

Місце державного значення, самє тут, в Будівлі Сенату, засідає фінській уряд Місце державного значення, самє тут, в Будівлі Сенату, засідає фінській уряд. Тут же розташовується головна Університетська бібліотека, вхід куди Відкритий для всіх бажаючих. Але головний видовища на площади є білосніжній Лютеранська кафедральний собор Туоміокіркко, Зведений архітектором Енгель. П'ять круглих куполів, статуї 12 апостолів і сходинки до Собору відсилають до Ісаакієвському собору в Петербурзі. У центрі площі встановлено пам'ятник Олександру II, в знак подяки фінів за легалізацію фінської мови. Сьогодні площа Сенаатінторі - головне місце проведення всіх свят, концертів та міських заходів, а також місце збору фінської молоді та туристів

Гельсінкі: піший маршрут по північній столиці Європи

Гельсінкі можна вважати, напевно, ідеальним містом для туристів, оскільки всі туристичні об'єкти тут знаходяться в крокової доступності, а розвинена система вітчизняного транспорту дозволить заощадити сили і час у разі втоми. У нашій статті ми наводимо цікавий піший маршрут по Гельсінкі, який допоможе з найменшою витратою зусиль отримати враження від столиці Суомі.

1 Перша точка нашого маршруту по Гельсінкі - бульвар Еспланді, «особа» міста, як, наприклад, Монмартр в Парижі або Москва з Арбатом. Не піддавайтеся метушні, почніть подорож в спокійному темпі - ви ж в північній столиці. На відгалужується від бульвару вулицях можна знайти масу примітних кафе, де можна буде підкріпитися або випити кави.

2 Обов'язково прогуляйтеся до Ринкової площі (Кауппаторі), де кожен день жваво йде торгівля. Тут можна придбати брусничне варення, рибу, овочі, фрукти, сувеніри, хутра, в'язані речі і незвичайний фінський хенд-мейд, якого ви не знайдете в Росії.

3 Далі ми проїдемо на вулицю Софіанкату, 4 (Sofiankatu, 4), де знаходиться музей міста Гельсінкі. Вхід в музей вільний. До музею також відноситься кінотеатр Kino Engel, де щодня демонструються картини за фінською тематиці. А сама вулиця Софіанкату є історичним музеєм, що демонструє історію будівництва гельсінкських вулиць і вуличного обладнання.

4 Продовжимо шлях з «візитної картки» Гельсінкі - Сенатській площі (Senaatintori) в центрі міста. Площа була побудована після приєднання Фінляндії до Росії, тому в центрі площі красується пам'ятник російському імператорові Олександру II, який свого часу дарував фінському мові статус державної і ввів в обіг фінську марку. Прикрашає площу також білосніжний Кафедральний собор, спочатку звався Миколаївським в знак поваги до Миколи II. Дах собору прикрашена фігурами 12 апостолів, а всередині стоять статуї Мартіна Лютера, Філіппа Меланхтона і Мікаеля Агріколи. Зараз Собор вважається головною святинею міста і країни, тут проводяться богослужіння для Університету Гельсінкі і Парламенту, а також вибір і коронація Королеви Лючії - однієї з найкрасивіших фінських щорічних традицій. Ще одне з найкрасивіших будівель Сенатській площі - будівля Державної ради і місце засідання уряду країни.

Якщо дивитися зі сходів Кафедрального собору, праворуч можна побачити будівлю Гельсінського Університету, фасадна частина якого повторює обриси будівлі Держради. Разом з собором прилеглі будівлі утворюють цілісну архітектурну композицію, в найчистішому неокласичному стилі.



5 Гельсінкі - неквапливий місто, види якого добре проглядаються з транспорту - тому далі ми пропонуємо на трамваї дістатися до відомої пам'ятки - Церкви в скелі, де можна буде послухати справжній орган. Під час служби туристичні візити до церкви заборонені, але якщо домовитися з поступливими співробітниками, можливо, ви станете винятком - люди в Гельсінкі дружелюбно ставляться до бажання «доторкнутися до великого».

