Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

На ринку праці України почався дефіцит працівників готельного бізнесу

  1. Фахівці готельєри зараз дуже затребувані
  2. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  3. Хто може стати отельером
  4. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  5. Поради профі
  6. АВТОР:
  7. Орфографічна помилка в тексті:

16 вересня 2018, 00:19 Переглядів:

Фахівці готельєри зараз дуже затребувані

16 вересня 2018, 00:19 Переглядів:   Фахівці готельєри зараз дуже затребувані   Штат

Штат. Щоб стати хорошим отельером, важливо попрацювати і в відділі бронювання, і покоївки. Фото: Сергій Ревера

Готельєри - це вища кар'єрна сходинка в готельному бізнесі. Адміністратори, менеджери, керівники. Ті, від кого залежить, як солодко гостю буде спати і есться в готелі. Професія з широким набором обов'язків і знань, про які в книжці не прочитаєш. І дуже перспективна: за словами наших експертів, готелі в Україні ще будуть і будуть відкриватися, а дефіцит кадрів уже спостерігається. Кого-то веде закордон, хтось із претендентів просто не володіє навичками і особистими якостями для роботи з гостями. Ми дізналися, що треба вміти і яким бути, щоб зробити кар'єру в готелі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Де вчать працювати в готелях

Є кілька вузів з профільними факультетами або кафедрами "Туризм", "Готельно-ресторанний бізнес". Наприклад, можна звернутися до Київського університету туризму, економіки і права, Київський національний торгово-економічний університет, Київський національний університет культури і мистецтв та Національний університет харчових технологій.

"Плюс навчання в вузі в тому, що ще під час неї можна почати стажуватися в готелі і зануритися в готельну середу раніше", - вважає Олена Кузьменко, директор департаменту продажів готелю Mercure Kyiv Congress.

Для тих, хто в студенти не прагне, є курси адміністратора готелю, керуючого готельно-ресторанним бізнесом. У програмі навчання зазвичай економіка готельного бізнесу, адміністрування в сфері послуг і основи реклами. Тут детально зупиняться на нюансах: як складати договори, складати плани розміщення і прибуття клієнтів і навіть видавати ключі. А також навчать актуальним правилам ділового етикету, не робити помилок при проведенні промоакцій, самовмотивований і дотримуватися закону про права споживача. У школі готельного бізнесу зазвичай викладають практики профі управлінського консалтингу, а дати навчання і модульну програму можна вибирати під свій графік. Залежно від того, новачок ви або хочете підвищити кваліфікацію, тривалість навчання в середньому становить від 80 до 160 академічних годин. Вартість - от 4500 грн до 8000-9000 грн за курс. Після закінчення вручають диплом і часто - список відкритих вакансій. Деяких випускників відразу рекомендують на роботу в готелі.

"З мого досвіду, освіту великої ролі не грає. Воно вітається, але диплом не запорука успіху. Важливо проявити себе", - ділиться Олена Кузьменко.

"Диплом про вищу освіту не гарантує глибинних знань. Багато в чому це пов'язано із застарілою навчальною програмою. Сфера гостинності динамічно змінюється, впроваджує нові стандарти та інноваційні технології, а система освіти не в змозі настільки швидко оновлюватися", - говорить Інна Князєва, менеджер з розвитку і навчання персоналу готелю Hilton Kyiv.

А ось знання іноземних мов - майже гарантований пропуск в готельний світ. Англійська, за словами Князєвої, незмінно актуальне. Німецька, французька, іспанська хоча б трохи - дуже бажані.

"Дуже перспективний ринок - Китай. Китайці активно подорожують, але не всі володіють англійською. І якщо в готелі є хто говорить китайською, це великий плюс", - говорить Олена.

Хто може стати отельером

Треба вміти працювати в команді, проявляти активну життєву позицію і не лякатися динамічного ритму роботи.

"Цінується бажання допомагати гостям у вирішенні проблем, робити для готелю більше, ніж прописано в посадовій інструкції, - говорить Кузьменко.

Ідеальний кандидат - той, хто зможе рости над собою і підвищувати рівень сервісу взагалі.

"Співробітник повинен вміти приймати рішення незалежно від посади, навіть якщо менеджера немає поруч, - каже Інна Князєва. - У наших готелях працює програма Operational Еxcellence - зворотний зв'язок співробітників. Якщо покоївка знає, як краще укомплектувати свою робочу візок, щоб економити час і зусилля , - її думку врахують і внесуть зміни для всієї команди ".

Грає роль і зовнішність.

