Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Максимізували отримання вітаміну Д від сонця.

  1. Чи була ця сторінка корисною?

Привіт, шановні читачі! Довго не писав нічого, так як часу стало мало і до того ж проблеми тут невеликі намалювалися. Не буду все в подробицях пояснювати. Сьогодні у мене для вас є цікавий пост, з якого ви дізнаєтеся про роль сонця в період активного росту.
Привіт, шановні читачі

Всі ви знаєте, що без вітаміну Д деякі мінерали, такі як кальцій, засвоюються погано. Навіть якщо з їжею ви отримуєте достатню кількість кальцію, але вітаміну Д при цьому не вистачає, то повноцінний розвиток кісток не вийде. В цьому плані ідеальним продуктом багато хто вважає коров'яче молоко. Там відразу і вітамін Д, і кальцій, і ще багато чого корисного для будівництва кісток. Якщо у вас є можливість пити якісне молоко і при цьому воно вам жодним чином не шкодить, відмінно.


Де ще є вітамін Д? Насправді багато де, але, на мій погляд, яєчні жовтки - найоптимальніший харчової джерело вітаміну Д. В ідеалі сирі, але підійдуть і некруто. Я б не став розцінювати жовтки магазинних яєць, як джерело будь-яких вітамінів. Їх треба тонну з'їсти, щоб хоч щось відчути. Тому рекомендую трохи переплачувати за яйця від сільських курей.


Хоча, якщо говорити по часнику, то їжа з вітаміном Д - це якось несерйозно, особливо для людей зі світлою шкірою, яких серед нас більшість. Ну да є, молоко, яйця, риба, риб'ячий жир та інші харчові джерела, але не завжди цього вистачає. Той вітамін Д, який надходить в організм з їжею, часто дає дуже слабкий ефект. Якщо взяти спеціальні добавки, то там також не все гладко і відсоток засвоюваності деяких з них прагне до нуля. Я впевнений, що питання з вітаміном Д може бути вирішене тільки завдяки сонцю. Все інше може тільки на час допомогти підтримати допустимий рівень, але щоб дати тілу істотну порцію цього вітаміну, вам потрібно зіграти. Так часто, як тільки можете.


Ось вам приклад. Двоє моїх друзів зараз живуть в Каліфорнії на березі океану. Там тепло і сонячно кожен день. До цього жили в Петербурзі, де іноді здається, що сонячних днів немає зовсім (абсолютно правдива приказка: «в Греції 300 днів в році світить сонце, а решта 65 днів воно в Пітері»). Так ось після переїзду в Америку один з них набрав 3 кг і витягнувся на пару см, інший за 6 місяців набрав 7 кг маси, і теж трохи підріс. Обидва спортсмени. Вік 24 і 25 років. Щоб ви розуміли, я знаю цих хлопців все своє свідоме життя. Я знаю їх раціон харчування, як свій. Я знаю їх спосіб життя і так далі. Я знаю, що вони роблять зараз і спілкуюся з ними по скайпу майже кожен день. І знаєте що? Я впевнений на 100%, що одним з найголовніших чинників, який вплинув на зміни їх параметрів тіла (в тому числі зростання м'язів, якому так само сприяє вітамін Д) - сприятливий для тіла клімат і сонце. Зрозуміло, що на одній тільки американської їжі можна набрати 5-10 кг легко, але вони харчувалися рівно тим же все той час поки жили в Санкт-Петербурзі і завжди були дуже худими. А зараз підкачалися конкретно.


А зараз підкачалися конкретно

Ми з вами здебільшого ставимося до північних народів. У багатьох світла шкіра і це супер. Особливо пощастило тим, хто не схильний до засмаги, тому що у них вітамін Д синтезується набагато краще. Цим обов'язково треба користуватися.


Як відбувається загар і вироблення організмом вітаміну Д? На шкіру потрапляє сонячне проміння, на них реагує 7-DHC - спеціальна штука, яка входить до складу нашої шкіри і відбувається реакція. Після цієї реакції в кров потрапляє вже готовий вітамін Д, які переміщається в печінку, потім в нирки і далі витрачається на потреби організму (дивіться схему метаболізму вітаміну Д нижче). Якщо знаходитися на сонці занадто довго, то тілом включається захист - мелатонін і шкіра починає темніти. Чим темніше стає шкіра, тим менш ефективно в ній виробляється вітамін Д.


Знаючи це, неважко здогадатися, що якщо стоїть завдання максимізувати отримання вітаміну Д від сонця, то палити шкіру не варто. Щоб вітамін Д активно створювався, вам потрібно щодня по 30-40 хвилин перебувати на сонці (якщо сонце дуже сильне, то 10-20 хвилин). Бажано в першій половині дня, без кремів. Саме такий модний зараз ледве помітний загар повинен бути у вас. Це перший варіант. Другий варіант: засмагати 2 рази в тиждень з 10 до 11 години ранку. Всі інші дні закривати шкіру від сонця (шкіру обличчя краще завжди закривати від сонячних променів, так як вона зазвичай тонка і швидко згоряє). Якщо у вас спочатку шкіра темна, то час засмаги можна збільшити.


