Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Храм Ада і Раю в Паттайя: відгуки, фото, маршрут

  1. скульптурний храм
  2. пекельні замальовки
  3. Як дістатися

У 40 км від відомого таїландського курорту Паттайя знаходиться курортне містечко Банг Саен, головною визначною пам'яткою якого є - Wang Saen Suk Hell або Храм Ада і Раю.

В саду при буддистському монастирі представлені численні скульптурні композиції, що ілюструють посмертні долі грішників і праведників.

скульптурний храм

Що буде після смерті? Немає людини будь-якого віросповідання і культури, якого не цікавив би це вічне питання. Всі релігії проповідують концепцію посмертного покарання грішників. Наочною скульптурної ілюстрацією буддистського пекла і є це дуже своєрідне місце.

«Ласкаво просимо в пекло!» - така підбадьорлива напис вітає відвідувачів при вході. До неї варто поставитися серйозно, оскільки видовище, яке можна буде побачити, може вивести з душевної рівноваги надмірно вразливих людей. Храм Ада і Раю поділений на 2 нерівні частини, причому 80% території відведено під ад.

З таїландського повір'ям, пожертвування, зроблені в пекельному саду, здатні відвернути нещастя. Гроші потрібно опускати в дірочку в животі скульптури біля входу в сад. Число пожертвуваних батів повинна дорівнювати сумі останніх 2 цифр року народження і віку в роках. Вплинути на власну карму можна і добрими справами безпосередньо в саду. Для цього можна купити і випустити на волю пташок або погодувати в ставку риб і черепах.

Початок експозиції умиротворяє. Туристи бачать скульптурні зображення, що відображають життєвий шлях Будди, його діяння, спілкування з учнями і тваринами. Інші композиції показують праведників, медитують або гуляють в райському саду під добрим поглядом Будди.

Вони витримали його посмертний суд і насолоджуються вічним блаженством. Одна з композицій якраз показує двох людей на суді. Потім на підході до пекла слід алея з зображеннями тварин року згідно з китайським календарем, і скульптури, що докоряють недотримання простих життєвих правил.

пекельні замальовки

Інша частина храму показує натуралістичні сцени загробних мук буддистських грішників в пеклі. Потрібно віддати належне творцям скульптур - вони дійсно вражають і лякають. Фігури виглядають гротескно, що дещо пом'якшує негативні емоції. Проте, отримана емоційний струс назавжди відкладається в пам'яті і здатна вплинути на подальші вчинки побували тут людей. В першу чергу це відноситься до тайцам.

У центрі рукотворного пекла знаходяться гігантські схудлі фігури чоловіка і жінки з змученими особами і величезними мовами. Напис поруч закликає не піддаватися диявольським спокусам і робити жертвопринесення для очищення від гріхів.

Поруч з ними - котел з Варя в ньому грішниками. Композиції навколо наочно показують, яке саме покарання чекає грішників після смерті. Мова йде не тільки про тайцях - адже пояснюючі написи продубльовані і англійською.

Нутрощі вбивць будуть виклювати птахами. Тіла серійних вбивць будуть розрубані на частини. Злодіям відрубають кисті рук, а п'яницям заллють в глотки киплячий свинець. За неповагу до старших ламають хребет. У лихослів'я виривають гортань.

Незавидна посмертні долі порушників традиційних моральних заповідей. Перелюбників змусять лазити вгору-вниз по дереву з гострими шипами. Зверху їх поїсть ворони, а знизу - колоти піками. Живіт жінок, які вживали протизаплідні засоби, стискають залізним пресом.

Згвалтування і аборти караються колом в статеві органи. Особа трансвеститів після смерті виявиться на пупку. За буддистської віри, грішники після смерті перетворюються в різних тварин відповідно до їх гріха. Шахраї стануть жабами, хабарники - свинями, хулігани - крокодилами. Осквернителі природи будуть козлами, торговці наркотиками - коровами, а палії перетворяться в змій.

Як дістатися

У Банг Саен можна приїхати, найнявши компанією в Паттайя місцеву маршрутку-мінібас. Інший варіант - на автобусі, наступного в Бангкок , Доїхати до траси Сукхумвіт. Потім, заплативши 2 $, сісти в маршрутку до Банг Саена. Потрапити сюди з Бангкока можна на автобусі, що відходить від метростанції Victory Monument.

Час в дорозі - півтори години, вартість - $ 3. Заможні мандрівники можуть скористатися й послугами таксі. Вартість проїзду від Паттайї - $ 14, а від Бангкока - $ 28. На околиці Банг Саена є банерний покажчик до храму. Орієнтиром служить і зелено-жовта дах монастиря. Можна запитати дорогу і у місцевих жителів.

Основні відвідувачі храму - тайці. Особливо багато їх по суботах і неділях. Фаранг (так тайці називають іноземців), які не люблять метушні, краще побувати тут в будні. Храм працює до 18:00. Вхід безкоштовний.

Новости