"Точніше, відповідність внутрішнім стандартам і охайність, - каже Олена Кузьменко. - Хоча прогрес завдав удар по консерватизму: якщо тату і пірсинг вписуються в концепцію, вони навіть вітаються (частіше в ресторанних службах). Буває, готелі набирають тільки колоритні типажі людей. Але співробітникам фронт-офісу все ж треба стежити за зачісками і мейкапом ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Великі навантаження і зарплати

Треба бути на зв'язку 24/7, відповідати на дзвінки у вихідні та під час відпустки, оперативно вирішувати непередбачені проблеми.

"Трапляються накладки, збої в логістиці, зміна планів цілих груп туристів, - перераховує Кузьменко. - Наприклад, за пару днів до заходу дізналися про участь в ньому президента: терміново, за два дні, проходили перевірки і утрясали формальності".

У цій сфері висока плинність кадрів, зізнається вона: відсіваються ті, кому не підходить такий стиль життя. Для співробітників періодично проводять семінари, тімбілдинги, налаштовують команду на потрібний лад, виховують ставлення до роботи. Але якщо немає задатків - людина науку не сприйме.

"А особисто я люблю роботу за те, що кожен новий день не схожий на попередній. Багато нових людей, сама атмосфера святкова".

"На тренінгах для співробітників я часто говорю: якщо в перші два місяці роботи ви закохуєтеся в цей бізнес, вам буде легше розвивати кар'єру в сфері гостинності", - говорить Інна Князєва.

До речі, теза про те, що клієнт завжди правий, за її словами, не завжди вірний: якщо гість помиляється, менеджмент готелю відкрито заявить йому про це. Але зробить все можливе, щоб він залишився задоволений.

Адміністраторам готелів в Києві в залежності від рангу закладу сьогодні пропонують від 6-7 до 13 тис. Грн. В середньому по ринку співробітник фронт-офісу може розраховувати на 10-12 тис. Грн (з чайовими). Зарплати менеджерів дуже різняться. Впливають статусність готелю і обсяг роботи - схожі посади в двох різних готелях можуть приховувати різний набір обов'язків і навантаження. В середньому це близько 1000 доларів.

Ринок фахівцями далеко не насичений.

"Ми шукаємо людей на лінійні посади по місяцю, а потім ще треба їх вчити під свій формат, - розповідає Кузьменко. - Готового співробітника отримуємо не раніше, ніж через півроку".

А адже це сфера, де, за її словами, можна дуже швидко (порівняно з іншими галузями) вибудувати кар'єру від рядового співробітника до керівника.

"Керівником стають за 10-15 років, а керівником відділу - за 4-5 років", - говорить вона.

Досвідченого отельера з руками і ногами заберуть на будь-яку адмінработу, в туризм, на роботу "з людьми" і документами. Завжди є можливість перейти на роботу в загранотель своєї мережі.

"Досить моніторити вакансії і заявити начальству про бажання переїхати, - каже Олена Кузьменко. - Правда, перехід буде на сходинку нижче - з менеджерської позиції запропонують на ресепшен, наприклад".

Поради профі

"Бажано проходити стажування та практики ще студентом, - вважає Олена Кузьменко. - Починати з лінійних позицій обов'язково, навіть якщо вчишся на менеджера: відразу на начальника не візьмуть. Треба пройти фронт-офіс, відділ бронювання, навіть офіціантом попрацювати або покоївки хоча б 3 -4 місяці - щоб відчути специфіку роботи. У кріслі керівника ці знання допомагають оптимізувати роботу, комунікувати з іншими відділами ".

"На початку кар'єри мені пощастило за два роки ознайомитися з роботою департаментів прийому і розміщення, СПА, служби охорони, хаузкіпінга, інженерного відділу, за адміністрування яких відповідала. Це колосальний досвід, який допомагає і в адміністративних завданнях", - розповідає Інна Князєва.

Завжди будьте напоготові і стежте за новинками: принципи роботи в сфері постійно змінюються.

"Так, сьогодні недостатньо просто надати номер і сніданок, нехай навіть якісно, ​​- каже Олена Кузьменко. - Чи актуальна персоналізація. Треба готуватися до приїзду гостя, намагатися дізнатися про нього більше, щоб привітати оригінальним подарунком з днем ​​народження або річницею".

Навіть тренінги проводяться по цій темі - як шукати зачіпки і придумувати приємні сюрпризи.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Хто такі готельєри і як вони заробляють близько 1000 доларів на місяць в Україні". інші бізнес новини дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Тетяна Негода

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Новости