Якщо у вас світла шкіра, волосся, очі і на сонці ви моментально згорає, то це озна, що ваша шкіра має слабким захистом від ультрафіолету. Виходить з одного боку вітамін Д виробляється активніше, з іншого боку, біла шкіра не призначена для тривалого перебування під сонцем. Знайте міру і не допускайте почервоніння шкіри. Якщо будете постійно обгарать, то порушите захисну оболонку і ультрафіолет буде проникати в більш глибокі шари шкіри, пошкоджувати клітини, що рано чи пізно призведе до переродження клітин, тобто до раку. Крему в цій ситуації допомагають, але не сильно. Краще скорочуйте час перебування на сонці до 10-15 хвилин або до того моменту, поки шкіра не почала обгарать. Повірте, свою порцію вітаміну Д ви встигнете отримати за цей час.


Повірте, свою порцію вітаміну Д ви встигнете отримати за цей час

Ось така інстукція для отримання правильного, ефективного вітаміну Д. Звичайно, є різні нюанси, наприклад, закривати від сонця родимки і інші утворення, але про це докладніше прочитайте в інтернеті.


Що щодо соляріїв? Без проблем, засмагати там, якщо хочете. Вітамін Д вони вам піднімуть. Тільки процеси, які на сонці тривали б протягом 5 годин, там зазвичай відбуваються за 5 хвилин. Не зовсім природно, правда?


Безумовно, для багатьох жителів Росії та інших наших сусідів сонце нечасто є, але їздити взимку в теплі країни ніхто не забороняє. Намагайтеся хоча б днів 200 на рік проводити на сонці, тому що ні молоко, ні яєчні жовтки, ні будь-який інший харчовий продукт, який містить вітамін Д, не допомагає так сильно розвиватися кісткам, як це робить сонце.


До речі, взимку також можна засмагати. У Петербурзі, наприклад, багато хто так і роблять. Сонце рідко як-ніяк. =) Звичайно, сонячної потужності в цей період не завжди достатньо для виробництва вітаміну Д, але якщо шкіра нагрівається, темніше, значить, все окей.


У північних регіонах (я не беру зовсім північ) самий несонячних період з листопада по березень. Саме в цей період бажано їхати грітися куди-небудь до екватора хоча б на місяць. Ну або налягати на яєчні жовтки і інші харчові джерела вітаміну Д, коли іншого виходу немає.


Ну або налягати на яєчні жовтки і інші харчові джерела вітаміну Д, коли іншого виходу немає

Підведемо підсумок. Сонце, його енергія сприяє зростанню людського тіла. Впливом сонця частково пояснюється те, чому діти ростуть влітку швидше. Якщо ви хочете мати здорові кістки, добре рости і розвиватися, то без сонячного випромінювання не обійтися.


Починаючи з народження і протягом усього життя потрібно стежити, щоб вітамін Д завжди надходив в організм в достатній кількості саме через сонце. Проілюструвати це можна так. Дитина народилася і перший час отримує вітамін Д разом з грудним молоком матері, потім протягом усього життя він по 10-60 хвилин в день загоряє на сонці без сонцезахисного крему (зрозуміло, під наглядом батьків поки маленький). Усе! Не потрібні ніякі краплі з Д3 вітаміном, вітамінізоване харчування та інша хрень, яку так люблять прописувати лікарі. Вже завдяки цьому батьки створять міцний фундамент майбутнього здоров'я людини, росту і здоров'я його кісток.


Всім до зустрічі! І до зв'язку! До речі кажучи, в наступній статті задам вам одне питання, правильно відповівши на який, ви зможете виграти 1000 р. Підпишіться на оновлення сайту, щоб не пропустити.


PS BCEX наших чудових ДАМ: ДІВЧАТ, ДІВЧАТ, ЖІНОК, БАБУСЬ - ВІТАЮ З ЖІНОЧИМ СВЯТОМ 8 БЕРЕЗНЯ! ВСЬОГО ВАМ САМОГО пресамого ДОБРОГО В ЕTOT ПРЕКРАСНИЙ ДЕНЬ!


З повагою, Вадим Дмитрієв


Чи була ця сторінка корисною?

Так немає

Чи була ця сторінка корисною?
Де ще є вітамін Д?
І знаєте що?
Як відбувається загар і вироблення організмом вітаміну Д?
Що щодо соляріїв?
Не зовсім природно, правда?

Новости