Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Ковбаса - калорійність в залежності від сортів

  1. Сорти і калорійність вареної ковбаси
  2. Калорійність варено-копчених ковбас
  3. Види і калорійність копчених ковбас

Ковбаса є харчовим продуктом, приготованим з м'ясного фаршу одного або декількох видів м'яса. Калорійність ковбаси залежить від її виду, що обумовлена ​​вхідними в неї інгредієнтами, і від способу приготування.

Ковбасні вироби, приготовані за правильною технологією, з вмістом тільки м'яса і спецій, можна віднести до здорової їжі Ковбасні вироби, приготовані за правильною технологією, з вмістом тільки м'яса і спецій, можна віднести до здорової їжі. Однак сучасна промисловість для скорочення собівартості, збільшення терміну зберігання та поліпшення зовнішньої привабливості використовує для приготування ковбаси вкрай шкідливі для організму речовини і харчові добавки. Внаслідок цього часте вживання ковбасних виробів промислового виробництва збільшує ризик розвитку різних хвороб - порушень функції нирок, подагри, гіпертонії і серцево-судинних захворювань.

Тому, крім калорійності ковбаси, при її виборі слід поставитися з увагою до харчових добавок, які повинні бути вказані на етикетці - крім нітрату натрію, відповідно до ГОСТу, при виготовленні ковбасних виробів інші добавки використовуватися не повинні. Також слід знати, що в нижчих сортах ковбаси міститься лише незначний відсоток м'яса, а основну її масу складає білок (рослинний і молочний), желе, штучний жир і інші інгредієнти, призначені для того, щоб ковбаса нагадувала м'ясо.

Кращими за якістю і калорійністю ковбасами вважаються домашні вироби, виготовлені з нежирних сортів м'яса, без харчових добавок, з дотриманням технології і мінімальною кількістю солі і жиру.

Сорти і калорійність вареної ковбаси

Ковбасу варену, як правило, готують з просоленого фаршу при температурі близько 75-85 градусів Цельсія. Вона має обмежений термін придатності через великої кількості води, яка в ній міститься. Крім м'яса, в залежності від сорту, в цей вид ковбаси додають сою. Калорійність вареної ковбаси коливається від 220 до 310 ккал в 100 г. У середньому цей вид ковбасних виробів містить до 15% білка і до 30% жиру.

Одними з найпопулярніших сортів вареної ковбаси є: Любительська, Докторська і Молочна. Калорійність Докторської ковбаси, при дотриманні технологічного процесу, становить 257 ккал на 100 г, вона поступається тільки Аматорської (301 ккал) і телячої (316 ккал).

Найменше калорій в ковбасах варених:

  • Дієтичної - 170 ккал;
  • Окремою - 228 ккал.

Незважаючи на високу калорійність, Докторська ковбаса користується популярністю, завдяки високим смаковим якостям і досить тривалого терміну зберігання. Її традиційно використовують не тільки для бутербродів, але і для деяких зимових салатів, наприклад, олів'є, а також існують рецепти приготування з нею окрошки і інших перших страв.

Для дієтичного харчування слід вибирати ковбасу з найменшою калорійністю і найменшим процентним співвідношенням жиру. Наприклад, калорійність ковбаси Дієтичної найменше не тільки серед варених сортів, а й серед інших видів ковбасних виробів. Також саме в цьому сорті міститься мінімальний відсоток жирів - 13%.

Калорійність варено-копчених ковбас

Через технології приготування калорій в ковбасах варено-копчених значно більше. У процесі приготування її спочатку варять, після чого піддають копчення. Зазвичай в ковбасних виробах цього виду міститься більше спецій, а в якості інших інгредієнтів може бути мука, молоко, крохмаль і вершки.

Також калорійність ковбаси залежить і від складу фаршу - варено-копчені ковбаси можуть містити не тільки однорідний фарш, але і шматочки м'яса певного розміру.

Термін зберігання цього виду ковбаси дещо більше і складає в середньому 15 днів. Також вище і калорійність ковбаси, наприклад:

  • Любительська - 420 ккал;
  • Сервелат - 461 ккал.

Види і калорійність копчених ковбас

Для приготування напівкопчених ковбас фарш спочатку обсмажують, після чого варять і коптять. Така обробка дозволяє знизити втрату ваги вироби, а також впливає на смакові якості і калорійність ковбаси.

Сирокопчені ковбаси в процесі приготування не обробляють високою температурою. Вони піддаються зневоднення і ферментації, що збільшує термін їх виготовлення (від 30 до 40 днів). Сучасні харчові добавки дозволяють скоротити термін її визрівання до 21 дня і менше. Калорійність копчених ковбас варіюється від 340 до 570 ккал в залежності від сорту. У них міститься від 28% до 57% жиру, а вміст білка - не більше 28%.

Найбільш популярними є такі види копчених ковбас: Найбільш популярними є такі види копчених ковбас:

  • Краківська напівкопчена - 466 ккал;
  • Мінська напівкопчена - 287 ккал;
  • Полтавська напівкопчена - 417 ккал;
  • Українська напівкопчена - 376 ккал;
  • Любительська сирокопчена - 514 ккал;
  • Московська сирокопчена - 473 ккал.

Однак калорійність ковбаси не є єдиним критерієм, на який можна спиратися при її виборі. Також необхідно звертати увагу на її склад, термін придатності, зовнішній вигляд і запах.

Новости