Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Кизил

  1. калорійність кизилу
  2. Харчова цінність в 100 грамах:
  3. Небезпечні властивості кизилу

Кизил - це в більшості випадків чагарник висотою 5-7 метрів, іноді невелике деревце. Кизил з дуже давніх часів культивується людством, історики повідомляють про кісточках кизилу знайдених більше 5 тис. Років тому на розкопках людських поселень, розташованих на території сучасної Швейцарії.

В наші дні культивується 4 види кизилу на території більшої частини Європи (у Франції, Італії, країнах східної Європи, України, Молдавії, Росії), на Кавказі, в Середній Азії, Китаї, Японії та Північній Америці.

Плоди кизилу - невеликі за розмірами, довгастої форми (також зустрічаються плоди з кулястої і грушоподібної формою), ягоди. Зовні ягода покрита гладкою шкіркою різноманітних відтінків (світло-червона, червона, темно-червона, темно-фіолетова і практично чорна), під якою знаходиться соковита кисло-солодка або солодка м'якоть, що вкриває тверду неїстівну кісточку. Середня маса однієї ягоди становить близько 2-6 г з яких 65-90% припадає на м'якоть.

У дикому вигляді кизил росте в Криму, Молдавії, на Кавказі, в Закарпатті. Цвіте він дуже рано, з середини березня, рясно, яскраво-жовтими квітками, c моменту зав'язування і до дозрівання плодів проходить 5-6 місяців. Жодне плодове дерево не має такого тривалого періоду зростання зав'язі і дозрівання плодів. Листя мають характерні яскраво виражені поздовжні прожилки.

Квітки кизилу багаті нектаром і привертають в сад безліч запилювачів; ця рослина - хороший медонос.

калорійність кизилу

Низькокалорійний продукт, в 100 г якого налічується всього 40,5 кКал. Калорійність компоту з кизилу становить 25 кКал, а в 100 г варення з кизилу - 172 кКал. Надмірне вживання такого варення може стати причиною ожиріння, проте свіжі ягоди принесуть багато корисних речовин без шкоди для фігури.

Харчова цінність в 100 грамах:

Корисні властивості кизилу

Ягоди кизилу дуже корисні - вони містять багато глюкози, фруктози, органічних кислот, особливо яблучної, нікотинової, дубильних, азотистих і фарбувальних речовин, ефірне масло, фітанціди, вітаміни З і Р .

Ягоди кизилу рекомендують при подагрі, недокрів'ї, геморої, дизентерії, тифі, шлунково-кишкових захворюваннях, артриті і шкірних хворобах. Кизил має жовчогінну, сечогінну, протицингового, бактерицидну жарознижуючим і протизапальну дію.

Завдяки вмісту в них пектинам ягоди кизилу прискорюють процес очищення організму від продуктів метаболізму. Кизил сприяє виведенню щавлевої і сечової кислоти.

Біологічно активні речовини, що входять до складу плодів кизилу, нормалізують артеріальний тиск, тиску судин головного мозку, усувають головний біль, попереджають склероз.

Кизил, як і шипшина , Сприяє зміцненню стінок судин, запобігає крихкості капілярів, використовується при венозної недостатності, набряках ніг, запаленні вен.

Ягоди кизилу покращують апетит і відновлюють обмін речовин в організмі людини. Також плоди кизилу дуже корисні при захворюванні або схильності до цукрового діабету, тому що не збільшують рівень глюкози в крові і одночасно підсилюють ферментативну активність підшлункової залози, сприяючи переварюванню їжі.

У профілактичних цілях кизил вживають в їжу при небезпеки отруєння парами ртуті, свинцем і ін. Токсичними речовинами.

У народній медицині кизил приміняли при діареї, їм так само відновлювали обмін речовин в організмі людини.

Ягоди кизилу радять включати в раціон при шкірних захворюваннях і екземі.

Напої і настої з ягід кизилу рекомендують при шлунково-кишкових розладах і кровотечах, при захворюваннях порожнини рота.

Кизиловий сік має виражену тонізуючу і бадьорить дією.

При шлункових крововиливах корисний чай з ягід кизилу. Доза на добу: 10 грамів сухих плодів на склянку окропу. Разова доза відварів: 5 грамів ягід на склянку води. Вони знімають туберкульозну інтоксикацію, зміцнюють сечовий міхур, знімають біль в попереку.

Практично всі препарати, приготовлені з кизилу, корисні при діабеті. Вони знімають цукрові перевантаження.

При проносах дітям добре давати кизиловий кисіль, який варять з розрахунку: 3 столові ложки розмочених або свіжих плодів на 1 склянку води. Приймають по 70 г 3 рази на день до їди.

При гострому гастроентероколіті кисіль включають в дієтичне харчування.

Так само при проносах добре допомагає відвар з листя і плодів кизилу. Для його приготування 2 столові ложки свіжого або сухого листя і плодів варять 10 хвилин в 1 склянці води, потім наполягають 8 годин, розминають м'якоть плодів і приймають по 0,5 склянки 3 рази на день.

Листя кизилу містять до 14 відсотків таннидов. Настої з листя і гілок мають в'язким дією, використовуються як жовчогінний і сечогінний засіб. Одна столова ложка подрібненого листя і гілочок, настояну на воді (столова ложка на склянку окропу), позбавить вас від нездужань, якщо ви будете пити по чверті склянки тричі на день.

Кора і коріння кизилу містять глікозид, Конін, діючий як протималярійних засобів. Настій кори кизилу раніше використовували при лікуванні маляріі.Древесіна рослини дуже міцна і гнучка, тому місцеве населення Причорномор'я аж до XVIII століття застосовувало кизил для виготовлення луків і різноманітних виробів. Тонкі гілочки кизилу відмінно гнуться і сплітаються, з них виходять міцні довговічні кошика.

Листя збирають в червні - липні, кору - в період сокоруху, плоди - при дозріванні, коріння - ранньою весною або восени. Листя, кору і коріння сушать під навісом, розстилаючи тонким шаром. Плоди - в сушарці. Зберігають звичайним способом. Термін зберігання - 3 роки.

Кизил очищає повітря від шкідливих бактерій і комах.

Відомо також, що ще в давні часи кримчаки робили з кизилу вітамінно-лікувальний лаваш. Масу протертих ягід розливали по плоским формам, сушили на сонці і в печах, а потім туго скачували в рулон. Виліковували такими коржами від цинги в голодні роки. Лавашем обгортали глибокі гнійні рани. Він знезаражував їх, і рани швидко гоїлися.

У рекордсменів за наявністю заліза

Небезпечні властивості кизилу

Кизил і кизиловий сік не рекомендується: при підвищеній кислотності шлункового соку, людям страждаючим запорами , Людям з легковозбудимой нервовою системою.

Кизил і кизиловий сік небажано вживати на ніч.

Кизил протипоказаний при вагітності, лактації, а також у дитячому і літньому віці, так як він має виражену тонізуючу дію і може привести до безсонні , А також нервового перезбудження (у великих кількостях).

З кизилу можна приготувати смачну настоянку з неповторним ароматом і надзвичайно красивим кольором.

Дивіться також властивості інших ягід:

Новости