Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Користь і шкода кизилу, а також цікаві факти

  1. користь кизилу
  2. шкода кизилу
  3. Цікаві відомості про кизил

Тим, хто був в Криму або на Кавказі, напевно траплялися на очі кизилові зарості, всіяні смачними кисло-солодкими ягодами Тим, хто був в Криму або на Кавказі, напевно траплялися на очі кизилові зарості, всіяні смачними кисло-солодкими ягодами. Ви вже знаєте про жимолость - одну з найбільш ранніх ягід. Кизил - антипод жимолості за термінами дозрівання. Кизил - ягода пізня, вона дозріває восени, і поласувати їй просто необхідно, щоб наситити свій організм вітамінами і корисними речовинами до зими.

З тюркської мови слово «Кизил» перекладається як «червоний» - і колір стиглого кизилу дійсно червоний. Кизил можна розводити на ділянці, і якщо ягоди дикого кизилу досягають розміру не більше 2 см в довжину, то культурний кизил побільше - до 4 см завдовжки.

користь кизилу

На Кавказі і в Середній Азії кизил вважається символом витривалості. Відома приказка, яка стверджує, що там, де росте кизил, лікарі не потрібні, і багато вчених, які вивчали корисні властивості кизилу, згодні з цим.

Кизил - це маса каротину, вітамінів С, Р, фітонцидів, мікроелементів: заліза, калію, кальцію, магнію, сірки Кизил - це маса каротину, вітамінів С, Р, фітонцидів, мікроелементів: заліза, калію, кальцію, магнію, сірки. За вмістом вітаміну С його можна порівняти з шипшиною і лимоном. Особливо це важливо восени, коли ця ягода дозріває. Саме в цю пору року, коли зазвичай настає сезонна хандра і починаються застуди, ягоди кизилу зміцнять імунітет, і втримають організм в тонусі.

Навіть якщо Ви і захворієте, сік або відвар кизилу допоможуть - вони надають жарознижуючу, протизапальну, бактерицидну дію.

Корисний кизил і діабетиком - сік з цієї чудової ягоди знижує вміст цукру в крові.

Також неоціненна користь кизилу для травної системи. При розладах шлунка і дизентерії плоди кизилу дуже до речі - вони надають в'яжучу дію. Також кизил корисний при запаленнях шлунково-кишкового тракту.

У ягодах кизилу багато пектину, який сприяє очищенню організму від токсинів і отрут. Також кизил підвищує рівень гемоглобіну в крові, зміцнює стінки кровоносних судин, і нормалізує кров'яний тиск.

Кизил використовують для лікування подагри, недокрів'я, для поліпшення або відновлення обміну речовин, при авітоміноз і ревматизмі.

Ягоди кизилу - чудове тонізуючий і зміцнюючий засіб. Кизил допомагає боротися зі склерозом і анемією.

Желе і пасти з кизилу входять в раціон космонавтів, мандрівників, моряків далекого плавання.

шкода кизилу

Але існують і протипоказання до вживання кизилу. Є кизил не варто людям з простатитом, виразкою шлунка і дванадцятипалої кишки, при підвищеній кислотності шлункового соку, при хворобах нирок під час загострення.

Так як кизил володіє терпкою дією, не варто його вживати людям, схильним до запорів.

Цікаві відомості про кизил

Кизил називають «Шайтанової ягодою». тому що згідно з легендою, Шайтан випросив кизил у Аллаха, але не дочекавшись дозрівання ягід, віддав його людям. Коли пізньої осені ягоди з'явилися, люди почали кепкувати з Шайтаном, і він в помсту зробив урожай ягід кизилу в наступному році в два рази більше. Через це запаси сонячного тепла виснажилися, і була холодна зима. З тих пір існує повір'я, що великий урожай кизилу - до холодної і суворої зими.

У християнстві кизил теж відомий. Одна з легенд говорить, що хрест, на якому розіп'яли Христа, був зроблений з кизилу, який в ті часи був найбільшим деревом в Єрусалимі. Після цього рослина кизил перетворилося з дерева в чагарник.

За давньоримським переказами, коли Ромул окреслював межі майбутнього міста Риму, він робив це списом з кизилу, яке потім перетворилося в рослину кизил.

Так як деревина кизилу дуже міцна, з неї в давнину виготовляли зброю, і прирівнювали кизил до цінних порід деревини Так як деревина кизилу дуже міцна, з неї в давнину виготовляли зброю, і прирівнювали кизил до цінних порід деревини. Та й зараз вона у великій пошані - з деревини кизилу в даний час виготовляють дверні ручки, спортивний інвентар, різні вироби. Вироби з кизилу імітують різьблення по слонової кістки. і дуже цінуються - і через це безліч чагарників кизилу варварськи нищиться. Дикого кизилу стає все менше, на превеликий жаль.

На щастя, це цінна рослина, кизил, можна вирощувати, і в наступній статті ми розглянемо аспекти вирощування кизилу.

Більш докладні відомості Ви можете отримати в розділах "Всі курси" і "Корисністю", в які можна перейти через верхнє меню сайту. У цих розділах статті згруповані за тематиками в блоки, які містять максимально розгорнуту (наскільки це було можливо) інформацію з різних тем.

Також Ви можете підписатися на блог, і дізнаватися про всі нові статтях.
Це не займе багато часу. Просто натисніть на посилання нижче:
Підписатися на блог: Дорога до Бізнесу за Комп'ютером

Проголосуйте та поділіться з друзями анонсом статті на Facebook:

Новости