6 Далі тримайте шлях на вулицю Menchelingatan, рухаючись по ній, ви опинитеся в Парку Яна Сібеліуса, присвяченому відомому фінському композиторові і улюбленцю народних сердець. Крім радують око пейзажів тут можна знайти пам'ятник знаменитому культурному діячеві, споруджений в 1967 році. Монумент являє собою запам'ятовується конструкцію в дусі абстракціонізму, зроблену з 580 металевих труб. Багатьом туристам він навіює асоціації з органом, деревом або незвичайним фонтаном. Згідно ж задумом творців, виріб уособлює вплив природи на творчість Сібеліуса. Прихильники і фанати були вкрай обурені відсутністю лику фінського композитора на пам'ятнику, тому пізніше в композицію довелося додати традиційну скульптуру творця. Кажуть, що коли в Гельсінкі дме сильний вітер, труби пам'ятника видають мелодію на певний манер.

7 Звідси ходять кораблики до музейного комплексу (а раніше - справжньою оборонної фортеці) Суоменлинна. На відвідування Суоменліна можна виділити і окремий день - тоді ви зможете переправитися по всіх островах, досліджувати стіни комплексу і відвідати виставки музею, і навіть скупатися в морі. Але на побіжний огляд вистачить і кількох годин.

8 По поверненню з фортеці на вулиці Kauppatori в парку Еспланада Вас чекає ще один символ Гельсінкі - Хавіс Аманда. Це - фонтан з фігурою оголеної дівчини, один із символів Гельсінкі. У перекладі зі шведського назва пам'ятника звучить як «морська німфа», адже фігура є уособленням образу молодої жінки, котра виходить з морських хвиль. Деякі також проводять паралель із заснуванням міста Гельсінкі, зобов'язаного своїм народженням близькості моря. Напередодні свята Ваппу 1 травня дотримується щорічна традиція - вдягати на голову Хавіс Аманди студентський головний убір - кашкет.

9 Сам Парк Еспланада - місце зустрічей і «тусовок» місцевих жителів і гостей міста. Тут висаджено липова алея, і в теплу пору року можна провести відмінний затишний вечір, лежачи на галявинах парку.

Час, що залишився можна присвятити шопінгу або вечері в одному із затишних ресторанчиків з фінської національною кухнею.

Розваги в Гельсінкі

Зоопарк Коркеасаарі в Гельсінкі - найбільший зоопарк світу, розташований на Півночі. Зараз це - одне з найпопулярніших місць для відпочинку в Гельсінкі. Живуть тут тварини розділені за географічним принципом: Тропічні, Степові і пустельні, лісові і гірські. Загальна кількість різновидів тварин перевищує 200 особин, а рослин більш 1000. Зоопарк розташований на островах і займає площу понад 12 гектарів.

Влітку до зоопарку від Гельсінкі можна дістатися поромом або річковим трамваєм

Час роботи:

травня по вересень з 10:00 до 20:00, з жовтня по лютий з 10:00 до 16:00, з березня по квітень - 10:00 - 18:00.

Адреса: Коркеасаарі, Гельсінкі.

Національний музей Фінляндії - величезна експозиція, яка розповідає про історію держави і фінляндських земель. Музей розділений на п'ять відділів: Скарби, Передісторія Фінляндії, Царство, Земля і її люди, Минуле століття. Будівля Національного музею побудовано відповідно до спеціальної задумом і стилізовано під середньовічні церкви і замки Фінляндії архітекторами Германом Джезелліусом, Армас Ліндгреном в 1905-1910г.

Час роботи:

Вт-Ср 11: 00-18: 00

Чт-Нд 11: 00-16: 00

Пн - вихідний

Адреса: 00101, Гельсінкі, Mannerheimintie 34

Аквапарк "Серена '' - розташований в Еспоо і пропонує величезний спектр розваг для всієї родини. Вважається найбільшим в Європі аквапарком, круглий рік з тропічним кліматом і теплою водою всередині. Великий басейн з хвилями, водоспади, цікаві гірки, джакузі і сауни гарантують вражаючий відпочинок навіть взимку.

Як дістатися: До аквапарку можна легко дістатися на автомобілі або на автобусі 339 (платформа 43) з центру Гельсінкі.

