Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Сорти винограду для вина

  1. Сині та червоні сорти
  2. білі сорти

Від різновиди винограду і його географічного походження, безпосередньо залежать органолептичні властивості кінцевого продукту: його колір і смак, кількість спиртів і рівень кислотності, а також ароматний букет і тон. На жаль, точна кількість різновиди виноградної культури невідомо, але за загальноприйнятими відомостями їх налічують понад п'ять тисяч. Не можна вважати, що всі вони підходять для використання в винної промисловості. Насправді для приготування цього напою застосовують ягоди трохи більше ніж з 100 технічних сортів, при цьому основних налічується всього близько 30 видів як червоних, так і білих.

Насправді для приготування цього напою застосовують ягоди трохи більше ніж з 100 технічних сортів, при цьому основних налічується всього близько 30 видів як червоних, так і білих

Сині та червоні сорти

Червоне вино роблять, як правило, з синіх або червоних ягід. Цікавою особливістю приготування даного напою є те, що ягоди беруться разом з шкіркою і кісточками. Вони додають напою терпкості і підсилюють яскравість смаку. До популярних червоним сортам відносять такі:

Каберне Совіньон - найбільш популярний виноград червоного сорту. З нього роблять кращі вина довгої витримки, з дуже яскраві і насиченим смаком. Південно-західний регіон Франції під назвою Бордо є його історичною батьківщиною. Для каберне типовим букетом вважається поєднання кави і тютюну, шоколаду, чорносливу, а також присмак чорної смородини.

Для каберне типовим букетом вважається поєднання кави і тютюну, шоколаду, чорносливу, а також присмак чорної смородини

Каберне Франс вважається предком Каберне Совіньона. На відміну від свого нащадка, він має більш ароматний букет і м'який смак, що супроводжується нотками малини і гравію. На жаль Каберне Франс, як правило, використовується в купажах, тому вкрай рідко зустрічаються вина, виготовлені на 100% з Каберне Франс.
Мерло - червоний сорт винограду, незмінний супутник в купажах з каберне. Поєднання сливи і чорносливу, кедра, тютюну, спецій і шоколаду - все це створює непідробний класичний аромат. Густий і теплий колір, значний вміст спирту при невеликій кількості таніну - характерні риси Мерло.

Для неперевершених цінителів бургундських вин, прекрасно підійде Піно Нуар. Продукт з цього винограду виділяється своїм витонченим і тонким смаком. Це вино не є потужним і прямолінійним, в ньому можна почути нотки цілющих трав і різних ягід, йоду, а також мускусу. Серед дегустаторів існує думка, що до розуміння Піно Нуар, безумовно, необхідно прийти.

Санджовезе - відомий на всю Італію виноград червоного сорту, відмінно зарекомендував себе в виноробному краї Тоскана, зокрема, в К'янті, а також Брунелло ді Монтальчіно Санджовезе - відомий на всю Італію виноград червоного сорту, відмінно зарекомендував себе в виноробному краї Тоскана, зокрема, в К'янті, а також Брунелло ді Монтальчіно. Санджовезе, має порівняно високу кислотність і середню насиченість. Ароматний букет є поєднанням пряної вишні, чайної заварки і фіалки, а в смаку превалюють горіхові тони.

Шираз також іменований як Сіра - відомий виноград у французькій долині Рони. З нього отримують теплі густозабарвлені вина, які зберігають в собі велику кількість таніну і яскраві аромат різних ягід, тютюнового аркуша, шоколаду та чорного перцю. Шираз не потребує доповненні з інших сортів правда, в Австралії його часто поєднують в купажах з Каберне Савиньон.

Карменер - не що інше, як візитна картка Чилійського виноробства. Завдяки своїй низькій кислотності, винному виробу властивий солодкуватий присмак. Класичний аромат обумовлений наявністю ноток чорних ягід, сливи і спецій, але в деяких випадках можливо вловити відтінки кави і соєвого соусу. На сьогоднішній день лише Чилі випускає достойні карменер.

Мурведр є важливою складовою, популярного в різних країнах, купажу GSM (Гренаш-сира-Мурведр). Провину, виготовленому з цих ягід, притаманний неординарний аромат м'яса, дичини, легкими нотками ягід і цілющих трав. У чистому вигляді зустрічається досить рідко.

Гренаш - всесвітньо відомий, виноград червоного сорту Гренаш - всесвітньо відомий, виноград червоного сорту. Його теплолюбних обумовлюється хороша переносимість спеки і посухи, при цьому врожайність має високі показники. З нього виробляють як сухі, так і кріплені солодкі вина. Ароматний букет ягід, шкіри, горіхів, спецій і землі, є класичним для вин, виготовлених з Гренаш.

