Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Шрі Ланка. Як поживають остров'яни зараз? Сім'я і касти

  1. сім'я
  2. касти

І які тільки легенди не пов'язані з цим островом: і Адам тут нібито був (є Адамов пік), і Будда зупинявся на шляху до раю, і жив в своєму королівстві один з головних епічних героїв давньоіндійського епосу «Рамаяна».

Швидко і безперешкодно проник на острів буддизм. Його привнесли монахи з Індії, а місцева знать охоче прийняла нову релігію. Навіть сингальский мову (сам по собі - індоєвропейський) підпав під вплив стародавньої мови пали, на якому написано більшість канонічних буддійських текстів.

Буддистам не можна вбивати (а також красти, брехати і багато іншого) Буддистам не можна вбивати (а також красти, брехати і багато іншого). При цьому вони їдять все (м'ясне в тому числі), легка злочинність в містах є (можуть обікрасти). Але все ж заборона на вбивство видно навіть у відношенні до всього живого - це основна заповідь. Тому в країні величезна кількість національних парків (в тому числі - найдавніших). Бурундуки в незліченній кількості бігають по вулицях і приміщень, забираються в тарілки, нахабно пожирають їжу - їх не чіпають.

Індуїстів в центрі і на півдні країни трохи, тому бродячі   священні корови   зустрічаються рідко Індуїстів в центрі і на півдні країни трохи, тому бродячі священні корови зустрічаються рідко. Але зустрічаються. Буддистам не можна пити і курити. Переважна більшість населення не п'є і не курить.

Шрі-Ланку цілком можна назвати островом освічених людей - друге місце за рівнем освіти в Азії після Японії! У містах роздільне навчання дівчаток і хлопчиків - теж спадщина англійців. У селах таких умов немає, тому навчання в школах може бути спільним. Також спільне навчання може бути в окремих приватних школах для багатих.

Але в цілому освіту все безкоштовне, в тому числі і вища Але в цілому освіту все безкоштовне, в тому числі і вища. Крім того, безкоштовні підручники і матеріал для шкільної форми. Дуже симпатична шкільна форма у дівчаток - коротке біле плаття, що в умовах вкрай брудних міст (якщо чесно) змушує зробити припущення, що шкільну форму стирають кожен день. Інакше - неможливо.

Обов'язковою же для всіх є 8-річка. Закінчив школу з гарними оцінками може вступити до вищого навчального закладу без іспитів. Освіта на острові - світське, але школи різні, в залежності від релігії. 93% населення - грамотні, що для Азії дуже високий показник.

Всі ланкійці знають свою рідну мову, розуміють мову інших жителів, звичайно ж, все прекрасно говорять по-англійськи Всі ланкійці знають свою рідну мову, розуміють мову інших жителів, звичайно ж, все прекрасно говорять по-англійськи. Це теж спадщина англійців.

Медицина - також безкоштовна. Тобто вся цейлонська медицина ділиться на 3 частини. Офіційна безкоштовна європейська, платна дорога європейська і аюрведическая. Платних госпіталів дуже багато, особливо в Коломбо - цілий житловий район, але все без винятку можуть розраховувати на кваліфіковану безкоштовну медичну допомогу. У старовинну аюрведу люди вірять, звертаються до неї постійно.

Середня тривалість життя в Шрі-Ланці - для Азії дуже висока: 72 роки для чоловіків, 76 років для жінок, що для країни з низьким рівнем доходу населення теж чимало. Ситуація в цьому відношенні незрівнянно краще, ніж в Росії.

сім'я

Шрі-ланкійський суспільство, безумовно, зберігає багато рис так званого традиційного суспільства з усіма його плюсами і мінусами. Досить сказати, що мого питання про дошлюбні стосунки навіть відразу не зрозуміли. Не прийнято, соромно, як можна. Хоча в гірських районах країни існувало більшу різноманітність форм шлюбних відносин.

Шлюби міцні, хоча зрідка бувають і розлучення. Наречена приносить в будинок жениха придане, в залежності від стану своєї сім'ї. Жінок трохи більше, ніж чоловіків, шлюби відбуваються або через кохання (рідше), або за домовленістю батьків. Раса, каста, гороскопи, фінанси - все має значення. Особливо важливі гороскопи - без них взагалі нічого не трапляється.

Дітей в містах доводиться в середньому по двоє на сім'ю, в селах більше. Літні батьки, крім пенсії від держави (якщо вони працювали на держслужбі, інші не отримують), користуються підтримкою дорослих працюючих дітей. При цьому середня зарплата в містах - близько 200 доларів на місяць.

Роль жінки в родині велика. За традицією вона «сидить» вдома, хоча чомусь жінки зустрічаються майже на всіх роботах. Це знову «спадщина англійців». Жінки є і серед парламентаріїв (тричі прем'єр-міністр, при якій країна була прийнята в ООН - жінка), і навіть була жінка-президент. Але при цьому працюють ланкійські жінки в національному одязі - сарі, це і є їх офіційний дрес-код.

Міські чоловіки в більшості своїй одягнені в штани, але зустрічаються і чоловіки в саронгах Міські чоловіки в більшості своїй одягнені в штани, але зустрічаються і чоловіки в саронгах.

касти

Шрі-Ланка - сільськогосподарська країна. Чай, спеції - основне джерело імпорту, знамениті і місцеві дорогоцінні камені, особливо сапфіри. Незважаючи на те, що країна острівна - риба в два рази дорожче м'яса.

Кастовість в селах зберігається. Цікаво, що «високими» кастами вважаються, наприклад, селяни і гончарі, а ось рибалки, танцюристи, м'ясники, барабанщики, цирульники - «низькі» касти. Між собою касти не перетинаються, зберігаючи генетичну замкнутість. У великих містах ситуація вже інша. Але в цілому, розподіл на касти зберігається, всього каст 25. Але оскільки країна сільськогосподарська, половина населення ставиться в вищої касти (землероби).

Безробіття на острові існує, але не в катастрофічних масштабах. При бажанні знайти робоче місце не так складно. Працюють п'ять днів на тиждень, субота та неділя - неробочі дні. Незвичайні для нас неробочі дні - це дні повного місяця (Пойя). Оскільки ці дні були вкрай важливі для самого Будди, то і в Шрі-Ланці вони призначені для медитацій населення. А також - для великих свят.

Кожне повний місяць має свою назву і зміст. Наприклад, Повний місяць Весак (в травні) - це день народження, прозріння і смерті Будди (саме так - одночасно). Повний місяць Есала Перахера (серпень) - на честь першої проповіді Будди. В цей день в храмі Зуба Будди виносять священну реліквію - зуб. Січневе повний місяць дурут - вшановується перші відвідини Шрі-Ланки Буддою, це теж дуже великий і барвисте свято.

Досить цікаві інші свята в Шрі-Ланці. Крім основних - Дня незалежності та Дня республіки, а також релігійних буддистських, існують і інші. Наприклад, новий рік настає і у сингалов, і у тамілів 14 квітня, але відзначають вони його окремо один від одного і по-різному. Загальна - це те, що нікому не можна ні працювати, ні їсти. А з настанням нового року вже готують Кірібаті (рис на кокосовому молоці) і святкують. Є й інші свята - Таміла (в січні - на честь бога Сонця), традиційні мусульманські і християнські.

Двадцять мільйонів жителів острова проживають скупчено в основних містах і сільськогосподарських районах. Багато молодих чоловіків прагнуть служити в армії - вона професійна, строкового призову немає. Платять в армії непогано. Військовим доводиться зараз охороняти все численні культурні та релігійні пам'ятки, про що можна прочитати в наступний раз .

Новости