Години роботи: Аквапарк відкритий з 11 до 20 годин круглий рік.

Вартість відвідування: Весь день з 11 до 20 годин 15 євро, вечірній квиток з 16 до 20 годин 11 євро. Дітям до 4 років вхід безкоштовний.

Що люблять фіни: сауну, кава, оперу, традиції, «Північну ходьбу», спортивний стиль в одязі, рок-музику

Що не люблять фіни: дарувати квіти, суєту, гостей без запрошення

Де поїсти в Гельсінкі

Фінська кухня - унікальна, насичена і воістину незвичайна. Багато мандрівники, прибувши сюди, стверджують, що таких страв вони не бачили ніде. Унікальність фінської кухні - в базовому наборі інгредієнтів, «поєднанні непоєднуваного» (наприклад, риби з м'ясом) і варіння / розпарювання / вимочування в якості основного дії з продуктами. Молоко і масло тут використовують практично в кожній страві, жарку практично не використовують, а основними продуктами є, звичайно ж, «дари моря».

Фінський суп лохікейтто (lohikeitto) - навариста юшка з лосося з вершками.

Фінський пиріг калакукко - одне з найпопулярніших страв фінської кухні, рибний пиріг з житнього борошна. Батьківщиною страви є Північна Карелія. Пиріжки мають забавну форму домашніх тапочок і являють собою корочку, заповнену фаршем з салаки, ряпушки або окуня.

Граавілохі (graavilohi) і граавікірьелохі (граавікірьелохі) - лосось і райдужна форель, солоні у власному соку. Знайдуться в меню будь-якого фінського ресторану.

Смажена оленина поронпайсті (poronpaisti) - одна з родзинок фінської кухні. Її подають з картопляним пюре і журавлинним соусом. Не менш цікаве блюдо - поронкярістюс (poronkäristys) являє собою тонкі скибочки тушкованої оленини. Фінський пудинг мяммі (mämmi) - солодкий і дуже ситний десерт, подається з вершками і цукром.

Лапландский сир Leipajuusto з морошкою - з вигляду нагадує підгорілі млинці, але має дуже ніжним молочно-вершковим смаком. Продається в супермаркетах в нарізці або в вакуумі, в поєднанні з морошковим джемом. Цей сир - національна гордість Фінляндії.

Напій глёггі (Gloggi) на основі соку. Буває алкогольним, з додаванням вина, і безалкогольним, але в обох випадках робиться з додаванням прянощів (імбир, кориця). Вживається в гарячому вигляді.

Віза до Фінляндії

Фінляндія входить в список країн-учасниць Шенгенської угоди, а значить, вирушаючи в країну, можна шляхом заглянути і в сусідні. Оформити візу для відвідування Фінляндії можна в консульствах на території РФ і в спеціально створених візових центрах. Серед особливих вимог для подачі візи - неодмінна заповнення анкети в електронному вигляді. До візі повинна бути додана туристична страховка, оформлена в одному з акредитованих Посольством Фінляндії агентств і діюча на весь термін передбачуваної поїздки. Термін оформлення візи - 6-9 робочих днів. Однак бувають і затримки в разі сильної завантаженості консульства.

Консульський збір

Вартість оформлення візи до Фінляндії єдина - € 35. Квитанція для оплати збору видається при подачі документів, оплатити можна на касі в візовому центрі або в Нордеа-банку. У візових центрах додатково потрібно оплатити € 25 за сервісне обслуговування.

Від оплати консульського збору звільняються:

• діти, вписані в паспорт батьків;

• школярі, студенти вищих навчальних закладів, аспіранти та супроводжуючі їх * викладачі (мета поїздки яких - обов'язково навчання);

• близькі родичі громадян держав Європейського Союзу;

• близькі родичі громадян РФ, які проживають на законних підставах в Фінляндії.

