Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Кизил сушений: корисні властивості та протипоказання, особливості застосування та лікування

  1. Що це за рослина
  2. сушений кизил
  3. Користь сушеного кизилу
  4. Сушений кизил при цукровому діабеті
  5. Протипоказання
  6. Лікарські форми кизилу
  7. Як сушити кизил
  8. калорійність кизилу
  9. кілька рецептів

їжа та напої

Сушені фрукти і ягоди, що може бути корисніше? Вони містять багато вітамінів та інших корисних речовин, які благотворно впливають на стан організму. Так думають багато і вживають в їжу багато сухофруктів і сушених ягід. Але іноді це може привести до серйозних наслідків. Не всі продукти можна вживати у великих кількостях, особливо людям з хронічними захворюваннями. Кизил сушений, корисні властивості і протипоказання якого розглянемо в цій статті, теж корисний у помірних кількостях.

Що це за рослина

Кизил відносять до однойменного сімейства, яке налічує близько 50 видів. У природі він зустрічається у вигляді чагарника з декількома стволами. Зростає він у дикому вигляді переважно в Криму, в Закарпатті, на Кавказі і в Молдавії. Культурні рослини, які вирощують на присадибних ділянках, формують на свій розсуд у формі куща або дерева. Кизил відносять до однойменного сімейства, яке налічує близько 50 видів Цвітіння кизилу починається в кінці березня - початку квітня. Це відбувається в період, коли температура повітря прогрівається до 5-11 градусів. Кизил має невеликі жовті квіти, які зібрані в суцвіття. Потім на кущах формуються плоди довгастої форми і невеликого розміру. Вони мають відтінки від світло-червоного до майже чорного. Соковита кисло-солодка м'якоть покриває подовжену неїстівну кісточку. Плоди використовують для приготування джемів, варення, компотів, желе, морсів, сиропів. Їх вживають в сирому, переробленому і сушеному вигляді.

сушений кизил

Вчені довели, що 100 грам кизилу містять близько 85 грам води, багато моносахаридів і дисахаридів (близько 9 грам), 0,9 грама білка, 1,6 грама клітковини. Крім цього, ягоди багаті лимонної, бурштинової, винної, галової кислотою, вітаміном C, мікро- і макроелементами. Кизил сушений, корисні властивості і протипоказання якого треба знати кожному, в максимальній кількості зберігає всі позитивні якості. Вчені довели, що 100 грам кизилу містять близько 85 грам води, багато моносахаридів і дисахаридів (близько 9 грам), 0,9 грама білка, 1,6 грама клітковини Це пояснюється тим, що ягоди не проходять термічну обробку. Їх кислуватий смак стає більш солодким і м'яким. Ось чому рекомендують заготовляти кизил. Корисні властивості сушених і свіжих ягід практично ідентичні. Тому запасайтеся вітамінами про запас. Сушений кизил можна порекомендувати навіть дітям, як альтернативу льодяникам і цукеркам. Користі від нього буде набагато більше.

Користь сушеного кизилу

Наявність великої кількості вітамінів робить цю ягоду незамінною в холодну пору, коли організм відчуває нестачу корисних речовин і починається сезон застуд. Кизил сушений, корисні властивості і протипоказання якого розберемо в цій статті, має імуностимулюючу, загальнозміцнюючу і тонізуючу дію. У ньому міститься велика кількість вітаміну C, що особливо актуально в сезон застуд. За цими характеристиками він навіть перегнав горобину і лимон. Вживання ягід кизилу сприяє поліпшенню травлення, поліпшенню апетиту, усунення порушень метаболізму і печії. Фітонциди, які присутні в складі ягід, надають протизапальний і антибактеріальний ефект. Наявність великої кількості вітамінів робить цю ягоду незамінною в холодну пору, коли організм відчуває нестачу корисних речовин і починається сезон застуд Ось чому вживання кизилу в будь-якому вигляді допомагає боротися з країнами, що розвиваються інфекціями. Пектини допомагають виводити з організму токсини і важкі метали. Вони грають роль антиоксидантів. Ягоди регулюють жировий обмін і є ефективними при боротьбі із зайвою вагою. Кизил сушений, корисні властивості і показання якого дуже різноманітні, використовують при анемії і деяких захворюваннях серцево-судинної системи.

Сушений кизил при цукровому діабеті

Особливо треба відзначити користь, яку приносить вживання кизилу при цукровому діабеті. Він має здатність нормалізувати рівень цукру в крові. Ягоди цілком можуть компенсувати недолік солодощів, у вживанні яких діабетики себе змушені обмежувати. Вони замінять і штучні цукрозамінники, які не завжди корисні для організму. Особливо треба відзначити користь, яку приносить вживання кизилу при цукровому діабеті Багато лікарів рекомендують частково відшкодовувати недолік солодощів кизилом, і не переходити повністю на штучні добавки. Треба відзначити, що людям, що страждають від цієї хвороби, корисний будь-який кизил. Корисні властивості свіжих і сушених плодів дуже схожі. Вони містять фруктозу, глюкозу, кислоти, дубильні і фарбувальні речовини, флавоноїди і ефірні масла, які знижують обсяг глюкози в крові і посилюють функції підшлункової залози. Ось чому ця ягода включена в список лікарських препаратів для діабетиків.