Гордістю США є Зинфандель - сорт, який використовується при виготовленні вина з вираженим ягідним букетом, високою часткою алкоголю і сильними танинами. Вважалося що Зинфандель бере свій початок від італійської разновідностіПрімітіво, але в кінці 20 століття, за допомогою ДНК-аналізу, вченими було встановлено факт приналежності його до ХорватскомуКрлженаку.

білі сорти

Головною відмінністю білих вин від червоних, є, як мінімум те, що їх роблять з ягід відрізняються за кольором і використовують різну методику виробництва винної продукції. Через кілька годин від початку бродіння шкірка видаляється з сусла. Біле вино вважається більш витонченим і витонченим за своїми смаковими показниками. Після закінчення ферментації і очисним процесам, його відразу ж розливається по пляшках. До найбільш затребуваним білим сортам належать:

Шардоне - найпопулярніший у всьому світі виноград білого сорту, іменований також «королем» білих вин. Характерна риса його стилю - це смак і аромат дуба, які чудово гармонують з ним. Відмінною особливістю також вважається його витримка в дубових бочках, що надає вину покращений смак.

Мускат - ймовірно, один з перших сортів, який почали активно культивувати завдяки його сильному і особливому запаху. Мускатні вина, за своїми органолептичними властивостями, характеризуються відтінками квіткових ароматів з нотками чайної троянди, а також гвоздики, і пряним оксамитовим смаком. Мускат вирощується на півдні Франції, Італії, Греції, Португалії, Австралії, США, ПАР і на південному узбережжі Криму.

Совіньон Блан - універсальний сорт винограду, на основі якого створюються білі вина з трав'янистими або фруктовими букетами Совіньон Блан - універсальний сорт винограду, на основі якого створюються білі вина з трав'янистими або фруктовими букетами. Різноманітність ароматів обумовлено часом збору винограду. Ягоди, зібрані на початку дозрівання дають трав'янистий відтінок, відповідно більш пізні плоди дають фруктовий аромат. Це другий за популярністю сорт білого винограду в світі. Совіньон Блан проводиться не тільки у Франції, але також в Аргентині, Чилі, Новій Зеландії, Італії, Каліфорнії, Австралії.

Піно Блан - це мутований з Піно Грі сорт білого винограду. Листя, плоди і грона Піно Блан дуже сильно схожі на Шардоне, тому їх дуже часто плутають між собою. У Франції виноградники Піно Блан розташовані в Ельзасі, де цей сорт змішують, при виготовленні вина, з іншими видами, які мають високу кислотність. В результаті подібної дії народжуються такі види вин, як Жанті або Едельцвікер.

Шенен Блан - найдавніший сорт винограду, що бере свій початок у Франції, в долині Лаури, де його обробляли ще в 9 столітті Шенен Блан - найдавніший сорт винограду, що бере свій початок у Франції, в долині Лаури, де його обробляли ще в 9 столітті. На сьогоднішній день його вирощують в США, а також в ПАР. Не можна сказати, що в цих країнах вина Шенен Блан кращі. Франція займає лідируючу позицію за якістю даного продукту. Цей сорт винограду активно використовують для виготовлення великої кількості вин, оскільки він з легкістю здобуває різні властивості, в залежності від свого географічного положення. Визначальними рисами високоякісного вина Шенен Блан, є квітково-медовий характер спільно з пікантною кислотністю.

Рислінг - класичний вид винограду, входить в число кращих білих сортів. Географічне розміщення виноградних плантацій цілком і повністю впливає на характер вина. Під час росту, Рислінг вбирає в себе все з навколишнього середовища. Ця особливість робить його унікальним! Вино з представленого винограду, має солодкий смак зелених груш і яблук, а так само фруктово-квітковий ароматний букет. Тривале зберігання забезпечується завдяки його високій кислотності.

Семильон - це основа виготовлення білих бордосськіх вин у Франціі.Он широко поширений в Австралії та Чилі. Винам сімейства Семильон властиво десятиліттями розвиватися, перебуваючи закупореними в пляшках, а також відрізнятися неповторним багатим ароматним букетом манго, абрикоса, меду, горіхів, шафрану, груші. Цей виноград чудово поєднується в купажі з Шардоне.

Вино - це дуже специфічний напій, що підлягає вивченню як на рівні теорії, так і на практичному рівні Вино - це дуже специфічний напій, що підлягає вивченню як на рівні теорії, так і на практичному рівні. Не можна стверджувати що червоне вино гірше ніж біле, або навпаки. Вживання цього напою - це ціла культура, що включає в себе величезну кількість істотно важливих дрібних деталей.

Новости