Вимоги до документів для оформлення візи до Фінляндії:

• Закордонний паспорт (термін дії - не менше 3 місяців з дати закінчення поїздки);

• Страхове свідоцтво з покриттям на суму € 30000;

• 1 кольорове фото (без куточка, на світло-сірому тлі, розміром 36х47 мм, зображення голови повинне бути 25 мм х 35 мм);

• Заповнена он-лайн-анкета в 2-х примірниках;

• Підтвердження броні готелю на весь термін поїздки;

• Авіаквитки в обидва боки (або онлайн-квитанція);

• Старий закордонний паспорт (якщо в ньому є шенгенські візи за останні 3 роки).

Довідка з роботи із зазначенням доходу, виписка з банківського рахунку - ці документи залишаються необов'язковими, але консульство має право їх вимагати. Якщо ви їдете на запрошення і маєте гарантії спонсора, їх необхідно надати при подачі заяви на візу. Особам, які перебувають у шлюбі, але мають різні прізвища, потрібно копія свідоцтва про шлюб. Особам, які не мають постійної реєстрації в місті подачі заяви, потрібна довідка з місця роботи або тимчасова реєстрація.

Дітям до 18 років потрібно ксерокопію свідоцтва про народження, а також довіреність на виїзд з дитиною від другого або обох батьків (якщо дитина подорожує з одним з батьків або сторонніми особами). Оригінал довіреності береться на Якщо дитині виповнилося 14 років, до свідоцтва потрібна ще копія закордонного паспорта та окрема анкета.

Перед відвідуванням потрібно записатися на подачу заяви на сайті візових центрів або за телефонами.

Посольства, консульства та візові центри Фінляндії в Росії:

Посольство Фінляндії в Москві

адреса: 119034, г. Москва, Кропоткинский провулок, 15-17

телефон / факс: (495) 787-41-78, (499) 255-33-80

[email protected], візові питання - [email protected]

Генеральне консульство Фінляндії в Санкт-Петербурзі

адреса: 191028, м.Санкт-Петербург, Преображенська пл., 4

телефон / факс: (812) 331-76-00, 331-76-01, про підтвердження віз - (812) 331-76-03 (з 10:00 до 12:00 години), про отримання дозволів на перебування - ( 812) 331-76-00 (з 9:00 до 10:00 годин)

[email protected], візові питання - [email protected]

Петрозаводське відділення Генерального консульства Фінляндії в Санкт-Петербурзі:

адреса: 185035, м Петрозаводськ, вул. Пушкінська, 15

телефон / факс: (8142) 555-025, про підтвердження віз (з 10:00 до 12:00 години), про отримання дозволів на перебування (9:00 до 10:00 годин)

[email protected]

Мурманське відділення Генерального консульства Фінляндії в Санкт-Петербурзі:

Адреса: 183025, м Мурманськ, вул. Карла Маркса, 25а

телефон / факс: (8152) 445-382, 448-341

[email protected]

Візовий центр Фінляндії в Москві:

адреса: вул. Каланчевская, д.13

телефон: (495) 662-87-39

Візовий центр Фінляндії в Санкт-Петербурзі:

адреса: вул. вул. Придворна, 21/5 (на розі з вул. Марата, 5).

телефон: 8 (812) 309-28-89

[email protected]

Об'єднаний Візового Центру в Казані:

адреса: 420111 м Казань, Вахитовский район, вул. Тазі Гіззата, будинок 4

Об'єднаний Візового Центру в Екатерінбургe:

адреса: 620026, г. Екатеринбург, ул. Куйбишева, 44, 2 поверх (вхід з вулиці Бєлінського)

Об'єднаний Візового Центру в Новосибірську:

адреса: 630132, м Новосибірськ, вул. Сибірська, д. 57

Об'єднаний Візового Центру в Ростові-на-Дону:

адреса: 344018, г. Ростов-на-Дону, пров. Семашко, д. 117 Г

Об'єднаний Візового Центру в Нижньому Новгороді:

адреса: 603006, м Нижній Новгород, вул. Ошарская, д. 16

Об'єднаний Візовий Центр у Владивостоці:

адреса: 690091, г. Владивосток, Океанський пр-т, д. 17, оф. 601, 6 поверх

телефон: (423) 265-25-47

Жителі Калінінграда і Калінінградської області можуть оформити фінські шенгенські візи у Генеральному консульстві Литви в Калінінграді (за особистої присутності заявника при подачі і отриманні документів).

Новости