Протипоказання

Чи можна завдати організму, вживаючи кизил, шкода? Корисні властивості і протипоказання обов'язково потрібно знати, використовуючи продукти натурального походження. На жаль, і кизил має кілька особливостей, які роблять неможливим його вживання деякими категоріями людей. Так, наприклад, велика кількість ягід може викликати загострення виразки шлунка. Через високий вміст кислот його не рекомендують людям з підвищеною кислотністю шлункового соку. Закріплює ефект, яким володіє кизил, надасть негативні наслідки на людей, які страждають від закрепів. Чи можна завдати організму, вживаючи кизил, шкода Ягоди надають тонізуючий ефект. Тому тим, хто має підвищену збудливість, не можна вживати їх у великих кількостях. Інакше виникає ризик емоційного перезбудження і появи безсоння. Це єдині негативні сторони плодів. Кизил сушений (корисні властивості цілющої ягоди відомі вже дуже давно) дуже корисний при відсутності протипоказань.

Лікарські форми кизилу

В якості сировини для приготування ліків використовують плоди, листя, кору і коріння рослини. Заготовляють сировину з весни до осені. Коріння краще збирати навесні або восени, кору - навесні, а листя - в літні місяці. Збір ягід роблять у міру їх дозрівання. Це серпень чи вересень. Краще, якщо плоди в повній мірі дозріють на гілках, тоді вони накопичать максимум корисних речовин. В якості сировини для приготування ліків використовують плоди, листя, кору і коріння рослини Для заготівлі ягід потрібна спеціальна сушарка. Сировина має бути ретельно висушити. Зберігати кизил сушений, корисні властивості і протипоказання якого треба ретельно вивчити перед застосуванням, можна протягом трьох років. Але з огляду на властивості цього продукту, довго він лежати не буде. Ці смачні ягоди дуже подобаються дітям і дорослим.

Як сушити кизил

Для приготування настоянок і відварів в холодну пору року необхідний сушений кизил. Його корисні властивості і протипоказання повинні бути вивчені перед вживанням. Для засушування використовують тільки найкращі ягоди, без пошкоджень. Якщо немає спеціальної сушарки, то можна заготовити кизил і іншим способом. Листи застилає папером і розсипаємо на них плоди. Розміщуємо кизил на полицю з хорошою циркуляцією повітря. Його треба кожні шість годин перевертати, щоб забезпечити рівномірне просушування. Після повної готовності (через два тижні) сушені ягоди перекладають в паперові пакети і полотняні мішки. Якщо використовується сушарка, то режим вибирають такий же, як для яблук.

калорійність кизилу

Тих, хто стежить за своєю вагою і дотримується суворих дієт, звичайно ж, хвилює питання про калорійність цього продукту. Треба відзначити, що ці показники у кизилу більш ніж сприятливі. Людям із зайвою вагою можна вживати плоди без побоювань набрати додаткові кілограми. Калорій в цьому продукті мінімальна кількість. На 100 грам свіжих ягід припадає лише 44 кКал, 1 грам білків, 10,5 г вуглеводів і повна відсутність жирів. Тих, хто стежить за своєю вагою і дотримується суворих дієт, звичайно ж, хвилює питання про калорійність цього продукту У сушеному кизилі ці показники трохи вище. Так, в 100 грамах цього продукту міститься 209 кКал, 46,26 грамів вуглеводів і 4,6 грама білків. Жирів сушений кизил не містить. Судячи за цими даними, можна вживати велику кількість плодів без побоювання за свою вагу. Але завжди варто пам'ятати і про протипоказання, щоб не нашкодити організму.

кілька рецептів

Як же вживати кизил? Корисні властивості і протипоказання, користь і шкода цього продукту, розглянуті в цій статті, повинні бути обов'язково враховані при виборі цих ласощів. Але так як ягоди цілющі, використовуйте їх для приготування різних страв. Це, перш за все, корисний настій. Для його приготування необхідно взяти 10 грам сушених ягід і залити їх склянкою окропу. Потім залишаємо їх настоюватися на 30 хвилин. Після цього проціджуємо відвар і вживаємо його в міру необхідності. Цей напій особливо корисний при цукровому діабеті, тому що такий спосіб приготування зберігає максимальну кількість поживних речовин. Приймають його замість чаю по 250 мілілітрів в перервах між їжею. Для приготування відвару слід залити столову ложку ягід 200 мілілітрах води і прокип'ятити. Після цього даємо відвару настоятися протягом 2 годин, і вживаємо три рази в день перед їжею по 50-100 мілілітрів. Треба відзначити, що чим довше триває термічна обробка, тим менше корисних властивостей зберігає приготований напій. Настоянка плодів і листя кизилу добре допомагає при розладах шлунка. Для цього беруть дві столові ложки ягід і листя рослини і проварюють протягом 10 хвилин в 250 мілілітрах води. Потім відвар наполягають 9 годин і приймають по 100 мілілітрів 3 рази на день. Протипоказання, які мають сушені ягоди кизилу, дуже незначні. Якщо врахувати всі особливості цього продукту, то можна без побоювання насичувати свій організм корисними вітамінами круглий рік.

джерело: fb.ru

Новости